Dodaj do ulubionych

Tragiczna wiadomosc dla germanofilow

05.03.06, 16:44

GM będzie produkować chevrolety w FSO?

Andrzej Kublik 03-03-2006 , ostatnia aktualizacja 04-03-2006 10:12

"Nowa szansa dla FSO? Zakupem żerańskiej fabryki jest zainteresowane General
Motors - ujawnił Rainer Einenkel, szef rady pracowniczej Opla, niemieckiej
firmy GM.

O rozważanym przez GM zakupie fabryki samochodów w Polsce Einenkel powiedział
w ukazującym się w Essen dzienniku "Neue Ruhr - Neue Rhein Zeitung". Wszelkie
doniesienia o planach przeniesienia przez GM produkcji samochodów do Polski
działają na pracowników niemieckich fabryk Opla jak płachta na byka. Są
przerażeni, że to zapowiedź likwidacji miejsc pracy w Niemczech."

A teraz poczekam cierpliwie na "odtlumaczenie" tego faktu przez dr <eve>. :-)

Obserwuj wątek
    • lortea To ja roszczę sobie pretensje do tytułu czołowego 05.03.06, 17:46
      germanofila na forum, choć nicka "wladyslaw.studnicki" chwilowo nie używam. I
      nie widzę nic negatywnego w tej informacji.
    • zielona.budka Zarobki 05.03.06, 18:45
      25-letni pracownik fizyczny na tasmie u Opla zarabia ok. 3.500 Euro brutto, pracuje najwyzej 35 godzin na tydzien. 30-letni lekarz
      zarabia mniej, pracujac p wiele wiecej godzin.
    • polski_francuz Re: Tragiczna wiadomosc dla germanofilow 05.03.06, 18:50
      Porownanie kosztow pracy jest jak 1:10 lub 1:5. To jest na korzysc.
      Infrastruktura jest w Polsce bardzo kiepska. I ona takie inwestycje blokuje.

Jak te Ople z Zerania wyjada? Koleja (wolna chyba), drogami przez centrum
      Wroclawia np.?

Tu jest polska pieta Achillesowa.

PF
      • antek_cukierman W założeniu byłby 05.03.06, 18:58
        eksport na Wschód w powiązaniu z obecnym właścicielem Żerania - Ukraińcami.
        Do granicy 200km. Nie podał linku do całości, a szkoda.
        Oczywiście infrastruktura nadal problemem, przez co przegrywamy już ze
        Słowacją. Niedługo z Litwą i Bałtami.
        • caesar_pl Re: W założeniu byłby 05.03.06, 20:09
          A ja myslalem,ze GM sie konczy!A oni, prosze, w Polsce sie ratuja!Miejmy nadzieje,ze te Szewrolety dzieki polskiemu robotnikowi beda odpowiednio tansze...
          W koncu Opel budowany w Gliwicach,dzieki temu,ze robotnik tam zarobi 3 razy mniej niz niemiecki jest 3 razy tanszy...Nie,to byl zart...W Gliwicach Opla tylko skladaja z czesci przywiezionych glownie z Niemiec.Polscy producenci dostarczaja tylko mat gumowych pod nogi i filcowej okladziny do bagaznika...
          • zielona.budka bzdura 05.03.06, 21:15
            >W Gliwicach Opla tylko skladaja z czesci przywiezionych glownie z Niemiec

moze znasz firmy takie jak: Faurecia, Valeo, Visteon, Deplhi itd.? Poszperaj to zobaczysz ile one maja (nowoczesnych) fabryk w Polsce. Moze dkryjesz nawet dla kogo one produkuja:))
            • caesar_pl Re: bzdura 06.03.06, 06:14
              To nie sa polskie firmy!
    • schlagbaum Re: Tragiczna wiadomosc dla germanofilow 05.03.06, 20:35
      meerkat1 napisał:

>
      > GM będzie produkować chevrolety w FSO?
      >
      >
      Chevrolety ???

To jakies mlynki do kawy czy suszarki do wlosow ?
      • schlagbaum Re: Tragiczna wiadomosc dla germanofilow 05.03.06, 20:41
        schlagbaum napisał:

> meerkat1 napisał:
        >
        > >
        > > GM będzie produkować chevrolety w FSO?
        > >
        > >
        > Chevrolety ???
        >
        > To jakies mlynki do kawy czy suszarki do wlosow ?

A juz wiem.

Pod ta nazwa probuje sie teraz sprzedawac przestarzale samochody produkcji
        koreanskiej.
        Sprzedaje sie ich jeszcze mniej niz pod stara nazwa.
        >
        >
        • schlagbaum Re: Tragiczna wiadomosc dla germanofilow 05.03.06, 20:47
          schlagbaum napisał:

> > >
          > > >
          > > Chevrolety ???
          > >
          > > To jakies mlynki do kawy czy suszarki do wlosow ?
          >
          > A juz wiem.
          >
          > Pod ta nazwa probuje sie teraz sprzedawac przestarzale samochody produkcji
          > koreanskiej.
          > Sprzedaje sie ich jeszcze mniej niz pod stara nazwa.
          > >
          Matiz; Nubira Kalos Buhahahah

Chevrolet to brzmi ...
          No,tak samo jak Daewoo.
          Tanie, lipne byleco.
          >
          >
    • herr7 na Żeraniu będą produkować ryksze 05.03.06, 20:51
      W Ameryce samochody GM i Forda przegrywają pod względem jakości z Azjatami. W
      Polsce GM pasuje jak ulał. A jeszcze doliczą to do offsetu. W sumie same zyski,
      choćby na pewien czas.
      • de_oakville Ja wiem, co to Chevrolet 05.03.06, 21:28
        Tych wszystkich opinii forumowych germanofili to "Без водки не разберёшь."
        Zanim przyjechalem do Kanady, mieszkalem przez pewien czas w Niemczech. Ktoregos
        poranka podnioslem zaluzje aby wpuscic nieco swiatla do mojego pokoju z balkonem
        na parterze. Przy mojej ulicy, miemal pod samym oknem stal wielki Chevrolet.
        Mial kola z posrebrzanymi szprychami i bardzo wyroznial sie wielkoscia - rzucal
        sie mocno w oczy na tle wszelkiej innej "samochodowej drobnicy" parkujacej
        normalnie na tej ulicy. Tak sie dziwnie zlozylo, ze w tym samym czasie stal tam
        rowniez, nieco dalej jeden bardzo "europejski" samochow - "bambino" czyli maly
        fiat. Oczywiscie, chodzac ulicami tego miasta podziwialem wszelkie samochody,
        glownie niemieckie oraz stacje benzynowe, ale nigdy nie przyszlo by mi wtedy do
        glowy, zeby ten Chevrolet uwazac za jakis "szmelc". Wydawalo mi sie raczej, ze
        to "krol" wsrod innych samochodow. Tak sie sklada, ze jestem "wzrokowcem" i malo
        interesowalo mnie wtedy to, co pod maska, tylko to co na zewnatrz. Poza tym,
        skoro znalazl sie w Niemczech (dojechal!!!) to musial byc niezly. Nie mam nic
        przeciwko germanofilom, w sumie USA to tez kraj, ktorego potega urosla podobno
        glownie dzieki ludom germanskim Anglo-Sasom i Niemcom, ktorzy stanowia
        najwiekszy procent bialej ludnosci tego kraju (20-ty prezydent USA James
        A.Garfield bedacy na urzedzie tylko przez 1 rok, w 1881 byl pierwszym
        prezydentem , ktory prowadzil kampanie wyborcza w dwoch jezykach: po niemiecku i
        po angielsku). Anglia i Stany byly na ogol nieco lepsze od Niemiec dawniej,
        obecnie Niemcy sa rowniez bardzo dobre, moze nawet pod wieloma wzgleami lepsze,
        ale ogolnie z krajow, ktore widzialem najlepsza jest dla mnie Kalifornia - stan
        obszarem wiekszy od Niemiec (jak 40:35) i mniej gesto zaludniony, a zatem
        bardziej komfortowy. Z nim zaden kraj europejski nie wytrzymuje porownania.
        Zreszta wszystko zalezy jakie cechy wezmiemy pod uwage, a kazdy ceni inne.

• schlagbaum Re: Ja wiem, co to Chevrolet 05.03.06, 21:40
          de_oakville napisał:

Przy mojej ulicy, miemal pod samym oknem stal wielki Chevrolet.
          > Mial kola z posrebrzanymi szprychami i bardzo wyroznial sie wielkoscia -
          rzucal
          > sie mocno w oczy na tle wszelkiej innej "samochodowej drobnicy"

To juz dawne czasy.

Zajrzyj jakie samochody sprzedaje sie dzisiaj w Europie po marka Chevrolet.
          www.chevrolet.de/
          Toz to wstyd dziecku pod choinke kupic.
          • de_oakville Re: Ja wiem, co to Chevrolet 06.03.06, 00:48
            schlagbaum napisał:

> To juz dawne czasy.
            >
            > Zajrzyj jakie samochody sprzedaje sie dzisiaj w Europie po marka Chevrolet.
            > Toz to wstyd dziecku pod choinke kupic.

To prawda, wszystko sie zmienia. Ja pamietam jeszcze w Polsce "syreny" i
            "mikrusy", w zwiazku z czym mam niezbyt wysokie i niezbyt wyrafinowane
            wymagania. W Niemczech tez sa podobno rozni "dziwacy". Slyszalem, ze Frank
            Schöbel, znany piosenkarz z czasow NRD, jezdzi po dzis dzien po Berlinie
            "Trabantem" i za nic nie chce sie przesiasc na zaden inny samochod.
            • you-know-who Re: Ja wiem, co to Chevrolet 06.03.06, 05:13
              widzialem kiedys strone klubu milosnikow trabanta w... wielkiej brytanii.

ach, gdyby tak bmw zdecydowalo sie montowac cos w polsce! a oni wola w afryce
              poludniowej. dlaczego? polacy podobno lepiej wyksztalceni(?).
              a tak - po polsce beda jezdzic chevy albo ople - a gdzie prawdziwe samochody?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka