Dodaj do ulubionych

Watykan: zgoda na użycie prezerwatyw przez chorych

• an9991 cos sie w kk ruszylo!!!!! 23.04.06, 15:01
      po latach przestoju, ultrakonserwatyzmu i pozostawania w tyle za wspolczesnosia
      kosciol katolicki zaczyna sie przelamywac. zabranianie osobom zakazonym wirusem
      hiv czy innymi chorobami przenoszonnymi droga plciowa bylo tylez nierozawzne co
      niemoralne. byc moze to benedykt 16 bedzie tym ktory mentalnie wprowadzi
      kosciol w xxi wiek. tym sposobem moze zasluzyc sobie na miano wielkiego nie
      tylko w oczach waskiej grupy katolikow ale calego swiata.
    • renebenay Re: Demokracja i wolnosc , 23.04.06, 15:04
      sa pierwszymi chorobami ludzkosci,i dla kosciola szczegolnie--kiedy nareszcie
      ten rak(choroba)tej cywilizacji nareszcie zniknie.
    • me-e penis ...zamiast glowy 23.04.06, 15:04
      ...z dzida gotowa do boju do dnia ostatniego...)))
      • ppo Ciekawa fantazja 23.04.06, 15:09
        Trudno mi to sobie wyobrazić. Może jakiś rysunek poglądowy?
        • me-e jaka fantazja... 23.04.06, 15:27
          ...raz lezalem w szpitalu na ostrym dyrzuze...przywiezli goscia co ledwo
          zipial...ale mimo tego sypal sprosne slowka do pielegniarki i chcial lapac ja
          za tylek...a nastepnego dnia padl...

ppo napisał:

> Trudno mi to sobie wyobrazić. Może jakiś rysunek poglądowy?

• lejbakogelmogel Komu Watykan odmówił zgody na gumkę? 23.04.06, 18:37
            Niech się zgłosi na Forum. Czekamy.
            A co jeśli to jest w ogóle sztuczny problem?
            Tylko w Gazecie Wyborczej znajdziesz sztuczne problemy.
    • wysokiktos tu sie nie da dyskutowac, tu trzeba egzorcysty :)) 23.04.06, 15:09
      jak sie czyta opinie i argumenty wiekszosci na tym forum :))))))) Wole nie brac
      w tym udzialu hlehle
    • emektb Re: Watykan: zgoda na użycie prezerwatyw przez ch 23.04.06, 15:16
      a może by tak watykan zezwolił wiernym w posce używać rozumu. to byłby dopiero
      postęp.
    • kozaczek3 Jak będę miał katar to będę mógł załozyć komdoma 23.04.06, 15:24
      W przypadku loda.
      Amen.
    • 123rbr Re: Watykan: zgoda na użycie prezerwatyw przez ch 23.04.06, 15:51
      A co na to czarni od ojca grzyba ?
    • tygrysio_misio Czy KK zezwala na grzeszenie za wzgledu na chorobe 23.04.06, 16:02
      przeciez to grzech smiertalny....przeciez w oblczu smierci chorzy powinni sie
      nawracac i czekac na swojego Pana...przeciez zabojstwo to grzech ciezki...jak
      to?
    • jolkak11 prezerwatywa nigdy nie jest gwarancją bezpieczeńst 23.04.06, 16:08
      to będzie namiastka bezpieczeństwa - osoby chore na choroby przenoszone płciowo
      (a juz szczególnie śmiertelne) ne powinny nikogo narażać na tak straszne
      niebezpieczeństwo! Po prostu powinny, niestety dla nich i innych być może,
      powstrzymać sie od współzycia. Niektórzy będą mogli uważać że skoro założą
      prezerwatywę - to wszystko ok. - A TAK NIE JEST!!!
    • viiking Re: Watykan: zgoda na użycie prezerwatyw przez ch 23.04.06, 16:36
      Niestety to nasz papiez tak sie bal tych prezerwatyw.
      • tygrysio_misio Re: Watykan: zgoda na użycie prezerwatyw przez ch 23.04.06, 16:39
        i to glownie za jego aprobata wogole Pius ktorys tam uznal zabezpieczenia za
        grzech...wbrew wiekszosci znawsow i teologow
    • januszz4 Re: Watykan: zgoda na użycie prezerwatyw przez ch 23.04.06, 16:41
      Zgoda będzie, ale tylko na zaźywanie doustne.
    • qc Ograniczanie woli bozej. 23.04.06, 16:42
      Najpierw byl dostep do lekarstw i zgoda na interwencje lekarska.
      Teraz zrobiono nastepny krok.
      Czy aby napewno to polecenie przyszlo z gory ?
      Kiedy czlowiek przestanie sprzeciwiac sie przeznaczeniu i igrac z wola boza?
      Zaraz ide zmowic podwojny rozaniec w moim Podworkowym Kolku Rozancowym.
    • premier_pacynka Co na to powie polski ciemnogrod???? 23.04.06, 16:44
      ??Znow Uklad???
      • tlysakowski Re: Co na to powie polski ciemnogrod???? 23.04.06, 17:09
        Jasne. Wolniewicz grzmiał już kiedyś w Radiu Maryja, że papież daje sobą
        sterować, bo jest Niemcem...
    • kk304 Jan Paweł II nie był dobrym człowiekiem 23.04.06, 17:04

Kler martwi się odpływem wiernych i pieniędzy więc reformuje swoją doktrynę. Tak
      jak kiedyś uważał że ziemia jest płaska a nie okrągła i palił na stosie
      naukowców mówiących co innego.

Papież Jan Paweł II (który zostanie niedługo kolejnym świętym katolickim)
      nakazywał biednym ludziom którzy nie mogą wykarmić swoich
      dzieci, by rodzili ich więcej - by miał kto w przyszłości utrzymywać kościoły i
      głosować na katolickie partie. W Afryce zakazywał ludziom żyjącym wśród AIDS
      używania prezerwatyw, przecież to zbrodnia! To jest troska o ludzi? o naród? czy
      raczej o własne interesy

(Wykarmieniem takich gromad katolickich dzieci obciążają budżet państwa , czyli
      również
      niewierzących i wyznawców innych religii. Tak jak teraz niekatolicy płacą za
      naukę religii w szkołach i na utrzymanie kleru)

Oceniejąc człowieka trzeba patrzeć na jego czyny a nie piękne słowa (zobaczcie
      jak pięknie mówią politycy będący często złodziejami)

--------------
      Zobaczcie zdjęcia z wczorajszej demonstracji antyklerykalnej w Warszawie
      pod hasłem "Dość państwa klerykalnego"

Było tam ponad 1000 osób co widać na zdjęciach
      pl.indymedia.org/pl/2006/04/20105.shtml

Na czele demonstracji nieśli transparent z podobizną o. Tadeusza Rydzyka,
      dyrektora Radia Maryja z napisem: "Takiej władzy mówimy NIE". Wznosili hasła:
      "Kraju Polan, powstań z kolan!", "Dość dyktatu konkordatu", "Polska laicka, nie
      katolicka"

Organizatorzy:
      "Racja Polskiej Lewicy" (to całkiem nowa partia nie ma nic wspólnego z
      podlizującym się klerowi SLD) Zobaczcie www.racja.org.pl zanim zaczniecie coś
      pisać o partii
      i nieklerykalny tygodnik Fakty i Mity (do kupienia w kioskach) www.faktyimity.pl
      --------------
      • premier_pacynka Czlowieku za taka wypowiedz spala Cie zywcem na 23.04.06, 17:53
        stosie!! W tym kraju Papiez jest SWIETOSCIA! Ikona jak swego czasu byl Josif
        Wissarionowicz Dżugaszwili dla ludu Rosji!:)
      • piwi77 Re: Jan Paweł II nie był dobrym człowiekiem 23.04.06, 18:16
        Poprzedni papiez (niestety Polak), nakazujac biednym rozmnazanie sie na potege,
        liczyl na wzrost ubostwa i automatyczny, w takiej sytuacji, spadek
        wyksztalcenia. Wiedzial (glupi nie byl), ze to warunek konieczny wzrostu potegi
        Kosciola Katolickiego, jedynej wyznawanej przez niego wartosci.
        • breadcrumbs Re: Jan Paweł II nie był dobrym człowiekiem 23.04.06, 20:24
          piwi77 napisał:

> Poprzedni papiez (niestety Polak), nakazujac biednym rozmnazanie sie na
          potege,
          >
          > liczyl na wzrost ubostwa i automatyczny, w takiej sytuacji, spadek
          > wyksztalcenia. Wiedzial (glupi nie byl), ze to warunek konieczny wzrostu

Zawsze mi sie wydawalo ze do utrzymania dobrobytu potrzebni sa ludzie ktorzy go
          wypracuja. Dlatego min. Europa otwiera rynki pracy dla nas, bo tam nie ma kto
          robic. Tak wiec rozmnazanie nie powoduje ubostwa.

Jakas dziwna teorie wyznajesz. Gdyby tak bylo to powinnismy na calym swiecie
          korzonki dzisiaj wpie..c bo przeciez ciezko by bylo obdzielic mamuty na 5
          mld ludzi.

breadcrumbs.blox.pl/html
      • maciekzmiasta Re: Jan Paweł II nie był dobrym człowiekiem 23.04.06, 20:43
        O RANY !! aLE BEłKOT I DEMAGOGIA!!!!!!!!!!!!!
        CO TO ZNACZY GROMADY DZIECI?????? MOże TROCHE ZACZąć MYśLEć , A NIE PUKAC BEZ
        UMIARU, BO NAJDZIE OCHOTA!! TROCHE ROZUMU, A NIE TYLKO BURZA HORMONóW!!!
    • formozus1 A zdrowi będą mieli szanse być chorymi !!! 23.04.06, 17:09
      Paranoja !!!!
      Watykan światowym intelektem.
      Amen.
      Ludu Polan powstań z kolan.
      • mniammniam3 Re: A zdrowi będą mieli szanse być chorymi !!! 23.04.06, 17:23
        Rzeczywiście, coś tutaj jest popieprzone.
    • venus99 Re: Watykan: zgoda na użycie prezerwatyw przez ch 23.04.06, 17:29
      używałem,używam i będę używał.
      moja sprawa nie Watykanu.
    • lonely_road "Chrześcijanie" to heretycy? 23.04.06, 17:33
      No i co z tego, że się zgadza. Odkąd to żyjemy w kraju w którym każdego dnia
      ludzie przestrzegają chrześcijańskich wartości? Nasza wiara jest, jak guma,
      zależnie od sytuacji cechuje się małą, bądź dużą elastycznością. Spotkać
      człowieka wierzącego w pełni tego słowa znaczenia graniczy dzisiaj z małym
      cudem. Nie ma sensu przy tym dzielić ludzi na tych, którzy pełnią posługę i na
      tych, którzy mówią, że wierzą. Chrześcijanie w większości są heretykami własnej
      wiary.
      • mniammniam3 Re: "Chrześcijanie" to heretycy? 23.04.06, 17:56
        lonely_road napisał:

> No i co z tego, że się zgadza. Odkąd to żyjemy w kraju w którym każdego dnia
        > ludzie przestrzegają chrześcijańskich wartości? Nasza wiara jest, jak guma,
        > zależnie od sytuacji cechuje się małą, bądź dużą elastycznością. Spotkać
        > człowieka wierzącego w pełni tego słowa znaczenia graniczy dzisiaj z małym
        > cudem. Nie ma sensu przy tym dzielić ludzi na tych, którzy pełnią posługę i na
        > tych, którzy mówią, że wierzą. Chrześcijanie w większości są heretykami
        własnej
        > wiary.

A czy zastanawiałeś się dlaczego tak właśnie jest i kto ponosi za to winę?
        • lonely_road Re: "Chrześcijanie" to heretycy? 23.04.06, 18:51
          @mniammniam3
          Tak, na swój indywidualny sposób tak zastanawiałem się nad tym, nawet cały czas
          zastanawiam się czemu tak ten świat wygląda? Jednak moja subiektywna odpowiedź
          kieruję mnie w stronę ateistycznych wizji świata. Inaczej, do tego, jak kiedyś
          postrzegałam świat.

Odpowiedzią na pewno nie jest Watykan. W gruncie rzeczy obecna religijna
          rzeczywistość jest bardziej ustabilizowana niż było to za czasów pierwszych
          chrześcijan, gdzie mniejszość, która potrafiła pisać wykorzystywała tą
          umiejętność do tworzenia własnych interpretacji (uwaga do nowych
          archeologicznych odkryć), podziałów było bezliku.

Zanim rozpiszę się, to chciałbym abyś rozwinął/rozwinęła swoją teorię i
          odpowiedziała na postawione przez ciebie pytania.
          • mniammniam3 Re: "Chrześcijanie" to heretycy? 23.04.06, 21:33
            Jest to temat trudny i żeby podjąć rzeczową dyskusję, trzeba wyjść poza
            dogmatyczne ograniczenia narzucane przez jakąkolwiek religię. Właśnie religię,
            bo odróżniam wiarę w Boga od religii, która oprócz samej wiary obudowana jest
            różnymi rytuałami, symbolami i instytucjami składającymi się na to co nazywamy
            organizacją religijną. A niestety każda organizacja rządzi się swoimi prawami.
            Przypomniała mi się taka historyjka - rozmowa Pana Boga z szatanem. Pan Bóg
            mówi do szatana: pomimo twoich usilnych starań i zabiegów, zawsze znajdą się
            ludzie, którzy są bogobojni, żyją uczciwie i słuchają moich przykazań. Na to
            szatan: tak, to prawda, ale tylko do momentu dopóki nie założą organizacji. A
            ta to już jest moja.
            I jeszcze jedna historyjka. Dwóch rabinów zwiedza bazylikę Św. Piotra w
            Watykanie. Są pełni zachwytu i podziwu. Nagle jeden mówi do drugiego: popatrz,
            popatrz, ile wspaniałości i bogactwa, a pomyśleć, że zaczynali od stajenki.
            Myślę, że prawdziwa wiara wyraża się nie poprzez przynależność do takiej czy
            innej organizacji religijnej i przestrzeganie związanych z nią rytuałów czy
            nawet zasad, które mogą się zmieniać w zależności od okoliczności, pomysłowości
            i wyobraźni jej kierownictwa (chociażby nawet używanie prezerwatyw,
            rygorystyczne przestrzeganie postów i inne tego typu nakazy czy zakazy).
            Prawdziwa wiara uzewnętrznia się poprzez przyjęty i praktykowany system
            wartości, który jest uniwersalny dla wszystkich ludzi na świecie, a jego
            podstawą jest prosta zasada: miłuj bliźniego swego jak siebie samego, nie
            pozwól żeby ktoś płakał z twojego powodu, czyli nie rób drugiemu co tobie
            niemiłe. Ja dodaję do tego jeszcze: nie ma tego złego co by na dobre nie
            wyszło. I to jest fundament wszystkich koncepcji i teorii wyznaniowo-
            religijnych. Przecież w końcu chodzi o to, żeby być dobrym człowiekiem, to
            znaczy odejść z tego świata lepszym niż się na niego przyszło. Jestem
            katolikiem, chociaż jak widzisz może nietypowym. Czy to co powiedziałem jest
            herezją?
            • lonely_road Re: "Chrześcijanie" to heretycy? 24.04.06, 11:09
              W ostatnim zdaniu piszesz, ze jesteś katolikiem, a wcześnie wielokrotnie temu
              zaprzeczasz. Więc dla mnie sam sobie zaprzeczasz, mówisz nie prawdę.
              Kościół rzymsko-katolicki to swego typu religijna restauracja w której, jak to
              zawsze bywa podawane są przygotowane wcześnie potrawy. A wszystko to co łączy
              się z ludzką komunikacją, rozmyślaniami toczy się za ruchomymi drzwiami z
              których raz co raz wychodzi pan w białej szacie niosąc danie na tacy. Normalni
              ludzie nie mogę tam wejść (do kuchni), a przede wszystkim sama restauracja dba o
              to, aby nikt tam nawet nie zerkał.
              Przykład. Słyszałeś kiedyś dyskusję na temat nauk jakiegoś papieża prowadzoną w
              sposób demokratyczny (grupa ludzi za i grupa ludzi przeciw)?
              Nie ma katolicyzmu nieinstytucjonalnego. Większość, jak nie wszystkie doktryny
              powstały z takich, a nie innych procesów, głównie uwarunkowanymi daną sytuacją,
              a nie Pismem Święty (kult Maryjny, różaniec, woda święcona, odpusty, jest tego
              bez liku).

I ostatnie zdanie. Mało osób wie, ale Watykan swojego czasu był akcjonariuszem
              firmy farmaceutycznej, która na rynku włoskim sprzedawała prezerwatywy ("Watykan
              z daleka i bilska", Z. Morawski). Inna ciekawostka, Budynek WaterGate należał do
              Watykanu. Te odpusty. Polecam ciekawą książkę, jest też w wersji filmowej
              "Kobieta jadąca na bestii", Dava Hunta. Daje do myślenia.
              • meerkat1 A kiedy ksieza beda mogli uzywac kondomow? 24.04.06, 17:30
                zeby Watykan juz nie musial ukrywac tych ksiezych bachorow?
    • bridger5 Szacunek ! 23.04.06, 17:43
      Naprawdę polubiłem naszego nowego Papieża. Sto lat Benedykcie !
    • piwi77 A jednak Watykan popiera teorie Darwina. Chce aby 23.04.06, 18:12
      chorzy mogli stosowac srodki antykoncepcyjne, co uniemozliwi im rozmnazanie sie
      i zgodnie z zasada doboru naturalnego doprowadzi do eliminacji osobnikow
      chorych.
    • wariant_b chorzy będa mogli używać prezerwatyw 23.04.06, 18:34
      Szykuje się Wojna Duchów.
      Obudził sie duch Jana XXIII.
    • opt Po co komu takie dokumenty? 23.04.06, 18:43
      Bez emocji.Ten dokument obowiązuje baranków bożych,a wolna reszta bryka jak
      chce,bo po to ma własny rozum.
    • belial13 Łaskawy Watykan 23.04.06, 19:47
      No proszę,fachowcy od seksuologii wyrazili zgodę,łaskawcy kochani,dobre
      paniska.Nie wiadomo,śmiać się czy płakać?
    • carwszechrusi Kościół katolicki organizacją zbrodniczą(tłumaczę) 23.04.06, 19:50
      W dobie AIDS i innych chorób wenerycznych wmawianie ludziom ( w szczególności
      Afrykańczykom dla których najbliższa misja KK jest jedynym oknem na świat)że
      gumka to zło jest zbrodnią przeciwko ludzkości. JP2 stał na czele zbrodniczej
      organizacji i głosił zbrodniczą fałszywą naukę skazując miliony na śmierć w
      cierpieniach... Osądźcie mnie, powieście... NIECH ŻYJE WOLNOŚĆ SŁOWA!!!!
      • deratyzacja22 Glupota "carawszechrusi" a wolnosc slowa ;-))))))) 23.04.06, 20:51
        Najlepszym sposobem dla pedala i nie tylko aby uchronic sie przed chorobami
        wenerecznymi jest seksualna wstrzemiezliwosc i PRODUKTYWNA PRACA.
        ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
        Prezerwatywa nie chroni przed niektorymi virusami a zwlaszcza bakteriami.

Za oskarzenia wobec JP2 nadajesz sie wprawdzie do postawienia przed
        prokuratorem, ale uwazam ze znacznie skuteczniejszy bedzie psychiatra lub
        chirurg
        ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
        • venus99 Re: Glupota "carawszechrusi" a wolnosc slowa ;-)) 23.04.06, 21:26
          produktywna praca - to już było propagowane: arbeit macht frei(nie wiem czy
          zgodne z oryginałem,nie znam niemieckiego).
        • carwszechrusi Re: Glupota "carawszechrusi" a wolnosc slowa ;-)) 23.04.06, 22:45
          deratyzacja22 napisała:

> Najlepszym sposobem dla pedala i nie tylko aby uchronic sie przed chorobami
          > wenerecznymi jest seksualna wstrzemiezliwosc i PRODUKTYWNA PRACA.
          > ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
          > Prezerwatywa nie chroni przed niektorymi virusami a zwlaszcza bakteriami.
          >
          > Za oskarzenia wobec JP2 nadajesz sie wprawdzie do postawienia przed
          > prokuratorem, ale uwazam ze znacznie skuteczniejszy bedzie psychiatra lub
          > chirurg
          > ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

No cóż deratyzacjo22 okazujesz się być niestety fanatycznym oraz bezkrytycznym
          zwolennikiem KK wręcz jego żołnierzem... a twój mentor kazał przecież kochać...
          wybaczać... więc wybaczam Tobie aluzje do homoseksualizmu i nietolerancje dla
          innych światopoglądów oraz osobiste docinki. Pozatym ja nikogogo nie lżę... bo
          kto umarł ten nie żyje-na szczęście. Jako student biologii zapewniam, że
          bakterie jako większe organizmy od wirusów (które nie dokońca są organizmami)
          mają większe problemy z przenikaniem przez lateks. Więc nie zwłaszcza
          bakteriami a zwłaszcza wirusami powinno być.

"ZABIJCIE ICH WSZYSTKICH- BÓG POZNA SWOICH" Co nie?
    • pieranka Nareszcie! To bardzo dobra wiadomość n/t 23.04.06, 20:03
    • corradocatani Do tej pory nie mogli? 23.04.06, 20:11

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka