an9991 cos sie w kk ruszylo!!!!! 23.04.06, 15:01 po latach przestoju, ultrakonserwatyzmu i pozostawania w tyle za wspolczesnosia kosciol katolicki zaczyna sie przelamywac. zabranianie osobom zakazonym wirusem hiv czy innymi chorobami przenoszonnymi droga plciowa bylo tylez nierozawzne co niemoralne. byc moze to benedykt 16 bedzie tym ktory mentalnie wprowadzi kosciol w xxi wiek. tym sposobem moze zasluzyc sobie na miano wielkiego nie tylko w oczach waskiej grupy katolikow ale calego swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Demokracja i wolnosc , 23.04.06, 15:04 sa pierwszymi chorobami ludzkosci,i dla kosciola szczegolnie--kiedy nareszcie ten rak(choroba)tej cywilizacji nareszcie zniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e penis ...zamiast glowy 23.04.06, 15:04 ...z dzida gotowa do boju do dnia ostatniego...))) Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Ciekawa fantazja 23.04.06, 15:09 Trudno mi to sobie wyobrazić. Może jakiś rysunek poglądowy? Odpowiedz Link Zgłoś
me-e jaka fantazja... 23.04.06, 15:27 ...raz lezalem w szpitalu na ostrym dyrzuze...przywiezli goscia co ledwo zipial...ale mimo tego sypal sprosne slowka do pielegniarki i chcial lapac ja za tylek...a nastepnego dnia padl... ppo napisał: > Trudno mi to sobie wyobrazić. Może jakiś rysunek poglądowy? Odpowiedz Link Zgłoś
lejbakogelmogel Komu Watykan odmówił zgody na gumkę? 23.04.06, 18:37 Niech się zgłosi na Forum. Czekamy. A co jeśli to jest w ogóle sztuczny problem? Tylko w Gazecie Wyborczej znajdziesz sztuczne problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
wysokiktos tu sie nie da dyskutowac, tu trzeba egzorcysty :)) 23.04.06, 15:09 jak sie czyta opinie i argumenty wiekszosci na tym forum :))))))) Wole nie brac w tym udzialu hlehle Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Watykan: zgoda na użycie prezerwatyw przez ch 23.04.06, 15:16 a może by tak watykan zezwolił wiernym w posce używać rozumu. to byłby dopiero postęp. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Jak będę miał katar to będę mógł załozyć komdoma 23.04.06, 15:24 W przypadku loda. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
123rbr Re: Watykan: zgoda na użycie prezerwatyw przez ch 23.04.06, 15:51 A co na to czarni od ojca grzyba ? Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Czy KK zezwala na grzeszenie za wzgledu na chorobe 23.04.06, 16:02 przeciez to grzech smiertalny....przeciez w oblczu smierci chorzy powinni sie nawracac i czekac na swojego Pana...przeciez zabojstwo to grzech ciezki...jak to? Odpowiedz Link Zgłoś
jolkak11 prezerwatywa nigdy nie jest gwarancją bezpieczeńst 23.04.06, 16:08 to będzie namiastka bezpieczeństwa - osoby chore na choroby przenoszone płciowo (a juz szczególnie śmiertelne) ne powinny nikogo narażać na tak straszne niebezpieczeństwo! Po prostu powinny, niestety dla nich i innych być może, powstrzymać sie od współzycia. Niektórzy będą mogli uważać że skoro założą prezerwatywę - to wszystko ok. - A TAK NIE JEST!!! Odpowiedz Link Zgłoś
viiking Re: Watykan: zgoda na użycie prezerwatyw przez ch 23.04.06, 16:36 Niestety to nasz papiez tak sie bal tych prezerwatyw. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Watykan: zgoda na użycie prezerwatyw przez ch 23.04.06, 16:39 i to glownie za jego aprobata wogole Pius ktorys tam uznal zabezpieczenia za grzech...wbrew wiekszosci znawsow i teologow Odpowiedz Link Zgłoś
januszz4 Re: Watykan: zgoda na użycie prezerwatyw przez ch 23.04.06, 16:41 Zgoda będzie, ale tylko na zaźywanie doustne. Odpowiedz Link Zgłoś
qc Ograniczanie woli bozej. 23.04.06, 16:42 Najpierw byl dostep do lekarstw i zgoda na interwencje lekarska. Teraz zrobiono nastepny krok. Czy aby napewno to polecenie przyszlo z gory ? Kiedy czlowiek przestanie sprzeciwiac sie przeznaczeniu i igrac z wola boza? Zaraz ide zmowic podwojny rozaniec w moim Podworkowym Kolku Rozancowym. Odpowiedz Link Zgłoś
premier_pacynka Co na to powie polski ciemnogrod???? 23.04.06, 16:44 ??Znow Uklad??? Odpowiedz Link Zgłoś
tlysakowski Re: Co na to powie polski ciemnogrod???? 23.04.06, 17:09 Jasne. Wolniewicz grzmiał już kiedyś w Radiu Maryja, że papież daje sobą sterować, bo jest Niemcem... Odpowiedz Link Zgłoś
kk304 Jan Paweł II nie był dobrym człowiekiem 23.04.06, 17:04 Kler martwi się odpływem wiernych i pieniędzy więc reformuje swoją doktrynę. Tak jak kiedyś uważał że ziemia jest płaska a nie okrągła i palił na stosie naukowców mówiących co innego. Papież Jan Paweł II (który zostanie niedługo kolejnym świętym katolickim) nakazywał biednym ludziom którzy nie mogą wykarmić swoich dzieci, by rodzili ich więcej - by miał kto w przyszłości utrzymywać kościoły i głosować na katolickie partie. W Afryce zakazywał ludziom żyjącym wśród AIDS używania prezerwatyw, przecież to zbrodnia! To jest troska o ludzi? o naród? czy raczej o własne interesy (Wykarmieniem takich gromad katolickich dzieci obciążają budżet państwa , czyli również niewierzących i wyznawców innych religii. Tak jak teraz niekatolicy płacą za naukę religii w szkołach i na utrzymanie kleru) Oceniejąc człowieka trzeba patrzeć na jego czyny a nie piękne słowa (zobaczcie jak pięknie mówią politycy będący często złodziejami) -------------- Zobaczcie zdjęcia z wczorajszej demonstracji antyklerykalnej w Warszawie pod hasłem "Dość państwa klerykalnego" Było tam ponad 1000 osób co widać na zdjęciach pl.indymedia.org/pl/2006/04/20105.shtml Na czele demonstracji nieśli transparent z podobizną o. Tadeusza Rydzyka, dyrektora Radia Maryja z napisem: "Takiej władzy mówimy NIE". Wznosili hasła: "Kraju Polan, powstań z kolan!", "Dość dyktatu konkordatu", "Polska laicka, nie katolicka" Organizatorzy: "Racja Polskiej Lewicy" (to całkiem nowa partia nie ma nic wspólnego z podlizującym się klerowi SLD) Zobaczcie www.racja.org.pl zanim zaczniecie coś pisać o partii i nieklerykalny tygodnik Fakty i Mity (do kupienia w kioskach) www.faktyimity.pl -------------- Odpowiedz Link Zgłoś
premier_pacynka Czlowieku za taka wypowiedz spala Cie zywcem na 23.04.06, 17:53 stosie!! W tym kraju Papiez jest SWIETOSCIA! Ikona jak swego czasu byl Josif Wissarionowicz Dżugaszwili dla ludu Rosji!:) Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Jan Paweł II nie był dobrym człowiekiem 23.04.06, 18:16 Poprzedni papiez (niestety Polak), nakazujac biednym rozmnazanie sie na potege, liczyl na wzrost ubostwa i automatyczny, w takiej sytuacji, spadek wyksztalcenia. Wiedzial (glupi nie byl), ze to warunek konieczny wzrostu potegi Kosciola Katolickiego, jedynej wyznawanej przez niego wartosci. Odpowiedz Link Zgłoś
breadcrumbs Re: Jan Paweł II nie był dobrym człowiekiem 23.04.06, 20:24 piwi77 napisał: > Poprzedni papiez (niestety Polak), nakazujac biednym rozmnazanie sie na potege, > > liczyl na wzrost ubostwa i automatyczny, w takiej sytuacji, spadek > wyksztalcenia. Wiedzial (glupi nie byl), ze to warunek konieczny wzrostu Zawsze mi sie wydawalo ze do utrzymania dobrobytu potrzebni sa ludzie ktorzy go wypracuja. Dlatego min. Europa otwiera rynki pracy dla nas, bo tam nie ma kto robic. Tak wiec rozmnazanie nie powoduje ubostwa. Jakas dziwna teorie wyznajesz. Gdyby tak bylo to powinnismy na calym swiecie korzonki dzisiaj wpie..c bo przeciez ciezko by bylo obdzielic mamuty na 5 mld ludzi. breadcrumbs.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
maciekzmiasta Re: Jan Paweł II nie był dobrym człowiekiem 23.04.06, 20:43 O RANY !! aLE BEłKOT I DEMAGOGIA!!!!!!!!!!!!! CO TO ZNACZY GROMADY DZIECI?????? MOże TROCHE ZACZąć MYśLEć , A NIE PUKAC BEZ UMIARU, BO NAJDZIE OCHOTA!! TROCHE ROZUMU, A NIE TYLKO BURZA HORMONóW!!! Odpowiedz Link Zgłoś
formozus1 A zdrowi będą mieli szanse być chorymi !!! 23.04.06, 17:09 Paranoja !!!! Watykan światowym intelektem. Amen. Ludu Polan powstań z kolan. Odpowiedz Link Zgłoś
mniammniam3 Re: A zdrowi będą mieli szanse być chorymi !!! 23.04.06, 17:23 Rzeczywiście, coś tutaj jest popieprzone. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Watykan: zgoda na użycie prezerwatyw przez ch 23.04.06, 17:29 używałem,używam i będę używał. moja sprawa nie Watykanu. Odpowiedz Link Zgłoś
lonely_road "Chrześcijanie" to heretycy? 23.04.06, 17:33 No i co z tego, że się zgadza. Odkąd to żyjemy w kraju w którym każdego dnia ludzie przestrzegają chrześcijańskich wartości? Nasza wiara jest, jak guma, zależnie od sytuacji cechuje się małą, bądź dużą elastycznością. Spotkać człowieka wierzącego w pełni tego słowa znaczenia graniczy dzisiaj z małym cudem. Nie ma sensu przy tym dzielić ludzi na tych, którzy pełnią posługę i na tych, którzy mówią, że wierzą. Chrześcijanie w większości są heretykami własnej wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
mniammniam3 Re: "Chrześcijanie" to heretycy? 23.04.06, 17:56 lonely_road napisał: > No i co z tego, że się zgadza. Odkąd to żyjemy w kraju w którym każdego dnia > ludzie przestrzegają chrześcijańskich wartości? Nasza wiara jest, jak guma, > zależnie od sytuacji cechuje się małą, bądź dużą elastycznością. Spotkać > człowieka wierzącego w pełni tego słowa znaczenia graniczy dzisiaj z małym > cudem. Nie ma sensu przy tym dzielić ludzi na tych, którzy pełnią posługę i na > tych, którzy mówią, że wierzą. Chrześcijanie w większości są heretykami własnej > wiary. A czy zastanawiałeś się dlaczego tak właśnie jest i kto ponosi za to winę? Odpowiedz Link Zgłoś
lonely_road Re: "Chrześcijanie" to heretycy? 23.04.06, 18:51 @mniammniam3 Tak, na swój indywidualny sposób tak zastanawiałem się nad tym, nawet cały czas zastanawiam się czemu tak ten świat wygląda? Jednak moja subiektywna odpowiedź kieruję mnie w stronę ateistycznych wizji świata. Inaczej, do tego, jak kiedyś postrzegałam świat. Odpowiedzią na pewno nie jest Watykan. W gruncie rzeczy obecna religijna rzeczywistość jest bardziej ustabilizowana niż było to za czasów pierwszych chrześcijan, gdzie mniejszość, która potrafiła pisać wykorzystywała tą umiejętność do tworzenia własnych interpretacji (uwaga do nowych archeologicznych odkryć), podziałów było bezliku. Zanim rozpiszę się, to chciałbym abyś rozwinął/rozwinęła swoją teorię i odpowiedziała na postawione przez ciebie pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
mniammniam3 Re: "Chrześcijanie" to heretycy? 23.04.06, 21:33 Jest to temat trudny i żeby podjąć rzeczową dyskusję, trzeba wyjść poza dogmatyczne ograniczenia narzucane przez jakąkolwiek religię. Właśnie religię, bo odróżniam wiarę w Boga od religii, która oprócz samej wiary obudowana jest różnymi rytuałami, symbolami i instytucjami składającymi się na to co nazywamy organizacją religijną. A niestety każda organizacja rządzi się swoimi prawami. Przypomniała mi się taka historyjka - rozmowa Pana Boga z szatanem. Pan Bóg mówi do szatana: pomimo twoich usilnych starań i zabiegów, zawsze znajdą się ludzie, którzy są bogobojni, żyją uczciwie i słuchają moich przykazań. Na to szatan: tak, to prawda, ale tylko do momentu dopóki nie założą organizacji. A ta to już jest moja. I jeszcze jedna historyjka. Dwóch rabinów zwiedza bazylikę Św. Piotra w Watykanie. Są pełni zachwytu i podziwu. Nagle jeden mówi do drugiego: popatrz, popatrz, ile wspaniałości i bogactwa, a pomyśleć, że zaczynali od stajenki. Myślę, że prawdziwa wiara wyraża się nie poprzez przynależność do takiej czy innej organizacji religijnej i przestrzeganie związanych z nią rytuałów czy nawet zasad, które mogą się zmieniać w zależności od okoliczności, pomysłowości i wyobraźni jej kierownictwa (chociażby nawet używanie prezerwatyw, rygorystyczne przestrzeganie postów i inne tego typu nakazy czy zakazy). Prawdziwa wiara uzewnętrznia się poprzez przyjęty i praktykowany system wartości, który jest uniwersalny dla wszystkich ludzi na świecie, a jego podstawą jest prosta zasada: miłuj bliźniego swego jak siebie samego, nie pozwól żeby ktoś płakał z twojego powodu, czyli nie rób drugiemu co tobie niemiłe. Ja dodaję do tego jeszcze: nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. I to jest fundament wszystkich koncepcji i teorii wyznaniowo- religijnych. Przecież w końcu chodzi o to, żeby być dobrym człowiekiem, to znaczy odejść z tego świata lepszym niż się na niego przyszło. Jestem katolikiem, chociaż jak widzisz może nietypowym. Czy to co powiedziałem jest herezją? Odpowiedz Link Zgłoś
lonely_road Re: "Chrześcijanie" to heretycy? 24.04.06, 11:09 W ostatnim zdaniu piszesz, ze jesteś katolikiem, a wcześnie wielokrotnie temu zaprzeczasz. Więc dla mnie sam sobie zaprzeczasz, mówisz nie prawdę. Kościół rzymsko-katolicki to swego typu religijna restauracja w której, jak to zawsze bywa podawane są przygotowane wcześnie potrawy. A wszystko to co łączy się z ludzką komunikacją, rozmyślaniami toczy się za ruchomymi drzwiami z których raz co raz wychodzi pan w białej szacie niosąc danie na tacy. Normalni ludzie nie mogę tam wejść (do kuchni), a przede wszystkim sama restauracja dba o to, aby nikt tam nawet nie zerkał. Przykład. Słyszałeś kiedyś dyskusję na temat nauk jakiegoś papieża prowadzoną w sposób demokratyczny (grupa ludzi za i grupa ludzi przeciw)? Nie ma katolicyzmu nieinstytucjonalnego. Większość, jak nie wszystkie doktryny powstały z takich, a nie innych procesów, głównie uwarunkowanymi daną sytuacją, a nie Pismem Święty (kult Maryjny, różaniec, woda święcona, odpusty, jest tego bez liku). I ostatnie zdanie. Mało osób wie, ale Watykan swojego czasu był akcjonariuszem firmy farmaceutycznej, która na rynku włoskim sprzedawała prezerwatywy ("Watykan z daleka i bilska", Z. Morawski). Inna ciekawostka, Budynek WaterGate należał do Watykanu. Te odpusty. Polecam ciekawą książkę, jest też w wersji filmowej "Kobieta jadąca na bestii", Dava Hunta. Daje do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 A kiedy ksieza beda mogli uzywac kondomow? 24.04.06, 17:30 zeby Watykan juz nie musial ukrywac tych ksiezych bachorow? Odpowiedz Link Zgłoś
bridger5 Szacunek ! 23.04.06, 17:43 Naprawdę polubiłem naszego nowego Papieża. Sto lat Benedykcie ! Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 A jednak Watykan popiera teorie Darwina. Chce aby 23.04.06, 18:12 chorzy mogli stosowac srodki antykoncepcyjne, co uniemozliwi im rozmnazanie sie i zgodnie z zasada doboru naturalnego doprowadzi do eliminacji osobnikow chorych. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b chorzy będa mogli używać prezerwatyw 23.04.06, 18:34 Szykuje się Wojna Duchów. Obudził sie duch Jana XXIII. Odpowiedz Link Zgłoś
opt Po co komu takie dokumenty? 23.04.06, 18:43 Bez emocji.Ten dokument obowiązuje baranków bożych,a wolna reszta bryka jak chce,bo po to ma własny rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
belial13 Łaskawy Watykan 23.04.06, 19:47 No proszę,fachowcy od seksuologii wyrazili zgodę,łaskawcy kochani,dobre paniska.Nie wiadomo,śmiać się czy płakać? Odpowiedz Link Zgłoś
carwszechrusi Kościół katolicki organizacją zbrodniczą(tłumaczę) 23.04.06, 19:50 W dobie AIDS i innych chorób wenerycznych wmawianie ludziom ( w szczególności Afrykańczykom dla których najbliższa misja KK jest jedynym oknem na świat)że gumka to zło jest zbrodnią przeciwko ludzkości. JP2 stał na czele zbrodniczej organizacji i głosił zbrodniczą fałszywą naukę skazując miliony na śmierć w cierpieniach... Osądźcie mnie, powieście... NIECH ŻYJE WOLNOŚĆ SŁOWA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
deratyzacja22 Glupota "carawszechrusi" a wolnosc slowa ;-))))))) 23.04.06, 20:51 Najlepszym sposobem dla pedala i nie tylko aby uchronic sie przed chorobami wenerecznymi jest seksualna wstrzemiezliwosc i PRODUKTYWNA PRACA. ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Prezerwatywa nie chroni przed niektorymi virusami a zwlaszcza bakteriami. Za oskarzenia wobec JP2 nadajesz sie wprawdzie do postawienia przed prokuratorem, ale uwazam ze znacznie skuteczniejszy bedzie psychiatra lub chirurg ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Glupota "carawszechrusi" a wolnosc slowa ;-)) 23.04.06, 21:26 produktywna praca - to już było propagowane: arbeit macht frei(nie wiem czy zgodne z oryginałem,nie znam niemieckiego). Odpowiedz Link Zgłoś
carwszechrusi Re: Glupota "carawszechrusi" a wolnosc slowa ;-)) 23.04.06, 22:45 deratyzacja22 napisała: > Najlepszym sposobem dla pedala i nie tylko aby uchronic sie przed chorobami > wenerecznymi jest seksualna wstrzemiezliwosc i PRODUKTYWNA PRACA. > ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) > Prezerwatywa nie chroni przed niektorymi virusami a zwlaszcza bakteriami. > > Za oskarzenia wobec JP2 nadajesz sie wprawdzie do postawienia przed > prokuratorem, ale uwazam ze znacznie skuteczniejszy bedzie psychiatra lub > chirurg > ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) No cóż deratyzacjo22 okazujesz się być niestety fanatycznym oraz bezkrytycznym zwolennikiem KK wręcz jego żołnierzem... a twój mentor kazał przecież kochać... wybaczać... więc wybaczam Tobie aluzje do homoseksualizmu i nietolerancje dla innych światopoglądów oraz osobiste docinki. Pozatym ja nikogogo nie lżę... bo kto umarł ten nie żyje-na szczęście. Jako student biologii zapewniam, że bakterie jako większe organizmy od wirusów (które nie dokońca są organizmami) mają większe problemy z przenikaniem przez lateks. Więc nie zwłaszcza bakteriami a zwłaszcza wirusami powinno być. "ZABIJCIE ICH WSZYSTKICH- BÓG POZNA SWOICH" Co nie? Odpowiedz Link Zgłoś