Dodaj do ulubionych

USA odrzucają propozycję Iranu

30.04.06, 09:47
Historia się lubi powtarzać...
Po zniszczeniu kolejnego kraju, okaże się, że wywiad Wielkiego Brata
się ''mylił'', a koncerny naftowe i militarne przypadkiem wygenerowały
następne rekordowe zyski?
--
Wiadomości z każdej bajki
Obserwuj wątek
    • yann17 USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 09:51
      Sytuacja zaczyna do złudzenia przypominać tę jaka maiała miejsce przed
      inwazją na Irak.
      • taziuta Dlaczego im żałujemy atomu? 30.04.06, 09:55
        Ale tu mamy do czynienia z prezydentem (Iranu) wybranym w demokratycznych
        wyborach, więc demokracji tym razem nie będziemy (chyba) krzewić...

Czy ktoś mógłby mi (w wolnej chwili) wytłumaczyć dlaczego cywilizacja zachodnia
        może mieć atom, a cywilizacja islamska nie?

yann17 napisał:

> Sytuacja zaczyna do złudzenia przypominać tę jaka maiała miejsce przed
        > inwazją na Irak.
        • mario.osh taziuta - ale ja cie prosze - nie rżnij głupa :/ 30.04.06, 10:05

--
          why duck
          • taziuta Why not, duck? :-) 30.04.06, 10:33
            mario.osh napisał:
            Re: taziuta - ale ja cie prosze - nie rżnij głupa
            >
            > --
            > why duck
            • mario.osh no chyba że to tak specjalnie. to wporzo :] 30.04.06, 12:17

--
              why duck
              • prosty.czlowiek Uwazam ze Iran jest najwiekszym zagrozeniem 30.04.06, 16:21
                Uwazam ze Iran jest najwiekszym zagrozeniem poniewaz tak mówi BUSZ a on zawsze
                mówi to co myśli i to jest taki strażnik pokoju światowego, wszystko co robi to
                nie w interesie hameryki tylko wszystkich nas. Kocham hameryke bo to praktycznie
                moja ojczyzna bo hamerykańce to prawie dokładnie polska mentalność. Każdy
                nielewacki polak powinien pojechać do Iranu aby walczyć o pokój. Natomiast
                wszyscy ci co nie pojada to sa faszyści i niech se idą do Putina. Niech żyje Busz
                • pako19 Na zdjęciu, są białe gołąbki symbolizujące pokój a 30.04.06, 20:43
                  broń jądrowa to broń masowego rażenia. Masowej śmierci i wojny totalnej...
                  Naprawdę dziwny jest ten świat...
                  • prosty.czlowiek Re: Na zdjęciu, są białe gołąbki symbolizujące po 30.04.06, 21:04
                    nie znasz historii?
                    to przecież właśnie Ci rozsądni amerykanie po raz pierwszy użyli broni jądrowej
                    i to w konkretnym celu
                    w latach 60 latali nad europą ze swoimi pociskami pokojowymi i co jakiś czas
                    gubili nad jakims krajem - wzbudzajac masowe protesty
                    natomiast w chwili obecnej uzywaja ich w skali mikro jako mini bomb atomowych
                    testowanych wlasnie w iraku
                    wiec sorry ... poza tym poczytaj sobie o iranie i zobaczysz ze jest to naprawde
                    cywilizowany kraj, powiedzialby nawet ze maja zdecydowanie lepiej wyksztalconych
                    ludzi niz my a w dodatku sa mili, otwarci kochaja sztuke - tylko wystarczy
                    poczytac lub tam pojechac
                    • pako19 Ludzie pewnie mili ne wątpię ALE... 30.04.06, 21:19
                      mówiąc "Iran" mam na myśli rządzących tym krajem a nie prostych ludzi. A z tego
                      co wiem rządzący do prostych ludzi nie należą, to są FANATYCY religijnie (nie
                      wmówisz że nie bo słyszałem kilkanaście ich wypowiedzi)
                      Prawdą jest też że to USA (nie Iran) odbudowały Europę po Drugiej WŚ. Wspomnieć
                      należy że USA wysyłając swoich żołnierzy podczas Pierwszej WŚ zapobiegły
                      całkowitemu wyniszczeniu wojującej Europy.
                      To USA zareagowała gdy pod NASZYM NOSEM wyrzynały się bałkańskie narody. Przez
                      lata niekt nie reagował.
                      Nie twierdzę że USA jest zbawicielem ludzkości,(popełnili sporo błędó) ale
                      obecne wieszanie psów na Ameryce jest delikatnie mówiąc niesprawiedliwe.. Już
                      wolę siłę USA niż Iranu.
                      Krytykę rozumiem tylko wtedy gdy jest to KONSTRUKTYWNA krytyka.
                    • pako19 do prostego człowieka 30.04.06, 21:27
                      Poza tym bomba Atomowa zrzucona na Japonię zap[obiegła inwazji lądowej która
                      pochłonęła by nieporównywalnie więcej istnień ldzkich po obu stronach. To po
                      pierwsze. Po drugie to JAPONIA zaatakowała USA a nie odwrotnie.
                      Jednakl nie sądze że użycie Atomu przeciw niewinnym ludziom jest dobre. to jest
                      zbrodnia, giną niwinni ludzie.Ale zbrodnię tę popełnili ROZPOCZYNAJĄCY wojnę.
                      zrzucenie bomby było "mniejszym złem" (Ale jednak złem? tak niestety).Uważam że
                      USA była postawiona pod ścianą i nie było mniej tragicznej drogi do zakończenia
                      okrutnej wojny.
                      Pomyśl co by się stało gdyby amerykkanie weszli do japoni...rzeź na dużo
                      większą skalę..
                      No chyba że cieszyłaby Cię rzeź żołnierzy Amerykańskich i Japońskich.
                      Pozdrawiam
                      • absurdello Re: do prostego człowieka 30.04.06, 23:14
                        A może pomyśl o japońskiej ludzności cywilnej, która cierpi do dziś za to, że
                        dzielni amerykańscy chłopcy chcieli się pobawić jądrami ?

Jakoś Amerykanie nie mieli żadnych obiekcji przed zrzuceniem bomb atomowych na
                        gęsto zaludnione miasta, gdzie większość osób to ludność cywilna, która nie ma
                        wpływu ani na decyzje polityków ani wojska.

Walki lądowe, czy nawet broń konwencjonalna dają pewne szanse przeżycia, broń
                        jądrowa (do tego w tamtych czasach) nie dawała żadnej możliwości ochrony przed
                        jej skutkami. Masa ludzi cierpi do dziś na skutki napromieniowania tylko
                        dlatego, że miała nieszczęście mieszkać w Hiroshimie czy Nagasaki.

Pomyśl sobie jakby nam pieprzenęli taką bombkę w Warszawę, oczywiście w ramach
                        słusznej walki z komunizmem, też byś wypisywał takie brednie o zapobieżeniu
                        ewentualnej amerykańskich chłopców ?
                        • pako19 Re: do absurdello 01.05.06, 09:06
                          Powtórze po raz wtóry:
                          Primo: Inwazja lądowa przyniosła by dużo więcej ofair zarówno japończyków i
                          amerykanów (skąd taki wniosek? znasz historię i wiesz jak zaciekli byli
                          japończycy w walce...to by była wojna na wyniszczenie (chyba że takie
                          rozwiązanie by cię urządzało)
                          Secundo: Za śmierć ludnoći cywilnej w Nagasaki i Hiroszimie odpowiada Hirohito
                          oraz jego generałowie, którzy ROZPOCZĘLI tę wojnę.Co nie zmienia faktu że to
                          była zbrodnia. Ale nie ty;lko zrzucenie bomb co było efektem ataku, ale WOJNA
                          BYŁA ZBRODNIĄ. Ameryka została w nią uwikłana!!!
                          Jeśli to cię nie przekonuję, trudno..trwaj w swojej nienawiści do Ameryki dalej.
                          Hav a nice day
                          • prosty.czlowiek Re: do absurdello 01.05.06, 21:40
                            I właśnie dlatego, że hamerykańce walczą o pokój to w Iraku do chwili obecnej
                            wymordowali (razem niestety z nami) 100 000 ludzi w imię demokracji, żeby im
                            było lepiej - znaczy tym co przeżyli.
                            Dzięki Bogu nie mieli interesu aby nawracać nasz kraj na demokrację w celu
                            przejęcia złóż mineralnych, które z racji tego, że są skarbem ludzkości, to
                            powinny być amerykańskie bo to nasz strażnik
        • kolargolo Re: Dlaczego im żałujemy atomu? 30.04.06, 10:05
          bo cywilizacja islamska w wydaniu Iranu brzmi tak:
          "Izrael musi zniknac z powierzchni ziemi a Zydow trzeba zabic albo zepchnac do
          morza."

Izrael ma bron atomowa od lat ale nigdy nie grozil jej uzyciem i nikt nie
          spodziewa sie ze uzyje tej broni nawet w obronie przed atakiem konwencjonalnym.
          Jesli chodzi o Iran i 'cywilizacje' islamska to mamy pewnosc ze bedzie
          dokladnie odwrotnie.
          • taziuta Re: A skąd się bierze ta wasza pewność, Kolo? :-) 30.04.06, 10:14
            kolargolo napisał:

> bo cywilizacja islamska w wydaniu Iranu brzmi tak:
            > "Izrael musi zniknac z powierzchni ziemi a Zydow trzeba zabic albo zepchnac
            do
            > morza."
            >
            > Izrael ma bron atomowa od lat ale nigdy nie grozil jej uzyciem i nikt nie
            > spodziewa sie ze uzyje tej broni nawet w obronie przed atakiem
            konwencjonalnym.
            >
            > Jesli chodzi o Iran i 'cywilizacje' islamska to mamy pewnosc ze bedzie
            > dokladnie odwrotnie.
          • taziuta Kolo, ty jeszcze tamtego tematu nie zakończyłeś :) 30.04.06, 10:25
            A już się wdajesz w następną ze mną polemikę. Proponuję zakończyć najpierw
            jeden temat, a potem brać się za następny :-)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=41039344&a=41074480
          • 1europejczyk W polityce slowa sluza tylko propagandzie 30.04.06, 12:32
            Licza sie tylko i wylacznie czyny: Izrael posiada bron jadrowa, jej uzycie
            zalezy od rzadu izraelskiego: grozil nie grozil to sa bajki dla opini
            publicznej podobnie zreszta jak obecne grozby Iranu.
            Pewnosc, ze bedzie dokladnie odwrotnie zapewnila rowniez wiadoma propaganda:
            przez 45 powojennych lat swiatowy pokoj istanial dzieki rownowadze sil opartej
            na atomowym odstraszaniu i nagle na potrzeby izraelskiej polityki doktryna
            rownowagi przestala istniec na rzecz proizraelskiej doktryny jedynego
            posiadacza "straszaka nuklearnego" na Bliskim Wschodzie.
            Izrael swoja 50 letnia skrajna polityka okupacji zagarnietych na skutek
            zwycieskich wojen terenow zasluzyl sobie na podobna w krajach arabskich: stad
            agresywne wypowiedzi przedstawicieli rzadu majacego poparcie w spoleczenstwie
            iranskim duzo wieksze niz obecny rzad Izraela w spolecznstwie izraelskim.
        • seawolfie Re: Dlaczego im żałujemy atomu? 30.04.06, 10:10
          Może dlatego, że swego czasu nie żałowano demokratycznie wybranemu Hitlerowi
          Nadrenii, Austrii i Sudetów? Może dlatego, że Iran ma zapisane w konstytucji
          zniszczenie innego państwa, i ich demokratyczny prezydent jest z mocy tego
          demokratycznego prawa zobowiązany do dążenia do wojny? Zresztą, jest w tym
          szczery aż do bólu, robiąc głupi kawał oszalałym antyamerykanistom, którzy
          wciąż usiłują przekonac , że tak naprawdę jest on gołąbkiem pokoju, tylko może
          nie do końca jest tego świadomy.
          • taziuta A kto im pisał tę ich konstytucję? :-) 30.04.06, 10:20
            Ktoś im tę konstytucję narzucał, czy może sami sobie ją napisali?
            I nie udawaj, że nie wiesz skąd się w niej wzięły takie a nie inne zapisy?!
            Jak by nam takie kukułcze jako podrzucili na Mazurach, jak im to zrobiono w
            postaci państwa Izrael, to może i w naszej konstytucji taki zapis by się
            znalazł? :-)

seawolfie napisał:

> Może dlatego, że swego czasu nie żałowano demokratycznie wybranemu Hitlerowi
            > Nadrenii, Austrii i Sudetów? Może dlatego, że Iran ma zapisane w konstytucji
            > zniszczenie innego państwa, i ich demokratyczny prezydent jest z mocy tego
            > demokratycznego prawa zobowiązany do dążenia do wojny? Zresztą, jest w tym
            > szczery aż do bólu, robiąc głupi kawał oszalałym antyamerykanistom, którzy
            > wciąż usiłują przekonac , że tak naprawdę jest on gołąbkiem pokoju, tylko
            > może nie do końca jest tego świadomy.
            • czerwoneoczykoguta Re: A kto im pisał tę ich konstytucję? :-) 30.04.06, 12:27
              taziuto, więc tak iran i irak to dwa RÓŻNE państwa czytaj ze zrozumieniem i nie
              rób z siabie intelektualnego ciapciaka:)
              Taziuta napisało:

> Ktoś im tę konstytucję narzucał, czy może sami sobie ją napisali?
              > I nie udawaj, że nie wiesz skąd się w niej wzięły takie a nie inne zapisy?!
              > Jak by nam takie kukułcze jako podrzucili na Mazurach, jak im to zrobiono w
              > postaci państwa Izrael, to może i w naszej konstytucji taki zapis by się
              > znalazł? :-)
              • taziuta Re: A kto im pisał tę ich konstytucję? :-) 30.04.06, 13:38
                Odwzajemniam Twoje rady - czytaj ze zrozumieniem :-)

Możesz mi łaskawie wskazać, gdzie wg Ciebie pomieszałem Irak z Iranem?
                Spróbuję się skupić i zrozumieć sam siebie :-)

czerwoneoczykoguta napisała:

> taziuto, więc tak iran i irak to dwa RÓŻNE państwa czytaj ze zrozumieniem
                > i nie rób z siabie intelektualnego ciapciaka:)
                • czerwoneoczykoguta Re: A kto im pisał tę ich konstytucję? :-) 30.04.06, 15:51
                  taziuta napisał:

Możesz mi łaskawie wskazać, gdzie wg Ciebie pomieszałem Irak z Iranem?
                  > Spróbuję się skupić i zrozumieć sam siebie :-)

właśnie...
                  • taziuta Re: A kto im pisał tę ich konstytucję? :-) 30.04.06, 18:41
                    Ha, palnąłeś głupotę kogucie, i teraz Cię zatkało. Nie masz nic więcej do
                    powiedzenia w temacie, gdzie pomieszałem Irak z Iranem, poza "właśnie..."? :-)

> taziuta napisał:
                    >
                    > Możesz mi łaskawie wskazać, gdzie wg Ciebie pomieszałem Irak z Iranem?
                    > > Spróbuję się skupić i zrozumieć sam siebie :-)
                    >
                    > właśnie...
                    >
        • mario-radyja Podobno nie ma głupich pytań, 30.04.06, 10:50
          ale twoje z definicji jest.

> Czy ktoś mógłby mi (w wolnej chwili) wytłumaczyć dlaczego cywilizacja
          zachodnia
          > może mieć atom, a cywilizacja islamska nie?

Cywilizacja islamska już ma atom. W Pakistanie. Tak więc pytanie jest bez sensu.
        • alkud Taziuta: Odnośnie demokracji w świecie islamu 30.04.06, 10:52
          zapraszam tutaj

religiapokoju.blox.pl/2006/04/Roznorodnosc-interpretacji-Koranu-i-demokracja.html
          :)
        • czerwoneoczykoguta Re: Dlaczego im żałujemy atomu? 30.04.06, 10:53
          taziuta napisał:
          > Czy ktoś mógłby mi (w wolnej chwili) wytłumaczyć dlaczego cywilizacja zachodnia
          >
          > może mieć atom, a cywilizacja islamska nie?

Naprawdę tłumaczyć Ci to trzeba? Może bazuj na własnym umyśle i poczytaj co pan
          prezydent Iranu mówi, co deklaruje i do czego zmierza.... A później zastanów sie
          czy tak zwana amerykańska agresja na Irak była niesprawiedliwa, tylko poczytaj
          (naprawdę!) co się tam dzieje, kto wysadza i morduje i jakich argumentów używa
          • taziuta Re: Dlaczego im żałujemy atomu? 30.04.06, 11:58
            Moja droga czerwoneoczykoguta, ta Twoja "tak zwana agresja" była prawdziwą
            napaścią pod fałszywymi pretekstami. Poczytaj sobie może najpierw cokolwiek
            (poza propagandą agresorów, w tym polskich władz) na ten temat". A jeśli
            uważasz, że agresorzy którzy zasiali terroryzm w Iraku nie odpowiadają za jego
            tam dalszy (dynamiczny) rozwój, to tak bardzo różnimy się w poglądach na ten
            temat, że dalsza nań dyskusja nie ma sensu...

Opowiedz lepiej co planujesz jeszcze, poza siedzeniem przed kompem, robić z tak
            mile rozpoczętym długim weekendem? :-)

...
            > A później zastanów sie czy tak zwana amerykańska agresja na Irak była
            > niesprawiedliwa, tylko poczytaj (naprawdę!) co się tam dzieje, kto wysadza i
            > morduje i jakich argumentów używa
            • czerwoneoczykoguta Re: Dlaczego im żałujemy atomu? 30.04.06, 12:09
              :)tak, masz rację ziuta, Fuckin usa shit zaatakowało sprawiedliwe państwo
              wyposażona w szczęśliwy lud, by zasić terroryzm i wysadzać irakijczyków w
              powietrze, to ten "dynamiczny" rozwój. w pogladach się róznimy, to oczywiste a
              nie odkrywcze:) ale skoro niewidzisz sensu w dyskusji to masz problem, współczuję!
              weekend? to jakieś dowćipne miało być? no nie wiem, moze poczytam twoje
              błyskotliwe wypowiedzi...:)?

Taziuta napisało:

A jeśli
              > uważasz, że agresorzy którzy zasiali terroryzm w Iraku nie odpowiadają za jego
              > tam dalszy (dynamiczny) rozwój, to tak bardzo różnimy się w poglądach na ten
              > temat, że dalsza nań dyskusja nie ma sensu...
              >
              > Opowiedz lepiej co planujesz jeszcze, poza siedzeniem przed kompem, robić z tak
              >
              > mile rozpoczętym długim weekendem? :-)
              • taziuta Re: Dlaczego im żałujemy atomu? 30.04.06, 13:34
                Aleś mi przygadała, aż mi w pięty poszło :)

Moja droga interlokutorko, weź mi w takim razie wytłumacz, bo sama tego nijak
                nie mogę zrozumieć, dlaczego ten fucking usa shit nie zaatakowało innych
                krwawych satrapii, tylko akurat tę? No bo przecież nie dla BMR, której tam nie
                było. I chyba nie z powodu 11.09, bo Irak też z tym nic wspólnego nie miał. Tak
                samo zresztą jak i z terroryzmem, który do Iraku trafił dopiero w ślad za
                wojskami US Army, a wcześniej był tam zabroniony :-)

Wyjaśnij mi proszę, cóż takiego szczególnego było w reżimie akurat irackim, że
                przyciągnął uwagę Wielkiego Brata?
                Ropa? Nie, to by było (chyba) zbyt łatwe wytłumaczenie :-)

> :)tak, masz rację ziuta, Fuckin usa shit zaatakowało sprawiedliwe państwo
                > wyposażona w szczęśliwy lud, by zasić terroryzm i wysadzać irakijczyków w
                > powietrze, to ten "dynamiczny" rozwój. w pogladach się róznimy, to oczywiste a
                > nie odkrywcze:) ale skoro niewidzisz sensu w dyskusji to masz problem,
                > współczuję!
                > weekend? to jakieś dowćipne miało być? no nie wiem, moze poczytam twoje
                > błyskotliwe wypowiedzi...:)?
                • czerwoneoczykoguta Re: Dlaczego im żałujemy atomu? 30.04.06, 15:40
                  1. skąd wniosek, że reprezentuję płeć piękną? błędny.
                  2. reżim iracki był bardzo bardzo zły, to chyba jasne i kazdy się z tym zgodzi
                  3. oczywiście, że kwestia ropy była bardzo ważna, to oczywiste, ale chyba ty
                  myslisz że ciemna masa nie wie o tym.... kolejny błąd
                  4. terroryzm był zabroniony, tak napisałaś? cóż... śmieszna jesteś, saddam
                  terroryzował swój naród, to chyba oczywiste
                  5 i jeszce jedno, irak napadł na kuwejt, pamiętasz? to taki sojusznik usa, potem
                  nie zastosował sie do rezolucji onz, tam gdzie pracuje ten anan kofan, jak mowi
                  jedna z twoich szefowych:)
                  6 ogólnie wypowiadasz się co do kwestii o których nie masz zielonego pojęcia, to
                  twoje prawo, ale osmieszasz sie nie znając faktów
                  • taziuta Re: Dlaczego im żałujemy atomu? 30.04.06, 18:50
                    Podszywasz się kogucie pod kurę, chyba, skoro przy Twoim nicku podana jest
                    informacja "napisała", a nie "napisał. To może stąd ten mój błędny wniosek...
                    Widzę, że Ty się takimi oczywistymi podpowiedziami nie kierujesz, skoro gdy
                    przy moim nicku pojawia się "napisał", a nie "napisała", błędnie sądzisz żem tą
                    ziutą, a nie tym ziutem :-)

Nie chcę się dalej ośmieszać, dyskutując z takim jak Ty statystą...
                    Miłego popołudnia życzę :-)

> 1. skąd wniosek, że reprezentuję płeć piękną? błędny.
                    > 2. reżim iracki był bardzo bardzo zły, to chyba jasne i kazdy się z tym zgodzi
                    > 3. oczywiście, że kwestia ropy była bardzo ważna, to oczywiste, ale chyba ty
                    > myslisz że ciemna masa nie wie o tym.... kolejny błąd
                    > 4. terroryzm był zabroniony, tak napisałaś? cóż... śmieszna jesteś, saddam
                    > terroryzował swój naród, to chyba oczywiste...

• czerwoneoczykoguta Re: Dlaczego im żałujemy atomu? 30.04.06, 15:40
                  1. skąd wniosek, że reprezentuję płeć piękną? błędny.
                  2. reżim iracki był bardzo bardzo zły, to chyba jasne i kazdy się z tym zgodzi
                  3. oczywiście, że kwestia ropy była bardzo ważna, to oczywiste, ale chyba ty
                  myslisz że ciemna masa nie wie o tym.... kolejny błąd
                  4. terroryzm był zabroniony, tak napisałaś? cóż... śmieszna jesteś, saddam
                  terroryzował swój naród, to chyba oczywiste
                  5 i jeszce jedno, irak napadł na kuwejt, pamiętasz? to taki sojusznik usa, potem
                  nie zastosował sie do rezolucji onz, tam gdzie pracuje ten anan kofan, jak mowi
                  jedna z twoich szefowych:)
                  6 ogólnie wypowiadasz się co do kwestii o których nie masz zielonego pojęcia, to
                  twoje prawo, ale osmieszasz sie nie znając faktów

taziuta napisała:

> Aleś mi przygadała, aż mi w pięty poszło :)
        • marekmarek44 Re: Dlaczego im żałujemy atomu?- dobre pytanie 30.04.06, 13:16
          Tuziucie gratuluję dobrego pytania. Swiadczy o tym wielość pokrętnych odpowiedzi.
          Ale ja spróbuję powiedziec Ci prawdę. Otóż współczesny Zach."założyły"bardzo
          agresywne plemiona germańskich wikingów.Tzn. ludność była różnej narodowości,ale
          elity były germańskie. Miały one walkę i podboje wpisane w geny. Np. Brytania
          była w średniowieczu trzykrotnie podbijana przez plemiona germańskie-w
          szóstym,dziewiątym i jedenastym wieku. Rządzący Anglią germańskie dynastie
          najpierw uczestniczyły w krwawych wyprawach krzyżowych,póżniej najechały na
          Francję,wywołując tzw.wojnę stuletnią,a następnie Angole rozpoczeli trwającą ok.
          400 lat ekspansję kolonialną. "zaowocowała" ona ludobujstwem Indian Ameryki
          Półn.,autonomicznej ludności Australii i masowym zniewoleniem ludności czarnej
          Afryki. Oczywiście każdy krwawy podbój miał inną zawsze "szczytną" nadbudowę.
          Czasem była to "obrona Grobu Pańskiego",czasem przywrócenie francuskich
          posidłości"prawowitym właścicielom",a czasem "krzewinie cywilizacji w dzikich
          krajach". Obecnie anglosaskie USA kontynuują te angolskie tradycje.
          Za pomocą kolejnych podbojów chcą zapanować nad światem.
          Ich obecną ideologią jest: krzewienie demokracji i zachodnich wartości,walka z
          terroryzmem,walka w obronie rzekomo zagrożonego państwa izraelskiego.
        • wojtzuch Bo mogą go użyć w imię Allaha i z nienawiści do... 30.04.06, 13:30
          ...takiego Izraela. W przeciwieństwie do Iranu, USA czy Francja nie mówią o wymazywaniu państw z mapy świata. A tam jakiś duchowy przywódca będzie miał widzenie i bum.

Pozostaje jeszcze kwestia procedur.
          • mosessex syjonistyczny terrorystyczny israel ma broń A 01.05.06, 18:02
            ta rasistowska , ksenofibiczna ideologia zydów i ich działania pod koniec i po
            II W.Ś. doprowadziły do konfliktów etnicznych od 50 lat z przyczyny syjonistów
            toczy sie wojna. deptane sa prawa człowieka, 4,5 mln palestyńczyków zmuszonych
            zostało przez syjonistów do wyjazdu ze swojej ojczyzny palestyny!!!!!
            TO0 BYŁY NAJWIĘKSZE W HISTORII ŚWIATA CZYSTKI LUDNOŚCI!!!!
            teraz syjoniści zrobnili dla palestyńczyków gett z 8 metrowym murem.
            dlaczego syjonistyczny tymczasowy twór w palestynie , okupujący ziemie arabskie
            od 50 lat ma mieć prawo do broni atomowej ? syjonistycznej okupacji palestyny
            nie yoleruje ludnośc samej palestyny jak i krajów sąsiednich.
            dlaczego arabowie nie mają prawa wyciąć z palestyńskiej ziemi ich ojczyzny tego
            syjonistycznego nowotworu .
            to syjoniści zatakowali irak a teraz grożą tatakiem na iran .
            jakie prawo ma ta syjonistyczna chołota ,bezprawnie okupująca te ziemie do tego
            żeby straszyć świat bronia atomową.
            iran ma prawo mieć broń atomowa bo jest krajem suwerennym i czasy swiatowego
            żandarma imperialistycznego pieska syjonizmu usa juz sie skończyły .
            demokratyczny świat jest przeciwny ingerencjom i wywoływaniu wojen przez
            awanturniczych syjonistów odpowiedzialnych za ludobójstwo narodu palestyńskiego
            i ich pieska usa kty swoje działania opiera na lamstwie i propagandzie
            wiojennej tak jak to miało miejsce w afganistanie i iraqu>
        • j-k juz Ci tlumacze :) 30.04.06, 23:06
          Gdy w naszym Interesie (cywilizacji Zachodniej) nie lezy ,
          by wroga nam Cywilizacja Islamska miala Atom :)

Pisze Ci jasno - czy uproscic ? :)
    • kolargolo Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 10:03
      to nie wywiad tylko miedzynarodowa agencja z Arabem na czele. A USA bardzo
      stracily na wysokich cenach ropy. Bardzo.
      • taziuta Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 10:21
        USA może straciły, ale kolesie Busha nie :-)))

kolargolo napisał:

> to nie wywiad tylko miedzynarodowa agencja z Arabem na czele. A USA bardzo
        > stracily na wysokich cenach ropy. Bardzo.
        • czerwoneoczykoguta Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 12:21
          no, spisek:) ziomy busha sie nachapały:) Ty to ziuta baran jesteś
          • taziuta Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 13:53
            Hehe, przedstawicielka chrześcijańskiej (wyższej) kultury zachodniej się
            odezwała :-)

> no, spisek:) ziomy busha sie nachapały:) Ty to ziuta baran jesteś
      • algimin bzdury Iran zagrał na zwłokę a USA straciły okazję 30.04.06, 10:25
        by siedzieć cicho i się nie odzywać podbijając ceny ropy,
        ale jak wiadomo marionetce kampani naftowych Bushowi
        nie chodzi o to by zbijać ceny ropy i ograniczać
        zyski koncernów naftowych.
        • sepulturek Im więcej broni nuklearnej, tym mniej bezpiecznie 30.04.06, 10:47
          Z takiego założenia wyszły państwa podpisujące ukłąd o nierozprzestrzenianiu
          broni masowego rażenia. Więc było to bardzo sprytne, gdyż zapewniły ją sobie
          wcześniej, a każdemu nastepnemu, ambitnemu krajwi tego zabroniły. W tym
          przypadku RB ONZ działa zgodnie zprawem międzynarodowym i nie ma tu wątpliwości
          takich, jak przypadku Iraku (to bzdura stosować uproszczoną analogię w tym
          przypadku).
          Stany Zjednoczone nie mają interesu zaczynać wojny z Iranem, raczej powinny
          skupić się na wyjściu z Iraku. Jednocześnie musza pokazać, ze w tej kwestii -
          jako super mocarstwo - są nieustępliwe, szczególnie w tak zapalnym regionie
          świata jak Bliski Wschód. A w jaki sposób rozumuje lobby jastrzębiów wokół
          G.W.Busha? Wkrótce się przekonamy. Mnie raczej denerwuje zbyt łagodna postawa
          Rosji i Chin. Ale tu wchodzą w grę kontrakty handlowe, w tym bronią, więc
          właściwie nic w tym dziwnego.
          • goldsax Re: Im więcej broni nuklearnej, tym mniej bezpiec 30.04.06, 11:19
            Across the United States, there is growing evidence that the Israeli and neo-
            conservative lobbies are acquiring ever greater power. The cancellation by a
            New York theatre company of My Name is Rachel Corrie - a play based on the
            writings of the young American girl crushed to death by an Israeli bulldozer in
            Gaza in 2003 - has deeply shocked liberal Jewish Americans, not least because
            it was Jewish American complaints that got the performance pulled.

"How can the West condemn the Islamic world for not accepting Mohamed
            cartoons," Philip Weiss asked in The Nation, "when a Western writer who speaks
            out on behalf of Palestinians is silenced? And why is it that Europe and Israel
            itself have a healthier debate over Palestinian human rights than we can have
            here?" Corrie died trying to prevent the destruction of a Palestinian home.
            Enemies of the play falsely claim that she was trying to stop the Israelis from
            collapsing a tunnel used to smuggle weapons. Hateful e-mails were written about
            Corrie. Weiss quotes one that reads: "Rachel Corrie won't get 72 virgins but
            she got what she wanted."

Saree Makdisi - a close relative of the late Edward Said - has revealed how a
            right-wing website is offering cash for University of California at Los Angeles
            (UCLA) students who report on the political leanings of their professors,
            especially their views on the Middle East. Those in need of dirty money at UCLA
            should be aware that class notes, handouts and illicit recordings of lectures
            will now receive a bounty of $100. "I earned my own inaccurate and
            defamatory 'profile'," Makdisi says, "...not for what I have said in my classes
            on English poets such as Wordsworth and Blake - my academic speciality, which
            the website avoids mentioning - but rather for what I have written in
            newspapers about Middle Eastern politics."

Mearsheimer and Walt include a study of such tactics in their report. "In
            September 2002," they write, "Martin Kramer and Daniel Pipes, two passionately
            pro-Israel neo-conservatives, established a website (www.campus-watch.org) that
            posted dossiers on suspect academics and encouraged students to report
            behaviour that might be considered hostile to Israel... the website still
            invites students to report 'anti-Israel' activity."

Perhaps the most incendiary paragraph in the essay - albeit one whose contents
            have been confirmed in the Israeli press - discusses Israel's pressure on the
            United States to invade Iraq. "Israeli intelligence officials had given
            Washington a variety of alarming reports about Iraq's WMD programmes," the two
            academics write, quoting a retired Israeli general as saying: "Israeli
            intelligence was a full partner to the picture presented by American and
            British intelligence regarding Iraq's non-conventional capabilities."

Walt says he might take a year's sabbatical - though he doesn't want to get
            typecast as a "lobby" critic - because he needs a rest after his recent
            administrative post. There will be Israeli lobbyists, no doubt, who would he
            happy if he made that sabbatical a permanent one. I somehow doubt he will.
            www.counterpunch.com/fisk04272006.html

See also:

Professor Says American Publisher Turned Him Down
            www.thetruthseeker.co.uk/article.asp?id=4305

The Lobby Strikes Back
            antiwar.com/justin/?articleid=8787

Scholars' Attack on Pro-Israel Lobby Met With Silence
            www.thetruthseeker.co.uk/article.asp?id=4307

Proof of a conspiracy
            xymphora.blogspot.com/2006/03/proof-of-conspiracy.html
            xymphora.blogspot.com/2006/04/false-morality-of-supporting-israel.html
            • mosessex Im więcej broni nuklearnej, tym bardziej bezpieczn 01.05.06, 18:04
              jakoś nie było wojny nuklearnej pomiędzy państwami które taka broń posiadaja.
              jedynie usa pobiło rekord świata w mordowaniu ludzi na czas czego przykładem
              były niepotrzebne nikomu ludobójcze ataki na hiroshimę i nagasaki.
    • mrlusiek taziuta do pilnego leczenia promieniami 30.04.06, 10:41
      wolę taki porządek jak jest od 60 lat, żyję już ich piędziesiąt i nie chciałbym
      poznać smaku wojny do końca swych dni, dobrze że, takich taziutów nie ma zbyt
      wielu na świecie ale na tych co ględzą na forum to nie trzeba ale tych co mają
      władzę trzeba ostro ubezwłasnowalniać.
      • taziuta Re: Mr Lusiek bez grzechu cudzomyślenia? 30.04.06, 11:22
        Wiesz Lusiek, własnym (myśleniem) to ty mi też specjalnie nie zaimponowałeś...
        Domyślam się, że nie było to twoją intencją? :-)

mrlusiek napisał:

> wolę taki porządek jak jest od 60 lat, żyję już ich piędziesiąt i nie
        > chciałbym poznać smaku wojny do końca swych dni, dobrze że, takich taziutów
        > nie ma zbyt wielu na świecie ale na tych co ględzą na forum to nie trzeba ale
        > tych co mają władzę trzeba ostro ubezwłasnowalniać.
      • goldsax Re: taziuta do pilnego leczenia promieniami 30.04.06, 11:25
        Voice of the White House April 23, 2006
        TBR News – April 23, 2006

“I can fully understand how the remaining passengers and crew, scrambling up on
        the stern of the sinking ‘Titanic’ just before the final plunge into freezing
        waters must have felt. That’s the general attitude here inside the White House.
        Andy Card was pleasant enough and approachable but Bolton is a self-important
        prick who is now beginning to annoy Bush Himself. It’s like the CIA when the
        oafish Goss took over to clean out any anti-Bush people.
        At this point, there are now very few staffers really loyal to Bush. He is seen
        as a gross failure, not well-wrapped and liable to start an atomic war at any
        minute. At best, Bush was a brittle, wise-cracking retired frat rat and at
        worst, a shouting and vicious man who used great quantities of foul language,
        regardless of who was listening, shocked women staffers included.
        He depended almost entirely on the plots and plans of Rove and it is now
        obvious to everyone that Rove will be indicted and removed from power. Since
        Rove is one of the most sneaky, vicious men I have ever met, no one will suffer…
        except Bush who won’t move without Rove’s suggestion.
        A Roveless Bush will be eyeless in Gaza.
        Rove has been behind the calculated leaks about a plan to attack Iran because
        Karl feels that the Iranians will come to heel and make Bush look like a
        glorious conqueror, an invulnerable ‘wartime president’ who could use the theme
        to crack down on anti-Republicans across the country.
        I have heard Rove discuss the Vietnam war, which he calls “a Democratic war and
        a political failure.’ He said that he would set things up so there would be no
        draft riots, no student activists, no opposition in either House of Congress
        and a press unified behind the Christian Savoir and Protector of America.
        If you’re thinking I am inventing this, I am not.
        Bush is a pathetic failure (and responsible for the deaths of untold thousands)
        but Rove is purely vicious and ought to be removed from office, and influence,
        at once and then tried. Rumsfeld is getting senile and Cheney, another crook,
        hasn’t much longer to live, according to his last cardiologists’ reports. One
        more attack and we have another State Funeral under the Capitol dome and the
        outraged and desperate Republicans can stick someone more palatable, and saner,
        in the second job and groom him for ’08. I suppose that someone will get the
        bright idea that the dour and inflexible Cheney might suffer some kind of a
        cardiac “accident” but now we get into the blogger’s realm.
        Rove is supposed to run the Republican campaigns for the mid terms in November
        and as his techniques consist of blackmailing anyone (via FBI files) who dares
        to get in his way, it will be a really disgusting blot on the democratic
        process.
        I shudder to realize that there are three more years of this.
        How far down into the septic tank of political oblivion can Bush go during this
        time if he has fallen so badly to date?
        And I know enough people to state that if the Democrats take control of either
        or both Houses, criminal investigations are guaranteed to be launched, that
        will make Watergate look like a church picnic. This is another reason why
        certain Very Important Republicans are wearing dignity pants these days. And if
        the public had any idea how much in taxpayers’ funds were stolen via the
        Halliburton deals, and the FEMA “relief programs” in Jeb Bush’s Florida, they
        would realize that these outrageous thieves make Boss Tweed look like Mother
        Theresa.”
        www.tbrnews.org/Archives/a2290.htm

See our Inside the White House archive:
        www.thetruthseeker.co.uk/category.asp?id=41

A Complete Copy of the Voice of the White House from TBR News April 18, 2004-
        December 29, 2005
    • czerwoneoczykoguta Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 10:44
      memhos napisał:

> Historia się lubi powtarzać...
      > Po zniszczeniu kolejnego kraju, okaże się, że wywiad Wielkiego Brata
      > się ''mylił'', a koncerny naftowe i militarne przypadkiem wygenerowały
      > następne rekordowe zyski?

Nie! Lepiej zostawić swira u władzy w imię jakiegoś chorego poczucia tolerancji
      i ufności i ryzykować życiem milionów "niewiernych".
      • pies_na_czarnych Po co im energia atomowa? 30.04.06, 10:52
        Gdyby potrafili wyjasnic po co im paliwo atomowe.
        Iran posiada tylko jedna elektrownie, z Rosjanami maja podpisana dozywotnia
        umowe na dostarczanie dla tej elektrowni paliwa.
        Mowia, ze chca wybudowac nastepna elektrownie :o).
        Za polowe ceny tej nastepnej moga wybudowac instalacje odzyskiwania gazu na
        polach naftowych. Obecnie ten gaz spala sie w powietrze :o)
        Za ta 1/2ceny moga uzyskac instalacje produkujaca energie elektryczna
        czterokrotnie wydajniejsza niz ta ich wymarzona nowa elektrownia atomowa.
        Logiki brak!!!
        • 1europejczyk Po co im energia atomowa? 30.04.06, 12:50
          Czy to jest nasza sprawa ?
          Czy to dotyczy kogokolwiek oprocz Iranczykow.
          Sa u siebie i moga robic co im sie zywnie podoba podobnie jak Polacy w Polsce !
          Cala reszta jest skutkiem rozpetanej przez mass-media, ktorych niemala czesc
          jest w "wiadomym" posiadaniu smiesznej kampani w ktorej pojecie "opinia
          publiczna" nabralo nowego sensu: obecnie oznacza opinie tych co kreuja opinie!
          Wczesniej czy pozniej ten czy inny kraj arabski bedzie w posiadaniu "bomby" i
          nie ma takiej sily na swiecie, ktora mogla by to zmienic. Zamiast zmierzac do
          pokojowego kompromisu na Bliskim Wschodzie od lat realizuje sie do polityke z
          pozycji sily wobec krajow arabskich, ktorej skutkiem sa skrajne islamskie ruchy
          terrorystyczne. Tym samym konflikt izraelsko arabski rozmyslnie "eksportuje
          sie" na caly swiat by mozna bylo zgodnie uzywac roznych dobrze znanych z
          przeszlosci "argumentow" !

• pies_na_czarnych Re: Po co im energia atomowa? 30.04.06, 13:33
            1europejczyk napisał:

> Czy to jest nasza sprawa ?
            > Czy to dotyczy kogokolwiek oprocz Iranczykow.
            > Sa u siebie i moga robic co im sie zywnie podoba

Tak to jest rowniez nasza sprawa!
            "Mieszkamy w wspolnym bloku i nie pozwolimy, aby jakis sasiad pijaczek z
            ostatniego pietra przetrzymywal w swoim mieszkaniu kanistry z benzyna, bo moze
            kiedys kupi sobie samochod"! - moze lepiej zrozumiesz na tym przykladzie.

> Czy to dotyczy kogokolwiek oprocz Iranczykow.

Dotyczy to calego Swiata.
            • gspnstr Re: Po co im energia atomowa? 30.04.06, 19:13
              > "Mieszkamy w wspolnym bloku i nie pozwolimy, aby jakis sasiad pijaczek z
              > ostatniego pietra przetrzymywal w swoim mieszkaniu kanistry z benzyna, bo moze
              > kiedys kupi sobie samochod"! - moze lepiej zrozumiesz na tym przykladzie.

Ciekawy przeklad. I do tego w cyudzyslowie :o))

Ale widzisz, ten "sasiad" nie mieszka w twoim bloku, tylko w domku
              jednorodzinnym, i do tego w innym miesteczku.
    • alkud ___Nie Będzie Żadnej Wojny USA - Iran ____________ 30.04.06, 10:47
      Dlaczego?
      Bo Iran to nie Irak...
      ma broń chemiczną,
      dziesiątki tysiący mudżahedinów,
      pracuje nad atomem,
      do tego całkiem dobry sprzęt
      i USA dobrze o tym wie...

---
      ISLAM KORAN EUROPA ARABIA
      religiapokoju.blox.pl/
      • pies_na_czarnych Re: ___Nie Będzie Żadnej Wojny USA - Iran _______ 30.04.06, 10:55
        Nalezy wszystko robic, aby nie bylo.
        Jezeli wojna wybuchnie, to caly Swiat pojdzie z torbami. Bieda zawita do
        naszych domow!!!
      • czerwoneoczykoguta Re: ___Nie Będzie Żadnej Wojny USA - Iran _______ 30.04.06, 11:58

he,he, he, Irak miał jedną z największych armii na tej planecie, ponad milion
        zołnierzy... W koalicji antyirackiej było nie domniemanie, ale wręcz przekonanie
        o tym, że posiadaja broń chemiczna i biologiczna, chemiczna zreszta testowana na
        Kurdach. Myślę, że na USA nie robi wrażenia potęcjał Iranu, chyba potecjał
        żadnego państwa nie robi na nich wrażenia... :)

lkud napisał:
        > Dlaczego?
        > Bo Iran to nie Irak...
        > ma broń chemiczną,
        > dziesiątki tysiący mudżahedinów,
        > pracuje nad atomem,
        > do tego całkiem dobry sprzęt
        > i USA dobrze o tym wie...
        >
        • ylemai Re: ___Nie Będzie Żadnej Wojny USA - Iran _______ 30.04.06, 12:10
          wartość armii irackiej pokazał konflikt iracko-irański lat '80.
          Ta wartość była prawie zerowa.
          Persja =/= Arabia.
          • czerwoneoczykoguta Re: ___Nie Będzie Żadnej Wojny USA - Iran _______ 30.04.06, 12:20
            Kurcze no nie wiem... to co? iran wygrał tę wojnę?:))) jeśli armia iracka miała
            wartość zerową to irańska tak samo. ten konflikt zakonczył się remisem. (po 8
            latach wojny)
            ylemai napisał:

> wartość armii irackiej pokazał konflikt iracko-irański lat '80.
            > Ta wartość była prawie zerowa.
            • heartpumper Re: ___Nie Będzie Żadnej Wojny USA - Iran _______ 30.04.06, 14:13
              Mieli identyczny sprzet (prawie), popelniali mnostwo bledow taktycznych itp.
              Ciekawe jakby mirli atomowki juz wtedy. Moge sie zalozyc ze nie zalowaliby sobie
              - bracia islamscy.
              • czerwoneoczykoguta Re: ___Nie Będzie Żadnej Wojny USA - Iran _______ 30.04.06, 15:54
                no i własnie o to chodzi z tym całym programem atomowym, oni są niebezpieczni, i
                stanowczo domagam się zrobienia wszystkiego w tym kierunku, zeby takie
                intelektualne leppery (jakich wielu na świecie) nigdy nie miały mozliwości
                bawienia się wielkim A.
        • gspnstr Re: ___Nie Będzie Żadnej Wojny USA - Iran _______ 30.04.06, 19:21
          > he,he, he, Irak miał jedną z największych armii na tej planecie, ponad milion
          > zołnierzy... W koalicji antyirackiej było nie domniemanie, ale wręcz
          > przekonanie o tym, że posiadaja broń chemiczna i biologiczna, chemiczna
          > zreszta testowana na Kurdach.

Mylisz sie. Pentagon doskonale wiedzial, ze Irak tej broni nie ma.

A poza tym, zwracam uwage na fakt, ze Iran to kraj o zupelnie innym profilu
          terenu niz plaski i pustynny Irak. Pomimo tego, w bezposrednim starciu armia USA
          wygralaby, ale takich bezposrednich starc nie bedzie. Armia iracka tez nie dala
          sie wciagnac w wielkie bitwy, jak w roku 1991. Oni nie sa tacy glupi jak ty
          sobie zyczysz, by byli. W terenie gorzystym w Iranie, duzo latwiej bedzie nekac
          atakujaca armie i likwidowac jej zaplecze. A najlepsza nawet armia bez zaplecza
          i dostaw jest nic nie warta.
    • irini ''niebezpieczne;;. ??? 30.04.06, 11:12
      Na miłość boską, co to za znaki diakrytyczne są? W życiu czegoś takiego nie
      widziałam!
    • olex5 moga odrzucac i tak zrobia co powie Rosja i Chiny 30.04.06, 11:53
      teraz moga sobie odrzucac.I tak beda robic to co podyktuje Rosja i Chiny.Swiat
      poznal sie juz na chamstwie amerykanskiej administracji.Uklady powoli sie zmieniaja.
      • karol63 Re: moga odrzucac i tak zrobia co powie Rosja i C 30.04.06, 12:02
        Pewnie nasi żołnierze zostaną wysłani do Iranu walczyć w obronie naszej
        umęczonej ojczyzny.
    • ben-oni Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 12:31
      Teraz przynajmniej wiadomo o co chodzi Amerykanom. Chcą konfliktu a nie
      kontroli instalacji.
    • renard_astucieux Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 12:45
      Dla nas to jednak lepsza alternatywa, niż broń nuklearna w rękach irańskich
      szaleńców
    • bladekiller Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 13:08
      To jasne że szukają pretekstu, po przyjęciu propozycji nie mieliby już
      oficjalnych powodów do ataku.. Chyba i w Polsce będą powoli powiewały płonące
      flagi USA.
    • plzoltek kilka zdań 30.04.06, 14:16
      "możliwość otwarcia swych instalacji jądrowych dla niezapowiadanych inspekcji
      Międzynarodowej Agencji Energii Atomowej (MAEA),..."
      - nacisk daje pierwszy znak
      - Rosja i Chiny mają duże wpływy na Iran ( po ich apelach, Iran trochę się
      zmienia)
      - Co właściwie chcą USA?, chodzi o ostateczny cel. Załóżmy, że Iran zgodzi się
      na przerwanie programu energii atomowej, co by uzyskały USA? - Iran mocniej
      zbliży się do Rosji i Chin. USA będą szukały (mymyślały) następnych pretekstów?
      - USA czują się za mocne, dlatego nie umieją wygrywać krok po kroku.. Może to
      jest błąd.
      - frontalny atak na Iran zawiera wielkie ryzyko (nie chodzi o bitwy). wejść to
      jedno, jak utrzymać jest znacznie trudniej, a podporządkować to jest niemożliwe.
      - szybki, krótki atak z użyciem rakietami, lotnictwem na wybrane objekty będzie
      prawdopodobnie udany, z małym kosztem. ale co to daje? Iran dalej się nie
      poddaje, będzie uzyskać więcej poparcia i sympatii w świecie muzymanów i krajów
      bliskiego wschodu, bardziej zbliżą się do Rosji i Chin. czyli w takim przypadku
      USA uzyska tylko honor ( że jest mocastwem z dominującą mocą) a straci wszystko
      w innych kwestiach.
      - Sankcje (co jest najlepsze rozwiązanie dla USA): ma tylko znacznie jeżeli ma
      charakter międzynarodowy - przez ONZ, a to konieczne musi być zgoda od Rosji i
      Chin. Sankcje tylko jednostronne (od USA i EU) nic nie dają, Iranowi by nic nie
      grożił, a Rosja i Chiny dostają więcej korzysci, w postaci "przywilejów". Z
      tego powodu USA muszą tak pilnie pogadać się z nimi.
      szanse Barcelona - Arsenal oceniam na 50-50.

• sepulturek Re: kilka zdań 30.04.06, 17:11
        W wielu punktach się zgadzam. USA nie opłaca się angażować w kolejną wojnę,
        zwłaszcza na Bliskim Wschodzie. Już i tak mają "na głowie" Irak i pośrednio
        Izr-Palest. Sankcje - tak, sensownie, ale zazwyczaj nie są skuteczne. Trudno
        wyobrazić sobie, że kraje arabskie będą się do nich stosować. Więc wystarczy
        przez nie importować-eksportować.
        Rosja i Chiny są rzeczywiście kluczowe, ale rozgrywają też własną partię. Chcą
        pokazać USA, że mają własną politykę i interesy. Nawet jesli nie jest to dobre
        dla świata czy tzw. społeczności miedzynarodowej.
        konfliktu USA-Iran nie będzie, przynajmniej w najbliższej przyszłości. A jak
        będzie, to możemy nie zobaczyć jego końca...
    • ulubienieclosu Dlaczego USA dziala w interesie Izraela kosztem 30.04.06, 15:55
      własnego bezpieczeństwa. Znowu pojawia sie terrorysci islamscy i koło sie
      zamyka. Czyżby w demokracji amerykańskiej większość wyborców sympatyzowała z
      wąską grupa zwolenników wojny?
    • ambl Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 17:22
      do Iranu można apelować ale tylko z pozycji siły
      • plzoltek zgadza się, ale co pan rozumie pojęcie 30.04.06, 17:40
        "siła"?
        • ali57 ależ wy jesteście głupki 30.04.06, 18:54
          Iran nie jest głupi
          ropa się kończy , kto ją zachowa będzie panem
          chcą kase przeznaczyć na dalszy niezależny od ropy rozwój
          a ograniczyć wydobycie, stąd ten cały krzyk
          sami inwestują w energetyke jądrową by nie być zależnym od ruskich i
          amerykańców
          (ruski już oferowali usługi w rafinacji uranu za ropę którą od nich biorą)
    • czesiekkk Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 18:33
      Ktoś wspomniał o krajach arabskich i tego że nie zastosują się do sankcji. A ja
      mam pytanie czy firmy z Zachodu też się do sankcji zastosują?
      Po drugie, chyba i tak jest musztarda po obiedzie, kwestią dążeń Iranu należało
      się zająć w 2003 r. albo wcześniej.

• bob_l Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 22:55
        Po zbombardowaniu instalacji jądrowych Iranu sytuacja wróci do roku 2003.
    • chris12 Iran to banda naćpanych Ajatollachów, 30.04.06, 18:41
      W wojnie z Irakiem wysyłali na front w końcowej fazie starców i dzieci
      uzbrojonych w obrazki z Chomeinim mieli oni tzw. falą starać się przejść linię
      frontu.
    • ben_shaprut Dlaczego w takich wątkach milczy Izrael? To dla 30.04.06, 22:58
      was USA prowadzi awantury...
      • j-k szczesliwy Kraj, szczesliwi ludzie... 30.04.06, 23:01
        W koncu Narodowi Wybranemu - nie wypada zazdroscic :)
        po co to robisz?
        • ben_shaprut Szczęśliwy? Byłem tam i zgryzotę pamiętam 30.04.06, 23:08
          • j-k Twoja wlasna ? :) 30.04.06, 23:15
            nie watpie :)
            • ben_shaprut Byłeś w Izraelu i Iranie, wsiowy przygłupie? 30.04.06, 23:19
              Tam chyba traktorem nie dojedziesz...
              • j-k Opuszczasz obszary kulktury, islamusku :) 30.04.06, 23:28
                Lecz taka to juz wasza islamska cecha :)

PS. mam iranskich przyjaciol...
                Powoli idzie tam ku wolnosci...
                wiem to doskonale...
                jezeli "straznicy rewolucji" chca sobie sprowadzic amerykanskie bomby
                na glowe
                to ich sprawa...:)

Tfuj, jak zawsze. Dr. J.K.
                • ben_shaprut Nie masz irańskich przyjaciół - to akurat wiem. 30.04.06, 23:29
                  • j-k O? wiesz wiecej niz ja sam o sobie? 30.04.06, 23:31
                    Podziwiam.

mam.
                    • ben_shaprut Ty wiesz tyle, ile wyśnisz. Poproś swoich 30.04.06, 23:33
                      "przyjaciół" o wypowiedź po persku - ja odpowiem - jak nie, to won, ubeku!
                      • j-k Sluchaj, czy bedzie 15 - czy 400 celow w Iranie? 30.04.06, 23:35
                        do zbombardowania?
                        Gdyz robissz sie powoli nudny :)

Tfuj, jak zawsze, Dr. J.K.
                        • ben_shaprut [...] 30.04.06, 23:37
                          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                          • j-k mam dla ciebie islamski biedaku cos niemilitarnego 30.04.06, 23:43
                            lubie komunistow za jedno...
                            to jedyna formacja historyczna, ktora poradzila sobie z islamska holota :)
                            www.buddel.de/bs/fl_che.jpg
    • j-k To Iran odrzuca propozycję USA :) 30.04.06, 23:00
      Naucz sie pisac poprawnie...

U tych bandytow islamkich z teheranu budowa broni "A" nie ulega zadnej
      watpliwosci, gdyz sami sie do tego przyznali...

Co do zyskow, to porozmawiamy za jakis czas...
      • ben_shaprut Nie pij! 30.04.06, 23:08
        • j-k Nie cpaj :) 30.04.06, 23:14
          To bardziej szkodzi zdrowiu :)
          Chociaz wiem, rozumiem...
          u islamuskow pic nie mozna, to cpaja :)
          www.flightheritage.com/images/AIRCRAFTCARRIER/nimitzCVN68.jpg
          • ben_shaprut Twoje doświadczenie? To odstaw, śmieciu! 30.04.06, 23:16
            • j-k Opuszczasz obszary kultury, islamski biedaku :) 30.04.06, 23:17
              Lecz w koncu nie kazdy mial szczescie urodzic sie Wsrod Wybranych :)

Rozumiem, wspolczuje :)
              • ben_shaprut Nic nie poradzę, że jestem Żydem - zazdrościsz? 30.04.06, 23:20
                • j-k Nie... :) 30.04.06, 23:25
                  Zydzi sa mi obojetni :)
                  Pisalem wielokrotnie tu o tym...

Popieram PANSTWO Izrael, a nie Zydow... (nawet gdyby mieszkali tam Hindusi
                  i Chinczycy)
                  Pantwo IZRael lamie jednosc islamskiej holoty :)
                  • ben_shaprut Jesteś rasistowską ciemną masą, Januszku 30.04.06, 23:25
                    • j-k Jesteś islamska ciemną masą, ale :) 30.04.06, 23:30
                      powiedz mi, czy ja jestem temu winien?

IRAN mogl wpuscic inspektorow MAEA...
                      nieograniczenie...
                      cz moja wina, zewoli amerykanskie bomby - niz rozum?

Ty antyamerykanski biedaku?

Tfuj, jak zawsze, Dr. J.K.
                      • ben_shaprut A USA wpuszczą? Prawo dla wybranych debili? 30.04.06, 23:31
                        • j-k Prawo silniejszego, antyamerykanska bidulinko :) 30.04.06, 23:33
                          Tak bylo jest i bedzie...

Ze tez takich zatrudniaja na UJ...

nudny sie robisz...

"zalka"...:)
                          • ben_shaprut Nie wypieprzają, jak niemcy januszków... 30.04.06, 23:34
                      • ben_shaprut dr w Polsce z małej litery, zakompleksiony ćwoku.. 30.04.06, 23:32
                        • j-k Na zachodzie jednak Dr. :) z duzej 30.04.06, 23:34
                          nie jestem polskim doctorem, nieuku :)
                          • ben_shaprut Piszesz na polskim forum - jak nie znasz reguł, 30.04.06, 23:36
                            szoruj nadal kible...
                            • j-k spadasz na poziom Ibn Ladena... :) 30.04.06, 23:40
                              Tylko co temu islamskiemu bandycie pozostalo? :)

Otoz istotnie...
                              Jako obywatel ZACHODU - i by ulzyc mojej pracujacej zonie...
                              (rowniez Pani dr.. .jakiejs tam :)))

szoruje te kible...

we wlasnym domu :)

• ben_shaprut Wypieprzyli cię Niemiec, to pisz po polsku - dwa 30.04.06, 23:41
                                artykuły to szmaciany dorobrek, polimerku...
                                • j-k tandeta, moj ty islamski biedaku :) 30.04.06, 23:46
                                  wiesz co w Krakowie oznacza slowo "tandeta"?

ale wrocmy do rzeczy.
                                  I nie chowaj GLUPIO jak strus glowy w piasek

beda te bombardowania Iranu , czy nie ? :)
                                  • ben_shaprut Za co cię Deutsche wypieprzyli? Brak dorobku? 30.04.06, 23:47
                                    • j-k Cieniutko z Toba - biedaku islamski :) 30.04.06, 23:53
                                      W Luxemburgu mam po prostu lepiej :)
                                      sam zobacz :)
                                      www.cia.gov/cia/publications/factbook/rankorder/2004rank.html
                                      bye.
                                      • ben_shaprut Nie pieprz o Luksemburgu, bo ostatmio płakałeś, 01.05.06, 00:02
                                        że prywatyzacja w Polsce cię rujnuje...
                                        • j-k Zal mi Cie powoli... 01.05.06, 00:10
                                          sleep well :)
                                          • ben_shaprut Znowu cię wywalili? Bidula... 01.05.06, 00:13
                  • puls.usa Re: Nie... :) 30.04.06, 23:36
                    j-k napisał:

> Pantwo IZRael lamie jednosc islamskiej holoty :)

czyli dziala destrukcyjnie
                    poglebiajac anarchie
                    mobilizujac ciemnote
                    w islamskich krajach

eretz zapomina,ze zasada
                    oko za oko nie jest jedyna
                    jest inna ,kij ma dwa konce
    • vicky17 przepraszam a o co wam chodzi 30.04.06, 23:52
      bo belkoczecie jak pijani idioci? Nie mozna tak wyzyc sie w realu zamist pic do
      lustra i pokazywac swoje mentalne problemy calemu swiatu? Wstyd,kim Wy jestescie
      w realu,ze nie wstyd Wam takie slowa uzywac jeden na drugiego?
    • zio29 Re: USA odrzucają propozycję Iranu 01.05.06, 00:42
      To skandal !!!

Póki jest czas na negocjacje należy rozmawiać .. No ale widać że szuka się
      nowego pretekstu do agresji jak podobny z obecnością rzekomej broni chemicznej
      w Iraku ..
      • koegel1 Wyrzniecie islamu to jedyna droga ku pokoju na Swi 02.05.06, 13:33
        Czy ma czy niemial to wszystko jedno wyrznac i po krzyku.A przy okazji i was
        pacyfki.!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka