memhos 30.04.06, 09:47 Historia się lubi powtarzać... Po zniszczeniu kolejnego kraju, okaże się, że wywiad Wielkiego Brata się ''mylił'', a koncerny naftowe i militarne przypadkiem wygenerowały następne rekordowe zyski? -- Wiadomości z każdej bajki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yann17 USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 09:51 Sytuacja zaczyna do złudzenia przypominać tę jaka maiała miejsce przed inwazją na Irak. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Dlaczego im żałujemy atomu? 30.04.06, 09:55 Ale tu mamy do czynienia z prezydentem (Iranu) wybranym w demokratycznych wyborach, więc demokracji tym razem nie będziemy (chyba) krzewić... Czy ktoś mógłby mi (w wolnej chwili) wytłumaczyć dlaczego cywilizacja zachodnia może mieć atom, a cywilizacja islamska nie? yann17 napisał: > Sytuacja zaczyna do złudzenia przypominać tę jaka maiała miejsce przed > inwazją na Irak. Odpowiedz Link Zgłoś
mario.osh taziuta - ale ja cie prosze - nie rżnij głupa :/ 30.04.06, 10:05 -- why duck Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Why not, duck? :-) 30.04.06, 10:33 mario.osh napisał: Re: taziuta - ale ja cie prosze - nie rżnij głupa > > -- > why duck Odpowiedz Link Zgłoś
mario.osh no chyba że to tak specjalnie. to wporzo :] 30.04.06, 12:17 -- why duck Odpowiedz Link Zgłoś
prosty.czlowiek Uwazam ze Iran jest najwiekszym zagrozeniem 30.04.06, 16:21 Uwazam ze Iran jest najwiekszym zagrozeniem poniewaz tak mówi BUSZ a on zawsze mówi to co myśli i to jest taki strażnik pokoju światowego, wszystko co robi to nie w interesie hameryki tylko wszystkich nas. Kocham hameryke bo to praktycznie moja ojczyzna bo hamerykańce to prawie dokładnie polska mentalność. Każdy nielewacki polak powinien pojechać do Iranu aby walczyć o pokój. Natomiast wszyscy ci co nie pojada to sa faszyści i niech se idą do Putina. Niech żyje Busz Odpowiedz Link Zgłoś
pako19 Na zdjęciu, są białe gołąbki symbolizujące pokój a 30.04.06, 20:43 broń jądrowa to broń masowego rażenia. Masowej śmierci i wojny totalnej... Naprawdę dziwny jest ten świat... Odpowiedz Link Zgłoś
prosty.czlowiek Re: Na zdjęciu, są białe gołąbki symbolizujące po 30.04.06, 21:04 nie znasz historii? to przecież właśnie Ci rozsądni amerykanie po raz pierwszy użyli broni jądrowej i to w konkretnym celu w latach 60 latali nad europą ze swoimi pociskami pokojowymi i co jakiś czas gubili nad jakims krajem - wzbudzajac masowe protesty natomiast w chwili obecnej uzywaja ich w skali mikro jako mini bomb atomowych testowanych wlasnie w iraku wiec sorry ... poza tym poczytaj sobie o iranie i zobaczysz ze jest to naprawde cywilizowany kraj, powiedzialby nawet ze maja zdecydowanie lepiej wyksztalconych ludzi niz my a w dodatku sa mili, otwarci kochaja sztuke - tylko wystarczy poczytac lub tam pojechac Odpowiedz Link Zgłoś
pako19 Ludzie pewnie mili ne wątpię ALE... 30.04.06, 21:19 mówiąc "Iran" mam na myśli rządzących tym krajem a nie prostych ludzi. A z tego co wiem rządzący do prostych ludzi nie należą, to są FANATYCY religijnie (nie wmówisz że nie bo słyszałem kilkanaście ich wypowiedzi) Prawdą jest też że to USA (nie Iran) odbudowały Europę po Drugiej WŚ. Wspomnieć należy że USA wysyłając swoich żołnierzy podczas Pierwszej WŚ zapobiegły całkowitemu wyniszczeniu wojującej Europy. To USA zareagowała gdy pod NASZYM NOSEM wyrzynały się bałkańskie narody. Przez lata niekt nie reagował. Nie twierdzę że USA jest zbawicielem ludzkości,(popełnili sporo błędó) ale obecne wieszanie psów na Ameryce jest delikatnie mówiąc niesprawiedliwe.. Już wolę siłę USA niż Iranu. Krytykę rozumiem tylko wtedy gdy jest to KONSTRUKTYWNA krytyka. Odpowiedz Link Zgłoś
pako19 do prostego człowieka 30.04.06, 21:27 Poza tym bomba Atomowa zrzucona na Japonię zap[obiegła inwazji lądowej która pochłonęła by nieporównywalnie więcej istnień ldzkich po obu stronach. To po pierwsze. Po drugie to JAPONIA zaatakowała USA a nie odwrotnie. Jednakl nie sądze że użycie Atomu przeciw niewinnym ludziom jest dobre. to jest zbrodnia, giną niwinni ludzie.Ale zbrodnię tę popełnili ROZPOCZYNAJĄCY wojnę. zrzucenie bomby było "mniejszym złem" (Ale jednak złem? tak niestety).Uważam że USA była postawiona pod ścianą i nie było mniej tragicznej drogi do zakończenia okrutnej wojny. Pomyśl co by się stało gdyby amerykkanie weszli do japoni...rzeź na dużo większą skalę.. No chyba że cieszyłaby Cię rzeź żołnierzy Amerykańskich i Japońskich. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Re: do prostego człowieka 30.04.06, 23:14 A może pomyśl o japońskiej ludzności cywilnej, która cierpi do dziś za to, że dzielni amerykańscy chłopcy chcieli się pobawić jądrami ? Jakoś Amerykanie nie mieli żadnych obiekcji przed zrzuceniem bomb atomowych na gęsto zaludnione miasta, gdzie większość osób to ludność cywilna, która nie ma wpływu ani na decyzje polityków ani wojska. Walki lądowe, czy nawet broń konwencjonalna dają pewne szanse przeżycia, broń jądrowa (do tego w tamtych czasach) nie dawała żadnej możliwości ochrony przed jej skutkami. Masa ludzi cierpi do dziś na skutki napromieniowania tylko dlatego, że miała nieszczęście mieszkać w Hiroshimie czy Nagasaki. Pomyśl sobie jakby nam pieprzenęli taką bombkę w Warszawę, oczywiście w ramach słusznej walki z komunizmem, też byś wypisywał takie brednie o zapobieżeniu ewentualnej amerykańskich chłopców ? Odpowiedz Link Zgłoś
pako19 Re: do absurdello 01.05.06, 09:06 Powtórze po raz wtóry: Primo: Inwazja lądowa przyniosła by dużo więcej ofair zarówno japończyków i amerykanów (skąd taki wniosek? znasz historię i wiesz jak zaciekli byli japończycy w walce...to by była wojna na wyniszczenie (chyba że takie rozwiązanie by cię urządzało) Secundo: Za śmierć ludnoći cywilnej w Nagasaki i Hiroszimie odpowiada Hirohito oraz jego generałowie, którzy ROZPOCZĘLI tę wojnę.Co nie zmienia faktu że to była zbrodnia. Ale nie ty;lko zrzucenie bomb co było efektem ataku, ale WOJNA BYŁA ZBRODNIĄ. Ameryka została w nią uwikłana!!! Jeśli to cię nie przekonuję, trudno..trwaj w swojej nienawiści do Ameryki dalej. Hav a nice day Odpowiedz Link Zgłoś
prosty.czlowiek Re: do absurdello 01.05.06, 21:40 I właśnie dlatego, że hamerykańce walczą o pokój to w Iraku do chwili obecnej wymordowali (razem niestety z nami) 100 000 ludzi w imię demokracji, żeby im było lepiej - znaczy tym co przeżyli. Dzięki Bogu nie mieli interesu aby nawracać nasz kraj na demokrację w celu przejęcia złóż mineralnych, które z racji tego, że są skarbem ludzkości, to powinny być amerykańskie bo to nasz strażnik Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Dlaczego im żałujemy atomu? 30.04.06, 10:05 bo cywilizacja islamska w wydaniu Iranu brzmi tak: "Izrael musi zniknac z powierzchni ziemi a Zydow trzeba zabic albo zepchnac do morza." Izrael ma bron atomowa od lat ale nigdy nie grozil jej uzyciem i nikt nie spodziewa sie ze uzyje tej broni nawet w obronie przed atakiem konwencjonalnym. Jesli chodzi o Iran i 'cywilizacje' islamska to mamy pewnosc ze bedzie dokladnie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: A skąd się bierze ta wasza pewność, Kolo? :-) 30.04.06, 10:14 kolargolo napisał: > bo cywilizacja islamska w wydaniu Iranu brzmi tak: > "Izrael musi zniknac z powierzchni ziemi a Zydow trzeba zabic albo zepchnac do > morza." > > Izrael ma bron atomowa od lat ale nigdy nie grozil jej uzyciem i nikt nie > spodziewa sie ze uzyje tej broni nawet w obronie przed atakiem konwencjonalnym. > > Jesli chodzi o Iran i 'cywilizacje' islamska to mamy pewnosc ze bedzie > dokladnie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Kolo, ty jeszcze tamtego tematu nie zakończyłeś :) 30.04.06, 10:25 A już się wdajesz w następną ze mną polemikę. Proponuję zakończyć najpierw jeden temat, a potem brać się za następny :-) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=41039344&a=41074480 Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk W polityce slowa sluza tylko propagandzie 30.04.06, 12:32 Licza sie tylko i wylacznie czyny: Izrael posiada bron jadrowa, jej uzycie zalezy od rzadu izraelskiego: grozil nie grozil to sa bajki dla opini publicznej podobnie zreszta jak obecne grozby Iranu. Pewnosc, ze bedzie dokladnie odwrotnie zapewnila rowniez wiadoma propaganda: przez 45 powojennych lat swiatowy pokoj istanial dzieki rownowadze sil opartej na atomowym odstraszaniu i nagle na potrzeby izraelskiej polityki doktryna rownowagi przestala istniec na rzecz proizraelskiej doktryny jedynego posiadacza "straszaka nuklearnego" na Bliskim Wschodzie. Izrael swoja 50 letnia skrajna polityka okupacji zagarnietych na skutek zwycieskich wojen terenow zasluzyl sobie na podobna w krajach arabskich: stad agresywne wypowiedzi przedstawicieli rzadu majacego poparcie w spoleczenstwie iranskim duzo wieksze niz obecny rzad Izraela w spolecznstwie izraelskim. Odpowiedz Link Zgłoś
seawolfie Re: Dlaczego im żałujemy atomu? 30.04.06, 10:10 Może dlatego, że swego czasu nie żałowano demokratycznie wybranemu Hitlerowi Nadrenii, Austrii i Sudetów? Może dlatego, że Iran ma zapisane w konstytucji zniszczenie innego państwa, i ich demokratyczny prezydent jest z mocy tego demokratycznego prawa zobowiązany do dążenia do wojny? Zresztą, jest w tym szczery aż do bólu, robiąc głupi kawał oszalałym antyamerykanistom, którzy wciąż usiłują przekonac , że tak naprawdę jest on gołąbkiem pokoju, tylko może nie do końca jest tego świadomy. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta A kto im pisał tę ich konstytucję? :-) 30.04.06, 10:20 Ktoś im tę konstytucję narzucał, czy może sami sobie ją napisali? I nie udawaj, że nie wiesz skąd się w niej wzięły takie a nie inne zapisy?! Jak by nam takie kukułcze jako podrzucili na Mazurach, jak im to zrobiono w postaci państwa Izrael, to może i w naszej konstytucji taki zapis by się znalazł? :-) seawolfie napisał: > Może dlatego, że swego czasu nie żałowano demokratycznie wybranemu Hitlerowi > Nadrenii, Austrii i Sudetów? Może dlatego, że Iran ma zapisane w konstytucji > zniszczenie innego państwa, i ich demokratyczny prezydent jest z mocy tego > demokratycznego prawa zobowiązany do dążenia do wojny? Zresztą, jest w tym > szczery aż do bólu, robiąc głupi kawał oszalałym antyamerykanistom, którzy > wciąż usiłują przekonac , że tak naprawdę jest on gołąbkiem pokoju, tylko > może nie do końca jest tego świadomy. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwoneoczykoguta Re: A kto im pisał tę ich konstytucję? :-) 30.04.06, 12:27 taziuto, więc tak iran i irak to dwa RÓŻNE państwa czytaj ze zrozumieniem i nie rób z siabie intelektualnego ciapciaka:) Taziuta napisało: > Ktoś im tę konstytucję narzucał, czy może sami sobie ją napisali? > I nie udawaj, że nie wiesz skąd się w niej wzięły takie a nie inne zapisy?! > Jak by nam takie kukułcze jako podrzucili na Mazurach, jak im to zrobiono w > postaci państwa Izrael, to może i w naszej konstytucji taki zapis by się > znalazł? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: A kto im pisał tę ich konstytucję? :-) 30.04.06, 13:38 Odwzajemniam Twoje rady - czytaj ze zrozumieniem :-) Możesz mi łaskawie wskazać, gdzie wg Ciebie pomieszałem Irak z Iranem? Spróbuję się skupić i zrozumieć sam siebie :-) czerwoneoczykoguta napisała: > taziuto, więc tak iran i irak to dwa RÓŻNE państwa czytaj ze zrozumieniem > i nie rób z siabie intelektualnego ciapciaka:) Odpowiedz Link Zgłoś
czerwoneoczykoguta Re: A kto im pisał tę ich konstytucję? :-) 30.04.06, 15:51 taziuta napisał: Możesz mi łaskawie wskazać, gdzie wg Ciebie pomieszałem Irak z Iranem? > Spróbuję się skupić i zrozumieć sam siebie :-) właśnie... Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: A kto im pisał tę ich konstytucję? :-) 30.04.06, 18:41 Ha, palnąłeś głupotę kogucie, i teraz Cię zatkało. Nie masz nic więcej do powiedzenia w temacie, gdzie pomieszałem Irak z Iranem, poza "właśnie..."? :-) czerwoneoczykoguta napisała: > taziuta napisał: > > Możesz mi łaskawie wskazać, gdzie wg Ciebie pomieszałem Irak z Iranem? > > Spróbuję się skupić i zrozumieć sam siebie :-) > > właśnie... > Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja Podobno nie ma głupich pytań, 30.04.06, 10:50 ale twoje z definicji jest. > Czy ktoś mógłby mi (w wolnej chwili) wytłumaczyć dlaczego cywilizacja zachodnia > może mieć atom, a cywilizacja islamska nie? Cywilizacja islamska już ma atom. W Pakistanie. Tak więc pytanie jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
alkud Taziuta: Odnośnie demokracji w świecie islamu 30.04.06, 10:52 zapraszam tutaj religiapokoju.blox.pl/2006/04/Roznorodnosc-interpretacji-Koranu-i-demokracja.html :) Odpowiedz Link Zgłoś
czerwoneoczykoguta Re: Dlaczego im żałujemy atomu? 30.04.06, 10:53 taziuta napisał: > Czy ktoś mógłby mi (w wolnej chwili) wytłumaczyć dlaczego cywilizacja zachodnia > > może mieć atom, a cywilizacja islamska nie? Naprawdę tłumaczyć Ci to trzeba? Może bazuj na własnym umyśle i poczytaj co pan prezydent Iranu mówi, co deklaruje i do czego zmierza.... A później zastanów sie czy tak zwana amerykańska agresja na Irak była niesprawiedliwa, tylko poczytaj (naprawdę!) co się tam dzieje, kto wysadza i morduje i jakich argumentów używa Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Dlaczego im żałujemy atomu? 30.04.06, 11:58 Moja droga czerwoneoczykoguta, ta Twoja "tak zwana agresja" była prawdziwą napaścią pod fałszywymi pretekstami. Poczytaj sobie może najpierw cokolwiek (poza propagandą agresorów, w tym polskich władz) na ten temat". A jeśli uważasz, że agresorzy którzy zasiali terroryzm w Iraku nie odpowiadają za jego tam dalszy (dynamiczny) rozwój, to tak bardzo różnimy się w poglądach na ten temat, że dalsza nań dyskusja nie ma sensu... Opowiedz lepiej co planujesz jeszcze, poza siedzeniem przed kompem, robić z tak mile rozpoczętym długim weekendem? :-) czerwoneoczykoguta napisała: ... > A później zastanów sie czy tak zwana amerykańska agresja na Irak była > niesprawiedliwa, tylko poczytaj (naprawdę!) co się tam dzieje, kto wysadza i > morduje i jakich argumentów używa Odpowiedz Link Zgłoś
czerwoneoczykoguta Re: Dlaczego im żałujemy atomu? 30.04.06, 12:09 :)tak, masz rację ziuta, Fuckin usa shit zaatakowało sprawiedliwe państwo wyposażona w szczęśliwy lud, by zasić terroryzm i wysadzać irakijczyków w powietrze, to ten "dynamiczny" rozwój. w pogladach się róznimy, to oczywiste a nie odkrywcze:) ale skoro niewidzisz sensu w dyskusji to masz problem, współczuję! weekend? to jakieś dowćipne miało być? no nie wiem, moze poczytam twoje błyskotliwe wypowiedzi...:)? Taziuta napisało: A jeśli > uważasz, że agresorzy którzy zasiali terroryzm w Iraku nie odpowiadają za jego > tam dalszy (dynamiczny) rozwój, to tak bardzo różnimy się w poglądach na ten > temat, że dalsza nań dyskusja nie ma sensu... > > Opowiedz lepiej co planujesz jeszcze, poza siedzeniem przed kompem, robić z tak > > mile rozpoczętym długim weekendem? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Dlaczego im żałujemy atomu? 30.04.06, 13:34 Aleś mi przygadała, aż mi w pięty poszło :) Moja droga interlokutorko, weź mi w takim razie wytłumacz, bo sama tego nijak nie mogę zrozumieć, dlaczego ten fucking usa shit nie zaatakowało innych krwawych satrapii, tylko akurat tę? No bo przecież nie dla BMR, której tam nie było. I chyba nie z powodu 11.09, bo Irak też z tym nic wspólnego nie miał. Tak samo zresztą jak i z terroryzmem, który do Iraku trafił dopiero w ślad za wojskami US Army, a wcześniej był tam zabroniony :-) Wyjaśnij mi proszę, cóż takiego szczególnego było w reżimie akurat irackim, że przyciągnął uwagę Wielkiego Brata? Ropa? Nie, to by było (chyba) zbyt łatwe wytłumaczenie :-) czerwoneoczykoguta napisała: > :)tak, masz rację ziuta, Fuckin usa shit zaatakowało sprawiedliwe państwo > wyposażona w szczęśliwy lud, by zasić terroryzm i wysadzać irakijczyków w > powietrze, to ten "dynamiczny" rozwój. w pogladach się róznimy, to oczywiste a > nie odkrywcze:) ale skoro niewidzisz sensu w dyskusji to masz problem, > współczuję! > weekend? to jakieś dowćipne miało być? no nie wiem, moze poczytam twoje > błyskotliwe wypowiedzi...:)? Odpowiedz Link Zgłoś
czerwoneoczykoguta Re: Dlaczego im żałujemy atomu? 30.04.06, 15:40 1. skąd wniosek, że reprezentuję płeć piękną? błędny. 2. reżim iracki był bardzo bardzo zły, to chyba jasne i kazdy się z tym zgodzi 3. oczywiście, że kwestia ropy była bardzo ważna, to oczywiste, ale chyba ty myslisz że ciemna masa nie wie o tym.... kolejny błąd 4. terroryzm był zabroniony, tak napisałaś? cóż... śmieszna jesteś, saddam terroryzował swój naród, to chyba oczywiste 5 i jeszce jedno, irak napadł na kuwejt, pamiętasz? to taki sojusznik usa, potem nie zastosował sie do rezolucji onz, tam gdzie pracuje ten anan kofan, jak mowi jedna z twoich szefowych:) 6 ogólnie wypowiadasz się co do kwestii o których nie masz zielonego pojęcia, to twoje prawo, ale osmieszasz sie nie znając faktów Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Dlaczego im żałujemy atomu? 30.04.06, 18:50 Podszywasz się kogucie pod kurę, chyba, skoro przy Twoim nicku podana jest informacja "napisała", a nie "napisał. To może stąd ten mój błędny wniosek... Widzę, że Ty się takimi oczywistymi podpowiedziami nie kierujesz, skoro gdy przy moim nicku pojawia się "napisał", a nie "napisała", błędnie sądzisz żem tą ziutą, a nie tym ziutem :-) Nie chcę się dalej ośmieszać, dyskutując z takim jak Ty statystą... Miłego popołudnia życzę :-) czerwoneoczykoguta napisała: > 1. skąd wniosek, że reprezentuję płeć piękną? błędny. > 2. reżim iracki był bardzo bardzo zły, to chyba jasne i kazdy się z tym zgodzi > 3. oczywiście, że kwestia ropy była bardzo ważna, to oczywiste, ale chyba ty > myslisz że ciemna masa nie wie o tym.... kolejny błąd > 4. terroryzm był zabroniony, tak napisałaś? cóż... śmieszna jesteś, saddam > terroryzował swój naród, to chyba oczywiste... Odpowiedz Link Zgłoś
czerwoneoczykoguta Re: Dlaczego im żałujemy atomu? 30.04.06, 15:40 1. skąd wniosek, że reprezentuję płeć piękną? błędny. 2. reżim iracki był bardzo bardzo zły, to chyba jasne i kazdy się z tym zgodzi 3. oczywiście, że kwestia ropy była bardzo ważna, to oczywiste, ale chyba ty myslisz że ciemna masa nie wie o tym.... kolejny błąd 4. terroryzm był zabroniony, tak napisałaś? cóż... śmieszna jesteś, saddam terroryzował swój naród, to chyba oczywiste 5 i jeszce jedno, irak napadł na kuwejt, pamiętasz? to taki sojusznik usa, potem nie zastosował sie do rezolucji onz, tam gdzie pracuje ten anan kofan, jak mowi jedna z twoich szefowych:) 6 ogólnie wypowiadasz się co do kwestii o których nie masz zielonego pojęcia, to twoje prawo, ale osmieszasz sie nie znając faktów taziuta napisała: > Aleś mi przygadała, aż mi w pięty poszło :) Odpowiedz Link Zgłoś
marekmarek44 Re: Dlaczego im żałujemy atomu?- dobre pytanie 30.04.06, 13:16 Tuziucie gratuluję dobrego pytania. Swiadczy o tym wielość pokrętnych odpowiedzi. Ale ja spróbuję powiedziec Ci prawdę. Otóż współczesny Zach."założyły"bardzo agresywne plemiona germańskich wikingów.Tzn. ludność była różnej narodowości,ale elity były germańskie. Miały one walkę i podboje wpisane w geny. Np. Brytania była w średniowieczu trzykrotnie podbijana przez plemiona germańskie-w szóstym,dziewiątym i jedenastym wieku. Rządzący Anglią germańskie dynastie najpierw uczestniczyły w krwawych wyprawach krzyżowych,póżniej najechały na Francję,wywołując tzw.wojnę stuletnią,a następnie Angole rozpoczeli trwającą ok. 400 lat ekspansję kolonialną. "zaowocowała" ona ludobujstwem Indian Ameryki Półn.,autonomicznej ludności Australii i masowym zniewoleniem ludności czarnej Afryki. Oczywiście każdy krwawy podbój miał inną zawsze "szczytną" nadbudowę. Czasem była to "obrona Grobu Pańskiego",czasem przywrócenie francuskich posidłości"prawowitym właścicielom",a czasem "krzewinie cywilizacji w dzikich krajach". Obecnie anglosaskie USA kontynuują te angolskie tradycje. Za pomocą kolejnych podbojów chcą zapanować nad światem. Ich obecną ideologią jest: krzewienie demokracji i zachodnich wartości,walka z terroryzmem,walka w obronie rzekomo zagrożonego państwa izraelskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtzuch Bo mogą go użyć w imię Allaha i z nienawiści do... 30.04.06, 13:30 ...takiego Izraela. W przeciwieństwie do Iranu, USA czy Francja nie mówią o wymazywaniu państw z mapy świata. A tam jakiś duchowy przywódca będzie miał widzenie i bum. Pozostaje jeszcze kwestia procedur. Odpowiedz Link Zgłoś
mosessex syjonistyczny terrorystyczny israel ma broń A 01.05.06, 18:02 ta rasistowska , ksenofibiczna ideologia zydów i ich działania pod koniec i po II W.Ś. doprowadziły do konfliktów etnicznych od 50 lat z przyczyny syjonistów toczy sie wojna. deptane sa prawa człowieka, 4,5 mln palestyńczyków zmuszonych zostało przez syjonistów do wyjazdu ze swojej ojczyzny palestyny!!!!! TO0 BYŁY NAJWIĘKSZE W HISTORII ŚWIATA CZYSTKI LUDNOŚCI!!!! teraz syjoniści zrobnili dla palestyńczyków gett z 8 metrowym murem. dlaczego syjonistyczny tymczasowy twór w palestynie , okupujący ziemie arabskie od 50 lat ma mieć prawo do broni atomowej ? syjonistycznej okupacji palestyny nie yoleruje ludnośc samej palestyny jak i krajów sąsiednich. dlaczego arabowie nie mają prawa wyciąć z palestyńskiej ziemi ich ojczyzny tego syjonistycznego nowotworu . to syjoniści zatakowali irak a teraz grożą tatakiem na iran . jakie prawo ma ta syjonistyczna chołota ,bezprawnie okupująca te ziemie do tego żeby straszyć świat bronia atomową. iran ma prawo mieć broń atomowa bo jest krajem suwerennym i czasy swiatowego żandarma imperialistycznego pieska syjonizmu usa juz sie skończyły . demokratyczny świat jest przeciwny ingerencjom i wywoływaniu wojen przez awanturniczych syjonistów odpowiedzialnych za ludobójstwo narodu palestyńskiego i ich pieska usa kty swoje działania opiera na lamstwie i propagandzie wiojennej tak jak to miało miejsce w afganistanie i iraqu> Odpowiedz Link Zgłoś
j-k juz Ci tlumacze :) 30.04.06, 23:06 Gdy w naszym Interesie (cywilizacji Zachodniej) nie lezy , by wroga nam Cywilizacja Islamska miala Atom :) Pisze Ci jasno - czy uproscic ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 10:03 to nie wywiad tylko miedzynarodowa agencja z Arabem na czele. A USA bardzo stracily na wysokich cenach ropy. Bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 10:21 USA może straciły, ale kolesie Busha nie :-))) kolargolo napisał: > to nie wywiad tylko miedzynarodowa agencja z Arabem na czele. A USA bardzo > stracily na wysokich cenach ropy. Bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwoneoczykoguta Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 12:21 no, spisek:) ziomy busha sie nachapały:) Ty to ziuta baran jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 13:53 Hehe, przedstawicielka chrześcijańskiej (wyższej) kultury zachodniej się odezwała :-) czerwoneoczykoguta napisała: > no, spisek:) ziomy busha sie nachapały:) Ty to ziuta baran jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
algimin bzdury Iran zagrał na zwłokę a USA straciły okazję 30.04.06, 10:25 by siedzieć cicho i się nie odzywać podbijając ceny ropy, ale jak wiadomo marionetce kampani naftowych Bushowi nie chodzi o to by zbijać ceny ropy i ograniczać zyski koncernów naftowych. Odpowiedz Link Zgłoś
sepulturek Im więcej broni nuklearnej, tym mniej bezpiecznie 30.04.06, 10:47 Z takiego założenia wyszły państwa podpisujące ukłąd o nierozprzestrzenianiu broni masowego rażenia. Więc było to bardzo sprytne, gdyż zapewniły ją sobie wcześniej, a każdemu nastepnemu, ambitnemu krajwi tego zabroniły. W tym przypadku RB ONZ działa zgodnie zprawem międzynarodowym i nie ma tu wątpliwości takich, jak przypadku Iraku (to bzdura stosować uproszczoną analogię w tym przypadku). Stany Zjednoczone nie mają interesu zaczynać wojny z Iranem, raczej powinny skupić się na wyjściu z Iraku. Jednocześnie musza pokazać, ze w tej kwestii - jako super mocarstwo - są nieustępliwe, szczególnie w tak zapalnym regionie świata jak Bliski Wschód. A w jaki sposób rozumuje lobby jastrzębiów wokół G.W.Busha? Wkrótce się przekonamy. Mnie raczej denerwuje zbyt łagodna postawa Rosji i Chin. Ale tu wchodzą w grę kontrakty handlowe, w tym bronią, więc właściwie nic w tym dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
goldsax Re: Im więcej broni nuklearnej, tym mniej bezpiec 30.04.06, 11:19 Across the United States, there is growing evidence that the Israeli and neo- conservative lobbies are acquiring ever greater power. The cancellation by a New York theatre company of My Name is Rachel Corrie - a play based on the writings of the young American girl crushed to death by an Israeli bulldozer in Gaza in 2003 - has deeply shocked liberal Jewish Americans, not least because it was Jewish American complaints that got the performance pulled. "How can the West condemn the Islamic world for not accepting Mohamed cartoons," Philip Weiss asked in The Nation, "when a Western writer who speaks out on behalf of Palestinians is silenced? And why is it that Europe and Israel itself have a healthier debate over Palestinian human rights than we can have here?" Corrie died trying to prevent the destruction of a Palestinian home. Enemies of the play falsely claim that she was trying to stop the Israelis from collapsing a tunnel used to smuggle weapons. Hateful e-mails were written about Corrie. Weiss quotes one that reads: "Rachel Corrie won't get 72 virgins but she got what she wanted." Saree Makdisi - a close relative of the late Edward Said - has revealed how a right-wing website is offering cash for University of California at Los Angeles (UCLA) students who report on the political leanings of their professors, especially their views on the Middle East. Those in need of dirty money at UCLA should be aware that class notes, handouts and illicit recordings of lectures will now receive a bounty of $100. "I earned my own inaccurate and defamatory 'profile'," Makdisi says, "...not for what I have said in my classes on English poets such as Wordsworth and Blake - my academic speciality, which the website avoids mentioning - but rather for what I have written in newspapers about Middle Eastern politics." Mearsheimer and Walt include a study of such tactics in their report. "In September 2002," they write, "Martin Kramer and Daniel Pipes, two passionately pro-Israel neo-conservatives, established a website (www.campus-watch.org) that posted dossiers on suspect academics and encouraged students to report behaviour that might be considered hostile to Israel... the website still invites students to report 'anti-Israel' activity." Perhaps the most incendiary paragraph in the essay - albeit one whose contents have been confirmed in the Israeli press - discusses Israel's pressure on the United States to invade Iraq. "Israeli intelligence officials had given Washington a variety of alarming reports about Iraq's WMD programmes," the two academics write, quoting a retired Israeli general as saying: "Israeli intelligence was a full partner to the picture presented by American and British intelligence regarding Iraq's non-conventional capabilities." Walt says he might take a year's sabbatical - though he doesn't want to get typecast as a "lobby" critic - because he needs a rest after his recent administrative post. There will be Israeli lobbyists, no doubt, who would he happy if he made that sabbatical a permanent one. I somehow doubt he will. www.counterpunch.com/fisk04272006.html See also: Professor Says American Publisher Turned Him Down www.thetruthseeker.co.uk/article.asp?id=4305 The Lobby Strikes Back antiwar.com/justin/?articleid=8787 Scholars' Attack on Pro-Israel Lobby Met With Silence www.thetruthseeker.co.uk/article.asp?id=4307 Proof of a conspiracy xymphora.blogspot.com/2006/03/proof-of-conspiracy.html xymphora.blogspot.com/2006/04/false-morality-of-supporting-israel.html Odpowiedz Link Zgłoś
mosessex Im więcej broni nuklearnej, tym bardziej bezpieczn 01.05.06, 18:04 jakoś nie było wojny nuklearnej pomiędzy państwami które taka broń posiadaja. jedynie usa pobiło rekord świata w mordowaniu ludzi na czas czego przykładem były niepotrzebne nikomu ludobójcze ataki na hiroshimę i nagasaki. Odpowiedz Link Zgłoś
mrlusiek taziuta do pilnego leczenia promieniami 30.04.06, 10:41 wolę taki porządek jak jest od 60 lat, żyję już ich piędziesiąt i nie chciałbym poznać smaku wojny do końca swych dni, dobrze że, takich taziutów nie ma zbyt wielu na świecie ale na tych co ględzą na forum to nie trzeba ale tych co mają władzę trzeba ostro ubezwłasnowalniać. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Mr Lusiek bez grzechu cudzomyślenia? 30.04.06, 11:22 Wiesz Lusiek, własnym (myśleniem) to ty mi też specjalnie nie zaimponowałeś... Domyślam się, że nie było to twoją intencją? :-) mrlusiek napisał: > wolę taki porządek jak jest od 60 lat, żyję już ich piędziesiąt i nie > chciałbym poznać smaku wojny do końca swych dni, dobrze że, takich taziutów > nie ma zbyt wielu na świecie ale na tych co ględzą na forum to nie trzeba ale > tych co mają władzę trzeba ostro ubezwłasnowalniać. Odpowiedz Link Zgłoś
goldsax Re: taziuta do pilnego leczenia promieniami 30.04.06, 11:25 Voice of the White House April 23, 2006 TBR News – April 23, 2006 “I can fully understand how the remaining passengers and crew, scrambling up on the stern of the sinking ‘Titanic’ just before the final plunge into freezing waters must have felt. That’s the general attitude here inside the White House. Andy Card was pleasant enough and approachable but Bolton is a self-important prick who is now beginning to annoy Bush Himself. It’s like the CIA when the oafish Goss took over to clean out any anti-Bush people. At this point, there are now very few staffers really loyal to Bush. He is seen as a gross failure, not well-wrapped and liable to start an atomic war at any minute. At best, Bush was a brittle, wise-cracking retired frat rat and at worst, a shouting and vicious man who used great quantities of foul language, regardless of who was listening, shocked women staffers included. He depended almost entirely on the plots and plans of Rove and it is now obvious to everyone that Rove will be indicted and removed from power. Since Rove is one of the most sneaky, vicious men I have ever met, no one will suffer… except Bush who won’t move without Rove’s suggestion. A Roveless Bush will be eyeless in Gaza. Rove has been behind the calculated leaks about a plan to attack Iran because Karl feels that the Iranians will come to heel and make Bush look like a glorious conqueror, an invulnerable ‘wartime president’ who could use the theme to crack down on anti-Republicans across the country. I have heard Rove discuss the Vietnam war, which he calls “a Democratic war and a political failure.’ He said that he would set things up so there would be no draft riots, no student activists, no opposition in either House of Congress and a press unified behind the Christian Savoir and Protector of America. If you’re thinking I am inventing this, I am not. Bush is a pathetic failure (and responsible for the deaths of untold thousands) but Rove is purely vicious and ought to be removed from office, and influence, at once and then tried. Rumsfeld is getting senile and Cheney, another crook, hasn’t much longer to live, according to his last cardiologists’ reports. One more attack and we have another State Funeral under the Capitol dome and the outraged and desperate Republicans can stick someone more palatable, and saner, in the second job and groom him for ’08. I suppose that someone will get the bright idea that the dour and inflexible Cheney might suffer some kind of a cardiac “accident” but now we get into the blogger’s realm. Rove is supposed to run the Republican campaigns for the mid terms in November and as his techniques consist of blackmailing anyone (via FBI files) who dares to get in his way, it will be a really disgusting blot on the democratic process. I shudder to realize that there are three more years of this. How far down into the septic tank of political oblivion can Bush go during this time if he has fallen so badly to date? And I know enough people to state that if the Democrats take control of either or both Houses, criminal investigations are guaranteed to be launched, that will make Watergate look like a church picnic. This is another reason why certain Very Important Republicans are wearing dignity pants these days. And if the public had any idea how much in taxpayers’ funds were stolen via the Halliburton deals, and the FEMA “relief programs” in Jeb Bush’s Florida, they would realize that these outrageous thieves make Boss Tweed look like Mother Theresa.” www.tbrnews.org/Archives/a2290.htm See our Inside the White House archive: www.thetruthseeker.co.uk/category.asp?id=41 A Complete Copy of the Voice of the White House from TBR News April 18, 2004- December 29, 2005 Odpowiedz Link Zgłoś
czerwoneoczykoguta Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 10:44 memhos napisał: > Historia się lubi powtarzać... > Po zniszczeniu kolejnego kraju, okaże się, że wywiad Wielkiego Brata > się ''mylił'', a koncerny naftowe i militarne przypadkiem wygenerowały > następne rekordowe zyski? Nie! Lepiej zostawić swira u władzy w imię jakiegoś chorego poczucia tolerancji i ufności i ryzykować życiem milionów "niewiernych". Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Po co im energia atomowa? 30.04.06, 10:52 Gdyby potrafili wyjasnic po co im paliwo atomowe. Iran posiada tylko jedna elektrownie, z Rosjanami maja podpisana dozywotnia umowe na dostarczanie dla tej elektrowni paliwa. Mowia, ze chca wybudowac nastepna elektrownie :o). Za polowe ceny tej nastepnej moga wybudowac instalacje odzyskiwania gazu na polach naftowych. Obecnie ten gaz spala sie w powietrze :o) Za ta 1/2ceny moga uzyskac instalacje produkujaca energie elektryczna czterokrotnie wydajniejsza niz ta ich wymarzona nowa elektrownia atomowa. Logiki brak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Po co im energia atomowa? 30.04.06, 12:50 Czy to jest nasza sprawa ? Czy to dotyczy kogokolwiek oprocz Iranczykow. Sa u siebie i moga robic co im sie zywnie podoba podobnie jak Polacy w Polsce ! Cala reszta jest skutkiem rozpetanej przez mass-media, ktorych niemala czesc jest w "wiadomym" posiadaniu smiesznej kampani w ktorej pojecie "opinia publiczna" nabralo nowego sensu: obecnie oznacza opinie tych co kreuja opinie! Wczesniej czy pozniej ten czy inny kraj arabski bedzie w posiadaniu "bomby" i nie ma takiej sily na swiecie, ktora mogla by to zmienic. Zamiast zmierzac do pokojowego kompromisu na Bliskim Wschodzie od lat realizuje sie do polityke z pozycji sily wobec krajow arabskich, ktorej skutkiem sa skrajne islamskie ruchy terrorystyczne. Tym samym konflikt izraelsko arabski rozmyslnie "eksportuje sie" na caly swiat by mozna bylo zgodnie uzywac roznych dobrze znanych z przeszlosci "argumentow" ! Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Po co im energia atomowa? 30.04.06, 13:33 1europejczyk napisał: > Czy to jest nasza sprawa ? > Czy to dotyczy kogokolwiek oprocz Iranczykow. > Sa u siebie i moga robic co im sie zywnie podoba Tak to jest rowniez nasza sprawa! "Mieszkamy w wspolnym bloku i nie pozwolimy, aby jakis sasiad pijaczek z ostatniego pietra przetrzymywal w swoim mieszkaniu kanistry z benzyna, bo moze kiedys kupi sobie samochod"! - moze lepiej zrozumiesz na tym przykladzie. > Czy to dotyczy kogokolwiek oprocz Iranczykow. Dotyczy to calego Swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
gspnstr Re: Po co im energia atomowa? 30.04.06, 19:13 > "Mieszkamy w wspolnym bloku i nie pozwolimy, aby jakis sasiad pijaczek z > ostatniego pietra przetrzymywal w swoim mieszkaniu kanistry z benzyna, bo moze > kiedys kupi sobie samochod"! - moze lepiej zrozumiesz na tym przykladzie. Ciekawy przeklad. I do tego w cyudzyslowie :o)) Ale widzisz, ten "sasiad" nie mieszka w twoim bloku, tylko w domku jednorodzinnym, i do tego w innym miesteczku. Odpowiedz Link Zgłoś
alkud ___Nie Będzie Żadnej Wojny USA - Iran ____________ 30.04.06, 10:47 Dlaczego? Bo Iran to nie Irak... ma broń chemiczną, dziesiątki tysiący mudżahedinów, pracuje nad atomem, do tego całkiem dobry sprzęt i USA dobrze o tym wie... --- ISLAM KORAN EUROPA ARABIA religiapokoju.blox.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: ___Nie Będzie Żadnej Wojny USA - Iran _______ 30.04.06, 10:55 Nalezy wszystko robic, aby nie bylo. Jezeli wojna wybuchnie, to caly Swiat pojdzie z torbami. Bieda zawita do naszych domow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
czerwoneoczykoguta Re: ___Nie Będzie Żadnej Wojny USA - Iran _______ 30.04.06, 11:58 he,he, he, Irak miał jedną z największych armii na tej planecie, ponad milion zołnierzy... W koalicji antyirackiej było nie domniemanie, ale wręcz przekonanie o tym, że posiadaja broń chemiczna i biologiczna, chemiczna zreszta testowana na Kurdach. Myślę, że na USA nie robi wrażenia potęcjał Iranu, chyba potecjał żadnego państwa nie robi na nich wrażenia... :) lkud napisał: > Dlaczego? > Bo Iran to nie Irak... > ma broń chemiczną, > dziesiątki tysiący mudżahedinów, > pracuje nad atomem, > do tego całkiem dobry sprzęt > i USA dobrze o tym wie... > Odpowiedz Link Zgłoś
ylemai Re: ___Nie Będzie Żadnej Wojny USA - Iran _______ 30.04.06, 12:10 wartość armii irackiej pokazał konflikt iracko-irański lat '80. Ta wartość była prawie zerowa. Persja =/= Arabia. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwoneoczykoguta Re: ___Nie Będzie Żadnej Wojny USA - Iran _______ 30.04.06, 12:20 Kurcze no nie wiem... to co? iran wygrał tę wojnę?:))) jeśli armia iracka miała wartość zerową to irańska tak samo. ten konflikt zakonczył się remisem. (po 8 latach wojny) ylemai napisał: > wartość armii irackiej pokazał konflikt iracko-irański lat '80. > Ta wartość była prawie zerowa. Odpowiedz Link Zgłoś
heartpumper Re: ___Nie Będzie Żadnej Wojny USA - Iran _______ 30.04.06, 14:13 Mieli identyczny sprzet (prawie), popelniali mnostwo bledow taktycznych itp. Ciekawe jakby mirli atomowki juz wtedy. Moge sie zalozyc ze nie zalowaliby sobie - bracia islamscy. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwoneoczykoguta Re: ___Nie Będzie Żadnej Wojny USA - Iran _______ 30.04.06, 15:54 no i własnie o to chodzi z tym całym programem atomowym, oni są niebezpieczni, i stanowczo domagam się zrobienia wszystkiego w tym kierunku, zeby takie intelektualne leppery (jakich wielu na świecie) nigdy nie miały mozliwości bawienia się wielkim A. Odpowiedz Link Zgłoś
gspnstr Re: ___Nie Będzie Żadnej Wojny USA - Iran _______ 30.04.06, 19:21 > he,he, he, Irak miał jedną z największych armii na tej planecie, ponad milion > zołnierzy... W koalicji antyirackiej było nie domniemanie, ale wręcz > przekonanie o tym, że posiadaja broń chemiczna i biologiczna, chemiczna > zreszta testowana na Kurdach. Mylisz sie. Pentagon doskonale wiedzial, ze Irak tej broni nie ma. A poza tym, zwracam uwage na fakt, ze Iran to kraj o zupelnie innym profilu terenu niz plaski i pustynny Irak. Pomimo tego, w bezposrednim starciu armia USA wygralaby, ale takich bezposrednich starc nie bedzie. Armia iracka tez nie dala sie wciagnac w wielkie bitwy, jak w roku 1991. Oni nie sa tacy glupi jak ty sobie zyczysz, by byli. W terenie gorzystym w Iranie, duzo latwiej bedzie nekac atakujaca armie i likwidowac jej zaplecze. A najlepsza nawet armia bez zaplecza i dostaw jest nic nie warta. Odpowiedz Link Zgłoś
irini ''niebezpieczne;;. ??? 30.04.06, 11:12 Na miłość boską, co to za znaki diakrytyczne są? W życiu czegoś takiego nie widziałam! Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 moga odrzucac i tak zrobia co powie Rosja i Chiny 30.04.06, 11:53 teraz moga sobie odrzucac.I tak beda robic to co podyktuje Rosja i Chiny.Swiat poznal sie juz na chamstwie amerykanskiej administracji.Uklady powoli sie zmieniaja. Odpowiedz Link Zgłoś
karol63 Re: moga odrzucac i tak zrobia co powie Rosja i C 30.04.06, 12:02 Pewnie nasi żołnierze zostaną wysłani do Iranu walczyć w obronie naszej umęczonej ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 12:31 Teraz przynajmniej wiadomo o co chodzi Amerykanom. Chcą konfliktu a nie kontroli instalacji. Odpowiedz Link Zgłoś
renard_astucieux Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 12:45 Dla nas to jednak lepsza alternatywa, niż broń nuklearna w rękach irańskich szaleńców Odpowiedz Link Zgłoś
bladekiller Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 13:08 To jasne że szukają pretekstu, po przyjęciu propozycji nie mieliby już oficjalnych powodów do ataku.. Chyba i w Polsce będą powoli powiewały płonące flagi USA. Odpowiedz Link Zgłoś
plzoltek kilka zdań 30.04.06, 14:16 "możliwość otwarcia swych instalacji jądrowych dla niezapowiadanych inspekcji Międzynarodowej Agencji Energii Atomowej (MAEA),..." - nacisk daje pierwszy znak - Rosja i Chiny mają duże wpływy na Iran ( po ich apelach, Iran trochę się zmienia) - Co właściwie chcą USA?, chodzi o ostateczny cel. Załóżmy, że Iran zgodzi się na przerwanie programu energii atomowej, co by uzyskały USA? - Iran mocniej zbliży się do Rosji i Chin. USA będą szukały (mymyślały) następnych pretekstów? - USA czują się za mocne, dlatego nie umieją wygrywać krok po kroku.. Może to jest błąd. - frontalny atak na Iran zawiera wielkie ryzyko (nie chodzi o bitwy). wejść to jedno, jak utrzymać jest znacznie trudniej, a podporządkować to jest niemożliwe. - szybki, krótki atak z użyciem rakietami, lotnictwem na wybrane objekty będzie prawdopodobnie udany, z małym kosztem. ale co to daje? Iran dalej się nie poddaje, będzie uzyskać więcej poparcia i sympatii w świecie muzymanów i krajów bliskiego wschodu, bardziej zbliżą się do Rosji i Chin. czyli w takim przypadku USA uzyska tylko honor ( że jest mocastwem z dominującą mocą) a straci wszystko w innych kwestiach. - Sankcje (co jest najlepsze rozwiązanie dla USA): ma tylko znacznie jeżeli ma charakter międzynarodowy - przez ONZ, a to konieczne musi być zgoda od Rosji i Chin. Sankcje tylko jednostronne (od USA i EU) nic nie dają, Iranowi by nic nie grożił, a Rosja i Chiny dostają więcej korzysci, w postaci "przywilejów". Z tego powodu USA muszą tak pilnie pogadać się z nimi. szanse Barcelona - Arsenal oceniam na 50-50. Odpowiedz Link Zgłoś
sepulturek Re: kilka zdań 30.04.06, 17:11 W wielu punktach się zgadzam. USA nie opłaca się angażować w kolejną wojnę, zwłaszcza na Bliskim Wschodzie. Już i tak mają "na głowie" Irak i pośrednio Izr-Palest. Sankcje - tak, sensownie, ale zazwyczaj nie są skuteczne. Trudno wyobrazić sobie, że kraje arabskie będą się do nich stosować. Więc wystarczy przez nie importować-eksportować. Rosja i Chiny są rzeczywiście kluczowe, ale rozgrywają też własną partię. Chcą pokazać USA, że mają własną politykę i interesy. Nawet jesli nie jest to dobre dla świata czy tzw. społeczności miedzynarodowej. konfliktu USA-Iran nie będzie, przynajmniej w najbliższej przyszłości. A jak będzie, to możemy nie zobaczyć jego końca... Odpowiedz Link Zgłoś
ulubienieclosu Dlaczego USA dziala w interesie Izraela kosztem 30.04.06, 15:55 własnego bezpieczeństwa. Znowu pojawia sie terrorysci islamscy i koło sie zamyka. Czyżby w demokracji amerykańskiej większość wyborców sympatyzowała z wąską grupa zwolenników wojny? Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 17:22 do Iranu można apelować ale tylko z pozycji siły Odpowiedz Link Zgłoś
ali57 ależ wy jesteście głupki 30.04.06, 18:54 Iran nie jest głupi ropa się kończy , kto ją zachowa będzie panem chcą kase przeznaczyć na dalszy niezależny od ropy rozwój a ograniczyć wydobycie, stąd ten cały krzyk sami inwestują w energetyke jądrową by nie być zależnym od ruskich i amerykańców (ruski już oferowali usługi w rafinacji uranu za ropę którą od nich biorą) Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 18:33 Ktoś wspomniał o krajach arabskich i tego że nie zastosują się do sankcji. A ja mam pytanie czy firmy z Zachodu też się do sankcji zastosują? Po drugie, chyba i tak jest musztarda po obiedzie, kwestią dążeń Iranu należało się zająć w 2003 r. albo wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
bob_l Re: USA odrzucają propozycję Iranu 30.04.06, 22:55 Po zbombardowaniu instalacji jądrowych Iranu sytuacja wróci do roku 2003. Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Iran to banda naćpanych Ajatollachów, 30.04.06, 18:41 W wojnie z Irakiem wysyłali na front w końcowej fazie starców i dzieci uzbrojonych w obrazki z Chomeinim mieli oni tzw. falą starać się przejść linię frontu. Odpowiedz Link Zgłoś
ben_shaprut Dlaczego w takich wątkach milczy Izrael? To dla 30.04.06, 22:58 was USA prowadzi awantury... Odpowiedz Link Zgłoś
j-k szczesliwy Kraj, szczesliwi ludzie... 30.04.06, 23:01 W koncu Narodowi Wybranemu - nie wypada zazdroscic :) po co to robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
ben_shaprut Byłeś w Izraelu i Iranie, wsiowy przygłupie? 30.04.06, 23:19 Tam chyba traktorem nie dojedziesz... Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Opuszczasz obszary kulktury, islamusku :) 30.04.06, 23:28 Lecz taka to juz wasza islamska cecha :) PS. mam iranskich przyjaciol... Powoli idzie tam ku wolnosci... wiem to doskonale... jezeli "straznicy rewolucji" chca sobie sprowadzic amerykanskie bomby na glowe to ich sprawa...:) Tfuj, jak zawsze. Dr. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
ben_shaprut Ty wiesz tyle, ile wyśnisz. Poproś swoich 30.04.06, 23:33 "przyjaciół" o wypowiedź po persku - ja odpowiem - jak nie, to won, ubeku! Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Sluchaj, czy bedzie 15 - czy 400 celow w Iranie? 30.04.06, 23:35 do zbombardowania? Gdyz robissz sie powoli nudny :) Tfuj, jak zawsze, Dr. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
ben_shaprut [...] 30.04.06, 23:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k mam dla ciebie islamski biedaku cos niemilitarnego 30.04.06, 23:43 lubie komunistow za jedno... to jedyna formacja historyczna, ktora poradzila sobie z islamska holota :) www.buddel.de/bs/fl_che.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
j-k To Iran odrzuca propozycję USA :) 30.04.06, 23:00 Naucz sie pisac poprawnie... U tych bandytow islamkich z teheranu budowa broni "A" nie ulega zadnej watpliwosci, gdyz sami sie do tego przyznali... Co do zyskow, to porozmawiamy za jakis czas... Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Nie cpaj :) 30.04.06, 23:14 To bardziej szkodzi zdrowiu :) Chociaz wiem, rozumiem... u islamuskow pic nie mozna, to cpaja :) www.flightheritage.com/images/AIRCRAFTCARRIER/nimitzCVN68.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Opuszczasz obszary kultury, islamski biedaku :) 30.04.06, 23:17 Lecz w koncu nie kazdy mial szczescie urodzic sie Wsrod Wybranych :) Rozumiem, wspolczuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Nie... :) 30.04.06, 23:25 Zydzi sa mi obojetni :) Pisalem wielokrotnie tu o tym... Popieram PANSTWO Izrael, a nie Zydow... (nawet gdyby mieszkali tam Hindusi i Chinczycy) Pantwo IZRael lamie jednosc islamskiej holoty :) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Jesteś islamska ciemną masą, ale :) 30.04.06, 23:30 powiedz mi, czy ja jestem temu winien? IRAN mogl wpuscic inspektorow MAEA... nieograniczenie... cz moja wina, zewoli amerykanskie bomby - niz rozum? Ty antyamerykanski biedaku? Tfuj, jak zawsze, Dr. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Prawo silniejszego, antyamerykanska bidulinko :) 30.04.06, 23:33 Tak bylo jest i bedzie... Ze tez takich zatrudniaja na UJ... nudny sie robisz... "zalka"...:) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Na zachodzie jednak Dr. :) z duzej 30.04.06, 23:34 nie jestem polskim doctorem, nieuku :) Odpowiedz Link Zgłoś
ben_shaprut Piszesz na polskim forum - jak nie znasz reguł, 30.04.06, 23:36 szoruj nadal kible... Odpowiedz Link Zgłoś
j-k spadasz na poziom Ibn Ladena... :) 30.04.06, 23:40 Tylko co temu islamskiemu bandycie pozostalo? :) Otoz istotnie... Jako obywatel ZACHODU - i by ulzyc mojej pracujacej zonie... (rowniez Pani dr.. .jakiejs tam :))) szoruje te kible... we wlasnym domu :) Odpowiedz Link Zgłoś
ben_shaprut Wypieprzyli cię Niemiec, to pisz po polsku - dwa 30.04.06, 23:41 artykuły to szmaciany dorobrek, polimerku... Odpowiedz Link Zgłoś
j-k tandeta, moj ty islamski biedaku :) 30.04.06, 23:46 wiesz co w Krakowie oznacza slowo "tandeta"? ale wrocmy do rzeczy. I nie chowaj GLUPIO jak strus glowy w piasek beda te bombardowania Iranu , czy nie ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Cieniutko z Toba - biedaku islamski :) 30.04.06, 23:53 W Luxemburgu mam po prostu lepiej :) sam zobacz :) www.cia.gov/cia/publications/factbook/rankorder/2004rank.html bye. Odpowiedz Link Zgłoś
ben_shaprut Nie pieprz o Luksemburgu, bo ostatmio płakałeś, 01.05.06, 00:02 że prywatyzacja w Polsce cię rujnuje... Odpowiedz Link Zgłoś
puls.usa Re: Nie... :) 30.04.06, 23:36 j-k napisał: > Pantwo IZRael lamie jednosc islamskiej holoty :) czyli dziala destrukcyjnie poglebiajac anarchie mobilizujac ciemnote w islamskich krajach eretz zapomina,ze zasada oko za oko nie jest jedyna jest inna ,kij ma dwa konce Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 przepraszam a o co wam chodzi 30.04.06, 23:52 bo belkoczecie jak pijani idioci? Nie mozna tak wyzyc sie w realu zamist pic do lustra i pokazywac swoje mentalne problemy calemu swiatu? Wstyd,kim Wy jestescie w realu,ze nie wstyd Wam takie slowa uzywac jeden na drugiego? Odpowiedz Link Zgłoś
zio29 Re: USA odrzucają propozycję Iranu 01.05.06, 00:42 To skandal !!! Póki jest czas na negocjacje należy rozmawiać .. No ale widać że szuka się nowego pretekstu do agresji jak podobny z obecnością rzekomej broni chemicznej w Iraku .. Odpowiedz Link Zgłoś
koegel1 Wyrzniecie islamu to jedyna droga ku pokoju na Swi 02.05.06, 13:33 Czy ma czy niemial to wszystko jedno wyrznac i po krzyku.A przy okazji i was pacyfki.!!! Odpowiedz Link Zgłoś