Dodaj do ulubionych

Putin o energetyce w Europie i demografii w Rosji

10.05.06, 13:10
O zmniejszającej się liczbie Rosjan

Spadek liczby ludności, to zdaniem Putina "najpoważniejszy problem" Rosji .
Wskutek ujemnego przyrostu naturalnego rocznie w kraju ubywa 700 tysięcy
osób. Obecnie Rosja liczy 143 mln mieszkańców. Prezydent zapowiedział więc
m.in. zwiększenie zasiłków dla rodzin z dziećmi. Rodzina na pierwsze dziecko
ma otrzymywać 1500 rubli (44 euro) miesięcznie (wzrost o 800 rubli), a na
drugie - 3 tys. rubli (ok. 90 euro).

Pozytywne wieści dla wszystkich umęczonych sąsiadów rosji: Czeczenów
(ludobójstwo na całym narodzie), Gruzinów (wspieranie Abchazji), Polaków
(Katyń i kilkusetletnia okupacja), Bałtów (wywiezienie prawie całej elity na
Sybir w 1940 i potem w 1944), Ukraińców (sam Wielki Hołodomor to 4 miliony
ofiar).

Brutalna to prawda, ale im mniej rosjan, tym jesteśmy bezpeiczniejsi. To nie
żadna rusofibia, to geopolityka.
Obserwuj wątek
    • demosteness Cymbał 10.05.06, 13:27
      • wladyslaw.studnicki Historia to mądra nauczycielka, nie można jej 10.05.06, 13:29
        ignorować. Jeśli ktoś bezustannie nas napada i niszczy, nie mogę mu dobrze
        życzyć.
        • volkov11 Re: Historia to mądra nauczycielka, nie można jej 10.05.06, 13:46
          no rzeczywiście!
          Jak Rosjan wyprą z Rosji azjaci i islamiści (bez urazy dla nikogo), ze swoją
          kulturą i swoimi nawykami politycznymi, bo to oni się przecież najbardziej
          płodzą kosztem Rosjan w Rosji to rzeczywiście będzie świetnie i bezpiecznie!

Historia jest nauczycielką, to fakt, ale warto znać tteż teraźniejszość i
          obecne realia!
          • wladyslaw.studnicki Trzeba znać, zgoda. Ale twierrdzę że najpierw 10.05.06, 13:56
            trzeba zwalczać obecnego wroga, gdy się kiedyś, ewentualnie, pojawi nowy wróg,
            to wtedy o tym pomyślimy.
            • andrzejbj Re: Trzeba znać, zgoda. Ale twierrdzę że najpierw 10.05.06, 14:19
              gadasz glupoty i myslisz bardzo plytko. Rosja nie jest naszym wrogiem. Ktos nas ustawil w roli ich wrogow.
              • wladyslaw.studnicki No właśnie, któż to ciągle nas okupuje i morduje? 10.05.06, 14:33
                Kto odpowiada za rzeź Mścisławia, Pragi, Katynia?
                • andrzejbj Re: No właśnie, któż to ciągle nas okupuje i mord 10.05.06, 15:51
                  no kto? rosjanie? najpierw sie dowiedz kto wydawal rozkazy. A kto zaczal mordowac? Kto na moskwe poszedl? Rozbiory, II wojna, katyn, to bylo odwdzieczenie sie. Dlaczego widziwsz ze oni nas a nie chcesz widziec ze i my ich? Moze powiesz ze wielkiej smuty wogle nie bylo? Moze powiesz ze polacy ukraincow nie niewolili? Ze ich nie mordowali? Wszyscy tylko nas i sie uparli, a my swiete krowy, dla wszystkich dobrzy i braterscy. Gosciu jesli tego wszystkiego nie widzisz nie pisz o historii.
                  • dawny_wuuj Pracujesz dla FSB? 10.05.06, 20:40
                    • andrzejbj Re: Pracujesz dla FSB? 10.05.06, 23:39
                      tak inteligencie. zablyszczales...
                      • zigzaur Re: Pracujesz dla FSB? 11.05.06, 08:00
                        andrzejbj = andrzej były jinseminator, obecnie minister

Też nie lubi inteligentnych.
                        Też "inteligent" jest dla niego obelgą.
                      • johnny-kalesony Re: Pracujesz dla FSB? 12.05.06, 17:05
                        "Zabłysnąłęś" Anrjeju, pa polski piszem "zabłysnąłeś".

POzdrawljaju
                        Keep Rockin'
              • andrzej_bylicki Super !!! Putinokio Ma 57 Lat ;)))))))))))))) 10.05.06, 21:56
                ......
                średnia życia mężczyzn w Rosji wynosi 58 lat
                .......

to naród pijaczków !
                zachlają się na umór !!
                • meerkat1 Re: Super !!! Putinokio Ma 57 Lat ;))))))))) 10.05.06, 22:07
                  I jak sam przyznaje, "pil za duzo piwa".

Choc przyznam, nigdy nie spotkalem Rosjanina, ktory pilby piwo majac do wyboru
                  inne opcje. Chyba ze stanawilyby je 'odekouon', glikol, denaturat lub metyl.
                  • ewswr Re: Super !!! Putinokio Ma 57 Lat ;))))))))) 10.05.06, 22:50
                    bo ty chyba nie miałeś okazji spotkac Rosjanina. ot "okularnik", mol ksiązkowy.
                    grałeś chociaż w piłkę? ;-)
                    a teraz popisujesz się na forum "wiedzą" (dzieki za "ciekawostki" - poważnie).
                    p.s. do al-hurra brali z łapanki ulicznej czy z ogłoszenia w prasie?
                    • ewswr Re: Super !!! Putinokio Ma 57 Lat ;))))))))) 10.05.06, 23:25
                      "pieniądze wydane na al-hurra, to pieniądze wyrzucone w błoto" - szycha iracka.
                      coś nie spisałeś się meerkat....
                • eva15 on ma 67lat, a wygląda na 73,5 10.05.06, 23:59
                  wszystko przez wódkę
            • elephant_tusk Trzeba myśleć na pokolenia naprzód 10.05.06, 15:15
              W polityce trzeba myśleć dziesięciolecia naprzód, a nie liczyć na to, że "się
              zobaczy" i "jakoś to będzie".

W kwestii Rosji mam uczucia mocno mieszane. Ciągle żywię dużą nieufność, a
              obecne działania jej rządu tę moją nieufność pogłębiają i utrwalają. Nie tylko
              działania wobec Polski i Polaków. Także - może przede wszystkim - prowadzenie
              polityki wielkomocarstwowej, na którą Rosję coraz mniej stać. Rosja przestała
              być wielkim mocarstwem, tylko ciągle jeszcze nie dociera to do świadomości jej
              rządu i olbrzymiej większości obywateli. Rosja wypada powoli nawet z grona
              mocarstw mniejszych, umieściłabym ją na 10 miejscu pod względem znaczenia
              niemilitarnego, po Stanach Zjednoczonych, Chinach, Japonii, Niemczech, Francji,
              Wielkiej Brytanii, Indiach, Brazylii i Włoszech. Wysoka cena ropy naftowej
              pozwala jej na w miarę dobre funkcjonowanie, ale zyski marnotrawione są w dużym
              stopniu przez mało wydolny system, dużą rolę świata przestępczego oraz
              zbrojenia i przedsięwzięcia propagandowe typu programu kosmicznego.
              Dziesięciolecia władzy komunistycznej i obecne rządy oligarchiczne
              zdemoralizowały naród i to jest najpoważniesza przyczyna spadku ludności. Nie
              znam aktualnych danych, ale czytałam kiedyś, że tylko co czwarta ciąża kończy
              się porodem. Druga przyczyna spadku ludności to - podobnie jak u nas - problem
              mieszkaniowy i niepewność jutra.

Rosja ma dwu wrogów, którzy mogą jej zagrozić w XXI wieku: Chiny i islam.
              Wydaje się, że jej szanse przetrwania w obecnym kształcie terytorialnym nie są
              zbyt wielkie. Utrzymanie posiadłości dalekowschodnich będzie coraz droższe,
              Rosja zdaje sobie z tego sprawę, planując wzmocnienie żywiołu rosyjskiego w
              Kraju Nadamurskim i Syberii Wschodniej. Ale czy zyski z ropy będą trwać
              wiecznie? I czy w konkurencji o środki finansowe nie zwyciężą inne doraźne
              potrzeby, a przede wszystkim - zbrojenia? Rola polityki rosyjskiej na Bliskim i
              Środkowym Wschodzie zdaje się nie być spójna, jakby jej elity nie mogły się
              zdecydować, czy zależy im na pokoju czy raczej na destabilizacji, która winduje
              ceny ropy naftowej i gazu ziemnego. Kokietowanie Iranu i państw arabskich może
              się w przyszłości zemścić. Elity islamskie i tak postrzegają ją jako wroga i
              pomagają Czeczenom w ich wojnie wyzwoleńczej. Większe zasiłki na dzieci
              zmotywują raczej mniejszości islamskie w samej Rosji do większej prokreacji, co
              jeszcze bardziej zwiększy problemy Rosji z przetrwaniem.

Piszę to z troską, bo Polsce i całemu regionowi potrzebna jest Rosja przyjazna
              i przewidywalna, jako element stabilizacji w Europie Wschodniej. Tylko Rosja
              musi chcieć być taka. Na razie sprawia wrażenie, jakby chciała nas trwale
              zantagonizować. Jest to polityka może nie samobójcza (bo w końcu Polska, a tym
              bardziej jej sąsiedzi, do mocarstw nie należą), ale na pewno niezgodna z
              rozsądnymi celami, jakie Rosja ma jeszcze szanse osiągnąć. Na dłuższą metę
              bardziej się jej opłaci mieć w Polsce przyjaciela, a nie państwo nieufne.
              Musimy jej to uświadamiać. Może w końcu to dojdzie do jej elit. Na krótką metę
              jestem w tej materii pesymistką, ale kiedyś - z konieczności - w końcu
              przejrzy. Oby nie było wtedy za późno.
              • wladyslaw.studnicki Bardzo wnikliwie napisany tekst, gratuluję. 10.05.06, 15:30
                Wszelako ja mam inny, twardy pogląd. Jestem rusofobem do entej, życzę rosji i
                rosjanom jak najgorzej. Oni nie znają takiej kategorii w stosunkach z innymi
                jak "współpraca". Albo jesteś:
                ich wasalem,
                albo wrogiem,
                albo jesteś mocarstwem i wtedy nie opłace się tego kogoś atakować.

Rosja boi się że Polska razem z Ukrainą wypchną ją zupełnie z Europy Środkowo
                Wschodniej i nastąpi powrót do XVI wieku, gdy Rosja była odepchnięta hen daleko
                na wschód- tam gdzie jej mejsce zresztą. Nie ma więc szans na współpracę, muszą
                walczyć o zwasalizowanie nas, a my musimy się przed tym bronić.

Zatem kiedy stosunki polsko-rosyjskie będą lepsze? Jak w dowcipie- już były, za
                czasów chaosu Jelcyna. Czasów które były nader korzystne dla wszystkich
                sąsiadów Rosji.
              • andrzejbj Re: Trzeba myśleć na pokolenia naprzód 10.05.06, 15:48
                bardzo niewnikliwie napisany tekst. Zupelnie nie wziales pod uwage sily militarnej nuklearnej w ktorej to rosja jest na 1 miejscu razem z usa. Nie wziales tez pod uwage umieszczajac indie i chiny przed rosja. A skad te kraje biora sprzet wojskowy? A dlaczego biora go z rosji? Bo same zrobic nie umieja. Umieszczenie przed rosja niemiec, francji, wloch i brazyli:) swiadczy do reszty o twojej glupocie i braku podstawowej wiedzy. Planujesz na dziesieciolecia do przodu i piszesz ze rosje na mocarstwowosc coraz mniej stac. Wiec chyba slepy jestes skoro nie widzisz ze stac ja coraz bardziej. I to wcale NIE TYLKO za sprawa wysokich cen ropy naftowej. Jesli nie widzisz znaczacego zwiekszenia nakladow na obronnosc w Rosji to masz problem z glowa. Ja wiem ze takie "wnikliwe analizy" rusofobom na tym forum przypadna do gustu, ale z realiami nie maja wiele wspolnego. Widzisz, ulzy to im komleksom ale faktow nie zmieni, ze na swiecie bierze sie pod uwage glos rosji a nie polski. I to bierze sie coraz bardziej, nie coraz mniej.
                • elephant_tusk Re: Trzeba myśleć na pokolenia naprzód 10.05.06, 16:38
                  Gdybyś przeczytał uważniej tekst, z którym polemizujesz, zobaczyłbyś, że
                  uszeregowałam mocarstwa według znaczenia niemilitarnego (poza może Chinami).
                  Jest to szereg skorelowany z dochodem narodowym brutto, który sytuuje Rosję
                  właśnie na 10 miejscu, a może nawet jeszcze dalej - Hiszpania, Meksyk, Kanada i
                  Holandia depczą jej po piętach.

Wydawanie wysokich sum na zbrojenia osłabia Rosję coraz bardziej. W tej chwili
                  jeszcze jej siła militarna wydaje się druga na świecie po USA, ale Rosja nie
                  jest w stanie nawet odtwarzać ilościowo sprzętu postsowieckiego, co powoduje
                  starzenie się tegoż sprzętu, jego zawodność (to nie tylko katastrofa Kurska).
                  Czytałam niedawno na tych łamach, że rosyjska siła rakietowa największe
                  zagrożenie sprawia samej Rosji. Była to opinia jakiegoś eksperta
                  amerykańskiego, być może tendencyjna, ale coś prawdy w niej zapewne tkwi. Może
                  więc lepiej byłoby dostosować wydatki zbrojeniowe do poziomu gospodarki, bo
                  inaczej wkrótce wszystko może się zawalić. Nie mówiąc o zagrożeniu
                  ekologicznym , jakie wiąże się ze starą flotą atomową na sznurku i brakiem
                  środków na jej bezpieczne złomowanie.

Jeśli Rosja nie chce wypaść z grona pierwszej dziesiątki mocarstw światowych,
                  powinna raczej skoncentrować się na gospodarce, a nie na zbrojeniach. I to na
                  gospodarce zrównoważonej, a nie - jak w czasach sowieckich - nastawionej na
                  zbrojenia i zbrojną ekspansję. M.in. nierównomierny rozwój - upośledzenie
                  wytwórczości konsumcyjnej - powoduje niechęć obywateli do posiadania dzieci.

Rzeczywiście, Chiny i Indie importują znaczną część swojej broni z Rosji lub
                  Ukrainy. W przypadku Chin jest to konieczność ze względu na embargo Zachodu,
                  Indie sprowadzają też część swojego uzbrojenia z USA. Obydwa te kraje coraz
                  bardziej unowocześniają swój własny przemysł zbrojeniowy i wkrótce nie będą
                  potrzebowały korzystać ze sprzętu rosyjskiego.

Świat jeszcze się nie przyzwyczaił do myślenia o Indiach jako o mocarstwie i
                  powoli do niego dociera, że drugą potęgą, także militarną, stają się, a może
                  już są, Chiny. Także pogardliwe traktowanie Brazylii nie ma uzasadnienia w
                  statystykach gospodarczych i wzroście jej potencjału, może spowodowanym właśnie
                  tym, że na zbrojenia Brazylia wydaje znikomą część swojego budżetu.

Państwa europejskie są może karłami militarnymi, ale gospodarczo i pod względem
                  poziomu technicznego stoją o niebo wyżej od Rosji. Może jest to przykre dla
                  Rosjanina, ale taka jest obiektywna prawda i jej zaklinanie może tylko
                  pogorszyć sprawę, bo nie skłania do zmiany priorytetów. Zresztą jestem
                  przekonana, że analitycy rządowi i analitycy obu wywiadów rosyjskich doskonale
                  o tym wiedzą. Ludzie żyją przeszłością nie tylko w Rosji, więc poglądy sączone
                  przez agentów wpływu mogą odnieść skutek pożądany przez władze moskiewskie, ale
                  skuteczne może to być tylko na krótką metę.
                  • andrzejbj Re: Trzeba myśleć na pokolenia naprzód 10.05.06, 17:01
                    co do indii masz racje, uwazam tak samo. Z brazylią iwszem, równiez- są to kraje z ktorymi nalezy sie liczyc. Ale nie masz racji co do samej rosji.
                    " Czytałam niedawno na tych łamach, że rosyjska siła rakietowa największe
                    > zagrożenie sprawia samej Rosji. Była to opinia jakiegoś eksperta
                    > amerykańskiego,"

tu sam sobie odpowiedziales. Jakiegos tam eksperta, amerykanskiego, na lamach GW. I jaka jest tego wiarygodnosc? Zadna. GW jaka jest wszyscy wiedza. A ów amerykanski "ekspert" o ktorym mowisz skończyl politologię, taki z niego ekspert militarny- czytalem to i ja. Opinie tego eksperta nie zmieniaja faktu, ze to walsnie rosja nie usa posiadaja najnowoczesniejsze srodki przenoszenia glowic atomowych. TopoleM sa najnowoczesniejszymi rakietami na swiecie i opinie amerykanskiego eksperta tego nie zmienią. Rowniez w rakietach morskich i przeciwlotniczych amerykanie sporo odstają. Ale ja nie twierdze ze caly rosyjski przemysl militarny jest lepszy niz usa, nie, chodzi mi o to "zagrozenie dla samej rosji". Jest to niedorzeczne twierdzenie. Usa beda tak szczekac bo rosja coraz czesciej sie im sprzeciwia wraz z odzyskiwaniem sil po latach 90. A nasi chetnie to szczekanie podchwytuja bo rosjan nie lubia.

A powiedz skad wiesz, ze wszystkie wysilki gospodarcze ida na zbrojenia? To tez nie prawda, skoro np. zasilki na dzieci maja kilkukrotnie wyzsze niz w u nas. Podobnie z gospodarka szerzej pojeta, przyciagaja inwestycje jak moga, pelno fabryk samochodowych, nawet hummery beda w rosji robione. Ja bedac w rosji widzialem zupelnie co innego niz nam tu do glow wstawiaja. Rosja sie odradza po uipadku czy to sie Polakom podoba czy nie. Piszesz o poziomie technologicznym. Masz racje, ale tylko jesli chodzi o elektronike i technologie przeznaczenia codziennego. W technologiach wojskowych i kosmicznych rosja trzyma sie dobrze.Moze wlasnie to wykorzystaja jako droge do poprawienia gospodarki i bytu? Co bedzie to sie zobaczy, ja mysle ze Rosji bedzie dobrze, juz jest coraz lepiej. Chiny i indie rozwijaja swoj przemysl zbrojeniowy, to fakt, ale watpie by mialy sie calkiem uniezaleznic od rosji w tym wzgledzie. W rosji konstruktorzy tez nie spia. W calej twojej wypowiedz najbardziej mi sie podobalo zdanie: "Także pogardliwe traktowanie Brazylii nie ma uzasadnienia w
                    > statystykach gospodarczych i wzroście jej potencjału..."
                    zgadzam sie w pelni, ale kto ją traktuje pogardliwie? Polacy. Tak samo pogardliwie wlasnie traktujemy rosje i to sie moze nam kiedys nimilo odplacic. Smutna prawda jest fakt, ze polacy zawsze sie budza z reka w nocniku. Tracim na tym wszyscy. Ja chce tylko powiedziec ze puste szczekanie na silniejszych i pyskowanie, chowajac sie za plecami wielkiego nowego brata nam nie pomoze. Usa gospodarczo nam nie daja NIC.
                    • natural7 Re: Trzeba myśleć na pokolenia naprzód 10.05.06, 22:08
                      Nie jestem jakimś tam fanem Rosji ale jakby tam zamiast tych wszystkich
                      straconych lat był kapitalizm to teraz mówilibyśmy po rosyjsku a USA mogłoby
                      naskoczyć Rosji.
                      Co prawda teraz Rosja jako rynek zbytu teraz to coś jak Holandia ale ten rynek z
                      roku na rok będzie w zrastał ale polactwo ciągle ma jakieś fochy jak Rosjanie
                      chcieli budować drugą nitkę gazociągu przez Polskę to źle jak teraz przez Bałtyk
                      źle.
              • pendrek_wyrzutek Kto kogo antagonizuje? 10.05.06, 18:49
                elephant_tusk napisała:

> Na razie [Rosja] sprawia wrażenie, jakby chciała nas trwale
                > zantagonizować.

Przeciez to jest odwrotnie. To w Polsce sa silne tendencje
                do anty-rosyjskiej polityki. Typowym przykladem na to jest
                ta wypowiedz na forum.

wladyslaw.studnicki:
                "Jestem rusofobem do entej, życzę rosji i
                rosjanom jak najgorzej."

Polska polityka teraz jest nastawiona na odcinanie
                Rosji od Europe (co w wypadku "sukcesu" spowodowaloby
                orientacje Rosji na Azje ale sie chyba nie uda ze wzgledu
                na dostep przez Baltyk i neutralna Skandynawie).
                Korzysci dla Polski beda w najlepszym razie zerowe.

Jesli Rosja wyjdzie z kryzysu to stanie sie to
                WBREW Polsce. Nie wiem czy Rosjanie tego zapomna
                czy wybacza.
                • elephant_tusk Re: Kto kogo antagonizuje? 11.05.06, 08:47
                  Rosja pracowicie wychowywała sobie rusofobów przez wieki. Zaszłości historyczne
                  są ważne, ale jeszcze ważniejsze są działania z ostatnich dziesięcioleci, a
                  najważniejsze - działania aktualne.

Gdy mówimy o krzywdach, jakich doznaliśmy od Rosjan, ci zaraz nam przypominają
                  wielką smutę. To prawda, że Polacy zachowali się wtedy wrednie. Ale minęło od
                  tego czasu prawie 400 lat. Antagonizmy polsko-szwedzkie czy polsko-tatarskie
                  były wtedy dla nas bardziej bolesne niż okres łże-Dymitrów dla Rosji, bo trwały
                  o wiele dłużej i były co najmniej tak samo okrutne, a prawdopodobnie - dużo
                  bardziej. Ale my do Szwedów czy Tatarów dzisiaj żadnych pretensji nie mamy.

Jeżeli porównujemy rachunki krzywd, bilans wypada tak zdecydowanie na
                  niekorzyść Polski, że tylko osoba o złej woli nie potrafi tego dostrzec. Ale my
                  nie mamy już do współczesnej Rosji pretensji o rzeź Pragi ponad 200 lat temu
                  czy nawet - bardzo niewielkie - o zabory, które wymazały Polskę z map Europy na
                  123 lata. Jeżeli czasem coś się nam wypsnie na ten temat - to znowu dlatego, że
                  mamy pretensje z ostatnich dziesięcioleci.

Do Austrii dawno żadnych pretensji nie mamy, więcej, Małopolanie żywią pewien
                  sentyment do Franciszka Józefa. To znaczy, że nawet poważne rany czas jest
                  zdolny zaleczyć. Dlaczego tak trudno je zaleczyć w przypadku Rosji? Bo Rosja
                  zachowywała się w ostatnich dziesięcioleciach zupełnie inaczej niż Austria.

Wierzę głęboko, że polskie resentymenty wobec Rosji z czasem zanikną. Wielu
                  Polaków ceni kulturę rosyjską, zwłaszcza literaturę, muzykę, balet, kino. Za
                  najlepszą powieść XX wieku najwięcej Polaków uważa "Mistrza i Małgorzatę"
                  Bułhakowa. Na tym można budować. Ale trzeba wykazać nieco dobrej woli.

• meerkat1 Re: Kto kogo antagonizuje? 11.05.06, 11:23
                    Zapomnialas dodac, elephant_tusk, ze Polacy do Turkow tez na ogol nie maja dzis
                    pretensji, a Turcy do Polakow (znam Turcje dosc dobrze)- to juz wcale.:-)

P.S. "Tusker", to wciaz jedno z moich ulubionych piw.
                    --------------------------------------------------------------------------------
                    WCIAZ WIELE PAMIETAM, BO NA STUDIACH PILEM MALO PIWA. [duzo wiecej - bourbona]
              • johnny-kalesony Re: Trzeba myśleć na pokolenia naprzód 12.05.06, 17:18
                Pod względem PKB Rosja znajduje się na 12 miejscu w świecie.
                Jeśli chodzi o pozycję w Human Development Index, znajduje się na 62 miejscu.

Pozdrawiam
                Keep Rockin'
            • donald_duk ty chesz zwalczac wroga-Rosje? Czys ty sie 10.05.06, 17:10
              dzisiaj umyl? Pomysl, Polska idzie na Rosje a jutro znowu ten sam numer co byl
              50 lat przy poklasku twoich mecenasow. Powiedzonka rzymian maja sie tak do
              obecnej sytuacji jak kupa do sera.
        • meerkat1 Re: Historia to mądra nauczycielka, nie można jej 10.05.06, 13:49
          Zapomniales o Meschitach [Turkach meschetynskich]

Tatarach Krymskich

Balkirach

Kabardach

Czukczach

Jakutach... itd.

O Finach, na ktorych zdradziecko napadnieto i skradziono pol Karelii nie wspomne

P.S. Ciekawe kto jeszcze pamieta, jak trudno bylo Aliantom wypchnac ZSRS po
          WWII z okupowanego przezen IRANU! ;-)
          • kacap_z_moskwy Re: Historia to mądra nauczycielka, nie można jej 10.05.06, 15:13
            meerkat1 napisał:

> Zapomniales o Meschitach [Turkach meschetynskich]
            A co Pan-rusofob zna o nich? Moze to - ze zyli w Gruzji? Ze gruzini ich
            pogonili (Stalin-gruzin temu sprzyjal)? Ze czy nawet tak "demokratyczna" Gruzja
            nie chciala ich z powrotem? Dlaczego? A? Do Gruzji pytanie, bo do tej pory
            czesc ich chronisie w kraju Krasnadarskim w Rosji. Gdzie przyjechali z
            Kazachstanu. Dlaczego nie wroczili do Ojczyzny? Zadzwon do swego idola
            saakaszwili i zapytaj.

>
            > Tatarach Krymskich
            A co z nimi? Dlaczego tak fajni pomarancze w tej chwili walcza ustawadawczo z
            nimi i nie daja im ziemi? Dlaczego nie chca powroczic na swe ziemie w centrum
            Kryma, a chca zyc na wybzezu (tatary)? No i co mamy do nich? Jak wroczi do nas
            Krym, to pogadamy.

> Balkirach
            >
            > Kabardach
            Kabardincy i Balkary (tak prawidlowo) maja problem? To spytaj ich. Raczej maja
            pretensje miedzy soba. I duzy do ulubionych przez czebie czeczenow. Niedawno
            ledwe strzymano pogromy stanic czeczenskich przez kabardyncow. Bo nie chca ani
            wojny, ani teroryzmu islamskiego.

> Czukczach
            Kup bilet do Anadyria i pogawedz z czukczami. Albo do niedajacego ci spokojnie
            zyc Abramowicza. Zreszta te twoje glupoty nie sa warte nic...

> Jakutach... itd.
            >
            > O Finach, na ktorych zdradziecko napadnieto i skradziono pol Karelii nie
            wspomne
            No wlasnie. Trzeba im oddac tez i czesc Norwegii, nieprawdaz?

> P.S. Ciekawe kto jeszcze pamieta, jak trudno bylo Aliantom wypchnac ZSRS po
            > WWII z okupowanego przezen IRANU! ;-)

Z anglikami razem okupowanego - jak rozumiem?

Czlowieku - moge ci pomoc z medycyna w USA, znam naprawde swietnych tam lekazy.
            Pomoga ci.
        • oryganion Re: Historia to mądra nauczycielka, nie można jej 10.05.06, 14:28
          tak jest - historia jest najlepsza nauczycielka
          tylko uczniowie czesto.................... mało pojetni
        • jakobhorner Re: Historia to mądra nauczycielka, nie można jej 10.05.06, 18:25

Oprocz licz i suchuch faktow, wymowa postu jest zwyczajnie glupia i co wiecej
          falszywa we wnioskach. Jak nie bedzie Rosji, to moj drogi, ze swoja Geopolityka,
          zobaczysz tam Chinczykow. Gratuluje przenikliwosci.
      • hohlik3 ehhh gdyby polska miała tak wielkiego prezydenta.. 10.05.06, 14:13
        jakim jest Putin
        niestety mamy kaczystan
        • wladyslaw.studnicki I komu byśmu fundowali "zaczystki", obozy 10.05.06, 14:17
          filtracyjne, rzezie całych wsi, gwałty i poniżenie kobiet? Komu chciałbyś to
          robić pod światłymi rządami Putina-prezydenta, który nie może żyć bez takich
          działań.
    • ewswr Re: Putin o energetyce w Europie i demografii w R 10.05.06, 13:29
      "Zaproponował utworzenie w Rosji giełdy ropy naftowej i gazu ziemnego z rublem
      jako walutą rozliczeniową. Pełna wymienialność rubla miałaby zostać wprowadzona
      już w lipcu tego roku".

krytyka ze strony USA, za "brak" demokracji nasili się;-)

• zigzaur Re: Putin o energetyce w Europie i demografii w R 10.05.06, 13:35
        Już widzę tę wymienialność rubla. Chyba że po kursie:

1 rubel = 1 funt
        (kłaków)
        • ewswr Re: Putin o energetyce w Europie i demografii w R 10.05.06, 13:45
          a poważnie? amerykanie pewnie wiedzą o tych pomysłach, może stąd ta aktywnośc,
          podróże ich wicka? zapowiedzi promowania "demokracji" w "Kazachstanach"?
        • plzoltek a pan sie myli 10.05.06, 17:08
          zigzaur napisał:

> Już widzę tę wymienialność rubla. Chyba że po kursie:
          >
          > 1 rubel = 1 funt
          > (kłaków)

kurs walutowy (proporcja) nie świadczy o możność gospodarki
          proszę obliczyć kurs złotego/yena (japonskiego) , lub złotego / Juana(?), albo
          szwajcarski itd.
          Czy polska gospodarka jest silniejsza niż japonska, Chinska, Szwajcarska?
        • meerkat1 funt rubli + funt klakow 10.05.06, 18:32
          Re: Putin o energetyce w Europie i demografii w R

Przeczytaj komentowany artykuł »
          zigzaur 10.05.06, 13:35 + odpowiedz

Już widzę tę wymienialność rubla. Chyba że po kursie:

1 rubel = 1 funt
          (kłaków)

Na wiadomosc o mozliwosci pelnego parytetu w rublach, kurs klakow na gieldach
          monetarnych wyraznie spadl.
      • ewswr Re: Putin o energetyce w Europie i demografii w R 10.05.06, 13:37
        przypomina mi sie filmik - "syriana", był tam taki szejk co miał podobny
        pomysł - złapał "demokratyczną" rakietę.
        • meerkat1 ruskie becikowe goovno pomoze! 10.05.06, 13:42
          I za 25 lat bedziemy mieli Rosyjska Autonomiczna Republike ChRl.

Rosja: 140 milionow obywateli (trend szybko zstepujacy)

Chiny: 1400 milionow obywateli (trend szybko rosnacy)i potrzebuja LEBENSRAUM-u!

Inna sprawa, ze Polakow akurat nie powinno to zbytnio martwic.
          • meerkat1 Re: ruskie becikowe goovno pomoze! P.S. 10.05.06, 13:45
            Za 44 euro nawet najglupszy muzhik nie wystruga se dodatkowego bachora.
            • ewswr Re: ruskie becikowe goovno pomoze! P.S. 10.05.06, 13:48
              zgadzam się. najgłupszy "muzhyk" (i nie tylko) wystruga se za darmo.
              • eva15 PL- rodzina moze pomarzyc o rosyjskich zasilkach 10.05.06, 14:35
                Oto polski zasilek na dziecko/dzieci:

"W okresie od 1 maja 2004 r. do 31 sierpnia 2006 r. wysokość zasiłku rodzinnego
                zależy od liczby dzieci i wynosi miesięcznie:

43,00 zł na pierwsze i drugie dziecko,
                53,00 zł na trzecie dziecko,
                66,00 zł na czwarte i kolejne dziecko.

W okresie od 1 września 2006 r. wysokość zasiłku rodzinnego zależy od wieku
                dziecka i wynosi miesięcznie:

44,00 zł na dziecko w wieku do ukończenia 5 roku życia;
                56,00 zł na dziecko w wieku od 5 do 18 lat;
                65,00 zł na dziecko w wieku od 18 do 24 lat.

www.zus.pl/swiadcze/zas005.htm
                W Rosji Putina natomiast:

Rodzina na pierwsze dziecko ma otrzymywać 1500 rubli (44 euro) miesięcznie
                (wzrost o 800 rubli), a na drugie - 3 tys. rubli (ok. 90 euro).

44 Euro = ca. 160-170 Zl. (w zaleznosci od kursu) na 1.dziecko
                90 Euro = ca. 350-360 Zl. ( wzaleznosci od kurs) na 2. dziecko
                _______

Czyli rosyjska rodzina z dwojka dzieci otrzyma ok. 510-530 Zl
                a rodzina polska z dwojka dzieci otrzyma ok. 100-120 Zl

Czyli rodzina polska otrzyma 5x MNIEJ niz rosyjska. Warto dodac, ze ceny w
                Rosji sa ZNACZNIE nizsze niz w PL. Czyli wg. sily nabywczej roznica wynosi
                okolo 7-8 x (!) na korzysc Rosji (sic!).

Przy sredniej placy w Rosji rzedu 250 Euro i dodatek na dwoje dzieci w
                wyskosci 134 euro JEST OGROMNYM bodzciem prorodzinnym.
                To tak jakby w PL dano na dwoje dzieci okolo 800-1000 zl. miesiecznie. Dzieci
                by sie rodzily jak grzyby po deszczu.

Mozna byc pewnym, ze przy takiej kasie Putinowi krzywa urodzin skoczy do gory.
                • zigzaur Re: PL- rodzina moze pomarzyc o rosyjskich zasilk 10.05.06, 15:50
                  Jeśli mówimy o stopie urodzin w Rosji, to należy zawsze zapytać o dane dla
                  ludności islamskiej i nieislamskiej.
                  Bez tego dane statystyczne są warte mniej niż zero.
                  • eva15 Re: PL- rodzina moze pomarzyc o rosyjskich zasilk 10.05.06, 18:12
                    ludnosc ilsamksa to ULASMKI po przecinku, biedaku:

www.rosjapl.info/rosja/ludnosc_rosji.php
                    Sam nie umiesz poszukac?
                • aby Re: PL- rodzina moze pomarzyc o rosyjskich zasilk 11.05.06, 00:38
                  Rzeczywiście absolutnie uderzające porównanie!
                  Wreszcie post, dla którego warto zaglądnąć na Forum.
                  Dzięki, pani Ewo.
          • hohlik3 Re: ruskie becikowe goovno pomoze! 10.05.06, 14:30
            a skad masz te dane ze skromnie zapytam??
            z tego co oficjalnie wiadomo silna tendencja wzrostowa zosala zahamowana, a nawet na poludniu chin zaczyna co jest paradoksem brakowac rak do pracy(w wikiepdi nawet przeczytasz)
            q rosji spadek demograficzny rowniez ma tendencje hamujaca (wejdz dal przykladu na oficjalna strone hanty mansyjska , rejon rosji o dodatnim wzroscie populacji, chodzi o liczbe urodzen nie imigracji)

"wiedza jest skarbnicą mądrosci"
            • daruma1 Re: ruskie becikowe goovno pomoze! 10.05.06, 14:41
              hohlik3 napisał:
              > q rosji spadek demograficzny rowniez ma tendencje hamujaca (wejdz dal przykladu
              > na oficjalna strone hanty mansyjska , rejon rosji o dodatnim wzroscie populacj
              > i, chodzi o liczbe urodzen nie imigracji)

Sytuacja na Syberii jest dużo lepsza niż na zachodzie Rosji. Znaczący wpływ ma
              na to też fakt, że duża część ludności Syberii to nie Rosjanie

• freeadamae2 Re: ruskie becikowe goovno pomoze! 10.05.06, 14:45
              O zachamowaniu wzrostu w Chinach to slysze od 20 lat.. w tym czasie przybylo ich jakies 300mln:) A o Rosji to zapomnij. Tak dlugo tam bedzie spadek jak w kraju bedzie panowal totalny syf i 80% ludnosci bedzie żylo w biedzie, poczuciu totalnego braku pespektyw na przyszłosc, ba nawet braku podstawowego poczucia bezpieczeństwa. Zreszta nawet jak uda sie zachamowac ta tendencje w jakis magiczny spośób to i tak Chinczyki ich zaleją wkrotce. Na dalekim wschodzie juz sa regiony gdzie jest wiecej Chinczyków niz Rosjan:)
              • andrzejbj Re: ruskie becikowe goovno pomoze! 10.05.06, 15:39
                a co w takim razie pseudointligencie powiesz o ujemnym przyroscie demograficznym w polsce i innych panstwach unii europejskiej- zachodnich panstwach? U nas to bogactwo i dobriobyt? I moze jeszcze porządek publiczny? Nie rozsmieszaj mnie. W niemczech za to jest wzgledny porządek, niemcy biedni nie sa a przyrost jaki maja?
                • meerkat1 Re: ruskie becikowe goovno pomoze! 10.05.06, 18:41
                  "niemcy biedni nie sa a przyrost jaki maja?"

Cwiercinteligent ktory to napisal najwidoczniej nie wie, ze gdyby nie
                  muzulmanie, przyrost naturalany w RFN bylby znacznie bardziej ujemny.

A tak na marginesie...

Czy cwiercinteligent wie moze, jaka jest stopa wzrostu gospodarczego w
                  Niemczech, i jak stopa bezrobocia tamze?

"To my juz towarzyszowi dziekujemy!"
                • meerkat1 Re: ruskie becikowe goovno pomoze! 10.05.06, 18:50
                  i to z prostej przyczyny.

Wlasnie slyszalem na CNN wypowiedz notabla z rosyjskiego Ministerstwa Zdrowia.

Powiedzial, ze sam wzrost liczby noworodkow niczego nie zalatwi, bowiem dorosla
                  populacja wymiera coraz wczesniej.

To z jego wypowiedzi dowiedzialem sie, ze "srednia dlugowiecznosc rosyjskich
                  mezczyn wynosi...58 lat".

Jako glowne przyczyny lekarz ow (profesor medycyny) wymienil: alkoholizm,
                  przemoc, liczbe wypadkow (drogowych i przemyslowych) oraz epidemie AIDS i TB.

To mowi przedstawiciel oficjalnej rosyjskiej Waaadzy!

P.S. Jest rowniez prawda co napisalo pare osob powyzej, ze przyrost naturalny
                  jest znacznie wyzszy wsrod NIErosyjskiej populacji Rosji.

Zwlaszcza na Dalekim Wschodzie, gdzie nb. przemieszcza coraz wiecej Chinczykow.

I zadne "wyjasnienia" Radia EREWAN faktow tych nie zmienia.
                  • 3edccde3 bla bla 10.05.06, 21:41
                    a merkat cos ci dzwoni a nie wiesz gdzie.

"wsrod NIErosyjskiej populacji Rosji" belkot, pisz nastepnym razem - wsrod
                    nieslowianskiej albo wsrod muzulmanskiej, tak wyrazisz sie precyzyjnie.

"Zwlaszcza na Dalekim Wschodzie, gdzie nb. przemieszcza coraz wiecej
                    Chinczykow". W chinatownach Nowosybirska, Jekaterinburga czy Krasnojarska jest
                    sporo Chinczykow. Na Dalekim Wschodzie, na plantacjach rolnych, na wycinkach
                    lesnych pracuja przede wszystkim Mandzurowie, a wiec narod podbity i okupowany
                    przez Chinczykow ( Stolica tego regionu - jest zbudowany przez rosjan -
                    Harbin). Zarowno jak Mandzurowie, tak i Chinczycy przebywajacy w Rosji wcale
                    nie sa gigantami wzrostu populacji, poniewaz bardzo dlugo i duza pracuja, a ci
                    ostatni zyja na ogol w paskudnych warunkach

Realny i duzy wzrost populacji w Rosji odnotowywany jest wsrod narodow
                    nieslowianskich, muzulmanskich - na poludniu Rosji.

A ogolnie - merkat - zblazniles sie wczoraj piszac o rosji ze napis USA na
                    radzieckich czolgach byl odczytywany jako ubijom sukinsyna adolfa. NIE ZNASZ
                    CYRYLICY, NIE ZNASZ ROSYJSKIEGO, NIE PRZECZYTASZ INFORMACJI ZE ZRODLA.

ubijom sukinsyna adolfa pisze sie Убием Сукинсына Адолфа, а więc skrót bedzie
                    YCA.

Pozdrowienia z ambasady.
                    • meerkat1 Re: bla bla, towariszcz... 10.05.06, 22:02
                      Tyle, ze wicie, rozumicie, towarzyszu, napisy na Jeepach, Studebackerach nie
                      byly cyrylica, a ja mowilem (nie poraz pierwszy zreszta) o Chinczykach z ChRL,
                      ktorych tabuny nielegalnie przekraczaja granice ZSRS i rownie nielegalnie sie
                      po rosyjskiej stronie osiedlaja, a Kreml udaje ze tego nie widzi, bo gdyby
                      przyznal ze zjawisko takie ma miejsce i jakie sa jego rzeczywiste rozmiary, to
                      musialby na nie zareagowac.

A nie bardzo wie jak. I nie bardzo w ogole moze.

I ten influx nie ma ci wspolnego z tym jak, i czy w ogole sie oni mnoza.

Wiec, moze zanim zaczniecie pisac, nauczcie sie czytac.

I to nie tylko grazdanke!

Moze wam ambasada dodatek funkcyjny podniesie? [o 44 euro] :-)
          • 3m05 Re: ruskie becikowe goovno pomoze! 10.05.06, 17:47
            "(CNN)
            • eva15 Rosjanie nie daja becikowego, lecz staly dochod 10.05.06, 18:58
              3m05 napisała:
              > Niedlugo Bush tez bedzie mowil o becikowym?

Nie bedzie, bo nie ma na to kasy. Zreszta polskie jednorazowe becikowe nic tu
              nie pomoze. Putin bedzie dawal comiesieczne zasilki w wysokoisci ca. 160-170
              dolarow na dwoje dzieci, aa to w kraju w ktorym koszty utrzymania sa dobre 5-6x
              razy nizsze (z wyjatkiem Moskwy, Petersburga i kilku wielkich miast) niz w USA.
          • eva15 to sie pewnie wkrotce zdziwisz 10.05.06, 18:11
            poza tym to nie jest zadne tam jednorazowe becikowe, to faktycznie g... pomoze.
      • wladyslaw.studnicki Rosyjski rubel, o ile nie jest wybity w złocie lub 10.05.06, 13:38
        srebrze, był, jest i będzie wart tyle co carskie obligacje czy zapewnienia
        Stalina że polscy oficerowie uciekli do Mandżurii.
        • ecot jak w pełni uwolni kurs to spoko to Europa będzie 10.05.06, 14:22
          musiała kupować te ruble, dolar pójdzie w dół, spadnie konkurecyjność cenowa
          broni rosyjskej
        • hohlik3 Re: Rosyjski rubel, o ile nie jest wybity w złoci 10.05.06, 14:33
          kolejny wielki "znawca" historii
          buhehehehe
    • maureen2 Re: Putin o energetyce w Europie i demografii w R 10.05.06, 13:40
      szybko się uczy, zresztą zawsze się uczyli do innych
      • lucusia3 Re: Putin o energetyce w Europie i demografii w R 10.05.06, 13:44
        To nie była nauka, tylko przyjmowanie pozorów. Wejdą światowe formy zewnętrzne a wszystko zostanie jak w satrapii. Zresztą te formy zewnętrzne wejdą tylko w Moskwie i Petersburgu, ne przesadzać z europeizacją.
        • maureen2 Re: Putin o energetyce w Europie i demografii w R 10.05.06, 13:58
          jest to próba równania do wielkiego cywilizowanego świata.
        • andrzejbj Dobrze ze mamy tu takich znawców Rosji jak ty lucu 10.05.06, 14:23
          sia. Musicie sie tu wyszczekac i swe swedzace od kompleksow plecy podrapac. A jak bedzie z Rosja zobaczymy.Ale na pewno nie tak jak wy byscie chcieli.
          • aramba Re: Dobrze ze mamy tu takich znawców Rosji jak ty 10.05.06, 14:30
            No dobra. A Ty - jak bys chcial?
            • andrzejbj Re: Dobrze ze mamy tu takich znawców Rosji jak ty 10.05.06, 14:39
              Ja bym chcial by ta paranoja sztucznie podsycanej nienawisci i klamstw- wzajemnych- wreszcie sie skonczyla. A Rosja sobie poradzi bez naszych kąśliwych uwag. Prawda jest taka, że przeciętny wypowiadający sie na tym forum nic o rosji nie wie, nigdty tam nie byl. A jej obraz zna tylko i wylacznie z tv i prasy, która celowo podsyca złą atmosfere. Nasze media sa zachodnio zydowskie i dobre stosunki Polski i Rosji nie są w ich interesie- stąd ta paranoja. Wszedzie powtarzam, w ankietach u rosjan polski nie ma w pierwszej dziesiatce ani przyjaciół ani wrogo. A oglądając naszą telewizje mozna dojsc do wniosku ze oni o niczym innym nie mysla tylko o nas. Myslisz ze to przypadek? Mam przyjaciól w Rosji i wiem, ze tak nie jest. A ludzie milsi tam sa i bardziej okrzesani niz u nas- to dygresja odnosnie tych bzdur co niektorzy wypisuja o jakims barbarzynstwie. To u nas w niediele do kosciola a wieczorem przed blok dac komus po mordzie.
              • aramba Re: Dobrze ze mamy tu takich znawców Rosji jak ty 10.05.06, 16:23
                Po pierwsze, odpusc sobie z tymi zydowsko-zachodnimi mediami. Po drugie, po
                polsku mowi sie "niedziela". Po trzecie, zgadzam sie - do pewnego stopnia -
                przegieciem o tym barbarzynstwie (ale jakos nie placze, ze w Rosji nie
                mieszkam). Po czwarte, czy Twoim zdaniem zla atmosfera w stosunkach
                polsko-rosyjskich to wylacznie "wina" polskich masmediow kontrolowanych przez
                Zydow i Zachod (znaczy kogo? Niemcow - no cos tu sie kupy nie trzyma; moze
                Francuzow? A moze Anglikow? Nie no pewnie przez Amerykanow - nie dosc, ze Zydzi
                to i z Zachodu; a moze po prostu przez wredny miedzynarodowy kapital). No masz w
                Rosji przyjaciol (na marginesie, ja tez), ale to nie jest zaden argument (mam
                tez przyjaciol w Kamerunie, Meksyku, Malezji i pewnie paru innych miejscach)
                akurat nasi znajomi sa mili, ale co z tego wynika oprocz tego, ze nasi znajomi
                sa mili? Chyba niewiele. Tak, masz racje mozna w Polsce oberwac, alew Rosji tym
                bardziej zapewniam Cie.
                • andrzejbj Re: Dobrze ze mamy tu takich znawców Rosji jak ty 10.05.06, 17:15
                  ok, to sprobuj sie dowiedziec jaki jest stosunek polskiego kapitalu w polskich mediach. To mowi wszystko samo za siebie. Zwroc uwage na pewien fakt. Jesli my nie zrobimy z rosją danego interesu, zrobi go ktos inny. Kto? Psucie polsko rosyjskich stosunkow jest w interesie zachodniego kapitalu i tego nie neguj. A co do win... Polska rozpoczęła błędem w 89 roku. Trzeba było nie obrazac wtedy rosjan roznymi glupimi wypowiedziami naszych politykow i nie zrywac wszelkich mozliwych do zerwania stosunkow gospodarczych i obracac sie w strone zachodu. Wszystko to spowodoawlo lawine wzajemnych zlosliwosci. Faktem jest ze zaczela polska. Ja wiem ze miala pewne zale historyczne za komunizm. Ale zle skierowany. Dzisiaj rosjanie traktuja komunizm jako okupacje wlasnego kraju. Zasadniczo. Oskarzanie rosjan przez polakow za komunizm, przy jednoczesnym braku pretensji do ukrainy, gruzji itd jest niesprawiedliwe. Dlaczego np rosjanie maja przepraszac kogokolwiek za takiego chruszczowa? Zabral im krym przylaczajac do ukrainskiej republiki. Wkoncu kochal swoja ukraine. A dzisiaj rosjanie maja jeszcze ukraine przepraszac np, za okupacje jej terytorium przez zsrr. To jest niedorzeczne. Podobnie ma sie to wszystko do stalina i innych. Wymordowal ich wiecej niz nas, trzymal wladze silą i terrorem, nawet nie umial bez akcentu moiwic po rosyjsku. A oni maja za niego przepraszac. Dlaczego? Ze sila nie umieli go od wladzy zabrac? To tak jak zydzi chca bysmy my ich przepraszali ze ludnosc cywilna wiedziala co sie w auschwitz dzialo i nic nie zrobila. A co miala zrobic? Isc na niemcow z grabiami? Bzdura. Dzisiaj te spory historyczne sa bez sensu. Media ciagle naglasniajac bzdury i klamliwa propagande szerząc, daza do tego bysmy zyli tylko historia, i to taka jak nam pasuje. Np. dlaczego powszechnie sie uwaza, ze rosjanie pierwsi na nas napadli i zrobili rozbiory? To historia naszych wzajemnych korelacji zaczyna się od rozbiorow? A dlaczego nie od wielkiej smuty?
                  • borrka Re: Dobrze ze mamy tu takich znawców Rosji jak ty 10.05.06, 17:27
                    Komunizm byl skutkiem nieudolnosci rosyjskich elit, ktore nie potrafily
                    zreformowac kraju, za to kierowaly sie glownie slepym, wielkoruskim szowinizmem.
                    To jest rownie znany, co nieprawdziwy wykret Rosjan - rzekomych ofiar
                    komunizmu - biedna Matuszka padla ofiara Zydow, Polaka Dzierzynskiego
                    i strzelcow lotewskich..
                    Gdyby Romanowowie (tez Niemcy, a nie Rosjanie lol) otworzyli w pore wiezienie
                    narodow, moze nie byloby rewolucji.

Co do stosunkow gospodarczych Polski z Rosja po 1989, to cechowal je ciekawy
                    szczegol.
                    Rosjanie za nic nie chciel placic, wiec polskie firmy zrywaly "lukratywne"
                    kontrakty.
                    Ach ci glupi Polacy, utracili "wielki" rynek rosyjski !
                    • andrzejbj Re: Dobrze ze mamy tu takich znawców Rosji jak ty 10.05.06, 17:45
                      nieprawde piszesz misiu. Romanowowie nie byli niemcami, nimeka byla katarzyna wielka- poslska dobrodziejka:) Romanowowie byli rosjanami.

> To jest rownie znany, co nieprawdziwy wykret Rosjan - rzekomych ofiar
                      > komunizmu - biedna Matuszka padla ofiara Zydow, Polaka Dzierzynskiego
                      > i strzelcow lotewskich..
                      > Gdyby Romanowowie (tez Niemcy, a nie Rosjanie lol) otworzyli w pore wiezienie
                      > narodow, moze nie byloby rewolucji.

i tu nieprawda, Wywod ten jest prawdziwy, tylko nie tak jak ty go podales. Wszyscy na swiecie wiedza ze rewolucja w rosji byla dzielem zydow i niemcow. W niemczech probowano wczesniej ale nie wyszlo. Prawda jest ze gdyby nie romanowowie i ich pycha rewoucji moze by sie nie dalo uniknac. Ale takie byly czasy. W ówczesnej anglii rowniez blisko bylo rewolucji- jednak najpierw wybuchla w rosji i angielscy kapitalisci, wlasciciele wielkich manufaktor poszli po rozum do glowy- dali robotnikom chociaz tyle by nie glodowali.
                      Piszesz ze rosjanie za nic nie chcieli placic. Nie wiem, byc moze byly z tym problemy. Ale uwazasz ze to bylo ok, to dlaczego polacy nie widza ze ukraina za gaz nie placi i rosja odcinajac im gaz zachowuje sie tak jak kazdy w takiej sytuacji, tylko nasze media glosza ze jest inaczej? A co do rynku rosyjskiego to jeszcze sie okaze czy bylo warto. Tylko rączka bedzie znowu mokra od moczu pozostawionego we wlasnym nocniku.
                      • borrka Re: Dobrze ze mamy tu takich znawców Rosji jak ty 10.05.06, 19:40
                        Prawde pisze, pysiu.
                        Swieta.
                        Genetycznie 19-wieczni Romanowowie byli niemal czystymi Niemcami.
                        Ostatnie krople dobrej, slowianskiej krwi, to caryca Skawronska, zona
                        psychopaty Piotrusia.
                        Polska koorwa wojskowa, ktora zabral Mienszykowowi.
                        Potem juz tylko import ksiezniczek z Rajchu.

"Rżnij karabinem w bruk ulicy!
                        Twoja jest krew, a ich jest nafta!"
                        • 3edccde3 Re: Dobrze ze mamy tu takich znawców Rosji jak ty 10.05.06, 21:55
                          czyli chcesz powiedziec ze Katherina ze Szczecina to byla z rajchu?
                          • borrka Re: Dobrze ze mamy tu takich znawców Rosji jak ty 10.05.06, 22:33
                            A skad ?
                  • meerkat1 Re: Dobrze ze mamy tu takich znawców Rosji jak ty 10.05.06, 18:59
                    "Dzisiaj rosjanie traktuja komunizm jako okupacje wlasnego kraju."

A ote zezwolenia na budowe nowych pomnikow Stalina to KTO wystepuje?

Najczesniej sama LUDNOSC rozmaitych miast.[vide odrebny watek na ten temat]

Homo sovieticus zyje i ma sie dobrze.

Tyle ze, jak na zlosc Glebowi i Wowce, mnozyc sie nie chce nalezycie.
                    • eva15 Re: Dobrze ze mamy tu takich znawców Rosji jak ty 10.05.06, 19:11
                      meerkat1 napisał:

> A ote zezwolenia na budowe nowych pomnikow Stalina to KTO wystepuje?

Kumuchy od Siuganowa, ktore zwalczaja zaciekle Putina. Jest im zbyt liberalny..

> Najczesniej sama LUDNOSC rozmaitych miast.

Pomyliles raczej z Gruzja. Tam i owszem.
                      • meerkat1 Exegi momenti ere perennius ;-) 10.05.06, 19:22
                        Przykro mi, evuniu, Cie korygowac, ale sprawdz, w jakich to ROSYJSKICH miastach
                        ludnosc nie tylko wystepuje, ale i organizuje SPONATANICZNE zbiorki pieniedzy.

Nie powiesz mi chyba ze Zjuganow ma taki wplywy na prowincji? :-)
                        • eva15 aere, meerkat, aere 10.05.06, 22:30
                          • meerkat1 Re: aere, meerkat,; AREAL evuniu! :-) 11.05.06, 10:41
                            Ktorego Chinczycy rozpaczliwie potrzebuja. [LEBENSRAUM]

A na polnoc od granicy ChRL - coraz wiecej opustoszalAego arealu. [acreage :-)]
                            • eva15 Re: aere, meerkat,; AREAL evuniu! :-) 11.05.06, 10:59
                              Fakt, areał i to ruski... No to dlaczego Chińce gnają do zach. USA i Kanady???

Widziałam parę dni temu zdjęcia/film z Seatle. Pokazywano zwykłe życie -
                              ulice, bazary, sklepy, kawiarnie.

Chciałam szybko wyrzucić telewizornię przez okno sądząc, że dostała ZOŁTACZKI!
                              Człowiek boi się zarażenia, zwłaszcza C.
                              Ale zaraz później pomyślałam, że może dają program np. z Szanghaju, tylko im
                              się tytuły pomyliły. Ale napisy na ulichach były tylko częściowo po kitajsku...
                              Zagadkowe to było. Cierpliwie więc doczekałam końca tego czeskiego filmu. A na
                              końcu znów to samo, że to niby program z Seatle.
                              Jak sądzisz, była to mistyfikacja?
                              • meerkat1 AREAL evuniu! :-) Za to w Vancouver...:-) 11.05.06, 11:43
                                SPOKO, evuniu, SPOKO! Seattle?

Przejedz sie do San Francisco i okolic.

Masa tam Chinczykow.(podobnie zreszta jak Japonczykow).

Tyle ze wyksztalconych i zamerykanizowanych do imentu, bo ze starej imigracji.

NB. Podobnych Rosjan w rejonie na polnoc od S.F, tez sporo.
                                [Natalie Wood, np., byla corka takich wlasnie]

Ale to jeszcze glownie z okresu handlu futrami, zanim Bu$hland najechal [zd]
                                radziecko, podbil i okupowal Alaske. :-)

P.S. Zajrzyj tez przy okazji do met. L.A. i zobacz ilu tam IRANCZYKOW!

Ale to tez Iranczycy "myslacy inaczej" niz w Islamskiej Republice Uranu.
                                • eva15 Re: AREAL evuniu! :-) Za to w Vancouver...:-) 11.05.06, 12:12
                                  Z wyjätkiem jakieś cząści starej emigracji wątpię czy można tak naprawdę
                                  zintegrować Chińczyków. Już sam kolor skóry i wygląd jest przeszkodą, a co
                                  dopiero reszta. No ale striemitsia nada, jak mawiał dziadek N. Wood (która była
                                  jednak ponoć PL- pochodzenia, ale nie wiem).

W ogóle ciekawa to teoria, że Amis mogą Chińczyków zintegrować a Rosjanie już
                                  nie. Pewnie jak wiele podobnych teorii i ta jest empirycznie zweryfikowana
                                  przez myślenie życzeniowe (wishfull thinking).
                                  • pendrek_wyrzutek Rosjanie to pol-Azjaci 11.05.06, 15:34
                                    eva15 napisała:

> W ogóle ciekawa to teoria, że Amis mogą Chińczyków zintegrować a Rosjanie już
                                    > nie.

Sam obserwuje (USA) jak sie Chinczycy asymiluja - bardzo dobrze i czesc
                                    sie miesza/zawiera malzenstwa z Amerykanami europejskiego
                                    pochodzenie. Chinczycy staraja sie dostosowac i upodobnic oraz
                                    maja szacunek do ustanowionego porzadku.

Z tego co wiem to zolci w Rosji jeszcze lepiej sie asymiluja
                                    i masowo sie mieszaja, w koncu jak to nasi rusofobowie twierdza
                                    Rosjanie to pol-Azjaci :) Chiny to glowny sasiad Rosja OD WIEKOW,
                                    kiedys Rosja i Chiny byly w jednym panstwie (za Mongolow)
                                    i na siebie wplynely.
                                    • meerkat1 Re: Rosjanie to pol-Azjaci 11.05.06, 19:08
                                      A integracje utrudnia nieco fakt, ze Rosjanie I Murzyznow, I Azjatow bija.

Ostatnio, nawet coraz czesciej [vide raport AE]
                                  • meerkat1 Re: AREAL evuniu! :-) Za to w Vancouver...:-) 11.05.06, 18:49
                                    Widzisz evuniu, U$A to taki dziwny kraj, ze ludzie na ogol CHCA sie integrowac,
                                    zwlaszcza, ze nikt im w tym raczej nie przeszkadza i nie pyta skad oni, jak sie
                                    NAPRAWDE nazywal kiedys ich tata, gdzie sluzyl dziadek, itd.

[Ci ktorzy dochodza do wniosku, ze popelnili blad i ze to kraj nie dla nich, po
                                    prostu wyjezdzaja, jesli maja odrobine honoru.

Ci ktorzy nie- zostaja i wykorzystuja system, plujac nan zarazem ile tylko moga]

A czy kolor skory jest przeszkoda jak sie ma "um" i "chec szczera"?

Elaine Chao, Colin Powell, Condie Rice, gen. Shinzeki i wielu, wielu innych sa
                                    najlepszym przykladem. Wsrod CEO duzych firm- tez sa i czarni, i zolci.
                                    [zielonych raczej szybko zwalniaja- fakt!]

Szefem dowodztwa Centrum (CENTCOM), ktore dowodzi operacjami i w Afganistanie
                                    i w Iraku, jest ARAB z Libanu, mowiacy plynnie po arabsku (podobnie jak
                                    Natalie Wood mowila po rosyjsku)- gen. John Abizaid.

Faktem jest tez, ze integrowac sie nikt NIE MUSI!

Sa np. grupy Latynosow (glownie nielegalnych), ktore sie nie integruja i ktore
                                    chca zrobic z Ameryki Meksyk, choc z amerykanska gospodarka.

Kiedys szlo im to calkiem niezle; ostatnio jakby troche gorzej. :-)
                        • elephant_tusk Re: Exegi monumentum aere perennius ;-) 11.05.06, 10:24
                          • meerkat1 Re: Exegi monumentum aere perennius ;-) 11.05.06, 11:18
                            EXEGI MONUMENTUM! -obiecywal rzezbiarz Carowi.

Ale on byl twardszy od spizu.

[zasluzony ludowy aforysta Meerkat Meerkatowicz Meerkatow]

NB za komuny waaadza placila rzezbiarzom od metra biezacego.

Dlatego zaden Lenin/ Stalin, itp. nie siedzi zadumany na kiblu, jak Mysliciel
                            Rodina, tylko stoi na dupnym cokole, dumnie wyprostowany, z reka wyciagnieta w
                            gore, a w dloni dzierzy jeszcze "Krotka Historie WKP(b)", albo przynajmniej...
                            Kaganiec Oswiaty.

[bo nawet 5 cm ponad poprzedni metr, oznaczalo zaplate za caly napoczety- sic!]
                            --------------------------------------------------------------------------------
                            PUTIN SADZI "M-TOPOLE"; BUSH MOWI: "JA CIE P...[owazam, Wladimir Wladimirowicz]

• eva15 Re: Exegi monumentum aere perennius ;-) 11.05.06, 12:52
                              O każdy zakład idę, że byłeś kiedyś fragmentem tego systemu.....
                  • aramba Re: Dobrze ze mamy tu takich znawców Rosji jak ty 11.05.06, 12:10
                    Ten argument z Gruzja czy Ukraina totalna bzdura. Jest taki jeden profesor, de
                    Lazari sie nazywa, taki kulturoznawca, i on dokladnie to mowi co Ty - no
                    przeciez Stalin nie byl Rosjaninem (Hitler nie byl Niemcem, czyz nie). No jak
                    to, przeciez Rosjanie uwazaja, ze komunizm to byla okupacja ich kraju (kupa
                    Niemcow powie Ci to samo o hitleryzmie w odniesieniu do ich kraju). Tylko
                    momencik, przepraszam ale czy nie czujesz, bez dalszego tlumaczenia, ze tego
                    typu argumenty to zwykla (przepraszam za slow) prymitywna manipulacja. Zastanow
                    sie dlaczego Rosjanie MUSZA przepraszac i za Stalina, i za Chruszczowa, i za
                    Katarzyne (no kurcze tez nie Rosjanka), skoro np. chca sie bawic w rozne ich
                    swieta narodowe (to np., ktore zastapilo Wielka Socjalistyczna...). Do Twoich
                    argumentow o Zydach w ogole sie nie odniose - nie ma sensu, sorry. OK, moze i
                    propaganda, ale trzymajmy sie faktow - co najwyzej niewygodna, ale nie klamliwa.
          • eva15 To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 14:40
            To co Putin zrobil to ogromna kasa i da efekty. Pisze o tym wyzej, wiec tylko
            wklejam raz jeszcze :

Oto polski zasilek na dziecko/dzieci:

"W okresie od 1 maja 2004 r. do 31 sierpnia 2006 r. wysokość zasiłku rodzinnego
            zależy od liczby dzieci i wynosi miesięcznie:

43,00 zł na pierwsze i drugie dziecko,
            53,00 zł na trzecie dziecko,
            66,00 zł na czwarte i kolejne dziecko.

W okresie od 1 września 2006 r. wysokość zasiłku rodzinnego zależy od wieku
            dziecka i wynosi miesięcznie:

44,00 zł na dziecko w wieku do ukończenia 5 roku życia;
            56,00 zł na dziecko w wieku od 5 do 18 lat;
            65,00 zł na dziecko w wieku od 18 do 24 lat.

www.zus.pl/swiadcze/zas005.htm

W Rosji Putina natomiast:

Rodzina na pierwsze dziecko ma otrzymywać 1500 rubli (44 euro) miesięcznie
            (wzrost o 800 rubli), a na drugie - 3 tys. rubli (ok. 90 euro).

44 Euro = ca. 160-170 Zl. (w zaleznosci od kursu) na 1.dziecko
            90 Euro = ca. 350-360 Zl. ( wzaleznosci od kurs) na 2. dziecko
            __

Czyli rosyjska rodzina z dwojka dzieci otrzyma ok. 510-530 Zl
            a rodzina polska z dwojka dzieci otrzyma ok. 100-120 Zl

Tak wiec rodzina polska otrzyma 5x MNIEJ niz rosyjska. Warto dodac, ze ceny w
            Rosji sa ZNACZNIE nizsze niz w PL. Czyli wg. sily nabywczej roznica wynosi
            okolo 7-8 x (!) na korzysc Rosji (sic!).

Przy sredniej placy w Rosji rzedu 250 Euro i dodatek na dwoje dzieci w
            wyskosci 134 euro JEST OGROMNYM bodzciem prorodzinnym.
            To tak jakby w PL dano na dwoje dzieci okolo 800-1000 zl. miesiecznie. Dzieci
            by sie rodzily jak grzyby po deszczu.

Mozna byc pewnym, ze przy takiej kasie Putinowi krzywa urodzin skoczy do gory.

• borrka Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 15:50
              Zawsze mnie rozbawisz swym szczerym, jakze komsomolskim entuzjazmem.
              To, ze w Polsce zasilki rodzinne sa zbyt niskie, nijak sie ma do sytuacji
              w Rosji.
              Przyczyna katastrofy demograficznej slowianskiej ludnosci Rosji jest alkoholizm
              wsrod mezczyzn i nietrwalosc rodzin.
              Standardowy model rodzinny, to kobieta wychowujaca samotnie dziecko.
              Taka NAPEWNO noe postara sie o wiecej dla paru Euro.
              Rzadzi tu przypadek, ajesli trafi sie tatus to Putinowke chetnie przepije.

Pozadane efekty demograficzne akcja Putina przyniesie natomias wsrod ludnosci
              nieslowianskiej, glownie Muzulmanow, skutecznie stymulujac ich rozrodczosc.

Bede z zaciekawieniem obserwowal rozwoj sytuacji - dominacja chinskich
              nielegalnych imigrantow, czy jednak swojskich Uzbekow, Tadzykow, Kazachow itd.
              • andrzejbj Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 15:53
                troche w pierwszej czesci wypowiedzi racji jest. A powiedz czym jest spowodowany ujemny przyrost naturalny w polsce? Pewnie dobrobytem?
                • borrka Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 16:01
                  Ujemny przyrost naturalny w Polsce jest nieporownywalny z rosyjska katastrofa:
                  -o.57% versus -0.08% w Polsce.
                  A wynika on z ubostwa i zmiany obyczjowosci na bardziej liberalna.
                  • andrzejbj Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 16:12
                    acha, w polsce zmiana obyczajowosci a w rosji nie:) Czlowieku nie badz smieszny, bywalem swego czasu w rosji, wiem co widzialem. Natomiast rzeczywiscie rosjanie maja z tym problem. Ale nie jest to kwestia wymierania, bo wg prognoz w 2075 roku ma byc ich 80- 90 milionow, przy obecnym tempie. To wciaz masa ludzi, zreszta tempo tez sie zmniejszy, wszystko kwestia czasu i odpowiednich dzialan. Same pieniadze nie wystarcza, trzeba cos z piciem zrobic. Zwroc uwage ze spozycie w rosji i w polsce alkoholu jest zupelnie porownywalne. problem w tym ze oni wola te ciezsze alkohole. A skad dane wziąles? Nawet cia podaje w rosji przyrost -0.37% (2006 est.) a nie - 0.57 wiec nie rozmnazaj tej liczby. W pelni demokratyczni przyjaciele polski jak estonia i bulgaria maja ten wskaznik duzo gorszy niz rosja. Zreszta w rosji obecny stan rzeczy zawdziecza sie demokracji w wykonaniu jelcyna, bieda, zmiana stylu zycia i alkoholizmowi. Wszystko jak u nas, tylko z alkoholem moze mamy mniejszy problem. Ale patrzac na dzisiejsza mlodziez i to sie zmieni na gorsze- pija juz nawet 12 latki w podstawowkach. kiedys tak nie bylo.
                    • borrka Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 16:22
                      Gdzie ja powiedzialem, iz w Rosji nie dokonuje sie zmiana obyczajowosci ?
                      Trudno polemizowac z wymyslonymi przez Ciebie stwierdzeniami.
                      Q Rosji zmiana obyczajowosci (rodzinno-seksualnej) dokonala sie wczesniej pod
                      wplywem bolszewikow.
                      Teraz podobne rozluznienie dokonuje sie w katolickiej Polsce i powoduje spadek
                      urodzin.
                      Dane pochodza z rocznika statystycznego The Economist 2005 i jak sadze sa
                      wiarygodne, bo pokrywaja sie z grubsza ze statystka rosyjska (800 tys. ubytek
                      roczny).
                      Jaki jest ubytek slowian, Bog raczy wiedziec.
                      Wiadomo jednak, iz Syberia pustoszeje.
                      • andrzejbj Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 17:19
                        skoro tak, to moje dane sa z cia na rok 2006. z tego wynika ze sie znaczaco zmniejsza tendencja ujemna. W polsce tez musimy cos zrobic bo moze sie nasza zwiekszyc. Becikowe giertychow tu nie wystarczy.
                        • borrka Wolne zarty - wzrost o 50% w cztery miesiace. 10.05.06, 17:31
                          Wladimir dokonuje cudow, czy sam zapladnia ?
                          • andrzejbj Re: Wolne zarty - wzrost o 50% w cztery miesiace. 10.05.06, 17:47
                            dane moje wziąłem z CIA, nie wymyslilem ich. Nie wiem skad taka roznica. Moze z checi powiekszenia przez niektorych rozmiaru zjawiska?
                            • borrka Re: Wolne zarty - wzrost o 50% w cztery miesiace. 10.05.06, 17:51
                              Rosjanie sami podaja liczby w granicach 800 000 - 900 000 in minus rocznie.
                              Rachunek prosty.
                              • andrzejbj Re: Wolne zarty - wzrost o 50% w cztery miesiace. 10.05.06, 17:53
                                sami podaja 700 a nie 800 900. Masz tendencje do powiekszania liczb.
                                • eva15 Re: Wolne zarty - wzrost o 50% w cztery miesiace. 10.05.06, 18:05
                                  I do nier podawania linkow z tymi "rewelacjami". moze pisac,. co mu sie podoba,
                                  szkoda czasu na czytanie.
                                  • borrka Re: Wolne zarty - wzrost o 50% w cztery miesiace. 10.05.06, 19:34
                                    Mnie jest zupelnie obojetne, co myslicie.
                                    Mozecie wierzyc, ze przyrost naturalny w Rosji jest, jak w krolikarni.
                                    Kto zechce, bez trudu znajdzie link.
                                    Demografia jest miara upadku Rosji, zreszta nie tylko.
                                    I tego nie zmienia opowiesci komsomolki Evy (BDM raczej lol).
                                    To jest nad wyraz wymierne.
                                    • meerkat1 Pomniki dla Soso - tylko najnowszy przyklad... 10.05.06, 19:45
                                      "Jak podała we wtorek rano rosyjska agencja ITAR-TASS, zbieraniem podpisów
                                      zajmuje się grupa o nazwie "Nasz pomnik dla Stalina". Wydrukowano 50 tysięcy
                                      blankietów z podobiznami generalissimusa, na których zwolennicy budowy pomnika
                                      składać będą podpisy. Akcja potrwa do 22 czerwca.

Wybrano obwód leningradzki jako miejsce gdzie stanie pomnik w przekonaniu, że w
                                      tej części Rosji "inicjatywa zostanie przyjęta pozytywnie lub co najwyżej
                                      neutralnie". Po powrocie w 1991 r. miasta Leningrad do historycznej nazwy
                                      Petersburga, rejon miasta do dziś pozostał obwodem leningradzkim. "

"AKCJA POTRWA DO 22 CZERWCA". I slusznie ze nie dluzej, bo dokonania
                                      generalissimusa po 22 czerca (1941) nie sa akurat specjalnie godne utrwalenia.
                                      Nawet dla najbardziej zagorzalych wielbicieli Wielkiego Wodza.
                                      • meerkat1 Jednego tylko nie rozumiem... 10.05.06, 19:48
                                        Dlaczego Rosjanie buduja pomniki Dzierzynskiemu!?

Przeciez jedynym osiagnieniem Krwawego Felka bylo wyrznienie 3 milionow Ruskich!
                                    • eva15 Re: Wolne zarty - wzrost o 50% w cztery miesiace. 10.05.06, 22:18
                                      Nue odróżniasz w mojej wypowiedzi czasu przyszlego od teraźniejszego,
                                      perorujesz jak najęty.
                                  • hohlik3 Re: Wolne zarty - wzrost o 50% w cztery miesiace. 10.05.06, 19:54
                                    zbiór intencji i poboznych zyczen, tak mozna nazwac wypowiedz borrki
                                    Ja myśle ze nie ma sensu brać na powaznie jego wypowniedzi
                                    I w koncu sie pogudz ze nasz wschodni sasiad rosnie w sile, twoje wypociny na wiele sie nie zdadza.

• aso62 Re: Wolne zarty - wzrost o 50% w cztery miesiace. 10.05.06, 20:00
                                      hohlik3 napisał:

> I w koncu sie pogudz ze nasz wschodni sasiad rosnie w sile,

Zapomniałeś dodać, że i ludziom żyje się dostatniej.
                                      • meerkat1 HEHE. 10.05.06, 20:04
                                        "Zbudujemy DRUGA Rosje!"

Bo pierwsza sie niestety zwalila.
                                        • eva15 Re: HEHE. 10.05.06, 22:23
                                          meerkat1 napisał:

> "Zbudujemy DRUGA Rosje!"
                                          > Bo pierwsza sie niestety zwalila.

Czemu niestety? Na szczęście. Czemu żałujesz meerkat?
                                          • meerkat1 Re: HEHE. 11.05.06, 10:44
                                            eva15 napisała:

> meerkat1 napisał:
                                            >
                                            > > "Zbudujemy DRUGA Rosje!"
                                            > > Bo pierwsza sie niestety zwalila.
                                            >
                                            > Czemu niestety? Na szczęście. Czemu żałujesz meerkat?

Bo wtedy mielibysmy DWIE Rosje.

I one by ze soba jak Hamas z Fatah...:-)

[nb. tez Kalachami]

P.S. Slysze, ze Wessies, tez chcieliby miec znow tylko JEDNE Niemcy! :-)
                                            • eva15 Cohen był mądry już w 1991 11.05.06, 11:19
                                              Tak. Wielu (inteligentnych) Wessis puszcza sobie Cohena. Ten był naprawdę
                                              mądry:

Give me back the Berlin wall

give me Stalin and St Paul

I've seen the future, brother:

it is MURDER.

• eva15 Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 18:08
                          Aby bodzce zadzialaly musza byc silne, czyli pomoc naprawde wysoka. Putin moze
                          sobie na to pozwolic, ma duze dochody zu ropy i w przeciwienstwie do Jelcína
                          nie daje ich rozkradac.
                • eva15 Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 17:54
                  andrzejbj napisał:

> troche w pierwszej czesci wypowiedzi racji jest.

rzecz w tym, ze ten zasilek jest tak WYSOKO ustawiony, ze samotna matka 2
                  dzieci swobodnie sie przy nich wyzywi, a to bardzo zmniejsza lek przed
                  posiadaniem dzieci.. Poza tym autor przezornie nie podal juz ile wynosi zasilek
                  na 3. dziecko.

Po rozpadzie ZSRR udzial ludnosci muzulmanskiej w samej Rosji jest minimalny,
                  tak wiec nie ma obaw ´, ze to oni na koszt panstwa sie rozmnoza. Rosjanie plus
                  biali nie-Rosjanie stanowia dobrze ponad 90% ludnosci. Borrka belkocze bez
                  postawwowej wiedzy. Kazachow jest RAPTEM 0,5% a Tadzykow czy Uzbekow tak
                  sladowe ilosci, ze w granicach bledu sdstatystycznego (ponizej 0,3%).

• aramba Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 16:25
              Ooo! To pani jednak nie rozplynela sie w czasoprzestrzeni.
              • eva15 Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 18:06
                Nie, ale mam stres, duzy obecnie, oddaje niedlugo projekt.
            • eva15 Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 18:18
              Zasilek na 2 dzieci 2 Rosji (ca. 530 zl) jest niewiele mniejszy od OFICJANEJ
              PENSJI MINIMALNEJ w PL (824 zl) a juz zwlaszcza od nieoficjalnej wynoszacej ca.
              600-700 zl.
              • eva15 Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 18:20
                podana oficjalna pensja minimalna (824 zl) jest BRUTTO. Trzeba jeszcze odliczyc
                ubezpiecznia i podatki.
            • anna527 Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 20:20
              I to jeszcze nie wszystko. Od 1 stycznia 2007 roku każda Rosjanka po urodzeniu
              drugiego dziecka dostanie 250 tys. rubli (ok. 10 tys USD), które będzie mogła
              przeznaczyć na kupno mieszkania, wykształcenie dziecka lub złożyć w funduszu
              emerytalnym. Ponadto państwo dopłaci za przedszkole/żłobek dla pierwszego
              dzieska 20% opłaty, dla drugiego dziecka 50%, dla trzeciego 70%. Ponadto państwo
              zapewni każdej kobiecie na czas urlopu wychowawczego (3 lata) co najmniej 40%
              jej zarobków przed porodem (przy tym, oczywiście jest ustalana dolna i górna
              granica tej kwoty). Całkiem nieźle! Są to ogromne wydatki, ale Rosję na to stać.
              • meerkat1 Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 20:22
                No to jak? Emigrujesz?
                • anna527 Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 20:38
                  Nie, nie emigruje. Ale cieszę się za Rosjan, to naprawdę wspaniali ludzie!
              • aso62 Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 20:42
                anna527 napisała:

> Są to ogromne wydatki, ale Rosję na to stać.

Jeśli wprowadzą $ jako walutę to będzie ich stać, jak zostaną przy rublu będą
                mieć kłopoty.
                • anna527 Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 20:45
                  Rosjanie pozbywają się dolarów i mają zamiar sprzedawać ropę i gaz na swojej
                  giełdzie za ruble już od przyszłego roku. Skąd Polska weźmie rubli?
                  • aso62 Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 20:53
                    anna527 napisała:

> Rosjanie pozbywają się dolarów i mają zamiar sprzedawać ropę i gaz na swojej
                    > giełdzie za ruble już od przyszłego roku. Skąd Polska weźmie rubli?

Co tam Polska. Skąd ktokolwiek będzie miał te ruble? Czy je się daje zrobić na
                    Canon Laser Color?
              • eva15 Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 22:19
                masz może jakiś link proszę
                • eva15 to było do anna 527 10.05.06, 22:20
                  • anna527 Re: to było do anna 527 11.05.06, 07:12
                    Eva
                    Słuchałam tego przemówienia na żywo, ale tekst można przeczytać na stronie
                    kremlin.ru
                    Wczoraj było ciężko przebić się na tę stronę, za dużo czytających.
                    Pozdrawiam
                    • eva15 Re: to było do anna 527 11.05.06, 12:49
                      dziękuję
              • eva15 Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 22:33
                stać bo tym razem nie rządzi pijak z amerykańskimi doradcami u boku.
                • aso62 Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 22:41
                  eva15 napisała:

> stać bo tym razem nie rządzi pijak z amerykańskimi doradcami u boku.

Pijak, nie pijak skąd oni wezmą te ruble? Chyba, że to pucikowe będą w $
                  wypłacali.
            • colombina i tylko Gogola brak 10.05.06, 21:05
              Odnosnie dodatku na dzieci to znajac zaradnosc narodu rosyjskiego ilosc dzieci
              po takiej ofercie rzadu napewno wzrosnie, przynajmniej na papierze.

Mam nadzieje, ze znajdzie sie pisarz na miare Gogola, ktory ta sytuacje opisze
              wzbogacajac swym arcydzielem kulture swiatowa. Proponuje tytul roboczy: "Zywe
              Dusze".
            • johnny-kalesony Re: To jest ogromna kasa !!!!!!!!!!!!! 12.05.06, 17:24
              Evuniu, zapomniałaś o jednym skromnym wskaźniku, jakim jest inflacja. Obecnie w
              Rosji wynosi ona 12,9%, u nas - 2,1%.
              Jak myślisz, co się stanie, jeżeli rząd Rosji wpompuje w rynek dodatkowe
              socjalne dotacje, przy niezmiennej liczbie znajdujących się na nim towarów?
              Odpowiem z Ciebie - inflacja zwiększy się jeszcze bardziej, w efekcie czego
              Rosjanie będą mieć jedynie stossy bezwartościowego, ładnie zadrukowanego papieru.
              Istotnie - wpaniała polityka, rodem z naszej gierkowskiej propagandy sukcesu.

POzdrawiam
              Keep Rockin'
              • meerkat1 sursum corda! :-) 12.05.06, 18:26
                ON kupił gruzińskie wino

pw 11-05-2006, ostatnia aktualizacja 11-05-2006 20:41

Osiem kartonów wina przyleciało wraz z ministrem obrony Radkiem Sikorskim w
                Gruzji. Nasza delegacja kupiła wino w geście solidarności z Gruzją, której wina
                i wody mineralnej nie chce kupować Rosja.

Minister Sikorski zaznaczył, że gruzińskie wino posłuży uzupełnieniu zapasów
                Ministerstwa Obrony. Rosja wprowadziła od marca tego roku embargo na wino, wodę
                mineralną i produkty rolne Gruzji pod pretekstem niespełniania przez nie norm
                rosyjskich.

W Gruzji Sikorski spotkał się z prezydentem Micheilem Saakaszwilim oraz
                ministrem obrony Iraklim Okmaszwilim i potwierdził polskie poparcie dla
                członkostwa Gruzji w NATO i instytucjach europejskich.

Jak tak dalej pojdzie, to moze i rzad w Tbiliso bedzie stac na becikowe?

[oczywiscie, jak go jacys "terorysci czeczenscy" wczesniej nie wysadza]
    • ambl Re: Putin o energetyce w Europie i demografii w R 10.05.06, 14:06
      Usmiałem się z tej tzw."sfery humanitarnej"
    • daruma1 Re: Putin o energetyce w Europie i demografii w R 10.05.06, 14:35
      Wreszcie się car zaintersował prawdziwym problemem Rosji. Wcześniej obchodziło
      go podbijanie malutkiego kraiku na Kaukazie i eksterminacja jego mieszkańców
      oraz mieszanie się do spraw postsowieckich rebublik (Gruzja, Ukraina). A
      tymczasem Rosjanie wymierają. Najgorzej jest w europejskiej części Rosji -
      etnicznie czysto rosyjskiej. Natomiast w większości nie-rosyjskich republik
      przyrost jest dodatni i gdzieniegdzie bardzo wysoki (Kaukaz).
      • wladyslaw.studnicki O tak, duży przyrost narodów innych niż rosjanie, 10.05.06, 14:47
        jest bardzo pocieszający. Podobno nawet Czeczeni, żyjący w okropnych warunkach,
        mają teraz większy przyrost naturalny niż rosjanie.
        • annamarta8 co Was tak cieszy? 10.05.06, 15:29
          - nierzetelnosc argumentacji porazajaca. A ja mysle, ze Rosjanie sa na
          najlepszej drodze do sukcesu. Putin jest bardzo inteligentnym i konsekwentnym
          przywodca. Powinnismy zejsc z tego falszywie "wysokiego konia" i spokojnie
          rozwazyc opcje.
          • jb93 Re: co Was tak cieszy? 10.05.06, 20:52
            Na drodze do sukcesu??? Gospodarka rosji oparta jest na surowcach (!) tak jak w XIX w. (!!!) PKB tego
            azjatyckiego kulturowo quasi panstwa wynosi tyle ile Holandii - nie per capita, w calosci!
            Przy wzieciu pod uwage, ze gaz i ropa skoncza sie (przynajmniej w tej czesci swiata) za 30 lat jest to
            sukces porownywalny ze zbiorowym samobojstwem sekty Koresh'a i nazwaniem tego sukcesem.
            Rosja stoi na krawedzi przepasci i nie dlugo hordy dzikusow ze wschodu (rosjan) rusza na zachod tak jak
            zawsze o tym marzyli. Biorac pod uwage to REALNE zagrozenie, kazdy rozsadny czlowiek przyzna, ze im
            rosjan mniej tym lepiej dla cywilizowanego swiata. Dlatego ciesza wiesci o ich wymieraniu.
        • hohlik3 do wladka studniowego 10.05.06, 22:47
          ty podajesz linka do strony nomen omen "bez uprzedzeń"a sam jestes ich przykladem
          chłopie skad ty sie urwales, bo chyba nawet i nie z choinki
    • antithesis Madry Putin atakuje mafie oligarchow, 10.05.06, 16:22
      chcialoby sie takie madrego i dbajacego o narod wodza w Polsce.
    • 3m05 Putin zapowiada poczatek konca... 10.05.06, 16:27
      swiatowej supremacji dolara.

"Zaproponował utworzenie w Rosji giełdy ropy naftowej i gazu ziemnego z rublem
      jako walutą rozliczeniową. Pełna wymienialność rubla miałaby zostać wprowadzona
      już w lipcu tego roku".

To juz drugi po Iranie kraj ktory chce sprzedawac rope na wlasnej gieldzie i nie
      za dolary. Ciekawe czy Bush oskarzy Rosje o posiadanie BMR? :)
      • eva15 Re: Putin zapowiada poczatek konca... 10.05.06, 18:05
        3m05 napisała:

> Ciekawe czy Bush oskarzy Rosje o posiadanie BMR? :)

Przynajmniej raz by sie nie pomylil. Ale wlasnie DLATEGO nie oskarzy..
      • rmstemero Re: Putin zapowiada poczatek konca... 10.05.06, 19:01
        3m05 napisała:

> To juz drugi po Iranie kraj ktory chce sprzedawac rope na wlasnej gieldzie i ni
        > e
        > za dolary. Ciekawe czy Bush oskarzy Rosje o posiadanie BMR? :)

Z cala pewnoscia nie. Dlaczegoz by mial oskarzac? Tak samo Putin nie oskarzy o
        to samo ani USA, ani Pakistanu ani Chin. Co innego gdyby Polacy wpadli na ten
        pomysl. Ale pod tym wzgledem nic sie nie zmieni. I nikt nie ma odwagi
        zaproponowac mocarstwom ktore BMR maja aby jej sie wszystkie razem do kupy jako
        niepotrzebnego szmelcu pozbyly.
        • 3m05 Re: Putin zapowiada poczatek konca... 10.05.06, 20:32
          w przeciwienstwie do "evy" nie zrozumiales aluzji. Taki sam pomysl (zeby
          sprzedawac rope za euro) mial niejaki Saddam i zobacz jak skonczyl.
          USA sa zdeterminowane bronic supremacji dolara, bo inaczej utraca narzedzie
          manipulowania gospodarka swiatowa. Dolar jest najlepiej sprzedajacym sie
          artykulem eksportowym "Made in USA".
          Rosyjska gielda surowcowa (ropa, gaz) to wieksze zagrozenie dla USA niz
          najnowsza generacja rosyjskich rakiet.
          • presentation1 Re: Putin zapowiada poczatek konca... 11.05.06, 00:35
            I dlatego Rosja nie rozpoczela wojny.Przerzucila sie na zloto.Narazie
    • plzoltek Jedną z zalet Putina: zawsze dotrzymać słowa 10.05.06, 17:01
      wobec swoich rodaków i partnerów zagranicznych.
      Mało mówi ( na miarę przywódcy wielkiego panstwa)
      Nie wygłosi wytrawnych przemówień (np. prezydenci USA)
      Nie deklaruje wielkich ideałów (np. IV-RR)
      Nie obieca za dużo
      Za to:
      - dużo trenuje (Judo)
      - Dużo myśli ( w wielkich grach)
      - dużo zrobił i zrobi (Rosja szybko się rozwija w ostatnich latach)

Jak kto mało mówi, dużo robi, to trzeba uważnie go słuchać i obserwować.
      • donald_duk Re: Jedną z zalet Putina: zawsze dotrzymać słowa 10.05.06, 17:13
        nie chleje wody i jest intelektualista. szkoda ze polska nie ma polityka ktory
        by z nim znalazl wspolny jezyk. Przeciez to musi byc meczarnia dla tego
        intelektualisty rozmawiac z tepakami z zagranicy. Proponuje zeby jeszcze raz
        sie wmieszac w pomaranczowa rewolucje zeby zrozumiec smak wielkiego lania w
        doope! jeszcze raz, oczywiscie.
      • olex5 amerykanskie hasla dla naiwnych 10.05.06, 18:53
        do tego nalezy dodac inne wazne kwestie.Putin nie ma latwej sytuacji.W swoim
        kraju walczy od paru lat z oligarchia, rozpitym narodem i korupcja.Nalezy
        przyznac ze ta walka idzie mu dosc dobrze i powoli sa pierwsze pozytywne efekty
        tego.Kraj rozwija sie szybko.Rosja nie ma dlugow i wysoki przyrost
        gospodarczy.To specyficzny kraj o ogromnej powierzchni.Drugi problem to Putin
        musi walczyc z perfidnymi atakami USA i jego kundla Polski.Ameryka z ochota
        dobralaby sie do tych bogactw naturalnych i ogromnego rynku i to jest jedyny
        powod tego ze USA prowadzi wroga polityke osaczania Rosji.Dla USA nie liczy sie
        dobro ludzi czy jakas tam demokracja.To sa hasla dla naiwnych,ktorych tu na
        forum jest wiekszosc.Takim mozna wmowic marsjan na ksiezycu i jak taka
        informacje podadza w polskich gazetach czy TV to naiwniacy uwierza we wszystko.
        • elephant_tusk Re: rosyjskie hasla dla naiwnych 12.05.06, 10:06
          Problem rosyjskich agentów wpływu tak pięknie i prawie bez rusycyzmów
          dyskutujących tu między sobą po polsku polega na tym, że jednak ci "naiwni" nie
          we wszystko chcą wierzyć. Mają najwyraźniej pewne doświadczenia - trudno im
          uwierzyć w dobre wiadomości na temat Rosji. Nawet gdy przez przypadek są
          prawdziwe.
          • meerkat1 Kolejna dobra wiadomosc dla Rosji ;-) 12.05.06, 16:47
            Podejrzana eksplozja instalacji naftowej w Nigerii (kolo Lagos).

Ponad 100 zabitych.

Czyzby znowu" terrorysci czeczenscy"?

Ci sami, ktorzy minionej zimy wysadzili rurociag w Gruzji? ;-)
          • meerkat1 Re: rosyjskie hasla dla naiwnych 12.05.06, 16:54
            "PUTINIZM TO WLADZA FSB + GAZYFIKACJA"

Znow modne w Putinstanie stare rosyjskie porzekadlo [ dla nie-naiwnych]:

"KURICA NIE PTICA, POLSZA - NIE ZAGRANICA!"
    • donald_duk wladek, spoko, wiesz ze twoj pupil to germanofil 10.05.06, 17:08
      i kolaborant, jak okreslany przez konkurencje? Nie szalej, ale doczytaj fakty.
      I co, dalaby Polska korytarz i wolne miasto danzig Niemcom, ok? I co dalej?
      Myslisz ze to by powstrzymalo atak na Polske? Nastepna prosba bylaby: meine
      herren, will wollen nach Russland, habt euch etwas dafur? I oczywiscie Polska
      nadstawilaby doope i powiedziala, ok, meine herren, smarujemy wam szyny
      maslem... Doczytaj fakty, chyba ze jestes krewnym herr Gizberta to rozuymiem
      zapatrzenie sie w demagogoga.

wladyslaw.studnicki napisał:

> O zmniejszającej się liczbie Rosjan
      >
      > Spadek liczby ludności, to zdaniem Putina "najpoważniejszy problem" Rosji .
      > Wskutek ujemnego przyrostu naturalnego rocznie w kraju ubywa 700 tysięcy
      > osób. Obecnie Rosja liczy 143 mln mieszkańców. Prezydent zapowiedział więc
      > m.in. zwiększenie zasiłków dla rodzin z dziećmi. Rodzina na pierwsze dziecko
      > ma otrzymywać 1500 rubli (44 euro) miesięcznie (wzrost o 800 rubli), a na
      > drugie - 3 tys. rubli (ok. 90 euro).
      >
      >
      > Pozytywne wieści dla wszystkich umęczonych sąsiadów rosji: Czeczenów
      > (ludobójstwo na całym narodzie), Gruzinów (wspieranie Abchazji), Polaków
      > (Katyń i kilkusetletnia okupacja), Bałtów (wywiezienie prawie całej elity na
      > Sybir w 1940 i potem w 1944), Ukraińców (sam Wielki Hołodomor to 4 miliony
      > ofiar).
      >
      > Brutalna to prawda, ale im mniej rosjan, tym jesteśmy bezpeiczniejsi. To nie
      > żadna rusofibia, to geopolityka.
      • pendrek_wyrzutek Władysław Studnicki 10.05.06, 19:00
        www.bezuprzedzen.pl/cywilizacja/studnicki.html
        "Studnicki opowiadał się za lojalną polityką względem Niemiec. [...] Władysław
        Studnicki wraz z innym znanym polskim konserwatystą Adolfem Bocheńskim należeli
        do tych polityków, którzy opowiadali się za poprawnymi stosunkami z Niemcami,
        nawet za cenę przejściowych ustępstw, takich jak sprawa korytarza czy Wolnego
        Miasta Gdańska."
    • jb93 [...] 10.05.06, 17:37
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • annamarta8 Re: Dobry kacap to martwy kacap!? 10.05.06, 18:16
        - wypisuje sie z tego forum.
        • rmstemero tylko spokojnie 10.05.06, 19:05
          annamarta8 napisała:

> - wypisuje sie z tego forum.
          >

Eee, nie rob tego. Zawsze beda osobnicy z IQ ponizej sredniej potrzebujacy
          wirtualnej sciany wychodka.
        • jb93 Re: Dobry kacap to martwy kacap!? 10.05.06, 20:31
          Nikt nie bedzie cie zatrzymywal a lkanie po twoim odejsciu prawdopodobnie ustanie szybciej niz sie
          spodziewasz - rzesza politycznie poprawnych nie jest na szczescie az tak liczna o czym swiadcza coraz
          gorsze wyniki gieldowe Kosher Zeitung.
          Ciekawa jest jednak dysproporcja pomiedzy sila reakcji na moj, wykasowany juz i nie przecze -
          prowokacyjny post o "martwych ergo dobrych kacapach" a brakiem takowej (reakcji) na komentarze o
          zabijanych Czeczenach "czy innych eskimosach" (!). Nie rozumiem ponadto rozjuszenia politycznie
          poprawnego tym, ze lzy sie azjatycka dzicz, ktora odpowiada za setki tysiecy zabitych Polakow tylko w XX
          wieku?
        • eva15 Re: Dobry kacap to martwy kacap!? 11.05.06, 13:22
          annamarta8 napisała:

> - wypisuje sie z tego forum.

No to przyłożysz swoją cegiełkę do tego, by głupota się panoszyła i wypychała
          rozsądnych.
          Czy to jest mądre???
    • rmstemero Ten czlowiek ma wizje i nie klapie dziobem 10.05.06, 18:54
      Nie twierdze ze Putin jest wzorem demokraty. Nie twierdze ze jego polityka jest
      dobra dla Polski i Polakow. Ale:
      1. Jest politykiem wzglednie spokojnym, skutecznym i obliczalnym
      2. Nie wdaje sie w awanturnicze przygody tam gdzie nie widzi dlugofalowego
      interesu swego kraju.
      3. Jest konsekwentny.
      4. Jest lojalny wobec wspolpracownikow i wsprzymierzencow
      5. Jego polityka przynosi w Rosji efekty.

I wskazywanie na jego germanofilizm, korzenie z KGB, dazenie do opanowania
      strategicznego przemyslu, zasobow i mediow jest sluszne ale nie nalezy
      zapominac ze jest prezydentem Rosji a nie Polski. Broni tez przed naszym wplywem
      tradycyjnej sfery wplywow Rosji.

Zastanowmy sie co mamy mu do przeciwstawienia a co do zaoferowania zamiast
      obrzucac obelgami "kacapow" i wskazywac na smutny los Czeczenow, Gruzinow i
      rozmaitych Eskimosow. I oskarzac Rosjan wsrod ktorych sa tez ludzie nam
      zyczliwi obelgami za Katyn, zbrodnie popelniona przez Gruzina (Beria) na rozkaz
      Gruzina (Stalin) a pod wszystkim podpisal sie jeszcze Mikojan (Armenczyk),
      Kaganowicz (Moldawski Zyd), Chruszczow (Ukrainiec) i Molotow (wyjatkowo
      Rosjanin). Dlaczego dzisiejsi Rosjanie (bedacy najliczniejsza narodowo grupa
      ofiar Stalinizmu) maja odpowiadac za czyny stalinowskiej, miedzynarodowej
      choloty ktora doszla do wladzy mordujac wszystkich bez wyjatku i wzgledu na
      narodowosc w celu zrealizowania Parodii jaka byl Marksizm-Leninizm wymyka sie
      niestety mojemu osadowi. Polsko-Rosyjskie (nie polsko-sowieckie) stosunki byly
      w przeszlosci smutne, tragiczne i skomplikowane. Mysle ze w interesie naszego
      kraju lezy porozumienie sie z Rosja i Rosjanami, pozbycie zalow i uprzedzen a
      przede wszystkim rezygnacja obus tron z szykan, insynuacji i obelg jako
      instrumentow dialogu. Jesli chcemy aby nas szanowano zachowujmy sie tak jakbysmy
      chcieli aby zachowywali sie inni wobec nas. Czytajac niektore, pelne oblakanczej
      nienawisci posty na tym forum mam wrazenie ze to jednak nie jest frazeologia
      ktora nas do czegokolwiek zaprowadzi. Buta i chamstwo nie sa odwrotnoscia
      wiernopoddanstwa lecz druga strona tej samej monety.
      • plzoltek Czołem, znam te fakty, ale nie mogłem połączyć 10.05.06, 19:44
        i przeprowadzić rozsądną analizę i wniosku
        Prezydent Putin o tym wie, i proponuje narodowi we swoim orędzie, i to by było
        dobrze nie tylko dla Rosjanów.
        L. czkaczyński poweidział, że nie przyjedzie do Moskwy, nim przedtem nie
        przyjedzie Putin do Warszawy. Otóż, myślę, że Putin może do Warszawy przyjechać
        jako pierwszy BO JEST WIELKIEM TRATEGIEM I SŁOWIANINEM. wyobrazmy sobie,
        prezydent SOMALI czy jakiegośtam trzeciego świata wygłosił takie oświadczenie,
        nasz ukochany LK przyjmie zaproszenie?
        To jest różnica przywódców wybranych narody.
        Nie jestem fanem Rosji (bo byli też Gorbaczow, Jelcyn), ale Putin to ten ...
        mało mówi, dużo myśli, dużo robi, no i w dodatku.... słowianinem
        • jb93 Re: Czołem, znam te fakty, ale nie mogłem połączy 10.05.06, 20:40
          O slowianskosci Putina swiadcza zapewne te skosne oczeta, wysoko osadzone kosci policzkowe i
          umilowanie innego Slowianina - Dzugaszwili, ktory tylko przypadkiem byl gruzinem.
      • zigzaur Re: Ten czlowiek ma wizje i nie klapie dziobem 10.05.06, 21:19
        Może rzeczywiście wierchuszka CCCP była wielonarodowa (Stalin, Beria,
        Kaganowicz, Chruszczow, Mikojan, Pelsze, Rokossowski itd.).
        Ale już na nieco niższych szczeblach (generałowie) stanowiska kierownicze
        sprawowali prawie wyłącznie Rosjanie.
        • hohlik3 Re: Ten czlowiek ma wizje i nie klapie dziobem 10.05.06, 22:35
          a dzierżyński czy rokossowski to niby kto??..Polacy!!!nasi rodacy tez wpisali sie w hiistorie Rosji czesto niechlubnie np wlasnie dzierzyński
    • tom1003 Re: Putin o energetyce w Europie i demografii w R 10.05.06, 18:59
      Hejże, Putin ku.. mać,
      idzi na ch.. bliadź!!!
      • rmstemero Kolega poliglota? 10.05.06, 19:02
        tom1003 napisał:

> Hejże, Putin ku.. mać,
        > idzi na ch.. bliadź!!!
        • jankowski1960 Re: Kolega poliglota? 10.05.06, 19:15
          wprowadzo takie becikowe, ze Rosjanki zaczna rodzic ...100 procent
        • jb93 Re: Kolega poliglota? 10.05.06, 20:37
          Po prostu chce nawiazac kontakt na poziomie interlokutora - ex. "cyngla" z KGB. Mozna to odebrac jako
          gest dobrej woli.
    • tomoho Re: Putin o energetyce w Europie i demografii w R 10.05.06, 19:19
      putin... i co jeszcze?
      • zigzaur Re: Putin o energetyce w Europie i demografii w R 10.05.06, 21:19
        putin... a co potem?
    • marcowsky PKB(2004)-Holandia-640mld$ - Rosja 623mld$ 10.05.06, 20:41
      pod reka mam Polska i Swiat wydane przez Polityke i Economista podsumowanie
      gospodarek za 2004rok!Polski PKB to 279 mld$!Rosja mocarstwem moze jest pod
      wzgledem powierzchni i zasobów w minerały i nic poza tym!
      • 3edccde3 Re: PKB(2004)-Holandia-640mld$ - Rosja 623mld$ 10.05.06, 22:32
        jeszcze churchill powiedzial - rosja nie jest ani taka slaba,ani taka silna na
        jaka wyglada.

w 2004 Gazprom byl wart 160mld USD, a w 2005 wartosc Gazpromu wzrosla o 88% do
        2004 i osiagnela ponad 300mld USD. Sibneft, Luckoil, THK-BP, Sistema, RAO EES
        tez bardzo znacznie wzrosly. Dlatego wez porownaj dane za 2005, gdzies
        widzialem juz w forum na GW odpowiedz rosjanina na to slawetne porownanie
        rossatiego o rownowartosci pkb holandii i rosji.

Ja nie bede juz wspominac o porownaniu sily nabywczej 1 USD w Holandii i w
        Rosji, o tzw parametze big-macka.

• iwan_susanin Re: PKB(2004)-Holandia-640mld$ - Rosja 623mld$ 10.05.06, 22:52
          To ja kedys pisal tutaj. S sajta CIA bylo co w 2005 Rosja mala PKB oficialne
          nakolo ~730 bln.$ (neoficialne CIA policzilopo nad 1,3 trilliona$). Hollandia
          oficialne ~700, neoficialne tylko 600 bln.$

Po BigMac indexu 1$ = 16 rublej, nie 27 jak teraz oficialne. Ale k konzu 2007 1$
          bede 15 rublej, 1 euro gdez 21 - 23 (nie 34)

3edccde3 napisała:

> Dlatego wez porownaj dane za 2005, gdzies
          > widzialem juz w forum na GW odpowiedz rosjanina na to slawetne porownanie
          > rossatiego o rownowartosci pkb holandii i rosji.
      • presentation1 falszujesz....................... ................. 11.05.06, 00:38
        Pod względem wskażnika PKB, który wynosi ok. 1.45 biliona USD Rosja zajmuje 9
        miejsce na świecie.
        • johnny-kalesony Re: falszujesz....................... ........... 12.05.06, 18:48
          presentation1 napisał:

> Pod względem wskażnika PKB, który wynosi ok. 1.45 biliona USD Rosja zajmuje 9
          > miejsce na świecie.

12 miejsce tuż za Brazylią, według danych za 2005 rok.

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
          • meerkat1 Re: falszujesz....................... .......... 12.05.06, 18:51
            johnny-kalesony napisał:

"12 miejsce tuż za Brazylią, według danych za 2005 rok."

A jak jeszcze Brazylia (i Argentyna) z tym swirem w Boliwii sie upora... :-)
    • stachu44 Pan Lem mial racje - jeszcze tylu w jednym miejscu 10.05.06, 20:42
      nie widzialem.
    • gieroy_asfalta "na granicy polsko-chińskiej jest spokój" 10.05.06, 20:55
      to ze starego kawału, jeszcze z komuny, przypomniało mi się...:-)
      • marcowsky na granicy polsko-francuskiej tez jest spokój! 10.05.06, 21:17
        to tez stary kawał z komuny!tak sie podnosilismy na duchu!
        • iwan_susanin Na granicy rosijsko-niemeckoj tez bede spokój 10.05.06, 21:34
          Na granicy rosijsko-niemeckoj tez bede spokój :))
          • dzielanski Na granicy rosijsko-niemeckoj był spokój: do 22.VI 10.05.06, 22:36
            Na granicy rosyjsko niemieckiej był spokój - do 22 czerwca 1941. Potem na
            szczęście Wasz największy sojusznik wpadł na pomysł, żeby Wam trochę skopać
            żopu.
            • meerkat1 Re: Na granicy rosijsko-niemeckoj był spokój: do 11.05.06, 10:51
              dzielanski napisał:

> Na granicy rosyjsko niemieckiej był spokój - do 22 czerwca 1941. Potem na
              > szczęście Wasz największy sojusznik wpadł na pomysł, żeby Wam trochę skopać
              > żopu.

[uprzedzajac nb. , ledwo- ledwo, plan skopania mu zopy przez Kraj Rad]

Juz zauwazylem, ze zbiorka pieniedzy na nowy pomnik Stalina w obwodzie
              leningradzkim (nazwy nie zmieniono!) ma sie zakonczyc dokladnie 22.VI.

Bo osiagniec Generalissimusa po tej dacie - istotnie, lepiej nie przypominac.
      • meerkat1 Re: "na granicy polsko-chińskiej jest spokój" 10.05.06, 21:45
        "ZA DWADZIESCIA PARE LAT, JAK DOBRZE POJDZIE"

(tez jeszcze z komuny)
    • jorl Re: Putin o energetyce w Europie i demografii w R 10.05.06, 21:43
      Mam to przemowienie Putina. W calosci i po rosyjsku. Troche przejrzalem ale
      poczytam w weekend.
      Ale na niemieckiej stronie w internecie Spiegel.de wiadomosc o tym przemowieniu
      Putina jest zatytuowana ze Putin porownal USA do wilka. Ktory zre nie ogladajac
      sie na innych.
      Jakos po polsku o tym ani slowa. Taka obraza w koncu no i bezczelnosc Putina
      majacego odwage takie oskarzenia wysuwac.
      Cos mi sie wydaja ze coraz bardziej bedzie sie w Swiecie USA po imieniu
      nazywac. Jak Putin.
      Ale czasy nastaly dla milosnikow USA!
      Pozdrowienia

• eva15 Re: Putin o energetyce w Europie i demografii w R 10.05.06, 22:26
        daj linka do przemówienia, dzięki
      • colombina Re: Putin o energetyce w Europie i demografii w R 10.05.06, 23:27
        jorl napisał:

> Cos mi sie wydaja ze coraz bardziej bedzie sie w Swiecie USA po imieniu
        > nazywac. Jak Putin.
        > Ale czasy nastaly dla milosnikow USA!

Dlaczego? Prasa europejska, a niemiecka w szczegolnosci, czesc politykow i
        wiekszosc spoleczenstwa niemieckiego jest wybitnie anyamerykanska.
        Co do Spiegla to nie tylko, ze jest krytyczny ale rutynowo kalmie na temat USA,
        i co, i nic.

Polecam ciekawy blog niemiecko-amerykanski dla rownowagi:
        medienkritik.typepad.com/
        • eva15 Re: Putin o energetyce w Europie i demografii w R 11.05.06, 01:37
          mało rozumiesz ze Spiegla i ze zmian w nim zachodzących od kilku już lat (od
          Augsta).
    • 3gr Niech Putin zajmie sie zapladnianiem Rosjanek... 10.05.06, 23:09
      taki z niego byk. W dodatku on zna judo, ma niezwykle wysoka inteligencje, wiec
      przyjemne z pozytecznym (nowe kadry dla FSB!).
      • iwan_susanin Re: Niech Putin zajmie sie zapladnianiem Rosjanek 10.05.06, 23:18
        A polacy niech zajmue sie zapladnianiem matki Boski. To jest polski prawdiwyj Totem.

3gr napisał:

> taki z niego byk. W dodatku on zna judo, ma niezwykle wysoka inteligencje, wiec
        >
        > przyjemne z pozytecznym (nowe kadry dla FSB!).
        • 3gr Re: Niech Putin zajmie sie zapladnianiem Rosjanek 10.05.06, 23:23
          Iwan, nie chcialem cie urazic. Osobiscie mam gdzies twojego prezydenta -
          sowiecka kanalie z KGB, ale ty jestes jego wasalem i za sowiecki system
          sprzedalbys wlasna matke.
          • iwan_susanin Re: Niech Putin zajmie sie zapladnianiem Rosjanek 10.05.06, 23:26
            Paranoja byla u Stalina, ale i u tiebe tez jest za duze paranoji. :)))
            Hodz do lekarza, chlope! :))

3gr napisał:

> Iwan, nie chcialem cie urazic. Osobiscie mam gdzies twojego prezydenta -
            > sowiecka kanalie z KGB, ale ty jestes jego wasalem i za sowiecki system
            > sprzedalbys wlasna matke.
            • 3gr Re: Niech Putin zajmie sie zapladnianiem Rosjanek 10.05.06, 23:40
              Putin to Machiavelli (imperialne zapedy uswieca policyjnymi srodkami), ma
              faszystowskie zapedy, nie potrafi wprowadzic Rosji ani do demokracji, ani do
              XXI wieku. Putinowi nie tak znowu daleko do Stalina, to sowiecka szkola
              polityczna oparta na jawnej lub ukrytej przemocy, dominacji, klamstwie!
              • presentation1 Re: Niech Putin zajmie sie zapladnianiem Rosjanek 11.05.06, 00:33
                Bez przesady.Putin wyprowadzil Rosje z zapasci i wprowadzil ja na salony tego
                swiata.Kasa ktora dysponuje Rosja to marzenia USA.
                • eva15 mądry przywódca to marzenie 11.05.06, 01:40
                  presentation1 napisał:

> Bez przesady.Putin wyprowadzil Rosje z zapasci i wprowadzil ja na salony tego
                  > swiata.Kasa ktora dysponuje Rosja to marzenia USA.

Sama kasa to jeszcze NIC. W końcu i A. Saudyjska miała potężną kasę i co??? Ano
                  to, że jest zadłużona. Tja..

Marzeniem jest przywódca, który UMIE i CHCE wykorzystać wielką kasę dla dobra
                  kraju. I to tu Rosjanie mają szczęście o jakim innym tylko pomarzyć....
                • meerkat1 Hehehe! :-) 11.05.06, 11:01
                  "Putin wyprowadzil Rosje z zapasci i wprowadzil ja na salony tego
                  swiata.Kasa ktora dysponuje Rosja to marzenia USA."

Nie Putin, tylko Hiujintao i Singh.

A przed nimi Teng Siao-ping i Sonya Ghandi.

Bo to wlasnie burzliwy rozwoj gospodarek ChRL i Indii spowodowal wzomozny
                  popyt, a co zatym idzie i wzrost cen ropy i gazu, ktorego beneficjentem jest
                  Rosja.

No, ale takze i Algieria, Canada, Meksyk, Nigeria, a nawet...Iran.

Tez zreszta bez zadnej specjalnej zaslugi przywodcow tych krajow. :-)

• eva15 Re: Hehehe! Heeeeheeeee!!!!!!!!!!!!!!1 11.05.06, 11:14
                    meerkat1 napisał:

> Bo to wlasnie burzliwy rozwoj gospodarek ChRL i Indii spowodowal wzomozny
                    > popyt, a co zatym idzie wzrost cen ropy i gazu, ktorego beneficjentem jest
                    > Rosja.

Sr..y muchy do pieluchy..
                    ChRL i Indie zaczęły się just od wojyn w Iraku rozwijać. Przed wojenką ropa
                    była po 25 dolców, bo ChRL i Indie były NIEROZWINIETE.
                    Ale ledwie spadły demokratyczne bomby na Irak, jeszcze nie zdażyły wszystkich
                    wytłuc a tu nagle ni z gruszki ni z pietruszki ChRF i Indie CIACH błyskawicznie
                    rozwinęły się windując ropę na 70 dolców.
                    Dobre - winnego już mamy. Może by go tak prewencyjnie zbombardować??

>wzrost cen ropy i gazu, ktorego beneficjentem jest Rosja.

Tja, pomysł był dobry, tylko zły, bo nie do końca przemyślany. Ktoś naprawdę
                    nie pomyślał i teraz szkody "kolateralne" dla Hameryki będą duże. Sama sobie z
                    powrotem holduje rosyjskie mocarstwo. A może świadomie? Może tęskniła jednak za
                    silną Rosją???

• meerkat1 Re: Hehehe! Heeeeheeeee!!!!!!!!!!!!!!1 11.05.06, 11:56
                      Na razie, evuniu, co w ocenie wszystkich znanych mi ekspertow naftowych (takze
                      tych z OPEC) powodem wysokich cen ropy (i utrzymania sie ich w okolicach $70-
                      75.00 p/brl) jest fakt, ze przemysl wydobywczy pracuje na 99% mozliwosci.

A juz jesli chodzi o o tzw. "przejsciowe zaburzenia", to za najwazniejsze,
                      uchodzi, i to juz od bardzo wielu miesiecy, sytuacja w...Nigerii.

Ktorej Delte, jak wiesz, bu$hevicy [zd]radziecko najechali, okupowali i tera
                      belitosnie eksploatuja.

Podobnie zreszta jak zloza naftowe swych najwiekszych (okupowanych) dostawcow:

KANADY i MEKSYKU. :-)

P.S. Wylaczam sie na ladnych pare godzin.
                      "Wczoraj Irak, dzis - Iran, jutro...Hradec Kraloveee? :-("
                      • eva15 Re: Hehehe! Heeeeheeeee!!!!!!!!!!!!!!1 11.05.06, 12:18
                        meerkat1 napisał:

> Na razie, evuniu, co w ocenie wszystkich znanych mi ekspertow naftowych (takze
                        > tych z OPEC) powodem wysokich cen ropy (i utrzymania sie ich w okolicach $70-
                        > 75.00 p/brl) jest fakt, ze przemysl wydobywczy pracuje na 99% mozliwosci.

Szczególnie w Iraku(sic!) - i w TYM sęk właśnie

Reszta np. Nigeria, Meksyk - masz rację. Tyle, że to zmienne dużo mniej ważne w
                        tym równaniu.
                        • meerkat1 Re: Hehehe! Heeeeheeeee!!!!!!!!!!!!!! 11.05.06, 19:04
                          Evuniu, sprawdz, prosze, fakty.

Irak, mimo wielkich zasobow ropy, nigdy nie byl jej wielkim eksporterem.

Przecietne wydobycie wynosilo z reguly ok. 2 milionow barylek, a najlepszym
                          nawet okresie ledwo musnelo TRZY miliony. I to na dluuuuugo przed Desert Storm.

Wiesz doskonale, ze taka ilosc nie jest w stanie wplynac znaczaco na ceny,
                          nawet gdyby wplynela na rynek juz od jutra.

Jedynym co moze na nie plynac (ale tez nie krotkofalowo), to przyspieszenie
                          wdrazania technologii energoszczednych oraz- w znacznie wiekszym stopniu-
                          odejscie od ropy jako podstawowego paliwa.

NB. Obecne ceny tez nie sa jeszcze horrendalne.
                          Pamietam doskonale, ze w l980tym roku, wkrotce po Rewolucji Islamskiej w Iranie,
                          cena barylki siegnela $80.00 [adjusted for inflation].

I USA jakos nie padly; padlo natomiast - islamskie embargo.

I, jak wiesz, bez zadnej hamerykanskiej interwencji zbrojnej.:-)

P.S. Milo sie rozmawia, ale znow musze sie urwac na pare godzin.
                • johnny-kalesony Re: Niech Putin zajmie sie zapladnianiem Rosjanek 12.05.06, 17:02
                  Jeśli dobrze pamiętam, roczny produkt krajowy Rosji (12 miejsce w świecie) jest
                  około 8-9 razy mniejszy niż USA. Nie tylko zresztą USA, ponieważ są również
                  niższy od wpływów Francji, Niemiec i Brazylii.
                  Opowiadasz po prostu głupoty albo kłamiesz w żywe oczy.

Pozdrawiam
                  Keep Rockin'
          • presentation1 Re: Niech Putin zajmie sie zapladnianiem Rosjanek 11.05.06, 00:22
            Przeciez to co piszesz to typowa powtarzana polska glupota.Czy ukonczyles
            chociaz podstawowke?Masz dostep do internetu.Nie korzystasz?Dowiedz sie
            cokolwiek o wspolczesnej Rosji a pozniej z twoimi pogladami popelnij
            samobojstwo.Polecam
    • 1europejczyk Ani geopolityka ani rusofobia: debilne majaczenia 10.05.06, 23:28
      polglowka, ktoremu sie zdaje, ze moze moglyby dzisiaj wrocic tam, gdzie kiedys
      przez wlasna glupote i podobny do dzisiejszego infantylizm, zaprzepascil raz na
      zawsze wlasne szanse.
      Najsmutniejsze w tym wszystkim, ze podtrzymuje iluzje, ze to inni sa winni jego
      wlasnej glupoty, powolujac sie na ofiary rosyjskiego barbarzynstwa, wynikajace
      bardziej z rosyjskiego zacofania i poczucia zagrozenia niz jak w przypadku
      Niemiec bedace wynikiem przeswiadczenia o niemieckiej wyzszosci czy Stanow
      Zjednoczonych, ktore kierowane rachunkiem ekonomicznym dostosowywaly wlasne
      tempo zaangzowania w konflikty swiatowe kunktatorsko przeliczajac wlasne
      mozliwe straty w ludziach na potencjalne korzysci strategiczno-polityczne nie
      liczac sie w ogole z ofiarami poniesionymi przez innych.
    • presentation1 Rosja szuka rozwiazan... 11.05.06, 00:15
      Zreszta nasz rzad takze.To jest problem wszystkich krajow rozwijajacych
      sie.Krytykujecie Rosje.Pomowmy o Polsce.Dorobione kobiety nie chca rodzic.Czy
      to problem?.Wraz z ich smiercia zakonczy sie pewien etap historii.Zgina bez
      sladu.Biedni nie maja kasy ale maja to czego te meskie kobiety nigdy nie beda
      mialy....Przyszlosc.
    • eva15 geopolityk dał głos 11.05.06, 00:56
      wladyslaw.studnicki napisał:
      > Brutalna to prawda, ale im mniej rosjan, tym jesteśmy bezpeiczniejsi. To nie
      > żadna rusofibia, to geopolityka.

No i na czym ta twoja "geopolityka" polega? Co konkretnie w tej sprawie
      robisz, co możesz zrobić, oprócz gadania?

• presentation1 Re: geopolityk dał głos 11.05.06, 01:06
        Przeciez za kilkadziesiat lat zostana w Polsce tylko starcy.U nas mowi sie
        tylko o Rosji.Trzeba przyznac ze Putin ma odwage mowic prawde i szuka
        rozwiazan.Przeciez w Polsce to samo.Wielki problem.Rosja moze zalatwic te
        dziure emigracja chociazby z Chin czy innych bylych republik.A co my zrobimy?
        Kobiety nie chca sie p...c.Przepraszam.Mozemy z Afryki eksportowac malpy i
        wtedy bedziemy lepsi od Rosjan.Wiem ze piszac o Chinczykach odezwa sie rozne
        malpoludy tlumaczac ze Rosje zaleja chinczycy.Tak jak USA zalewaja
        latynosi.Problem?
        • eva15 Re: geopolityk dał głos 11.05.06, 01:21
          USA zalewają i Latynosi i CHINCZYCY. Jak na razie Chińczyków jest duuuużo
          więcej w USA i w Kanadzie (zach. część) niż w Rosji.
          • presentation1 Re: geopolityk dał głos 11.05.06, 01:28
            I najgorsze dla USA jest to ze chinczycy sie nigdy nie zamerykanizowali.
            • eva15 Re: geopolityk dał głos 11.05.06, 01:34
              Ani Latynosi ani Zydzi ani Chińczycy ani Arabowie (ale tych w USA mało) się nie
              zamerykanizują. Przynajmniej nie w swojej masie.
            • zigzaur Re: geopolityk dał głos 11.05.06, 12:38
              Za to się tajwanizują.
              A potem stajwanizują Chiny Ludowe.
              • eva15 Re: geopolityk dał głos 11.05.06, 12:49
                zigzaur napisał:

> Za to się tajwanizują.
                > A potem stajwanizują Chiny Ludowe.

Tak. A wtedy to już na pewno, jako super wydajny narodek, zaleją USA. I się NIE
                zamerykanizują, tylko odwrotnie.
    • wasylzly Rosja odbudowala swoja pozycje supremocarstwa 11.05.06, 01:30
      no coz tak juz nawet pisza w gazetach zachodnich, to chyba to juz wyteskniona prawda. Prezydent Putin zaskoczyl niewatpliwie, wieka powsciagliwoscia w stosunku do odbytej Konferecji Zla w Wilnie, gdzie Polska faktycznie wypowiedziala wojne Rosji. Czy zamkniecie zeglugi w zatoce wislanej przez Rosjan dla zeglugi polskiej, to premedytacja, czy zbieg okolicznosci. Wot problem.
      • jankowski1960 Re: Rosja odbudowala swoja pozycje supremocarstwa 11.05.06, 12:32
        Rosja na Polske malo zwraca uwagi, no bo na kogo zwracac uwage...? Na
        smiesznych politykow osmieszajacych 3800000 ludzi?
    • aby Prezydenckie orędzie Władimira Putina 11.05.06, 01:44
      Materiał (ni to streszcznie, ni to główne tezy) o orędziu prezydenta Putina jest
      niestety znacznie poniżej poziomiu, jaki można by oczekiwać od dużej polskiej
      gazety "dla inteligencji".

Tekst w całości można przeczytać:
      www.kremlin.ru/appears/2006/05/10/1357_type63372type82634_105546.shtml
      Putin zwraca uwagę m.in. na temat rozbrojenia, kiedyś priorytetowe zagadnienie w
      polityce międzynarodowej, dziś temat odsunięty na bok i zapomniany. Zamiast
      zabiegów, mających na celu zrównoważone rozbrojenie i bezpieczeństwo globalne i
      regionalne obserwujemy od jakiegos czasu nasilający się, bezwzględny wyścig
      zbrojeń.
      Nie trzeba precyzowac, że ten obłędny wyścig zbrojeń narzucają światu Stany
      Zjednoczone.

Oto fragment o zarłocznym wilku (Putin nie wymienia nikogo z imienia):

Но это значит, что и мы с вами должны строить свой дом, свой собственный дом
      крепким, надежным. Потому что мы же видим, что в мире происходит. Но мы же это
      видим. Как говорится, «товарищ волк знает кого кушать». Кушает и никого не
      слушает. И слушать, судя по всему, не собирается.
      • borrka Nowa dyrektywa ? 13.05.06, 08:32
        Coz za pospolite ruszenie FSB !
        I to wszystko jednym tonem, nawet samonominowana intelektualistka
        z Bild am Sontag, zwawo dyskutuje zagadnienie, ze uzyje eufemizmu,
        "niecheci do odbywania aktow plciowych wsrod polskich kobiet".
        Nastapilo jakby zunifikowanie linii propagandowej radzieckich na forum.
        Gdziez niegdysiejsza subtelnosc Nafka ?
        Prostactwo na kazdym szczeblu sluzbowym.
        Nowa dyrektywa ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka