Dodaj do ulubionych

Prawa kobiet w islamie

IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 11.01.03, 19:04
własnie na tv2 zaczął się program o kobietach w islamie. NIE
PRZEGAPCIE !!!!!@
Obserwuj wątek
    • Gość: Euro Re: Prawa kobiet w islamie IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.03, 17:57
      Los kobiet w regionach panowania fanatycznych odłamów islamu jest straszny.
      Żadna to tajemnica, szczególnie, że informacje o islamie i programy
      dokumentalne dotyczą wyłącznie tej złej jego strony. Wszyscy na całym świecie
      doskonale wiedzą o beznadziejnym życiu kobiet tam, gdzie fanatyzm przesłania
      całą resztę. O tej właśnie reszcie, niewielu jednak cokolwiek wie, bo takie
      dokumenty rzadko powstają. Są sprzeczne z interesami naszej cywilizowanej
      strony w sporze. Tak nam jest łatwiej. Będziemy hojniejszymi podatnikami i
      dzielniejszymi żołnierzami, jeśli w islamie dostrzegać będziemy tylko zło. Więc
      jednostronna kampania informacyjna trwa. Na szczęście są tacy, których nie tak
      łatwo ogłupić.

Pytanie zasadnicze. Czy chodzi Ci o los kobiet. Może raczej wolisz zmieść cały
      islam. Tragedie islamskich kobiet traktujesz jako pretekst, a w rzeczywistości,
      życzysz im tego samego, co ich mężom. Czy wojna zbrojna z krajami islamskimi
      będzie prowadzona przy użyciu ognia, który nie parzy kobiet i wybiórczo wybiera
      tylko złych fanatycznych facetów trudniących się łamaniem praw kobiet i
      oczywiście przede wszystkim terroryzmem. Rakiety, pociski i cała reszta
      arsenału światowych policjantów strzegących praw kobiet, trafiać będą tylko w
      złych. Szpitale pełne będą rannych, ale wszystkie ofiary będą tylko złymi
      ludźmi, którzy zresztą po wyjściu ze szpitali staną się natychmiast
      przykładnymi mężami, ojcami i braćmi. Oczywiście, że tak się nie stanie. Wojna
      tych problemów nie rozwiąże. Patrz Wietnam. Poparzonych wietnamskich żołnierzy
      było znacznie mniej niż kobiet i dzieci.

Inna ciekawa kwestia. Jak myślisz, ile kobiet cierpi w krajach, tak zwanych
      wysoko rozwiniętych i cywilizowanych. Dziwna sprawa. Przemoc, bezprawie i
      bezsilność ofiar to problem globalny i wcale nie tak silnie związany z religią
      ale z rodzajem prezentowanych uprzedzeń. Problem tylko w umiejętnym
      przedstawianiu (czytaj manipulowaniu) informacją. Znacznie łatwiej i
      korzystniej jest wybielać tylko własne podwórko. Dlatego w naszej cywilizacji
      zachodu znacznie łatwiej o pieniądze na pomoc tonącym i głodującym koniom
      uwięzionym na rozlewisku, niż o pomoc kobietom żyjącym w chatach
      obok.. "Ludziom jest dobrze, są szczęśliwi, mają swoje niepodważalne prawa" -
      To mit. Tak informacja wypacza obraz rzeczywistości. Tragedie kobiet maja
      miejsce na całym globie, we wszystkich religiach. Wykorzystywanie takich
      tragedii do manipulacji politycznych i szerzenia nienawiści między religiami
      jest największą ohydą ostatnich czasów. Zupełnym gównem pchającym do wojny.

Słusznie zauważyłeś, że czas emisji może być gorszy i lepszy. Czas emisji
      programów propagandowych, szczujących przeciwko krajom islamskich, jest zawsze
      dobry. Programy równoważące takie skrajne opinie znajdują czas antenowy, kiedy
      wszyscy pracują lub śpią. No oczywiście jeśli ktoś w ogóle odważy się taki
      kontr dokument zrobić. Nasza TVP pewno chciałaby transmitować na żywo III
      Wojnę Światową, dlatego zobaczyć cokolwiek z innego punktu widzenia, to
      wydarzenie godne tylko najgorszego czasu antenowego, raz na dwa lata. Co innego
      o "złym" islamie. Nie potrzebnie tak się gorączkowałeś i bałeś, że ktoś
      przegapi program. Z pewnością powtórzą go jeszcze wiele razy. Podobnych
      produkcji też nie zabraknie. Przecież świat jest prosty, są wyłącznie dobrzy i
      wyłącznie źli. Państwo które łamie prawa kobiet najlepiej zbombardować, bombami
      trafiającymi tylko w zło.

Gdyby chodziło wyłącznie o prawa kobiet, rozmowa przebiegałaby zupełnie
      inaczej. W dzisiejszej sytuacji na świecie chodzi jednak o coś zupełnie innego.
      Nie pozwól innym krzywdzić. Sam krzywdź. Mnie takie rozwiązania nie interesują.
      Manipulacji nie ulegam.

• Gość: piotr23 Re: Prawa kobiet w islamie IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 12.01.03, 18:55
        widziałeś , czy nie ?
        jeśli tak to się odnieś do filmu, nie do mnie.
        dyskurt jest na temat - jak w nagłówku.
        sorry - używam za dużo polskich słów ???
        • Gość: Ö Re: Prawa kobiet w islamie IP: *.acn.waw.pl 12.01.03, 19:13
          Gość portalu: piotr23 napisał(a):

> widziałeś , czy nie ?
          > jeśli tak to się odnieś do filmu, nie do mnie.
          > dyskurt jest na temat - jak w nagłówku.
          > sorry - używam za dużo polskich słów ???
        • Gość: Euro Re: Prawa kobiet w islamie IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.03, 19:00
          Jeśli oziębiłbyś emocje i uważnie przeczytał moją odpowiedź, bez trudu
          zauważyłbyś, że cały mój tekst jest na temat. To kwestia umiejętności patrzenia
          z szerszej perspektywy.

Powtórzę ostatni akapit:
          "Gdyby chodziło wyłącznie o prawa kobiet, rozmowa przebiegałaby zupełnie
          inaczej. W dzisiejszej sytuacji na świecie, chodzi jednak o coś zupełnie
          innego.
          Nie pozwól innym krzywdzić. Sam krzywdź. Mnie takie rozwiązania nie interesują.
          Manipulacji nie ulegam. "

Temat, który mnie zainteresował, to duża liczba programów zrzucających wszelkie
          zło na islam i jednostronna ocena tej religii. Dla jasności, nie jestem
          muzułmaninem i mam jedną kochaną żonę. Jestem katolikiem. Skoro mowa o prawach
          kobiet w islamie, to materiał jest mało wart bez części porównawczej z innymi
          religiami. Proponuję zapoznać się z materiałami mówiącymi o patologii rodzin w
          innych religiach lub w państwach rozdzielonych od religii. Poziom tortur jakie
          kobiety znoszą poza islamem, w niczym nie różni się od tych w islamie.
          Wystarczy zapoznać się z doświadczeniami policjantów, prawników, kuratorów,
          lekarzy i psychologów. Ci najważniejsi to właśnie psycholodzy i lekarze, bo
          właśnie oni potrafią dostrzec najbardziej wysublimowane rodzaje znęcania się
          nad kobietami w naszej "wyższej" cywilizacji. Jeśli porównanie do sytuacji w
          innych religiach, to zbyt wygórowane żądanie, to może chociaż warto było
          przedstawić losy udanych islamskich małżeństw. Skoro temat brzmi: "Prawa kobiet
          w islamie" wypadałoby rozwinąć temat nie tylko patologii. To właśnie dowodzi
          stronniczości programu i ukazuje jego prawdziwy cel. Tak naprawdę, nie o
          tragiczny los ukazanych kobiet chodziło.
        • Gość: Euro Re: Prawa kobiet w islamie IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.03, 18:02
          Rozmawiałeś już z lekarzem lub policjantem, jakie ofiary przemocy w rodzinie
          zdarzało im się widzieć w Warszawie. Jak myślisz, jaki program mogliby
          wyemitować muzułmanie o naszych polskich żonach. Nadal twierdzisz, że ten
          program miał ukazać los kobiet w islamie? Czy raczej oczernić wyznawców islamu
          na podstawie skrajności. Co z resztą?
    • Gość: Ala Re: Prawa kobiet w islamie IP: 1.5.22f* / 213.138.106.* 14.01.03, 18:31
      Brawo "Euro"!
      Oh! Zeby bylo wiecej takich madrych ludzi jak Ty.........

A piotr23 - po obejrzeniu programu,moze nam zda relacje? Spodziewam sie horroru
      (jak na polski obiektywizm ).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka