Gość: piotr23 IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 11.01.03, 19:04 własnie na tv2 zaczął się program o kobietach w islamie. NIE PRZEGAPCIE !!!!!@ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Euro Re: Prawa kobiet w islamie IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.03, 17:57 Los kobiet w regionach panowania fanatycznych odłamów islamu jest straszny. Żadna to tajemnica, szczególnie, że informacje o islamie i programy dokumentalne dotyczą wyłącznie tej złej jego strony. Wszyscy na całym świecie doskonale wiedzą o beznadziejnym życiu kobiet tam, gdzie fanatyzm przesłania całą resztę. O tej właśnie reszcie, niewielu jednak cokolwiek wie, bo takie dokumenty rzadko powstają. Są sprzeczne z interesami naszej cywilizowanej strony w sporze. Tak nam jest łatwiej. Będziemy hojniejszymi podatnikami i dzielniejszymi żołnierzami, jeśli w islamie dostrzegać będziemy tylko zło. Więc jednostronna kampania informacyjna trwa. Na szczęście są tacy, których nie tak łatwo ogłupić. Pytanie zasadnicze. Czy chodzi Ci o los kobiet. Może raczej wolisz zmieść cały islam. Tragedie islamskich kobiet traktujesz jako pretekst, a w rzeczywistości, życzysz im tego samego, co ich mężom. Czy wojna zbrojna z krajami islamskimi będzie prowadzona przy użyciu ognia, który nie parzy kobiet i wybiórczo wybiera tylko złych fanatycznych facetów trudniących się łamaniem praw kobiet i oczywiście przede wszystkim terroryzmem. Rakiety, pociski i cała reszta arsenału światowych policjantów strzegących praw kobiet, trafiać będą tylko w złych. Szpitale pełne będą rannych, ale wszystkie ofiary będą tylko złymi ludźmi, którzy zresztą po wyjściu ze szpitali staną się natychmiast przykładnymi mężami, ojcami i braćmi. Oczywiście, że tak się nie stanie. Wojna tych problemów nie rozwiąże. Patrz Wietnam. Poparzonych wietnamskich żołnierzy było znacznie mniej niż kobiet i dzieci. Inna ciekawa kwestia. Jak myślisz, ile kobiet cierpi w krajach, tak zwanych wysoko rozwiniętych i cywilizowanych. Dziwna sprawa. Przemoc, bezprawie i bezsilność ofiar to problem globalny i wcale nie tak silnie związany z religią ale z rodzajem prezentowanych uprzedzeń. Problem tylko w umiejętnym przedstawianiu (czytaj manipulowaniu) informacją. Znacznie łatwiej i korzystniej jest wybielać tylko własne podwórko. Dlatego w naszej cywilizacji zachodu znacznie łatwiej o pieniądze na pomoc tonącym i głodującym koniom uwięzionym na rozlewisku, niż o pomoc kobietom żyjącym w chatach obok.. "Ludziom jest dobrze, są szczęśliwi, mają swoje niepodważalne prawa" - To mit. Tak informacja wypacza obraz rzeczywistości. Tragedie kobiet maja miejsce na całym globie, we wszystkich religiach. Wykorzystywanie takich tragedii do manipulacji politycznych i szerzenia nienawiści między religiami jest największą ohydą ostatnich czasów. Zupełnym gównem pchającym do wojny. Słusznie zauważyłeś, że czas emisji może być gorszy i lepszy. Czas emisji programów propagandowych, szczujących przeciwko krajom islamskich, jest zawsze dobry. Programy równoważące takie skrajne opinie znajdują czas antenowy, kiedy wszyscy pracują lub śpią. No oczywiście jeśli ktoś w ogóle odważy się taki kontr dokument zrobić. Nasza TVP pewno chciałaby transmitować na żywo III Wojnę Światową, dlatego zobaczyć cokolwiek z innego punktu widzenia, to wydarzenie godne tylko najgorszego czasu antenowego, raz na dwa lata. Co innego o "złym" islamie. Nie potrzebnie tak się gorączkowałeś i bałeś, że ktoś przegapi program. Z pewnością powtórzą go jeszcze wiele razy. Podobnych produkcji też nie zabraknie. Przecież świat jest prosty, są wyłącznie dobrzy i wyłącznie źli. Państwo które łamie prawa kobiet najlepiej zbombardować, bombami trafiającymi tylko w zło. Gdyby chodziło wyłącznie o prawa kobiet, rozmowa przebiegałaby zupełnie inaczej. W dzisiejszej sytuacji na świecie chodzi jednak o coś zupełnie innego. Nie pozwól innym krzywdzić. Sam krzywdź. Mnie takie rozwiązania nie interesują. Manipulacji nie ulegam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr23 Re: Prawa kobiet w islamie IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 12.01.03, 18:55 widziałeś , czy nie ? jeśli tak to się odnieś do filmu, nie do mnie. dyskurt jest na temat - jak w nagłówku. sorry - używam za dużo polskich słów ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ö Re: Prawa kobiet w islamie IP: *.acn.waw.pl 12.01.03, 19:13 Gość portalu: piotr23 napisał(a): > widziałeś , czy nie ? > jeśli tak to się odnieś do filmu, nie do mnie. > dyskurt jest na temat - jak w nagłówku. > sorry - używam za dużo polskich słów ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Euro Re: Prawa kobiet w islamie IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.03, 19:00 Jeśli oziębiłbyś emocje i uważnie przeczytał moją odpowiedź, bez trudu zauważyłbyś, że cały mój tekst jest na temat. To kwestia umiejętności patrzenia z szerszej perspektywy. Powtórzę ostatni akapit: "Gdyby chodziło wyłącznie o prawa kobiet, rozmowa przebiegałaby zupełnie inaczej. W dzisiejszej sytuacji na świecie, chodzi jednak o coś zupełnie innego. Nie pozwól innym krzywdzić. Sam krzywdź. Mnie takie rozwiązania nie interesują. Manipulacji nie ulegam. " Temat, który mnie zainteresował, to duża liczba programów zrzucających wszelkie zło na islam i jednostronna ocena tej religii. Dla jasności, nie jestem muzułmaninem i mam jedną kochaną żonę. Jestem katolikiem. Skoro mowa o prawach kobiet w islamie, to materiał jest mało wart bez części porównawczej z innymi religiami. Proponuję zapoznać się z materiałami mówiącymi o patologii rodzin w innych religiach lub w państwach rozdzielonych od religii. Poziom tortur jakie kobiety znoszą poza islamem, w niczym nie różni się od tych w islamie. Wystarczy zapoznać się z doświadczeniami policjantów, prawników, kuratorów, lekarzy i psychologów. Ci najważniejsi to właśnie psycholodzy i lekarze, bo właśnie oni potrafią dostrzec najbardziej wysublimowane rodzaje znęcania się nad kobietami w naszej "wyższej" cywilizacji. Jeśli porównanie do sytuacji w innych religiach, to zbyt wygórowane żądanie, to może chociaż warto było przedstawić losy udanych islamskich małżeństw. Skoro temat brzmi: "Prawa kobiet w islamie" wypadałoby rozwinąć temat nie tylko patologii. To właśnie dowodzi stronniczości programu i ukazuje jego prawdziwy cel. Tak naprawdę, nie o tragiczny los ukazanych kobiet chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Euro Re: Prawa kobiet w islamie IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.03, 18:02 Rozmawiałeś już z lekarzem lub policjantem, jakie ofiary przemocy w rodzinie zdarzało im się widzieć w Warszawie. Jak myślisz, jaki program mogliby wyemitować muzułmanie o naszych polskich żonach. Nadal twierdzisz, że ten program miał ukazać los kobiet w islamie? Czy raczej oczernić wyznawców islamu na podstawie skrajności. Co z resztą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Prawa kobiet w islamie IP: 1.5.22f* / 213.138.106.* 14.01.03, 18:31 Brawo "Euro"! Oh! Zeby bylo wiecej takich madrych ludzi jak Ty......... A piotr23 - po obejrzeniu programu,moze nam zda relacje? Spodziewam sie horroru (jak na polski obiektywizm ). Odpowiedz Link Zgłoś