Gość: obcy IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 30.01.03, 01:10 Droga Pani Czeslawo Stupenko. Prosze podac bank i nr. konta na jaki mozna wplacac pieniadze celem zrekompensowania pani mandatu. Jeszcze polska nie umarla. P.M.M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jarek Re: Litwa. O wyższości ustawy językowej nad ustaw IP: *.fastres.net 30.01.03, 07:20 Powoli mi sie wydaje ze jedyny co ma zawsze racje jest Polak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Litwa. O wyższości ustawy językowej nad ustaw IP: proxy / 148.81.20.* 30.01.03, 08:00 Czy koniecznie musimy sie dzielic tym, co "powoli nam sie wydaje"... Wyrazny brak logicznych argumentow antypolskiej postawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lietuvis Re: Litwa. O wyższości ustawy językowej nad ustaw IP: *.socmin.lt / 192.168.133.* 30.01.03, 08:22 A jak z parytetem? A gdzie litewska szkola w Sejnach i t.d? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba Re: Litwa. O wyższości ustawy językowej nad ustaw IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 30.01.03, 08:39 Gość portalu: Lietuvis napisał(a): > A jak z parytetem? A gdzie litewska szkola w Sejnach i t.d? *********************************************** oczywiście, w POLSCE NIE MA SZKÓŁ LITEWSKICH!!! NIE MA??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Litwa. O wyższości ustawy językowej nad ustaw IP: *.fastres.net 30.01.03, 09:04 Czy do Polakow na Litwie nie mozna uzywac takich samych argumentow jak do Zydow w Polsce? Jawsze obcy element. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lietuvis Re: Litwa. O wyższości ustawy językowej nad ustaw IP: *.socmin.lt / 192.168.133.* 30.01.03, 11:00 NIE MA. GENOCID LITWINOW W POLSCIE TO NORMALNIE? Odpowiedz Link Zgłoś
j.t Szkola jest, przestan tu siac niezgode 30.01.03, 11:49 strefa.szkola.net/sejny/ludnosc.html mowisz i piszesz po polsku, najpewniej ktores z rodzicow (lub oboje) sa Polakami, dlaczego wiec starasz sie tu jatrzyc ? Odpowiedz Link Zgłoś
j.t W Punsku tez jest 30.01.03, 12:07 www.punskas.pl/ rzuc okiem na zagrody punskich litewskich rolnikow i mozesz mi wierzyc, ze lepiej im sie zylo w Polsce niz po drugiej stronie pod Ruskim. Zreszta masz blisko, nic Ci nie stoi na przeszkodzie jezdzic i sprawdzac, i jesli jest zle , dopiero pozniej biadolic. A na marginesie ,poszukuje kogos z okolic Bejsagoly za Kownem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: W Punsku tez jest IP: *.ha.pwr.wroc.pl 01.02.03, 15:35 Co chcesz wiedziec o Boisogala . Bo widze ze nie kumasz nic albo slabo bo nie jest to kolo Kowna tylko troche dalej a raczej kolo Kedaini lub Radwiliskis. Ludzie znacie tylko kilka miast na Litwie ale jest tego znacznie wiecej. Jak cos to pytaj. Polakow na Litwie nie dyskryminuje sie. Jest mi niekeidy wstyd jak jestem Wilnie ze zebrajacy to w durzej mierze sami polacy tak jest po cmentarzem na Rosie czy pod Ostra brama. Jezeli chcemy my polacy zyjacy tam na Litwie dostac lepsza prace to nalezy uczyc sie jezyka litweskiego jak ucza sie litwini w Polsce. Mowice o dyskryminacji polakow na Litwie a co my polacy robimy nie podobnie w Sejnach czy Suwałkach? Czy w sejnach sa nazwy ulic po Litewsku? Wiec nie narzekajmy tylko poczytajmy historie polski i litwy. pozdrawiam w 100% obywatel polski :-) Odpowiedz Link Zgłoś
j.t do Zbyszka 02.02.03, 09:04 Napisalem .. za Kownem, ale mniejsza , bo doskonale wiem gdzie lezy wies, ktora byla w rekach rodziny. Majatek byl jeszcze troszke ponizej Hrynkiszek (teraz Grinkiskis), ale przeciez nie jezdzisz po dziurach, wiec tam nie zerkniesz, a ja chcialbym tylko wiedziec czy zostal chociaz kawalek domu i myslalem, ze moze ktos z Bejsagoly moglby mi pomoc. W kazdym badz razie , dzieki za dobre checi, moze w przyszlym roku wybiore sie do kraju to pojade na Litwe. Janusz T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Baisogala Re: do Janusz T IP: *.ha.pwr.wroc.pl 03.02.03, 11:44 To mnie bardzo za interesowało! Kim byli twoje rodzice? Morze napisz mnie nazwisko, to ja Ciebie powiem czy warto Ciebie tam jechać – do tej dziury, gdzie mieszkała twoja rodzina. Którym roku? Którym roku uciekli? Odpowiedz Link Zgłoś
j.t Re: do Janusz T 03.02.03, 16:12 Witaj! czy wiesz moze cos na temat Wasiliszek (teraz Vasiliskis)? Rodzina, ktora w tych strasznych czasach znajdowala sie na Litwie nie przezyla. O ich tragicznych losach ich babcia moja dowiedziala sie dopiero w latach piecdziesiatych, gdy zjechalo z Litwy kilka osob zwiazanych w jakis sposob z jej rodzina (np.lesniczy ktoremu wystarala sie o gajowke). Z tamtego pokolenia oczywiscie juz nikogo nie ma ;z pokolenia moich dziadkow i rodzicow rowniez. Pozdrawiam , J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z B Re: do Janusz T IP: *.ha.pwr.wroc.pl 04.02.03, 09:30 Szkoda ale nic z taką nazwiskiem nie znam. Tych czasach tam dużo ludzi zginęło, znikło z powierzchni ziemi całymi rodzinami, jakby ogóle ich tam nie było, jak przed wojna , podczas i po. I nie tylko Polacy, Litwinów równo dużo. Między nimi i część mojej rodziny i tylko teraz o tym dowiadujemy z archiwa KGB. Tylko tam możeś spróbować cos dowiedzieć się o los rodziny i to morze nie być nic, bo Rosjanie nie byli takie precyzyjne jak Niemcy. Dużo archiwów ogóle jest wywieziono. Tedy nie dowiedzieć nic. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
j.t Re: do Janusz T 04.02.03, 10:11 Czesc,powiedz mi prosze, czy na bylej Litwie Kowienskiej zyja w ogole jeszcze jacys Polacy? Czy jak pojade do tych Vasiliszek nikt nie da mi po prostu w leb? Kilka lat temu , gdy chcialem tam pojechac, powiedziano mi, ze jeszcze nie czas. Oczywiscie, ze nie chce sie upominac o zaden majatek po dziadku, chcialem tylko zobaczyc miejsce (dwor?) ktore bardzo kochala moja matka . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JR Re: do Janusz T IP: *.waw.cdp.pl / *.osw.waw.pl 05.02.03, 12:12 Drogi panie Januszu, mogę się założyć, że "w łeb" nikt Panu nie da, skąd takie obawy??? Mam wrażenie, że niechęć pomiędzy Polakami i Litwinami jest demonizowana. Apogeum tej niechęci i wszelakich obaw przypadało na początek i połowę lat 90., obecnie mam wrażenie, że relacje się unormowały. Te dwa narody niekoniecznie muszą się gorąco kochać, ale mogą bez problemu współistnieć, a nawet się przyjaźnić. Piszę to jako I Polka, i Litwinka zarazem (gente Lithuanus, natione Polonus). A wracając do Pana pytania, myślę, że może okazać się, że nie tylko Pan w tej wsi nie oberwie (chyba że Pan nabroi ;-), ale że starsi ludzie chętnie podzielą się wspomnieniami czy jakąś swoją wiedzą. I jeśli będzie Pan miał odpowiednie podejście (broń Boże demonstrowanie wyższości wobec wschodnich sąsiadów), to całkiem możliwe, że przywiezie Pan stamtąd dobre wrażenia. Optymistyczne? A czemu nie! Odpowiedz Link Zgłoś
j.t Do Pani J.R. 05.02.03, 16:40 Dziekuje za liscik i oczywiscie nie omieszkam przy okazji pojechac na Litwe. Tak naprawde strachliwy nie jestem bo zaden chudzina ze mnie skoro Bozia obdarzyla mnie slusznym 2-metrowym wzrostem ,zreszta po rodzinie Cz. z Litwy ,znanych dryblasow. Kochajmy sie ! Janusz T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wesley Re: Litwa. O wyższości ustawy językowej nad ustaw IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.03, 10:11 Mysle, ze chodzi o miejscowosc Suderwa pod Wilnem, ktorej nazwe dziennikarz GW powinien znac. Odpowiedz Link Zgłoś
j.t Re: Litwa. O wyższości ustawy językowej nad ustaw 30.01.03, 11:51 Chetnie sie dorzuce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba ilu szkół litewskich NIE MA w Polsce??? IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 30.01.03, 11:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lietuviai Re: Litwa. O wyższości ustawy językowej nad ustaw IP: *.socmin.lt / 192.168.133.* 30.01.03, 16:36 V Sejnach i Suwalkach niema podstawowej szkoly. Fakt7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: Litwa. O wyższości ustawy językowej nad ustaw IP: *.ha.pwr.wroc.pl 01.02.03, 15:39 Jestes taki chojny podam Tobie i swoj numer konta. ps. Czy w Sejnach lub Suwałkach nazwy ulic są po Litewsku? Wiec o co chodzi jak mieszkamy na litwie to niech beda nazwy ulic po litewsku i odwrotnie, nie narzekajmy tylko poczytajmy historie polski i litwy. pozdrawiam w 100% obywatel polski :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Litwa. O wyższości ustawy językowej nad ustaw IP: *.host8.starman.ee 01.02.03, 23:28 w są nazwy ulic w Puńsku Odpowiedz Link Zgłoś
j.t Re: Litwa. O wyższości ustawy językowej nad ustaw 02.02.03, 05:09 Tylko , ze tam ulice kiedys mialy nazwy polskie; polski Litwin lub Polak litewski, J.T( to tez kiedys nie mialo znaczenia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: litewski Polak Suwalki i Punsk IP: *.man.polbox.pl 07.02.03, 11:31 Ile procentowo w Punsku i Suwalkach jest Litwinow?Ile procent Litwinow jest w Polsce a ile procent Polakow na Litwi?Pamietam cytat z przedwojennej "Muchy".Mówi Polak do Litwina:"Za małyś,żeby się z tobą bić,za staryś,żeby ci bezeceństwa puszczać płazem".Ja myśle,że już dość tej przyjaźni na pokaz.Zacznijmy mówić o problemach.Fakt jest taki,że Polacy,którzy na Litwie nie są przeciez emigrantami,są dyskryminowani i wynaradawiani.Bracia Polacy na Litwie,nie dajcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez gosc Re: Suwalki i Punsk IP: *.chello.pl 24.02.03, 12:22 Tak Polakow na Litwie "wynaradawiano" ze w 1950 roku bylo tam was 140 tys., a po 50 latach podobno 250 tysiecy. Jestem Niemcem, mieszkam w Polsce,. Poprosze o podobne "wynarodowienie". Nie opowiadajcie bzdur o krzywdach, lepiej niech Polacy naucza sie jezyka pansy=twa, w ktorym mieszkaja. Chyba ze nie sa w stanie przebic sie przez inny niz slowianski jezyk... Odpowiedz Link Zgłoś
gerry Kowno, Poniewież, Kiejdany, Szawle 24.02.03, 15:26 Tam nie znalazłem żadnej szkoły polskiej. Nie ma ulic po polsku. Ludzie nie są mili słyszac polski język. A co do statystyki z roku 1950, to Niemców było 15 tys, a po 50 latach jest 500 000! To ci dopiero przyrost Niemcze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lila Re: Litwa. O wyższości ustawy językowej nad ustaw IP: *.chello.pl 24.02.03, 12:26 Hi, pani Stupenko, ma pani piekne polskie nazwisko, napewno to jakas spolszcozna wersja od ang. "stupid". Wogole, macie piekne naziwska, Polacy na Litwie: Gaidys, Kiszkis, Maciejkjaniec, Plokszto i tp. Galeria pieknych "polskich" nazwisk.Od razu wiadomo, o co chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
gerry Re: Litwa. O wyższości ustawy językowej nad ustaw 24.02.03, 15:38 Litwini mają cudowne nazwiska: Brzozowski, Adamek, Lancberg, Prunska etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: east Wilenszczyzna- Polsce IP: 213.226.144.* 25.02.03, 19:38 Rozwazmy lepiej przylaczenie Wilna do Polski,sens dyskutowania zniknie. Odpowiedz Link Zgłoś