schlagbaum 27.10.06, 20:36 magazine.web.de/images/706/3117706,h=279,pd=1,w=420.jpg skad my to znamy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oregon_state weglarki w porcie polnocnym? 27.10.06, 20:39 schlagbaum napisał: > > magazine.web.de/images/706/3117706,h=279,pd=1,w=420.jpg > skad my to znamy ? > > Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Deja Vu 27.10.06, 22:18 Z Berlina. Ja robilem jogging wzdluz. Moj kolega sikal na. PF Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: Deja Vu 27.10.06, 23:27 polski_francuz napisał: > Z Berlina. > > Ja robilem jogging wzdluz. > > Moj kolega sikal na. > Prezio busio rez widac chce miec prawo twierdzic "Ich bin ein Berliner" magazine.web.de/de/themen/nachrichten/ausland/amerika/3117704,cc=000005507900031177041mQ3IX.html Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Deja Vu 27.10.06, 23:48 szlakbałm jak zwykle bzdetuje porównując 700 mil płotu na amerykańskiej z Meksykiem granicy do muru berlińskiego. Intelektualnie nieuczciwe ale szlakbałm nie bierze do głowy popychając taczki z ulubiona gnojówką. Mur berliński był zbudowany przez tych, którzy starali sie zapobiec ucieczce OD, a mur chiński i ten amerykański ma za zadanie powstrzymać ucieczke DO. Chily "Ludowe" właśnie zaczęły budowac podobny na granicy z KRLD. Gwoli prawdy Bush był przeciwny budowie muru. Rzecz jasna bzdety sa wynikiem głębokiej, emocjonalnej awersji do USA a w szczególności do obecnego prezydenta. That's given. Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: Deja Vu 28.10.06, 00:02 felusiak1 napisała: > szlakbałm jak zwykle bzdetuje porównując 700 mil płotu na amerykańskiej z > Meksykiem granicy do muru berlińskiego. Intelektualnie nieuczciwe ale szlakbałm > nie bierze do głowy popychając taczki z ulubiona gnojówką. Balwan jestes felusiak. Jak zwykle przyjmujesz jako fakt to w co chcesz wierzyc. To jest u ciebie nawet zabawne. Pokaz no felusiak gdzie ja cos "porownuje". Poza twoja wiara, to zepsute powietrze > Mur berliński był zbudowany przez tych, którzy starali sie zapobiec ucieczce OD > , > a mur chiński i ten amerykański ma za zadanie powstrzymać ucieczke DO. > i co z tego ? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Deja Vu 28.10.06, 00:23 A czy pomidorówka jest lepsza z ryżem czy z makaronem? Co myślisz o ziemniakach? Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: Deja Vu 28.10.06, 00:25 felusiak1 napisała: > A czy pomidorówka jest lepsza z ryżem czy z makaronem? Co myślisz o ziemniakach > ? Idz dupku poszukac cos o zydach i nie smiec Odpowiedz Link Zgłoś
bam_buko Re: Deja Vu 28.10.06, 00:24 felusiak1 napisała: > Mur berliński był zbudowany przez tych, którzy starali sie zapobiec ucieczce OD > , > a mur chiński i ten amerykański ma za zadanie powstrzymać ucieczke DO. W planach jest podobno.... mur na granicy amerykansko-kanadyjskiej Ciekawe kto bedzie uciekal DO i kto OD -------- "Nie pij gdy prowadzisz.Za duzo sie rozlewa" Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: Deja Vu 28.10.06, 00:34 bam_buko napisał: > felusiak1 napisała: > > > Mur berliński był zbudowany przez tych, którzy starali sie zapobiec uciec > zce > OD > > , > > a mur chiński i ten amerykański ma za zadanie powstrzymać ucieczke DO. > > W planach jest podobno.... mur na granicy amerykansko-kanadyjskiej > Ciekawe kto bedzie uciekal DO i kto OD Najgorsze jest u felusiaka, ze wydaje mu sie, ze jest madrzejszy od nogi stolowej a nigdy na to nie przedstawil dowodu. Mur stawia sie po to zeby dzielic. I malo wazne z jakiego powodu. W XXI wieku nie bylo stac pajacow na nic madrzejszego niz postawienie kolejnego muru. Jest przeciez inna metoda. Ta europejska polegajaca na wspomaganiu biedniejszych sasiadow i zmniejszenia roznicy w poziomie zycia. Tak sie robi w Europie zamiast stawiac mury nawet jak raz poraz reka, ktory karmi jest gryziona. Czy phallus vulgaris potrafi to zrozumiec ? Ten medrzec zza plotu ? > -------- > "Nie pij gdy prowadzisz.Za duzo sie rozlewa" Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: Deja Vu 28.10.06, 03:07 schlagbaum napisał: > Jest przeciez inna metoda. Ta europejska polegajaca na wspomaganiu > biedniejszych sasiadow i zmniejszenia roznicy w poziomie zycia. > Tak sie robi w Europie zamiast stawiac mury nawet jak raz poraz reka, ktory > karmi jest gryziona. Yep, zobaczmy wiec jak wyglada ta europejska metoda; news.bbc.co.uk/2/shared/spl/hi/pop_ups/05/europe_enl_1128701984/html/1.stm www.spiegel.de/img/0,1020,524370,00.jpg Kompromituj sie dalej.Z tej waszej europejskiej "pomocy", tysiace Afrykanow kazdego roku ginie podczas prob przedostania sie do Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Deja Vu 28.10.06, 03:24 No proszę, z braku mocnego argumentu uciekasz sie do inwektyw. Nic tylko pogratulować. Wolę rozmawiać z klamką u drzwi niż z bufonem, któremu zdaje sie...... że coś wie. Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: Deja Vu 28.10.06, 07:51 felusiak1 napisała: > No proszę, z braku mocnego argumentu... A czy pomidorówka jest lepsza z ryżem czy z makaronem? Co myślisz o ziemniakach? Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Deja Vu 28.10.06, 13:45 Taki mur kojarzyl mi sie do niedawna przede wszystkim z Berlinem. Podzielone miasto utrzymywalo przez dlugi okres po wojnie liczbe ludnosci okolo 3,3 miliona mieszkancow (2,2 mln w Westberlin i 1,1 mln w "Hauptstadt der DDR"), podczas gdy Paryz osiagnal na poczatku lat 70-tych okolo 10 mln (z przedmiesciami), Moskwa miala juz wtedy 8 mln mieszkancow. Natomiast przed II-ga wojna swiatowa sytuacja byla zupelnie inna - przed wojna Berlin mial wiecej ludnosci zarowno od Moskwy jak i od Paryza: Berlin 4, 024 mln (1925) (wowczas 5-te co do wielkosci miasto swiata) Paryz 2, 871 mln (3, 962 mln - aglomeracja) (1926) Moskwa 2, 019 mln (1926) A wiec dla Berlina mur oznaczal degradacje, sztuczne powstrzymywanie rozwoju, cofanie historii, nie wspominajac juz nawet o ludzkich tragediach - rozdzielone rodziny, zastrzeleni przy przekraczaniu muru. Z tym, ze Berlin nawet w tej trudnej sytuacji dawal sobie doskonale rade (aliancki "most powietrzny" kiedy Stalin chcial zaglodzic miasto odcinajac je od zaplecza, bogate inwestycje, "Ku'damm" - ulica jakiej nie ma chyba nawet w Paryzu, a moze i w Londynie). Ostatecznie "nie ma nic zlego, co by na dobre nie wyszlo" i to, ze Berlin ma "tylko" 3 mln mieszkancow i nie jest 20 mln "molochem" (jak Mexico City) przemawia obecnie bardzo na jego korzysc. Ale byl i inny wczesniejszy mur niejako "protoplasta" muru berlinskiego: "mur warszawski" ("najciemniej jest pod latarnia"). Uswiadomilem to sobie dopiero ogladajac "Pianiste" Polanskiego. Chodzi mi o mur otaczajacy warszawskie getto. W filmie pokazano scene jak rosl w gore od poziomu ulicy - cegla po cegle. Podobnie jak mur berlinski, byl to mur "OD" (aby ludzie z getta nie przechodzili do dzielnic "aryjskich", aby mieszkancy "DDR" nie uciekali na zachod). Zamkniety w getcie poeta zydowski Wladyslaw Szlengel napisal wiersz pt. "Okno na tamta strone". Oto niektore fragmenty tego dosyc dlugiego wiersza: "Mam okno na tamta strone, bezczelne zydowskie okno na piekny park Krasinskiego, gdzie liscie jesienne mokna... Pod wieczor szaroliliowy skladaja galezie poklon i patrza drzewa aryjskie w to moje zydowskie okno... [...] A mnie w oknie stanac nie wolno (bardzo to sluszny przepis), zydowskie robaki... krety... powinni i musza byc slepi" [...] A zatem zgoda, kazdy mur to degradacja, sztuczne powstrzymywanie rozwoju, cofanie historii, nie wspominajac juz nawet o ludzkich tragediach, co do tego nie ma watpliwosci. Ale najwazniejsze jest pytanie: "KTO PONOSI WINE ZA BUDOWANIE MURU?". Moim zdaniem w przypadku Berlina i w przypadku getta wine ponosi ten, kto te mury budowal. Natomiast w przypadku dwoch pozostalych murow (w 21-szym wieku) wine ponosi ten, kto nie dorosl mentalnie do wieku 21-szego. I nie mam tu na mysli Busha. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Deja Vu 28.10.06, 13:53 szlakbałm i tak nie zrozumie zatem daremny twój trud. Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: Deja Vu 28.10.06, 22:43 de_oakville napisał: >> > Ale byl i inny wczesniejszy mur niejako "protoplasta" muru berlinskiego: "mur > warszawski" ("najciemniej jest pod latarnia"). I byly polskie obozy koncentracyjne, Wiemy przeciez. Uswiadomilem to sobie dopiero > ogladajac "Pianiste" Polanskiego. Chodzi mi o mur otaczajacy warszawskie getto. > W filmie pokazano scene jak rosl w gore od poziomu ulicy - cegla po cegle. > Podobnie jak mur berlinski, byl to mur "OD" (aby ludzie z getta nie przechodzil i do dzielnic "aryjskich", aby mieszkancy "DDR" nie uciekali na zachod). Zupelnie mylisz pojecia. Nie ma tu zadnych podobienstw. NRD-owwcy zamkneli sami swoich obywateli za murem, zydzi sie chyba sami nie zamkneli. Nie zgadzam sie rowniez z teoria o murze od czy do. Mur jest zawsze "pomiedzy" Wez za przyklad nowy zydowski mur. Twierdzi sie, ze jest od ale przeciez zamurowano glownie mozliwosci poruszania sie tym po drugiej stronie muru wiec jest zdecydowanie "pomiedzy" > A zatem zgoda, kazdy mur to degradacja, sztuczne powstrzymywanie rozwoju, > cofanie historii, nie wspominajac juz nawet o ludzkich tragediach, co do tego > nie ma watpliwosci. Ale najwazniejsze jest pytanie: "KTO PONOSI WINE ZA > BUDOWANIE MURU?". Rozumiem, ze jest to pytanie retoryczne. Moim zdaniem w przypadku Berlina i w przypadku getta wine > ponosi ten, kto te mury budowal. Natomiast w przypadku dwoch pozostalych murow > (w 21-szym wieku) wine ponosi ten, kto nie dorosl mentalnie do wieku 21- szego. To sie mocna roznimy. Amerykanski mur jest proba postawienia nieprzekraczalnej granicy miedzy bieda i dobrobytem. Co to ma wspolnego z mentalna dojrzaloscia ? Amerykanskie dzialanie jest proba rozwiazywania problemow przez zamkniecie ich w szafie. Glupota i brak wyobrazni, ktory wczesniej lub pozniej sie zemsci O tym drugim haniebnym murze nie mam ochoty pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Deja Vu 29.10.06, 00:53 Myślę, ze nie rozumiesz problemu i błądzisz stawiając znak równości pomiędzy murem berlińskim a tym na granicy z Meksykiem. Zacznijmy od tego, że to nie kto inny jak meksykański rząd eksportuje biednych bezrobotnych do Stanów zachęcając ich do nielegalnego przekraczania granicy i osiedlania się w USA. Po wpływach z eksportu ropy jest to drugie największe źródło dochodów Meksyku. Ciekaw jestem jak zareagowałbyś gdyby białoruski rząd zachęcał swoich obywateli do osiedlania sie w Polsce, nielegalnie..... Czy napisałbyś, ze rząd w Warszawie rozwiazuje problemy przez zamknięcie ich w szafie? Może uszło to twojej uwadze, ale bezrobocie i bieda w Meksyku to nie amerykański problem lecz meksykański, który Meksyk stara sie wyeksportować do USA aby nie dopuścić do społecznego wrzenia. Koniecznie powinieneś zapoznać sie z meksykańskimi metodami uszczelniania granicy z Guatemalą i Belize. Oczekuje też, że powiesz iż Meksyk rozwiazuje problemy poprzez zamkniecie ich w szafie. Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: Deja Vu 29.10.06, 01:26 felusiak1 napisała: > Myślę, ze nie rozumiesz problemu i błądzisz stawiając znak równości pomiędzy > murem berlińskim a tym na granicy z Meksykiem. Draznisz mnie tym wmawiamianiem mi tego czego nigdy nie napisalem. Nie potrafisz rozmawiac jak dorosly czlowiek z resztkami uczciwosci ? > Zacznijmy od tego, że to nie kto inny jak meksykański rząd eksportuje biednych > bezrobotnych do Stanów zachęcając ich do nielegalnego przekraczania granicy i > osiedlania się w USA. Nie rozsmieszaj mnie czlowieku. Czy ciebie polski rzad zachecal do emigracji ? Czy bylo to wogole potrzebne ? Ciekaw jestem jak zareagowałbyś gdyby białoruski rząd > zachęcał swoich obywateli do osiedlania sie w Polsce, nielegalnie..... Ciekawe jak zareagowalbys gdyby to na polskiej granicy Niemcy zaczeli budowe zasiekow by ja tak uszczelnic, zeby zadno dziadostwo nie chcialo probowac korzystac z osiagniec nadludzi. > Czy napisałbyś, ze rząd w Warszawie rozwiazuje problemy przez zamknięcie ich w > szafie? Czy napisalbys ze jest wszystko jak trzeba, bo co kogo obchodza polskie problemy ? Może uszło to twojej uwadze, ale bezrobocie i bieda w Meksyku to nie > amerykański problem lecz meksykański, Moze nie zauwazyles tego ale w ciagu ostatnich lat Wielka Brytania stworzyla wiecej miejsc pracy dla Polakow niz Polska. Czy powinno sie postawic rowniez mur wokol GB ? Mur niczego nie rozwiazuje. To chowanie glowy w piasek tylko trzeba miec na tyle wyobraznie by to zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Deja Vu 29.10.06, 01:31 schlagbaum napisal: >Zupelnie mylisz pojecia. >Nie ma tu zadnych podobienstw. NRD-owwcy zamkneli sami swoich obywateli za >murem, zydzi sie chyba sami nie zamkneli. Decyzja o budowie muru berlinskiego zapadla przeciez w Moskwie, a jej autorem byl premier Nikita Chruszczow. NRD, nie bedac panstwem suwerennym, nie miala dostatecznej "masy politycznej" aby taka decyzje samodzielnie podjac. Prezydent USA Reagan zwrocil sie potem do przywodcy radzieckiego: "Panie Gorbaczow - niech pan zburzy ten mur", a nie do przywodcy NRD "Panie Honecker - niech pan zburzy ten mur". O wszystkim decydowano "ponad glowami" obywateli NRD. Decyzja o budowie muru wokol getta zapadla w Berlinie i byl to pewnie pomysl samego Hitlera, a zatam i tu i tam decyzja zostala podjeta poza granicami kraju, ktorego sprawa bezposrednio dotyczyla. >To sie mocna roznimy. Roznimy sie glownie tym, ze ja wierze w madrosc Ameryki. Churchill kiedys wyznal, ze wie iz "demokracja to najgorszy ustroj polityczny", ale dodal - "z wyjatkiem wszystkich pozostalych". Ameryka nie jest w swojej polityce nieomylna i rowniez popelnia bledy, ale rzady innych ex-mocarstw popelnialy w przeszlosci znacznie wiecej bledow od Ameryki. Dlaczego kraj, ktory w przeszlosci postepowal bardzo rozsadnie mialby nagle "zglupiec"? Tak samo wierze w madrosc gospodarcza Niemcow, gdyz nigdy w historii kraj ten nie byl w tej dziedzinie "ulomkiem" a zawsze przykladem dla innych. I malo jest prawdopodobne, zeby nagle ni stad ni z owad zglupial. Co do ich madrosci politycznej (i reszty Europy) to chcialbym w nia wierzyc, ale czasem gnebia mnie watpliwosci (najwieksze za czasow Schrödera), rowniez ze wzgledu na ich historie. A Francja? Jeszcze jak Europa byla podzielona i RFN, dbajac o wlasne interesy, kurczowo trzymala sie NATO, pewien Niemiec, ktory odwiedzil w Polsce swoja przyszla zone, moja znajoma, powiedzial mi przy piwie, ze "Francja to nie jest dla NATO zaden sojusznik" Odpowiedz Link Zgłoś
smuga5 Re: Deja Vu 29.10.06, 00:38 Mnie ten mur skojarzyl sie najpierw z murem warszawsiego getta gdzie zjednej strony: "Wylatywalu wesole pary Wysoko w gwiazdziste niebo" - jak napisal polski poeta. A z drugiej lezaly trupy na ulicach. Potem myslalem ze to jest mur w Birkenau. Ale pudlo, to robota tego zbrodniarza amerykanskiego ktorego zona jest zydowka po kadzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Deja Vu 29.10.06, 01:16 > Draznisz mnie tym wmawiamianiem mi tego czego nigdy nie napisalem. > Nie potrafisz rozmawiac jak dorosly czlowiek z resztkami uczciwosci ? Ty naprawde uwazasz wszystkich wokół za kompletnych idiotów? Fotografia berlińskiego muru z tytułem "Deja Vu" i podpisem "skad my to znamy" a nastepnie wpis "Prezio busio też widac chce miec prawo twierdzic "Ich bin ein Berliner". I kto tu nie jest dorosły? I kto jest nieuczciwy? > Czy ciebie polski rzad zachecal do emigracji ? Meksykański rząd nie tylko zachęca ale również rozprowadza broszury jak najlepiej nie dać sie złapać a po meksykańskiej stronie straz graniczna sama podprowadza do płotu za opłata. Emocje nie zastapia faktów. > Ciekawe jak zareagowalbys gdyby to na polskiej granicy Niemcy zaczeli budowe > zasiekow by ja tak uszczelnic, zeby zadno dziadostwo nie chcialo probowac > korzystac z osiagniec nadludzi. Dokładnie tak jak reaguje na mur z Meksykiem. Niemcy jako suwerenne państwo moga budować na swoim terytorium co dusza zapragnie i nie ponoszą odpowiedzialności za nieudolność polskiego rządu. > Moze nie zauwazyles tego ale w ciagu ostatnich lat Wielka Brytania stworzyla > wiecej miejsc pracy dla Polakow niz Polska. Czy powinno sie postawic rowniez > mur wokol GB ? Na żarty ci przyszło? Jest zasadnicza różnica pomiędzy Polakami wjeżdżającymi do UK z paszportem w ręku a ludźmi przeskakujacymi przez płot. Czy chcesz powiedzieć, że brytyjski rząd przejął na siebie odpowiedzialność za wysokie bezrobocie w Polsce? Get real. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Deja Vu 29.10.06, 01:23 Znakomity jak zawsze wpis. > "Panie Gorbaczow - niech pan zburzy ten mur", a nie do przywodcy NRD > "Panie Honecker - niech pan zburzy ten mur". Zastanawia mnie dlaczego ty i ja potrafimy dostrzec róznice pomiędzy murem OD i murem DO a szlakbałm nie dostrzega tego? Odpowiedz Link Zgłoś