Dodaj do ulubionych

Dana,daj jeszcze raz link na Barbre S i hatikwe

27.11.06, 15:31
to bylo takie cos z Golda Meir w tle.
Zapomnialem,i to mnie meczy , z jakiej polskiej piosenki wojskowej jej
melodia jest zerznieta
Obserwuj wątek
    • marouder Re: Dana,daj jeszcze raz link na Barbre S i hatik 27.11.06, 15:33
      Maszeruja chlopcy, maszeruja....:)
      • marouder Errata:nie chlopcy, a strzelcy maszeruja.... 27.11.06, 15:40
        Leon Łuskino

Piechota
        (pieśń z czasów I wojny światowej)

Nie noszą lampasów, lecz szary ich strój,
        nie noszą ni srebra, ni złota,
        lecz w pierwszym szeregu podąża na bój
        piechota, ta szara piechota.

Maszerują strzelcy, maszerują,
        karabiny błyszczą, szary strój,
        a przed nimi drzewa salutują,
        bo za naszą Polskę idą w bój.

Idą, a w słońcu kołysze się stal,
        dziewczęta zerkają zza płota,
        a oczy ich dumnie utkwione są w dal...
        Piechota, ta szara piechota!

Maszerują strzelcy, maszerują...

Nie grają im surmy, nie huczy im róg,
        a śmierć im pod stopy się miota,
        lecz w pierwszym szeregu podąża na bój
        piechota, ta szara piechota!

Maszerują strzelcy, maszerują,
        • krystian71 no masz :))) ale dzieki 27.11.06, 15:43

• krystian71 strzelcy -jak juz :))) 27.11.06, 15:43
        serio,?no to dorze zapamietalem,wlasnie frau blada mi przypomniala tymi
        Bubliczkami.

maszeruja chlopcy to to samo co "szara piechota"

Nie noszą lampasów lecz szary ich strój!

Nie noszą ni srebra, ni złota,

Lecz w szarym szeregu podąża na bój

Piechota, ta szara piechota,

Maszerują strzelcy maszerują

Karabiny błyszczą, szary strój,

A przed nimi drzewca salutują,

Bo za naszą Polskę idą w bój!

2. I idą, a w słońcu kołysze się stal,

Dziewczęta zerkają zza płota,

A oczy ich dumne utkwione są w dal,

Piechota, ta szara piechota.

Maszerują strzelcy maszerują...

3. Nie grają im surmy, nie huczy im róg,

A śmierć im pod stopy się miota,

Lecz w pierwszym szeregu podąża na bój

Piechota, ta szara piechota.
        • marouder Odsluchalem hatikve i poczatek jak ulal:)) 27.11.06, 15:44
          Tylko tempo wolniejsze.
          • krystian71 Re: Odsluchalem hatikve i poczatek jak ulal:)) 27.11.06, 15:54
            :)))
            ale slowa sa chyba inne, czy tez mowia o strzelcach co za nasza Poske ida w boj?
            • marouder Sie nie znam:) 27.11.06, 15:55
              Nie znam hebrajskiego. Blazarka spytaj, chlopak odciskow na mozgu dostal od
              nauki tego jezyka.
              • grzegorz1948 Re: Sie nie znam:) 27.11.06, 15:58
                Odciski leczyc to dluga sprawa.Moze lepiej lebek w Morzu Martwym wymoczyc?
                • marouder Re: Sie nie znam:) 27.11.06, 16:00
                  Trudno sie moczy w Morzu Martwym, bo sol zawarta w wodzie ustawicznie na wierzch
                  wypycha, ale oklady z blota moglby se zaordynowac.
              • krystian71 a poco,znalazlem w wikipedii 27.11.06, 16:03
                Jak długo w sercu tętni krew
                Dusza żydowska życiem drga
                I w stronę Wschodu, hen, się rwie
                Wzrok do Syjonu biegnie bram.
                Tak ufność w nas nie zaginie
                Nadzieja dwóch tysiącleci
                Wolnym lud będzie w własnej krainie
                W Syjońskiej ziemi, w Jerozolimie.

i to mi tez cos przypomina

Jak długo w sercach naszych
                Choć kropla polskiej krwi,
                Jak długo w sercach naszych
                Ojczysta miłość tkwi,
                Stać będzie kraj nasz cały,
                Stać będzie Piastów gród,
                Zwycięży Orzeł Biały,
                Zwycięży polski lud.

2. Jak długo na Wawelu
                Zygmunta bije dzwon,
                Tak długo nasza Wisła
                Do Gdańska płynie wciąż
                Zwycięży Orzeł Biały
                Zwycięży polski lud,
                Wiwat niech żyje Kraków
                Nasz podwawelski gród!

2b. Jak długo na Wawelu
                Brzmi zygmuntowski dzwon,
                Jak długo z gór karpackich
                Rozbrzmiewa polski ton
                Stać będzie...

3. Jak długo Wisła wody
                Na Bałtyk będzie słać,
                Jak długo polskie grody
                Nad Wisłą będą stać,
                Stać będzie...

3a. 0, wznieś się Orle Biały
                0, Boże spraw ten cud:
                Zwycięstwo polskiej sławy
                Ogląda polski lud
                Stać będzie...

4. Jak długo nasza wiara
                Rozgrzewa polską krew
                Tak długo Polska cała,
                Bo Polak to jak lew
                Stać będzie...
                • marouder Re: a poco,znalazlem w wikipedii 27.11.06, 16:04
                  Wiesz, w kazdej piesni patriotycznej bedzie cos o krwi, teknocie, niezlomnosci itd.
                  • dana33 Re: a poco,znalazlem w wikipedii 27.11.06, 19:56
                    nu, zerznieta jest calkiem oficjalnie. nie z marszu wojskowego, tylko z utworu
                    moldawia smetany, ktory z kolei oparl swoja kompozycje na skandynawskich
                    melodiach.... taki to ty znawca muzyki, mozart, szmocart, wypisujesz jakbys
                    rzeczywiscie cos rozumial z tego, a nikak nie widzisz roznicy miedzy melodia
                    hatikwy a marszem wojskowym..... nu, jak zawsze, chcesz zrobic chociaz wrazenie
                    ale i to ci nie bardzo wychodzi..... muzyki, katoliku bez wartosci, nie uczy
                    sie w podeszlym wieku..... poznaje sie ja i uczy rozumiec duzo wczesniej...
                    • absztyfikant Re: a poco,znalazlem w wikipedii 27.11.06, 20:06
                      A kto by tam odroznial Schuberta od Schumanna, tych wszystkich Straussow, albo
                      Bacha od Offenbacha:))))))) No moze Mikakis Teodorakis ('Grek Zorba'), bo byl
                      antysemita:)))))
                      • dana33 Re: a poco,znalazlem w wikipedii 27.11.06, 20:49
                        :))))
                    • cepekkolodziej A to dopiero specjalistessa! 27.11.06, 20:08
                      Nie wiem, kto od kogo co zerżnął. Ale wiem jedno. Smetana nigdy nie napisał niczego pt. Mołdawia. Napisał natomiast poemat symfoniczny pt. Vltava.

Vltava to czeska nazwa rzeki, którą my nazywamy Wełtawą, a Niemcy Moldau. I stąd nagle ni z gruchy ni z pietruchy pojawia się - Mołdawia.

Ale fajne!

PS. Mołdawia lata po łepetynie, w końcu Lieberman -
                      • absztyfikant Re: A to dopiero specjalistessa! 27.11.06, 20:12
                        Po hiszpansku Weltawa to Moldava...
                        • cepekkolodziej Re: A to dopiero specjalistessa! 27.11.06, 20:15
                          absztyfikant napisał:

> Po hiszpansku Weltawa to Moldava...
                          >

No i bardzo dobrze, że po hiszpańsku. Ale stąd jeszcze daleko do Mołdawii.

Się ktoś od czasu do czasu rypie.

I dobrze.
                          • absztyfikant Re: A to dopiero specjalistessa! 27.11.06, 20:17
                            Zabawny jestes. Poza tym wywazasz otwarte drzwi.
                            en.wikipedia.org/wiki/Hatikva
                            • cepekkolodziej Re: A to dopiero specjalistessa! 27.11.06, 20:25
                              Alez nic nie wyważam. Rozśmieszam się jedynie informacją o Mołdawii autorstwa Smetany.
                              • absztyfikant Re: A to dopiero specjalistessa! 27.11.06, 20:27
                                Smecisz jak stara panna. Napij sie lepiej moldawskiego wina (rewelacyjne sa) a
                                swiat bedzie lepszy.
                                • cepekkolodziej Re: A to dopiero specjalistessa! 27.11.06, 20:32
                                  Człowieku, co jest? To już z nadmuchanej własną ważnością Dany nie można się pośmiać?

A to juz trzeci raz w ciągu dwu tygodni. Fajne przekręty. Całkiem sympatyczne. więc o co chodzi?
                                  • dana33 Re: A to dopiero specjalistessa! 27.11.06, 21:12
                                    ty cepek mozesz sie smiac ile chcesz....... jak sie ty rypnales szanowny, z
                                    tymi kobietami w gazie? obraziles ladnie, przeprosic nie chciales, a rypnales
                                    sie dostatecznie za 10 razy i obraziles swinsko...
                                    • cepekkolodziej Re: A to dopiero specjalistessa! 27.11.06, 21:17
                                      Ja się nie rypłem, ale Ty - niebywale. No - Gaza ma wspólną granicę z Jordanią - czegos takiego się na codzień nie słyszy.

Chociaż wiem o jednej studentce, która twierdziła że Pakistan ma granicę z Azerbejdżanem i Gruzją.

:)
                                      • dana33 Re: A to dopiero specjalistessa! 27.11.06, 21:27
                                        nu, zgadza sie. zapedzilam sie. przyznalam do bledu. ale oczywiscie takiej
                                        miernocie jak ty to nie wystarczy. wiem ze bedziesz o tym pisal jeszcze za
                                        nastepne 5 lat, bo takie typy jak ty tak wlasnie maja.
                                        natomiast ty sie owszem, rypnales. i tez nie byloby nieszczescia, zebys sie
                                        przyznal i przeprosil tutets. ale niestety, takie typy jak ty nie przyznaja sie
                                        nigdy i juz napewno nie przeprosza, nawet jak nieslusznie i chamsko napisza do
                                        kogos.... takie typy jak ty wlasnie tak maja.... to ty wlasnie uwazasz sie za
                                        strasznie waznego, strasznie madrego i wszystko wiedzacego. takie typy jak ty
                                        wlasnie tak maja. nu, nie moj problem, twoj problem.
                                        • dana33 Re: A to dopiero specjalistessa! 27.11.06, 21:29
                                          aaaaa, tamte twoje watki, co tak wyciagnales na gore, znow sa na dole....
                                          czekam, az znowu zrobisz sobie up......
                                          moze jednak nie jestes taki interesujacy jak sobie to wyobrazasz?
                                • marouder Brrrrrrr!! Moldawskie wina sa dosladzane!!/nt 27.11.06, 20:34

• absztyfikant Re: Brrrrrrr!! Moldawskie wina sa dosladzane!!/nt 27.11.06, 20:38
                                    Kto ci takich glupstw nagadal?
                                    • marouder Re: Brrrrrrr!! Moldawskie wina sa dosladzane!!/nt 27.11.06, 20:43
                                      Pewien mezczyzna handlujacy winami.
                                      No i te ich udziwnione butelki...brrr!
                                      • absztyfikant Re: Brrrrrrr!! Moldawskie wina sa dosladzane!!/nt 28.11.06, 10:07
                                        Wraza propaganda!
                              • dana33 Re: A to dopiero specjalistessa! 27.11.06, 21:00
                                aaaa, poniala........ nu, to l z kreska to u ciebie. u mnie bylo samo l.....
                                moldawa, moldau, jak chcesz...... l bez kreski, samo l....
                                • cepekkolodziej Re: A to dopiero specjalistessa! 27.11.06, 21:09
                                  Ale fajnie - Moldawia!
                          • dana33 Re: A to dopiero specjalistessa! 27.11.06, 20:57
                            a gdzie to sie rypnelam szanowny?
                      • dana33 Re: A to dopiero specjalistessa! 27.11.06, 20:56
                        tak, tak, cep....... ty zawsze wszystko w oryginale, tylko israel ci nie pasuje
                        przez s, musi byc przez z..... ten utwor jest znany we wszytkich jezykach jako
                        moldawa, strasznie mi przykro, ale do czeskiego jeszcze nie doszlam...
                        • cepekkolodziej Re: A to dopiero specjalistessa! 27.11.06, 21:11
                          Może Moldawa, chociaż nigdy nie słyszałem. Jeśli już to Moldau. Ale nigdy Moldawia.

A po polsku (bo tu piszesz po polsku, don't you?) się zawsze pisze i wymawia Izrael.
                          • dana33 Re: A to dopiero specjalistessa! 27.11.06, 21:16
                            ja pisze tak, jak ja chce: israel....
                            moldau to jak wiem po niemiecku
                            moldawa po polsku albo i nie po polsku. ale tez tak pisza. a to i to sie
                            zwyczajnie wtracilo. nie jestem taka wazna znow, ale tu i tam cos wiem. jesli
                            chodzi o muzyke, to moze nie wiem tyle ile ty, ale napewno wiecej niz krystek.
                            chcesz dokopac, to zrob to jak trza, a nie jak stary glupek, co sie doczepia do
                            niczego....
                            • lekarz_dyzurny Re: A to dopiero specjalistessa! 27.11.06, 21:32
                              No ale żeby zerznąć własny hymn to już chyba przegięcie, no nie? Czy ktoś się pytał tego Śmietany w ogóle? Uważaj Absztyfikant, bo jeszcze sobie z Twojej facjaty zrobią godło i zobaczymy co powiesz.
                              • dana33 Re: A to dopiero specjalistessa! 27.11.06, 21:47
                                nie tak znow zerzneli..... wzial pare taktow.... nawet nie bylo pewne, ze to
                                bedzie hymn israelski... i jak sie wsluchasz troszke w liszta i chopina, to tez
                                mozna sie zastanowic czasem, kto z kogo rznal tam.... jest wiele takich....

a jak z twarzy absztyfikanta zrobia godlo, to mysle, ze nie tylko bedzie
                                zadowolony, ale i poprosi o zaplacenie za uzycie go jako modelu... i bedzie
                                mial racje, bo facet przystojny... :))))
                            • vitka_ja krótka rozmowa:) 27.11.06, 21:35
                              pl.wikipedia.org/wiki/Mo%C5%82dawia
                              • dana33 Re: krótka rozmowa:) 27.11.06, 21:48
                                nu, glupek sie przyczepia, zeby dokopac, ale nie bardzo mu to wychodzi... on juz
                                tak ma.... :))))
                                • cepekkolodziej Re: krótka rozmowa:) 27.11.06, 22:07
                                  kto to dokopuje?

bo jeśli idzie o mnie, to ja kobiete tylko kwiatem ---

a moldawia była smieszna, naprawdę.

a teraz już mnie nudzisz.
                                  • dana33 Re: krótka rozmowa:) 28.11.06, 08:25
                                    tak, tak, tylko kwiatkiem..... albo chamskimi, do tego niesprawiedliwymi,
                                    slowami......
                                    ja wiem, ze cie nudze.... zawsze, jak nie masz argumentow.... a potem lecisz za
                                    mna w kazdym watku, bo kto jeszcze tutaj wogole ci odpowiada?
                                    osmieszasz sie nieprawdopodobnie..... az przykro....
                                    • cepekkolodziej Re: krótka rozmowa:) 28.11.06, 13:42
                                      > a potem lecisz za mna

Jak to -
                                      • dana33 Re: krótka rozmowa:) 28.11.06, 14:12
                                        zle myslales.
    • absztyfikant Golda&Barbra 27.11.06, 20:19
      Sam nie wiem z jakiego powodu jestem taki dobry:)
      youtube.com/watch?v=8uPHaioopKM
      • aaki dobra gołda nie nie zła :-) 27.11.06, 20:30
        www.efresh.com.hk/images/Gouda%20ball.jpg
    • ben_shaprut "Piechota, ta szara piechota..." 28.11.06, 15:15
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka