Dodaj do ulubionych

Nasza odpowiedź Erice Steinbach

22.12.06, 07:51
Najpierw to nalezy odsunac od pracy na uczelniach starych komunistycznych
profesorow, ktorzy pisza o II wojnie swiatowej a nie znaja nawet jezyka
niemieckiego. Mlodzi naukowcy znajacy niemiecki powinni przestac sie bawic i
wziac sie do roboty. Trzeba ksiazek, ksiazek i to napisanych po angielsku.
Trzeba przyjmowac na studia historyczne w Polsce anglojezycznych
obcokrajowcow, umozliwic robienie im doktoratow i niech ida w swiat mowic
prawde.

Na dzis Polska nie umie sie przebic do opinii swiatowej po angielsku.
Dlaczego IPN nie tlumaczy swoich prac na angielski? Dlaczego ni erozsyla
ksiazek do bibliotek uniwersyteckich na swiecie?
Obserwuj wątek
    • witaschek i jeszcze jedno 22.12.06, 07:56
      Dlaczego jak pojde do google.com i wstukam: Poland news, to wyskakuja mi
      artykuly prasowe i informacje o Polsce po angielsku z Niemiec, Nowej Zelandii,
      Hameryki, Chin itp. A nie wyskoczy nic po angielsku z polskiego zrodla. Nie ma
      nas tam. Inni dowiaduja sie o nas ze zrodel niemieckich i innych nieprzyjaznych
      nam. Czas pomyslec o polityce informacyjnej, ktora prowadza inne kraje. Na
      razie jest tak jak w sredniowieczu, gdy o Krolestwie Polskim na Zachodzie
      wiedziano tylko ze zrodel krzyzackich.
    • koloratura1 Re: Nasza odpowiedź Erice Steinbach 22.12.06, 09:44
      witaschek napisał:

>
      > Na dzis Polska nie umie sie przebic do opinii swiatowej po angielsku.
      > Dlaczego IPN nie tlumaczy swoich prac na angielski? Dlaczego ni erozsyla
      > ksiazek do bibliotek uniwersyteckich na swiecie?

Może oni tam nie umieją po angielsku, a na tłumaczach oszczędzają?
      • drojb W IPN nie znają angielskiego 22.12.06, 14:05
        a nie wszyscy młodzi historycy są kompetentni i obiektywni. Może zatem nie
        zwalniać "komunistycznych" profesorów, witaszku malutki? Tym bardziej, że
        najwyraźniej twoja definicja "komunisty" - to każdy w wieku powyżej 40 lat.
        Przypominam, że Polaków z wyższym wykształceniem jest poniżej 10%
    • koloratura1 Nasza odpowiedź Erice Steinbach 22.12.06, 09:49
      Czy można sobie wyobrazić idiotyczniejsze sformułowanie niż "pomnik patriotyzmu"?

Pomniki stawia się ku pamięci, osobom/wydarzeniom minionym, a wartym
      upamiętnienia. Czy - zatem - patriotyzm to coś przeszłego, a wartego
      upamiętnienia, żeby nie przeminęło bez echa?
      • popelina2005 rodzi sie nowa tradycja.... święto głupoty PIS-u. 22.12.06, 11:46
        i tak, cały rok kalendażowy !
      • fan.club1 Tutaj Pomnik Patriotyzmu. 23.12.06, 20:09
        www.powiat.koszalin.pl/foto/powiat/ziemniak.jpg
    • polani Re: Nasza odpowiedź Erice Steinbach 22.12.06, 12:51
      czy dostane niemiecki obywatelstwo jako wroclawian?
      • agata.balu Re: Nasza odpowiedź Erice Steinbach 22.12.06, 13:57
        Moje przyszłość została zmarnowana gdy w 1941 roku niemcy zamordowali moją
        matkę. Straciłam matkę, straciłam szansę na rodzeństwo, straciłam ojca, który
        po smierci matki całkiem się stoczył. Straciliśmy także cały dobytek. W PRL-u
        za pierwszą pensję kupiłam sobie budzik, by zdążać na czas do pracy.
        Niedługo juz mojego życia, ale do jego końca nigdy tego niemcom nie zapomnę!
        I oni teraz mają śmiałość o cokolwiek od nas się upominać?
        Butny i prostacki naród (z wyjątkami, które podejrzewam, nie były czystej krwi
        niemieckiej).

Pomnik ofiar nazizmu - to brzmi pięknie! Aby przyszłe pokolenia nie zapomniały,
        że tym naszym sąsiadom nie można NIGDY ufać. Prześledźcie historię! Zawsze
        znajdują jakiś pretekst by słabszego zaatakować!
        • drojb Biedna babciu Agato! 22.12.06, 14:10
          Skoro przez ponad 60 lat hodujesz w sobie nienawiść i nieufność wobec sąsiadów,
          to twoje życie musi być smutne... A mogłabyś piwa się napić z jakimś
          sympatycznym Niemcem
          • agata.balu Re: Biedna babciu Agato! 22.12.06, 16:03
            Dziękuję za pouczenie drojb. Piwo pijam, ale tylko w kulturalnym towarzystwie!
            nie
        • snah1 Re: Nasza odpowiedź Erice Steinbach 22.12.06, 16:25
          Szanowna Pani Agato!
          Ze zrozumieniem przyjmuje do wiadomosci Pani postawe, ale nie pochwalam jej i
          nie akceptuje! Pani byla w wieku mojej Matki, ktora polscy zolnierz i milicjanci
          zamkneli do obozu Lamsdorf/Lambinowice a pozniej wywieziono w odkrytym wagonie
          weglowym w nieznane. Moja Matka byla 4 lata - prosze mi powiedziec - jaka wine
          miala na sobie za to, co sie stalo Pani i Pani rodzinie? Czy zlo i wina nie jest
          dzielem czlowieka - konkretnego, z krwi i kosci?! Czy Pani krzywda nie zamglila
          pani oczu w spojrzeniu na ludzi? Ja jestem Niemcem, pochodzie z Oppeln/Opole -
          czy mnie tez Pani nienawidzi?
          W przeddzien Swiont Bozego Narodzenia /Weihnachten zycze Pani spokoju ducha i
          laski wybaczenia!
          Gruess Gott
        • old.european Pani agato.balu 25.12.06, 00:39
          agata.balu napisała:

> Moje przyszłość została zmarnowana gdy w 1941 roku niemcy zamordowali moją
          > matkę. Straciłam matkę, straciłam szansę na rodzeństwo, straciłam ojca, który
          > po smierci matki całkiem się stoczył. Straciliśmy także cały dobytek. W PRL-u
          > za pierwszą pensję kupiłam sobie budzik, by zdążać na czas do pracy.
          > Niedługo juz mojego życia, ale do jego końca nigdy tego niemcom nie zapomnę!
          > I oni teraz mają śmiałość o cokolwiek od nas się upominać?

Zapewniam pania, ze pani budzika nikt nie chce. Nie chce rowniez zadnej rzeczy,
          ktora nalezy do pani. Jezeli sie upominaja, to o rzeczy, ktore do pani nie
          naleza, nigdy nie nalezaly i nigdy nalezec nie beda.
      • amg10 Jako wroclawian nie dostaniesz obywatelstwa: 22.12.06, 16:10
        francuzkiego, rosyjskiego, niemieckiego, japonskiego ,chinskiego ...
        Mozesz dostac TYLKO polskie.
      • snah1 Re: Nasza odpowiedź Erice Steinbach 22.12.06, 16:13
        A co polskie ci niewygodne? Wroclawianie to zza Buga - bo Deutsche pochodzom z
        Breslau! Tak ze nawet ein deutscher Schäferhund ci nie pomoze! A tak nawiasem
        muwionc - Schlesien to wam zamalo? Teraz to wam RFN-u sie chce? Juz Churchill
        powiedzial: "Nie dawajcie polskiej gesi niemieckiej karmy, bo zdechnie". I po co
        to wam? Tysionce hektarow lezom odlogiem, bo nie ma gospodarza, a wy o jakiej
        tam "ziemi odzyskaniej" paplecie. Niemcy - jak muwicie - byli zekomo tylko
        kolonistami - ale to na naszych prawach wiekszosc miejscowosci nabralo praw
        miejskich! To o nasi przodkowie wybudowali drogi, zurbanizowali i unowoczesnili
        te tereny (nawet A4 jest po Niemcach). A wiec - jesli ktos mowi o dorobku tych
        ziem, to uczciwie je mowic o tych ktorzy mieli znaczacy wklad w rozwuj tego
        regionu - a byli to przewaznie Deutsche!
        Alles Gute und Frohe Weihnachten!

• de_oakville Re: Nasza odpowiedź Erice Steinbach 24.12.06, 12:32
          snah1 napisał:

> To o nasi przodkowie wybudowali drogi, zurbanizowali i unowoczesnili
          > te tereny (nawet A4 jest po Niemcach). A wiec - jesli ktos mowi o dorobku tych
          > ziem, to uczciwie je mowic o tych ktorzy mieli znaczacy wklad w rozwuj tego
          > regionu - a byli to przewaznie Deutsche!

Oczywiscie, to co Pan pisze jest prawda. Trzeba byc slepym, zeby jadac przez te
          ziemie, nie widziec tego golym okiem. Dla dobra tych ziem nalezalo je pozostawic
          temu, do kogo nalezaly. Te granice nigdy nie powinny byc przesuwane i nikt nigdy
          nie powinien byc na sile wysiedlany ze swojego wlasnego domu. Takze dla dobra
          psychicznego samych Polakow - dla niejednej osoby przyjemniej byloby jesc
          posilki z aluminiowej miski, ale wlasnej, anizeli ze zlotych talerzy po
          poprzednich wlascicielach. Innymi slowy - dla wielu, przyjemniej jest chodzic po
          Krupowkach w Zakopanem, polskiej ulicy, niz po rynku we Wroclawiu, choc jest on
          zarowno bardziej imponujacy i, trzeba to przyznac, ladniejszy.
          Ale slalo sie. O losach Europy nie decydowali Polacy (choc wielu Polakow pewnie
          chcialoby zeby do Polski przylaczono jak najwiecej terenow, nie wazne czy w
          przyszlosci zamienia sie w pustynie, czy w sawanne), tylko tzw. "wielcy tego
          swiata" - najpierw Ribbentrop i Molotow (Hitler i Stalin), a potem Stalin,
          Roosevelt i Churchill. "Zonglowali" oni jak w cyrku losami calych narodow i
          losami historycznych krain i regionow zamieszkalych przez te narody od pokolen,
          w rezultacie czego doprowadzili do takiej mapy Europy jaka mamy obecnie. Na
          ziemiach, ktore zmienily wlasciciela urodzily sie nowe pokolenia mieszkancow,
          uwazajacych je za swoja wlasna ojczyzne. Lepiej jest wiec pozostawic sytuacje
          taka jaka jest i pogodzic sie ze stanem jaki jest. Slyszalem powiedzenie, ze
          Niemcy lubia wszystko wykonywac w 150%, ale nieraz lekarz musi podjac decyduje o
          pozostawieniu kuli w ciele pacjenta, gdyz wyciaganie jej stanowi wieksze
          zagrozenie dla zycia. Wydaje sie jednak, ze niejeden "lekarz" dochodzi po latach
          do wniosku, ze medycyna poczynila juz odpowiednie postepy zeby te kule wyciagnac
          i nie mysli, ze z punktu widzenia pacjenta, pomimo postepow w medycynie, im
          pozniej tym gorzej.

> Frohe Weihnachten und ein glückliches Neues Jahr 2007!
    • krakow492 Nasza odpowiedź Erice Steinbach 22.12.06, 17:58
      Bardzo dobry pomysl! Ale zamiast wyciagac reke po pieniadze do rzadu, proponuje
      zawiazac powazna fundacje , ktora zajmie sie zbiorka funduszy, opracowaniem
      programu Centrum Pamieci Narodowej, promowania studiow zagranicznych
      doktorantow, wydawania prac i publikacji za granica, robienia filmow
      dokumentalnych a nawet fabularnych. Nikt na zachodzie za wyjatkiem specjalistow
      historykow nie zna calej prawdy o II wojnie i jej skutkach. Czas zrobic cos
      naprawde na duza skale teraz, gdy Polska nie jest juz egzotycznym zacofanym
      kraikiem z komunistycznego obozu.Idea na pewno zyska wielkie poparcie roznych
      organizacji,firm, instytucji i osob prywatnych.
      • wesolychswiat1 Agato.balu 22.12.06, 22:53
        Na wskutek donosu przez Polaka, sasiada, Polski zandarm przestrzelil mi pluco,
        przez niego uciekalem przez Wisle pod Karczewiem przy mrozie-17°Cna boso,ale
        mnie nie zlapali.5mcy pozniej wywieziono mnie na roboty do Niemiec, do Kassel,w
        tym czasie front przechodzil przez moje rodzinne strony, bratnia Armia Czerwona
        tak cywilizowana ze odrabala memu ojcu palec siekiera na pienku drzewa,zeby mu
        zabrac obraczke. Po powrocie do Polski(po 3 latach), ubowcy na Rakowieckiej
        zlamali mi obojczyk i zebra, wsadzili do Bialoleki i Goleniowa, za NIC, zobacz
        wiec kobieto ile nieszczescia mnie spotkalo w zyciu. Nie mam nienawisci do
        denoncjatora, do Niemcow na robotach, do Polakow, ktorzy wyrzadzili mi wiecej
        krzywdy niz Niemcy, nawet do ruskich o palec mego ojca. Gdybym podsycal
        nienawisc do ludzi co robili mi krzywde, mysle ze ta nienawisc by mnie wypalila
        od srodka. Kocham zycie, biore je takie jakie jest, mam 82 lata i dzieki Bogu
        jestem pra-dziadkiem i na przekor wszystkim postanowilem zyc do setki.
        Zycze Pani Radosnych Swiat

to byl moj wspanialy tata, ktory czyta wszystkie moje newsslettery - babette663
        • koloratura1 Re: Agato.balu 23.12.06, 12:05
          wesolychswiat1 napisała:

(...)
          >
          > to byl moj wspanialy tata, ktory czyta wszystkie moje newsslettery - babette663

Babette, przekaż Twojemu Wspaniałemu Tacie moje najserdeczniejsze życzenia
          dożycia tej setki w jak najlepszym zdrowiu!

Tobie też - Wesołych Świąt!
    • dobroslawa2 Genetyczny patriota Suski wywałać chce IV Wojnę 22.12.06, 23:49
      Światową?
      Piss to zgrupowanie ludzi o niższym niz przeciętnym IQ.
    • dobroslawa2 Witaschku pora się czegos nauczyć 22.12.06, 23:58
      Dziennikarska Spółdzielnia Pracy ZAP (Zachodnia Agencja Prasowa) w Poznaniu w
      latach 1958-1972 wydała dziesiątki książek tłumaczonych na angielski i
      niemiecki o zbrodniach niemieckich. Redakcja kierował Edmund Męclewski, którego
      o komunizm trudno posądzać.
    • tornson Antykomunistyczny motłoch zrobił Polsce ostrą 23.12.06, 22:23
      krecią robotę. Banda antykomunistycznych kretynów, z tymi inkwizycyjnymi
      pseudohistorykami z IPN na czele, którzy wychwalają neonazistowskie organizacje
      pokroju NSZ, sympatyzują z bałtyjskimi neonazistami, nazywają ZSRR okupantem.
      Nic dziwnego że coraz częściej Polska jest postrzegana w świecie jako
      pronazistowski kolaborant. Podziękujmy IPNowi i reszcie antykomunistycznej
      ciemnoty za to jaką nam w świecie opinię wyrobili.
    • stix Z Niemcami należy rozmawiać przy pomocy kija. 24.12.06, 16:15
      Ten prymitywny naród nie rozumie innej mowy.
      • old.european Re: Z Niemcami należy rozmawiać przy pomocy kija. 25.12.06, 00:34
        stix napisał:

> Ten prymitywny naród nie rozumie innej mowy.

Z kazdy, z kazdym za pomoca kija! Ta mowa najlepiej wam jeszcze wychodzi.
        • che.guevara Tyle że na ogół to raczej z Polską rozmawiano 25.12.06, 13:35
          za pomocą kija.
    • josifek A kiedy Pomorze Zachodnie ziemiami 24.12.06, 17:47
      odzyskanyumi jest, Pomorze zachodnie( raczej Szczecinskie) nigdy nie bylo
      dobrowolnie, czescia jakiegos panstwa polskiego.
      Moze sie Niemcy i takze Polacy lepiej historii naucza.
    • josifek A Slask Krol Polski Czechom sprzedal 24.12.06, 17:52
      albo tez Slask zawsze Czeski byl ( polskie slowo "serderczny" od czego sie
      wywodzi) a Krol Polski sie wszelkich praw do Slaska zrzekl, moze poslkich
      historykow to nie dziwi, dlaczego Krol Polski zamki obronne miedzy Czestochowa a
      krakowej budowal, jak wedlug pewnych Polakow, Slask Polski byl.
      Jest tez prawda ze Niemcy zadnych praw do slaska nie maja, bo go nielegalnie od
      Austri zdobyli, Austria bez zgody parlamentu czeskiego, zadnego prawa nie miala,
      aby Slask Prusakom dac.
      A nawet Slask Cieszynki, Polacy po IWS sila Czechom odebrali, choc Slask
      Cieszynski dobrowolnie, w XVI wieku, sie do Czech przylaczyl...
    • old.european Re: Nasza odpowiedź Erice Steinbach 25.12.06, 00:31
      witaschek napisał:

> Najpierw to nalezy odsunac od pracy na uczelniach starych komunistycznych
      > profesorow, ktorzy pisza o II wojnie swiatowej a nie znaja nawet jezyka
      > niemieckiego.

Przejrzalbym tez doktoraty komunistyczne i sprawdzil znajomosc jezykow
      niektorych prezydentow i premierow, wychowankow tych komunistycznych
      profesorow. Zwlaszcza tych, ktorzy dzis sie wyrzekaja komunizmu i za prawikow
      robia. Bo moze sie okazac, ze sa szczegolnie skazeni i ta komunistyczna
      interpretacje historii dalej niosa a tylko rekami dla niepoznaki machaja, ze
      nie.
    • old.european Tow. Gomulko! Zadanie spelnione! 25.12.06, 00:45
      "zachęca też do ustanowienia nowego święta - dnia pamięci narodowej odzyskania
      ziem ojczystych"
      • polani Re: Tow. Gomulko! Zadanie spelnione! 25.12.06, 13:48
        Mi oddlasimy arab srafe gazy a polacy maja oddac niemca odziskana ziemie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka