Dodaj do ulubionych

Zydzi zablokowali spektakl o Rachel Corrie

29.12.06, 21:31
Amerykańskiej wolontariuszce, która w 2003 r., w wieku 23 lat, zgineła pod
gąsienicami izraelskiego buldożera w Gazie. Ponieważ miejscowa społeczność
zydowska odczytała to przejaw antysemityzmu - spektakl odwołano ( skreslono z
repertuaru na najbliższy sezon)

www.variety.com/article/VR1117956295.html?categoryid=19&cs=1
Obserwuj wątek
    • i-love-2-ski Re: Zydzi zablokowali spektakl o Rachel Corrie 29.12.06, 21:33
      prawda w oczy kole. cholerni bohaterowie,ktorzy buldozerem rozjezdzaja
      nieuzbrojone kobiety.
      • ossey Re: W Libanie w majtki s....li 29.12.06, 21:41
        odwazni to oni sa do bezbronnych albo do dzieci z kamieniami.
    • polski_francuz Skad my to znamy? 29.12.06, 21:57
      Sprobuj podskoczyc na forum obronczyni "dobrego imienia". Od razy dostaniesz
      doniczka w leb i staniesz sie antysemita.

A do rzeczy.

Mysle, ze kazda spolecznosc ma prawo sie bronic przed tym co ja obraza. Polacy
      sie wsciekaja o "polskie obozy" czy "antysemityzm" (ktory pozbawia ich
      tradycyjnej roli ofiary), Rosjanie o "imperialistow" itp.

Inteligencja jest, przynajmniej dla mnie, umiejetnosc smiania sie z samego
      siebie.

I tak kiedys sie obrazalem o zle slowa o Polakach. Teraz smieje sie
      ogladajac "Big Lebowski" i uwazam, ze nasz obraz durnowatych ale
      nieszkodliwtch bucow nie jest wcale taki negatywny.

Izraelczycy sa dosc mlodym panstwem, bez zadnej tradycji panstwowosci i z
      poteznym oporem na swiecie wobec ich polityki. I nie potrafia sie popatrzyc z
      dystansem na to jak ich inni widza.

By dac przyklad, gotow jestem sie zalozyc, ze oberwe zaraz za te slowa...

PF
      • cygan37 Re: Skad my to znamy? 29.12.06, 22:07
        Po prostu strach jest złym doradcą.
        Oni się boją
      • absztyfikant Re: Skad my to znamy? 29.12.06, 22:10
        Masz sporo racji PF. A co do spektaklu, to trzeba pamietac, ze go nie
        widzielismy, wiec trudno sie do tej sprawy obiektywnie odniesc.
        • dana33 Re: Skad my to znamy? 29.12.06, 22:17
          nu, spektaklu tez nie znam. natomiast znam dobrze ta historie.

czego szanowni nie zauwazyli wygodnie, to ostatnie zdanie tego artykulu, wiec
          podsuwam wam pod wasze niezyczliwe i ciagle wachajace nosy (nie zydowskie,
          oczywiscie):
          "CanStage posted a $700,000 loss in its most recent season and is facing a
          struggle as this year it produced 10 plays, none of which met with critical or
          audience approval."

jak widac, to przedstawienie bylo jeszcze jednym "sukcesem" tego teatru, a
          niekoniecznie znow ci cholerni zydzi.
          • polski_francuz Cos widze 29.12.06, 22:22
            ze zakladu nie wygram.

Ach ci Zydzi, wystarczy tylko o forsy wspomniec...:)

No to dobranoc!

PF
      • grzegorz1948 Re: P-F 29.12.06, 22:20
        Ty sie narazasz.Jak cie te wszy obskocza to ratunku dla ciebie nie
        bedzie.Podeslac ci DDT lub moze cos mocniejszego?Ale teraz do rzeczy:
        Izraelczycy sa dosc mlodym panstwem, bez zadnej tradycji panstwowosci i z
        > poteznym oporem na swiecie wobec ich polityki. I nie potrafia sie popatrzyc z
        > dystansem na to jak ich inni widza.
        Jakim mlodym?!4000lat istnieje Izrael na wszystkich kontynentach.
        A co do tej Amerykanki to co ona szukala tam na tej rodzinnej ziemi Danusi?
        Cholera nie wiedzialem ze Lodz sie rozciaga az na BW-no dobra czlowiek sie
        ciagle uczy-powiedzcie mi tylko jak Zydzi byli zdolni zatrzymac spektakl w USA?
        Tego chyba nikt mi nie wytlumaczy.
    • ben.huur czysta prawada jest widac czystym antysemityzmem 29.12.06, 23:08
    • wann Re: Zydzi zablokowali spektakl o Rachel Corrie 29.12.06, 23:56
      Gdy sztuka dotyka wielkiej polityki, musi bardzo dbać o obiektywizm. Ja nie
      znam szczegółów tego incydentu, ale mam przekonanie, że był to nieszczęsliwy
      wypadek. W przeciwnym przypadku sprawca zostałby osądzony w głosnym procesie, a
      takiego sobie nie przypominam.
      Jeżeli sztuka nie dba o obiektywizm, wywołuje niepotrzebne napięcia. Wczoraj w
      Polsce w Zakopanem zginęła 12 dziewczynka z Izraela. Przejechał ją samochód z
      uszkodzonymi hamulcami bez kierowcy. Można sobie wyobrazić sztukę w Izraelu tak
      sfabularyzowaną, że wywoła gniew widzów i międzypaństwowe napięcie.
      Sztuka może kłamać i może służyć okrutnej propagandzie. XX wiek był tego
      wymownym przykładem.
      • i-love-2-ski Re: Zydzi zablokowali spektakl o Rachel Corrie 30.12.06, 00:03
        wann napisał:

> Gdy sztuka dotyka wielkiej polityki, musi bardzo dbać o obiektywizm. Ja nie
        > znam szczegółów tego incydentu, ale mam przekonanie, że był to nieszczęsliwy
        > wypadek. W przeciwnym przypadku sprawca zostałby osądzony w głosnym procesie, a
        >
        > takiego sobie nie przypominam.
        >

no nie ty powinienes pisac komedie w trzech aktach,jestes lepszy niz fredro.
      • grzegorz1948 Re: Zydzi zablokowali spektakl o Rachel Corrie 30.12.06, 00:05
        A moze zauwazysz ze tam na Gubalowce to byl prywatny samochod nowobogackiego
        ktoremu braklo pieniedzy na konserwacje a tam w Izraelu pojazd panstwowy z
        kierowca( moze synus ktorejs emigrantki z tego forum) i z zimna krwia
        przejezdza przez czlowieka tak jak za czasow faszystowskich czy komunistycznych.
        Jezeli cos wiesz o tym wypadku na Gubalowce to napisz wiecej. Widzialem w TV
        tego wlasciciela samochodu i jak widac ten wypadek na dziadku wrazenia
        wielkiego nie zrobil.
        • dana33 Re: Zydzi zablokowali spektakl o Rachel Corrie 30.12.06, 00:19
          grzesiu...... co z ta odyseja moja????
          widze, ze dopisujesz do mojej biografi rozdzial o moim synie..... ok..... mam
          nadzieje, ze dolaczyc do mojej odyseji rowniez i rozdzial zatytulowany syn dany.

wiec kiedy ujawisz nam detale mojej francuskiej odyseji?
          • grzegorz1948 Re: Danus 30.12.06, 01:06
            Ty mnie mozesz p o l u b i c! Ty se mozesz w Izraelu cala banda idiotow rzadzic
            ale wara od Europy.Dostaniesz to co ja bede chcial i kiedy bede chcial a teraz
            morda w kubel.W tym poscie jezeli bys miala europejski komputer to mogla bys
            zrobic powiekszenie na 40% i to wtedy lupy bys nie potrzebowala tylko troche
            znajomosci komputera.Tego wlasnie chce oszczedzic forumowiczom i ten problem
            musze rozwiazac. Post byl tylko wyslany aby ci pokazac ze nie blefuje.A teraz
            malpeczko zejdz mi z krawata i idz sobie z swaja swiatla swita pogadac.
            • dana33 Re: Danus 30.12.06, 01:31
              mowy nie ma, zebym ci zeszla z krawata czy z czegokolwiek innego.
              widze, ze w przeciwienstwie do mnie, jestes wielkim specem od computerow, ze w
              ciagu miesiaca nie mozesz rozwiazac prostego problemu, ktory moj synek
              rozwiazal w ciagu 2 minut...
              nu, wg tego, co mi przyslales, to tylko widze, zes zachowal moja korespondencje
              sprzed 3 lat. tak wlasnie myslalam, przestajac do ciebie pisac, bo sie
              zorientowalam, ze nic nie chciales wiedziec naprawde, tylko chciales miec
              jakies "dowody". w tym mailu co mi podeslales nie ma ani jednego slowa o mojej
              odyseji. jakie informacje ci dalam, to troche pamietam. odyseji nie pamietam,
              wiec bardzo chce sobie to przypomniec. jak rowniez cala reszte mojej biografii,
              ktorej tez nie pamietam... :))))
              morde w kubel, szanowny, to ty. ja bede ci dzien w dzien, na kazdym watku na
              ktorym cie zobacze, przypominac ci o twojej obietnicy, natychmiastowego
              zeskenowania i opublikowania na forum mojej francuskiej odyseji.
              jak dotychczas, to blefujesz i to straaaaaasznie.... czekam na dowody, ze ty
              nic, tylko piszesz sama prawde.
              dalli, gregor der germanski....
              • grzegorz1948 Re: Danus 30.12.06, 01:36
                Musisz miec wielkie mieszkanie ze 2 minuty zolnierz IDF potrzebowal na
                przyniesieniu mamusi lupy-przeciez pisalas zes czytala pod lupa.A teraz morde w
                kubel i precz z krawata.
                • dana33 Re: Danus 30.12.06, 01:47
                  nie takie wielkie, grzesiu die laus.... oczywiscie, ze potrzebowalam lupy, ale
                  sama ja sobie wzielam. synus przyszedl pozno i wtedy zalatwil to szybciutko.
                  morde w kubel, reke na skenner i dawaj tutaj moja odyseje.

p.s. masz porzadny krawat, czy taki na gumke?????
        • wann Re: Zydzi zablokowali spektakl o Rachel Corrie 30.12.06, 00:22
          Pisz o faktach, które znasz. Swoje domniemania i wyobrażenia zachowaj dla
          siebie, albo zaznacz, że to tylko spekulacje.
      • aaki ty bracie jestes lepszy niż woody allen 30.12.06, 00:09
        :-)
    • i-love-2-ski dla wanna 30.12.06, 00:07
      pare fotek,ktore pewnie pozwoli ci spac lepiej. w koncu nie zginela zadna wazna
      osoba,tylko jakas gojka a buldozer z dzielnym wojakiem z IDF wiadomo nie
      dowidzi,nie doslyszy i nie wie gdzie sa hamulce,bo jedyne co wie to to,ze ma
      zburzyc koms dom.
      www.indybay.org/newsitems/2003/03/17/15838231.php
      • dana33 Re: dla wanna 30.12.06, 00:42
        taaaaaaak...... jak juz dajesz jakis link, idiotko wiadomo skad, to daj go tak,
        zeby nie mozna bylo czytac komentarzy...... najlepszy to byl ten:

Truthsayer
        by Mark Smith
        Friday Dec 15th, 2006 4:00 PM
        This is very sad. Should never have happened--Israel should have taken
        precautions to remove blind spots from the bulldozers.

Please note that the photographs above paint an incorrect timeline, though. As
        you can tell from the photos' backgrounds, the image of Rachel standing up is
        taken in a different place than from where she was crushed by the machine.
        Thus, it is not entirely clear if the bulldozer ever even saw her, since those
        photographs were taken at different places (and different times in the day).

Let's please stop propgandizing her tragedy.
        ---------
        tys taka glupia, ze z latwoscia mozna ci udowodnic twoje manipulanctwo...
      • felusiak1 Re: dla wanna 30.12.06, 02:37
        rachel, nieszczęśliwe wypadki zdarzają sie kazdego dnia.
        Dziewczę upadło zanim zostało zasypane gruzem. Kierowca buldozera nie widział
        jej gdyz upadła, poddany został wielogodzinnym przesłuchaniom, podłaczono go do
        wykrywacza kłamstw. Robicie z tego wielka afere polityczną. Dla was jej śmierć
        nie ma wiekszego znaczenia a słuzy jedynie do odreagowywania własnego
        światopoglądu. Można i tak. Wann ma całkowita rację pisząc, że w takich
        przypadkach obiektywizm jest konieczny. Nic w świecie nie dzieje sie bezprzyczynowo.
        Wasze emocje widać jak na dłoni. Kiedy żołnierz postrzeli dziennikarza wylewacie
        krokodyle łzy. Kiedy islamista odetnie dziennikarzowi głowe kwitujecie to
        krótkim "Po co tam pojechał..."
        • marouder Ona to wszystko wie, ale nawet na sw. spowiedzi 30.12.06, 02:56
          ..nie przyzna sie do swiadomosci opisanego przez ciebie stanu rzeczy.
    • o_brother1 Nie Zydzi tylko zionce.n/t 30.12.06, 00:47

• dana33 Re: Nie Zydzi tylko zionce.n/t 30.12.06, 00:48
        juz cie jasku przygnalo tutaj?
    • felusiak1 Ach ci wstretni Żydzi 30.12.06, 00:56
      Sobie dziewczyna szła drogą i spychacz ja na miazgę rozjechał.
      www.honestreporting.com/articles/critiques/Bulldozer_Accident.asp
      Bulldozer IDF: www.benfrank.net/nuke/images3/bulldozer.jpg

www.honestreporting.com/graphics/articles/corrie.jpg
      A, i jeszcze jedno. To był amerykański bulldozer i rodzice Corrie podali
      producenta do sądu. Sąd wyrzucił pozew do kosza.
      • dana33 Re: Ach ci wstretni Żydzi 30.12.06, 01:07
        taaaak felusiak...... nie oczekuj tutaj wiecej tej idiotki wiadomo skad i jej
        swity.....
        ale zasejfowalam sobie ten link, bo nie mam watpliwosci, ze ghotir jeszcze o
        tym bedzie pisal.... to przeciez podobno byla jego sasiadka.... owze ghotir
        nie moze zapomniec, ze napisala, ze sama byla winna tej tragedii, bo i byla na
        terenie zamknietym, i zlekcewazyla ostrzezenia i prowokowala.
      • marouder No i ci wspaniali Palestynczycy. 30.12.06, 01:11
        Na I-szym zdjeciu z zamieszczonych pod ponizszym linkiem, stojace po prawej
        palestynskie chlopaki "obcinaja" panne Corrie nie tak, jak sie patrzy na Wielce
        Czcigodna aktywistke ale, rzeklbym, wrecz przeciwnie:))

• dana33 Re: No i ci wspaniali Palestynczycy. 30.12.06, 01:24
          dziewczynie jak widac nudzilo sie w spokojnej ameryce, chciala troche adventure,
          no i jak widac z tych zdjec, 5 minutes of fame.... co to za czlowiek, ktory
          pali flage wlasnego kraju? i to flage usa, ktora amerykanie czcza, szanuja i
          maja przed domem caly okragly rok, a nie tylko w dniu niepodleglosci.
          byla doroslym czlowiekiem. kazdy dorosly czlowiek jest odpowiedzialny za swoje
          czyny i musi rowniez ponosic konsekswencje swojego zachowania.
          nie ma watpliwosci, ze byla to tragedia. szkoda kazdego ludzkiego zycia. ale
          dziewczyna wiedziala dobrze, czym ryzykuje.
          nie mowie juz o tym, ze to pieski interes tych wszystkich pissnikow,
          przyjezdzac tutaj i protestowac przeciwko polityce obcego im kraju. moga
          protestowac i demonstrowac przeciwko polityce kazdego kraju we wlasnym kraju.
          i tylko prowokator i idiota lezie tam, gdzie wyraznie jest oznaczone:
          niebezpieczenstwo, teren wojskowy zamkniety.
          • grzegorz1948 Re: No i wspaniala Danusiu 30.12.06, 01:32

dziewczynie jak widac nudzilo sie w spokojnej ameryce, chciala troche adventure,
            no i jak widac z tych zdjec, 5 minutes of fame.... co to za czlowiek, ktory
            pali flage wlasnego kraju? i to flage usa, ktora amerykanie czcza, szanuja i
            maja przed domem caly okragly rok, a nie tylko w dniu niepodleglosci.
            byla doroslym czlowiekiem. kazdy dorosly czlowiek jest odpowiedzialny za swoje
            czyny i musi rowniez ponosic konsekswencje swojego zachowania.
            nie ma watpliwosci, ze byla to tragedia. szkoda kazdego ludzkiego zycia. ale
            dziewczyna wiedziala dobrze, czym ryzykuje.
            nie mowie juz o tym, ze to pieski interes tych wszystkich pissnikow,
            przyjezdzac tutaj i protestowac przeciwko polityce obcego im kraju. moga
            protestowac i demonstrowac przeciwko polityce kazdego kraju we wlasnym kraju.
            i tylko prowokator i idiota lezie tam, gdzie wyraznie jest oznaczone:
            niebezpieczenstwo, teren wojskowy zamkniety.

• No i ci wspaniali Palestynczycy.
            marouder 30.12.06, 01:11 + odpowiedz

Na I-szym zdjeciu z zamieszczonych pod ponizszym linkiem, stojace po prawej
            palestynskie chlopaki "obcinaja" panne Corrie nie tak, jak sie patrzy na Wielce
            Czcigodna aktywistke ale, rzeklbym, wrecz przeciwnie:))

• marouder jak to jest gregor, jak to sie odczuwa, czym, gdy 30.12.06, 01:43
              ..sie pisze o innych ludziach, jako o wszach?
              • star-war Re: normalnie sie czuje, 30.12.06, 01:53
                jak kazdy pomiot hitlerowski , oni juz tak maja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka