Gość: Ted IP: 194.29.143.* 03.04.03, 15:23 Ciekawe kiedy rosyjscy muzułmanie wypowiedzą "świętą wojnę" swoim własnym władzom za bestialskie mordy w Czeczenii. Ich ochocze krytykowanie USA przypomina raczej podlizywanie się władzom w Moskwie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: KP tja tja... IP: *.physik.uni-giessen.de 03.04.03, 15:40 Jest to na rzeczy... Mi natomiast podoba sie to zdanie muftiego: "Każdy kraj jest darem bożym dla jego mieszkańców" > Ciekawe kiedy rosyjscy muzułmanie wypowiedzą "świętą wojnę" > swoim własnym władzom za bestialskie mordy w Czeczenii. Ich > ochocze krytykowanie USA przypomina raczej podlizywanie się > władzom w Moskwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepoprawny Re: tja tja... IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 03.04.03, 17:28 > Mi natomiast podoba sie to zdanie muftiego: > "Każdy kraj jest darem bożym dla jego mieszkańców" Tu nastapila mala pomylka. Majac na mysli Irak, mufti chcial zapewne powiedziec: Każdy kraj jest rajem bożym dla jego mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starski Re: tja tja... IP: *.aardvark.dialup.pol.co.uk 03.04.03, 19:36 Gość portalu: niepoprawny napisał(a): > > > Mi natomiast podoba sie to zdanie muftiego: > > "Każdy kraj jest darem bożym dla jego mieszkańców" > > Tu nastapila mala pomylka. Majac na mysli Irak, mufti chcial > zapewne powiedziec: Każdy kraj jest rajem bożym dla jego > mieszkańców. Ja mysle,jednak ze "kazdy kraj jest darem bozym dla jego mieszkancow" o ile oczywiscie sa muzulmanami i bron boze nie sa kobietami. Dla kobiet i innowiercow kazdy kraj( muzulmanski) jest batem bozym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja A sojusznikem USA w Europie jest Polska... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.03, 01:12 Z Rosji do Polski jest blizej niż do USA. Polska jest uważana za największego sojuszkika USA w Europie środkowo-wschodniej. Decyzje dopiero teraz ogłoszono, ale przygotowania do niej zostały poczęte już dawno. Decyzja może i jest debilna, może i ich "pojebało", ale niestety wypowiedzenie świętej wojny jest faktem. Wojna napewno nie będzie konfliktem z czołgami, bombowcami, piechotą itd, ale będzie wojną partyzncką, co współcześnie oznacza terroryzm. A że łatwiej dostać się do Polski, niż do USA... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malpa Skończyć z przelewem amerykańskiej krwi !!! IP: *.wre.adelphia.net 04.04.03, 02:27 Neutronówką w tych brudnych Arabów !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druga małpa Małpo, wstydu nam nie rób i nie małpuj prezydenta IP: *.server.ntl.com 04.04.03, 03:19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wypędzony Cadyk Pomysł mi się podoba: bić Lachów. Bo głupie. IP: *.server.ntl.com 04.04.03, 03:24 I rasiści jak wszystcy diabli. Bo zakompleksione. Arabów niby nie lubię, ale to też...semito-chamici. Chyba wole ich od tych jakiś Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Witam KOBIETE ISLAMSKA, pani Starski... 04.04.03, 01:24 Ludzie, jesli nie jestescie arabistami i nie plotkujecie z tlumem kobiet islamskich, to - na milosc Boska - nie powtarzajcie komunalow o kobietach islamskich. Bylam w krajach islamskich, w UK stykam sie na codzien z wieloma kobietami z krajow islamu (tu handel i uslugi sa glownie w pakistanskich rekach), jestem kulturoznawca i...bym z tym naiwnym stereotypem polemizowala. NB. W Saddamowym parlamencie procent kobiet WYZSZY niz w polskim Sejmie. Pozdrawiam w tobie te kobiete islamska -Allach jest wielki. I widome cuda czyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: Witam KOBIETE ISLAMSKA, pani Starski... IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.03, 08:08 W Polsce mężczyzna ma prawo głosować albo na kobietę albo na mężczyznę. Kobieta tak samo. A wynik wyborów jaki jest, taki jest. Ja na przykład głosowałem na kobietę i okazało się, że to najmądrzejsza posłanka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cocteau to co powiesz o Kurdach IP: *.rosele01.nj.comcast.net 04.04.03, 01:45 to co powiesz o Kurdach irackich. Ze Bog sie od nich odwrocil? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr.ny DEMONSTRACJA ANTYWOJENNA I WPOWIADAJA WOJNE. IP: *.valueline.com 03.04.03, 16:23 to jest wlasnie doskonaly obraz tej hipokryzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: DEMONSTRACJA ANTYWOJENNA I WPOWIADAJA WOJNE. IP: *.minntech.com 03.04.03, 17:32 Gość portalu: piotr.ny napisał(a): > to jest wlasnie doskonaly obraz tej hipokryzji. Mowiac o hipokryzji, czy masz na mysli ze "koalicja" walczy o "wolnosc i demokracje" Iraku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KP Miedzy innymi o to walczy IP: *.physik.uni-giessen.de 03.04.03, 17:39 Cokolwiek tam bedzie pod egida USA-GB, a potem nowych wladz Iraku, bedzie to lepsze od Saddama. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey KP: Blair sie odcina od namiestnikostwa Iraku. 04.04.03, 01:42 Wyglada na ostre starcie - jest i w BBC i w Washington Post. Powell (a mowilam, nie wysylac generala -zaden dyplomata) znow sprawe zaognil, choc sie niby staral. Wyglada takze na przepychanki pomiedzy Pentagonem a Waszyngtonem (Departament Stanu), kto bedzie irackim "Bierutkiem" - Waszyngton nie chce tego gangstera, o ktorym tu kiedys pisalam (i dalam linka do CV). Brytyjczycy wykorzystuja Basre do ...rozmow z Szyitami (jako tej "bazie" przyszlego rzadu Iraku). Saddam ciagle ma ambasady w bardzo porzadnych krajach (jak np. Norwegia, jesli sie myle, popraw). Szyici jednak maja za zle brak pomocy Zachodu w czasie powstania w 1991 - stad: daleko idaca rezerwa. Mam wrazenie, ze cos ciekawego - politycznie - sie dzieje. I militarnie: sprzymierzeni mieli dobre rozpoznanie, a tu..."gwardiejcy" Saddama znikneli - tez on-line (BBC, Washington Post etc). Musze isc z psem na spacer. Jak wroce i jeszcze tu bedziesz, to bym chetnie z kims normalnym o w.w. porozmawiala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr.ny Re: DEMONSTRACJA ANTYWOJENNA I WPOWIADAJA WOJNE. IP: *.valueline.com 03.04.03, 17:53 dlaczego zmieniasz temat? ja pisalem o hipokryzji tych wszystkich pacyfistow, ktorzy nawoluja do swietej wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lutas Re: Rosyjscy muzułmanie wypowiadają świętą wojnę IP: *.FH-Muenster.DE 03.04.03, 16:23 Jebac muzulmanow!!Ci ludzie to jakies nieporozumienie i ostatnie scierwo na swiecie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KP sam sie puknij w kopulke! IP: *.physik.uni-giessen.de 03.04.03, 16:30 Puknij sie w czolo i nie wypisuj glupot! Muzulmanow jest MILIARD na swiecie i wiekszosc to normalni ludzie > Jebac muzulmanow!!Ci ludzie to jakies nieporozumienie i ostatnie > scierwo na swiecie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lutas Re: sam sie puknij w kopulke! IP: *.FH-Muenster.DE 03.04.03, 16:36 KP,podaj sie razem z nimi eltanazji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KP bredzisz IP: *.physik.uni-giessen.de 03.04.03, 17:08 Byles w jakims kraju arabskim? Rozmawiales z jakims muzulmaninem? Cos wiesz o ich religii, jej podzialach, jej historii? Jakbys cos wiedzial, to bys sie zastanowil, co bredzisz. Masz czlowieku rasizm w glowie i irracjonalny strach z jakichs migawek w gazetach. > KP,podaj sie razem z nimi eltanazji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr.ny Re: bredzisz IP: *.valueline.com 03.04.03, 17:19 jesli to normalni ludzie, to podaj mi choc jedno normalne panstwo muzulmanskie. Z demokratycznie wybranym parlamentem, niezaleznym sadownictwem, ustawodastwem zapewniajacym rownouprawnienie kobietom i mniejszosciom, wolnoscia prasy, rynkiem kapitalowym. Jedyne ktore cos probuje to Turcja, ale wlasnie dlatego ze w 1922 odcieli sie od mahometanizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KP nie o to chodzi IP: *.physik.uni-giessen.de 03.04.03, 17:30 Nie widzisz roznicy miedzy niedemokratycznymi krajami a haslem "jebac muzulmanow"? Jebac muzulmanow jest idiotycznym haslem skierowanym przeciwko zwyklym, powtarzam zwyklym ludziom. Czy nie przeciwstawialbys sie, gdyby kilkanascie lat temu ktos powiedzial: jebac Polaczkow ? Co do demokracji w tych panstwach, mamy podobne zdania. > jesli to normalni ludzie, to podaj mi choc jedno normalne > panstwo muzulmanskie. Z demokratycznie wybranym parlamentem, > niezaleznym sadownictwem, ustawodastwem zapewniajacym > rownouprawnienie kobietom i mniejszosciom, wolnoscia prasy, > rynkiem kapitalowym. Jedyne ktore cos probuje to Turcja, ale > wlasnie dlatego ze w 1922 odcieli sie od mahometanizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr.ny Re: nie o to chodzi IP: *.valueline.com 03.04.03, 17:33 "j.p." postukalbym sie w glowe i olal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bnadem Re: Znowu monosylaby cedzisz? IP: *.krakow.pl 03.04.03, 20:19 Gość portalu: piotr.ny napisał(a): > "j.p." postukalbym sie w glowe i olal. Nic nie wiesz, prymitywie, tylko doczepiasz się do sensownych ludzi i upieprzasz wątki. Spłyń do swojego ukochanego ny Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Pusc walec - roznice kulturowe wyrowna.... 04.04.03, 01:30 Oj, cos sie boje, Piotrze, ze "komuna" ci w glowie niezle pomieszala. tez puszczala ten walec - by rownal. I by wszyscy byli cacy i jednacy. Zdradzasz daleko idacy ETNOCENTRYZM, byc moze w ferworze dyskusji, a wiec zrob mala przerwe i pomysl. O tym walcu, co ma niby rownac. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Czy ci jakis Kurd robote na czarno podebral? 04.04.03, 01:27 A moze boss islamiste wolal? A moze jakis Arab z roboty za ciezkiego lenia cie wyrzucil? A moze - po prostu - prymitywnym rasista jestes, by sobie odbic niepowodzenia zyciowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JX Re: Rosyjscy muzułmanie wypowiadają świętą wojnę IP: 68.104.23.* 04.04.03, 02:14 Lutas; CZy Twoj NYK przypadkiem nie jest Kutas twoje wypowiedzi swiadcza o tym.JX Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyziu Re: Rosyjscy muzułmanie wypowiadają świętą wojnę IP: *.thejournal.southam.ca 04.04.03, 02:38 Gość portalu: Lutas napisał(a): > Jebac muzulmanow!!Ci ludzie to jakies nieporozumienie i ostatnie > scierwo na swiecie!!! Ty gosciu z Muenster juz nawet gadasz jak Hitler. Zastanow sie tylko, czy ktos ciebie nie uwaza za scierwo. Heil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sęp Uważam Lutasa za ścierwo, apetycznie śmierdzące... IP: *.server.ntl.com 04.04.03, 03:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lampart Chcieli wojny z muzułmanami no to ja maja /bt IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.03, 17:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepoprawny Re: Rosyjscy muzułmanie wypowiadają świętą wojnę IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 03.04.03, 17:26 > Ciekawe kiedy rosyjscy muzułmanie wypowiedzą "świętą wojnę" > swoim własnym władzom za bestialskie mordy w Czeczenii. Ich > ochocze krytykowanie USA przypomina raczej podlizywanie się > władzom w Moskwie. Muzulmanie rosyjscy wypowiedzieli wojne w imieniu Putina bo ten nie mial odwagi. A jesli chodzi o zbiorke pieniedzy na bron dla Iraku... Putin uprzedzil swoich braci - rosyjskich Muzulmanow i juz wyslal bron do Iraku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guru Nie mow...! IP: *.kjj.estpak.ee 03.04.03, 17:34 Gość portalu: niepoprawny napisał(a): > > > > Ciekawe kiedy rosyjscy muzułmanie wypowiedzą "świętą wojnę" > > swoim własnym władzom za bestialskie mordy w Czeczenii. Ich > > ochocze krytykowanie USA przypomina raczej podlizywanie się > > władzom w Moskwie. > > Muzulmanie rosyjscy wypowiedzieli wojne w imieniu Putina bo ten > nie mial odwagi. A jesli chodzi o zbiorke pieniedzy na bron dla > Iraku... Putin uprzedzil swoich braci - rosyjskich Muzulmanow i > juz wyslal bron do Iraku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 a co sprawi ta swięta wojna? a no to ze IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 03.04.03, 18:51 amerykanie wy...la wszystkich muzułmanów z kraju zagarna iracką ropę powstanie nowy muzułmański beznadziejny typ biedy AMERYKA WYPNIE SIE NA WSZYSTKICH I NA WSZYSTKO a w razie zagrożenia zrównają wszystko z ziemia nie zawracajac sobie głowy jakimiś cywilami Europa nie majac mozliwości przyjecia milionów uchodźców poprze stany w efekcie tego bedziemy mieli nowa zimna wojnę A wszystko to przez zachłannych amerykańskich żydków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KP nie kompromituj sie IP: *.physik.uni-giessen.de 03.04.03, 19:04 nie kompromituj sie, nie rzucaj miechem, nie rzucaj ksenofobia > amerykanie wy...la wszystkich muzułmanów z kraju (...) > A wszystko to przez zachłannych amerykańskich żydków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: nie kompromituj sie IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 03.04.03, 20:48 I co biedna Prostytutka zrobi ze swiatem muzulmanskim? Zniszczyc go nie moze. Oni sa nie tylko w Iraku czy Rosji. Wyszla Prostytutka na wojne z nimi. Coz, trzyma swoje bydlo od lat na ich swietej ziemi. Zbliza sie czas, ze Prostytutka musi odejsc. Wiem, ze malo kto w to wierzy, ale jest to nieuniknione. Jej bydlo bezbozne, z czynami zwierzecymi, plodzi terrorystow w obecnym Iraku. Chlopcy Osamy ja zalatwia wraz z niektorymi jej sojusznikami. Czarna przyszlosc dla Prostytutki nad wielkimi wodami na horyzoncie juz widoczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antysowieticus Re: nie kompromituj sie IP: *.dip.t-dialin.net 06.04.03, 19:33 ubek uwazaj aby ciebie tam w Kanadzie bin Laden nie dorwal...bo jak ci sie do dupy dobierze to na amen! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "katolik?' Re: Rosyjscy muzułmanie wypowiadają świętą wojnę IP: *.dialup.mindspring.com 03.04.03, 20:41 Jestem katolikiem bo moi rodzice mnie tak ochrzcili.Gdyby ksiadz z ambony teraz kazal mi walczyc ( czytaj zabijac ) muzulmanow to bym sie rozesmial z tego polecenia.To nie ze mna te numery.Ale to jest pusty smiech.Patrzac na setki mlodych arabskich mezczyzn w arabskich krajach na ulicach , w kawiarniach bez pracy,przyszlosci,z ideoologia sprzyjajaca ich prokreacji oraz braku pracy,takze braku kobiet w ich zyciu,nieszczescie Swiata jest zapisane w przyszlosci i bardzo blisko.Ci ludzie nie adoptuja sie w Europie i jej kulturze choc dwoma rekoma chca czerpac z ekonomicznych zdobyczy.Jakos tak Bozia wszystkim dala rece do siebie,ciekawe .Niewiele miejsca jest tutaj aby rozwijac tego rodzaju mysli ale mam nadzieje ze choc troche dodalem do myslenia.Mam tylko nadzieje ze u Arabow nie brakuje ludzi z otwarta glowa.Bo inaczej nie ma wyjscia,tylko wojna mozna wyeliminowac zasklepiony zascianek myslenia starych ideologow.Mlodsi ludzie sa zatruwani przez starych grzybow ktorzy wlasciwie za nic nie odpowiadaja tylko licza na szacunek z racji swoich lat.Wstyd wielki ale taka prawda.Zobaczcie kogo wysylaja na wojne.Swoich dzieci na pewno nie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Do KATOLIKA 04.04.03, 03:45 Jestes katolikiem, bos sie urodzil w rodzinie katolickiej. A chrzest uczynil z ciebie chrzescijanina. To niby drobiazg (ja sie nie czepiam!), ale tak jest scislej. Zreszta, jak wiekszosc polskich - i nie tylko - katolikow zbyt religiny nie jestes. I nie dziwi mnie brak checi twego uczestnictwa w jakies nowej wojnie krzyzowej, chocby do tego z ambony nie tylko proboszcz, ale i arcybiskup nawolywal. Niestety, powiem ci, ze nie jestem pewna reakcji Muzulmanow. Ich religia jest mloda; w porownaniu z nasza nalezaloby ja ulokowac gdzies przed czasami, opisywanymi w "Trylogii". I nie wiem, czy owi Muzulmanie nie zareaguja na te ichnie kazania, jak Maly Rycerz i spolka. Co do braku adaptacji Muzulmanow do spoleczenstw Zachodu, to racji nie masz: przyjedz do UK i sobie popatrz - czuja sie tu jak ryby w wodzie i ...spychaja leniwych Brytow (zwlaszcza z klas nizszych) na coraz odleglejsze pozycje: kobietka z Pakistanu ma pensjonat, a Angielka w tym pensjonacie tylko sprzata. To wlasnie, ta postepujaca deklasacja nizszych klas bialej czesci Brytyjczykow, sprawia, ze - mimo bardzo ostrego prawa, jesli chodzi o rasizm itp. - powoli nabrzmiewa tu problem rasowy. I boje sie, ze nastapi spoleczny wybuch. Zreszta, nie tylko ja sie tego boje. Niestety, nie da sie wyslac brytyjskiego proletariatu ani do szkoly (bo uczyc mu sie nie chce), by zaczal miec w stosunku do "Azjatow" rowne szanse, ani - wybacz - do Ameryki czy Australii, bo to juz, niestety, nie te kolonialne czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Rosyjscy muzułmanie wypowiadają świętą wojnę IP: 169.254.10.* 03.04.03, 22:01 ruski gnój.ja też ogłosze świętą wojne z ruskimi bandytami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U.K Re: Rosyjscy muzułmanie wypowiadają świętą wojnę IP: 213.78.81.* 03.04.03, 22:07 Rosyjscy muzulmanie jak to sie slyszy rosyjscy lazarze przeciez ten kraj smierdzi bieda niech oni sie zajma bieda a nie pierdolami zreszta i nasz tez nudzi im sie chca rozglosu jak nasz muzulman grzyb(rydzyk)otumania tych biednych starcow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryba Re: Wybić wszystkich czeczeńców a potem reszte muzułm IP: 212.76.37.* 03.04.03, 22:30 Wybić wszystkich czeczeńców a potem reszte ruskich muzułmanów. Niech zdychają, skoro nie potrafią żyć w pokoju!!! Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Re: Wybić wszystkich czeczeńców a potem reszte mu 04.04.03, 00:01 Gość portalu: Ryba napisał(a): > Wybić wszystkich czeczeńców a potem reszte ruskich muzułmanów. > Niech zdychają, skoro nie potrafią żyć w pokoju!!! A jakby tak was wybic, "nowoeuropejczyki"? I blizej, i strata mniejsza.... OE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Wybić wszystkich czeczeńców a potem reszte mu IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 04.04.03, 01:17 old.european napisał: > Gość portalu: Ryba napisał(a): > > > Wybić wszystkich czeczeńców a potem reszte ruskich muzułmanów. > > Niech zdychają, skoro nie potrafią żyć w pokoju!!! > > A jakby tak was wybic, "nowoeuropejczyki"? > I blizej, i strata mniejsza.... > > > OE Po co sie Pan tak ciska? Czy warto? Prosze wreszcie zrozumiec, ze fundamentalizm islamski wraz z upadkiem Iraku zostanie powaznie oslabiony. To fundamentalisci islamscy pchali Irak do wojny ze St.Zjednoczonymi. Nie ma zadnej roznicy -jesli chodzi o zasadniczy cel:zniszczenia USA i Zachodu- pomiedzy fundamentalizmem arabskim swieckim(m.in.reprezentowanym przez partie Baath) a fundamentalistami religijnymi bin Ladena. Po wojnie z Irakiem bedzie mozna wreszcie zajac sie islamistami w Europie. Co nam wszystkim wyjdzie na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey IRAK SADAMA BYL KRAJEM L A I C K I M !!! 04.04.03, 01:51 Mily Panie, a KTO o tym fundamentalizmie Panu powiedzial? Niemniej Irak BEDZIE REPUBLIKA ISLAMSKA po tej wojnie. Z bardzo prostego powodu: nowego rzadu irakijskiego nie ma na kim oprzec, tylko na SZYITACH. Ci tez sa "naturalna" miejscowa opozycja anty- Saddamowska: vide-powstanie w Basrze w 1991 roku. Ten rzad mialby wiarygodnosc i miejscowej ludnosci, i panstw arabskich, i swiata. Mysle takze, ze ze sprzymierzonymi tez by sie dogadal - calosc by oscylowala w strone Arabii Saudyjskiej. Nb. Brytyjczycy juz rozmawiaja, stad ta "dziwna wojna" w Basrze. A na marginesie: sprzymierzeni potrzebuja wspolpracy z miejscowymi chocby z jednego powodu - sami nie maja szans rozpoznania ani saddamowskie milicji, ani fedainow, ani czlonkow BAAS, ani guerilli. Wmieszanych w cywilny tlum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: IRAK SADAMA BYL KRAJEM L A I C K I M !!! IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 04.04.03, 10:44 gabrielacasey napisała: > Mily Panie, a KTO o tym fundamentalizmie Panu powiedzial? > Niemniej Irak BEDZIE REPUBLIKA ISLAMSKA po tej wojnie. Z bardzo > prostego powodu: nowego rzadu irakijskiego nie ma na kim oprzec, > tylko na SZYITACH. Ci tez sa "naturalna" miejscowa opozycja anty- > Saddamowska: vide-powstanie w Basrze w 1991 roku. Ten rzad > mialby wiarygodnosc i miejscowej ludnosci, i panstw arabskich, i > swiata. Mysle takze, ze ze sprzymierzonymi tez by sie dogadal - > calosc by oscylowala w strone Arabii Saudyjskiej. Nb. > Brytyjczycy juz rozmawiaja, stad ta "dziwna wojna" w Basrze. > A na marginesie: sprzymierzeni potrzebuja wspolpracy z > miejscowymi chocby z jednego powodu - sami nie maja szans > rozpoznania ani saddamowskie milicji, ani fedainow, ani czlonkow > BAAS, ani guerilli. Wmieszanych w cywilny tlum. "Irak byl krajem laickim"...i takim pozostanie pomimo niewatpliwych zwiazkow szyitow irackich z iranskimi. Nalezy tu zwrocic uwage na wazny fakt a mianowicie taki, ze fundamentalisci islamscy nie byli w stanie nigdzie poza Iranem, w ktorym doszli do wladzy przy pomocy Zachodu, obalic wladzy wlasnych elit, kontrolujacych skutecznie wewnetrzna sytuacje swoich krajow. Pomimo duzych wysilkow i pomimo dobrej, filozoficznej podbudowy, opracowanej jeszcze w latach 50-tych. Reasumujac: nie byli fundamentalisci w stanie wygrac w Egipcie(w ktorym jeszcze Nasser rozbil Braci Muzulmanskich), ani w Algierii, ani Tunezji, ani w Maroku, ani w Jordani, Syrii, ani na samym Polwyspie Arabskim. Czyli, praktycznie, nigdzie. W mateczniku szyickiego fundamentalizmu,Iranie, takze pod spokojna na pozor powierzchnia, wre a spolecznosc szyicka jest tam gleboko podzielona. Najwyrazniej myli Pan(I) pojecie "szyityzmu" z fundamentalizmem.To tak, jakby uwazac np. protestantyzm za monolit. Czy nawet katolicyzm za absolutna jednosc. Wielu szyitow traktuje religie jako cos, co otrzymuja zaraz po urodzeniu: "Jestem szyita bo moj ojciec, matka i dziadowie nimi byli." Ale traktuja to wylacznie jako akt wiary na uzytek prywatny. Czyli sa to po prostu tradycjonalisci. A to jest duza, zasadnicza roznica. Przeciez takich wlasnie tradycjonalistow mamy w Polsce od wiekow i nigdy nie bylo z nimi problemow. Tak sie sklada, ze znam kilku szyitow z Iranu i sa to ludzie, pozostajacy w glebokiej opozycji(dlatego musieli sie udac na emigracje) do obecnego rezymu mullow. Wedle ich slow, takich jak oni sa w Iranie setki tysiecy -niestety, utrzymywanych terrorem fundamentalistycznej mniejszosci w posluszenstwie. Zabawne, ze wlasnie Pan(I) tak czynna na tym Forum nie dostrzega wspolnej plaszczyzny dla obu typow fundamentalizmu (obojetnie gdzie), tj.laickiego i religijnego. Jest nia, przede wszystkim, silne zaangazowanie wewnetrzne(wiara w slusznosc jedynej idei), brak watpliwosci i silne zaanagzowanie zewnetrzne oraz pewnosc zwyciestwa swoich przekonan(np. budowy panstwa opartego na szariji)za cene przeforsowania( przede wszystkim religii) ich sila. W tym sensie fundamentalistami sa komunisci i szyici Chomeiniego, niektorzy socjalisci(np. z partii Baath, Saddama), nazisci, skajni narodowcy i ludzie bin -Ladena... Co wydaje sie w Iraku wazne: szyityzm skrajny, fundamentalny a wiec reprezentowany przez Mohammada Bakir al Hakima i majacy powiazania ze szyitami iranskimi, jest stosunkowo nieliczny.Pozostaje wiec nadal sprawa otwarta, czy szyici-tradycjonalisci popra fundamentalistow ,dobrze przeciez pamietajac, co sie z nimi stalo po zwyciestwie "religijnych" w Iranie... I wlasnie ci szyici z pewnoscia popra Amerykanow i reformy. A oznaczaja one przede wszystkim to, ze nie moze byc mowy o budowie panstwa wyznaniowego (o stukturze proponowanej przez fundamentalistow) tylko musi to byc panstwo laickie. Czy bedzie to demokracja w stylu zachodnim? Chyba nie i nikt tego nie oczekuje. Ta wojna byla o tyle zbawienna dla Iraku, bo doprowadzila do upadku sunnitow a wiec rzadzacej mniejszosci sila i terrorem, kontrolujaca narod. Metody Husseina nigdy nie staly sie popularne w swiecie arabskim. Dlatego pomimo "zajecia stanowiska " wobec Koalicji przez Islamski Kongres, cala sprawa sie na Saddamie w Iraku zakonczy a konflikt-wbrew marzeniom niektorych czarnowidzow - zostanie ograniczony ale jego wplyw moze miec daleko idace skutki w panstwa sasiednich: Iranie i Syrii. (J) Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Wez sobie do Szwecji te kilkanascie milionow z UK 04.04.03, 02:04 Dalam sie nabrac, niezbyt uwaznie Panski post przeczytalam i chcialam podyskutowac powaznie. Ale wyszlo mi na koniec, ze Pan, Panie Jerzy, jest po prostu RASISTA. Pan chce wojny z ISLAMEM, rycerzu krzyzowy, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Gabrysia, już Ci ktoś kiedyś dobrze radził, IP: *.netia.pl 04.04.03, 09:32 weź sie lepiej za gary a nie korespondencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Wez sobie do Szwecji te kilkanascie milionow IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 04.04.03, 11:57 gabrielacasey napisała: > Dalam sie nabrac, niezbyt uwaznie Panski post przeczytalam i chcialam > podyskutowac powaznie. Ale wyszlo mi na koniec, ze Pan, Panie Jerzy, jest po > prostu RASISTA. Pan chce wojny z ISLAMEM, rycerzu krzyzowy, nieprawdaz? I ja przeczytalem uwaznie swoje dwa posty i nie bardzo widze w ktorym miejscu ujawnilem sie jako RASISTA. Ale moze w tym, w ktorym podkreslilem niebezpieczenstwo fundamentalizmu islamskiego lub w tym, ze oponujac Pana(i) marzeniom o panstwie religijnym, zaproponowalem inna alternatywe:panstwo demokratyczne. Takie, jakie powstanie w Iraku i ktore bedzie wzorem dla sasiednich panstw arabskich. A wtedy fundamentalizm zejdzie na dalszy plan choc nie zostanie do konca wytrzebiony. Na to trzeba wiekow rozwoju. Co do wojny z Islamem...Mowiac szczerze panstwa islamskie(podobnie jak cala kultura arabska ) malo mnie interesuja ( a wiec nie jestem "progresywny" dla Was) a jesli interesuja obecnie to tylko dlatego, ze promieniujacy stamtad fundamentalizm zaczal zagrazac bezposrednio naszej cywilizacji(Prosze nie obarczac wina za powstanie arabskiego fundamentalizmu naszego swiata ale zauwazyc ten fakt, ze fundamentalizm zawsze w swiecie arabskim egzystowal ale od lat 50-tych nabral szczegolnie zlowrogiej mocy). Nie mogac obalic wlasnych elit, kurczowo czepiajacych sie wladzy wszystkimi mozliwymi srodkami, zwrocil sie swym ostrzem ku Zachodowi. Podobne wydarzenia czesto spotykamy w historii. Najchetniej, Zachod, powinien utrzymywac jedynie kontakty handlowe ze swiatem islamu oraz pro forma-polityczne. Wtedy te kraje moglyby z czasem wypracowac swoje wlasne formuly rzadow choc znamy jedynie zamordyzm arabski, przedstawiany jako "oswiecone" rzady kalifow..Ale cuda sie zdarzaja , jak mowia... Moglyby wreszcie udowodnic wyzszosc swojej nauki(opartej o oryginalne arabskie recepty) nad nasza. Dlatego osobiscie uwazam, ze byloby dla Zachodu o wiele lepiej, gdyby te kraje po prostu odizolowano. Wtedy wojny- taka jak ta ostatnia w Iraku - nie bylyby konieczne. Gyby jednak kraje te rzucily sie do wojny z nami pod zielonym sztandarem proroka, musielibysmy uzyc przeciw nim wszystkich dostepnych srodkow, umozliwiajacych nam odniesienie zwyciestwa. W tym sensie jestem oczywiscie jakims Krzyzowcem. (J) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JanG Brednie! IP: *.proxy.aol.com 04.04.03, 02:21 > > Po co sie Pan tak ciska? Czy warto? > Prosze wreszcie zrozumiec, ze fundamentalizm islamski wraz z upadkiem Iraku > zostanie powaznie oslabiony. > To fundamentalisci islamscy pchali Irak do wojny ze St.Zjednoczonymi. Nie ma > zadnej roznicy -jesli chodzi o zasadniczy cel:zniszczenia USA i Zachodu- > pomiedzy fundamentalizmem arabskim swieckim (m.in.reprezentowanym przez partie > Baath) a fundamentalistami religijnymi bin Ladena. > > Po wojnie z Irakiem bedzie mozna wreszcie zajac sie islamistami w Europie. Co > nam wszystkim wyjdzie na zdrowie. > > Mily Panie, co za brednie! Wlasnie mordujemy Irakijczykow z zupelnie innych powodow: 1. zeby im odebrac te bron chem i biolo., ktora mu Rumsfeld zawiozl jako specjalny lacznik Reagana z Bagdadem 2. z milosci do narodu Irackiego, zeby go wyzwolic od tego "nice fellow" , z ktorym mozna robic interesy, jak sie o nim Rumsfeld wyrazal po tamtej wizycie w Bagdadzie (widzialem i slyszalem). 3. zeby obronic USA przed zagrozeniem ze strony Iraku - widzieliscie te armie na bosaka uciekajaca z lepianek? 4. To nie jest wojna religijna, jak wiele razy Bush powiedzial, chociaz on tak czesto nie wie co mowi, ze... 5. Nikt nie pchal Iraku do wojny z USA, to Ameryka dokonala agresji. Prosze Pana, 80 mln Amerykanow, tych lepiej wyksztalconych, nie daje sie oglupic oszolomstwu tego durnia a Bialego Domu. Ciala kilku tysiecy Irakijczykow gnija na pustyni. Zycze spokojnego snu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Brednie! IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 04.04.03, 11:02 Gość portalu: JanG napisał(a): > > > > Po co sie Pan tak ciska? Czy warto? > > Prosze wreszcie zrozumiec, ze fundamentalizm islamski wraz z > upadkiem Iraku > > zostanie powaznie oslabiony. > > To fundamentalisci islamscy pchali Irak do wojny ze > St.Zjednoczonymi. Nie ma > > zadnej roznicy -jesli chodzi o zasadniczy cel:zniszczenia USA > i Zachodu- > > pomiedzy fundamentalizmem arabskim swieckim > (m.in.reprezentowanym przez partie > > Baath) a fundamentalistami religijnymi bin Ladena. > > > > Po wojnie z Irakiem bedzie mozna wreszcie zajac sie > islamistami w Europie. Co > > nam wszystkim wyjdzie na zdrowie. > > > > > Mily Panie, co za brednie! > Wlasnie mordujemy Irakijczykow z zupelnie innych powodow: > 1. zeby im odebrac te bron chem i biolo., ktora mu Rumsfeld > zawiozl jako specjalny lacznik Reagana z Bagdadem > 2. z milosci do narodu Irackiego, zeby go wyzwolic od tego "nice > fellow" , z ktorym mozna robic interesy, jak sie o nim Rumsfeld > wyrazal po tamtej wizycie w Bagdadzie (widzialem i slyszalem). > 3. zeby obronic USA przed zagrozeniem ze strony Iraku - > widzieliscie te armie na bosaka uciekajaca z lepianek? > 4. To nie jest wojna religijna, jak wiele razy Bush powiedzial, > chociaz on tak czesto nie wie co mowi, ze... > 5. Nikt nie pchal Iraku do wojny z USA, to Ameryka dokonala > agresji. > > Prosze Pana, 80 mln Amerykanow, tych lepiej wyksztalconych, nie > daje sie oglupic oszolomstwu tego durnia a Bialego Domu. > Ciala kilku tysiecy Irakijczykow gnija na pustyni. Zycze > spokojnego snu. Sytuacja na irackim froncie jest dobra: Koalicja ponosi realtywnie male straty i...zwycieza. Po takich wiadomosciach zawsze zapadam w mocny, krzepiacy sen. Jak Pan zmieni przekonania to tez bedzie Pan dobrze i bezpiecznie spal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dagi Ty Ryba moze to wybijanie zaczniemy od Ciebie????? IP: *.ny325.east.verizon.net 04.04.03, 01:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Niezły to muzułmanin IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.03, 09:21 o imieniu rosyjskim a nazwisku gruzińskim. Może po prostu partia lub resort przydzieliły mu odpowiedni odcinek. Wcześniej szpiclował w kołchozie albo w tartaku na Syberii. A tak poważnie, to skoro nam, chrześcijanom, wypowiadają wojnę, to przyjmijmy ją jako dopuszczenie Boże. Przypomnijmy krucjaty i rekonkwistę. Czy wiecie, że ojczyzną Arabów jest Półwysep Arabski (dzisiejsze obszary Arabii Saudyjskiej, Kuwejtu, Emiratów, Jemenu i Omanu) a na obszarze dzisiejszego Iraku, Syrii i Północnej Afryki są, delikatnie mówiąc, przybyszami. Także w Judei okupantami są nie Żydzi a Arabowie! Przed arabskimi najazdami wszystkie te tereny były chrześcijańskie. Dotychczas udało się wypchnąć Arabów tylko z Hiszpanii. To nie wojownicze nawoływania. To przypomnienie historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _emigrant_ Re: Każdy kraj jest darem bożym dla jego mieszkańców.. IP: *.raibau.rbgat.net / 10.64.82.* 04.04.03, 09:24 Powolujac sie na te wypowiedz mozna by sadzic, ze rosyjsca muzulmanie juz dawno (ale w skrytosci) wypowiedzieli swieta wojne Rosji, gdyz on od dawien dawna okupuje wiele krajow zamieszkalych w wiekszosci przez muzulmanow. Jak widac mozna w takiej kwestii byc bardzo selektywnym. Nalezy zatem przypuszczac, ze za tym apelem kryja sie knowania Rosji (mozna to tez odczytac miedzy wierszami). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _emigrant_ Re: Każdy kraj jest darem bożym dla jego mieszkańców 2 IP: *.raibau.rbgat.net / 10.64.82.* 04.04.03, 09:31 Inna rowniez wspomnienia kwestia jest sprawa Kurdow. Nalezy przypomniec, ze kraje wie Irak, Iran czy Turcja okupuja od lat tereny zamieszkale glownie przez Kurdow. Czy rosyjscy muzulmanie uwazaja, ze te tereny sa darem bozym dla tych krajow. Jest to jak widac typowa prymitywna filozofia moralna uswiecajaca wlasne a potepiajaca cudze postepowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Czy ten na zdjęciu to nie Macierewicz Antoni? IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.03, 09:33 przypadkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Rosyjscy muzułmanie wypowiadają świętą wojnę IP: *.fastres.net 04.04.03, 09:38 Ciekawa rzecz mi sie zdarzyla w Rosji, Mamy zebranie z jedna firma rosyjska co sprzedaje stal i przychodzi jedna wysoka kobieta i sie przedstawia, "....... (a na koncu) jestem musulmanka" wszyscy moi koledzy stracili chec do dyskutowania , trudno im bylo zrozumiec co ma stal wspolnego z Islamem, albo czy nas chciala prowokowac do dzisiaj nie wiemy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiger Re: Rosyjscy muzułmanie wypowiadają świętą wojnę IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.04.03, 16:08 Najwyższa pora,by zniszczyć to plugawstwo amerykańsko- żydowskie,mianujące się obrońcą POKOJU.A co z Wietnamem?Koreą?To też była walka o demokracje?Przecież to jest najbardziej sfiksowane społeczeństwo na świecie.Wciskają się wszędzie a twierdzili że "wschód"był gorszy.A pomyleni Polacy to są psy łańcuchowe Ameryki bardziej amerykańscy niż tamci.Acha i jeszcze Indianie wyginęli sami,nikt ich nie eksterminował,bronili swej ziemi,wprowadzono im AMERYKAŃSKĄ DEMOKRACJĘ.A Busch to debil!!! Odpowiedz Link Zgłoś