pozarski 13.02.07, 00:46 www.lwow.com.pl/antysemityzm.html -- pozar,pozar,cos nareszcie pali sie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dana33 Re: Dla antysemitow 13.02.07, 01:13 dobry artykul.... dzieki pozarski... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Dla antysemitow 13.02.07, 01:15 obawiam się pożarski.że uprawiasz tu orkę na ugorze. Do tych,którzy nie chcą i tak nie trafisz,a reszty i tak nie trzeba przekonywać.)) Odpowiedz Link Zgłoś
cepekkolodziej Re: Dla antysemitow 13.02.07, 01:17 ariadna-enta napisała: > obawiam się pożarski.że uprawiasz tu orkę na ugorze. > Do tych,którzy nie chcą i tak nie trafisz,a reszty i tak nie trzeba > przekonywać.)) Dokładnie. A poza tym, Lwów tam, a tu: Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Dla antysemitow 13.02.07, 01:21 cepekkolodziej napisał: > > Dokładnie. > > A poza tym, Lwów tam, a tu: Cepek,we wlasnej osobie.Kto inny by takie dyndrymaly pitolil? Odpowiedz Link Zgłoś
cepekkolodziej Re: Dla antysemitow 13.02.07, 01:26 Lwów był, i nic się juz nie zmieni. Ale, przez wzgląd na pamięco Lwowie, mozna zmienić odrobinę teraźniejszości. Żeby zapobiec takim scenariuszom, jak ten niżej: Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Dla antysemitow 13.02.07, 01:30 cepekkolodziej napisał: > Lwów był, i nic się juz nie zmieni. Ale, przez wzgląd na pamięco Lwowie, mozna > zmienić odrobinę teraźniejszości. Żeby zapobiec takim scenariuszom, jak ten niż > ej: Cepcepacepepogania. Odpowiedz Link Zgłoś
vitalia Re: Dla antysemitow 13.02.07, 01:34 cepekkolodziej napisał: > Lwów był, i nic się juz nie zmieni. Ale, przez wzgląd na pamięco Lwowie, mozna > zmienić odrobinę teraźniejszości. Żeby zapobiec takim scenariuszom, jak ten niż > ej: >żeby zapobiec również innym scenariuszom, nie powinno być takich jak poniżej . Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Dla antysemitow 13.02.07, 01:18 ariadna-enta napisała: > obawiam się pożarski.że uprawiasz tu orkę na ugorze. > Do tych,którzy nie chcą i tak nie trafisz,a reszty i tak nie trzeba > przekonywać.)) Prawde powiedziawszy,potrzebuje ten link w innych celach,wiec niejako panu bogu swieczke i diablu ogarek.Oczywiscie masz racje i to samo mozna powiedziec o wszystkich,ktorzy tu orza przeciwko tym pissslamistom.Co mi tam,przezyje. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dla antysemitow 13.02.07, 01:26 przezylismy juz gorsze nic jakies tam indywiduum... :)))) ty pozarski wiesz, ze my jeszcze ciut i swietowac bedziemy rok 5768??? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Dla antysemitow 13.02.07, 01:34 dana33 napisała: > przezylismy juz gorsze nic jakies tam indywiduum... :)))) > ty pozarski wiesz, ze my jeszcze ciut i swietowac bedziemy rok 5768??? :))) Zarazzaraz,czy to nie bylo w pazdzierniku,czy cos?Mnie sie te kalendarze myla. Co tak pozno?Poza tym mam swoje lata i nic o nowych rokach nie chce wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Dla antysemitow 13.02.07, 01:29 właśnie nie bardzo rozumiem tu na forum tego usilnego przekonywania do swoich racji skoro z góry wiadomo,że to z góry przegrana bitwa. Każdy stoi na z góry upatrzonej pozycji i ostrzeliwuje się,że użyję wojskowego porównania. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dla antysemitow 13.02.07, 01:35 ja nie chce wcale wygrywac, ja tylko zadam minimum uczciwosci i prawdomownosci, to wszystko... ale pewnie masz racje ze to przegrana bitwa.... jak mozna od tych typow oczekiwac uczciwosci? czas spac.... dobranoc ariadno... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
genom3 Re: Dla antysemitow 13.02.07, 01:26 antysemita nie czyta takich rzeczy litosci to niewygodne dla nich tematy nie majo, jak zreszto widac, golym okiem nic do napisania w temacie co innego jakbys przytoczyl wypowiedz obrazajaco zydow nie zdazysz sie wylogowac jak zjawi sie 100 wpisow a watek zostanie powtorzony piec razy:) Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Dla antysemitow 13.02.07, 01:36 genom3 napisała: > antysemita nie czyta takich rzeczy > litosci > to niewygodne dla nich tematy > nie majo, jak zreszto widac, golym okiem > nic do napisania w temacie > co innego jakbys przytoczyl wypowiedz obrazajaco zydow > nie zdazysz sie wylogowac jak zjawi sie 100 wpisow > a watek zostanie powtorzony piec razy:) Wg mnie przeczytaja.Chocby po to,zeby wyrwawszy z kontekstu jakies zdanie,biegac po forum i jatrzyc nastepne dwa tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
genom3 Re: Dla antysemitow 13.02.07, 01:44 pozarski napisał: > Wg mnie przeczytaja.Chocby po to,zeby wyrwawszy z kontekstu jakies > zdanie,biegac po forum i jatrzyc nastepne dwa tygodnie. po co majo wydzierac z kontekstu, skoro mozna ich jakas wypowiedzio podpuscic hm... krew irackich dzieciatek na polskich lapach czy to wystarczy? polacy strzelajo piecioletnim dziewczynkom w tyl glowy a przynajmniej (jak majo w zwyczaju) biernie sie temu przygladajo ile zamordowaliscie juz niewinnych irackich istnien? zamiast liczyc innym w koncu mogliby zaczac od siebie Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Dla antysemitow 13.02.07, 01:55 Nie,to nie to samo.A zreszta kazdemu z nas wyznaczono inne pole dzialania.Ty rob swoje za swoje szekle,a ja bede robil swoje.;) Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Dla antysemitow 13.02.07, 01:45 Dana tu walczy jak lwica na forum od bardzo dawna czym mnie nieraz zadziwia,ale nie jest już sama bo przybył rycerz pozarski i odciąży trochę niewiastę w ciężkich bojach z antysemitami.)))) Odpowiedz Link Zgłoś
genom3 Re: Dla antysemitow 13.02.07, 01:35 antysemici teraz spokojnie czekajo az watek spadnie w dol p.s nie dziwicie sie ze bieniowaty vel pissmaker jeszcze nie otworzyl pieciu przeklejek w ramach walki z tym niewygodnym tematem? czyzby wyczerpal juz zasob calego internetowego smietnika? a moze wlasnie tyle czasu zajmuje mu to szukanie:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Dla antysemitow 13.02.07, 01:39 genom3 napisała: > antysemici teraz spokojnie czekajo az watek spadnie w dol > > p.s nie dziwicie sie ze bieniowaty vel pissmaker jeszcze nie otworzyl pieciu > przeklejek w ramach walki z tym niewygodnym tematem? > czyzby wyczerpal juz zasob calego internetowego smietnika? > > a moze wlasnie tyle czasu zajmuje mu to szukanie:)))))) Pewnie ma trudnosci z koncentracja.Moze nieprzyzwyczajony do takiej kupy antypisslamistow,gotowych go zagryzc? Odpowiedz Link Zgłoś
o_brother1 Re: Dla antysemitow 13.02.07, 04:31 ZŁO [...] Z czasem zacząłem dokonywać rozróżnienia między złem racjonalnie uzasadnionym a czystą podłością i doszedłem do wniosku, że nawet jeśli sprawiedliwość zwyciężyłaby „racjonalne" zło, to podłość jest niezwyciężona i -zawsze będzie się stawała źródłem nowej niesprawiedliwości. -Uniwersalna prawda-vide Izrael przemoc na palestynczykach. Ironia zła polega na tym, że często bierze się ono z cnoty. -Jakie to odkrywcze juz przed:-prawdziwa cnota krytyk sie nie boi. Za przykład może tu posłużyć zło, które stało się wręcz przysłowiowe: polski antysemityzm. Nasze istnienie było nim zawsze w taki czy inny sposób naznaczone. Wszystko postrzegaliśmy przez jego pryzmat, z czego wzięły się zresztą liczne anegdoty. Jedna z nich mówi o starowinie, która słysząc ożywioną rozmowę kilku mężczyzn o zdobyciu tytułu szachowego mistrza świata przez niejakiego Capablankę, zadaje pytanie: „A to dla Żydów dobrze czy źle?". -Gdzie tu antysemityzm to juz chyba wyzsza filozofia. To właśnie antysemityzm, przyczyna cierpienia milionów, nadał barwę mojej polskiej części życia. -barwe mu nadal-a przed tym zycie mial bezbarwne. To że urodziłem się we Lwowie, jest wynikiem splotu wydarzeń, których początek sięga XII wieku. Wtedy polski król z rodu Piastów zdecydował udzielić gościny Żydom uciekającym z Niemiec przed grabiącymi i mordującymi ich krzyżowcami. -Czyli nie uciekali przed antysemityzmem mam rozumiec. To prawda, musieli za tę gościnę płacić, -Gdzie jest krolewski dekret ze to goscinne przyjecie bylo?. jest jednak również prawdą, że ze wszystkich monarchów tamtych czasów tylko polscy monarchowie: Kazimierz Sprawiedliwy i Władysław II Łokietek, oparli się naciskom zachodniego chrześcijaństwa i uratowali życie tysięcy Żydów. -nu ale to pestka-tylko wspomnienia godna a reszta bedzie mam nadzieje o antysemityzme. I doprawdy, kolejni polscy władcy nie zdzierali skóry z Żydów. -Zdzieranie z Zydow skory?To taki antypolski termin czy cos innego?. Polska stała się dla Żydów w tym stopniu kopalnią złota, -E tam kopalnia zlota.W Polsce zlota nie bylo.Ale antysemityzm mial wieksza wage od tego zlota zapewne-wiec czytam dalej. w jakim Żydzi stali się nią dla polskich królów, którzy stale cierpiąc niedostatek pieniędzy wiedzieli, -ten niedostatek polskich wladcow nu i glodowali zapewne straszliwie az sie Zydzi pojawili i zaczeli kopac zloto. że w każdej chwili mogli zwrócić się o pożyczkę do swoich żydowskich bankierów. -To juz bankierami zostali?-Lichwujac wszystkich naokolo wlacznie z kasa krolewska oczywiscie.To byla nowosc dla polskich glodujacych monarchow. Niektórzy z nich byli tak bogaci, że w razie potrzeby mogli udzielić królowi pożyczki w wysokości rocznego dochodu z podatków. -Nu nie przesadzajmy-Zyd nie mogl byc tak az bogaty chyba ze okradl bank krzyzowcow i uciekl do Polski z mamona. Żydzi byli bankierami, emitowali pieniądze z hebrajskimi napisami, piastowali wysokie stanowiska w rolnictwie i przemyśle, eksploatowali kopalnie soli i srebra, byli zatrudniani jako nadleśniczowie i jako zarządcy szlacheckich i królewskich majątków. -Nie wierze.Tak nie moglo byc bo juz wtedy Polski karmily swe oseski mlekiem. Niżej postawieni Żydzi byli kupcami i sklepikarzami, a najniższa warstwa zajmowała się rzemiosłem. -Kto ich tak ponizyl ze musieli sie rzemioslem zajac-pewnie antysemici. Możnowładcy widzieli w Żydach obcokrajowców, którzy rozwiną i doprowadzą do rozkwitu zacofaną wówczas Polskę. -zacofana Polska byla widze oaza bogactwa dla Zydow.Oni to potrafia z niczego zrobic cos.cudotworcy. Nie można było jednak oczekiwać, by w ówczesnej Europie przesyconej antysemityzmem jakiś jeden naród całkowicie oparł się tej okrutnej powszechności, -Nu to jak nie mozna bylo oczekiwac to po kiego grzyba sie uskarza -jakby mial oczekiwac na przekor temu co nie wierzyl?.Glab do potegi i na dodatek jeszcze sie Zydem zowie. i nawet w tych, tak zwanych dobrych czasach dochodziło w Polsce do pogromów. -Nu oczywiscie nie trzeba sie wdawac w wieksze przyklady,dokumentacje,cokolwiek na pokrycie zydopropagandy. Niemniej pamiętać trzeba, że polscy królowie surowo przeciw nim występowali. -Krolowie byli przeciwko-czyli nie bylo panstwowego antysemityzmu ale polski antysemityzm byl.Czy wy widzicie tu logike i sens?. W XIV wieku gdy cesarz Karol IV Luksemburski za sutą opłatą zezwolił 350 miastom niemieckim na wymordowanie ludności żydowskiej, polski monarcha Kazimierz Wielki był oddanym obrońcą Żydów. -nu nie moze tak byc bo to zaprzecza polskiemu antysemityzmowi.To klamstwo. W XV wieku Kazimierz IV Jagiellończyk osobiście przybył do Krakowa, by powstrzymać pogrom, a władze miasta ukarał grzywną. -E tam-takie male ze w porownaniu z polskim antysemityzmem juz sie nie liczy wogole dzisiaj. Wrogość spotykała Żydów w Polsce ze strony szlachty, mieszczaństwa i Kościoła. Ludność chłopska była wprawdzie także antysemicko nastawiona, ale nie mając żadnych wpływów nie liczyła się. -Chlopi sie nie liczyli ale byli antysemitami-czyli dla Zydow sie liczyli.Chyba.tez z logika tu ma gosc pokielbasione. Antysemityzm szlachty nigdy nie przybrał charakteru przemocy, jako że wszelka przemoc stała w sprzeczności ze szlacheckimi cnotami. -Przemocy nie bylo ale byl antysemityzm-czyli ot taki ze Zyd sie bal na kazdym kroku byc Zydem choc wiedzial ze mu sie nic nie stanie.Oni juz chyba z ta trauma poszkodowanego wiecznie zydostwa sie przy obrzezywaniu naznaczaja. Szlachta nie dopuszczała do pogromów, lecz toczyła prawne boje przeciw królewskim przywilejom nadanym Żydom. -prawnych i legalnych bojow z Zydami sie nie prowadzi bo to jest czysty antysemityzm.Zydzi sa wybrani-czyli ponad jakimkolwiek prawem sporzadzonym przez istoty ludzkie nie zydowskiego pochodzenia.Zrozimiale?.Nu to dobrze. Boje te były wymierzone głównie przeciw bogatym Żydom, wśród których niektórzy pełnili de facto rolę królewskich bankierów, mając przy tym rozległe wpływy, a niekiedy awansując nawet do stanu szlacheckiego. -Nu tak.Krol nic na to nie mogl zrobic bo sie szwoloc polska uparla i chciala bogatego Zyda zarzadzajacego ktrolewska kasa wykonczyc.Zyd taki mial napewno mary nocne.To jest antysemityzm. W późniejszych czasach szlachta kierowała swoją walkę także przeciw niższym warstwom żydowskim. Sejm przyjął w 1538 roku ustawę wykluczającą Żydów z pełnienia publicznych funkcji. -Nu coz-mieli szanse sie odwolywac i udawadniac swoje slusznosci.Czy nie?. W uzasadnieniu stwierdzono, ze jest hańbą dla chrześcijan i w sprzeczności z prawem Bożym dopuszczanie ludzi o tym pochodzeniu do jakichkolwiek zaszczytów. -Zupelnie jak dzisiaj w Izraelu-ale to nie jest hanba.Zrozumiale?.Palestynczycy tam sa na lasce syjonistow i tylko dziki nim zyja a mogliby byc pozabijani w pien.Co za szlachetny ten ziozydowski narod. W tym samym okresie wydano rozporządzenie zabraniające Żydom prowadzenia bez pozwolenia handlu w mieście i na wsi, zaś wydawanie zgody leżało w gestii największych wrogów Żydów: mieszczan. -Nu a coz w tym antysemickiego?.Takie pozwolenie ja musialem miec i co mam krzyczec ze ameryka jest antysemicka?.Wtedy tez bylo a Zydzi widocznie lubia cos miec ale jak juz oni musza cos uiscic za pozwolenie prowadzenia biznesu to juz antysemityzm.Czy ci Zydzi sie kiedykolwiek uczlowiecza?marne szanse widze. Wiele polskich miast było założonych, a często też w większości zamieszkałych przez Niemców. Również ich sprowadzali polscy władcy w celu rozwinięcia polskiej gospodarki. Toczyli oni zaciekłą konkurencję z Żydami, mającymi nad nimi przewagę w postaci rozbudowanej sieci międzynarodowych kontaktów handlowych z pobratymcami w Europie i Azji. -Nu tak-konkurencja z Zydem w handlu,polityce,e.c.t.to antysemityzm.A ze na ziemiach polskich to polski antysemityzm.Zrozumiale?.Nu to dobrze. Poza tym Niemcy zazdrościli Żydom królewskich przywilejów i na tym tle niejednokrotnie dochodziło do aktów przemocy. - Odpowiedz Link Zgłoś
o_brother1 Re: Dla antysemitow 13.02.07, 04:39 ZŁO -Nu tak.Zazdrosc w polaczeniu z antysemityzmem to juz za duzo.Albo jedno albo drugie bo obydwu Zyd nie moze udzwignac. Wraz z podupadaniem polskich władców -Nu tak.Zydzi prowadzili im kase krolewska to sie nie dziwcie ze podupadali.Dac przyklady czy sobie polakozecy odnajda. rosły wpływy magistratów miejskich, które je wykorzystywały, by narzucić Żydom różnorodne ograniczenia utrudniające osiedlenie, uprawianie handlu i rzemiosła. -Rosly sobie i kwitly a Zydzi sie przygladali i nic nie robili tylko sie modlili i w miedzyczasie oczekiwali na spadniecie manny z nieba. Niektóre miasta pozyskały nawet przywilej „de non tolerandis Judaeis". -Nu to juz byl czysty zamach na zydostwo.Coz to za miasta byly i nie da sie czasem dzisiaj odzyskac jakiegos odszkodowania poslugujac sie hoaxindustry?. Dla Zydow nie ma przedawnienia-co widac po niniejszym artylule-brediach. Kiedy w późniejszym okresie Żydzi byli zmuszeni zawierać porozumienia bezpośrednio z magistratami, oznaczało to ich drastyczne zubożenie. To że aż do końca XVI wieku antysemityzm w Polsce nie przybrał swej najokrutniejszej postaci, stało w całkowitej sprzeczności z postawą polskiego Kościoła katolickiego, który ze swojej strony robił wszystko, by uniemożliwić rozwój żydowskiej społeczności. -Nu tak-zabranial napewno aby Zydzi byli biskupami i Papiezami a ci wiadomo najbogatsi byli.byli nawet tak bogaci ze Zyd widzial w tym bogactwie calutki antysemityzm. Dostarczał nawet swoim wiernym religijnych argumentów usprawiedliwiających wszelkie przejawy ich chciwości i zawiści. -Poczytalbym jakie to byly-nu ale od ciolka to za duzo zadac. Już w 1266 roku podczas konsylium we Wrocławiu Kościół wydał zakaz wszelkich kontaktów społecznych pomiędzy chrześcijanami i żydami. Żądał też, by Żydzi byli zamykani w gettach, a w 1542 roku wydal deklarację stwierdzającą, że Kościół tylko po to toleruje Żydów, by przypominali o cierpieniach Zbawiciela i dlatego ich liczba pod żadnym pozorem nie ma prawa wzrastać. -Czyli Kosciol wprowadzil kontrole urodzin-czyli rozprowadzal w zydowskich gettach kondomy z baranich jelit.Koszerne ?-koszerne-nu ale to sie nie liczy bo teraz sie zaczyna czysciutki antysemityzm w artykule.Nu to do czytania. Aż do końca XVI wieku Kościół nie był w Polsce wystarczająco silny, by narzucić swoją wolę. Królowie i szlachta ostro sprzeciwiali się ingerencji Kościoła w życie świeckie. Dopiero wraz z kontrreformacją Kościół katolicki objął ster i mógł decydować o losie Żydów. -Nu tak,Kosciol powstal oczywiscie aby decydowac o losie Zydow.A polski antysemityzm aby decydowal o losach Kosciola. Wtedy ostatecznie skończył się okres dobrobytu i bezpieczeństwa Żydów w Polsce. -Dobrobyt i bezpieczenstwo trzeba sobie zabezpieczyc chyba czyms.Wiecie czym? Bo ja wiem ale nie powiem. W czasie upadku Polski jedynymi, którzy udzielali azylu Żydom, byli ziemianie. -Nu tak i tu sie zaczyna powazna sprawa z zydowskimi serwantami dla wrogow Polski ale to nie istotne bo Zyd to Zyd i moze robic co mu sie podoba a jak komus sie nie podoba to jest antysemita.Zrozumiale?. Lepsza ich część czyniła to z pobudek humanitarnych, gorsza — we własnym interesie. -Nu wiadomo-Zyd nigdy nic nie robi we wlasnym interesie-tylko w interesie wlasnym.A to roznica. Prawie każdy dziedzic zatrudniał Żyda prowadzącego jego interesy. -Jak mogl zatrudniac Zyda skoro to Zyd mial jego zatrudniac.Nu na to to i ja sie nie zgodze aby mnie zatrudniano. Polski ziemianin nie był bowiem stworzony do tak niskich zajęć. -Nu oczywiscie.Liczenie kasy dla goja to bylo faktycznie poinizajace.i to za darmo bo gdyby mial ten Zyd placone to by autor zacytowal.Wierze ze jezeli mu placil to to byla antysemicka zaplata. Ale w czasie pijatyk także on potrafił zelżyć swojego Żyda, kazał mu przywdziewać niedźwiedzie futro i naśladować niedźwiedzi taniec, albo śpiewać pieśń szabatową na jednej nodze. -Nu widzial pewnie w Zydach naturalny instynkt do blaznowania.Coz w tym strasznego aby sie i Zyd pobawil.problem mam tylko z tym ze nie powinien go przyodziewac pod przymusem.Zyd moze chcial wystepowac nago. A potem przyszły kolejne podziały Polski, które kawałek po kawałku wymazały ją z mapy Europy. -Nu tak.Zydostwo sie przyczynilo z sukcesem do wymazania Polski ale ten sukces sie jak widac nie liczy u Zydow.Zapomnieli.Wybiorcza pamiec. Polscy Żydzi dostali się pod panowanie różnych władców: Hohenzollernów, Habsburgów i Romanowów. Na terenach zajętych przez Prusy i Austro-Węgry Żydzi odetchnęli. -Nu tak.Jak sie przysluzyli to i odetchneli. W rosyjskiej części Polski dochodziło niezmiennie do pogromów - powracały one jak zjawiska natury, jak burza i deszcz. Wydarzenia polityczne miały dla Żydów tylko wtedy znaczenie, gdy miały bezpośredni wpływ na ich wolność i bezpieczeństwo. Z Polakami nie czuli się związani, -Nu tak.To tez wina Polakow ze sie z nimi nie zwiazali.Jak ten pismak mogl to pominac. a co za tym idzie także niepodległość polskiego narodu była im obojętna. -Niesamowite.Prawde napisal.Zaczynam juz wierzyc w autora dobre intencje.Nu to do czytania. Interes własny podpowiadał im lojalność wobec władz niemieckich lub austriackich. -Nu jakzezby mogli przekladac interes wlasny nad interes Polski.Zyd ma byc tam lojalny gdzie ma wplywy lub moze miec wplywy.Zrozumiane?. Tylko pod przeklętym caratem Żydzi z utęsknieniem wyglądali zmian politycznych, które uczyniłyby ich życie znośniejszym. -carat przeklety.Polski juz nie ma wiec nie ma polskiego antysemityzmu.Nareszcie. Tam właśnie pod koniec dziewiętnastego wieku narodził się ruch robotniczy wzbudzając iluzję, że socjalizm przyniesie rozwiązanie także ich problemów. -Nu oczywiscie-jakzeby nacze.Rewolucja francuska zrownala wszystkich czyli dala Zydom prawa do rzadzenia to i rosyjska da. Duża część żydowskiej inteligencji przyłączyła się do ruchu rewolucyjnego, a powodowana niecierpliwością wybierała często jego najbardziej radykalne lewe skrzydło. -E tam.Co to dla Zyda. Po pierwszej wojnie światowej, w momencie odrodzenia polskiego państwa, polscy Żydzi znajdowali się wszędzie po niewłaściwej stronie. -Nu nic sie nie nauczyli.Jakzesz tak mozna zyc miedzy wrogami. Na zachodzie i na południu byli znienawidzeni za lojalność wobec zaborców, -Nie mozna byc znienawidzonym jak sie jest Zydem.poniali?.Nu to dobrze. nawet jak Zyd dzialal na szkode Polski.Dobrze?.Ok.To do czytania. na wschodzie nie ufano im za konszachty z bolszewikami. -Nu jakzesz tak mozna nie ufac Zydowi.Coz za antysemityzm. W ten sposób antysemityzm nabierał coraz bardziej racjonalnych rysów, -Racjonalnych?-ten konowal juz sie dwa razy pomylil.Jak jeszcze trzeci raz napisze prawde to mu pomnik ufunduje. pozostawiając na marginesie cały swój bezsens. W latach 1918-1919 polscy żołnierze przeprowadzili pogromy w wielu wsiach i miastach. To było jednak nic w porównaniu z rzezią, jaką urządzili barbarzyńscy Ukraińcy na terenach Galicji. Tam bandy pod dowództwem Petruli polowały wszędzie na „krzywe nosy", podrzynając gardła 70 000 Żydów, którzy wpadli w ich ręce. Nowa faza w historii polskich Żydów nastała, gdy marszałek Piłsudski objął władzę i zdołał opanować chaos. Okres ten po części jest także moją historią. Przyszedłem na świat w jedną z pierwszych spokojnych niedziel odrodzonej Rzeczpospolitej i - nie pytany – stałem się częścią mniejszości narodowej. -Nu tak.Jak mozna byc mniejszoscia jak mial 192cm. wzrostu przy urodzeniu. Koniec z pogromami. Polska stała się demokracją z konstytucją na wzór francuski. Ponieważ jednak domorośli demokraci knuli, defraudowali i nie mogli dojść do porozumienia, Piłsudski dokonał przewrotu i wprowadził umiarkowaną dyktaturę wojskową z zachowaniem fasady parlamentarnej. Trzydzieści dwa miliony Polaków, w tym trzy i pół miliona wyznania mojżeszowego, miały odtąd stanowić wspólnotę narodową. Tak wyobrażał to sobie Piłsudski: „bycie Żydem" jako sp Odpowiedz Link Zgłoś
o_brother1 Re: Dla antysemitow 13.02.07, 04:50 Tak wyobrażał to sobie Piłsudski: „bycie Żydem" jako sprawa przejściowa, a póki co wzajemna tolerancja. Iluzja. Nu tak.Ten dziadek Pilsudzki tez byl antysemita tylko umiarkowanym bo mial zydowke za zone.Ale cicho sza bo sie wyda. Nigdzie na świecie odsetek Żydów w społeczeństwie nie był tak wysoki jak w Polsce. -To przez ten francowaty antysemityzm napewno. W Związku Sowieckim - trzy procenty, w Stanach Zjednoczonych — dwa i pół, w Holandii i w Niemczech — mniej niż półtora. W Polsce - ponad dziesięć. -Az dziw bierze ze tyle Zydow w takiej niedobrej Polsce. Notoryczni antysemici widzieli tylko jedno rozwiązanie: Żydzi musieli się wynieść. Ale dokąd? Polscy socjaliści i liberałowie wierzyli w asymilację. -Polscy politycy naiwniacy wierzyli w asymilacje ale Zydzi nie wierzyli i im o tym nie powiedzieli.Niemniej jednak Zyd ma prawo miec swoje tajemnice.OK? Ich zdaniem problem antysemityzmu polegał na tym, że Żydzi wyróżniali się swoim ubiorem i zwyczajami. -Nu tak.Na ten ubior Polakow szlag trafial.Chucpowanie,historia wspolpracy Zydow z zaborcami byla dla Polakow znosna zebym nie powiedzial nieistotna.Tylko ten francowaty zydowski ubior ktorego Polacy nie mogli zniesc. Ani do jednego, ani do drugiego nie byli w stanie odnieść się ze zrozumieniem, już nie mówiąc o szacunku. -nu tak.A mnie mowiono ze na szacunek trzeba sobie zasluzyc ale u Zydow jest chyba na odwrot-Czy ktos wie?. Tyle że większość polskich Żydów nie brała pod uwagę asymilacji. -Nu a poco?.Jak mogli byc Zydami zdrajcami i robic kase na tym.To by bylo nie podobne do Zyda.Wykleto by go zydogojowskiej ojczyzny za patriotyzm dla tej ojczyzny. Dziewiętnasty wiek przyniósł rozwój literatury w języku jidysz, a na pierwsze dziesięciolecia dwudziestego wieku przypada pełnia rozkwitu szeroko rozumianej kultury jidysz. -E tam-to nic w porownaniu z antysemityzmem. Działała robotnicza partia żydowska Bund posługująca się językiem jidysz. Wspierała ona zakładanie szkół podstawowych i średnich, gdzie nauczano w jidysz. Wydawano w tym języku książki, gazety i czasopisma. Powstawały teatry, w których grano w jidysz cały repertuar światowy. -To nie prawda-Polsa sie na to nigdy nie zgodzila a te brednie to autora banialuki. Równolegle powstawały szkoły w duchu syjonistycznym z hebrajskim jako językiem wykładowym. -Nu nie mowilem ze bredzi?. Syjoniści całkowicie negowali jidysz, uznając ten język za ohydny żargon getta. -Czyzby to nie poczatek nienawisci syjonistow do Zydow?.Nu ale poczekajmy-czytajmy dalej. Syjoniści i bundyści zażarcie zwalczali się nawzajem- -Zaznaczam ze to nie byla walka bratobojcza jeszcze.Syjonisci i Zydzi to dwie rozne broszki. Żydowscy socjaliści z Bundu żywili przekonanie, że kwestia narodowościowa zniknie wraz z kapitalizmem. -Nu a co ten kapitalizm przyniosl to wiemy. Stanowczo odrzucali przy tym syjonizm, uważając go za całkowicie nierealny. Nie wierzyli, by miliony Żydów wschodnioeuropejskich mogły przenieść się do Palestyny, a poza tym byli przeciwni ingerowaniu w naturalny bieg historii. -Syjonisci lubia walke z natura-Zydzi nie mogli tego zniesc wszak sa obroncami jidisznatury. Żydzi już od dziewięciu wieków mieszkali w Polsce, uważali ten kraj za swoją ojczyznę i tu było ich miejsce. -Przed tem pisal ze nie chcieli sie asymilowac ale uwazali za swoja ojczyzne Polske.Zyd to tylko moze chyba pojac bo ja nie. Zbudowali tu swoją własną, niepowtarzalną kulturę, którą tytko tu mogli zachować. -Jak moze tak klamac?.To antysemityzm pozwalal im budowac kulture?I to swoja?. Zależało im jedynie na otrzymaniu praw mniejszości narodowej i demokratycznym udziale we władzach. Nie więcej i nie mniej. -Nu oczywiscie.miec rzady jako mniejszosc i rzadzic wiekszoscia.To normalne dla Zydow jakby sie ktos dziwil.Zyd jest urodzonym rzadzicielem i basta. Syjonizm był odrzucany nie tylko przez Bund, lecz też przez ugrupowania religijne: ortodoksów, chasydów i partię Agudat Israel (Zrzeszenie Izraela). -Nu co ci hertzlowcy chcieli od tych biednych Zydow.ktorzy na dodatek sie czuli tak dobrze w antysemickiej Polsce.tego to juz nawet stary antysemita nie pojmie.nu ale czytajmy dalej. Rozproszenie Żydów po świecie było boską wolą i każde ludzkie dążenie do ponownego sprowadzenia wszystkich Żydów do Ziemi Obiecanej jest grzechem i wyrazem pychy. Jest tylko jedno wyjście: pobożnie i cierpliwie oczekiwać przyjścia Mesjasza. -SSharon byl.Lepszego juz nie beda miec.Oczywiscie zionaziole hertzleje. Wielowiekowa społeczna izolacja Żydów w Polsce sprawiła, że również dostęp do rynku pracy był poważnie ograniczony. -Zas izolacja a przed tem byl rozkwit kultury.Nu coz powiedzial dwa razy prawde to teraz mogl sie tez pomylic i sklamac podswiadomie.czytajmy dalej. Bywali kupcami, kramarzami, domokrążcami, sklepikarzami. Prawie pół miliona Żydów, czyli blisko jedna trzecia zdolnych do pracy, parała się handlem. -Zdolna do pracy-parala sie handle.czyli darmozjady geszefciarze i ma im to za zle autor?Ja to tak rozumie albo zapomnial ten konowal ze jest Zydem piszac to. Pozostali byli kowalami, kotlarzami, szewcami, stolarzami, krawcami, rzeźnikami, piekarzami, albo chałupnikami harującymi z całą rodziną od świtu do nocy na suchy kawałek chleba. -Zupelnie jak moja rodzina.Od teraz bede krzyczal ze Polska to antysemityzm. Jak tak mozna pozwalac czlekowi ciezko pracowac.Ja Zydem nie jestem a nie cierpialem tego. Byli też zatrudniani w fabrykach tekstylnych w Łodzi i Białymstoku. -Nu tak.Gdyby nie ten antysemityzm to by posiadali te fabryki.rozumiem. Wśród żydowskich intelektualistów było wielu lekarzy, adwokatów. -Wielu?Ktorzy.Zyja jeszcze ?.Chce wiedziec.mam sprawe o odszkodowanie. Byli też zamożni Żydzi: posiadacze kamienic, kin, hoteli, a nawet fabryk. Jednak liczba biedoty, nędzników wyrzuconych poza margines, była przytłaczająca. -Antysemityzm-koles sie zagonil i opisuje o dobrobycie Zydow.on chyba juz naprawde zapomnial kim jest.Mial pisac o antysemityzmie polskim a nie o kinach zydowskich,fabrykach,hotelach.jeszcze mu uwierze jak tak dalej pojdzie. Także Piłsudskiemu nie udało się uporać z antysemityzmem, choć trzeba pamiętać, że za jego życia i pod wpływem jego autorytetu nie dochodziło do poważnych ekscesów. -Nu tak.Mnie sie tez nie udalo wiele rzeczy.takie zycie.Pomagali mu moze czy tylko czekali-czy ktos wie?. I próbując postawić się na miejscu Polaków należy to uznać prawie za cud. -A coz Zyd to ma zawsze szczescie i cuda mu sie przydarza. Jedną ze słabości człowieka jest stawianie siebie jako normy, do której reszta musi się dostosować. -Zyd to norma-zaponial naprawde ze jest Zydem. Każdy od niej odbiegający jest nie do zniesienia. Dla przeciętnego Polaka co dziesiąty mieszkaniec jego kraju był denerwującym dewiantem należącym do odmiennej, wrogiej religii, której wyznawcy posługiwali się obcym, z niemiecka brzmiącym językiem, dziwacznie przy tym gestykulując; inaczej się ubierali i mieli inne zwyczaje; całkiem inaczej jedli, roznosząc wokół woń czosnku i cebuli. -Nu tak.Teraz dochodzi jeszcze czosnek.jakis niemiecki jezyk po dziewieciu wiekach i jak tu wypic piwo z takim pod budka?.Nie dogadsz sie i musialbys na dodatek nie oddychac.A poza tym ten pijak polski z pod budki z piwem ni cholery nie szedl do hotelu zydowskiego sie przespac tylko pod budka do rana przekimal.Nu coz-tacy sa ci polscy antysemici sknerzy i woli na piwo wydac niz Zydowi dac. Do tego wszystkiego żyli bez ślubu, a po ulicach chodzili nie inaczej niż grupami. -Kto zyl bez slubu?.Zydzi?.Nu to juz sodoma i gomora aby w katolickiej Polsce ktos zyl bez slubu-ale to przez ten antysemityzm napewno. Tak myślący katolicki, przesiąknięty nacjonalizmem Polak nie odczuwał najmniejszej więzi ze swoim żydowskim współobywatelem i nawet w tych Żydach, którzy się asymilowali i mówili dobrze po polsku, widział potomków pokracznych, długobrodych mężczyzn z pejsami i ostrzyżonych kobiet z w Odpowiedz Link Zgłoś
opalit Re: Dla antysemitow 13.02.07, 10:36 Ale sie napracowales, kolego. Tak bardzo zydow nienawidzisz, co? Odpowiedz Link Zgłoś
o_brother1 [...] 13.02.07, 13:31 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Dla antysemitow 13.02.07, 09:41 o_brother1 napisał: > ZŁO Wlasnie dla ciebie to bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
tia666 Re: Dla antysemitow 13.02.07, 20:08 ...Z Polakami nie czuli się związani, a co za tym idzie także niepodległość polskiego narodu była im obojętna. Interes własny podpowiadał im lojalność wobec władz niemieckich lub austriackich... zapewne i przed upadkiem tez tak bylo, no coz geszefciarze mieli za dobrze, to nam pokazuje ze nie mozna zbytnio angazowac sie w "pomaganiu", poniewaz predzej czy pozniej obroci sie to przeciwko pomagajacemu Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Dla antysemitow 14.02.07, 00:17 tia666 napisał: > ...Z Polakami nie czuli się związani, a co za tym idzie także niepodległość > polskiego narodu była im obojętna. Interes własny podpowiadał im lojalność wobe > c > władz niemieckich lub austriackich... > > zapewne i przed upadkiem tez tak bylo, no coz geszefciarze mieli za dobrze, to > nam pokazuje ze nie mozna zbytnio angazowac sie w "pomaganiu", poniewaz predzej > czy pozniej obroci sie to przeciwko pomagajacemu Przepisales to ze Szczerbca,wiec szczerbiec ci w ucho,balonie. Odpowiedz Link Zgłoś