Dodaj do ulubionych

male pytanko...

IP: *.adsl.actcom.co.il 03.05.03, 20:40
nu, do zbalansowanego, cccp, hawka, mirmila oczywiscie, bnadema i calej
reszty, ktorej "imion" nie pamietam, ale ktorzy ciagle i bez przerwy krzycza
o ukradzionej przez israel ziemi arabskiej i zadaja jej natychmiastowego i
bezwarunkowego oddania. dlaczego zaden z was nie reaguje na watek "why don't
the arabs pick on someone their size" gdzie polecaja swietna mape swiata:

www.iris.org.il/sizemaps/arabwrld.htm

czyzby odjelo wam mowe? a moze jakis inny powod?
Obserwuj wątek
    • wtracalski Re: male pytanko... 03.05.03, 21:12
      Gość portalu: dana33 napisał(a):

> nu, do zbalansowanego, cccp, hawka, mirmila oczywiscie, bnadema i calej
      > reszty, ktorej "imion" nie pamietam, ale ktorzy ciagle i bez przerwy krzycza
      > o ukradzionej przez israel ziemi arabskiej i zadaja jej natychmiastowego i
      > bezwarunkowego oddania. dlaczego zaden z was nie reaguje na watek "why don't
      > the arabs pick on someone their size" gdzie polecaja swietna mape swiata:
      >
      > www.iris.org.il/sizemaps/arabwrld.htm
      >
      > czyzby odjelo wam mowe? a moze jakis inny powod?

Mysle, ze rysuja mape w jakiejs geometri nieeuklidesowej. To tylko kwestia
      techniczna poprawic proporcje do chetnie widzianych.

Do szukaczy linkow: moze znajdziecie mape swiata islamu. Uwaga, to moze byc
      przerazajace...
      • bigobserver Bywalo juz inaczej 03.05.03, 21:14
        wtracalski napisał:

>
        > Mysle, ze rysuja mape w jakiejs geometri nieeuklidesowej. To tylko kwestia
        > techniczna poprawic proporcje do chetnie widzianych.
        >
        > Do szukaczy linkow: moze znajdziecie mape swiata islamu. Uwaga, to moze byc
        > przerazajace...

Tylko mi nie urywajcie glowy.

www.israelnewsagency.com/bmw.html
    • Gość: mirmil Re: male pytanko... IP: *.uBRgrb01.supercable.es 03.05.03, 21:22

> bezwarunkowego oddania.

ZAPOMNIALAS TU DOPISAC ONZ. ALE SPOKO. OPINIE ORGANIZACJI NARODOW ZJEDNOCZONYCH
      NA TEMAT NIELEGALNEJ OKUPACJI IZRAELSKIEJ, LAMANIA TAM PRAW CZLOWIEKA I
      BEZPRAWNEJ BUDOWY OSIEDLI NA NIE SWOJEJ ZIEMI MOZNA ZNALEZC NA OFICJALNYCH
      STRONACH ONZ:

www.un.org/depts/dpa/qpal/

dlaczego zaden z was nie reaguje na watek "why don't
      >
      >

A CO TU KOMENTOWAC? ZE WG AUTOROW MAPY TAKA PIERWSZA Z BRZEGU SOMALIA JEST
      PANSTWEM ARABSKIM? daje to dosc jasny obraz ich wiarygodnosci.

na jedna rzecz faktycznie zwrocilem uwage: tak tutaj kilka osob strasznie sie
      obruszalo, ze w podrecznikach palestynskich izraela nie ma, co mialo byc
      dowodem na to, ze palestynczycy izraela nienawidza i chca go zniszczyc to
      (oczywiscie zapomninajac, ze OWP izrael oficjalnie uznala i zaakcepotowala
      rezolucje onz czego izreael nie zrobil). po obejrzeniu tej mapki, mam taka
      watpliwosc: GDZIE TAM JEST ZAZNACZONA AUTONOMIA PALESTYNSKA? CZYZBY IZRAEL
      UWAZAL, ZE NIELEGALNIE ZAJETE I ANEKTOWANE TERENY SA JUZ JEGO NA ZAWSZE?

polecam obejrzenie calej tej strony, aby przekonac sie od kogo pochodzi
      prezentowana mapka i jak wielka jest nienawisc do palestynczykow.
      • Gość: titus_flavius Re: male pytanko... IP: *.gdynia.mm.pl 03.05.03, 21:29
        Ave,

Po uważnym rozważeniu kwestii muszę stwierdzić, że jesteś debilem.

T.
      • Gość: dana33 Re: male pytanko... IP: *.adsl.actcom.co.il 03.05.03, 21:59
        Gość portalu: mirmil napisał(a):

> Gość portalu: dana33 napisał(a):
        >
        > > nu, do zbalansowanego, cccp, hawka, mirmila oczywiscie, bnadema i calej
        > > reszty, ktorej "imion" nie pamietam, ale ktorzy ciagle i bez przerwy krzyc
        > za
        > > o ukradzionej przez israel ziemi arabskiej i zadaja jej natychmiastowego i
        >
        > > bezwarunkowego oddania.
        >
        > ZAPOMNIALAS TU DOPISAC ONZ. ALE SPOKO. OPINIE ORGANIZACJI NARODOW
        ZJEDNOCZONYCH
        >
        > NA TEMAT NIELEGALNEJ OKUPACJI IZRAELSKIEJ, LAMANIA TAM PRAW CZLOWIEKA I
        > BEZPRAWNEJ BUDOWY OSIEDLI NA NIE SWOJEJ ZIEMI MOZNA ZNALEZC NA OFICJALNYCH
        > STRONACH ONZ:
        >
        > www.un.org/depts/dpa/qpal/
        >
        >
        > dlaczego zaden z was nie reaguje na watek "why don't
        > > the arabs pick on someone their size" gdzie polecaja swietna mape swiata:
        > >
        > > www.iris.org.il/sizemaps/arabwrld.htm
        > >
        > > czyzby odjelo wam mowe? a moze jakis inny powod?
        >
        > A CO TU KOMENTOWAC? ZE WG AUTOROW MAPY TAKA PIERWSZA Z BRZEGU SOMALIA JEST
        > PANSTWEM ARABSKIM? daje to dosc jasny obraz ich wiarygodnosci.
        >
        > na jedna rzecz faktycznie zwrocilem uwage: tak tutaj kilka osob strasznie sie
        > obruszalo, ze w podrecznikach palestynskich izraela nie ma, co mialo byc
        > dowodem na to, ze palestynczycy izraela nienawidza i chca go zniszczyc to
        > (oczywiscie zapomninajac, ze OWP izrael oficjalnie uznala i zaakcepotowala
        > rezolucje onz czego izreael nie zrobil). po obejrzeniu tej mapki, mam taka
        > watpliwosc: GDZIE TAM JEST ZAZNACZONA AUTONOMIA PALESTYNSKA? CZYZBY IZRAEL
        > UWAZAL, ZE NIELEGALNIE ZAJETE I ANEKTOWANE TERENY SA JUZ JEGO NA ZAWSZE?
        >
        > polecam obejrzenie calej tej strony, aby przekonac sie od kogo pochodzi
        > prezentowana mapka i jak wielka jest nienawisc do palestynczykow.

nu, ty to tylko onz i onz i onz i onz i onz..... onz jest jednym wielkim
        klamstwem, kofi annan jest klamie rowniez, mamy na to dosyc dowodow. a twoja
        cala wiedza, jak rozumiem, ogranicza sie tylko do onz-owskich linkow. nu, ta
        wiedza cie ogromnie ogranicza....
        • Gość: mirmil swiatowy spisek antyzydowski.. IP: *.uBRgrb01.supercable.es 04.05.03, 01:41
          onz klamie, cofee klamie, wszyscy klamia i chca zniszczyc izrael, tak, tak....
          znamy juz te spiewke.
          ogolnoswiatowy spisek zydowski zmienil sie w ogolnoswiatowy spisek antyzydowski - oczywiscie zasada
          pozostaje ta sama.

i ciagle onz... to tylko zaciemnia nam obraz, prawda? potepiajace rezolucje by wydawali tylko. faktycznie, trzeba miec
          szersze horyzonty - na takie pozwala posiadanie broni masowego razenia i swiadomosc bezkarnosci...
        • Gość: zbalansowany Re: male pytanko... IP: *.mel.dialup.connect.net.au 04.05.03, 16:47
          danale
          Dopiero teraz zauwazylem twoj watek.
          Co do ONZ to gdyby go ONZ nie "stworzyl" to nigdy by on nie istnial.
          Wiec raczej nie narzekaj.
          • Gość: zbalansowany Re: male pytanko...i krotka odpowiedz IP: *.mel.dialup.connect.net.au 04.05.03, 16:55
            Gość portalu: zbalansowany napisał(a):

> danale
            > Dopiero teraz zauwazylem twoj watek.
            > Co do ONZ to gdyby go ONZ nie "stworzyl" to nigdy by on nie istnial.
            > Wiec raczej nie narzekaj.

Mowie oczywiscie o Izraelu.

Co do twojej mapki to tylko pozornie twoje pytanie ma sens. W rzeczywistosci
            potencjal gospodarczy Izraela jest pewnie wiekszy niz wszystkich pozostalych
            krajow arabskich. O potencjale militarnym nie wspominam bo ten wystarczylby na
            zrownanie z ziemia wszystkich miast arabskich liczacych powyzej 50000 ludzi.

Chodzi raczej o to ze do Izraela prawnie nalezy tylko 50 % Palestyny + pol
            jerozolimy, reszta nalezy do palestynczykow.
          • Gość: dana33 Re: male pytanko... IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 17:23

> danale
            > Dopiero teraz zauwazylem twoj watek.
            > Co do ONZ to gdyby go ONZ nie "stworzyl" to nigdy by on nie istnial.
            > Wiec raczej nie narzekaj.

nu, zbalansowany, ja ci cos powiem w tajemnicy: co by nie bylo, israel
            powstalby na 100% w taki lub inny sposob, nie bylo innego wyjscia po holocaust
            i wiesz o tym dobrze. a dlaczego mam onz w pewnym miejscu? jesli juz nie to, ze
            w 67 roku na zadanie nassera ladnie zwineli zagle i tym samym dali mu wolna
            reke do zgromadzenia swoich wojsk na naszej granicy w przygotowaniu do
            zaatakowaniu nas, i jeszcze paru bardzo milych innych zdazen, to zlecieli
            ponizej zera, kiedy przygladali sie spokojnie i FILMOWALI porawnie naszych 3
            zolnierzy z terenow israela, przygladali sie i najprawdopodobniej rozniez
            filmowali, jak ich zabito, potem przez miesiace razem z szanownym kofi annan
            KLAMALI, ze nie maja zadnej kasety, potem chcac czy nie chcac przyznali sie, ze
            ja maja, nawet pokazano je rodzinom tych zolnierzy, a juz kompletne ludzkie dno
            pokazali, jak annan odmowil oddania rzeczy nalezacych do tych zolnierzy ich
            rodzinom. mozna mowic o moim "szowinizmie", o moim "sjonistycznym" nastawieniu,
            mozemy sie klocic na temat okupacji czy zdobycia terenow, ale zeby ten kretyn
            mirmil, w zywe oczy zaprzeczal ze annan nie klamie i onz tez nie, to to nie
            klotnie miedzy dwoma stanowiskami, to zaprzeczenie faktow w zywe oczy, o tym
            wogole nie mam co z nim gadac. dokladnie tak samo jak fakt, ze onz i tym klamza
            annanem musialo po paru tygodniach przyznac, ze w jeninie nie bylo zadnej
            masakry, chociaz oczywiscie w pierwszej chwili polecieli na klamliwa propagande
            arafatowska. wiem, wiem, arafat to twoj przyjaciel, ale musze ci powiedziec, ze
            zaprzeczanie faktom, do ktorych w koncu nawet onz sie przyznaje..., nu, boje
            sie ze uzyje slowa, ktorego bede sie wstydzic.... mirmil i ty, zaprzeczajac tym
            wyzej wymienionym dwom faktom powinniscie sie wstydzic, tylko ze wy wstydu nie
            znacie.
            • Gość: mirmil bede sie wstydzic? hahahaaaaaaaaa IP: *.uBRgrb01.supercable.es 04.05.03, 17:31
              >ale zeby ten kretyn
              > mirmil

> sie ze uzyje slowa, ktorego bede sie wstydzic....

spoko wodza, dana, wal smialo, ty sie zadnych slow nie wstydzisz.
              • Gość: dana33 Re: bede sie wstydzic? hahahaaaaaaaaa IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 18:26

> >ale zeby ten kretyn
                > > mirmil
                >
                > > sie ze uzyje slowa, ktorego bede sie wstydzic....
                >
                > spoko wodza, dana, wal smialo, ty sie zadnych slow nie wstydzisz.

nu, mirmil, jeszc ze mi daleko do ciebie, na szczescie.... do ciebie to na tym
                forum wielu daleko.... nawet tym co bluzgaja, do ciebie, zlotko, nikt sie nie
                moze dorownac....
                • Gość: mirmil Re: bede sie wstydzic? hahahaaaaaaaaa IP: *.uBRgrb01.supercable.es 04.05.03, 19:24

> nu, mirmil, jeszc ze mi daleko do ciebie, na szczescie.... do ciebie to na
                  tym
                  >
                  > forum wielu daleko.... nawet tym co bluzgaja, do ciebie, zlotko, nikt sie nie
                  > moze dorownac....

obrazaj, obrazaj, co to zmieni? chociaz jedna rezolucja potepiajaca krwawe
                  dzialania twojego rzadu straci wartosc?

skocz na te strone i zobacz, czy nadal obowiazuja. polecam czesc dotyczaca
                  lamania praw czlowieka. piekna wyliczanka zbrodniczych poczynan izraela.

• Gość: Tomek44 Re: male pytanko... IP: *.inter.net.il 03.05.03, 21:52
      Izrael to taka mala lodeczka na rozszalalym morzu arabskim. Taka mala, a tyle
      wokol niej zamieszania.
      Na szczescie coraz mniej widoczna w Polsce. Wrocilem z urlopu i musze
      przyznac, ze jedynie na forum Izrael i Zydzi sa tematem dominujacym. W Polsce,
      albo mowi sie o nich z sympatia, albo nie mowi sie nic.
      Jezeli juz ktos wyraza negatywna opinie o Zydach, to w przewazajacej czesci
      nalezy do prymitywow i to w wieku powyzej 50-tki.
      Dzisiaj Polska ma nowego wroga.
    • Gość: CCCP Re: male pytanko... IP: *.acn.waw.pl 03.05.03, 22:51

>
      >

Dano,

ta mapa mnie raczej nudzi. Proporcje kryją się w czymś zupełnie
      innym. I nie ma co o tym mówić, bo każdy o tym wie.

Ale przypominam sobie mapę z 68 roku, przedstawiającą ówczesną
      Czechosłowację, malutki cypelek na obrzeżu ogromnego ZSRR.
      Tamta dysproporcja była realna i przerażająca.

C.
      • Gość: dana33 Re: male pytanko... IP: *.adsl.actcom.co.il 03.05.03, 22:54
        Gość portalu: CCCP napisał(a):

>
        > za
        >
        > > bezwarunkowego oddania. dlaczego zaden z was nie reaguje na watek "why don
        > 't
        > >
        > >
        >
        >
        > Dano,
        >
        > ta mapa mnie raczej nudzi. Proporcje kryją się w czymś zupełnie
        > innym. I nie ma co o tym mówić, bo każdy o tym wie.
        >
        > Ale przypominam sobie mapę z 68 roku, przedstawiającą ówczesną
        > Czechosłowację, malutki cypelek na obrzeżu ogromnego ZSRR.
        > Tamta dysproporcja była realna i przerażająca.
        >
        > C.

nu, rozumiem. a ta dysproporcja cie nudzi. ok. mnie nie.
        • Gość: Hansi Żydowska wersja gry w trzy karty. IP: *.dipool.highway.telekom.at 03.05.03, 23:07

Jak oszuści na bazarze zebrali się do kupy i polują na jelenia.
          Dyskutują pozornie, sami ze sobą i czekają który naiwny się przyłączy.
          I tak rosną wygodne żydom watki, ku chwale Szarona.
          Hansi
        • Gość: CCCP Road Map IP: *.acn.waw.pl 03.05.03, 23:07

> Gość portalu: CCCP napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: dana33 napisał(a):
          > >
          > > > nu, do zbalansowanego, cccp, hawka, mirmila oczywiscie, bnadema i cal
          > ej
          > > > reszty, ktorej "imion" nie pamietam, ale ktorzy ciagle i bez przerwy
          > krzyc
          > > za
          > > > o ukradzionej przez israel ziemi arabskiej i zadaja jej natychmiastow
          > ego i
          > >
          > > > bezwarunkowego oddania. dlaczego zaden z was nie reaguje na watek "wh
          > y don
          > > 't
          > > > the arabs pick on someone their size" gdzie polecaja swietna mape swi
          > ata:
          > > >
          > > > www.iris.org.il/sizemaps/arabwrld.htm
          > > >
          > > > czyzby odjelo wam mowe? a moze jakis inny powod?
          > >
          > >
          > > Dano,
          > >
          > > ta mapa mnie raczej nudzi. Proporcje kryją się w czymś zupełnie
          > > innym. I nie ma co o tym mówić, bo każdy o tym wie.
          > >
          > > Ale przypominam sobie mapę z 68 roku, przedstawiającą ówczesną
          > > Czechosłowację, malutki cypelek na obrzeżu ogromnego ZSRR.
          > > Tamta dysproporcja była realna i przerażająca.
          > >
          > > C.
          >
          > nu, rozumiem. a ta dysproporcja cie nudzi. ok. mnie nie.

Nie, to ta mapa mnie nudzi. W jakiś sposób przypomina mi tę wciąż przywoływaną
          na tym Forum listę żydowskich i arabskich laureatów Nagrody Nobla.

Jeśli idzie o mnie, to wolę map używać dla orientacji w terenie; na mapach
          terenowych pojawiają się drogi przekraczające granice i łączące kraje.

Mam nadzieję, że niedługo zobaczę taką jedną "road map".

Pozdrawiam,

C.

PS. W wątku dostrzegłem nutkę agresji. Mylę się? Jakieś kłopoty?
          • Gość: dana33 Re: Road Map IP: *.adsl.actcom.co.il 03.05.03, 23:12

>
            > > Gość portalu: CCCP napisał(a):
            > >
            > > > Gość portalu: dana33 napisał(a):
            > > >
            > > > > nu, do zbalansowanego, cccp, hawka, mirmila oczywiscie, bnadema
            > i cal
            > > ej
            > > > > reszty, ktorej "imion" nie pamietam, ale ktorzy ciagle i bez prz
            > erwy
            > > krzyc
            > > > za
            > > > > o ukradzionej przez israel ziemi arabskiej i zadaja jej natychmi
            > astow
            > > ego i
            > > >
            > > > > bezwarunkowego oddania. dlaczego zaden z was nie reaguje na wate
            > k "wh
            > > y don
            > > > 't
            > > > > the arabs pick on someone their size" gdzie polecaja swietna map
            > e swi
            > > ata:
            > > > >
            > > > > www.iris.org.il/sizemaps/arabwrld.htm
            > > > >
            > > > > czyzby odjelo wam mowe? a moze jakis inny powod?
            > > >
            > > >
            > > > Dano,
            > > >
            > > > ta mapa mnie raczej nudzi. Proporcje kryją się w czymś zupełnie
            > > > innym. I nie ma co o tym mówić, bo każdy o tym wie.
            > > >
            > > > Ale przypominam sobie mapę z 68 roku, przedstawiającą ówczesną
            > > > Czechosłowację, malutki cypelek na obrzeżu ogromnego ZSRR.
            > > > Tamta dysproporcja była realna i przerażająca.
            > > >
            > > > C.
            > >
            > > nu, rozumiem. a ta dysproporcja cie nudzi. ok. mnie nie.
            >
            > Nie, to ta mapa mnie nudzi. W jakiś sposób przypomina mi tę wciąż przywoływaną
            > na tym Forum listę żydowskich i arabskich laureatów Nagrody Nobla.
            >
            > Jeśli idzie o mnie, to wolę map używać dla orientacji w terenie; na mapach
            > terenowych pojawiają się drogi przekraczające granice i łączące kraje.
            >
            > Mam nadzieję, że niedługo zobaczę taką jedną "road map".
            >
            > Pozdrawiam,
            >
            > C.
            >
            > PS. W wątku dostrzegłem nutkę agresji. Mylę się? Jakieś kłopoty?

nu, mylisz sie, zadne klopoty i zadna agresja. tylko ciekawosc, jakimi drogami
            chodza ludzie, to wszystko.
            • Gość: CCCP Road Map - wersja z grudnia 2002 IP: *.acn.waw.pl 04.05.03, 09:34

tylko ciekawosc, jakimi drogami
              ) chodza ludzie, to wszystko.

Też jestem tego ciekaw. Drogi bywają rózne, proste i kręte, ważne,
              do jakiego prowadzą celu.

Tu jest opis takiej, na której się, Dano, już znajdujesz.

Elements of a performance-based road map to a permanent two-state solution to the Israeli-Palestinian conflict

Draft December 2002

The following is a performance-based and goal-driven road map, with clear phases, timelines, target dates, and benchmarks aiming at progress through reciprocal steps by the two parties in the political, security, economic, humanitarian and institution- building fields, under the auspices of the Quartet. The destination is a final and comprehensive settlement of the Israel-Palestinian conflict by 2005, as presented in President Bush's speech of June 24, and welcomed by the EU, Russia and the UN in the 15 July and 17 September Quartet Ministerial statements.

A two state solution to the Israeli-Palestinian conflict will only be achieved through an end to violence and terrorism (when the Palestinian people have a leadership acting decisively against terror and willing and able to build a practicing democracy based on tolerance and liberty) and through Israel's readiness to do what is necessary for a democratic Palestinian state to be established, and a clear, unambiguous acceptance by both parties of the goal of a negotiated settlement as described below. The Quartet will assist in facilitate implementation of the plan, starting in Phase I, including direct discussions between the parties as required. The plan established a realistic timeline for implementation. However, as a performance-based plan, progress will require and depend upon the good faith efforts of the parties, and their compliance with each of the obligations outlined below. Should the parties perform their obligations rapidly, progress within and through the phases may come sooner than indicated in the plan. Non- compliance with obligations will impede progress.

A settlement, negotiated between the parties, will result in the emergence of an independent, democratic, and viable Palestinian state living side by side in peace and security with Israel and its other neighbors. The settlement will resolve the Israeli- Palestinian conflict, and end the occupation that began in 1967, based on the foundations of the Madrid Conference, the principle of land for peace, UNSCRs 242, 338 and 1397, agreements previously reached by the parties, and the initiative of Saudi Crown Prince Abdullah-endorsed by the Beirut Arab League Summit-calling for acceptance of Israel as a neighbor living in peace and security, in the context of a comprehensive settlement. This initiative is a vital element of international efforts to promote a comprehensive peace on all tracks, including the Syrian-Israeli and Lebanese-Israeli tracks.

The Quartet will meet regularly at senior levels to evaluate the parties' performance on implementation of the plan. In each phase, the parties are expected to perform their obligations in parallel, unless otherwise indicated.

Phase I: Ending terror and violence, normalizing Palestinian life, and building Palestinian institutions present to May 2003
              In Phase 1, the Palestinians immediately undertake an unconditional cessation of violence according to the steps outlined below: such action should be accomplished by supportive measures undertaken by Israel. Palestinians and Israelis resume security cooperation based on the Tenet work plan to end violence, terrorism, and incitement through restructured and effective Palestinian security services. Palestinians undertake comprehensive political reform in preparation for statehood, including drafting a Palestinian constitution, and free, fair and open elections upon the basis of those measures. Israel takes all necessary steps to help normalize Palestinian life. Israel withdraws from Palestinian areas occupied from September 28, 2000 and the two sides restore the status quo that existed at that time, as security performance and cooperation progress. Israel also freezes all settlement activity, consistent with the Mitchell report.

At the outset of Phase I:
              - Palestinian leadership issues unequivocal statement reiterating Israel's right to exist in peace and security and calling for an immediate and unconditional ceasefire to end armed activity and all acts of violence against Israelis everywhere. All official Palestinian institutions end incitement against Israel.

- Israeli leadership issues unequivocal statement affirming its commitment to the two-state vision of an independent, viable, sovereign Palestinian state living in peace and security alongside Israel, as expressed by President Bush, and calling for an immediate end to violence against Palestinians everywhere. All official Israeli institutions end incitement against Palestinians.

Security
              - Palestinians declare an unequivocal end to violence and terrorism and undertake visible efforts on the ground to arrest, disrupt, and restrain individuals and groups conducting and planning violent attacks on Israelis anywhere.

- Rebuilt and refocused (Palestinian Authority) security apparatus begins sustained, targeted and effective operations aimed at confronting al those engaged in terror and dismantlement of terrorist capabilities and infrastructure. This includes commencing confiscation of illegal weapons and consolidation of security authority, free of association with terror and corruption.

- GOI takes no actions undermining trust, including deportations, attacks on civilians; confiscation and/or demolition of Palestinian homes and property, as a punitive measure or to facilitate Israeli constructions; destruction of Palestinian institutions and infrastructure; and other measures specified in the Tenet Work Plan.

- Relying on existing mechanisms and on-the-ground resources, Quartet representatives begin informal monitoring and consult with the parties on establishment of a formal monitoring mechanism and its implementation.

- Implementation, as previously agreed, of U.S. rebuilding, training and resumed security cooperation plan in collaboration with the outside oversight board (U.S.EgyptJordan) (Quartet support for efforts to achieve a lasting, comprehensive cease-fire).

* All Palestinian security organizations are consolidated into three services reporting to an empowered Interior Minister.

*Restructured/retrained Palestinian security forces and IDF counterparts progressively resume security cooperation and other undertakings in implementation of the Tenet work plan, including regular senior-level meetings, with the participation of U.S. security officials.

- Arab states cut off public and private funding and all other forms support for groups supporting and engaging in violence and terror.

- All donors providing budgetary support for the Palestinians channel these funds through the Palestinian Ministry of Finance's Single Treasury Account.

- As comprehensive security performance moves forward, IDF withdraws progressively from areas occupied since September 28, 2000. Palestinian security forces redeploy to areas vacated by IDF.

Palestinian institution-building
              - Immediate action on credible process to produce draft constitution for Palestinian statehood. As rapidly as possible, constitutional committee circulates draft Palestinian constitution, based on strong parliamentary democracy and cabinet with empowered prime minister, for public comment/ debate. Constitutional committee proposes draft document for submission after election for approval by appropriate Palestinian institutions.

- Appointment of interim prime minister or cabinet with empowered executive authority/decision-making body.

- GOI fully facilitates travel of Palestinian officials for PLC and Cabinet sessions, internationally supervised security retrai
              • Gość: CCCP Re: Road Map - wersja z grudnia 2002 cd IP: *.acn.waw.pl 04.05.03, 09:42

- Appointment of interim prime minister or cabinet with empowered executive authority/decision-making body.

- GOI fully facilitates travel of Palestinian officials for PLC and Cabinet sessions, internationally supervised security retraining, electoral and other reform activity, and other supportive measures related to the reform efforts.

- Continued appointment of Palestinian ministers empowered to undertake fundamental reform. Completion of further steps to achieve genuine separation of powers, including any necessary Palestinian legal reforms for this purpose.

- Establishment of independent Palestinian election commission. PLC reviews and revises election law.

- Palestinian performance on judicial, administrative, and economic benchmarks, as established by the International Task Force on Palestinian Reform.

- As early as possible, and based upon the above measures and in the context of open debate and transparent candidate selection/electoral campaign based on a free, multi-party process, Palestinians hold free, open, and fair elections.

- GOI facilitates Task Force election assistance, registration of voters, movement of candidates and voting officials. Support for NGOs involved in the election process.

- GOI reopens Palestinian Chamber of Commerce and other closed Palestinian institutions in East Jerusalem based on a commitment that these institutions operate strictly in accordance with prior agreements between the parties.

Humanitarian response
                - Israel takes measures to improve humanitarian situation. Israel and Palestinians implement in full al recommendations of the Bertini report to improve humanitarian conditions, lifting curfews and easing restriction on movement of persons and goods, and allowing fill, safe, unfettered access of international and humanitarian personnel.

- AHLC reviews the humanitarian situation and prospects for economic development in the West Bank and Gaza and launches a major donor assistance effort, including to the reform effort.

- GOI and PA continue revenue clearance process and transfer funds, including arrears, in accordance with agreed, transparent monitoring mechanism.

Civil society
                - Continued donor support, including increased funding through PVOs/NGOs. For people to people programs, private sector development and civil society initiatives.

Settlements
                - GOI immediately dismantles settlement outposts erected since March 2001.
                - Consistent with the Mitchell Report, GOI freezes all settlement activity (including natural growth of settlements).

Phase II: Transition
                June2003-December 2003
                In the second phase, efforts are focused on the option of creating an independent Palestinian state with provisional borders and attributes of sovereignty, based on the new constitution, as a way station to a permanent status settlement. As has been noted, this goal can be achieved when the Palestinian people have a leadership acting decisively against terror, willing and able to build a practicing democracy based on tolerance and liberty. With such a leadership, reformed civil institutions and security structures, the Palestinians will have the active support of the Quartet and the broader international community in establishing an independent, viable state.

Progress into Phase II will be based upon the consensus judgment of the Quartet of whether conditions are appropriate to proceed, taking into account performance of both parties. Furthering and sustaining efforts to normalize Palestinian lives and build Palestinian institution, Phase II starts after Palestinian elections and ends with possible creation of an independent Palestinian state with provisional borders in 2003. Its primary goals are continued comprehensive security performance and effective security cooperation, continued normalization of Palestinian life and institution-building, further building on and sustaining of the goals outlined in Phase I, ratification of a democratic Palestinian constitution, formal establishment of office of prime minister, consolidation of political reform, and the creation of a Palestinian state with provisional borders.

- International conference: Convened by the Quartet, in consultation with the parties; immediately after the successful conclusion of Palestinian elections, to support Palestinian economic recovery and launch a process, leading to establishment of an independent Palestinian state with provisional borders.

* Such a meeting would be inclusive, based on the goal of a comprehensive Middle East peace (including between Israel and Syria, and Israel and Lebanon), and based on the principles described in the preamble to this document.

* Arab states restore pre-Intifada links to Israel (trade office, etc).

* Revival of multilateral engagement on issues including regional water resources, environment, economic development, refugees, and arms control issues.

- New constitution for democratic, independent Palestinian state is finalized, and approved by appropriate Palestinian institutions. Further elections, if required, should follow approval of the new constitution.

- Empowered reform cabinet with office of prime minister formally established, consistent with draft constitution.

- Continued comprehensive security performance, including effective security cooperation on the bases laid out in Phase I.

- Creation of an independent Palestinian state with provisional borders through a process of Israeli- Palestinian engagement, launched by the international conference, As part of this process, implementation of prior agreements, to enhance maximum territorial continuity, including further action on settlements in conjunction with establishment of a Palestinian state with provisional borders.

- Enhanced international role in monitoring transition, with the active, sustained, and operational support of the Quartet.

- Quartet member promote international recognition of Palestinian state, including possible UN membership.

Phase Israel: Permanent status agreement and end of the Israeli-Palestinian conflict 2004-2005
                Progress into Phase III, based on consensus judgment of Quartet, and taking into account actions of both parties and Quartet mentoring. Phase III objectives are consolidation of reform and stabilization of Palestinian institutions, sustained, effective Palestinian security performance, and Israeli- Palestinian negotiations aimed at a permanent status agreement in 2005.

-Second international conference: Convened by Quartet, in consultation with the parties, at beginning of 2004 to endorse agreement reached on an independent Palestinian state with provisional borders and formally to launch a process with the active, sustained, and operational support of the Quartet, leading to a final, permanent status resolution in 2005, including on borders, Jerusalem, refugees, settlements; and, to support progress toward a comprehensive Middle East settlement between Israel and Lebanon and Israel and Syria, to be achieved as soon as possible.

- Continued comprehensive, effective progress on the reform agenda laid out by the Task Force in preparation for final status agreement.

- Continued sustained and effective security performance and sustained, effective security cooperation on the bases laid out in Phase I.

- International efforts to facilitate reform and stabilize Palestinian institutions and the Palestinian economy, in preparation for final status agreement.

- Parties reach final and comprehensive settlement status agreement that ends the Israeli-Palestinian conflict in 2005, through a settlement negotiated between the parties based on UNSCR 242, 338, and 1397, that ends the occupation that began in 1967, and includes an agreed, just, fair, and realistic solution to the refugee issue, and a negotiated resolution on the status of Jerusalem that takes into account the political and religious concerns of both
                • Gość: CCCP Re: Road Map - wersja z grudnia 2002 cd cd IP: *.acn.waw.pl 04.05.03, 09:47

- Parties reach final and comprehensive settlement status agreement that ends the Israeli-Palestinian conflict in 2005, through a settlement negotiated between the parties based on UNSCR 242, 338, and 1397, that ends the occupation that began in 1967, and includes an agreed, just, fair, and realistic solution to the refugee issue, and a negotiated resolution on the status of Jerusalem that takes into account the political and religious concerns of both sides, and protects the religious interests of Jews, Christians, and Muslims worldwide, and fulfills the vision of two states, Israel and the sovereign, independent, democratic and viable Palestine, living side-by-side in peace and security.

- Arab state acceptance of full, normal relations with Israel and security for all the states of the region in the context of a comprehensive Arab-Israeli peace.

• Gość: dana33 Re: Road Map - wersja z grudnia 2002 cd cd IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 15:38

>
                    > - Parties reach final and comprehensive settlement status agreement that ends
                    t
                    > he Israeli-Palestinian conflict in 2005, through a settlement negotiated
                    betwee
                    > n the parties based on UNSCR 242, 338, and 1397, that ends the occupation
                    that
                    > began in 1967, and includes an agreed, just, fair, and realistic solution to
                    th
                    > e refugee issue, and a negotiated resolution on the status of Jerusalem that
                    ta
                    > kes into account the political and religious concerns of both sides, and
                    protec
                    > ts the religious interests of Jews, Christians, and Muslims worldwide, and
                    fulf
                    > ills the vision of two states, Israel and the sovereign, independent,
                    democrati
                    > c and viable Palestine, living side-by-side in peace and security.
                    >
                    > - Arab state acceptance of full, normal relations with Israel and security
                    for
                    > all the states of the region in the context of a comprehensive Arab-Israeli
                    pea
                    > ce.

nu, cccp, dzieki za trud, ale chyba zdajesz sobie sprawe, ze akurat to zdazylam
                    juz przeczytac 3 dni temu w israelskiej prasie. powiem ci, to powiedzialam sama
                    sobie, jak to przeczytalam: allewaj, but don't hold your breath.... zobaczymy,
                    jak abu maazen zacznie walke przeciwko hamasowi, ktory juz zapowiedzial, ze sie
                    nie podporzadkuje.... rowniez my nie chcemy zostawic sprawy "uchodzcow" na
                    ostatnia chwile. widzisz, latwo stac z boku i dyktowac warunki, trudniej
                    wprowadzic je w zycie, nie znajac mentalnosci regionu. usa powinni chyba w
                    koncu wyciagnac jakies wniosku ze swoich prob ustawienia swiata wg wlasnych,
                    niepelnych informacji i doswiadczen, nie? przykladow mamy dosyc....
                    • Gość: CCCP Coś na początek wieku IP: *.acn.waw.pl 04.05.03, 15:50

>
                      > >
                      > > - Parties reach final and comprehensive settlement status agreement that e
                      > nds
                      > t
                      > > he Israeli-Palestinian conflict in 2005, through a settlement negotiated
                      > betwee
                      > > n the parties based on UNSCR 242, 338, and 1397, that ends the occupation
                      > that
                      > > began in 1967, and includes an agreed, just, fair, and realistic solution
                      > to
                      > th
                      > > e refugee issue, and a negotiated resolution on the status of Jerusalem th
                      > at
                      > ta
                      > > kes into account the political and religious concerns of both sides, and
                      > protec
                      > > ts the religious interests of Jews, Christians, and Muslims worldwide, and
                      >
                      > fulf
                      > > ills the vision of two states, Israel and the sovereign, independent,
                      > democrati
                      > > c and viable Palestine, living side-by-side in peace and security.
                      > >
                      > > - Arab state acceptance of full, normal relations with Israel and security
                      >
                      > for
                      > > all the states of the region in the context of a comprehensive Arab-Israel
                      > i
                      > pea
                      > > ce.
                      >
                      > nu, cccp, dzieki za trud, ale chyba zdajesz sobie sprawe, ze akurat to zdazylam
                      >
                      > juz przeczytac 3 dni temu w israelskiej prasie. powiem ci, to powiedzialam sama
                      >
                      > sobie, jak to przeczytalam: allewaj, but don't hold your breath.... zobaczymy,
                      > jak abu maazen zacznie walke przeciwko hamasowi, ktory juz zapowiedzial, ze sie
                      >
                      > nie podporzadkuje.... rowniez my nie chcemy zostawic sprawy "uchodzcow" na
                      > ostatnia chwile. widzisz, latwo stac z boku i dyktowac warunki, trudniej
                      > wprowadzic je w zycie, nie znajac mentalnosci regionu. usa powinni chyba w
                      > koncu wyciagnac jakies wniosku ze swoich prob ustawienia swiata wg wlasnych,
                      > niepelnych informacji i doswiadczen, nie? przykladow
                      >mamy dosyc....

Czytałem też wywiad z Sharonem w Haaretzu. Nie umieszczałem
                      żadnego z tekstów w wątku "Dla Dany: przeczytane", bo wiedziałem, że już to znasz.

Ale orzech do zgryzienia niezły. Akurat na początek wieku. Będę wiedział,
                      że dzieje się coś dobrego, kiedy drużyny izraelskie i palestyńskie
                      rozegrają pierwsze międzynarodowe mecze (w końcu dlaczego jako
                      mieszkańcy Azji Mniejszej macie brać udział w europejskich mistrzostwach
                      i rozgrywkach ligowych?). Sport łączy, jak nic innego. Nawet bardziej
                      niż przemoc.

Ciekaw jestem, czy to wyjdzie.

Mam nadzieję, że dożyję.

C.
                      • Gość: dana33 Re: Coś na początek wieku IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 17:47

> Ale orzech do zgryzienia niezły. Akurat na początek wieku. Będę wiedział,
                        > że dzieje się coś dobrego, kiedy drużyny izraelskie i palestyńskie
                        > rozegrają pierwsze międzynarodowe mecze (w końcu dlaczego jako
                        > mieszkańcy Azji Mniejszej macie brać udział w europejskich mistrzostwach
                        > i rozgrywkach ligowych?). Sport łączy, jak nic innego. Nawet bardziej
                        > niż przemoc.
                        >
                        > Ciekaw jestem, czy to wyjdzie.
                        >
                        > Mam nadzieję, że dożyję.
                        >
                        > C.

nu, cccp. nie mow, ze przeoczyles fakt, ze nie czekajac na swiatowa
                        opinie, "pozwolenie" roznych "wielkich" decydujacych o naszym losie (czasem
                        ironia bierze nademna gore)odbylo sie juz nie malo meczy miedzy druzynami
                        arabskimi i israelskimi (jeden niestety zakonczyl sie niedobrze), jest masa
                        spotkan miedzy israelska i arabska mlodzieza, sa wspolne grupy dyskusyjne...
                        tylko o tym naturalnie nikt nie wspomina..... nie chce nawet wspomniec i
                        arabskiej "krolowej pieknosci israela".....
                        • Gość: CCCP Re: Coś na początek wieku IP: *.acn.waw.pl 04.05.03, 18:15

>
                          > > Ale orzech do zgryzienia niezły. Akurat na początek wieku. Będę wiedział,
                          > > że dzieje się coś dobrego, kiedy drużyny izraelskie i palestyńskie
                          > > rozegrają pierwsze międzynarodowe mecze (w końcu dlaczego jako
                          > > mieszkańcy Azji Mniejszej macie brać udział w europejskich mistrzostwach
                          > > i rozgrywkach ligowych?). Sport łączy, jak nic innego. Nawet bardziej
                          > > niż przemoc.
                          > >
                          > > Ciekaw jestem, czy to wyjdzie.
                          > >
                          > > Mam nadzieję, że dożyję.
                          > >
                          > > C.
                          >
                          > nu, cccp. nie mow, ze przeoczyles fakt, ze nie czekajac na swiatowa
                          > opinie, "pozwolenie" roznych "wielkich" decydujacych o naszym losie (czasem
                          > ironia bierze nademna gore)odbylo sie juz nie malo meczy miedzy druzynami
                          > arabskimi i israelskimi (jeden niestety zakonczyl sie niedobrze), jest masa
                          > spotkan miedzy israelska i arabska mlodzieza, sa wspolne grupy dyskusyjne...
                          > tylko o tym naturalnie nikt nie wspomina..... nie chce nawet wspomniec i
                          > arabskiej "krolowej pieknosci israela".....

Przeoczyłem.

Trafiony, zatopiony.

Ale może trzeba więcej tego typu spotkań?
                          • Gość: dana33 Re: Coś na początek wieku IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 18:35

> Przeoczyłem.
                            >
                            > Trafiony, zatopiony.
                            >
                            > Ale może trzeba więcej tego typu spotkań?

nu, tylko nie zatopiony.... jak sie nie myle, to ty z krakowa, prawda? jest
                            takie stare polskie powiedzonko nie od razu krakow zbudowano, nie? tych spotkan
                            jest dosc duzo, ale takie rzeczy potrzebuja czasu, i lepiej nie spieszyc...
                            daje ci slowo, paru politykow mniej, paru dziennikarzy mniej, sprawa
                            wygladalaby inaczej.... ojwej, zaraz miril napisze, jakie ja to mordercze plany
                            mam.....
                            • Gość: CCCP Re: Coś na początek wieku IP: *.acn.waw.pl 04.05.03, 18:49

>
                              > > Przeoczyłem.
                              > >
                              > > Trafiony, zatopiony.
                              > >
                              > > Ale może trzeba więcej tego typu spotkań?
                              >
                              > nu, tylko nie zatopiony.... jak sie nie myle, to ty z krakowa, prawda? jest
                              > takie stare polskie powiedzonko nie od razu krakow zbudowano, nie?

Niestety, zupełnie nie z Krakowa. Mój IP znaczy tyle co AstercityNet Warszawa.

tych spotkan
                              >
                              > jest dosc duzo, ale takie rzeczy potrzebuja czasu, i lepiej nie spieszyc...
                              > daje ci slowo, paru politykow mniej, paru dziennikarzy mniej, sprawa
                              > wygladalaby inaczej.... ojwej, zaraz miril napisze, jakie ja to mordercze plany
                              >
                              > mam.....

Pewnie, trzeba unikać dwuznaczności. Mimo wszystko trochę się różnimy w użyciu polszczyzny.
                              Pewne Twoje sformułowania nie są odbierane zgodnie z Twoimi intencjami, mogą wydawać
                              się za ostre. Najwyższy czas, żebyś uwspółczesniła język.

Przyjeżdżać do Polski. Czytać. Masz tam w ofercie kablówki TV Polonia?
                              • Gość: dana33 Re: Coś na początek wieku IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 22:18

>
                                > > Gość portalu: CCCP napisał(a):
                                > >
                                > > > Przeoczyłem.
                                > > >
                                > > > Trafiony, zatopiony.
                                > > >
                                > > > Ale może trzeba więcej tego typu spotkań?
                                > >
                                > > nu, tylko nie zatopiony.... jak sie nie myle, to ty z krakowa, prawda? jes
                                > t
                                > > takie stare polskie powiedzonko nie od razu krakow zbudowano, nie?
                                >
                                > Niestety, zupełnie nie z Krakowa. Mój IP znaczy tyle co AstercityNet
                                Warszawa.
                                >
                                > tych spotkan
                                > >
                                > > jest dosc duzo, ale takie rzeczy potrzebuja czasu, i lepiej nie spieszyc..
                                > .
                                > > daje ci slowo, paru politykow mniej, paru dziennikarzy mniej, sprawa
                                > > wygladalaby inaczej.... ojwej, zaraz miril napisze, jakie ja to mordercze
                                > plany
                                > >
                                > > mam.....
                                >
                                > Pewnie, trzeba unikać dwuznaczności. Mimo wszystko trochę się różnimy w
                                użyciu
                                > polszczyzny.
                                > Pewne Twoje sformułowania nie są odbierane zgodnie z Twoimi intencjami, mogą
                                wy
                                > dawać
                                > się za ostre. Najwyższy czas, żebyś uwspółczesniła język.
                                >
                                > Przyjeżdżać do Polski. Czytać. Masz tam w ofercie kablówki TV Polonia?

nu, niestety, nie ma, moja mama strasznie zaluje, w hebrajskim myli jej sie kot
                                z nianka....
                    • Gość: zbalansowany Re: Road Map - wersja do nikad IP: *.mel.dialup.connect.net.au 04.05.03, 17:01

>
                      > >
                      > > - Parties reach final and comprehensive settlement status agreement that e
                      > nds
                      > t
                      > > he Israeli-Palestinian conflict in 2005, through a settlement negotiated
                      > betwee
                      > > n the parties based on UNSCR 242, 338, and 1397, that ends the occupation
                      > that
                      > > began in 1967, and includes an agreed, just, fair, and realistic solution
                      > to
                      > th
                      > > e refugee issue, and a negotiated resolution on the status of Jerusalem th
                      > at
                      > ta
                      > > kes into account the political and religious concerns of both sides, and
                      > protec
                      > > ts the religious interests of Jews, Christians, and Muslims worldwide, and
                      >
                      > fulf
                      > > ills the vision of two states, Israel and the sovereign, independent,
                      > democrati
                      > > c and viable Palestine, living side-by-side in peace and security.
                      > >
                      > > - Arab state acceptance of full, normal relations with Israel and security
                      >
                      > for
                      > > all the states of the region in the context of a comprehensive Arab-Israel
                      > i
                      > pea
                      > > ce.
                      >
                      > nu, cccp, dzieki za trud, ale chyba zdajesz sobie sprawe, ze akurat to
                      zdazylam
                      >
                      > juz przeczytac 3 dni temu w israelskiej prasie. powiem ci, to powiedzialam
                      sama
                      >
                      > sobie, jak to przeczytalam: allewaj, but don't hold your breath....
                      zobaczymy,
                      > jak abu maazen zacznie walke przeciwko hamasowi, ktory juz zapowiedzial, ze
                      sie
                      >
                      > nie podporzadkuje.... rowniez my nie chcemy zostawic sprawy "uchodzcow" na
                      > ostatnia chwile. widzisz, latwo stac z boku i dyktowac warunki, trudniej
                      > wprowadzic je w zycie, nie znajac mentalnosci regionu. usa powinni chyba w
                      > koncu wyciagnac jakies wniosku ze swoich prob ustawienia swiata wg wlasnych,
                      > niepelnych informacji i doswiadczen, nie? przykladow mamy dosyc....

Moim zdaniem USA powinna wejsc do Palestyny, stworzyc linie demarkacyjna miedzy
                      Izraelem a Palestyna (na bazie ustalen ONZ i po klopocie; ciekaw jestem
                      dlaczego oni tego nie robia?????
                      • Gość: dana33 Re: Road Map - wersja do nikad IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 17:49

> Moim zdaniem USA powinna wejsc do Palestyny, stworzyc linie demarkacyjna
                        miedzy
                        >
                        > Izraelem a Palestyna (na bazie ustalen ONZ i po klopocie; ciekaw jestem
                        > dlaczego oni tego nie robia?????

nu, plan moze i niezly, tylko sprecyzuj: dokad usa ma wejsc? do palestyny? a
                        gdzie to?
                        • Gość: zbalansowany Re: Road Map - wersja do nikad IP: *.mel.dialup.connect.net.au 04.05.03, 17:59

> Gość portalu: zbalansowany napisał(a):
                          >
                          >
                          > > Moim zdaniem USA powinna wejsc do Palestyny, stworzyc linie demarkacyjna
                          > miedzy
                          > >
                          > > Izraelem a Palestyna (na bazie ustalen ONZ i po klopocie; ciekaw jestem
                          > > dlaczego oni tego nie robia?????
                          >
                          > nu, plan moze i niezly, tylko sprecyzuj: dokad usa ma wejsc? do palestyny? a
                          > gdzie to?

Mieszkasz w niej. A linia demarkacyjna to tak mniej wiecej polowa dla was,
                          polowa dla palestynczykow z podzielona Jerozolima.
                          • Gość: dana33 Re: Road Map - wersja do nikad IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 18:31

>
                            > > Gość portalu: zbalansowany napisał(a):
                            > >
                            > >
                            > > > Moim zdaniem USA powinna wejsc do Palestyny, stworzyc linie demarkacy
                            > jna
                            > > miedzy
                            > > >
                            > > > Izraelem a Palestyna (na bazie ustalen ONZ i po klopocie; ciekaw jest
                            > em
                            > > > dlaczego oni tego nie robia?????
                            > >
                            > > nu, plan moze i niezly, tylko sprecyzuj: dokad usa ma wejsc? do palestyny?
                            > a
                            > > gdzie to?
                            >
                            >
                            > Mieszkasz w niej. A linia demarkacyjna to tak mniej wiecej polowa dla was,
                            > polowa dla palestynczykow z podzielona Jerozolima.

nu, balansiczku najmilszy, ja mieszkam w israelu, palestyny nie bylo i nie ma
                            (jeszcze), jordania piekna, ale tam nie meszkam, podzielona jerozolima? mam
                            nadzieje ze never again. oprocz tego plan klasa.
                            • Gość: mirmil Re: Road Map - wersja do nikad IP: *.uBRgrb01.supercable.es 04.05.03, 18:51

> nu, balansiczku najmilszy, ja mieszkam w israelu, palestyny nie bylo i nie ma
                              > (jeszcze), jordania piekna, ale tam nie meszkam, podzielona jerozolima? mam
                              > nadzieje ze never again. oprocz tego plan klasa.

pieknie to nacjonal eeeeee patryjotycznie powiedziane. co z tego ze gwalcimy
                              przy tym prawa innego narodu?
                              • Gość: dana33 Re: Road Map - wersja do nikad IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 22:22

>
                                > > nu, balansiczku najmilszy, ja mieszkam w israelu, palestyny nie bylo i nie
                                > ma
                                > > (jeszcze), jordania piekna, ale tam nie meszkam, podzielona jerozolima? ma
                                > m
                                > > nadzieje ze never again. oprocz tego plan klasa.
                                >
                                > pieknie to nacjonal eeeeee patryjotycznie powiedziane. co z tego ze gwalcimy
                                > przy tym prawa innego narodu?

nu, ja to zyje w wolnym i demokratycznym kraju, ja moge gwalcic prawa innych
                                ile chce i robie to dzien w dzien, godzine w godzine, i mam prawo rowniez
                                powiedziec co chce, wiec cie mowie: to nie twoj interes, zlotko, gwalce ile
                                chce i to moje prawo. zadowolony?
                        • Gość: mirmil Re: Road Map - wersja do nikad IP: *.uBRgrb01.supercable.es 04.05.03, 18:19

> Gość portalu: zbalansowany napisał(a):
                          >
                          >
                          > > Moim zdaniem USA powinna wejsc do Palestyny, stworzyc linie demarkacyjna
                          > miedzy
                          > >
                          > > Izraelem a Palestyna (na bazie ustalen ONZ i po klopocie; ciekaw jestem
                          > > dlaczego oni tego nie robia?????
                          >
                          > nu, plan moze i niezly, tylko sprecyzuj: dokad usa ma wejsc? do palestyny? a
                          > gdzie to?

jakbys nie wiedziala. oczywiscie, dla ciebie istnieje tylko Wielki Izrael, a
                          palestynczycy bruzdza, wiec sie ich trzeba pozbyc, ale pozwol, ze ci przypomne:

Map no. 3640 Rev.3, June 1997 - Jerusalem, occupied and expanded by Israel in
                          June 1967

domino.un.org/maps/m3640r3.gif
                          Map no. 3243 Rev.4, June 1997 - Territories occupied by Israel since June 1967

domino.un.org/maps/m3243r4.gif
                          • Gość: dana33 Re: Road Map - wersja do nikad IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 18:38

>
                            > > Gość portalu: zbalansowany napisał(a):
                            > >
                            > >
                            > > > Moim zdaniem USA powinna wejsc do Palestyny, stworzyc linie demarkacy
                            > jna
                            > > miedzy
                            > > >
                            > > > Izraelem a Palestyna (na bazie ustalen ONZ i po klopocie; ciekaw jest
                            > em
                            > > > dlaczego oni tego nie robia?????
                            > >
                            > > nu, plan moze i niezly, tylko sprecyzuj: dokad usa ma wejsc? do palestyny?
                            > a
                            > > gdzie to?
                            >
                            > jakbys nie wiedziala. oczywiscie, dla ciebie istnieje tylko Wielki Izrael, a
                            > palestynczycy bruzdza, wiec sie ich trzeba pozbyc, ale pozwol, ze ci
                            przypomne:

nu, mirmil, ja to z fredziem, wiesz, israel od wisly do jordanu.... a jakby sie
                            pozbyc takich jak ty, to by bylo mniej nienawisci na tym swiecie, bo to jest
                            dokladnie to, co ty szerzysz....
                            • Gość: mirmil Re: Road Map - wersja do nikad IP: *.uBRgrb01.supercable.es 04.05.03, 18:47

> pozbyc takich jak ty, to by bylo mniej nienawisci na tym swiecie, bo to jest
                              > dokladnie to, co ty szerzysz....

w "pozbywaniu sie", zarowno jednostek jak i calych grup, izrael jest calkiem
                              dobry (vide liczba uchodzcow i zabitych palestynczykow) - wiec juz drze.

i rowniez masz racje z ta nienawiscia (z przyjemnoscia konstatuje, ze zarzucasz
                              mi nienawisc, po czym wyrazasz zyczenie, zeby sie mnie pozbyc) - bedzie mniej
                              nienawisci dla lamania praw czlowieka, wojen, okupacji, itp, itd.

zabolalo, jak ci wytknalem twoje rasitowskie posty skierowane przeciw arabom,
                              co? no tak, to nie pasuje do tego obrazu "tolerancyjnego" i "demokratycznego"
                              izraela - golabka pokoju, ktory jest ofiara palestynczykow i onz, ktora to
                              organizacja tylko by uchwalala kolejne rezolucje potepiajace nasza krwawa
                              polityke.

• Gość: danaee Re: Road Map - wersja do nikad IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 22:23

>
                                > > pozbyc takich jak ty, to by bylo mniej nienawisci na tym swiecie, bo to je
                                > st
                                > > dokladnie to, co ty szerzysz....
                                >
                                > w "pozbywaniu sie", zarowno jednostek jak i calych grup, izrael jest calkiem
                                > dobry (vide liczba uchodzcow i zabitych palestynczykow) - wiec juz drze.
                                >
                                > i rowniez masz racje z ta nienawiscia (z przyjemnoscia konstatuje, ze
                                zarzucasz
                                >
                                > mi nienawisc, po czym wyrazasz zyczenie, zeby sie mnie pozbyc) - bedzie mniej
                                > nienawisci dla lamania praw czlowieka, wojen, okupacji, itp, itd.
                                >
                                > zabolalo, jak ci wytknalem twoje rasitowskie posty skierowane przeciw arabom,
                                > co? no tak, to nie pasuje do tego obrazu "tolerancyjnego" i "demokratycznego"
                                > izraela - golabka pokoju, ktory jest ofiara palestynczykow i onz, ktora to
                                > organizacja tylko by uchwalala kolejne rezolucje potepiajace nasza krwawa
                                > polityke.
                                >
                                nu, klamczuszku, klamczuszku, daj tu przyklad na te moje poste skierowane
                                przeciw arabom, nu, dawaj, szybko!
                                • Gość: mirmil Re: Road Map - wersja do nikad IP: *.uBRgrb01.supercable.es 04.05.03, 22:37

> nu, klamczuszku, klamczuszku, daj tu przyklad na te moje poste skierowane
                                  > przeciw arabom, nu, dawaj, szybko!

swietnie wiesz, ze caly watek zostal wykasowany przez administratora zapewne przez swoje antyarabskie
                                  nastawienie.

ale poszukaj sobie w innych, slowa kluczowe "morderca" oraz "terrorysta".
                                  • Gość: dana33 Re: Road Map - wersja do nikad IP: *.netvision.net.il 05.05.03, 07:25

>
                                    > > nu, klamczuszku, klamczuszku, daj tu przyklad na te moje poste skierowane
                                    > > przeciw arabom, nu, dawaj, szybko!
                                    >
                                    > swietnie wiesz, ze caly watek zostal wykasowany przez administratora zapewne
                                    pr
                                    > zez swoje antyarabskie
                                    > nastawienie.
                                    >
                                    > ale poszukaj sobie w innych, slowa kluczowe "morderca" oraz "terrorysta".

nu, zlotko, morderca i terrorysta to nie przeciw arabom, to najzwyczajniesze
                                    stwierdzenie faktu, ktorego ty oczywiscie nie widzisz. ale nikt ci przeciez nie
                                    przeszkadza isc na barykada dla mordercy i arcy-terrorysty arafat, nie? nie
                                    zapomnij tylko zabrac ze zoba flagi do wymachiwania i uzi, bo oni na tych
                                    demonstracjach lubia prezentowac sile, jaka sa strzelajac w powietrze i
                                    wymachujac "szabelka".
                                    tak, tak, ze watek zostal wymazany i dlatego nie mozesz udowodnic, to znany
                                    wykret, zeby klamac, a potem w razie jak sie zapytaja gdzie i co, to wtedy
                                    wlasnie info zostala "wymazana". nu, zol zejn..
    • Gość: Zuni Czegos tu nie rozumiem... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.05.03, 23:07

>
      >

Co robia na tej mapie takie antyizraelskie potegi wojskowe , polityczne i
      ekonomiczne jak Djibouti i Somalia?
      Oraz czemu nie oddano ,rysujac ja ,konterfektu bardzo dla stanu stosunkow
      izraelsko-islamskich zasluzonego Iranu?
      Taka Mauretania , z ust przedstawicieli ktorej niepadlo chyba nigdy slowo Izrael
      (predzej Hiszpania) jest..
      Widze , ze jest wysoce prawdopodobne , ze niektore panstwa skorumpowaly
      kartografa!!
      Wstyd!
      • Gość: dana33 Re: Czegos tu nie rozumiem... IP: *.adsl.actcom.co.il 03.05.03, 23:15
        Gość portalu: Zuni napisał(a):

>
        > za
        >
        > > bezwarunkowego oddania. dlaczego zaden z was nie reaguje na watek "why don
        > 't
        > >
        > >
        >
        >
        > Co robia na tej mapie takie antyizraelskie potegi wojskowe , polityczne i
        > ekonomiczne jak Djibouti i Somalia?
        > Oraz czemu nie oddano ,rysujac ja ,konterfektu bardzo dla stanu stosunkow
        > izraelsko-islamskich zasluzonego Iranu?
        > Taka Mauretania , z ust przedstawicieli ktorej niepadlo chyba nigdy slowo
        Izrae
        > l
        > (predzej Hiszpania) jest..
        > Widze , ze jest wysoce prawdopodobne , ze niektore panstwa skorumpowaly
        > kartografa!!
        > Wstyd!

nu, masz racje, ktos zapomnial o iranie.... nu, dodaj w wyobrazni, roznica
        bedzie jeszcze wieksza, ale nawet bez iranu, tez dostatecznie, nie?
        • Gość: mirmil iran - dobre sobie IP: *.uBRgrb01.supercable.es 04.05.03, 02:30

> nu, masz racje, ktos zapomnial o iranie.... nu, dodaj w wyobrazni, roznica
          > bedzie jeszcze wieksza, ale nawet bez iranu, tez dostatecznie, nie?

tylko, ze w iranie arabow praktycznie nie ma... coz, dodaj wiec w myslach moze jeszcze i polske, bo jak zbierzesz
          caly personel dyplomatyczny i tych "500 arabkow z krakowa" (wstyd sie bylo, dano, pochlebnie podpisywac pod
          takim rasistowskim postem).... ale, ale, przeciez tu zwyczajnie chodzi o ogromna mape nienawisci, w ktorej srodku
          bedzie swiatelko - izrael. w ten to sposob o wiele latwiej jest strzelac do niewinnych palestynczykow -
          przedstawicieli tego wlasnie nienawidzacego nas swiata.
          • Gość: Zuni Re: iran - dobre sobie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.03, 03:58

>
            > > nu, masz racje, ktos zapomnial o iranie.... nu, dodaj w wyobrazni, roznica
            >
            > > bedzie jeszcze wieksza, ale nawet bez iranu, tez dostatecznie, nie?
            >
            > tylko, ze w iranie arabow praktycznie nie ma... coz, dodaj wiec w myslach
            moze
            > jeszcze i polske, bo jak zbierzesz
            > caly personel dyplomatyczny i tych "500 arabkow z krakowa" (wstyd sie bylo,
            dan
            > o, pochlebnie podpisywac pod
            > takim rasistowskim postem).... ale, ale, przeciez tu zwyczajnie chodzi o
            ogrom
            > na mape nienawisci, w ktorej srodku
            > bedzie swiatelko - izrael. w ten to sposob o wiele latwiej jest strzelac do
            nie
            > winnych palestynczykow -
            > przedstawicieli tego wlasnie nienawidzacego nas swiata.

Drogi Mirmile , najzwyczajniej tak Ty jak i Dana zrozumieliscie moj post nieco
            na opak.Stanowisko Iranu wobec Izraela jest znane i , ze tak rzecz ujme , nie
            ma po co go tu rozwijac.
            Fakt ,masz racje,Iran zamieszkuje ludnosc indoaryjska , ale we
            wzmiankowanych ,a na mapie pomieszczonych Djibouti i Somalii ludnosci arabskiej
            takze jest niewiele ,a choc posluguja sie tam jezykami z grupy jezykow
            semickich...to sa one ,blizsze raczej jezykowi amhara niz arabskiemu.
            Dlaczego wiec , u boga ojca , kraje te znalazly sie na mapie ,Iran zas nie?
            I tu zwietrzylem korupcyjny spisek!!;-)))
            Kartograf wzial w lape!
            Kartografowie od wiekow "tak maja"!

Zuni

PS.Ten post tak samo jak i poprzedni nt. mojego autorstwa jest
            z a r t o b l i w y:)))
            • Gość: CCCP Re: iran - dobre sobie IP: *.acn.waw.pl 04.05.03, 08:20

Fakt ,masz racje,Iran zamieszkuje ludnosc indoaryjska ,
              >
              > PS.Ten post tak samo jak i poprzedni nt. mojego autorstwa jest
              > z a r t o b l i w y:)))

No to żartobliwie Ci przypominam że językowo indoaryjska jest północ subkontynentu indyjskiego, nie Iran.

C.
              • Gość: Zuni Re: iran - dobre sobie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.03, 08:44

> Gość portalu: Zuni napisał(a):
                >
                > Fakt ,masz racje,Iran zamieszkuje ludnosc indoaryjska ,
                > >
                > > PS.Ten post tak samo jak i poprzedni nt. mojego autorstwa jest
                > > z a r t o b l i w y:)))
                >
                >
                > No to żartobliwie Ci przypominam że językowo indoaryjska jest północ
                subkontyne
                > ntu indyjskiego, nie Iran.
                >
                > C.

Tfu...
                Indoaryjska mi sie wklepala.
                Przepraszam.
                Ludnosc Iranu posluguje sie w wiekszosci jezykami nalezacymi do grupy jezykow
                indoeuropejskich,glowny jezyk-farsi(pharsi),poza tym w uzyciu jest arabski ,
                ormianski , kurdyjski(takze indoeuropejski),bodaj asyryjski , lecz pewny nie
                jestem czy dzisiejsi Asyryjczycy nie utracili odrebnosci jezykowej.
                Cos mi sie teraz kolacze o indoiranskiej grupie jezykowej...
                Zobacze,moze cos mam na ten temat.
                • Gość: CCCP Re: iran - dobre sobie IP: *.acn.waw.pl 04.05.03, 09:28

>
                  > > Gość portalu: Zuni napisał(a):
                  > >
                  > > Fakt ,masz racje,Iran zamieszkuje ludnosc indoaryjska ,
                  > > >
                  > > > PS.Ten post tak samo jak i poprzedni nt. mojego autorstwa jest
                  > > > z a r t o b l i w y:)))
                  > >
                  > >
                  > > No to żartobliwie Ci przypominam że językowo indoaryjska jest północ
                  > subkontyne
                  > > ntu indyjskiego, nie Iran.
                  > >
                  > > C.
                  >
                  > Tfu...
                  > Indoaryjska mi sie wklepala.
                  > Przepraszam.
                  > Ludnosc Iranu posluguje sie w wiekszosci jezykami nalezacymi do grupy jezykow
                  > indoeuropejskich,glowny jezyk-farsi(pharsi),poza tym w uzyciu jest arabski ,
                  > ormianski , kurdyjski(takze indoeuropejski),bodaj asyryjski , lecz pewny nie
                  > jestem czy dzisiejsi Asyryjczycy nie utracili odrebnosci jezykowej.
                  > Cos mi sie teraz kolacze o indoiranskiej grupie jezykowej...
                  > Zobacze,moze cos mam na ten temat.

Dalej żartobliwie:

jak byś nie znalazł - ale dopiero wtedy!!!! - zawsze mogę coś
                  podpowiedzieć.

(Hasło Iran w Encyklopedii PWN to dobry punkt wyjścia.)

Pozdrawiam nie-indoeuropejskich Indian,

C.
                  • Gość: Zuni Takze bylo cóś na rzeczy z ta indoaryjskoscia IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.03, 09:45
                    Ariowie - lud indoeuropejski, który w okresie od XIX do XVI w. p.n.e.
                    rozprzestrzenił się w dolinie Indusu, wypierając z niej Drawidów. W późniejszym
                    okresie zasiedlili cały Półwysep Indyjski, dziś są uważani za przodków
                    większości Hindusów.

Ariowie żyli również na terenach dzisiejszego zachodniego Afganistanu i
                    wschodniego Iranu, gdzie przybyli z Centralnej Azji po koniec drugiego
                    tysiąclecia. Od ich nazwy pochodzi nazwa Iran. Na przełomie VII wieku/VI wieku
                    zostali podbici przez Medów, a później (po 550 roku p.n.e. stali się poddanymi
                    władców Persji. Po podbojach Aleksandra Wielkiego Ariowie znaleźli się pod
                    władzą Seleucydów. W roku 240 p.n.e. tereny Ariów weszły w skład państwa
                    baktryjskiego, a w roku 167 p.n.e. zostały podbite przez Partów. Przez ten cały
                    czas Ariowie z terenów Iranu i Afganistanu asymilowali się z innymi ludami i
                    ostatecznie zniknęli.

Ludność: 66 622 704 (dane szacunkowe z lipca 2002)

Grupy etniczne: Persowie 51%, Azerowie 24%, Gilanie i Mazandaranie 8%, Kurdowie
                    7%, Arabowie 3%, Lurowie 2%, Beludżowie 2%, Turkmeńcy 2%, inni 1%

Religie: szyici 89%, sunnici 10%, zoroastrianie, żydzi i bahaiści 1%

Języki (razem z dialektami): perski 58%, tureckie 26% kurdyjski 9%, luri 2%,
                    beludżyjski 1%, arabski 1%, inne 3%

Stolica: Teheran 6 800 tysięcy mieszkańców, zespół miejski 10 300 tysięcy
                    mieszkańców (dane za 1996 rok)

Waluta: rial

Podział administracyjny: 24 ostany (prowincje)

O i widzisz CCCP o ludach tureckich jako to dla przykladu Azerowie zapomnialem
                    poprzednio powiedziec.

• Gość: CCCP Re: Takze bylo cóś na rzeczy z ta indoaryjskoscia IP: *.acn.waw.pl 04.05.03, 11:44

> Ariowie - lud indoeuropejski, który w okresie od XIX do XVI w. p.n.e.
                      > rozprzestrzenił się w dolinie Indusu, wypierając z niej Drawidów. W późniejszym
                      >
                      > okresie zasiedlili cały Półwysep Indyjski, dziś są uważani za przodków
                      > większości Hindusów.
                      >
                      > Ariowie żyli również na terenach dzisiejszego zachodniego Afganistanu i
                      > wschodniego Iranu, gdzie przybyli z Centralnej Azji po koniec drugiego
                      > tysiąclecia. Od ich nazwy pochodzi nazwa Iran. Na przełomie VII wieku/VI wieku
                      > zostali podbici przez Medów, a później (po 550 roku p.n.e. stali się poddanymi
                      > władców Persji. Po podbojach Aleksandra Wielkiego Ariowie znaleźli się pod
                      > władzą Seleucydów. W roku 240 p.n.e. tereny Ariów weszły w skład państwa
                      > baktryjskiego, a w roku 167 p.n.e. zostały podbite przez Partów. Przez ten cały
                      >
                      > czas Ariowie z terenów Iranu i Afganistanu asymilowali się z innymi ludami i
                      > ostatecznie zniknęli.
                      > poprzednio powiedziec.
                      >
                      >

Ty, Zuni, skąd to masz?

Są w tym fajne zdania, chciałbym wiedzieć czyjego autorstwa?

Dasz mi link, ew. wskazówkę biblio?

Z góry dziękuję,

C.
                      • Gość: Zuni Re: Takze bylo cóś na rzeczy z ta indoaryjskoscia IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.03, 12:28
                        Nie chcialo mi sie szukac wiedzy na odnosny temat w ksiazkach , to wrzucilem na
                        google'a haslo Iran i kliknalem na jakis adres.
                        ...ze sa ciekawe zdania zgadzam sie w zupelnosci.Czlowiek , ktory to pisal
                        wyraznie ma klopot z odroznianiem Ariow od ich nastepcow.Z tym , ze zaznaczam,
                        dzis mi to zupelnie nie przeszkadza...ladny dzionek,od paru dni zadnych
                        zmartwien , to i Seleukosa panujacego nad Ariami w Baktrii traktuje
                        niefrasobliwie.Inna rzecz drogi CCCP , ze ile bylo pierwotnych fal migracji
                        ludow aryjskich w glab subkontynentu i na tereny dzisiejszego Iranu nie
                        wiem,jezykoznawca tez nie jestem , a o stopniu pokrewienstwa pomiedzy ludami ,
                        ktore wyparly czarnych Drawidyjczykow w pln.Indiach oraz ich iranskimi kuzynami
                        zaswiadczyc by mogly m.in.zabytki jezykowe,budowa, podobienstwo rdzeni etc.
                        Nazwe Iran ,z tego co wiem, wprowadzil szach Pahlavi , dla podkreslenia wlasnie
                        zwiazkow laczacych Persow z Ariami.
                        Zuni.
            • Gość: mirmil Re: iran - dobre sobie IP: *.uBRgrb01.supercable.es 04.05.03, 11:56
              tak sobie myslalem, ze to podpucha pod dane, ale i tak odpowiedzialem.

z tymi mapami to chyba jest tak: zdaje sie, ze w swiecie arabskim funkcjonuje
              takie pojecie jak "kraje arabskie" czy tez wlasnie "swiat arabski" i podobno
              taka somalia sie do neigo zalicza choc arabow tam tyle co nic. a to w graj
              izraelskiej manii przesladowczej, ktora wszedzie kaze widziec wrogow...
              • Gość: dana33 Re: iran - dobre sobie IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 16:00

> tak sobie myslalem, ze to podpucha pod dane, ale i tak odpowiedzialem.
                >
                > z tymi mapami to chyba jest tak: zdaje sie, ze w swiecie arabskim funkcjonuje
                > takie pojecie jak "kraje arabskie" czy tez wlasnie "swiat arabski" i podobno
                > taka somalia sie do neigo zalicza choc arabow tam tyle co nic. a to w graj
                > izraelskiej manii przesladowczej, ktora wszedzie kaze widziec wrogow...

nu, task, tak sobie myslales, ale naturalnie nie przeszkodzilo ci to
                natychmiast zaatakowac, slicznie, slicznie...
                • Gość: mirmil Re: iran - dobre sobie IP: *.uBRgrb01.supercable.es 04.05.03, 16:48

> nu, task, tak sobie myslales, ale naturalnie nie przeszkodzilo ci to
                  > natychmiast zaatakowac, slicznie, slicznie...

naturalnie ze nie przeszkodzilo (bo czyz nie wychodzilem ze slusznego zalozenia
                  ze pojecie "swiat arabski" czy tez "panstwa arabskie", ktore z etnicznym
                  skladem ludnosci nie ma wiele wspolnego, jest ci obce?) - bo to taka sama
                  bzdura, jak udowadnienia "historycznego" prawa izraela do ziem palestynskich.
                  arabowie maja manie wielkosci, a w izraelu jest mania przesladowcza i
                  powtarzasz, co powiedza inni, bo ci akurat pasuje. powiedza arabowie, ze mars
                  jest arabski i ze szykuja tam wielka bombe do zniszczenia izraela - tez zaraz
                  sie ta sensacyjna wiadomosc pojawi na forum.

z tym iranem tez sie niezle popisalas.

zrob wiec raczej to, co ci poradzila inna osoba: poszukas sobie mapki swiata
                  muzulmanskiego (skoro roznicy najwyrazniej nie widzisz), zatytuluj "swiat
                  arabski" i pusc na forum. wiecej krajow - wieksze wrazenie.
            • Gość: dana33 Re: iran - dobre sobie IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 15:57

> Drogi Mirmile , najzwyczajniej tak Ty jak i Dana zrozumieliscie moj post
              nieco
              > na opak.Stanowisko Iranu wobec Izraela jest znane i , ze tak rzecz ujme , nie
              > ma po co go tu rozwijac.
              > Fakt ,masz racje,Iran zamieszkuje ludnosc indoaryjska , ale we
              > wzmiankowanych ,a na mapie pomieszczonych Djibouti i Somalii ludnosci
              arabskiej
              >
              > takze jest niewiele ,a choc posluguja sie tam jezykami z grupy jezykow
              > semickich...to sa one ,blizsze raczej jezykowi amhara niz arabskiemu.
              > Dlaczego wiec , u boga ojca , kraje te znalazly sie na mapie ,Iran zas nie?
              > I tu zwietrzylem korupcyjny spisek!!;-)))
              > Kartograf wzial w lape!
              > Kartografowie od wiekow "tak maja"!
              >
              > Zuni
              >
              > PS.Ten post tak samo jak i poprzedni nt. mojego autorstwa jest
              > z a r t o b l i w y:)))

nu, zuni jezykieem amharyjskim posluguja sie w etiopii. miales moze na mysli
              stary aramejski?
              • Gość: Zuni Re: iran - dobre sobie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.03, 16:41

> Gość portalu: Zuni napisał(a):
                >
                >
                > > Drogi Mirmile , najzwyczajniej tak Ty jak i Dana zrozumieliscie moj post
                > nieco
                > > na opak.Stanowisko Iranu wobec Izraela jest znane i , ze tak rzecz ujme ,
                > nie
                > > ma po co go tu rozwijac.
                > > Fakt ,masz racje,Iran zamieszkuje ludnosc indoaryjska , ale we
                > > wzmiankowanych ,a na mapie pomieszczonych Djibouti i Somalii ludnosci
                > arabskiej
                > >
                > > takze jest niewiele ,a choc posluguja sie tam jezykami z grupy jezykow
                > > semickich...to sa one ,blizsze raczej jezykowi amhara niz arabskiemu.
                > > Dlaczego wiec , u boga ojca , kraje te znalazly sie na mapie ,Iran zas nie
                > ?
                > > I tu zwietrzylem korupcyjny spisek!!;-)))
                > > Kartograf wzial w lape!
                > > Kartografowie od wiekow "tak maja"!
                > >
                > > Zuni
                > >
                > > PS.Ten post tak samo jak i poprzedni nt. mojego autorstwa jest
                > > z a r t o b l i w y:)))
                >
                > nu, zuni jezykieem amharyjskim posluguja sie w etiopii. miales moze na mysli
                > stary aramejski?

Mialem na mysli wzajemne podobienstwo jezykow z tamtego regionu ,czyli tzw.
                Rogu Afryki m.in glowny jezyk jakim posluguja sie w Etiopii (amhara)ale takze
                jezyk ludu Tigre,jezyki jakimi mowi sie w Erytrei i Djibouti...
                Idac dalej na poludnie , z tego co pamietam ,powszechnie uzywany jest jezyk
                swahili(czy tez qui-swahili)nalezacy takze do jezykow semickich.
                Szpecjalista jednak ze mnie w tych sprawach zaden.
                Nie szukam tez w necie zanim cos wydrukuje , lecz swobodnie operuje tym co
                serwuje mi pamiec.
                Bledy sa w takim wypadku nieuniknione , bo to , jak juz wspomnialem , nie moja
                to dzialka i na codzien nie mam z podobnymi "problemami"do czynienia.

Zuni.
          • Gość: dana33 Re: iran - dobre sobie IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 15:50

>
            > > nu, masz racje, ktos zapomnial o iranie.... nu, dodaj w wyobrazni, roznica
            >
            > > bedzie jeszcze wieksza, ale nawet bez iranu, tez dostatecznie, nie?
            >
            > tylko, ze w iranie arabow praktycznie nie ma... coz, dodaj wiec w myslach
            moze
            > jeszcze i polske, bo jak zbierzesz
            > caly personel dyplomatyczny i tych "500 arabkow z krakowa" (wstyd sie bylo,
            dan
            > o, pochlebnie podpisywac pod
            > takim rasistowskim postem).... ale, ale, przeciez tu zwyczajnie chodzi o
            ogrom
            > na mape nienawisci, w ktorej srodku
            > bedzie swiatelko - izrael. w ten to sposob o wiele latwiej jest strzelac do
            nie
            > winnych palestynczykow -
            > przedstawicieli tego wlasnie nienawidzacego nas swiata.

nu, ty sobie popatrz dobrze kto sie podpisal pod tymi "500 arabkami z krakowa",
            bo to napewno nie ja. nu, ale slepy to ty juz jestes, napisalam ci. rasista i
            anytsemita to jestes ty, napewno nie ja. oprocz tego owszem w iranie sa rowniez
            i arabowie. a israel swiatelko, to sie z toba akurat wyjatkowa zgadzam. a o
            niewinnych palestynczykach to nie ma co z toba gadac, bo ty jestes wlasnie i
            slepy i antysemita i nawet nie radze ci kupic sobie dobrego materaca, bo mam
            nadzieje, ze jak spadniesz z tego piedestalu pewnosci, na ktory sie sam
            postawiles, to cie zaboli. nalezysz do bardzo malej grupy ludzi, ktorych po
            prostu nie lubie.
            • werw Re: iran - dobre sobie 04.05.03, 15:55
              Z tymi arabami jest naprawdę problem: oczywiście już w takim "stężeniu" zajęli
              się tym co wychodzi im najlepiej, czyli przestępczością. Policja nie może sobie
              z nimi dać rady (zresztą jak to w Polsce ze wszystkim) - jedyni którzy sobie z
              nimi radzą to jeszcze więksi bandyci niz oni sami: czyli terroryści palestyńscy
              osiadli za komuny w Polsce, m.in. Omar.
            • Gość: mirmil Re: iran - dobre sobie IP: *.uBRgrb01.supercable.es 04.05.03, 16:35

> nu, ty sobie popatrz dobrze kto sie podpisal pod tymi "500 arabkami z
              krakowa",
              >
              > bo to napewno nie ja.
              +++++++++++++++++++++++++++++++

wlasnie ze ty sie podpisalas i bylo tam sporo twoich rasistowskich opinii,
              podobnie jak i reszty towarzystwa, wiec ten watek zostal usuniety, co tez
              sprawilo wielka przykrosc twoim kolegom. widzisz, za bardzo sie denerwujesz i
              kiedy sie zdenerwujesz, to w twoich postach
              1. wylazi z ciebie nienawisc rasowa
              2. lubisz zniewazac innych

pewnie, ze zaraz przechodzi moment burzy i naporu i znow wracamy do spokojego
              tonu systematycznego usprawiedliwiania rzezi na palestynczykach oraz oskarzania
              o spisek antyizraelski reszty swiata, ktora nie przyklaskuje zbrodniczym
              dzialaniom twojego kraju. no coz, ale od czasu do czasu potrafisz pokazac na co
              cie stac.

>nu, ale slepy to ty juz jestes, napisalam ci. rasista i
              > anytsemita to jestes ty, napewno nie ja.
              +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

i tak dalej, i tak dalej. prawda w oczy kole? obywatelka "demokratycznego" itp
              panstwa izrael usprawiedliwia nielegalna w swietle prawa miedzynarodowego
              okupacje i notoryczne i brutalne lamanie praw czlowieka, czego dowody w postaci
              rezolucji potepiajacych bezprawne (uzywam tu okreslenia onz) dzialania izraela
              mamy na stronach internetowych onz:

>oprocz tego owszem w iranie sa rowniez
              > i arabowie.
              ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

pewnie, cala taka masa, ze az sie w glowie kreci. po raz kolejny chcesz
              zafalszowac rzeczywistosc, dajac do zrozumienia, ze iran to kraj arabski, wiec
              tez czesc nienawistnego spisku antyizraelskiego itp, itd. pamietaj jednak, ze
              twoje informacje mozna sobie skontrastowac z PRAWDZIWYMI danymi.

a israel swiatelko, to sie z toba akurat wyjatkowa zgadzam. a o
              > niewinnych palestynczykach to nie ma co z toba gadac, bo ty jestes wlasnie i
              > slepy i antysemita i nawet nie radze ci kupic sobie dobrego materaca, bo mam
              > nadzieje, ze jak spadniesz z tego piedestalu pewnosci, na ktory sie sam
              > postawiles, to cie zaboli.
              ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

no wlasnie, swiatelko wsrod barbarzynstwa. punkt wyjscia do latwo
              usprawiedliwianych masakr. sposccie atomowa bombke (tak, tak, izrael, ktory tak
              protestuje przeciwko broni masowego razenia ma swoj wlasny spory arsenalik) i
              swiatelko tak by sie rozprzestrzenilo na caly region. na razie kulka w leb dla
              walczacych o swa wolna ojczyzne palestynczykow. i dla reporterow, co to
              filmuja - tez.

nalezysz do bardzo malej grupy ludzi, ktorych po
              > prostu nie lubie.
              +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

moze to i lepiej, ze osoba, ktorej tak latwo przychodzi usprawiedliwianie
              barbarzynskiego i krwawego zla, mnie nie lubi?

widzisz, tak to jest: nie znasz mnie, czytalas wylacznie czesc moich
              wypowiedzi, a juz mnie nie lubisz. tak samo (a nawet gorzej - ich wogole nie
              znalas) bylo z tymi palestynczykami, co za rzucanie kamieniami zostali przez
              ciebie okresleni jako "mordercy", przy czym trzeba przypomniec, ze to ich
              wlasnie zastrzelili izraelscy zolnierze - brutalnie oskarzasz o morderstwo
              nieznanych ci (ale konkretnych)ludzi...
              • Gość: titus_flavius Re: iran - dobre sobie IP: *.gdynia.mm.pl 04.05.03, 16:38
                Ave,

Naprawdę nim jesteś.

T.
              • Gość: dana33 Re: iran - dobre sobie IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 17:58

nu, nie tylko ze nie lubie ciebie, rowniez mam mase pogardy dla ciebie, jak dla
                wszystkich klamcow. nigdy, ani nie napisalam ani nie powiedzialam slowa arabek.
                denerwowac to ja sie denerwuje, ale napewno nie z powodu twoich wypowiedzi, nie
                sa tego warte. nu a na cala reszte twoich bzdur, ktore piszesz wkolko i ciagle
                to samo, to juz rez szkoda mojego czasu.
                • Gość: mirmil Re: iran - dobre sobie IP: *.uBRgrb01.supercable.es 04.05.03, 18:13

> Gość portalu: mirmil napisał(a):
                  >
                  > nu, nie tylko ze nie lubie ciebie, rowniez mam mase pogardy dla ciebie, jak
                  dla
                  >
                  > wszystkich klamcow. nigdy, ani nie napisalam ani nie powiedzialam slowa
                  arabek.
                  > denerwowac to ja sie denerwuje, ale napewno nie z powodu twoich wypowiedzi,
                  nie
                  >
                  > sa tego warte. nu a na cala reszte twoich bzdur, ktore piszesz wkolko i
                  ciagle
                  > to samo, to juz rez szkoda mojego czasu.

moze i nie (teraz juz sie tego nie sprawdzi, wiec mozna wciskac, co sie chce,
                  nie?), ale do slawetnego rasistowkiego postu "500 arabkow w krakowie" sie
                  wpisywalas i to nader kwieciscie. podejrzewam, ze wlasnie z powodu szerzenia
                  nienawisci rasowej ten post zostal zdjety.

pewnie ze W KOLKO pisze to samo: jak dotad izrael nie przestal lamac praw
                  czlowieka, nie oddal nielegalnie zagrabionej ziemi i nie przestal budowac
                  nielegalnych osiedli (wszystko to wg onz).

to juz nie pierwszy raz, jak sobie obiecujesz mnie ignorowac, ale niestety dla
                  ciebie to niemozliwe, bo kazdy napisany przeze mnie post z linkami do
                  odpowiednich rezolucji potepiajacych izrael jest obnazeniem krwawej i
                  bezprawnej polityki twego rzadu - a na to nie mozesz pozwolic i od razu
                  przystepujemy do przeinaczania historii, naginania faktow i podawania
                  falszywych wiadomosci, ktore cynicznie maja usprawiedliwic mordy dokonywane na
                  narodzie palestynskim.

nie denerwujesz sie? czyli te wszystie inwektywy wypisujesz na spokojnie? tym
                  gorzej dla ciebie.
    • zbik Specjala edycja GOLDEN KAT KEBAB z okazji Sadama 03.05.03, 23:15

Zuni nadal nie rozumie jak Sadam dal ciala ?

Do nabycia w Krakowie u arabka Zuni ( wiadomosc przed upadkiem
      Sadama ,teraz promocje skasowali ).

• Gość: Wuj Ingmar Inny powód: IP: *.client.attbi.com 03.05.03, 23:18
      To, dana, że Ty masz dom, dwa samochody, konto w banku i tak dalej, nie daje moralnego prawa, powiedzmy
      Kowalskiemu (choćby miał jedną tysięczną tego, co Ty) do dania Ci po głowie i zabrania portfela, nieprawdaż?
      Czyżbyście w tym Izraelu wyznawali moralność komunistyczną?
      • Gość: dana33 Re: Inny powód: IP: *.adsl.actcom.co.il 03.05.03, 23:27
        Gość portalu: Wuj Ingmar napisał(a):

> To, dana, że Ty masz dom, dwa samochody, konto w banku i tak dalej, nie daje
        mo
        > ralnego prawa, powiedzmy
        > Kowalskiemu (choćby miał jedną tysięczną tego, co Ty) do dania Ci po głowie i
        z
        > abrania portfela, nieprawdaż?
        > Czyżbyście w tym Izraelu wyznawali moralność komunistyczną?

nu, a to co ma byc? znow ze my im zabralismy? nu, mozna tak bez konca. mysmy
        nic nie zabrali, mysmy zdobyli w wojnach, ktore oni wywolali. mozemy dyskutowac
        na rozne tematy dotyczace stosunkow israelsko-arabskich, ale sa fakty, ktorych
        nie da sie zmienic, nie wazne, ile razy bedziesz je powtarzal. a jak juz takie
        pytania, to jesli siedzisz w swoim domu i wdziera sie twoj sasiad, zeby cie z
        tamtad wyrzucic, bo mu sie twoj nos nie podoba, ale ty na szczescie jestes
        szybszy i udaje ci sie wygnac go z twojego domu na bezpieczna odleglosc, zeby
        nie mogl cie zaskoczyc drugi raz, to co? po 10 minutach poklepiesz go po
        plecach, powiesz przepraszam, chodzmy razem na piwko?
        • Gość: Wuj Ingmar Re: Inny powód: IP: *.client.attbi.com 03.05.03, 23:49

> nu, a to co ma byc? znow ze my im zabralismy? nu, mozna tak bez konca. mysmy
          > nic nie zabrali, mysmy zdobyli w wojnach, ktore oni wywolali.

Daj sobie spokój . Wojnę w 1967 to wyście zaczęli, podobnie, jak wojnę z Libanem, więc nie udawajcie świętych.
          Rozróżnienie między zabraniem a zdobyciem w wojnie jest debilne i go nie przyjmuję (podobnie jak żaden rozsądny
          człowiek).

> jesli siedzisz w swoim domu i wdziera sie twoj sasiad, zeby cie z
          > tamtad wyrzucic, bo mu sie twoj nos nie podoba,

Dana, mieszkasz w Izraelu więc znasz historię regionu. Daruj więc sobie, że to z powodu kształtu Twojego nosa (co
          tym bardziej jest bzdurą, że Palestyńczycy i Żydzi są genetycznie bardzo, ale to bardzo podobni, ich nosy też).
          To, co się tam zdarzyło, to była masowa imigracja Żydów na tereny już zamieszkane i drastyczna zmiana proporcji
          narodowościowych. Co wywołało reakcję, której trudno się dziwić, bo to było tak, jakby nagle do Polski sprowadziły
          się miliony, powiedzmy, Białorusinów. Jeśli więc trzymać się porównania, że ktoś się wdarł, to to Wyście się wdarli.
          www.mideastweb.org/palpop.htm

• Gość: dana33 Re: Inny powód: IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 16:11

>
            > > nu, a to co ma byc? znow ze my im zabralismy? nu, mozna tak bez konca. mys
            > my
            > > nic nie zabrali, mysmy zdobyli w wojnach, ktore oni wywolali.
            >
            > Daj sobie spokój . Wojnę w 1967 to wyście zaczęli, podobnie, jak wojnę z
            Libane
            > m, więc nie udawajcie świętych.
            > Rozróżnienie między zabraniem a zdobyciem w wojnie jest debilne i go nie
            przyjm
            > uję (podobnie jak żaden rozsądny
            > człowiek).
            >
            > > jesli siedzisz w swoim domu i wdziera sie twoj sasiad, zeby cie z
            > > tamtad wyrzucic, bo mu sie twoj nos nie podoba,
            >
            > Dana, mieszkasz w Izraelu więc znasz historię regionu. Daruj więc sobie, że
            to
            > z powodu kształtu Twojego nosa (co
            > tym bardziej jest bzdurą, że Palestyńczycy i Żydzi są genetycznie bardzo, ale
            t
            > o bardzo podobni, ich nosy też).
            > To, co się tam zdarzyło, to była masowa imigracja Żydów na tereny już
            zamieszka
            > ne i drastyczna zmiana proporcji
            > narodowościowych. Co wywołało reakcję, której trudno się dziwić, bo to było
            tak
            > , jakby nagle do Polski sprowadziły
            > się miliony, powiedzmy, Białorusinów. Jeśli więc trzymać się porównania, że
            kto
            > ś się wdarł, to to Wyście się wdarli.
            > www.mideastweb.org/palpop.htm
            >
            nu, wojne w libanie oczywiscie ze zaczelismy, nigdy tego nie negowalam.
            zaczelismy ja, bo terrorysci przez lata ostrzeliwali przygraniczne osiedla i
            miasta, nie dajac ludziom ani pracowac ani sie uczyc, a dzieci wychowywane byly
            w bunkrach przeciw bombowych. i nie ma prawie w israelu czlowieka, ktory zdeaje
            sobie sprawe, ze po zajeciu malej strefy oprzygranicznej, ktora miala sluzyc
            jako strefa bezpieczenstwa, zeby katjusze nie mogly dosiegnac israelskich
            osiedli, powinnismy sie zatrzymac a nie isc dalej na beirut. natomiast wojna 67
            roku byla sprowokowana przez arabow, jesli mi nie zaczelibysmy jej 5 czerwca to
            arabowie, zgromadzeniu juz na wszystkich naszych granicach, zaczeliby ja dzien
            lub dwa pozniej. wg ciebie powinnismy beli czekac i poniesc wieksze stray w
            ludziach, prawda? nu, wg nas lepiej bylo zaczac dzien wczesniej, wykorzystac
            moment "niespodzianki" i zakonczyc sprawe w 6 dni. dlaczego to nie slysze od
            ciebie nic, ale to nic na temat wojny yom kippur? kiedy to arabowie zaatakowali
            nas w nasze najwieksze swieto? kiedy musielismy wyciagac ludzi z synagog? kiedy
            wlasnie to ich zaskoczenie kosztowalo nas mase ludzkiego zycia? tu jakos
            milczysz, co? niewygodnie mowic o takiej wojnie, prawda? nu, hipokryto, milcz
            dalej i pluj na nas ile chcesz. mozesz byc pewien, ze jesli przychodzi do
            naszej egzystencji, to jest oczywiscie slowo, ktorego nie rozumiesz, to
            robilismy i bedziemy dalej robic to, co dla israela i jego mieszkancow jest
            najlepsze, wszystko jedno co ty i swiat bedzie mowil.
            • Gość: Wuj Ingmar Re: Inny powód: IP: *.client.attbi.com 04.05.03, 21:16

> dlaczego to nie slysze od
              > ciebie nic, ale to nic na temat wojny yom kippur?

To, co napisałem, było odpowiedzią na Twój post o tych wojnach wywołanych przez
              Arabów. Ponieważ nic tam nie widziałem o rozpoczęciu wojen w 1967 i potem z
              Libanem, to dopisałem, żeby Ci się za wygodnie nie kłamało i nie malowało tego
              Waszego Izraela jako niewinnego jagniątka. Co do Yom Kippur i 1948, to,
              oczywiście, prawda, że agresorami tym razem były państwa arabskie. Jesteście
              tam, na tym Bliskim Wschodzie, warci siebie i pisałem to wiele razy (używając
              epitetów typu "dzicz bliskowschodnia").
          • Gość: dana33 Re: Inny powód: IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 16:15

>
            > > nu, a to co ma byc? znow ze my im zabralismy? nu, mozna tak bez konca. mys
            > my
            > > nic nie zabrali, mysmy zdobyli w wojnach, ktore oni wywolali.
            >
            > Daj sobie spokój . Wojnę w 1967 to wyście zaczęli, podobnie, jak wojnę z
            Libane
            > m, więc nie udawajcie świętych.
            > Rozróżnienie między zabraniem a zdobyciem w wojnie jest debilne i go nie
            przyjm
            > uję (podobnie jak żaden rozsądny
            > człowiek).
            >
            > > jesli siedzisz w swoim domu i wdziera sie twoj sasiad, zeby cie z
            > > tamtad wyrzucic, bo mu sie twoj nos nie podoba,
            >
            > Dana, mieszkasz w Izraelu więc znasz historię regionu. Daruj więc sobie, że
            to
            > z powodu kształtu Twojego nosa (co
            > tym bardziej jest bzdurą, że Palestyńczycy i Żydzi są genetycznie bardzo, ale
            t
            > o bardzo podobni, ich nosy też).
            > To, co się tam zdarzyło, to była masowa imigracja Żydów na tereny już
            zamieszka
            > ne i drastyczna zmiana proporcji
            > narodowościowych. Co wywołało reakcję, której trudno się dziwić, bo to było
            tak
            > , jakby nagle do Polski sprowadziły
            > się miliony, powiedzmy, Białorusinów. Jeśli więc trzymać się porównania, że
            kto
            > ś się wdarł, to to Wyście się wdarli.
            > www.mideastweb.org/palpop.htm
            >
            nu, zapomnialam przedtem dodac, a jak zwalisz na israel wojne z 1948 roku? jak
            to w dzien po pgloszeniu niepodleglosci israela arabowie, nie zwazajac na
            decyzje tak uwielbianej i cytowanej przez twojego przyjaciela mirila onz,
            zaatakowali nas? nu, gdzie wtedy lezala nasza wina wg ciebie? aha, rozumiem, ze
            wlasnie wdarlismy sie na ich tereny, nie? i inne bzdury, ah, jestescie
            pozalowania godni.
      • puls Inny powód:wuj Ahmed Zuni nie macie zadnego prawa 03.05.03, 23:35
        "Niezbywalne" prawo Arabow do "Palestyny" ??????????????????????
        Autor: Gość: Jerzy IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se
        Data: 04-03-2003 00:16 + dodaj do ulubionych wątków

Z jakich terenow maja sie wycofac Izraelczycy?
        Sami Hadawi i Fayez Al Sayeh, dwoch glownych ideologow arabskich w roznych
        oficjalnych, obliczonych na efekt propagandowy, wystapieniach twierdzilo, ze
        w
        1948 r. Zydzi posiadali na wlasnosc mniej, niz 6% ziemi"palestynskiej".
        Podczas
        gdy reszte, tj. 94% posiadali Arabowie-"Palestynczycy".
        Wypada zapytac jak bylo naprawde? Komu wierzyc?

Cyfra 6% jest prawie prawdziwa.Wg. oficjalnej statystyki z brytyjskiego
        mandatu, Zydzi posiadali 8,8% calosci ziemi. To, co arabscy propagandzisci
        przemilczeli to fakt, ze to wcale nie Arabowie posiadali reszte ziemi.
        Arabowie, wg.tej samej statystyki (a nie ma innej, bo statystyki jako nauki
        Arabowie wtedy nie uprawiali) posiadali j e d y n i e 3,3% terenow,
        nadajacych sie pod uprawe. Dodatkowe 16,8% ziemi uprawnej (lub pod wypas
        owiec
        i koz) bylo w posiadaniu potomkow tureckich wielkich posiadaczy ziemskich
        (effendich), ktorzy ziemie te opuscili w wyniku dzialan wojennych w 1948 r.
        Znaczna czesc tych ziem zostala pozniej sprzedana przez ich krewnych
        pozostalych w "Palestynie" i sprzedana legalnie Zydom -za co zostali
        oblozeni
        nawet "klatwa koraniczna" przez krewkich imamow.
        Pozostale ok.70% ziemi bylo wlasnoscia "mandatu", a wiec korony brytyjskiej.

Nie zapominajmy o tym, ze do Iw.sw. calosc "Palestyny" nalezalo do Turkow
        (imperium otomanskie); pozniej po rozpadzie imperium ziemie te przypadly
        W.Brytanii.

Najbardziej sporna czescia w Izraelu jest Jerozolima, do ktorej Arabowie
        roszcza sobie prawa, gdyz "zawsze w niej mieszkali". Jak bylo na prawde?
        Oto garsc cyfr:

LUDNOSC JEROZOLIMY

Zydzi Muzulmanie Chrzescijanie
        1844 r. 7120 5000 3390
        1896 28.100 8560 8750
        1931 51.220 19.900 9335
        1948 100.000 40.000 25.000
        1967 197.700 55.000 12.650
        1982 297.000 106.000 12.000
        1988 300.000 123.600 14.400

Cyfry mowia same za siebie: Zydzi zawsze byli wiekszoscia w Jerozolimie,
        natomiast Arabowie byli w mniejszosci.

Wypada jeszcze zapoznac sie z cyframi, mowiacymi o "stalym posiadaniu
        Palestyny
        przez Arabow", czyli wedle ich wlasnych slow - "zawsze".

okres ilosc lat panowania
        Zydzi 1240 pne-70 ne 1310
        Rzymianie 70-634 ne 564
        Arabowie 634-1099 465
        Krzyzowcy 1099-1188 89
        Egipt(mamelucy+
        Dzyngis Chan) 1188-1516 328
        Turcy 1516-1917 401
        Mandat brytyjski1917-1948 31

Tak oto wyglada w swietle cyfr "niezbywalne prawo" Arabow do "Palestyny.
        (J)

• puls Arabowie____odrzucili decyzje ONZ w 1948 roku 03.05.03, 23:37
          Arabowie____odrzucili decyzje ONZ w 1948 roku

Wojo !!!! napisal :

Izrael , jedyna demokracja w morzu islamskiego bestialstwa i ciemnoty
          (prawda jest niekiedy brutalna Arabki ).

Troche histori nie zawadzi poznac !!!!Jesli juz sie wypowiadacie !!!

Co sie stalo w 1948 ,po i troche przed na terenach obecnego Izraela i
          panstw arabskich.
          Dodajmy tez ,ze w 1948 roku Izrael zaakceptowal uchwale ONZ o podziale
          mandatu brytyjskiego na arabska i zydowska czesc , Arabowie odrzucili i
          napadli na nowe panstwo ,wywolali ta wojne i inne kolejne przegrane dla
          nich wojny.
          Teraz wojuja juz z calym swiatem ,nawet WTC i Bali im przeszkadzaly.

w 1948 roku :
          900 000 zydowskich uciekinierow (z pogromow i mordowania )zostawilo w
          krajach arabskich dobytek wart miliardy $
          (domy,ziemie,faryki ,synagogi ,szpitale,szkoly nalezace do kongregacji i
          parafi zydowskich) ,wszystko to rzady arabskie rozkradly lub
          skonfiskowaly.
          Mogli osiedlic te 650 000 uciekinierow arabskich z terenow obecnego
          Izraela
          i bylby spokoj.
          Nie , kraje arabskie trzymaly tych uciekinierow zamknietych w obozach
          na koszt ONZ ,a pomoc dawali tylko w broni i judzeniu przeciw Izraelowi
          oraz kolejnych przegranych wojnach.
          Izrael zaasymilowal swoich uchodzcow ,Arabowie tego nie zrobili.
          Teraz moze podlicza co zostawili Zydzi w krajach arabskich ?

Arabki to ograbic i zamordowac , nawet swoich
          (np Sadam-Kuwejt , Liban wojna domowa ,Jordania -Czarny Wrzesien , Iran-
          Irak wojna i 1 000 000 zabitych tylko w tej wojnie islamistow )

11.09.01 to tez wasze dzielo mordercy.

Podzielic Izrael wielkosci polskiego wojewodztwa to poroniony pomysl .
          Arabowie maja 24 kraje i miliony km ziemi i tam ich miejsce i tam
          sie moga do woli mordowac.
          Ale oni wola do USA , Europy i w Izraelu ,
          MORDOWAC I ISLAM wojowniczy zaszczepiac .
          Dlaczego ?? Zle im w tym Islamie ,ze tak uciekaja ???

• Gość: CCCP Ziemia dla ziemniaków!!!! IP: *.acn.waw.pl 03.05.03, 23:42
            puls napisał:

> Arabowie maja 24 kraje i miliony km ziemi i tam ich miejsce i tam
            > sie moga do woli mordowac.
            > Ale oni wola do USA , Europy i w Izraelu ,
            > MORDOWAC I ISLAM wojowniczy zaszczepiac .
            > Dlaczego ?? Zle im w tym Islamie ,ze tak uciekaja ???
            >

Zaczyna się. Fajnie jest. A jak inteligentnie!

Hasło dnia: Ziemia dla ziemniaków!!!!
        • Gość: Zuni puls glupolu czytaj watki ,nie spamuj... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.05.03, 23:43
          ...wiedzialbys wtedy niegramotna miernoto , jaki jest moj stosunek do kwestii
          palestynskiej.
          Osmieszasz sie dzieciaku , bo nawet wypowiedzi zamieszczonych w rozpoczetych
          przez siebie watkach nie czytasz.

Poza wszystkim , wydaj z siebie w koncu wlasny glos, bo ciekaw jestem , jak
          pewnie wielu z obecnych ,twojego prywatnego sadu na sprawy poruszane w
          kopiowanych przez ciebie tekstach.

Zuni.
    • Gość: U Re: male pytanko... IP: *.75.50.42.Dial1.Boston1.Level3.net 04.05.03, 04:46
      To zaden dowod.Mala liczebnie mafia,banda jest w stanie
      srterroryzowac populacje duzej konglomeracji.Malutki
      wirus moze dokonac spustoszenia liczonego na miliony.
      W tym przypadku,doswiadczenie w podrzynaniu gardel
      narodom zdobyte w sojuzie i Wsch.Europie czyni przewage
      liczebna krajow arabskich nieistotna.
      • Gość: hawk Re: male pytanko... IP: *.vc.shawcable.net 04.05.03, 09:44
        Zgadzam sie z Toba Dana. Maja tyle ziemi, mogliby wam troche udostepnic, wcale
        by nie zbiednieli, i chyba bylibyscie troche milszym sasiadem.
        Tak apropo to mi zal tych Palestynskich dzieci, kobiet, starcow, mezczyzn,
        nawet tych domow, co tak ich najezdzacie i siejecie spustoszenie.
        Czyz nie mozecie sie dogadac o jakims porzadnym skrawku ziemi i im poprostu
        zaplacic. Napewno znajda sie tacy co wam pomoga finansowo, bo was pewnie nie
        stac. Ja tez bym dorzucil troche zielonych. Przynajmniej slyszaloby sie troche
        przyjemnijsze wiadomosci, i te ziolone by przyniosly jakis zysk.
        • Gość: dana33 Re: male pytanko... IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 18:02
          Gość portalu: hawk napisał(a):

> Zgadzam sie z Toba Dana. Maja tyle ziemi, mogliby wam troche udostepnic,
          wcale
          > by nie zbiednieli, i chyba bylibyscie troche milszym sasiadem.
          > Tak apropo to mi zal tych Palestynskich dzieci, kobiet, starcow, mezczyzn,
          > nawet tych domow, co tak ich najezdzacie i siejecie spustoszenie.
          > Czyz nie mozecie sie dogadac o jakims porzadnym skrawku ziemi i im poprostu
          > zaplacic. Napewno znajda sie tacy co wam pomoga finansowo, bo was pewnie nie
          > stac. Ja tez bym dorzucil troche zielonych. Przynajmniej slyszaloby sie
          troche
          > przyjemnijsze wiadomosci, i te ziolone by przyniosly jakis zysk.

nu, hawk, odpowiedz warta ciebie.
    • puls Co palestyny chca naprawde mowiac "okupacja".. 04.05.03, 14:27
      www.frontpagemag.com/media/slideshowimages/slide1.html
      • Gość: zbalansowany Re: Co izraele chca naprawde mowiac 'okupacja" IP: *.mel.dialup.connect.net.au 04.05.03, 18:22
        puls napisał:

> www.frontpagemag.com/media/slideshowimages/slide1.html

Ale co chcesz powiedziec?
        Jest oczywistym ze czesc Palestynczykow nie akceptuje Izraela uwazajac to
        panstwo jako sztuczny twor, produkt kolonialnej polityki brytyjskiej itp.

mowisz jakbys nigdzie nie widzial mapy "wielkiego Izraela", ktore to panstwo
        wedlug np Fredzia siega od Wisly do Nilu :)
        • Gość: mirmil i dodajmy ze IP: *.uBRgrb01.supercable.es 04.05.03, 18:40

> Ale co chcesz powiedziec?
          > Jest oczywistym ze czesc Palestynczykow nie akceptuje Izraela uwazajac to
          > panstwo jako sztuczny twor, produkt kolonialnej polityki brytyjskiej itp.
          >
          > mowisz jakbys nigdzie nie widzial mapy "wielkiego Izraela", ktore to panstwo
          > wedlug np Fredzia siega od Wisly do Nilu :)

I DODAJMY ZE:

12-15 listopada 1988: XIX sesja Narodowej Rady Palestynskiej w Algierii.
          Organizacja Wyzwolenia Palestyny proklamuje powstanie panstwa Palestyna, uznaje
          rezolucje 181 oraz 242 ONZ i po raz kolejny potepia terroryzm.

9-10 wrzesnia 1993: Wzajemne uznanie sie Izraela i Organizacji Wyzwolenia
          Palestyny.

OCZYWISCIE, FAKT TEN ZOSTAL TAKTOWNIE POMINIETY. zauwazmy przy tym, ze
          nieuwzglednienie izraela na mapie nie jest zlamaniem prawa, a dzialania izraela
          (nielegalna okupacja, nielegalne osiedla, lamanie praw czlowieka) - tak.
          • Gość: dana33 Re: i dodajmy ze IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 18:49

>
            > > Ale co chcesz powiedziec?
            > > Jest oczywistym ze czesc Palestynczykow nie akceptuje Izraela uwazajac to
            > > panstwo jako sztuczny twor, produkt kolonialnej polityki brytyjskiej itp.
            > >
            > > mowisz jakbys nigdzie nie widzial mapy "wielkiego Izraela", ktore to panst
            > wo
            > > wedlug np Fredzia siega od Wisly do Nilu :)
            >
            > I DODAJMY ZE:
            >
            >
            > 12-15 listopada 1988: XIX sesja Narodowej Rady Palestynskiej w Algierii.
            > Organizacja Wyzwolenia Palestyny proklamuje powstanie panstwa Palestyna,
            uznaje
            >
            > rezolucje 181 oraz 242 ONZ i po raz kolejny potepia terroryzm.
            >
            > 9-10 wrzesnia 1993: Wzajemne uznanie sie Izraela i Organizacji Wyzwolenia
            > Palestyny.
            >
            > OCZYWISCIE, FAKT TEN ZOSTAL TAKTOWNIE POMINIETY. zauwazmy przy tym, ze
            > nieuwzglednienie izraela na mapie nie jest zlamaniem prawa, a dzialania
            izraela
            >
            > (nielegalna okupacja, nielegalne osiedla, lamanie praw czlowieka) - tak.

nu, mirmil, ty to arab ktory siedzi w hiszpanii, co? moze tak jak omar?
            nalezysz to plo? ile ci placa?
            • Gość: mirmil POTRAFISZ MYSLEC TYLKO W KRYTERIACH RASOWYCH IP: *.uBRgrb01.supercable.es 04.05.03, 18:55

> nu, mirmil, ty to arab ktory siedzi w hiszpanii, co? moze tak jak omar?
              > nalezysz to plo? ile ci placa?

no wlasnie. musze byc arabem. jak nic. staraj sie powstrzymywac od takich
              postow, bo tego rodzaju opinie moga dac do myslenia - jeszcze ktos pomysli, ze
              klasyfikujesz ludzi ze zwgledu na ich przynaleznosc rasowa.
              • Gość: Wuj Ingmar Schicklgruber się przypomina IP: *.client.attbi.com 04.05.03, 21:32
                Schicklgruber, to nazwisko żydowskiej rodziny z Austrii, u której służyła babka
                Hitlera, a później od której na ojca Wodza pobierała alimenty. :-)

A przypomina mi sie ta historyjka za każdym razem, jak herrenvolk z "narodu
                wybranego" zapluwa się o "Arabstwie" (z odpowiednimi przymiotnikami). Tymczasem
                herrenvolk i "Palestyny" to genetyczni bracia. Jakiś czas temu ukazały się
                wyniki badań DNA, był z tym obciach, artykuł nawet był wycofywany przez
                wydawcę, bo się herrenvolk obraził. Ale prawdy się nie ukryje...
                :-)
                • Gość: Wuj Ingmar Tu jest link IP: *.client.attbi.com 04.05.03, 21:46
                  abcnews.go.com/sections/science/DailyNews/geneticbrothers000509.html
              • Gość: dana33 Re: POTRAFISZ MYSLEC TYLKO W KRYTERIACH RASOWYCH IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 22:28

>
                > > nu, mirmil, ty to arab ktory siedzi w hiszpanii, co? moze tak jak omar?
                > > nalezysz to plo? ile ci placa?
                >
                > no wlasnie. musze byc arabem. jak nic. staraj sie powstrzymywac od takich
                > postow, bo tego rodzaju opinie moga dac do myslenia - jeszcze ktos pomysli,
                ze
                > klasyfikujesz ludzi ze zwgledu na ich przynaleznosc rasowa.
                nu, klasyfikuje wg przynaleznosci do organizacji terrorystycznych, wiec jak,
                nalezysz do plo? placisz skladki?
                • Gość: mirmil Re: POTRAFISZ MYSLEC TYLKO W KRYTERIACH RASOWYCH IP: *.uBRgrb01.supercable.es 04.05.03, 22:34

> Gość portalu: mirmil napisał(a):
                  >
                  > >
                  > > > nu, mirmil, ty to arab ktory siedzi w hiszpanii, co? moze tak jak oma
                  > r?
                  > > > nalezysz to plo? ile ci placa?
                  > >
                  > > no wlasnie. musze byc arabem. jak nic. staraj sie powstrzymywac od takich
                  > > postow, bo tego rodzaju opinie moga dac do myslenia - jeszcze ktos pomysli
                  > ,
                  > ze
                  > > klasyfikujesz ludzi ze zwgledu na ich przynaleznosc rasowa.
                  > nu, klasyfikuje wg przynaleznosci do organizacji terrorystycznych, wiec jak,
                  > nalezysz do plo? placisz skladki?

a ten "arab" tak sie tylko wymsknal, co? a moze skoro piszesz, ze kwalifikujesz wg przynaleznosci do organizacji
                  terrorystycznych, to wyrazenie

> nu, mirmil, ty to arab ktory siedzi w hiszpanii, co? moze tak jak oma r?

jest rownoznaczne z byciem terrorysta?
            • wojo!!!! mirmil to arab palestyn to widac czuc i slychac... 04.05.03, 21:10
              Kurde , zaden Polak nie bedzie sie zajmowal klamliwymi uchwalami terrorystow
              PLO i spanowal takie klamliwe gowno nie odpowiadajac na inne prawdziwe
              fakty.
              Polacy maja tych arabskich terrorystow gleboko gdzies , szczegolnie w dlugi
              weekend , tylko arabek moze onanizowac sie chorobliwie tymi uchwalami -
              klamliwymi PLO .
        • Gość: dana33 Re: Co izraele chca naprawde mowiac 'okupacja IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 18:47

> puls napisał:
          >
          > > www.frontpagemag.com/media/slideshowimages/slide1.html
          >
          >
          > Ale co chcesz powiedziec?
          > Jest oczywistym ze czesc Palestynczykow nie akceptuje Izraela uwazajac to
          > panstwo jako sztuczny twor, produkt kolonialnej polityki brytyjskiej itp.
          >
          > mowisz jakbys nigdzie nie widzial mapy "wielkiego Izraela", ktore to panstwo
          > wedlug np Fredzia siega od Wisly do Nilu :)

nu, zbalansowany, nie przesadzaj, fredzio mowi tylko o israelu od wisly do
          jordanu, my jestesmy skromni... nie znasz tego dowcipu, o telefonie prezydenta
          usa do goldy po naszym zwyciestwie w wojnie 6-dniowej?
    • Gość: Tomek44 MALA ODPOWIEDZ IP: *.inter.net.il 04.05.03, 21:07
      Widze Dana33, ze walczysz jak lew z tymi wszystkimi niereformowalnymi.
      Nie jest latwo zmienic czyjes zdanie. Nawet jak czuja, ze nie maja racji,
      trudno im sie do tego przyznac.
      Na zasadzie; no to co, ze Izrael to taka mala plamka na mapie. Zydzi sa jak
      mafia co morduje. Albo; Zyd zawsze bedzie Zydem, bo to kantowanie ma we krwi.
      Nawet kantuje, ze jest taki maly. Jak zabijaja Izraelczykow, to maja racje, bo
      Arabowie to takie biedne, nekane narody. Marzy im sie wielki islam? Maja
      racje, jezeli to ma zmniejszyc liczbe tych wstretnych parszywych Zydow. Nawet
      warto dla tego celu poswiecic Europe. Moga zalozyc szmaty na glowy swoich
      kobiet, byle tylko dac kopa Izraelczykom. Wysadza Kosciol Mariacki... tez
      warto, aby ta plamka zniknela z mapy swiata. Wieza Eifla, tez moze zmienic
      nazwe na Wieze Ajatolah, bo w ten sposob ta plamka zupelnie sie zatraci jezeli
      Europa tez bedzie muzulmanska. Warto wspierac plodnosc arabska, aby tylko
      przewyzszyli milionkrotnie tych wstretnych Zydow. To taka nacja, ktora trzeba
      zniszczyc w imie calej ludzkosci.
      Czytajcie juz dzisiaj Koran. Uczcie wasze dzieci, ze martwy Zyd lepszy od
      zywego Zyda.
      Zludne wasze nadzieje, ta plamka z mapy nie zniknie. Apropo's, ona jest
      zielona na tle zoltego piachu. Tak to wyglada z satelity. A kolor zielony w.g
      wiary Arabow odstrasza szatana i zle moce. Dlatego nijak nie moga tej zielonej
      plamki zniszczyc. A na domiar zlego nie udaje im sie stworzyc podobnej zieleni
      u siebie. Musza sztucznie malowac drzwi i okna w domach, ale to i tak na nic
      sie zda, bo nasza zielen jest prawdziwa i silniejsza.
      Kol hakawod, Dana. Moze kiedys wspomna te wieczorne dysputy o dobrym, zlym i
      brzydkim.
      • Gość: Zuni Re: MALA ODPOWIEDZ IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.03, 21:26
        Gość portalu: Tomek44 napisał(a):

> Widze Dana33, ze walczysz jak lew z tymi wszystkimi niereformowalnymi.
        > Nie jest latwo zmienic czyjes zdanie. Nawet jak czuja, ze nie maja racji,
        > trudno im sie do tego przyznac.
        > Na zasadzie; no to co, ze Izrael to taka mala plamka na mapie. Zydzi sa jak
        > mafia co morduje. Albo; Zyd zawsze bedzie Zydem, bo to kantowanie ma we krwi.
        > Nawet kantuje, ze jest taki maly. Jak zabijaja Izraelczykow, to maja racje,
        bo
        > Arabowie to takie biedne, nekane narody. Marzy im sie wielki islam? Maja
        > racje, jezeli to ma zmniejszyc liczbe tych wstretnych parszywych Zydow. Nawet
        > warto dla tego celu poswiecic Europe. Moga zalozyc szmaty na glowy swoich
        > kobiet, byle tylko dac kopa Izraelczykom. Wysadza Kosciol Mariacki... tez
        > warto, aby ta plamka zniknela z mapy swiata. Wieza Eifla, tez moze zmienic
        > nazwe na Wieze Ajatolah, bo w ten sposob ta plamka zupelnie sie zatraci
        jezeli
        > Europa tez bedzie muzulmanska. Warto wspierac plodnosc arabska, aby tylko
        > przewyzszyli milionkrotnie tych wstretnych Zydow. To taka nacja, ktora trzeba
        > zniszczyc w imie calej ludzkosci.
        > Czytajcie juz dzisiaj Koran. Uczcie wasze dzieci, ze martwy Zyd lepszy od
        > zywego Zyda.
        > Zludne wasze nadzieje, ta plamka z mapy nie zniknie. Apropo's, ona jest
        > zielona na tle zoltego piachu. Tak to wyglada z satelity. A kolor zielony w.g
        > wiary Arabow odstrasza szatana i zle moce. Dlatego nijak nie moga tej
        zielonej
        > plamki zniszczyc. A na domiar zlego nie udaje im sie stworzyc podobnej
        zieleni
        > u siebie. Musza sztucznie malowac drzwi i okna w domach, ale to i tak na nic
        > sie zda, bo nasza zielen jest prawdziwa i silniejsza.
        > Kol hakawod, Dana. Moze kiedys wspomna te wieczorne dysputy o dobrym, zlym i
        > brzydkim.

Co to za czas jakis dla forum paskudny?Dana i Mirmil sie kloca caly dzien,
        wiedzac wprzod , ze jedno niczego w postawie drugiego nie zmieni...
        A co ciebie Tomek naszlo?
        Przeciez sam dobrze wiesz lub przynajmniej czujesz ,jak niewielki promil
        populacji stanowia ludzie negatywnie odnoszacy sie do innych jedynie z racji
        ich przynaleznosci etnicznej , obywatelstwa czy religii?
        Sam o tym mowiles w kontekscie swojej wizyty w Polsce i wrazen jakie
        pozostawila.
        Skonczmy juz ,kurcze, z ta kaszanka emocjonalna.
        Co to i komu daje nie wiem?
        Zuni
        • wtracalski Re: MALA ODPOWIEDZ 04.05.03, 21:30
          Drogi Tomku,

Odnosnie tego zoltego tla, to zwyklo sie mowic, ze Arabowie sa synami pustyni,
          a ja mowie, ze Arabowie sa jej ojcami.
    • wtracalski Na Mimila 04.05.03, 22:08
      Oto nasz nowy bohater - Mirmil
      Co za gracja, a jaki styl
      On ogniem gorzeje
      I iskrami sieje
      By Dane poslac prosto na grill
      • Gość: Hansi Na wtracala IP: *.dipool.highway.telekom.at 04.05.03, 22:26
        Gowno
        Dupa
        Gowna
        Kupa
        • wtracalski Re: Na wtracala 04.05.03, 22:44
          Gość portalu: Hansi napisał(a):

> Gowno
          > Dupa
          > Gowna
          > Kupa

Hansiusiu,
          Madrosc twoja jest niewypowiedziana
        • Gość: dana33 Re: Na wtracala IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 22:47

> Gowno
          > Dupa
          > Gowna
          > Kupa

nu, hansilein, dein wortschatz ist bewundernswert, einfach klasse...
          • Gość: Hansi Re: Na wtracala IP: *.dipool.highway.telekom.at 04.05.03, 23:25

> Gość portalu: Hansi napisał(a):
            >
            > > Gowno
            > > Dupa
            > > Gowna
            > > Kupa
            >
            > nu, hansilein, dein wortschatz ist bewundernswert, einfach klasse...

Dziekuje za cieple slowa. staralem sie streszczac.
        • Gość: Zuni Hansi, tobie tez proktolog potrzebny? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.03, 22:48

> Gowno
          > Dupa
          > Gowna
          > Kupa
          • Gość: Hansi Re: Hansi, tobie tez proktolog potrzebny? IP: *.dipool.highway.telekom.at 04.05.03, 23:39

> Gość portalu: Hansi napisał(a):
            >
            > > Gowno
            > > Dupa
            > > Gowna
            > > Kupa

To jest probka mojego talentu poetyckiego. Oszczednosc formy, tresc
            przeogromna. Ale kto dzisiaj poete zrozumie. Wtracacz jest przekonany ze poezje
            sprzedaje sie na metry. Pisze teksty na poziomie przyspiewek ludowych i mysli
            ze to wzorzec metra.
      • Gość: dana33 Re: Na Mimila IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 22:35
        wtracalski napisał:

> Oto nasz nowy bohater - Mirmil
        > Co za gracja, a jaki styl
        > On ogniem gorzeje
        > I iskrami sieje
        > By Dane poslac prosto na grill

nu, ata gadol :)
      • Gość: mirmil dziekuje za uwage IP: *.uBRgrb01.supercable.es 04.05.03, 22:53
        po tym wysilku, na ochlode, proponuje przeczytac rezolucje onz potepiajace nielegalna polityke izraela, polegajaca na
        okupacji nienalezacej do tego panstwa ziemi, lamianiu praw czlowieka, itp, itd

• Gość: dana33 Re: dziekuje za uwage IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 23:06

> po tym wysilku, na ochlode, proponuje przeczytac rezolucje onz potepiajace
          niel
          > egalna polityke izraela, polegajaca na
          > okupacji nienalezacej do tego panstwa ziemi, lamianiu praw czlowieka, itp, itd
          >
          > www.un.org/depts/dpa/qpal/

nu, zlotko, jakis ty nudny, twoja dziewczyna wytrzymuje z toba dluzej niz 5
          minut na raz? ciagle nie odpowiedziales, czy placisz skladki na plo. jesli
          placisz hamasowi lub hizballah, to tez napisz. a jak placisz wszystkim, to
          uwaaj, zebys nie zostal bez grosza, porada przyjaciolki.
          • Gość: dana33 Re: dziekuje za uwage IP: *.adsl.actcom.co.il 04.05.03, 23:11
            nu, mirmil, wpadlo mi cos do glowy w zwiazku z swietnym limerykiem
            wtracalskiego... my za 2 dni swietujemy dzien niepodleglosci. zdaje sie, ze wg
            ciebie to sie nazywa dzien kradziezy ziem palestynskich. a wiec swietujemy ten
            dzien tradycyjnie pinknikiem i grilem. ten limeryk wtracalskiego wlasnie dal mi
            pomyslec, ze moze ty chcesz ten dzien swietowac ze mna? zlotko, tylko napisz, i
            ja bede czeka c na ciebie na lotnisku ben-gurion. w reku nowa mapa israela,
            jako sygnal rozpoznawczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka