racjonalista_pl 15.06.07, 19:54 Hura. Nareszcie dotarło pod kopułę (bazyliki watykańskiej :P) że to ostatnie podrygi kościoła katolickiego w tej części Europy. Panie Benedykcie XVI, przeżyliśmy komunizm, przeżyjemy i fanatyzm religijny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wroxi I bardzo dobrze. 15.06.07, 20:08 I bardzo dobrze. Im szybciej rola i znaczenie kleru w Polsce zjedzie do poziomu roli kleru we Francji tym lepiej dla normalnego rozwoju tego uciskanego przez klechow spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: I bardzo dobrze. 15.06.07, 20:15 Nie zmienia to jednak faktu, iż nie spodzziewalem się, że B XVI może wygadywać takie bzdury. To my jesteśmy jego zdaniem krajem jeszcze zbyt mało katolickim? Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: I bardzo dobrze. 15.06.07, 21:00 W Polsce katolikow jest de facto mniej niz 50 procent. Kosciol zawyza liczbe wiernych bo liczy wszystkich ochrzczonych. Ja tez bylem ochrzczony ale katolikiem nie jestem. Niemniej w kartotekach koscielnych pewnie licze sie jako "wierny". Tak wiec wiekszosc Polakow to juz nie katolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 W Polsce nie będzie drugiego Iranu 15.06.07, 23:32 Papież jak każdy monarcha chce aby jego imperium było jak największe. Ale nie sądzę aby mu udało się stworzyć w Polsce lub Slowacji drugi Iran - czyli katolickie demokracje kontrolowane przez kler. Chyba, że Giertychowi uda się przekształcić szkoły państwowe w katolickie szkoły religijne takie same jak są w konserwatywnych krajach muzułmańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
dleifrag Re: W Polsce nie będzie drugiego Iranu 15.06.07, 23:55 grunt mu się pod nogami sypie, bo coraz więcej ludzi jest świadomych bredni umieszczonych w biblii i ich własnych pokrętnych przykazań (chociaż papież przecież jest nieomylny hahaha) Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: I bardzo dobrze. 16.06.07, 04:14 Zostalem ateista majac 14 lat. Odtad moim pierszym przykazaniem jest: Nie bedziesz mial zadnych innych bogow poza soba samym. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Nowa konkwista? 18.06.07, 16:54 Przeróbka Europy na jeden wielki klasztor zdaje się być celem tego pontyfikatu. Odpowiedz Link Zgłoś
dinko11 Re: I bardzo dobrze. 15.06.07, 22:38 pora by pasożytów watykańskich wziąć za morde,rozwiązać końkordat,pasozyty muszą płacić podatki,a swoje bajki głosić za swoją kase Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Niestety nie zanosi się 18.06.07, 16:59 by finansowe wpływy kleru osłabły.Dzisiaj jadąc środkiem komunikacji miejskiej zobaczyłem plakat reklamujący festiwal piosenki religijnej.Pomimo,że miał trzydzistu paru prywatnych sponsorów{ różne firmy} to forsę dali a jakże prezydent Gliwic i Marszałek województwa.A festiwal ma trwać tylko trzy dni.Wystarczy,że prywatni sponsorzy dali tylko po dwa tysiące to chyba 60 parę tysięcy wystarcza na urządzenie festiwalu,po co forsa z państwowej kasy? Chyba,że przy okazji biskupowi trzeba kupić nowy samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
monnot Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 15.06.07, 20:31 I ma racje. Teraz bardzo modne jest paradowanie z piorami w d... gejow i lesbijek. Burzy sie koscioly - 2 800 np we Francji ale buduje sie masowo meczety, co logiczne, bo muzulmanczycy maja prawo do praktyki kultu. Coraz wiecejwiec kobiet nosi dzelaby. Nie chce sie kosciolow, sa meczety no i slusznie Odpowiedz Link Zgłoś
olart Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 15.06.07, 20:39 MULZUMANIE.a nie muzulmanczycy....palancie Odpowiedz Link Zgłoś
playa_vista Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 15.06.07, 21:20 niektórzy ludzie po prostu nie mają rozumu, takich ludzi trzeba tolerować Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 16.06.07, 04:02 To znaczy, ze jestes niedosc, ze katol to jeszcze antymuzulmanczyk. Oto nauki z ambony plynace. Odpowiedz Link Zgłoś
buubuuu Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 15.06.07, 20:34 Obecnie mieszkam w U.K i podoba mi się tu że kosciół został sprowadzony do płaszczyzny prywatnosci. Patrząc na to co wyrabia kosciół katolicki w naszym pięknym kraju nie dziwie się że coraz więcej młodych ludzi odwraca się od niego, sam odwróciłem się musze się przyznać. Przecież można wieżyć w Boga niechodząc do koscioła i nieidetyfikować się z jakąs religią. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 18.06.07, 17:02 Ale wtedy prywatnie wierząc nie umacniasz finnsowej potęgi kleru.Nie napędzasz mu wyznawców itd.A przecież księża mają "potrzeby". Odpowiedz Link Zgłoś
cookies3 Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 15.06.07, 20:39 To było do przewidzenia. Duże zsługi w laicyzacji społeczenstwa położył o.Rydzyk i ingerencja Koscioła w politykę i popieranie partii i polityków. Laicyzacja postępuje,koscioły pustoszeją... Odpowiedz Link Zgłoś
awdaw Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 15.06.07, 20:52 No, nareszcie jakaś dobra wiadomość. Oby był prorokiem. I oby to proroctwo się szybko ziściło. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Polska pójdzie śladem Włoch, Hiszpanii 15.06.07, 21:00 tak przypuszczam - bo taka jest "logika dziejów". Przykład USA świadczy o tym, że totalna separacja państwa i kościoła temu ostatniemu wychodzi na dobre. W USA też KK też przeżywa duże trudności, ludzie sie odwracają, ale głownie z przyczyn czysto wewnętrznych. Nie zas z powodu, że miejscowy KK sie nachalnie wtrąca do spraw publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
mokrysedes Re: Polska pójdzie śladem Włoch, Hiszpanii 15.06.07, 22:32 Polska w żadnym wypadku nie pójdzie drogą tych krajów dopóki nie pojawią się tutaj przywódcy tacy jak Berlusconi czy Zapatero, którzy magie kościoła mają tam gdzie kura jaje. To co trzeba jeszcze zrobić to odebrać kościołowi przywileje finansowe i pozbawić kontroli nad cmentarzami. I to byłby jego koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Pa pa papa! 15.06.07, 20:58 Papa ma racje. Polacy i Slowacy po prostu dojrzewaja jako spoleczenstwa. Odchodzenie od katolicyzmu u nas bedzie tez bardzo przyspieszone przez to, ze obecne "polskie" wladze probuja ten katolicyzm nam wszystkim wepchac na sile do gardla. A nawet najbardziej smakowity kasek przestaje smakowac kiedy ktos zmusza do jego jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
delfina77 Ma rację z tym atakiem na małżeństwo 15.06.07, 21:01 W Polsce dużo bardziej opłaca się nie być małżeństwem niż nim być, zwłaszcza gdy są dzieci. Taką mamy polotykę prorodzinną... Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Ma rację z tym atakiem na małżeństwo 16.06.07, 04:18 delfina77 napisała: > W Polsce dużo bardziej opłaca się nie być małżeństwem niż nim być, zwłaszcza gd > y > są dzieci. Taką mamy polotykę prorodzinną... That's OK. Polaks like the abuse. Odpowiedz Link Zgłoś
davee Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 15.06.07, 21:05 benek daj sobie luzu Odpowiedz Link Zgłoś
playa_vista Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 15.06.07, 21:21 Józek, przestań pieprzyć Odpowiedz Link Zgłoś
kgsz Nareszcie! 15.06.07, 21:24 "prastare i zakorzenione katolickie praktyki religijne" Odpowiedz Link Zgłoś
lilou1 Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 15.06.07, 21:30 Upadek katolicyzmu? Raczej długo oczekiwane wybawienie od okupanta - najpierw komuniści, potem kościół rzymsko-katolicki. Upadek grozi waszym zachłannym kontom w banku szwajcarskim. I to was w rzeczywistości martwi. Gdyby nie indoktrynacja kłamstwem od dziecka i sprawny marketing już by was nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 16.06.07, 05:48 Otoz to. Sa to, mam nadzieje, ostatnie podrygi jednego z najbardziej rakotworczych tworow jakie mogla wymyslic sobie ludzkosc na wlasne nieszczescie. Czas najwyzszy polozyc kres wszystkim religiom, gdyz wszystkie sa mniej lub bardziej destruktywne. Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 15.06.07, 21:39 racjonalista_pl napisał: > Hura. > ... to ostatnie podrygi kościoła katolickiego .... ================================================ Pamiętam gdy w tv pytano pewnego profesora o New Age w podobnym kontekście. Na to tenże profesor zapytał: o który New Age chodzi? Ten z XV, XVII czy XXw ? Po zadaniu tego pytania adwersarze stracili ochotę do dyskusji. I mała uwaga. Pisze się "Kościół katolicki", "Kościół protestacki". Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 15.06.07, 22:28 Zgadzam się ze slowami papieża i -jako katoliczka, na dodatek wg znajomych szalenie ortodoksyjna- wcale z tego powodu nie rozpaczam. Kiedyś chyba oj. Szajna powiedział publicznie, że wkrótce odwrócą się proporcje i katolików bedzie 10%. Prawdziwych, prawowitych. Bo niestety większość stanowi masowa, pospolita grupa wyznania z tradycji. może będzie jak za czasów pierwszych chrześcijn, scenki z Quo vadis? A serio rzecz ujmująć- polskie społeczeństwo nie uległo komunizmowi ale łatwo uległo konsumpcjonizmowi, a stąd droga krótka do odrzucenia wartości i przyjęcia laicyzmu. Świątynią jest supermarket, Bogiem- pieniądz, wartością naczelną- kariera... Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 15.06.07, 22:47 alinaw1 napisała: > Zgadzam się ze slowami papieża i -jako katoliczka, na dodatek wg znajomych > szalenie ortodoksyjna- wcale z tego powodu nie rozpaczam. Kiedyś chyba oj. > Szajna powiedział publicznie, że wkrótce odwrócą się proporcje i katolików > bedzie 10%. Prawdziwych, prawowitych. Bo niestety większość stanowi masowa, > pospolita grupa wyznania z tradycji. może będzie jak za czasów pierwszych > chrześcijn, scenki z Quo vadis? A serio rzecz ujmująć- polskie społeczeństwo > nie uległo komunizmowi ale łatwo uległo konsumpcjonizmowi, a stąd droga krótka > do odrzucenia wartości i przyjęcia laicyzmu. Świątynią jest supermarket, > Bogiem- pieniądz, wartością naczelną- kariera... xxxxxxxxxxxxxxx Wszystko się zgadza,tylko jedno maleńkie "ALE"-=-w supermarkecie otrzymujemy realne towary,a nie jak w kościele same bajki,ciemnotę i zabobon. Mam pytanie -=-czy ja jako osoba niewierząca,byłbym skłamał-wierzę w siebie, mogę siebie uważać za swojego boga?Wy katolicy wierzycie w boga,którego nikt z Was nigdy nie widział,a jednak wierzycie.Ja siebie widzę codziennie i o każdej porze,dlatego też uważam,że mam prawo być swoim bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 15.06.07, 22:53 pos3gacz napisał: > mogę siebie uważać za swojego boga? .............. > dlatego też uważam,że mam prawo być swoim bogiem. ================================================== Tia, człowiek miarą wszystkiego. Odpowiedzialność przed kim, czym? Przed nikim. Przed ideą? Czego ideą? No cóż Bogiem staje wtedy wódz (Biesy).... . Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 16.06.07, 00:21 w_ojciech napisał: > pos3gacz napisał: > > mogę siebie uważać za swojego boga? > .............. > > dlatego też uważam,że mam prawo być swoim bogiem. > ================================================== > Tia, człowiek miarą wszystkiego. Odpowiedzialność przed kim, czym? > Przed nikim. Przed ideą? Czego ideą? > > No cóż Bogiem staje wtedy wódz (Biesy).... . xxxxxxxxxxxxxxxxxxx A mówi Ci takie coś jak odpowiedzialność przed samym sobą. W-ojciechu masz kłopot z odróżnieniem-ideału i idei? Nie przejmuj się tak bardzo dzisiaj,gdyż jutro może być gorzej to wtedy będziesz miał okazję,aby się przejmować.Wyjdż z założenia-=-żyj dniem dzisiejszym,a jutro czas pokaże jakie ono będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 16.06.07, 00:33 pos3gacz napisał: > A mówi Ci takie coś jak odpowiedzialność przed samym sobą. ================================================ A to ciekawe. Szczególnie w wymiarze społecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
mentice A ja sie ciesze, ze Niemiec jest papiezem 16.06.07, 00:33 nareszczcie Niemcy dostaja katolickie brednie z najwyzszej polki i pewnie we wlasnym jezyku. Cos pieknego. Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: A ja sie ciesze, ze Niemiec jest papiezem 16.06.07, 00:34 O czym Ty piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: A ja sie ciesze, ze Niemiec jest papiezem 16.06.07, 04:27 w_ojciech napisał: > O czym Ty piszesz? To jest Antyniemiec ktory wierzy, ze Niemcy sie nawroca na katolickie brednie. Proste! Odpowiedz Link Zgłoś
olart Re: A ja sie ciesze, ze Niemiec jest papiezem 16.06.07, 07:15 ...i maja to gleboko w ...powazaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 15.06.07, 23:07 Katolicyzm polski jest trochę nienaturalny. Kiedyś chodzenie do kościoła było utożsamiane z oporem skierowanym przeciwko komunizmowi. Teraz wraca to do normalności. W efekcie dojdzie do spadku religijności do pewnego poziomu. Nie widzę tutaj jakiejś katastrofy. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 18.06.07, 17:06 Jak będzie 10% to skończą sie polityczne rządy kleru!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalista_pl Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 15.06.07, 22:57 Wojciechu, mimo że jestem ateistą, raczej nie tym wojującym, do religii jako elementu kultury wyrosłego na kanwie myślenia mitycznego nic osobiście nie mam. Religia jako instytucja kulturowa jeszcze długo będzie zakorzeniona w społeczeństwach i tak na dobrą sprawę nic i nikt tego nie zmieni. To czego obawia się hierarchia katolicka to naturalna kolej rzeczy: przejście od wierzeń czysto magicznych, występujących w społecznościach prymitywnych do religii instytucjonalnej, o scentralizowanej, autorytarnej strukturze opartej o dogmaty jaką mamy obecnie, kończąc na wierzeniach religijnych czysto osobistych, indywidualnych, aż do praktycznie całkowitego zaniku myslenia mitycznego. Człowiek poszukuje przyczyny swego istnienia, lecz wyjaśnienie tejże przyczyny zmienia się wraz z jego rozwojem. Wątek laicyzacji jest najbardziej prawdopodobny i właśnie następuje. Pozostaje natomiast pytanie, czy będzie to laicyzacja w duchu technokratycznym czy humanistycznym. Ja osobiście wolę ten drugi kierunek. "kościół katolicki" natomiast piszę z przekory, kpiąc raczej z rozpadającej się struktury, chwiejącej się na glinianych nogach chyląc się ku upadkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 15.06.07, 23:16 racjonalista_pl napisał: > praktycznie całkowitego zaniku myslenia mitycznego. ... ================================================ Chodzi o myślenie archetypiczne. Ono jest cywilizacyjnum constansem. Ono zawsze wraca. ================================================= > Pozostaje natomiast pytanie, czy będzie to laicyzacja w duchu technokratycznym czy > humanistycznym. Ja osobiście wolę ten drugi kierunek. ================================================= Wybacz, ale to naiwne postulaty nauki z drugiej połowy XIXw. ================================================= > "kościół katolicki" natomiast piszę z przekory, kpiąc raczej z rozpadającej się struktury ================================================= To jest błąd logiczny. Nazwy jednostkowe pisze się z wielkiej litery. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Każdy człowiek wierzy 15.06.07, 23:46 racjonalista_pl napisał: > To czego obawia się hierarchia katolicka to naturalna kolej rzeczy: przejście > od wierzeń czysto magicznych, występujących w społecznościach prymitywnych do > religii instytucjonalnej, o scentralizowanej, autorytarnej strukturze opartej > o dogmaty jaką mamy obecnie, kończąc na wierzeniach religijnych czysto > osobistych, indywidualnych, aż do praktycznie całkowitego zaniku myslenia > mitycznego. Nie wiem na jakich podstawach opierasz stwierdzenie, że zaniknie myślenie mityczne? Każdy człowiek wypełnia wiarą obszary swojej niewiedzy. Prof. Giertych nie rozumie teorii ewolucji więc wierzy, że to Pan Bóg stworzył człowieka i inne żyjące istoty. Ja nie rozumiem skąd wziął się Bóg więc wierzę, że Boga nie ma. Nie mogę udowodnić, że Bóg nie istnieje podobnie jak Giertych nie może udowodnić, że Bóg stworzył człowieka. Ty wierzysz, że ludzie staną się racjonalni. Każdy w coś wierzy i myślę, że tak zawsze będzie. W Europie jest trend spadku odsetka ludzi chodzących do kościołów. W miarę jak Polacy więcej podróżują maleje wpływ indokrynacji katolickiej i odsetek praktykujących katolików będzie spadać. Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Każdy człowiek wierzy 15.06.07, 23:51 mis22 napisał: > Prof. Giertych nie rozumie teorii ewolucji .... ================================================ Profesor Giertych _doskonale_ rozumie teorie ewolucji. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Każdy człowiek wierzy 16.06.07, 04:35 w_ojciech napisał: > mis22 napisał: > > Prof. Giertych nie rozumie teorii ewolucji .... > ================================================ > Profesor Giertych _doskonale_ rozumie teorie ewolucji. Dlatego przeciwstawia jej smoka wawelskiego i mysli, ze ja pozre.Ten profesur Giertych. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 16.06.07, 09:21 racjonalista_pl napisał: > Człowiek poszukuje przyczyn > y swego istnienia, lecz wyjaśnienie tejże przyczyny zmienia się wraz z jego roz > wojem. Hedonizm i relatywizm nie jest wyjaśnieniem - raczej przeciwnie... W miarę 'rozwoju' - coraz dalej od wyjaśnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
irenuk1 Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 16.06.07, 07:14 Co do pisowni KK. Myślę, że sprawa nie jest jednoznacznie przesądzona, jak to w pisowni. Ostatnimi czasy wprowadza się zmiany, a właściwie zatwierdza, bo same wchodzą - i nie mamy co do tego jednomyślności. Dlaczego? Bo jak kiedyś wprowadzano jakąś zmianę, tj. za czasów i w szkołach Taszyckiego, Jodłowskiego czy Doroszewskiego, były to zmiany wszechstronnie przemyślane i uwzględniające treść haseł, znaną gruntownie ludziom pokroju wymienionych; którzy z tej racji cieszyli się niekwestionowanym autorytetem wśród rozsądnej większości - jak mawiał T. Kotarbiński. Do rzeczy. Wojciech napisał: <I mała uwaga. Pisze się "Kościół katolicki", "Kościół protestacki".> Komentarz. To jest tak samo "słuszne i sprawiedliwe", jak pisanie "religia katolicka" czy "religia sunnicka". Zakłada ignorancję i ją utrwala, jeśli ktoś z niewiedzy uznaje to za oczywiste. Tymczasem w sprawach wiary ilość miała nie być decydującym wskaźnikiem - ponoć kilkunastu ludzi z Galilei (głównie) zaważyło na kierunku moralnego rozwoju Europy na 2 tysiące lat. Jeśli zatem waga nie zależy od ilości wiernych, mniejsze liczbowo czy nawet całkiem małe wyznania też należy uwzględniać w konfesyjnej mozaice i je jakoś odróżniać. A jak można odróżnić nazwą jeden kościół katolicki, o którym mówi Wojciech, od drugiego kościoła katolickiego, np. mariawitów? Albo i od Starokatolickiego Kościoła Mariawitów? Proste: dodając do tego pierwszego jakąś przydawkę - np. "rzymski" (przyjęło się "rzymsko katolicki") Co co dużej litery, u Wojciecha tylko w pierwszym wyrazie: "Kościół katolicki". Nie piszemy "Polska kasa opieki", lecz Polska Kasa Opieki. Ja napisałem małymi literami "kościoła katolickiego, np. mariawitów", a potem "Starokatolickiego Kościoła Mariawitów" nie przez większe nabożeństwo dla starokatolików, lecz dlatego, że w pierwszym przypadku piszę ogólnie, w drugim zaś podaję nazwę własną. Tak też i w przypadku Kościoła Rzymsko Katolickiego. W skrócie byłoby to KRK. Forumowicze zaś najczęściej skracają do KK. Ci zaś, którzy nie stosują dużych liter (wielu w ogóle ignoruje ortografię), piszą kk. Ale z tego, że ja nie znajduję uzasadnienia dla pisania Kk, nie wynika, że takiego uzasadnienia nie ma. Prosiłbym - jeżeli jest jakie - o łaskawe oświecenie w tym względzie. Jak i co do tego, gdzie ma swoją siedzibę (siedziby) nieznany mi "Kościół protestancki". Kościołów protestanckich znam bowiem wiele, najznaczniejsze z nich - u nas - to K. Ewangelicko Augsburski i K. Ewangelicko Reformowany. Ten jeden jakoś uszedł mojej uwadze. Czy dlatego, że jest on zupełnie mały? Albo też jest tak wielki, że go nie zauważamy, bo jest jak świat czy powietrze powszechny? Ciekawe, jak mawia pewien mój znajomy. Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 15.06.07, 22:29 zycie swoje a pan papiez swoje!ciagle te same brednie wyglaszane "ex cathedra".przez wieki panoszyli sie w europie i na swiecie nauczajac katechizmu i teologii i zaciekle zwalczaja jakikolwiek postep naukowy!ciemnym masom znacznie latwiej wciskac przyslowiowy kit jak to robi przyslowiowy juz oszust i zlodziej z torunia ksywa "ojciec"!przez wieki uczyli nienawisci i zbrodni straszac ciagle symbolem pychy i zaglady-krzyzem wszelkiej masci i koloru!moze lepiej niech ten pan b16 postara sie rozliczyc z tego wszelkiego zla ktore uczynili europie i zacznie od wlasnego podworka bo do strofowania laickiej europy nie ma zadnego moralnego prawa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 15.06.07, 22:31 Oby jak najszybciej to się ziściło.Zamiast wierzyć w bajki bajane przez czarnych darmozjadów zacznijcie ludzie wreszcie wierzyć w SIEBIE. Jeżeli sam sobie nie pomożesz to nie pomoże Ci nikt.I drugie-=-umiesz liczyć to licz tylko na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_ahmed Chyba w Watykanie ktos sie upil. 15.06.07, 23:15 Katolicyzm to nie religia, ale ideologia, ktorej przywodcy sa opetani zadza wladzy. Jezeli juz to wole chrzescijanstwo protestanckie. mulla_ahmed Odpowiedz Link Zgłoś
vonburg Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 15.06.07, 23:40 Tak jak przez ostatnie 60. lat KK rozpanoszył się w Polsce, to nie ma drugiego państwa na świecie,ta czarna zaraza weszła w posiadanie tak ogromnego majątyku. W najbliższej przyszłości trzeba będzie podzielić się z głodującym narodem. Odpowiedz Link Zgłoś
bravocharlie Dlaczego? 15.06.07, 23:46 Czuję się katolikiem, choć grzeszę jak wszyscy, może nawet i bardziej. Ale sie nim czuję. To nie zalew laicyzmu jest niebezpieczny dla kościoła. Czymś jest on powodowany... Niestety wielką (największą) w tym rolę odgrywa sam Kościół, a raczej jego kapłani. Wiele razy mam ochotę wyjść i przestać słuchać namolnego gadania o polityce, pewnym radiu - bo tak naprawdę to co ci księża mówią to obraza dla intelektu wykształconego człowieka. Wiele razy mam dość gdy słysze że zamiast budować boiska, fundować stypendia, proboszcz jednej czy drugiej parafii chce wybudować sobie, powtarzam - sobie - kaplicę. Albo tak jak w Rzeszowie puszcza nie licząc się z niczyim zdaniem kuranty od rana do wieczora. Szacunek do zwykłego człowieka, dla jego pracy, intelektu... To trzeba przywrócić. Koniec przejadania naszych pieniędzy, koniec marnotrastwa itp. To nie jest sprawa wiernych, ale samych kapłanów. Odpowiedz Link Zgłoś
bravocharlie Re: "grzeszę jak wszyscy"? Skąd pewność, że wszys 16.06.07, 00:40 Nie chcę się wdawać w filozoficzne dysputy, bo daleko można dojść... Jeżeli czujesz, wiesz, że nie grzeszysz twoja sprawa. Mi tam nic do tego. 2 wyjaśnienie: chodzi mi jedynie o sytuację w Kościele, IMO wszystko sprowadza się do braku szacunku i poszanowania godności drugiego człowieka przez kapłanów. Zresztą po części jest tak również i w państwie. Odpowiedz Link Zgłoś
polihistor Nie wypowiadaj się za wszystkich - tylko tyle 16.06.07, 01:22 A co do godności, to katolicyzm z godnością nie ma nic wspólnego i wystarczy przeczytać listy św. Pawła, by się o tym przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 16.06.07, 00:14 może nie jest tak żle,nawet laicy czy zdeklarowani ateiści żyją w tej kultu- rze katolickiej i popierają dobre rzeczy głoszone przez Kościół,a czasami nawet znajdują drogę do kościoła gdy przychodzi pora refleksji.Natomiast może z czys tego lenistwa niektórzy wierni wolą słuchać mszy przez radio czy tv,czytać pra sę i książki katolickie,niż pójść do kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 16.06.07, 00:35 maureen2 napisała: > może nie jest tak żle,nawet laicy czy zdeklarowani ateiści żyją w tej kultu- > rze katolickiej i popierają dobre rzeczy głoszone przez Kościół,a czasami nawe > t > znajdują drogę do kościoła gdy przychodzi pora refleksji.Natomiast może z czys > tego lenistwa niektórzy wierni wolą słuchać mszy przez radio czy tv,czytać pra > sę i książki katolickie,niż pójść do kościoła. xxxxxxxxxxxxxx W Polsce ludzie wierzą tylko dlatego,że im od najmłodszych lat kazano wierzyć. Ich wiara jest wiarą na pokaz.Człowiek naprawdę wierzący nie musi chodzić do kościoła,gdyż w kościele nie ma boga,lecz jest pośrednik,który za swoje usługi żąda słonej zapłaty.I nie patrzy,że ludzie nie mają co do garnka włozyć, on chce mieć pełny kałdun,on chce mieć samochód i to nie byle jaki,ale wysokiej klasy,a przecież ten czarny wydrwigrosz nic nie tworzy,nic nie produkuje tylko ogłupia ten ciemny i zacofany naród,który nie wierzy w boga lecz wierzy w kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
chris-joe Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 16.06.07, 01:07 I, oczywiscie, polski KK w swej wulgarnej postaci (w Polsce, niestety, dominujacej) spelnia inna, szalenie wazna, choc prymitywna i archaiczna funkcje: pozwala na tworzenie grup "naszych", archetypicznej gromady, plemienia, stada. Przeciez refleksja religijna tlumku w przecietnym polskim kosciele jest bliska zeru, "przemyslenia" sa zlepkiem prostackich i agresywnych sloganow, szacunek dla blizniego o innym spojrzeniu na swiat sprowadza sie do prob marginalizacji i kneblowania (badz obicia parasolem). Stado ma byc homogeniczne. Kto nie z nami, ten przeciw nam. Tylko pod krzyzem, tylko pod tym znakiem. Cywilizacja Zycia vs. Cywilizacja Smierci. Ekstremizm najczystszej proby. Robal, ktory toczy polski katolicyzm popularny wskazuje, jak bardzo polskie spoleczenstwo (przynajmniej spora jego czesc) jest nie-przygotowane na demokracje, jak bardzo boi sie prymatu jednostki nad kolektywem. Innymi slowy- jak bardzo jest nadal nie-Zachodnie. Moze to -w pewnej mierze- takze echa paruwiecznej nie-suwerennosci, gdy Obcy, Okupant i walka z nim byl znakiem jednoczacym i definiujacym przynaleznosc do Polskosci. "Wrog" byl pojeciem dla tej Polskosci niezbednym. Demokracja i suwerennosc wymaga pewnego intlektualnego przegrupowania. A to -na skale masowa- wymaga czasu. Przeciez z dzisiejszym Moherem spotykalismy sie niegdys pod prosolidarnosciowymi krzyzami na chodnikach PRLu w stanie wojennym. Dzis ten sam Moher zabrania nam wejscia do kin i galerii, paluje nas parasolami, wyzywa od "Zydow" i ubecji, usiluje decydowac o tym, co mozemy czytac i jak uprawiac milosc. Ech, dlugo by pisac... :) Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 16.06.07, 01:14 ludzie są różni,jedni lubią stać w ścisku na mszy,inni wolą przyjść wieczorem do kościoła i posiedzieć w milczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 16.06.07, 04:45 maureen2 napisała: > ludzie są różni,jedni lubią stać w ścisku na mszy,inni wolą przyjść wieczorem > do kościoła i posiedzieć w milczeniu. W scisku, to lepiej stac na koncercie rockowym. Przynajmiej sie cos przyjemnego uslyszy. Odpowiedz Link Zgłoś
chris-joe Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 16.06.07, 00:24 Ja tam uwazam, ze Polske niszcza akurat inne zjawiska. Ale kazdy pilnuje wlasnego interesu :) Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech skąd tyle nowych nicków 16.06.07, 00:44 w tym wątku? Wobec jałowości i trywialności argumentacji adwersarzy wycofuję się z dyskusji. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: skąd tyle nowych nicków 16.06.07, 00:50 Moze to byli obroncy "jedynej demokracji na bliskim..." Maja nowe zadania:) Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: skąd tyle nowych nicków 16.06.07, 00:53 Nie, to jakaś sekta. Nie wyglądją na New Age. To chyba małolaty. Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: skąd tyle nowych nicków 16.06.07, 00:58 w_ojciech napisał: > Nie, to jakaś sekta. Nie wyglądją na New Age. > > To chyba małolaty. Mozliwe. Ale spojrz na to kto stoi za "racjoanalistami" psr.racjonalista.pl Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: skąd tyle nowych nicków 16.06.07, 04:50 Na pewno nie mohery. Tych coraz mniej. Starosc nie radosc. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: skąd tyle nowych nicków 16.06.07, 00:59 mój nick jest stary,a napisałem na FS,bo cały wątek min.z moim postem na FK umieszczono na oślej. Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 16.06.07, 00:47 Ten niszczacy laicyzm jest znacznie iluminowany:) www.ojceimatki.republika.pl/mono/teksty/teksty_nps_2zi.htm "Bramy piekielne" nie przemoga Kosciola. Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: Papież: Laicyzm niszczy to, czego nie zniszcz 16.06.07, 00:56 racjonalista_pl napisał: > Hura. Nareszcie dotarło pod kopułę (bazyliki watykańskiej :P) że to ostatnie po > drygi kościoła katolickiego w tej części Europy. Panie Benedykcie XVI, przeżyli > śmy komunizm, przeżyjemy i fanatyzm religijny. Czy Te oczy moga klamac? www.racjonalista.pl psr.racjonalista.pl Chyba nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
milena.rl upadły proboszcz z wielką tacą 16.06.07, 01:32 -obraz przyszłej Polski. "Oby oby". Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Niech upada z hukiem! 16.06.07, 02:50 doodatkowa chamska indoktrynacja prowadzona przez kosciol tylko przyspiesza upadek :) Odpowiedz Link Zgłoś