zbalansowany 20.11.07, 03:30 www.financialweek.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20071116/REG/71116010/1028 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felusiak1 Re: Niezle to wyglada 20.11.07, 04:02 No widzisz zbalans, zadymiasz za diesieciu i ciagle nie dajesz rady. Profit czyli zysk za pierwsze trzy kwartały po wszystkich odpisach i umoczeniach wyniósł: JP Morgan - 12.6 mld dolarów Citigroup - 14.9 mld dolarów Merill Lynch - 2.1 mld dolarów Goldman Sachs - 8.4 mld dolarów Bear Sterns - 1.3 mlod dolarów Cała specjalistyczna prasa głośno i wyraźnie pisze, ze po odliczeniu ogromnych strat zwiezanych z mortgage backed securities profits are thru the roof. Zrozum, ze wszystko co cie otacza ma dwie strony, a nie jedynie te negatywną. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Niezle to wyglada 20.11.07, 04:24 Felus, zawsze sa dwie strony, nawet jak spotkasz diabla.Jak ty djabla zjesz to gdzie problem? A jak djabel ciebie zje to gorzej ale tez jest "wyjscie", ta "tylnia" strona.Ty bys wyszedl szybko bo po tobie djabel by dostal takiej sraczki ze by sral dalej jak widzial. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Niezle to wyglada 20.11.07, 04:39 hubert100 napisał: > Ty bys wyszedl szybko bo po tobie djabel by dostal takiej > sraczki ze by sral dalej jak widzial. Hubert, tym razem udało ci sie mnie rozbawić. Humor rubaszny. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Niezle to wyglada 20.11.07, 04:59 Niedlugo chyba bedziemy sie wszyscy smieli ale "baranim glosem".Czytalem troche o tych "derivatives".Ciezko to zrozumiec. Ci co to wymyslili to mieli "duze" glowy.Ten "mortgage" problem to nic w porownaniu z tym "stworem".W/g tego faceta co nazywa sie Bob Chapman jest duze prawdopodobienstwo ze to peknie.Efekt bedzie taki jak by "finansowy" meteor o srednicy 10 km uderzyl w ziemie. Odpowiedz Link Zgłoś
4uandu2c felusiak powiedz nam co to jest 20.11.07, 08:04 Reverse Mortgage.To jedno z ostatnich bekartow amerykanskiej ekonomicznej rewolucji-tyle mi wiadomo.Pokaz nam to na przykladzie starych emerytow ktorzy sie strasznie ciesz ze tego cacka-no dawaj felusiak. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: felusiak powiedz nam co to jest 20.11.07, 16:06 Reklamy w TV o tym "Reverse mortgage" ida tu co 10 minut.To troche kosztuje ale widac ze im sie oplaca.Pokazuja emeryta w "super fizycznej kondycji" ktory opowiada jaki to jest "przysmak".Dalej widac dom i paru "skaczacych z radosci" dziadow z czekiem w rece oglaszajacych co zrobia z tymi pieniedzmi. Zyc nie umierac. Felusiak to moze proste do wytlomaczenia? Ale jak by udalo ci sie "rozgrysc" te "derivatives" i wytlomaczyc zrozumiale to bede pierwszy co uchyli czapke przed toba. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: felusiak powiedz nam co to jest 20.11.07, 16:06 Reklamy w TV o tym "Reverse mortgage" ida tu co 10 minut.To troche kosztuje ale widac ze im sie oplaca.Pokazuja emeryta w "super fizycznej kondycji" ktory opowiada jaki to jest "przysmak".Dalej widac dom i paru "skaczacych z radosci" dziadow z czekiem w rece oglaszajacych co zrobia z tymi pieniedzmi. Zyc nie umierac. Felusiak to moze proste do wytlomaczenia? Ale jak by udalo ci sie "rozgrysc" te "derivatives" i wytlomaczyc zrozumiale to bede pierwszy co uchyli czapke przed toba. Odpowiedz Link Zgłoś
ku-ba Re: felusiak powiedz nam co to jest 20.11.07, 17:50 daj mu szanse odpowiedziec na latwe.Gdzies musi zaczac. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Reverse mortgage 20.11.07, 18:41 4uandu2c napisał: > Reverse Mortgage.To jedno z ostatnich bekartow amerykanskiej > ekonomicznej rewolucji-tyle mi wiadomo. Zatem jeśli jedynie tyle ci wiadomo to musisz mieć wstręt do wiedzy. Zatem ów bekart urodził się w 1989 roku a wzorowany jest na brytyjskim Equity Release, który urodził się w 1965 roku. Leciwy bękart. Na czy zatem polega reverse mortgage? Oto ktoś ma dom w którym mieszka, zostało mu do spłacenia 48 rat po 1200 dolarów miesiecznie. Ale właśnie przeszedł na emeryture i otrzymuje każdego miesiąca 1600 dolarów. Nie ma zatem pieniedzy aby splacać. I tu na ratunek przychodzi reverse mortgage. Emeryt zaciąga pożyczkę pod zastaw domu. Nie musi już go spłacać ponieważ termin platności przypada na moment jego śmierci. Takim sposobem do 1600 dolarów emerytury dochodzi mu ekstra 1200 dolarów. Za 2800 bez spłaty pożyczki emeryt żyje znacznie lepiej niż za pozostające uprzednio 400 dolarów. Rzecz jasna po jego śmierci dom zostaje sprzedany, bank zostaje zaplacony a nadwyżke zabieraja spadkobiercy. Rzecz jasna sumy podane przeze mnie są umowne i służą jedynie jako ilustracja. Odpowiedz Link Zgłoś
ku-ba Re: Reverse mortgage 20.11.07, 18:57 hehe,wiedzialem ze na ciebie felusiak mozna liczyc.Dobrze mi dzien zaczales mowie komediowo. "Nie musi już go spłacać ponieważ termin platności przypada na moment jego śmierci." Czyli do umowy emeryt musi wpisac kiedy-ktorego dnia,roku i godziny zamierza umrzec. Reszte jak cos jeszcze zostanie po smierci emeryta dostaja spadkobiercy a bank tak sobie charytatywnie pomaga emerytom biednym.To jest Ameryka jakiej nie znalem. No widzisz jakie to proste a nie wiedzialem. P.S.Felusiak a jak spadkobierca jest zona emerytka ktora wpisze ze ma zamiar umrzec 20 lat po mezu emerycie co zreszta jest niepisanym prawem natury ze babska dluzej zyja od mezczyzn to czy ta baba bedzie mogla przezyc jak juz na domu zadnej equity nie bedzie-jednym slowem czy bank ja moze legalnie zmusic do szybszego umierania?. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Reverse mortgage 20.11.07, 19:14 Niezmiernie ucieszł mnie twój dobry humor. Odpowiedz Link Zgłoś
ku-ba Re: Reverse mortgage 20.11.07, 19:25 no dobrze dobrze-kto tu kogo ma rozweselac?.Wiesz ze ja jestem czlekiem powaznym i nie odpisalbym ci jakbym nie widzial w twoim poscie: 1.zawartej madrosci 2.zawartej tworczosci 3.zawartej komedii P.S.Prosze sie nie bawic moim kosztem bo ja jestem tutaj pod postem felusiaka po to: 1.nauczyc sie cos od felusiaka 2.pobudzic wyobraznie zainspirowany polotem felusiaka 3.aby felusiak made my day. 4.nie po to aby felusiak sie ode mnie uczyl tylko na odwrot. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Reverse mortgage 20.11.07, 19:38 Dobrze, ze mogłem sie na coś przydać. Lubie czynić dobro a szczególnie zwierzakom domowym. Odpowiedz Link Zgłoś
ku-ba ..i pomoc ma swoje granice 20.11.07, 19:44 To znaczy ze moge na ciebie liczyc?.Jak tak to tez musisz wiedziec kiedy przestac mnie rozsmieszac bo mnie z bolu brzucha do szpitala zabiora a to wydatek a felusiakiem sie tam tlumacztyc nie moge chyba-co?. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: ..i pomoc ma swoje granice 20.11.07, 22:46 To może lepiej nie czytaj to nie bedzie cie bolało nie pójdziesz do szpitala i nie wydasz. Wtedy zaniesiesz niewydane do i zdeponujesz na ksiązeczce PKO. Procent sie złoży i nie będziesz musiał brać reverse mortgage. No widzisz jaki masz pozytek. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: ..i pomoc ma swoje granice 20.11.07, 23:35 OK. Jak bys ku-ba mieszkal w Kanadzie to nie byloby takiego problemu finansowago dostac sie do szpitala (jak na razie) i moglbys dalej dyskutowac o tym "Reverce mortgage".Felusiak sie "stara" and he did his best.Teraz felusiak bierz sie za te "derivatives".Bo to jest "bomba atomowa" z ktorej trzeba zapalnik wyciagnac nim zabije nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
4uandu2c Re: ..i pomoc ma swoje granice 20.11.07, 23:48 pamietaj ze felusiak to sep ktory zyje z trupow i tylko krazy i patrzy kto juz pada. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: ..i pomoc ma swoje granice 21.11.07, 00:18 Moze Kondor? Ten podobno zje najgorsza padline i nic mu nie jest. Taki ma zoladek i takie "kwasy". Odpowiedz Link Zgłoś
zbalansowany zaraza zatacza coraz wieksze kregi 21.11.07, 00:49 www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/news.html?in_article_id=495318&in_page_id=1770&in_a_source= Odpowiedz Link Zgłoś
zbalansowany Re: zaraza zatacza coraz wieksze kregi 21.11.07, 00:53 www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/news.html?in_article_id=495084&in_page_id=1770&ct=5 Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Niezle to wyglada 21.11.07, 06:53 Wyglada na to ze nic nie bedzie z tego "wykladu" o derivatives.Tego sie obawialem. No coz rozum jak u ptaka. Odpowiedz Link Zgłoś
ku-ba Re: Niezle to wyglada 21.11.07, 07:03 Nie widzialem go aby na erecu robil takie wyklady.Ciekawe dlaczego moze sie go trzeba zapytac. Odpowiedz Link Zgłoś
zbalansowany czas na hiperinflacje 29.11.07, 01:52 US inflation reaches 14-month high By Eoin Callan and Krishna Guha in Washington Published: November 15 2007 15:55 | Last updated: November 15 2007 15:55 Bond yields tumbled as US annual inflation reached a 14-month high and signs of trouble in the economy mounted. The cost of living increased 3.5 per cent compared to a year ago after consumer prices rose another 0.3 per cent last month, driven by higher fuel costs, according to official figures. EDITOR’S CHOICE Fed and markets square upover rate cut - Nov-18Weak data and FedEx raise fear of slowdown - Nov-16FedEx warns again as fuel costs jump - Nov-16Fed seeks benefits of inflation targeting - Nov-14US retail data may signal slowdown - Nov-14Surprise rise in US home sales - Nov-14The big jump in prices underlines the Federal Reserve’s concern that inflation could pick up pace and make it more risky to continue cutting interest rates to keep the threat of a recession at bay. US stocks fell and the yield on benchmark 10-year US Treasury bonds dropped 2 basis points to 4.23 per cent as investors priced in less likelihood of rate cuts despite fresh signs of a weakening job market. The Fed on Wednesday unveiled far-reaching plans to adopt many of the features of an inflation-targeting regime, while stopping short of stating a formal inflation target. The US central bank said it would start publishing more frequent, more detailed and longer-range economic forecasts, including its first forecasts for ”headline” inflation which includes volatile food and energy costs. The fresh emphasis on headline inflation suggests last month’s sharp increase in overall consumer prices will be a concern for policymakers. The rise is being driven mainly by higher energy prices, which climbed 1.4 per cent last month as electricity costs spiked and the price of fuel at the pump breached $3 a gallon. Economists said record oil prices were likely to continue pushing inflation higher, predicting prices could rise this month by as much as 1 per cent to an annual rate of 4.5 per cent. There are also signs that the growing amounts American consumers are spending on fuel is eating into their other household spending at a time when the economy is thought to be weakening. JC Penney, the department store operator, warned on Thursday of a “dramatically” weaker sales, undermining investor confidence. But core prices – which exclude food and energy costs – increased by a more modest 0.2 per cent to an annual rate of 2.1 per cent, despite a jump in medical care costs an increase in rents. Core inflation is favoured by central bankers as a better guide of future inflation trends and has been relatively stable at just above 2 per cent in recent months. This suggests an inflation trend that is slightly more elevated than the Fed’s more hawkish members are comfortable with. But it is not likely to be sufficiently high for there to be a consensus among policymakers that inflation presents a greater risk to the economy than the threat growth will stall. The Fed left open the possibility this week that it could adopt a formal inflation target in the future, and provide investors with greater clarity about its intentions. But it stopped short for now for fear of sparking a fight with opponents of such a move in Congress, who suspect that a target would make the Fed more concerned about inflation than growth. Odpowiedz Link Zgłoś
zbalansowany i to nie tylko w Stanach 29.11.07, 01:54 news.independent.co.uk/business/news/article3201608.ece Odpowiedz Link Zgłoś