Dodaj do ulubionych

Samochod elektryczny wjedzie na drogi

26.12.07, 21:22
Dwa lata temu toczyła się na Forum Nauka dyskusja kiedy samochód
elektryczny z prawdziwego zdarzenia będzie produkowany seryjnie.Podałem tam
"fotoreportaż" o pojeździe elektrycznym zbudowanym przez VALEO i Uniwerstytet
francuski którym przejechałem tak zwana drogę "zamków krolewskich Versailles
Fontainebleau Compiègne(razem 250km).
We piątek 21 grudnia firma francuska Bolloré i włoska Pininfarina
otworzyły wspólną fabrykę produkcji samochodów o zasięgu 300km
z szybkością maksymalna 150km/godz po jednym ładowaniu z gniazdka
domowego 16A prądu zmiennego 220/380Volt;ładowanie trwa 6/8 godzin.
Pierwsze samochody o produkcji seryjnej opuszcza linie produkcyjna we Włoszech
w listopadzie 2008.

P.S Więcej o samochodach elektrycznych i hybrydowych tutaj
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=44045717&a=44045717
Obserwuj wątek
    • cs137 Re: Samochod elektryczny wjedzie na drogi 26.12.07, 22:25
      picard2 napisał:

> We piątek 21 grudnia firma francuska Bolloré i włoska Pininfarina
      > otworzyły wspólną fabrykę ...

Hurrraaaa!!!!!

Wszystko pięknie
      • hubert100 Re: Samochod elektryczny wjedzie na drogi 26.12.07, 22:48
        Jaka bateria? Opis, parametry, cena, ile wytrzyma, jak
        zanieczyszcza, jak odzyskuja chemikalia i metale? Sam koncept
        elektrycznego samochodu jest stary jak swiat. Teraz realnie: swiat
        zuzywa 1000 barylek ropy na sekunde a nie znajduje nawet 20% tego.US
        powieksza strategiczne zapasy ropy 50 000 barylek dziennie,maja
        podwyzszyc do 70 000.Cos sie szykuje towarzysze.
        • picard2 Re: Samochod elektryczny wjedzie na drogi 27.12.07, 00:13
          hubert100 napisał:

> Jaka bateria? Opis, parametry, cena, ile wytrzyma, jak
          > zanieczyszcza, jak odzyskuja chemikalia i metale?

.Samochód jest wyposażony w baterie z ogniwami "frite plastifiée"(patent
          Bolloré który opracował ogniwa z sandwicza lithium métal Polymére ) posiadające
          energie właściwa 105Wh/kg.
          częścią zasilania nie klasyczna jest "supercapacité" czyli duży kondensator z
          elektrolitem organicznym magazynującym mało energii (~8Wh/kg) ale mogący
          dostarczyć lub zaabsorbować 10KW/kg
          W ten sposób supercapacité naładowane może zapewnić duży prąd rozruchu i
          absorbować prąd hamowania.
          Baterie należy wymieniać co 3 lata lub 100 000km.We Francji nie można używać
          baterii które nie sa "recyclables" wiec przed opatentowaniem
          należy przewidzieć sposób ich zniszczenia i przerobienia.
          Samochód elektryczny podczas jazdy nic nie zanieczyszcza.
          Ja pisze w sposób poważny wiec nie pytaj się dzisiaj o cenę której nie można
          podac.Ale gdy przemysł inwestuje w fabrykę 800 000 € to myśli o zyskach.

Sam koncept elektrycznego samochodu jest stary jak swiat.

Nie jak swiat ale starszy od samochodu na benzyne(w 1899 "jamais contante"
          przekroczyła szybkosc 100km/godz)

To co jest nowego w motoryzacji elektrycznej samochodu francusko-włoskiego to
          maszyna brushless AC (nie znam odpowiedniego słowa polskiego)ze sterowana
          pozycja i szerokością "szczotek elektronicznych" która w zależności od
          sterującego µP utrzymuje prąd stały(to znaczy stały moment) lub napięcie
          stale(to znaczy stały strumień) Mozna w ten sposób utrzymywać C=Cte.Fi*I
          optymalny to znaczy zachować sprawność prawie stalą na szerokiej zmianie
          szybkości.Podobnie działa pozycja S w Steptronic. Ta cześć napędu znam doskonale
          gdyż bylem jednym z projektantów.

podałem dane samochodu w pierwszym poście jest to woź(berline) 4
          osobowy i wazy 920 kg.
          • cs137 Re: Samochod elektryczny wjedzie na drogi 27.12.07, 02:11
            picard2 napisał:

> .Samochód jest wyposażony w baterie z ogniwami "frite plastifiée"(patent
            > Bolloré który opracował ogniwa z sandwicza lithium métal Polymére ) posiadając
            > e
            > energie właściwa 105Wh/kg.

Ja czytałem o tym, bodajże "Neewsweek" (amerykański) - ale nie przysięgnę - o
            tych ogniwach pisał jako o olbrzymim sukcesie technologicznym. Tak z miesiąc,
            półtora temu. Niestety byłem w tym momencie potwornie zalatany i nie zachowałem
            sobie tego artykułu.

Oczywiście, ze nie MUSI byc "wołowaty" - ale wszystko można ŹLE zaprojektować.
            Z najwspanialszej technologii mozna zrobić karykaturę, jak sie tylko odpowiedni
            "szpenie" wezma za projektowanie. Ale ja do pracy mam 5 km i najwieksza predkośc
            na tym odcinku to jest najpierw 80 km/h przez polowe drogi, a przez druga
            połowę zaczyna sie od 60 i stopniowo sie zmniejsza do 45 i na koniec do 35
            km/h. Ja na tym pierwszym odcinku w zasadzie nie przekraczam, bo sie boje saren
            (mase wypadków było), a na tym drugim, bo sie boje policji. Sam mandat to
            jeszcze nie sa duze pieniądze ( <200 $), ale , niestety, głowne koszta to jest
            wzrost stawki ubezopieczeniowej, bo sie traci ulgę, i to moze w sumie kosztować
            z 5 razy więcej, niz mandat. Mozna miec jeden "speed ticket", żeby nie stracic
            ulgi. Ja jeden zarobiłem 2 lata temu koło szkoły, gdzie w godzinach od 14:00 do
            16:00 obowiązywało ograniczenie 20 mph, a poza tymi godzinami 35 mph. No i mnie
            gad złapał o 14:07. Nie spojrzałem na zegarek, myuślałem, że jest wczesniej.
            Czyl jeszcze rok musze bardzo uważac, bo mandat wykreślaja z rejestru przewinien
            dopiero po upływie 3 lat.

No nic - ale mnie chodziło o to, że w takich warunkach, jakie mam, to mnie na
            dojazdy do pracy urządzałby NAWET wołowaty pojazd.

Co do zapinania rozporka:

Przychodzi pan do lekarza i mówi: "Doctor, I'm affraid I'm getting senile. I
            more and more often forget to zip up after using men's room".

"You forget to zip up after?"
      • picard2 Re: Samochod elektryczny wjedzie na drogi 26.12.07, 23:17
        cs137 napisał:

> picard2 napisał:
        >
        > Wszystko pięknie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka