Dodaj do ulubionych

FALLACI I MANIPULACJE D.WARSZAWSKIEGO

26.08.03, 00:42
Głos w obronie Zachodu
Bronisław Wildstein

Po dziesięciu latach milczenia sławna dziennikarka i pisarka włoska,
śmiertelnie dziś chora Oriana Fallaci, na łamach "Corriere della Sera'
(29.09) wybuchnęła tekstem, który obudził burzę. Wygląda na to, że "GW",
która tekst przedrukowała, przestraszyła się jego konsekwencji i opublikowała
później wyłącznie wybór zagranicznych tudzież krajowych napaści na autorkę
(mimo że odpowiedzią na "Wściekłość i dumę" nie był na świecie wyłącznie chór
potępienia).

Głosem szczególnym, choć jedynie do ostateczności doprowadzającym tezy
oponentów Fallaci, był artykuł polskiego eksperta od poprawności politycznej,
Konstantego Geberta, który nie tylko subtelnie uznał autorkę za
emanację "europejskiego chama", ale przede wszystkim oburzył się, że artykuł
został wydrukowany. Gebert zawyrokował, że w odniesieniu do tego typu
niesłusznych tekstów redakcji przysługuje wyłącznie prawo krytycznego ich
omówienia. W nagonce wzięła udział również Rada Etyki Mediów, która
zaprotestowała przeciwko tego typu publikacjom. Uznano, że pisarka szerzy
nienawiść i nawołuje do rasizmu. Na świecie jeszcze większą wrzawę wywołało
wystąpienie premiera Włoch Silvia Berlusconiego, który podkreślił wyższość
zachodniej cywilizacji ze względu na przestrzeganie w niej praw człowieka...

Wiecej:www.buddyzm.edu.pl/magazyn/14/cs14-28.htm
Obserwuj wątek
    • gabrielacasey O FALLACI ZA RADIO ZET 26.08.03, 01:44
      Sprawa antyislamskiej fobii Oriany Fallaci
      21.11.2002
      Sąd w Paryżu oddalił skargę trzech stowarzyszeń obrony praw człowieka i walki z
      rasizmem przeciwko Orianie Fallaci. Oskarżały ją one o
      upowszechnianie "islamofobii" w słynnej książce "Gniew i duma".
      Adwokat trzech stowarzyszeń uznał, że wyrok nie pomaga w prowadzeniu walki z
      nowymi formami ksenofobii i przypomniał, że Oriana Fallaci wysunęła - między
      innymi - tezę, iż Muzułmanie nie przyczynili się do postępu ludzkości, bo
      spędzają czas „z zadkiem w górę” modląc się pięć razy dziennie.
      Adwokat pisarki stwierdził jednak, że jego klientka ma prawo do nienawiści i do
      pisania pamfletów.
      Do merytorycznej dyskusji przez sądem na te tematy jednak nie doszło ponieważ
      trybunał oddalił skargę z powodów proceduralnych. Chodzi o podanie przez
      powodów niedokładnego adresu pozwanej.
      RadioZet/WP.pl, GraK
    • Gość: U Re: FALLACI I MANIPULACJE D.WARSZAWSKIEGO IP: *.75.3.151.Dial1.Boston1.Level3.net 26.08.03, 01:54
      A niech sie manipuluja.Zeby tylko nie narobili
      bekartow,bo to bedzie koniec swiata.
      • gabrielacasey Fallaci umiera na raka. Nie wiedzial? 26.08.03, 01:55
        • Gość: U Re: Fallaci umiera na raka. Nie wiedzial? IP: *.75.2.149.Dial1.Boston1.Level3.net 26.08.03, 02:34
          Nie.A jesli tak,na jej miejscu popadl bym w gleboka zadume.
          • gabrielacasey Maly palec u lewej nogi Fallaci mysli wiecej, niz 26.08.03, 02:43
            caly U. A przynajmniej skladniej i efektywniej.
    • Gość: ! Re: FALLACI I MANIPULACJE D.WARSZAWSKIEGO IP: *.nott.cable.ntl.com 26.08.03, 08:05
    • Gość: CCCP Do Gabrysi - pytanie o nożyczki IP: *.acn.pl 26.08.03, 08:50
      gabrielacasey napisała:

> Głos w obronie Zachodu
      > Bronisław Wildstein
      >
      > Po dziesięciu latach milczenia sławna dziennikarka i pisarka włoska,
      > śmiertelnie dziś chora Oriana Fallaci, na łamach "Corriere della Sera'
      > (29.09) wybuchnęła tekstem, który obudził burzę. Wygląda na to, że "GW",
      > która tekst przedrukowała, przestraszyła się jego konsekwencji i opublikowała
      > później wyłącznie wybór zagranicznych tudzież krajowych napaści na autorkę
      > (mimo że odpowiedzią na "Wściekłość i dumę" nie był na świecie wyłącznie chór
      > potępienia).
      >
      >
      > Głosem szczególnym, choć jedynie do ostateczności doprowadzającym tezy
      > oponentów Fallaci, był artykuł polskiego eksperta od poprawności politycznej,
      > Konstantego Geberta, który nie tylko subtelnie uznał autorkę za
      > emanację "europejskiego chama", ale przede wszystkim oburzył się, że artykuł
      > został wydrukowany. Gebert zawyrokował, że w odniesieniu do tego typu
      > niesłusznych tekstów redakcji przysługuje wyłącznie prawo krytycznego ich
      > omówienia. W nagonce wzięła udział również Rada Etyki Mediów, która
      > zaprotestowała przeciwko tego typu publikacjom. Uznano, że pisarka szerzy
      > nienawiść i nawołuje do rasizmu. Na świecie jeszcze większą wrzawę wywołało
      > wystąpienie premiera Włoch Silvia Berlusconiego, który podkreślił wyższość
      > zachodniej cywilizacji ze względu na przestrzeganie w niej praw człowieka...
      >
      > Wiecej:www.buddyzm.edu.pl/magazyn/14/cs14-28.htm

Odpowiedz mi proszę - ale, na Boga! nie jednym zdaniem - jakie są techniczne parametry nożyczek, których używasz wycinając z doświadczenia Zachodu rzeczy niepożądane i tworząc tak byt, który (tak mniemam) byłabyś skłonna nazwać "kulturą Zachodu" - coś jakby łowicką wycinankę?

Interesowałoby mnie, co robisz z resztkami pojawiającymi się po tej operacji?
      • werw . 26.08.03, 09:00
        Gabrysia i Wildstein oczywiście manipuluja na całego: wszyscy wiemy, ze kultury
        są równe i że wszedzie jest tak samo.
        • Gość: CCCP Re: . IP: *.acn.pl 26.08.03, 09:07
          werw napisał:

> Gabrysia i Wildstein oczywiście manipuluja na całego: wszyscy wiemy, ze kultury
          >
          > są równe i że wszedzie jest tak samo.

Manipulujesz w tym momencie Ty. Pytanie jest uprawnione.

A zadałem je Gabrysi. Więc poczekaj trochę na jej odpowiedź.
          • werw Re: . 26.08.03, 09:10
            OK, zaczekam. Zauważ jednakże, że nikt nie twierdzi że jesteśmy doskonali.
        • gabrielacasey Do CCCP:spytaj Bronisława Wildsteina. Po durniach 26.08.03, 17:39
          bym sie nie spodziewala odroznienia cytatu od wlasnej mojej wypowiedzi.
          Zacytowalam uczciwie, z odeslaniem do calosci tekstu. Nie grasz fair.

PS: o wycinankach lowickich sie nie wypowiadaj, poki nie poznasz prof.
          Dobrowolskiego teorii opadania wartosci.
          • Gość: CCCP Re: Do CCCP:spytaj Bronisława Wildsteina. Po durn IP: *.acn.pl 26.08.03, 17:48
            gabrielacasey napisała:

> bym sie nie spodziewala odroznienia cytatu od wlasnej mojej wypowiedzi.
            > Zacytowalam uczciwie, z odeslaniem do calosci tekstu. Nie grasz fair.
            >
            > PS: o wycinankach lowickich sie nie wypowiadaj, poki nie poznasz prof.
            > Dobrowolskiego teorii opadania wartosci.

A co mi tam Wildstein, on akurat tyle wie co ja. Ja się pytałem o Twoje zdanie w materii. Dla mnie ono ma wagę. Więc gram fair, złociutka.

A z tym opadaniem wartości to prof. D. sam wymyślił, czy tylko zmodyfikował?

Na koniec prośba: potraktuj nas proszę jak normalne istoty, które umieją czytać coś więcej poza szyldami sklepów i wskazówkami jak dojechać do supermarketu.

Daj z siebie więcej niż jedno zdanie, albo cytat z czyichś myśli.

Proszę.

Bo inaczej. Bo inaczej to...

Bo inaczej przestanę z Tobą korespondować.

Tu inni poświadczą, że obrażam się.

CCCP, dla bliskich przyjaciół - Wąsaty Parowóz
            • gabrielacasey Wasaty Parowozie. To dluzsza pisanina. Musisz 26.08.03, 18:18
              poczekac, jesli ma byc na powaznie: mamy zderzenie kultur i zderzenie klas vel
              stylow zycia. Bardzo ciekawy problem, ale streszczenie go wymaga czasu. Wybacz.
              • Gość: CCCP Ależ Gabrysiu - IP: *.acn.pl 26.08.03, 18:41
                gabrielacasey napisała:

> poczekac, jesli ma byc na powaznie: mamy zderzenie kultur i zderzenie klas vel
                > stylow zycia. Bardzo ciekawy problem, ale streszczenie go wymaga czasu. Wybacz.

tu nie sala wykładowa, pisze się od siebie! Czy słusznie, czy niesłusznie - nieważne. I tak naskoczą czyhające wszędy szakale forumowe.

Napiszesz Nauman przez jedno n, będzie źle. Napiszesz przez dwa - też na pewno źle.

Ale z tych wymian trochę się uczymy. Ja - tak. Jest też trochę zabawy. A o wycinance napisałem dlatego, że to jest takie coś, co ma podwójną strukturę, zewnętrzną, tę taką śliczną barwną z tego co pozostało po wycinaniu (na tym głównie zatrzymuje sie oko), i wewnętrzną, obrazującą to, co zostało wycięte, i przybierającą jedynie barwę tła.

PS - na ucho: na Stalina na studiach się nie załapałem. Ale żałobę po Stalinie pamiętam. Taka akademia w szkole i rytualnie zapłakani nauczyciele.

Tak było.
                • gabrielacasey Na polslowka robie sobie wypady na forum.Powazniej 26.08.03, 18:43
                  odpisze na tym watku ciut pozniej, gdy skoncze powazniejsza robote.
        • gabrielacasey Jasne: nie ma roznic kulturowych. Papuas zrozumie 26.08.03, 17:40
          Polaka.
      • eu_lola Re: Do Gabrysi - pytanie o nożyczki 26.08.03, 09:22
        Gość portalu: CCCP napisał(a):

> Odpowiedz mi proszę - ale, na Boga! nie jednym zdaniem - jakie są techniczne
        pa
        > rametry nożyczek, których używasz wycinając z doświadczenia Zachodu rzeczy
        niep
        > ożądane i tworząc tak byt, który (tak mniemam) byłabyś skłonna
        nazwać "kulturą
        > Zachodu" - coś jakby łowicką wycinankę?
        >
        > Interesowałoby mnie, co robisz z resztkami pojawiającymi się po tej operacji?

MISTRZU bedziesz mial trudnosci.
        Gabriela jest uznanym autorytetem w sprawach kultury a z takimi nie jest latwo
        o kulturze dyskutowac.

Podrzucilam jej obraz Witolda Wojtkiewicza " Fantasy" i od razu nastapila
        rzeczowa krytyka.

www.wajda.pl/pics/lubi/obraz47.jpg
        "kiepski obraz Wajdy - zaden!!! "

W adresie jest slowo Wajda i juz obraz (zaden )jest Wajdy.
        Gdybym Gabrysi nie znala, sadzilabym, ze czyta po lebkach.

Nie uwazam, ze kazdy musi znac obrazy Wojtkiewicza ale umiejetnosc czytania
        jest napewno pomocna w zdobywaniu wiedzy na temat kultury.
        Powierzchownosc to cos co bardzo lubie.
        Oczekuje z napieciem odpowiedzi Gabrysi
        na MISTRZA post.
        • Gość: CCCP Re: Do Gabrysi - pytanie o nożyczki IP: *.acn.pl 26.08.03, 09:32
          eu_lola napisała:

> Gość portalu: CCCP napisał(a):
          >
          > > Odpowiedz mi proszę - ale, na Boga! nie jednym zdaniem - jakie są technicz
          > ne
          > pa
          > > rametry nożyczek, których używasz wycinając z doświadczenia Zachodu rzeczy
          >
          > niep
          > > ożądane i tworząc tak byt, który (tak mniemam) byłabyś skłonna
          > nazwać "kulturą
          > > Zachodu" - coś jakby łowicką wycinankę?
          > >
          > > Interesowałoby mnie, co robisz z resztkami pojawiającymi się po tej operac
          > ji?
          >
          >
          > MISTRZU bedziesz mial trudnosci.
          > Gabriela jest uznanym autorytetem w sprawach kultury a z takimi nie jest latwo
          > o kulturze dyskutowac.
          >
          > Podrzucilam jej obraz Witolda Wojtkiewicza " Fantasy" i od razu nastapila
          > rzeczowa krytyka.
          >
          > www.wajda.pl/pics/lubi/obraz47.jpg
          > "kiepski obraz Wajdy - zaden!!! "
          >
          > W adresie jest slowo Wajda i juz obraz (zaden )jest Wajdy.
          > Gdybym Gabrysi nie znala, sadzilabym, ze czyta po lebkach.
          >
          > Nie uwazam, ze kazdy musi znac obrazy Wojtkiewicza ale umiejetnosc czytania
          > jest napewno pomocna w zdobywaniu wiedzy na temat kultury.
          > Powierzchownosc to cos co bardzo lubie.
          > Oczekuje z napieciem odpowiedzi Gabrysi
          > na MISTRZA post.

Eulolu, dlaczego M*?

Wstydziłabyś się, takie epitety...

Albowiem wiedz, że tym tytułem obdarzają mnie regularnie poranni pijaczkowie, kiedy proszą o parę groszy na składkowe wino owocowe. Mówią z nadzieją w błyszczących pożądaniem oczach: "Miszczu, miszcz da dwadzieścia groszy, albo pięćdziesiąt, będzie na flaszkę..."

Jak nie przestaniesz to sam zacznę Cię nazywać MISTRZYNI. I jak Ci będzie, co?
          • lekarz_dyzurny Re: Do Gabrysi - pytanie o nożyczki 26.08.03, 09:41
            Wczoraj jacyś miszczowie pobili się przed moim blokiem. Jeden uderzył głową o
            beton, przez pewien czas nie było wiadomo czy żyje. Histeria żony, histeria
            dziecka delikwenta. Robiło wrażenie. A co dopiero zamach bojowników.
            • Gość: CCCP Re: Do Gabrysi - pytanie o nożyczki IP: *.acn.pl 26.08.03, 09:44
              lekarz_dyzurny napisał:

> Wczoraj jacyś miszczowie pobili się przed moim blokiem. Jeden uderzył głową o
              > beton, przez pewien czas nie było wiadomo czy żyje. Histeria żony, histeria
              > dziecka delikwenta. Robiło wrażenie. A co dopiero zamach bojowników.

Exactly.

I uwaga na boku: dziecko i tak ma dobrze, że zyje. Bo mogłoby być w beczce.
              • lekarz_dyzurny Re: Do Gabrysi - pytanie o nożyczki 26.08.03, 09:47
                Bez demagogii proszę.

• Gość: CCCP Re: Do Gabrysi - pytanie o nożyczki IP: *.acn.pl 26.08.03, 09:53
                  lekarz_dyzurny napisał:

> Bez demagogii proszę.
                  >

Zaczynam doceniać demagogię. Ma toto siłę przebicia. To widać na tym Forum.
                  • gabrielacasey Doceniasz od czasu swych studiow za Stalina. Nie 26.08.03, 17:43
                    sciemniaj, prosze, miniona epoko!
              • lekarz_dyzurny Re: Do Gabrysi - pytanie o nożyczki 26.08.03, 09:52
                A propos dzieci: drzewiej Arabowie mieli taki zwyczaj, ze w razie urodzenia
                dziewczynki zakopywali dziecko w piasku (żeby uprzedzic napaść jakiegoś
                demagoga dodam, że nie wszystkie). Gwoli sprawiedliwości trzeba przyznać, że Mo
                tego zakazał - może dlatego, ze lubił dziewczynki.
              • gabrielacasey Jasne:nie ma roznic pomiedzy kultura lumpa z Lodzi 26.08.03, 17:42
                i kultura CCCP z "warszawki".
          • eu_lola Re: Do Gabrysi - pytanie o nożyczki 26.08.03, 09:46

> Eulolu, dlaczego M*?
            >
            > Wstydziłabyś się, takie epitety...
            >
            > Albowiem wiedz, że tym tytułem obdarzają mnie regularnie poranni pijaczkowie,
            k
            > iedy proszą o parę groszy na składkowe wino owocowe. Mówią z nadzieją w
            błyszcz
            > ących pożądaniem oczach: "Miszczu, miszcz da dwadzieścia groszy, albo
            pięćdzies
            > iąt, będzie na flaszkę..."
            >
            > Jak nie przestaniesz to sam zacznę Cię nazywać MISTRZYNI. I jak Ci będzie, co?

To sprawa werwa.
            Stwierdzil on kiedys, ze jestes moim MISTRZEM i nie widze powodu, by temu
            przeczyc.
            • lekarz_dyzurny Re: Do Gabrysi - pytanie o nożyczki 26.08.03, 09:49
              Pierwsze słyszę. Ale, co mi tam.
            • Gość: CCCP Re: Do Gabrysi - pytanie o nożyczki IP: *.acn.pl 26.08.03, 09:55
              eu_lola napisała:

> Gość portalu: CCCP napisał(a):
              >
              > > Eulolu, dlaczego M*?
              > >
              > > Wstydziłabyś się, takie epitety...
              > >
              > > Albowiem wiedz, że tym tytułem obdarzają mnie regularnie poranni pijaczkow
              > ie,
              > k
              > > iedy proszą o parę groszy na składkowe wino owocowe. Mówią z nadzieją w
              > błyszcz
              > > ących pożądaniem oczach: "Miszczu, miszcz da dwadzieścia groszy, albo
              > pięćdzies
              > > iąt, będzie na flaszkę..."
              > >
              > > Jak nie przestaniesz to sam zacznę Cię nazywać MISTRZYNI. I jak Ci będzie,
              > co?
              >
              >
              > To sprawa werwa.
              > Stwierdzil on kiedys, ze jestes moim MISTRZEM i nie widze powodu, by temu
              > przeczyc.

A, to jego sprawka?

No tak, po takim typie wszystkiego się mozna spodziewać.

Werw - przywołuję Cię do porządku! Co jest?
            • gabrielacasey Kazdego Mistrza Bog moze pokarac tepym uczniem 26.08.03, 17:44
              To juz nie CCCP wina.
        • lekarz_dyzurny Re: Do Gabrysi - pytanie o nożyczki 26.08.03, 09:37
          Eu lolu, czy mogłabyś podpisywac się jednym nickiem? Tak sie nie godzi.

Werw
          • eu_lola Re: Do Gabrysi - pytanie o nożyczki 26.08.03, 09:47
            lekarz_dyzurny napisał:

> Eu lolu, czy mogłabyś podpisywac się jednym nickiem? Tak sie nie godzi.
            >
            > Werw
            Jest duza grupa ludzi z MPT, ktorzy sa tworczy.

Popatrz

www.multiple-personality.com/gallery.html
            • eu_lola Korekta 26.08.03, 09:50
              eu_lola napisała:

> lekarz_dyzurny napisał:
              >
              > > Eu lolu, czy mogłabyś podpisywac się jednym nickiem? Tak sie nie godzi.
              > >
              > > Werw
              > Jest duza grupa ludzi z MPT, ktorzy sa tworczy.
              >
              > Popatrz
              >
              > www.multiple-personality.com/gallery.html

Oczywiscie MPD
              • Gość: CCCP Do MISTRZYNI Euloli IP: *.acn.pl 26.08.03, 09:58
                eu_lola napisała:

> eu_lola napisała:
                >
                > > lekarz_dyzurny napisał:
                > >
                > > > Eu lolu, czy mogłabyś podpisywac się jednym nickiem? Tak sie nie godz
                > i.
                > > >
                > > > Werw
                > > Jest duza grupa ludzi z MPT, ktorzy sa tworczy.
                > >
                > > Popatrz
                > >
                > > www.multiple-personality.com/gallery.html
                >
                > Oczywiscie MPD

Czy Zachód (wkluczając oczywiście Rosję) cierpi na MPD?
                • eu_lola Re: Do MISTRZYNI Euloli 26.08.03, 10:14

> Czy Zachód (wkluczając oczywiście Rosję) cierpi na MPD?

Bez watpienia.
                  Dla mnie, byloby wazne, by przynajmniej Europie udalo sie z tej dolegliwosci
                  wyzwolic.
                  Reszta to dla mnie "Zachod" drugiej kategorii.
                  • gabrielacasey Bo eu-loli niegdzie nie chca? Nawet w Rosji? Juz 26.08.03, 17:46
                    wiem skad ten ultra-chory-patriotyzm i europofobia.
                    • eu_lola Re: Bo eu-loli niegdzie nie chca? Nawet w Rosji? 26.08.03, 18:15
                      gabrielacasey napisała:

> wiem skad ten ultra-chory-patriotyzm i europofobia.

To gdzie mnie nie chca, poza Rosja ?
                      • gabrielacasey CZEMU nie zgadujesz autora mego obrazka? 26.08.03, 18:51
              • lekarz_dyzurny Re: Korekta 26.08.03, 10:02
                Nie przeczę. Na dobra sprawę nawet wielośc ników można uznac za tworczość,
                prawda?
            • gabrielacasey A jak ci sie te nozyczki podobaja? To nie moj 27.08.03, 02:11
              collage - to "Panorama" BBC

news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/panorama/1600572.stm
        • gabrielacasey Przeciez ci odpowiedzialam uczciwie na wlasciwym 26.08.03, 17:35
          miejscu.
          Teraz ty sobie pozgaduj:

www.leningradschool.com/alb27b.jpg
          • Gość: CCCP Gabrysiu, to Ty? Ale jesteś cudna! IP: *.acn.pl 26.08.03, 17:40
            gabrielacasey napisała:

> miejscu.
            > Teraz ty sobie pozgaduj:
            >
            > www.leningradschool.com/alb27b.jpg
            • gabrielacasey Nie. To jedna z twoich "Ciotek Rewolucji". 26.08.03, 17:47
              Autor zreszta nie-Rosjanin.
        • gabrielacasey PS:Twoje posty na doglebne czytanie nie zasluguja 26.08.03, 17:36
    • Gość: CCCP Up IP: *.acn.pl 26.08.03, 17:24
      • gabrielacasey I widzisz. Masz czkawke po wczorajszym przepiciu. 26.08.03, 17:48
        A nie mowilam...
        • Gość: CCCP Re: I widzisz. Masz czkawke po wczorajszym przepi IP: *.acn.pl 26.08.03, 17:50
          gabrielacasey napisała:

> A nie mowilam...

Aleś ty dzisiaj kostyczna. No wprost niemożliwa.
          • Gość: www.irak.pl G.Wojenna zionie nierzetelnością i hipokryzją. CFR IP: *.tele2.pl 26.08.03, 17:58
            www.irak.pl
            Warszawski podżegał do wojny w Iraku, jak Fallaci. Ale nie jest mu łatwo
            przełknąć rasistowski, podburzający do nienawiści rasowej tekst F. Stąd
            sofistyka.Nie było sensownych esesjów w GW na temat wieloletniego wsparcia
            Husseina przez USA (i Polskę)przy tej samej, co teraz, na jego temat wiedzy.

US próbowały podłożyć BMR w Iraku, ale operacja się nie powiodła, na
            skutek "friendly-fire" - emeryt.płk US. Tę informację przekazała Nelda Rogers -
            a 28-year veteran debriefer for the Defense Department. Sami wojskowi są
            oburzeni działaniami rządu USA - związanego z przemysłem naftowym i
            zbrojeniowym.
            Z kolei Mazen Dana został z premedytacjš zastrzelony, gdyż nieopatrznie był
            �wiadkiem, jak żołnierze USA zakopujš swych zmarłych kolegów w dużym zbiorowym
            grobie (liczba ofiar jest dużo wyższa od podawanej oficjalnie). Następnego dnia
            miał już wracać do Palestyny. Tak się umiera za ropę dla UNOCALU Busha i EXXON-
            MOBILU Rockefellera.T ak umierają: żołnierze, dziennikarze, a przede wszystkim -
            masowo - irackie dzieci.
            "WETERANI USA PRZECIW WOJNIE W IRAKU" oraz "BRING THEM HOME NOW" Oto
            oświadczenie i lista wojskowych USA sprzeciwiających się agresji na Irak i
            okupacji Veterans Call to Conscience (htm)
            W USA aktywnie przeciw okupacji działają organizacje weteranów, jak również
            rodziców żołnierzy "Zabierzcie ich z Iraku do domu!".

Domagają się natychmiastowego powrotu swych dzieci z Iraku i ukarania Busha za
            doprowadzenie do niesprawiedliwej wojny prowadzonej w imię kontroli nad
            zasobami naftowymi na podstawie kłamliwych "dowodów" o niebezpieczeństwie ze
            strony Husseina, byłego współpracownika CIA, dozbrajanego przez Pentagon nawet
            po 1991r (nie mówiąc o Halabdzy: podczas wojny z Iranem USA wspierały Husseina
            i dostarczały gazy bojowe; Kissinger Assoc. - Bremer, IRAQ-gate, "Searle"
            Rumsfelda, Bechtel, itd.) - były na ten temat przesłuchania w Kongresie, ale
            niestety Mc Neill, który prowadził śledztwo zginął podczas ataku na WTC, a
            kluczowe dokumenty uległy zniszczeniu.
            Te zasoby broni biologicznej i chemicznej "made by USA" były zniszczone
            całkowicie do 1998r. podczas inspekcji ONZ (Scott Ritter), w których licznie
            reprezentowani byli specjaliści CIA. O braku zagrożenia ze strony Iraku
            doskonale wiedziały wszystkie agencje wywiadowcze - w tym MI6, CIA i Mossad.

Pomimo starannego przygotowania się do operacji, polscy dowódcy wojskowi nie
            kryją przed żołnierzami i opinią publiczną, że jest ona ryzykowna i
            niebezpieczna. Wskazują na groźbę ew. wybuchu powstania arabskiego, w czasie
            którego wszyscy żołnierze - bez względu na rasę, czy narodowość - będą
            traktowani jako okupanci. "Misja Kompromitacja" - Reportaż z "Polskiej strefy"
            Polska na celowniku. Polacy, obudźcie się póki czas!
            Nie zgadzajcie się na wyjazd okupacyjny do Iraku.
            Pchać się po łupy łatwo. Powrócić trudniej !!! Irakijczycy walczą przeciw
            bezprawnej okupacji, nie wspomagajmy jako Hilfspolizei amerykańskiego agresora.

Amerykanie wciąż nazywają powstańców "siepaczami" Saddama lub "zbrodniczymi
            elementami" (jak onegdaj Goebbels powstańców AK). Propagandowe bzdury
            o "tchórzliwych terrorystach, niedobitkach Saddama" wymagają weryfikacji.

Smutna konstatacja w rocznicę powstania warszawskiego - niedawno walczący z
            hitlerowskim najeźdzcą polski żołnierz sam stał się agresorem i okupantem w
            brudnej i kłamliwej korporacyjnej wojnie - Busha i jego gangu szefów
            zbrojeniowo-naftowych karteli niedawno jeszcze współpracujących z Hitlerem
            (Exxon-Stand.Oil). Wokół nich na potrzeby propagandy i dezinformacji zatrudnia
            się pseudo-intelektualistów, skorumpowanych byłych członków administracji
            państwowej - ultra-prawicowych prosyjonistycznych propagandzistów , w
            tzw. "trustach mózgów", m.in. CFR, AEI, PNAC, CPS, CLI, NAI i in., w
            których "mają zaszczyt doradzać" Balcerowicz, Geremek, Michnik, Suchocka,
            Onyszkiewicz - u boku H. Kissingera, notorycznego zbrodniarza wojennego.
            (PAP) - Minister obrony Węgier Ferenc Juhasz zapowiedział w piątek, że
            oddziały węgierskie wycofają się z Iraku, jeśli dojdzie w tym kraju do wojny na
            pełną skalę. Liczący 300 żołnierzy węgierski pododdział wejdzie w skład
            dowodzonej przez Polskę wielonarodowej dywizji sił stabilizacyjnych.

"Uważamy, że decyzja o wycofaniu leży w naszej narodowej gestii, bez względu na
            to, jak zdecydują w takiej sytuacji inne kraje. Nie jedziemy tam na wojnę i nie
            chcemy wysyłać bohaterów" - oświadczył Juhasz. Minister przypomniał, że w
            pobliżu miasta Al Hilla, gdzie 60-osobowa jednostka węgierskich żołnierzy
            przygotowuje obóz na przybycie kolejnych oddziałów węgierskich, słychać już
            odgłosy eksplodujących pocisków moździerzowych.
            Przy całym smutku i współczuciu dla rodzin 16 zmarłych
            pracowników ONZ - nie wolno zapomnieć o proporcjach dramatów, jakie się
            rozegrały oraz roli mediów przy komentowaniu tych zdarzeń.

10 000 zabitych cywili, do 60 000 zmasakrowanych żołnierzy irackich -
            najczęściej młodych chłopców, 20 000 krytycznie rannych cywili (także po
            bombach kasetonowych), pozostawionych w zdewastowanych szpitalach bez środków
            przeciwbólowych, bez wody, tysiące narażonych na nowotwory i śmierć w
            najbliższych latach od depleted uranium, 1,5 mln ofiar sankcji,
            300 000 ofiar cywilnych wojny w Zatoce Perskiej (masowe groby obecnie odkrywane
            pochodzą właśnie z 1991r. po prowokacji kuwejckiej ze strony USA - i po
            stłumieniu powstania 1991 pod egidą seniora Busha; sprawy mają się niemal 180
            stopni odwrotnie od oficjalnej wersji US), 45 000 cywili w Afganistanie (do
            dzis notabene nie ma dowodów, kto stał za zamachami) - jakże daleko Husseinowi
            do tych liczb spowodowanych przez USA ofiar. Tych dramatów media nie tylko nie
            nagłaśniają, ale wręcz - je zatajają. Informacji nie znajdziemy ani w
            nagłówkach ani na ostatnich stronach gazet.

Wywołaniem bezprawnej wojny, w której ginie tylu ludzi dla uwolnienia ropy
            naftowej od dawnego współpracownika CIA - nie powstrzyma się terroryzmu - wrecz
            odwrotnie.
            CYTAT TYGODNIA: "Pierwsza wojna w Z.Perskiej powołała al-Qaedę do życia. Druga
            wojna będzie dla niej prawdziwym zastrzykiem wzmacniającym." -
            S.Simon, b.ekspert Białego Domu do walki z terroryzmem.
            Zobacz foto: Ben Laden i Zbigniew Brzeziński, lata 80-te

Rola ONZ w opinii krajów arabskich (jak i wielu III świata) jest
            kontrowersyjna: często przekupywana i ulegająca szantażom gospodarczym ze
            strony USA (Kosowo, Timor, Ruanda, Kambodża, Chile i Pinochet, sankcje w Iraku)
            przychodzi po zniszczeniach spowodowanych przez imperialną politykę USA, by
            firmom i bankom ułatwiać maksymalny wyzysk. Ale i tak jest to jedyna istniejąca
            na razie organizacja mogąca potencjalnie przeciwstawić się unilateralnej,
            imperialistycznej polityce gangu psychopatycznych nafciarzy z Białego Domu. Do
            niedawna publicyści Gazety Wyborczej (głównie pan Unger i Warszawski), w TVP1
            Zb.Lewicki, itd. domagali się niemal rozwiązania ONZ-u. Oficjalnie wypowiadała
            się tak CFR (w której Michnik jest w Advisory Board).
            Zołnierze, wracajcie! To brudna wojna Exxonu-Mobilu!

Przeczytajcie trochę ksiązek historycznych, zachodnich badaczy.
            W Polsce ich nie znajdziecie, bo jesteśmy potrzebni jako mieso armatnie.
            A Michnika w CFR sprawdźcie na ich oficjalnej stronie - www.cfr.org
            i Com. Liberation Iraq w towarzystwie zbrojeniówki.
            Linki na stronie
            www.irak.pl
    • gabrielacasey Re: FALLACI I MANIPULACJE D.WARSZAWSKIEGO 26.08.03, 19:41
      gabrielacasey napisała:

> Głos w obronie Zachodu
      > Bronisław Wildstein
      >
      > Po dziesięciu latach milczenia sławna dziennikarka i pisarka włoska,
      > śmiertelnie dziś chora Oriana Fallaci, na łamach "Corriere della Sera'
      > (29.09) wybuchnęła tekstem, który obudził burzę. Wygląda na to, że "GW",
      > która tekst przedrukowała, przestraszyła się jego konsekwencji i opublikowała
      > później wyłącznie wybór zagranicznych tudzież krajowych napaści na autorkę
      > (mimo że odpowiedzią na "Wściekłość i dumę" nie był na świecie wyłącznie chór
      > potępienia).
      >
      >
      > Głosem szczególnym, choć jedynie do ostateczności doprowadzającym tezy
      > oponentów Fallaci, był artykuł polskiego eksperta od poprawności politycznej,
      > Konstantego Geberta, który nie tylko subtelnie uznał autorkę za
      > emanację "europejskiego chama", ale przede wszystkim oburzył się, że artykuł
      > został wydrukowany. Gebert zawyrokował, że w odniesieniu do tego typu
      > niesłusznych tekstów redakcji przysługuje wyłącznie prawo krytycznego ich
      > omówienia. W nagonce wzięła udział również Rada Etyki Mediów, która
      > zaprotestowała przeciwko tego typu publikacjom. Uznano, że pisarka szerzy
      > nienawiść i nawołuje do rasizmu. Na świecie jeszcze większą wrzawę wywołało
      > wystąpienie premiera Włoch Silvia Berlusconiego, który podkreślił wyższość
      > zachodniej cywilizacji ze względu na przestrzeganie w niej praw człowieka...
      >
      > Wiecej:www.buddyzm.edu.pl/magazyn/14/cs14-28.htm
    • gabrielacasey To nie sa zarty - proxy GW zwariowal 26.08.03, 19:45
    • gabrielacasey Ale wam, lewacy, przeszkadza ten post!!! 26.08.03, 19:53
      • Gość: CCCP Re: Ale wam, lewacy, przeszkadza ten post!!! IP: *.acn.pl 26.08.03, 20:04
        Więc tylko tyle?

No, to raczej nie za bardzo świeżo. Wildstein jako Wildstein jest OK. Rzeczą dziennikarza jest pisać. Ale nie ma jeszcze tak dobrze, żeby dziennikarz był wyrocznią. Zwłaszcza, że poglądy ludzi (w tym dziennikarzy) zmieniają się.

Byłoby uczciwe zapytać Wildsteina, czy dzisiaj podpisałby się na 100% pod tym, co napisał rok temu.

Moje poglądy też uległy co nieco ewolucji. Wiele się zdarzyło, rzeczywistość okazuje się bogatsza od wyobrażeń.

W sposób oczywisty nie przyjmuję wszystkich tez wyłowionych przez red. W. z różnych artykułów za swoje. Jeśli użyć kulinarnej metafory, to gulasz nie jest moją ulubioną potrawą.

Ale żebym miał zaraz z tego powodu być lewakiem?
        • gabrielacasey To przeciez nie do ciebie i innych NORMALNYCH!!! 26.08.03, 20:14
    • gabrielacasey I polaczkowskim antysemitom takoz!!! 26.08.03, 19:54
    • gabrielacasey Nie sadze, by B. Woldstein swa ocene zmienil 26.08.03, 20:55
      www.rzeczpospolita.pl/dodatki/palestyna_030820/palestyna_a_1.html?k=on;t=2003080120030826
      • Gość: CCCP Re: Nie sadze, by B. Woldstein swa ocene zmienil IP: *.acn.pl 26.08.03, 21:38
        gabrielacasey napisała:

> www.rzeczpospolita.pl/dodatki/palestyna_030820/palestyna_a_1.html?k=on;t=2003080120030826

No coś Ty? Nie masz lepszego dowodu?

Bo tamten tekst był o a, a ten jest o y.
    • gabrielacasey Americans are blind to the ultimate goals of Islam 27.08.03, 01:13
      www.danielpipes.org/comments/2214
    • adam.xx To forum to bardzo dobry pomysl Gabrielo. 27.08.03, 02:24
      Wiele osob porusza te problemy ale z powodu obowiazujacej poprawnosci
      politycznej nie czesto takie poglady sa publikowane. Islam w obecnej postaci
      jest przegranym, niereformowalnym systemem ktory jedyna jedyna swa szanse widzi
      w swiatowej zadymie. Pod tym wzgledem przypomina komunizm a zwlaszcza jego
      wczesnejszy okres. Tak jak komunizm, zeruje na masach biednych chociaz
      wiekszosci liderow ma sie bardzo dobrze.
      Z kolei uwazam za tak jak wyzysk mas robotniczych w XIX wieku byl krytycznym
      elementem w pozniejszym rozwoju komunizmu, kolonializm trwajacy do drugiej
      polowy XX wieku zmobilizowal masy arabskie do popierania wojujacego Islamu.
      • gabrielacasey KONIECZNIE to przeczytaj. Wysylam ci tez maila. 27.08.03, 02:30
        213.92.16.47/ESW_articolo/0,2393,41028,00.html
        min. koncepcja egipskiej z pochodzenia badaczki,Bat Ye’or, ny. "dhimmizmu",
        swoisteju mimikry, utozsamiania sie Europejczykow z Ismamem ze strachu przed
        Islamem :

"/.../Bettiza does not accept Bat Ye’or’s conclusion that Europe is already
        fully stricken by “dhimmi syndrome.” But he holds that this trend is a real
        danger.

Meanwhile, Oriana Fallaci declares that it’s already happened. Whether this
        judgment is true or not, the fact remains that Europe’s and America’s current
        disagreement regarding war in Iraq is born also of an experience of dhimmitude
        that only the old continent has experienced. Pro-Islamic mimetism/opportunism
        as protection."
        • adam.xx Doskonala publikacja. Polecam wszystkim. 27.08.03, 02:47
          • gabrielacasey Mimikra europejskich tchorzy- dhimizm. 27.08.03, 02:56
    • Gość: U Re: FALLACI I MANIPULACJE D.WARSZAWSKIEGO IP: *.75.3.43.Dial1.Boston1.Level3.net 27.08.03, 03:12
      Nie beda hercle uczyc mnie co to jest Islam.Rownie dobrze
      moglbym zwrocic sie do Belzebuba o nauczanie Biblii
    • gabrielacasey "Hindu Tattva" o grozbie islamu. 27.08.03, 03:16
      www.hindutva.org/islam.html
    • gabrielacasey Danger of Militant Islam 27.08.03, 03:25
      Is Bin Laden motivated by radical Islamic teachings? Some fifth columnists
      say ‘no
    • gabrielacasey Islam, przemoc i terroryzm 27.08.03, 03:51
      Interesujace opracowanie, podajace linli do tekstow szczegolowo naswietlajacych
      rozne zagadnienia

atheism.about.com/cs/islamandviolence/
    • gabrielacasey Co to jihad? 27.08.03, 04:01
      atheism.about.com/library/FAQs/islam/blfaq_islam_jihad.htm
    • gabrielacasey Clash of Civilizations? Ciekawe opracowanie. 27.08.03, 04:07
      atheism.about.com/library/weekly/aa101701a.htm
    • gabrielacasey Literatura nt. islamu i jego "nieswietych wojen" 27.08.03, 04:15
      atheism.about.com/cs/productreviews/tp/TopRecentTerr.htm
    • gabrielacasey Hijacking Islam 27.08.03, 05:53
      www.nationalreview.com/comment/comment-kramer091901.shtml
    • gabrielacasey Clash of Cultures 27.08.03, 06:12
      worldwatchdaily.org/index.cfm/fuseaction/prophecy.showArticle/article/760.htm
    • gabrielacasey YO WARTO SOBIE OBEJRZEC - TECHNICZNA BOMBA!!! 27.08.03, 06:41
      www.conceptwizard.com/pipeline_of_hatred.html
    • gabrielacasey Re: FALLACI I MANIPULACJE D.WARSZAWSKIEGO 27.08.03, 07:01
    • gabrielacasey Women, the Lowest Caste 27.08.03, 07:03
      www.hinduunity.org/articles/islamexposed/womenlowestcaste.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka