Gość: Antyklerykal Racja jest przy uczciwych:)))) IP: *.acn.pl / *.acn.pl 10.10.03, 12:34 Nie bede nikogo obrazal . Ale poprosze o odpowiedz co JPII zrobil dla swiata?Ze pojezdzil sobie tu i tam, za nie swoje pieniadze. Co stad wynika??Ze kler jest coraz bardziej pazerny?To tylko walka o wladze i szmal.Szczerze ciesze sie ze Nobla dostala kobieta ktora cos w swoim zyciu uczynila dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prymityw Re: Racja jest przy uczciwych:)))) IP: 192.85.16.* 10.10.03, 12:39 Swieta racja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XY Doucz sie, to nie boli! IP: *.net.nih.gov 10.10.03, 16:40 Zapewne wiecej zrobil dla Swiata niz Ty idioto! Posiedz troche w ksiazkach i poczytaj, zamiast wdawac sie w dyskuje na tematy na ktore nie masz wiedzy. M.in. to dzieki Papiezowi, Michnik mogl stworzyc Gazete na forum ktorej masz mozliwosc wypowiadania sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atman Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi IP: .48.213.* / *.skawina.eu.org 10.10.03, 12:38 Naprawdę nie rozumiie tej fali moralnego oburzenia na decyzję noblowskiego komitetu. Przecież jeżeli KN to protestanci, kierujący się zasadą politycznej poprawności i wiadomo to nie od dzisiaj, to co za problem ufundować własną katolicką, pokojową nagrodę i przyznawać ją komu się chce -papieżowi, ojcu Rydzykowi itp. Ludziom ukształtowani w otwarym, tolerancyjnym społeczeństwie naprawdę nie musi otpowiadać teokratyczny model życia społecznego, którego papież jest de facto orędownikiem -penalizacja aborcji, zakaz rozwodów, walka z edukacją seksualną, antykoncepcją, wolnością wypowiedzi (tzw. obraza uczuć religijnych), dyskryminacja mniejszości seksualnych itp. Wolą tolerancyjną, otwartą liberalną demokracje od teokracji -czy to katolickiej czy muzułmańskiej -i mają do tego prawo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wienia Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi IP: *.acn.pl / *.acn.pl 10.10.03, 12:46 hawk! Mądrze napisane -ja również pod tym się podpisuję Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi 10.10.03, 12:47 Gość portalu: atman napisał(a): > Naprawdę nie rozumiie tej fali moralnego oburzenia na decyzję noblowskiego > komitetu. Przecież jeżeli KN to protestanci, kierujący się zasadą politycznej > poprawności i wiadomo to nie od dzisiaj, to co za problem ufundować własną > katolicką, pokojową nagrodę i przyznawać ją komu się chce -papieżowi, ojcu > Rydzykowi itp. Ludziom ukształtowani w otwarym, tolerancyjnym społeczeństwie > naprawdę nie musi otpowiadać teokratyczny model życia społecznego, którego > papież jest de facto orędownikiem -penalizacja aborcji, zakaz rozwodów, walka z > > edukacją seksualną, antykoncepcją, wolnością wypowiedzi (tzw. obraza uczuć > religijnych), dyskryminacja mniejszości seksualnych itp. > Wolą tolerancyjną, otwartą liberalną demokracje od teokracji -czy to > katolickiej czy muzułmańskiej -i mają do tego prawo bardzo trafnie ujete Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: generacja JP II Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi IP: *.big.cdi.pl 10.10.03, 12:52 Cóż... obawiam się że to, co teraz właśnie robisz... a więc uprawianie tak zwanej WOLNOŚCI SŁOWA - w dużej mierze jest zasługą tegoż właśnie Papieża! Gdyby nie On prawdopodobnie jeszcze do tej pory musiałbyś czytać Trybunę Ludu i chodzić na pochody pierwszomajowe - ile ty masz lat? zmień swoje myślenie! Od 1978 roku rosnie generacja ludzi Jana Pawła II - to ci ludzie - my - jesteśmy Jego najlepsza nagrodą Nobla - kapitałem który w najbliższym czasie pokaże światu swoją siłe ducha i moc pokoju... ot i wsio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani Zofia całonocne czuwanie w intencyji nobla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 12:44 My Czlonkinie Kola rozancowo-nieszporowego ze wsi Karczewo-Szlachta podjely sie calonocznego czuwania w intencyji odebrania nieslusznego nobla i dania go Ojcu Swietemu Najwiekszemu Czlowiekowi Na Swiecie I W Kosmosie. moze nasze nowenny i roraty zrobia ze Matka Boska zmieni zdanie jury i nagroda trafi tam gdzie powinna ! Szczesc Boze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wienia Re: całonocne czuwanie w intencyji nobla IP: *.acn.pl / *.acn.pl 10.10.03, 12:51 To ja może zaproponuję całonocne czuwanie w intencji zaprzestania na świecie praktyk pedofilów. Co Kółko Różańcowe o tym sądzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: całonocne czuwanie w intencyji nobla IP: 5.3.1R3D* / *.inter.net.il 10.10.03, 12:56 Mam jeszcze pare interesujacych propozycji dla rozancowego kolka. Poczekam jednak na rezultaty calonocnego czuwania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani Zofia Re: całonocne czuwanie w intencyji nobla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 13:02 o nie nie kochanienkie! najwazniejsza jest nagroda dla naszego ukochanego Papunia! o to bendziem sie modlyc calom noc i dwa dni! Wasza Zofia hej hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wienia Re: całonocne czuwanie w intencyji nobla IP: *.acn.pl / *.acn.pl 10.10.03, 13:06 dziękuję, iż dałam się wpuścić w maliny ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska na marginesie 10.10.03, 12:54 klerykalizm budzi silny antyklerykalizm. Nigdzie poza Polska nie spotykam tak ostrych atakow na kosciol takiego nabijania sie, to przekracza normy dobrego wychowania. Bardzo zycze kochanym rodakom ,zeby zawiesili bron z dwoch ston barykady, bo chyba wzajemnej nienawisci nie widza i wzajemnie nie potrafia sie szanowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja zresztą czym jest ten nobel? IP: *.w / *.w-s.pl 10.10.03, 12:48 po POKOJOWEJ nagrodzie nobla dla Arafata albo uhonorowaniu Cartera - najsłabszego prezydenta USA, który poprostu nic nie robił (więc był dobrym kandydatem dla antyamerykańskich frajerów) ta nagroda jest g* warta. Nie mówiąc już o tym, że w latach 30 jednym z najpoważniejszych kandydatów był Adolf H. Więc nie ma się co pienić, Papież nie potrzebuje tego szajsu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: zresztą czym jest ten nobel? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 14:59 > po POKOJOWEJ nagrodzie nobla dla Arafata albo uhonorowaniu Cartera - > najsłabszego prezydenta USA, który poprostu nic nie robił (więc był dobrym > kandydatem dla antyamerykańskich frajerów) ta nagroda jest g* warta. > Nie mówiąc już o tym, że w latach 30 jednym z najpoważniejszych kandydatów był > Adolf H. Więc nie ma się co pienić, Papież nie potrzebuje tego szajsu Carter nic nie zrobił???? Przerażająca ignorancja. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka A ja się smieję w głos :-) 10.10.03, 12:54 Ale nie z tego, że papież nie dostał Nobla - należała mu się nagroda... tak samo, jak innym kandydatom, ani bardziej, ani mniej. Ja się śmieje ze zmiany frontu niektórych z was. Jeszcze dzisiaj rano miłośnicy papieża krzyczeli, że ojciec święty zasługuje, tak, zasługuje najbardziej, że najwspanialszy człowiek, że autorytet (nawiasem mówiąc - panie Durczok, nie wypowiadaj sie o papieżu jako największym autorytecie wszystkich Polaków, bo pana lutnę - nie podpisuję się pod tym!!), że nie ma wspanialszego kandydata, że kto jak nie on, ba, że to nagroda nie jest godna papieża (!!!!!???). A teraz co? Nobel juz dawno utracił prestiż. Po co papieżowi nagroda, przecież nagrodą dla niego jest miłość wiernych. Komitet w Oslo skompromitował się tyle razy, że utracił wiarygodność. Nobel jest przyznawany z polityczną poprawnością. E tam, Nobel, po co jakiś tam Nobel... Ale miejmy nadzieję, że dadzą go papieżowi za rok! :-DDDDD To w końcu się zastanówcie, głównie nad sobą. Albo-albo. Chyba że w kwestiach dotyczących waszego ukochanego papieża zupełnie juz tracicie rozum i logikę. Aha, jeszcze jedno: Wałęsa znów pokazał, że nie ma takiego dna kompromitacji, w które ten kretyn i idiota nie potrafiłby zapukać od spodu. A Laureatce szczerze gratuluję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p... smierdzi ci dzidka z geby... IP: *.utc.com 10.10.03, 13:03 ..wiec sie tak nie smiej.Wolno ci miec swoje zdanie ale wyglada na to,ze papiez dziala na ciebie jak plachta na byka..to tak jak krzyz na diabla:-DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Ładny, kulturalny komentarz 10.10.03, 13:09 G> wyglada na to,ze papiez > > dziala na ciebie jak plachta na byka.. Ty w ogóle przeczytałeś, co napisalam? A może literek nie rozróżniasz? Chyba napisałam dość wyraźnie, co mnie smieszy w takiej sytuacji? I że nie "tym czymś" nie jest papież, ale jego fanatycy, któym nadmiar "miłości" rozum odbiera? Zresztą czytając twoja reakcję utwierdzam się w swoim przekonaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tk to jest to pokojowe nastawienie IP: *.waw-smy.sint.pl 10.10.03, 13:15 które papież tak bardzo, i z tak dobrym skutkiem propaguje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p... ..jezeli nie zrozumialem to przepraszam.. IP: *.utc.com 10.10.03, 13:26 ..ale uwazam,ze blizszym jest mi stwierdzeni,ze jest autorytetem wszystkich Polakow (przeciwny mu margines jest tylko tego potwierdzeniem). Poza tym czytajac kilka wczesniejszych postow ustawilem sie tak bojowniczo,ze postanowilem komus przylozyc,tylu tu sk-synow ktorych tylko bic w morde.. Sorry,ze trafilo niechcacy na ciebie...:-DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tk tylko uważaj IP: *.waw-smy.sint.pl 10.10.03, 13:30 coby ten margines całej kartki nie zajmował :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p... Don't worry.Chyba,ze to papier toaletowy../nt IP: *.utc.com 10.10.03, 13:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: A ja się smieję w głos :-) IP: *.kill.pl 10.10.03, 13:33 Śmiać to się za bardzo to nie ma z czego. Jedno jest pewne ze za bardzo rozbudzano nadzieje na nagrodzę dla Papieża. Za mało mamy powodów do radości i każdy choćby symboliczny sukces jest przyjmowany ze zbyt wielkim szumem medialnym. Gdyby Papież nie był Polakiem to w Polsce nie było by tyle nadziei i teraz rozczarowania. Wyobraźmy sobie, że jest z jakiegoś innego kraju z dawnego bloku wschodniego, i całe jego życie poza tym było takie jakie było. To czy w Polsce było by tyle zamieszania wokół tegorocznego Nobla? A jak było rok temu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Tak sie koncza naciski.. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.10.03, 13:03 Mozna bylo sie tego spodziewac -katolicy dostali prztyczka w nos.Trzeba bylo wiekszego umiaru i odpuscic sobie te wczesniejsze naciski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuchow i antykat to juz jest chore!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 13:05 wlasnie w polskim radio korespondent z rzymu powiedzial, ze papa nie dostal nobla bo sprzeciwia sie antykoncepcji i pedalstwu!!!! ku..a, katolicy, jestescie az tak glupi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p... ..no-to ty jestes pier-niety... IP: *.utc.com 10.10.03, 13:11 ..bo to,ze kosciol jest przeciwko aborcji i promowaniu kultury gejowskiej to bardzo prawdopodobny powod..Nie mysle,ze papiez ma taki problem jak ty.. on ta nagrode tez przyznalby dla tej pani..tak ze skromnosci.Wiem..to dla ciebie pojecie zbyt obce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Tak sie koncza naciski.. IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.10.03, 13:46 Jakie naciski i na kogo, u Boga Swietego? Szukam i szukam, ale jakos nie moge znalezc takich, na ktorych by ktos naciskal. Ani tez wplywowych kol naciskajacych. Przeczytaj sobie wczorajsza prase: Watykan milczal. A dywagacje prasy i zyczenia ludzi szanujacych Papieza, to nie naciski. Przeczytaj sobie nieco wyzej wypowiedz ewangelika reformowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Kataryno.kataryno, ratuj!!! IP: *.acn.pl / *.acn.pl 10.10.03, 13:05 Niech Pani nas oświeci, na litość boską: Komitet Noblowski miał czy nie miał prawa nie przyznać nagrody Janowi Pawłowi II??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi IP: 149.156.14.* 10.10.03, 13:28 Jestem "kalvinem" (scislej ewang. reformowanym), ale pwoiem szczerze, ze mam ogromny szacunek dla papieza i uwazam, ze nie uhonorowanie Go jest wrecz niegodziwoscia. Mysle, ze nie chodzi tutaj o naciski swiatowe lub skandynawskich Ewangelikow(pfu, pfu). W kapitule Komietu Noblowskiego znajduja sie pzredstawiciele parlamentu norweskiego. Dobzre wiemy,ze zarowno w Szwecji jak i Norwegii dominuja partie o charakterze bardzo swieckim. Politykom skandynawskim nie za bardzo sie podoba postac Jana Pawla II kojarzonego nie tyle z mysla chrzescijanska ile "wstecznictwem spolecznym". i posatc ta raczej irytuje w tamtych kregach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.10.03, 13:30 Dzięki za spokojną, sprawiedliwą wypowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 13:32 Nie wiem, czy ktokolwiek zdoła - wśród zalewu plugawych słów - wysłuskac też moją wypowiedź. To, że wielu z wypowiadających się nie słyszało o tegorocznej laureatce oczywiście nie znaczy, że "jej nikt nie zna" albo że jest to osoba "z trzeciego rzędu"! Uważam, że nagrodę dostała osoba wielka i wybitna, prowadząca od lat samotną, ciężką walkę o prawa tych, którzy w jej kraju mają tych praw najmniej: dzieci i kobiet (zwłaszcza te ostatnie, zepchnięte przez fanatycznych wyznawców islamu niemalże na margines społeczeństwa). Pani Ebadi nie jest też, rzecz jasna, jedyną osobą godną otrzymania Nagrody Nobla, wybór zapewne był niezwykle trudny. To, że Nagroda przypadła Shirin Ebadi nie oznacza oczywiście, że inni kandydujący są w jakiś sposób gorsi, czy tez nie zasługuja na jej przyznanie. Chylę czoła przed jej dziełem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi IP: 195.205.44.* 10.10.03, 13:51 Wyłuskałem i w pełni popieram :-) ciekawe tylko czy w polskich mediach pojawią się takie komentarze czy też dalej bedą prowadzić swoja nagonkę robiąc ludziom pranie mózgu, co jak widać po tym forum jest niezwykle skuteczne. szokuje mnie nienawiść ludzi twierdzących że ten werdykt jest skandalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka skandalem? nie IP: *.ifn-magdeburg.de 10.10.03, 17:28 skadze po innych wpadkach noblowych? Nie o to chodzi. Mnie osobiscie tylko zainteresowala ta Pani.. Bo do konca nie rozumiem o jakie prawa walczyla. Wyglada na to z tego artykulu, ze glownie o swoja kariere, ktorej nie mogla kontynuowac jak chciala. Gdzie mozna znalezc cos wiecej? I nie za bardzo rozumiem o jakie dyskryminowanie dzieci chodzi? Poza prawem dziewczynek do nauczania tak za bardzo to dzieci sie w krajach muzulmanskich nie dyskryminuje... Raczej zle wychowuje lub rozpuszcza.. U nas bywa czasem gorzej :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy święty drodzy zwolennicy papy musicie to przełknąć!! IP: *.net.autocom.pl 10.10.03, 13:32 tylko w Polsce możliwy jast taki zachwyt biało-złotym bożkiem, na całym świecie zachowane są właściwe proporcje, papieża się docenia, ale nie PRZECENIA. U nas kult jednostki zamydlił wszystkim oczy, papcio miał być podobno 100% faworytem, z wypowiedzi wynikało że nagrode MUSI dostać. Nic nie musi co udowodnili przyznający. Może to skłoni naszych "katolików" do większej pokory i pomoże przywrócić właściwe proporcje, bo na świecie nikt nie pada na kolana przed naszym narodowym (pół) żywym bogiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majcher Re: drodzy zwolennicy papy musicie to przełknąć!! IP: *.lubzel.com.pl 10.10.03, 13:57 Dlaczego w Polsce jak już znajdzie się jakiś autorytet to zaraz paru malkontentów próbuje go zohydzić i pomniejszyć? Wyzywają od bożków, półżywych itp. To chyba nie tędy droga. Obecnie w Polsce tak trudno o ludzi uczciwych, pracujących dla innych, że po prostu zwykłym prostactwem jest atakowanie tych niewielu, którzy zasługują na szacunek. W czym to działalność jakiejś nikomu nie znanej prawniczki jest lepsza od tego co robi Papież? Ten człowiek doszedł do tego gdzie teraz się znajduje własną pracą i mądrością oraz działa na niewyobrażalnie większą skalę niż jakikolwiek działacz społeczny w jakimś kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy święty Re: drodzy zwolennicy papy musicie to przełknąć!! IP: *.net.autocom.pl 10.10.03, 14:03 "nikomu nie znanej prawniczki". Popełniasz dokładnie ten sam błąd co wszyscy zwolennicy papieża, nie zastanowiło Cię to że w Iranie ta "prawniczka" może być takim autorytetem jak dla nas Wałęsa w 1980 roku, a papież jest dla nich tylko "przywódcą religijnym jednego z odłamów chrześcijaństwa". Wiesz kto jest głównym ajatollahem szyitów. Ja nie i ty też pewnie nie. A to że działalność takich ludzi jak ta Pani jest kompletnie ignorowana w zaślepionych papą polskich mediach to inna sprawa. Tacy np. Norwegowie pewnie dużo wcześniej wiedzieli czym się zajmuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Do Nowego Swietego(?) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.10.03, 14:08 Moj drogi, przyznalbym Ci w niejednym racje, gdyby nie wyraznie pogardliwy w Twoim wydaniu wyraz "papa". Choc sie wypierasz, przemawia przez Ciebie resentyment, a nie uznanie dla dzialaczki iranskie, skadinad zapewne godnej uznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy święty Re: Do Nowego Swietego(?) IP: *.net.autocom.pl 10.10.03, 14:14 nigdy nie gardziłem papieżem (z małej litery dlatego że to jest funkcja tak jak np. biskup, prymas), gardzę natomiast fanatykami, którzy piszą Ojciec Święty itp. To tylko pewna forma "przeciwwagi" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majcher Re: drodzy zwolennicy papy musicie to przełknąć!! IP: *.lubzel.com.pl 10.10.03, 14:18 To chyba nie ja popełniam błąd. Sytuacji w Iranie nie da się porównać z sytuacją Polski przed 1989. Iran to wolny samostanowiący kraj. Gdyby tam większość ludzi chciała rządów innych niż ma to po prostu byłyby inne. Irańczycy sami na drodze rewolucji zafundowali sobie republikę islamską. Ta pani po prostu chce rozsadzić ugruntowany system społeczny i to znalazło poklask wśród jury. Nie mówię, że jest to coś złego ale też to jest pogląd europejczyka dlatego decyzja jest co najmniej kontrowersyjna. No i skala działalności nie ta. A Norwegowie pewnie wiedzieli o niej wcześniej bo każdą działalność trzeba finansować. Przecież nie przyszła do Polski bo co by tu zebrała i do kogo się zwróciła? Finansowanie zaś wiąże się z reklamą. Ja jej naprawdę nie chcę obrazić bo zapewne postępuje zgodnie z własnym sumieniem i pewnie też służy dobrej sprawie ale te proporcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy święty Re: drodzy zwolennicy papy musicie to przełknąć!! IP: *.net.autocom.pl 10.10.03, 14:26 buhahhahahahahaha Iran "samostanowiącym krajem". No to żeś dowalił. Oczywiście, jest to demokratyczny kraj, gdzie każdy może wszystko mówić, nie ma cenzury, może wyznawać dowolną religię, \wybory są demokratyczne, nie ma policji religijnej, można krytykować brodatych ajatollahów, nie ma więźniów politycznych, tortur, panuje swoboda obyczajów... Faktycznie jakaś dziwna ta Pani, o co ona walczy???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majcher Re: drodzy zwolennicy papy musicie to przełknąć!! IP: *.lubzel.com.pl 10.10.03, 15:10 Buchachacha jeszcze dłuższe niż twoje. Mienisz się takim demokratą a brak ci szacunku dla innych odmiennych kultur i sposobu myślenia. Właśnie tego typu poglądy doprowadzały i doprowadzają od wieków do wojen. I gdzie tu miejsce na pokojową nagrodę nobla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy święty Re: drodzy zwolennicy papy musicie to przełknąć!! IP: *.net.autocom.pl 10.10.03, 15:13 czy w kulturze irańskiej mieszczą się również tortury, przemoc religijna i inne tego typu. Czy nie warto uhonorować kogoś kto REALNIE a nie gadaniem walczy z tym wszystkim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majcher Re: drodzy zwolennicy papy musicie to przełknąć!! IP: *.ebola.lublin.pl / *.ebola.lublin.pl 10.10.03, 23:36 W czasach realnego socjalizmu było modne hasło "walczymy o pokój". Było ono jak większość ówczesnej rzeczywistości po prostu idiotyczne. Satyryk Jan Pietrzak zwykł mawiać: Kiedy się o pokój walczy - o pokoju mowy być nie może. Czyżby kolega był zwolennikiem wypraw krzyżowych? Taki bardziej "Pax Vaticana"? To są żarty. Do prawdziwego pokoju potrzeba czasu, pracy u podstaw, łagodzenia konfliktów, poszanowania kultury i interesów drugiej strony. Dawania własnego, dobrego przykładu. Dobry przykład dla muzułmanów to niestety nie jest demokracja w wykonaniu zachodnim. Ze względów religijnych im po prostu nie zależy na dobrach doczesnych, i nie akceptują takiego stylu życia, mają swój własny - czasami brutalny i być może zmienią go z czasem. Ale to nie może odbywać się na drodze rewolucyjnej bo skończy się kontrrewolucją tak jak w przypadku szacha Rezy P. Długo trzeba by pisać o roli religii i jej pojmowaniu, o tym, że religia kształtowała się ewolucyjnie wraz z rozwojem społeczeństwa i stanowi jego historię i dobro kulturalne (pomijając aspekty kultowe) oraz zwyczajnie zbiór sposobów postępowania w życiu codziennym. Ta Pani występuje przeciwko narodowym tradycjom walcząc trochę z wiatrakami ale ma dobre chęci i chwała jej za to. Papież jest głową państwa, które od jakiegoś czasu wyrzekło się prowadzenia polityki metodami Klausevitza. Stosuje dziś techniki nieinwazyjne - dyplomację i naucza biorąc przykład z Założyciela Kościoła. Ta metoda jest naprawdę skuteczna, działa i ma zasięg światowy. Wybór był oczywiście w rękach jury z Norwegii. Mnie pozostaje tylko wyrazić swoje ubolewanie tym faktem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.U. Re: drodzy zwolennicy papy musicie to przełknąć!! IP: *.wro.cdp.pl / *.wro.cdp.pl 10.10.03, 14:06 Nie ma nic do przełykania. Naprawdę wielcy nie muszą stać na podium. Nie chodzi o kult jednostki ale o docenienie wkładu tego człowieka w obraz naszej cywilizacji. Dla poparcia tezy o roli papieża w wyzwoleniu tej części Europy z jarzma komunizmu fragment z artykułu w Gazecie Wyborczej (ktora nie pada przed Ojcem świętym na kolana)_ - "Jan Paweł II na początku swojego pontyfikatu zakwestionował porządek jałtański", w tym czasie gdy zostało to odebrane w niektórych kręgach na zachodzie jako niepotrzebna utopia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy święty Re: drodzy zwolennicy papy musicie to przełknąć!! IP: *.net.autocom.pl 10.10.03, 14:17 docenianie, docenianie, ale to co się dzieje w Polsce ma wszelkie cechy klultu jednostki!!!! Z zasługami w upadku komunizmu jest podobnie jak z zasługami w szerzeniu pokoju - słowa, słowa, słowa, piękne, wzniosłe i idealistyczne. Komunizm upadł dlatego że Regan rozpopczął wyścig zbrojeń i wyścig ekonomiczny z ZSRR a nie z powodu papieża. Tak samo ta irańska działaczka może ZROBIŁA więcej dla pokoju na świecie, a nie tylko o nim GADAŁA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubus Fatalista Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi IP: *.chello.pl 10.10.03, 13:32 Ja w sprawie nagrody przyznawanej przez kalwinow... Papież nie dostał Pokojowego Nobla mowicie, a powiedzcież szczerze czy JP II darzy taką samą miłoscia sportowcow ptotestantow jaki katolokow ? A przecież Adasko Małysz tez kalwin... z Wisełki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.03, 13:35 Gratulacje dla Shirin Ebadi. Cytat z Jej wypowiedzi: "Nie ważna narodowość, religia czy kultura - ważne jak człowiek wierzy w prawa człowieka." Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzmin7 Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi 10.10.03, 13:41 Pokojowa Nagroda Nobla jest od lat skompromitowana - a to Gorbaczow, a to Arafat. Papież niepotrzebnie tylko dodałby jej splendoru. To i tak pozostanie wielki, mądry człowiek. Człowiek, który, przez 25 lat, walczy pokój na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mysz Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi IP: *.dialup.mindspring.com 10.10.03, 13:58 Ja czytalam wielokrotnie o dzialalnosci Shirin Ebadi, trzeba brac do reki inne pisma nie tylko polskie. Dzielna kobieta, ktora walczy od lat z ciemnogrodem. wprawdzie w innej religii niz wyznawana w Polsce. Przydalaby sie taka w ojczyznie. NIestety Ize Sierakowska zagoniono w ciemny (ciemnogrodzki) kat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzytwa Tak,tak, nobel dla Sierakowskiej, buuuahahahahahah IP: *.pcz.czest.pl 10.10.03, 14:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi IP: *.nowytarg.pl / *.nowytarg.pl 10.10.03, 14:09 Jestem osobą wierzącą, katoliczką, ale nie życzyłabym sobie, żeby Ojciec Święty dostał nagrodę Nobla, ponieważ dla mnie jest ona taka przyziemna, komercyjna. Papież do niej nie pasuje. Nie pdoba mi się stanowisko mediów - ciągnące się od tygodni spekulacje, domysły, przypuszczenia, podgrzewanie atmosfery... Nieeleganckie. Zresztą, nie wiem, czy jest sens wypowiadania się na tego typu forum; przypomina bardziej przekomarzanie nieznośnych małolatów. (mój kolega uwielbia takie miejsca - nienawidzi wszystkich i wszystkiego - raz jest Żydem, raz antysemitą, to znowu rasistą, nacjonalistą, gejem, itp., beszta wszystkich. A w rzeczywistości świetny gość. A w kościele w 1 ławce siedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz z Szwajcari Polsko, proszę cichy!!! Papież nie jest lepiej IP: *.novartis.com 10.10.03, 13:52 Polsko, proszę cichy !!! Papież nie jest lepiej niż Shirin Ebadi z powodu AIDS!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo WALESA i światowe agencje prasowe IP: *.chello.pl 10.10.03, 13:58 slowa Walesy o "grubym błędzie" komitetu noblowskiego, o tymjak jest tą nagrodą "zdegustowany" itd poplynely już w swiat: powtórzyly je największe agencje Reuters,AFP i AP; poczytajcie sobie komentarze czytelników na stronach internetowych największych europejskich gazet kolejna kompromitacja Polski niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzytwa Re: WALESA i światowe agencje prasowe IP: *.pcz.czest.pl 10.10.03, 14:09 Walesa mowi co chce, a skompromitowal sie ten caly komitet noblowski. Masz kompleksy, to lec i przepraszaj, moze cie wezma za swiatowca. Odpowiedz Link Zgłoś
woyytek Re: WALESA i światowe agencje prasowe 10.10.03, 14:12 ... i tak to Walesa trafil na czolowke do Le Monda. Jaki obciach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: WALESA i światowe agencje prasowe IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.10.03, 14:14 Piwerwszy oburzy sie jak zwykle NYT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Polsko, proszę cichy!!! Papież nie jest lepie IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.10.03, 14:13 Sa dla Ciebie odpowiednie miejsca: w Polsce Kobierzyn i Tworki, we Lwowie Kulparkow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CGN Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi IP: *.intertop.pl 10.10.03, 13:57 Bravo komitet nagrod Nobla! Tym razem nagrode pokojowa otrzymala wlasciwa osoba, a nie podejrzane typki typu Walesy czy Kissingera. O nagrodzie dla JP2 nie bylo zas mowy, bo jest on znienawidzony przez olbrzymia wiekszosc protestantow i zydow, czyli ludzi rzadzacych dzisiejszym swiatem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 14:01 Trochę szkoda, że wieloletni wysiłek papieża na rzecz pokoju nie został doceniony. Zal tym większy, że różne człekokształtne kreatury dla których wyszydzanie autorytetó to sens życia mają okazję do małpiej (nie obrażając małp) uciechy i wyrażania je na forum. Wystarczy popatrzeć na ilość skasowanych wiadomości. Papież - Polak to jedyny powód Polakó do dumy, bo niestety forum inteernetowe pokazuje, że poziom skretynienia naszego spoleczeńśtwa przekroczyłwskaźnik krytyczny. Mimo wszystko sama laureatka jest tu najmniej winna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.10.03, 14:17 Masz racje. Cociaz mysle, ze poziom sympatii dla JP2 nie przeklad sie na poziom dostepu do Internetu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tygiel... Ona mówi za siebie i pozwala polatać nadziejom. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 14:01 Niestety nie można powiedzieć tego nawet o Papieżu z Polski, ale nawoływał do takiego zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś
wsdom Szacunek dla innych religii świata 10.10.03, 14:05 Są cztery wielkie religie świata, chrześcijanizm nie jest największa. Ale żadna z nich nie popełniła tylu zbrodni co chrześcijanizm rzymsko- katolicki (z ludobójstwem włącznie). Każdy, kto przeciwstawiał się jej, cierpiał a i dzisiaj czytając Wasze "chrześcijańskie" opinie nie jest inaczej. Więcej szacunku dla dla innych, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzytwa Re: Szacunek dla innych religii świata IP: *.pcz.czest.pl 10.10.03, 14:11 Lepiej popatrz na swoje krwawe lapska, komuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
wsdom Re: Szacunek dla innych religii świata 10.10.03, 14:17 Tylko tyle wyniosłeś z nauk Ojca świętego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Szacunek dla innych religii świata IP: *.udn.pl 10.10.03, 14:54 Szable w dłoooooooń!!!!! Naszych qrva biją.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PABLO Re: Szacunek dla innych religii świata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 14:17 Przepraszam co jest chrześcijanizm? Czy to połączenie buddyzmu z chrześcijaństwem? Odpowiedz Link Zgłoś
wsdom Re: Szacunek dla innych religii świata 10.10.03, 14:19 Po Waszych wypowiedziach, chyba tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Szacunek dla innych religii świata IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.10.03, 14:20 >Są cztery wielkie religie świata, chrześcijanizm nie jest największa. >Ale żadna z nich nie popełniła tylu zbrodni co chrześcijanizm rzymsko- >katolicki (z ludobójstwem włącznie). Z laski swojej, prosze o przyklady. Bo ja sadze, ze jestes ignorantem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bizon PRZECZYTAJCIE..... IP: *.net81-65-13.noos.fr 10.10.03, 14:23 ...co o tym napisal na pierwszej stronie tego forum gosc o nicku "gosc" i mozecie zakonczyc te dyskusje : "To nie Papież nie zasługuje na Nobla. To Nagroda Nobla nie zasługuje na Papieża. Ojcu Świętemu nie ubędzie nic, ale nagrodzie ubyło dziś bardzo wiele prestiżu." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: PRZECZYTAJCIE..... IP: *.kanetti.com 10.10.03, 14:32 Witam, Papiez to facet, w podeszlym wieku, ktory szefuje instytucji zwanej Kosciolem Katolickim. Ze swojej funkcji wywiazuje sie pewnie calkiem niezle. Cale szczescie, ze jest zbyt chory by czytac takie bzdury jakie sie tu na forum wygaduje. Na tyle ile go znam jest z pewnoscia zadowolony z wyboru laureata jak i ja osobiscie. Pozdrowienia dla wszystkich bez wzgledu na przynaleznosc i opinie:-) ...nawet dla p.Walesy. Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiadz Re: PRZECZYTAJCIE..... IP: 213.88.238.* 10.10.03, 14:47 Nie widze koniecznosci, aby pokojowym Noblem nagradzana byla osoba, ktora z racji swojego powolania (albo zawodu-jak kto chce) winna bronic pokoju i sprawiedliwosci w swiecie. A poza tym wyrazanie troski o pokoj bez narazania sie na osobiste niebezpieczenstwo, naprawde niewiele kosztuje. Jak sie jest pod naciskiem opinii publicznej oczekujacej przynajmniej apeli o pokoj, to naturalnie wypada im jakos sprostac, ale to nie znaczy, ze komus nalezy sie za to prestizowe wyroznienie. Gdy Ojcu Swietemu za Jego wielorakie zaangazowanie powiemy szczerze Bog zaplac, to napewno ucieszy sie z tego i z pokora bedzie oczekiwal nagrody u Pana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: PRZECZYTAJCIE..... IP: *.man.polbox.pl 10.10.03, 16:16 Wobec tego powiedz dlaczego tę nagrodę przyznano M.Teresie, czy Dalaj Lama, Oni też "z racji swojego powołania" walczyli o pokuj i zostali uchoronowani tą nagrodą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiadz Re: PRZECZYTAJCIE..... IP: *.bredband.skanova.com 10.10.03, 16:36 Matka Teresa nie musiala przez wiele lat bez zadnego rozglosu opiekowac sie ubogimi i umierajacymi w Kalkucie. Mogla uwic sobie wygodne gniazdko w jakiejs szkole z internatem dla panienek z dobrych domow i cieszyc sie dostatnim zyciem. Wybrala jednak trudniejsza droge poswiecenia i dlatego zasluzyla na pokojowego Nobla. Podstawowa misja papieza polega na gloszeniu ewangelii. A ewangelia to przeslanie sprawiedliwosci i pokoju. Papiez zatem musi glosic pokoj z samego zalozenia swojej funkcji. Inna rzecz, ze wielu papiezy nie glosilo go z wystarczajaca determinacja, zwlaszcza wowczas gdy czuli powazne zagrozenie dla siebie lub kosciola, jak np. Pius XII w czasie wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: PRZECZYTAJCIE..... IP: *.ifn-magdeburg.de 10.10.03, 16:17 Po co ta glupia prowokacja Panie ´ksiadz´? A kim Pan jest faktycznie z zawodu? Bo jak juz sie Pan na cos zdecydowal to mam nadzieje, ze uczciwie Pan sie wywiazuje z obowiazkow? W pracy? W domu? Wobec swojej kobiety a moze i dzieci? NO bo niech no tam bedzie jakis uszczerbek.. Ale to tak latwo incognito- nieprawdaz?! ach i przy okazji - juz jeden znalazlam- jako czlowiek szerzy Pan zawisc, nieprzyjemne uczucia, itd.. A wiec nie jest Pan czlowiekiem spolecznym- i juz jest ten uszczerbek.. Zalecam wiec ostroznosc..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Polak PAPIEZ W KONTEKSCIE NOBLA IP: *.odnxx7.adsl.tele.dk 10.10.03, 14:27 Zgadzam sie z tymi, którzy uwazaja, ze Papiezowi nalezalo juz dawno przyznac nagrode Nobla. Rozumiem jednak i tych, którzy uwazaja, ze danie nagrody Nobla bedzie honorowalo nie tylko Osobe Papieza, lecz bedzie nobilitowala caly kosciól katolicki. To natomias jest trudne do przyjecia w kontekscie tych wielu afer o pedofilie, i innych, por. zwlaszcza USA. My w Polsce tez moglibysmy o tym dlugo rozmawiac... Jest mi smutno, bo bardzo bym chcial raz jeszcze podkreslic jak bardzo kocham Papieza - POLAKA, cieszyc sie, ze dostal nagrode Nobla, lecz jako czlowiek tolerancyjny i otwarty, rozumiem, ze nie zawsze inni podzielaja moje poglady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: PAPIEZ W KONTEKSCIE NOBLA IP: *.w81-53.abo.wanadoo.fr 10.10.03, 14:48 Niestety nie podzielaja twoich pogladow. Nobel widocznienie nie jest przyznawany na kleczniku. KK jest jedna z religii wiadacych, nie JEDYNA sluszna! Papa jest konserwatywny, swiat idzie szybko do przodu, za jego kadencji Kosciol sie nie zmodernizowal (nie mylic z marketingiem papieskim poprzez wizyty). Polska jest jego modelem, jego wizja Kosciola. Jak jest w praktyce wszyscy dobrze wiedza. Dlatego dobrze, ze Nobla dostala Iranka. Sa wieksze problemy na swiecie niz walka z gumkami i wszechobecnoscia wielebnych. Ryszard Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amol a co niby wielkiego papiez zrobil dla pokoju ??? IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 10.10.03, 15:18 Bo jakos sobie nie przypominam...Moze cos przeoczylem ? Prosze mi przypomniec . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Polak Re: PAPIEZ W KONTEKSCIE NOBLA IP: *.odnxx7.adsl.tele.dk 10.10.03, 15:29 Tak sie sklada, ze pamietam doskonale wybór kard. Wojtyly na papieza i od tamtej pory obserwuje z duza uwaga dzialalnosc Papieza JPII. Zrobil bardzo duzo dla pokoju - dla wolnosci Polski i Europy Wschodniej. To On, jako pierwszy, stanal pod West Wall w Izraelu i (NB) dla pokoju modlil sie tam i prosil o przebaczenie. Jego ekumeniczna polityka wschodnia jest pelna pokoju i pojednania (jednak bez wzajemnosci ze strony wschodniej). Ostatnia sprawa w Iraku, gdzie byl goracym zwolennikiem POKOJOWEGO rozwiazania konflitu, i wiele innych spraw... Zrobil bardzo duzo dla pokoju. Problemem jest jednak zawsze przyznanie nagrody dla "jednej z wielu" religii swiata. Dlatego ja osobiscie nie wierzylem w to, ze liberalni i swieccy skandynawowie, ulegli tym ruchom, beda na tyle odwazni, aby taka nagrode przyznac Papiezowi, która mu sie od dawna nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Polak Re: PAPIEZ W KONTEKSCIE NOBLA IP: *.odnxx7.adsl.tele.dk 10.10.03, 15:29 Tak sie sklada, ze pamietam doskonale wybór kard. Wojtyly na papieza i od tamtej pory obserwuje z duza uwaga dzialalnosc Papieza JPII. Zrobil bardzo duzo dla pokoju - dla wolnosci Polski i Europy Wschodniej. To On, jako pierwszy, stanal pod West Wall w Izraelu i (NB) dla pokoju modlil sie tam i prosil o przebaczenie. Jego ekumeniczna polityka wschodnia jest pelna pokoju i pojednania (jednak bez wzajemnosci ze strony wschodniej). Ostatnia sprawa w Iraku, gdzie byl goracym zwolennikiem POKOJOWEGO rozwiazania konflitu, i wiele innych spraw... Zrobil bardzo duzo dla pokoju. Problemem jest jednak zawsze przyznanie nagrody dla "jednej z wielu" religii swiata. Dlatego ja osobiscie nie wierzylem w to, ze liberalni i swieccy Odpowiedz Link Zgłoś
wsdom Re: Szacunek dla innych religii świata 10.10.03, 14:33 3 miliony Azteków w imię... 200 tyś inkwizycja to są fakty, za które przepraszał Papież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.U. Re: Szacunek dla innych religii świata IP: *.wro.cdp.pl / *.wro.cdp.pl 10.10.03, 14:42 Proszę przeczytać także niechrześcijańskie opinie. Więcej szacunku dla wszystkich przekonań religijnych, także katolickich. Europa ma korzenie chrześcijańskie a my żyjemy w Europie. Co do ludobójstwa to najnowsze skojarzenia to systemy odrzucajace religię: nazizm, komunizm. Odpowiedz Link Zgłoś
wsdom Re: Szacunek dla innych religii świata 10.10.03, 14:55 żołnierze Wermachtu na klamrach pasa mieli napis "Gott mit Uns" i co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gegroza Re: sukinsyny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 14:46 walka o prawa kobiet i dzieci czy walka o POKÓJ !!!!!!!!! Papieżowi się należała i to że jej nie dostał to skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy święty Re: sukinsyny IP: *.net.autocom.pl 10.10.03, 14:50 tobie się za to należy kaftanik. Nikomu się nagroda nie należała, mogli ją przyznać kumu chcieli, ich nagroda ich pieniądze. Przemawia przez ciebie miłość katolicka fanatyku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zach Re: sukinsyny IP: *.man.polbox.pl 10.10.03, 14:59 Lepsza taka miłość niż pedalska. Skoro wszystko to mogli, to mogli też tego nienagłaśniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy święty Re: sukinsyny IP: *.net.autocom.pl 10.10.03, 15:04 ...pedalska??? Głodnemu chleb na myśli??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zach Re: sukinsyny IP: *.man.polbox.pl 10.10.03, 15:08 Tak to sobie tłumacz. To również działa w obie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy świety Re: sukinsyny IP: *.net.autocom.pl 10.10.03, 15:14 ale to ty zacząłeś.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zach Re: sukinsyny IP: *.man.polbox.pl 10.10.03, 16:22 A to, to kto napisał "Przemawia przez ciebie miłość katolicka fanatyku". Fakt nie było to skierowane do mnie, i fanatykiem nie jestem, ale to określenie nie bardzo mi sie podoba. Oki nie sprzeczajmy się, o to kto zaczął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: sukinsyny IP: *.udn.pl 10.10.03, 14:59 Szable w dłoooooooońńńńń!!!!!! Naszych qrva biją!!!!! ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tolek Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi IP: *.pool80105.interbusiness.it 10.10.03, 14:50 Po pielgrzymce do Chile Pinochet ustapil, dzien przed pielgrzymko na Filipiny, Marcos zniosl stan wojenny, o krajach komunistycznych i wojnie w Iraku nie mowiac, Nobel dla tej pani, prosze bardzo ale w przyszlym roku, nie teraz Odpowiedz Link Zgłoś
wsdom Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi 10.10.03, 14:58 Gość portalu: Tolek napisał(a): > Po pielgrzymce do Chile Pinochet ustapil, dzien przed pielgrzymko na Filipiny, > Marcos zniosl stan wojenny, o krajach komunistycznych i wojnie w Iraku nie > mowiac, Nobel dla tej pani, prosze bardzo ale w przyszlym roku, nie teraz Przyznając NN komitet nie życzył Papieżowi rychłego zejścia, co czynisz Ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blurb Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.03, 14:56 nie umiejszajac w niczym papiezowi -slychac jak katole zebami zgrzytaja az iskry leca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy święty zwolennicy papcia umią tylko obrażać IP: *.net.autocom.pl 10.10.03, 14:57 cały czas piszą lekceważąco "co ta pani zrobiła", obrażają ludzi na forum którzy myślą inaczej "sukunsyny, komuchy, ateiści, świadkowie jehowy" i uważają że mają monopol na prawdę jak Wałęsa. Oni by przyznali papie Nobla za 25 lat wstecz i dozywotnio. Nie dociera do nich, że przyznający nagrodę mogą mieć własne kryteria, a nam Polakom nic do tego. To że media rozpętały ogólnonarodową histerię to jeszce nie powód żeby pan papież tego Nobla dostał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mate JP2 walczy o pokoj: IP: *.smk.gda.pl 10.10.03, 15:03 na siedzaco mamroczac po lacinie z kartki. Odpowiedz Link Zgłoś
wsdom Re: JP2 walczy o pokoj: 10.10.03, 15:11 Gość portalu: mate napisał(a): > na siedzaco mamroczac po lacinie z kartki. Umysł i charyzma, konsekwencja i umiłowanie ludzi, to są cechy papieża, a nie jego stan zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mate Re: JP2 walczy o pokoj: IP: *.smk.gda.pl 10.10.03, 15:22 > Gość portalu: mate napisał(a): > > > na siedzaco mamroczac po lacinie z kartki. > Umysł i charyzma, konsekwencja i umiłowanie ludzi, to są cechy papieża, a nie > jego stan zdrowia Ciekawosc swiata nie rowna sie umilowaniu ludzi. Skostnialy konserwatyzm nie swiadczy o bystrym umysle. Odpowiedz Link Zgłoś
wsdom Re: JP2 walczy o pokoj: 10.10.03, 15:49 A czy ja pisałem coś o bystrym umyśle? będąc tak schorowanym, nie przypuszczam że Papież jeździ dla poznania świata. Jego pielgrzymki mają inny wymiar-tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbych Re: JP2 walczy o pokoj: IP: *.in-addr.btopenworld.com 10.10.03, 17:30 Konserwatyzm nie swiatczy rowniez o ograniczonym umysle. Konserwatyzm to poglad na swiat! Czy chcesz powiedziec, ze partie konserwatywne sa grupa tepoli a 'postepowe' (czyli popierajace rownouprawnienie malzenstw gejow, poprawnosc polityczna etc) sa inteligentne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JS JP II PRZYCZYNIA SIE DO SMIERCI WIELU LUDZI IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.03, 17:38 Przez to, ze pozwala Watykanowi na rozprzesrtzenianie absurdalnej informacji, iz kondomy wywoluja AIDS, bo maja... dziury, a wirus HIV, mniejszy od spermy przciska sie przez te dziury. Ludzie, przeciez to sredniowiecze. Najgorsze tylko, ze kosciol katolicki, do ktorego niestety tez kiedy nalezalam, ma na swoim sumieniu tyle ludzkich egzystencji... I za Nobla? Zartujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
wsdom Wybaczamy Wam !!! 10.10.03, 15:06 Wybaczamy Wam !!! Do czego prowadzi fanatyzm w każdej religii i nie tylko mozemy obserwować w TV. Teroryzm na świecie wziął się właśnie z takich postaw jakie prezentują niektórzy uczestnicy tego forum. I z tego powodu jest mi przykro, a nie z jakiejś głupiej nagrody, jakby się ona nie nazywała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy świety Re: Wybaczamy Wam !!! IP: *.net.autocom.pl 10.10.03, 15:16 no właśnie, fanatyczny kult papieża w TV spowodował że niektórzy uczestnicy forum obrażają Komitet nagrody Nobla i kobietę która go otrzymała. To jest przejaw typowej katolickiej "miłości bliźniego". Według niektórych wszystkie nagrody świata należą się księżom, albo w czerni albo w bieli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat ZA WALKE O POKOJ CZY O EMANCYPACJE KOBIET? IP: 152.75.142.* 10.10.03, 15:08 Bardzo dobrze ze Szirin wyróżniono, tyle tylko, że nie bardzo rozumiem za co. Nagrodę pokojową przyznaje się z definicji za walkę o POKOJ! Irańska prawniczka walczy o emancypację kobiet i w obronie praw człowieka. Piękna to działalność, tyle tylko, że nie jest to walka o pokój! Gdyby jakaś Iranka (czy Irańczyk) walczyła o wstrzymanie zbrojeń nuklearnych swego kraju i domagała się pokojowej współpracy z Irakiem, a nie sabotowania prób stworzenia demokracji w tym kraju, to merytorycznie wszystko byłoby w porządku. Co do papieża to sprawa jest podobna jak z Edwardem Tellerem i nagrodą z fizyki, której nigdy nie dostał mimo, że był absolutnym geniuszem. Obaj byli politycznie niepoprawni. Można poświęcić całe dorosłe życie walce o pokój i zapobieganiu wojnom, ale jeśli piętnuje się aborcję i promiskuityzm seksualny, to staje się natychmiast wstecznikiem reprezentującym Ciemnogród. A Norwegowie, to naród libertynów, podobnie jak Holendrzy- więc nie ma się czemu dziwić że Wojtyłę uznali za persona non grata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: ZA WALKE O POKOJ CZY O EMANCYPACJE KOBIET? IP: *.man.polbox.pl 10.10.03, 15:12 Dobrze powiedziane, i na tym powinno sie to forum zakończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
sz0rstki Re: ZA WALKE O POKOJ CZY O EMANCYPACJE KOBIET? 10.10.03, 15:15 Nieco przereklamowana ta nagroda... Jan Paweł II w towarzystwie komunistów, terrorystów i miernot ? bez sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
wsdom Re: A czy pokój w sobie to mało? 10.10.03, 15:17 A czy pokój w sobie to mało? A czy pokój na poddaszu to dużo? A co Ty zrobiłeś dla pokoju-posprzątałeś go? Walka z totalitaryzmem jest walka o pokój i to robi do dzisiaj laureatka. Ta walka odbywa się na różnych płaszczyznach i to dobrze że tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy święty za co przyznaje się pokojowego Nobla? IP: *.net.autocom.pl 10.10.03, 15:18 a ja myślę że nagrodę dostaje się za WALKĘ o pokój, a nie za PRZEMAWIANIE o pokoju. To zasadnicza różnica Odpowiedz Link Zgłoś
sz0rstki Re: za co przyznaje się pokojowego Nobla? 10.10.03, 15:21 Zgadzam się. tyle że to kobieta przemawiająca m.in o pokoju dostała nobla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy świety Re: za co przyznaje się pokojowego Nobla? IP: *.net.autocom.pl 10.10.03, 15:30 co wiesz o jej działalności??? Podobnie jak 99,9999% Polaków NIC. A dlaczego? Bo nasze media nic poza Białym Polakiem nie zauważają, według jednostronnego polsko-katolickiego polsko-poprawnego politycznie widzenia swiata tylko papież walczy o pokój na świecie. Rola jego przemówień, kazań i pielgrzymek jest znacznie przeceniana, a dokonania innych ludzi marginalizowane i pomijane. Taka niestety jest smutna prawda. ps. pewnych zasług w działaniach na rzecz pokoju papiezowi nie odmaiwam, zauważam jednak właściwe proporcje Odpowiedz Link Zgłoś
sz0rstki Re: za co przyznaje się pokojowego Nobla? 10.10.03, 15:37 To "fakt", że zauważasz proporcje... :) Człowiek który zmienił oblicze wielu krajów, którego pielgrzymki pomogły obalić totalitarne reżimy w wielu krajach Twoim zdaniem zdziałał znacznie mniej niż kobieta (nie umniejszając jej zasług) w jednym z muzułmańskich krajów, relegowana z władz po przejęciu włądzy przez fundamentalistów na uczelnię... Nie jest mi smutno, że JPII nie znalazł się w zadziwiającym towarzystwie laureatów tej niewątpliwie politycznie poprawnej i niezwykle "przereklamowanej" "nagrody". Myślę, że A. Nobel od wielu lat przewraca się wgrobie widząc werdykty "towarzystwa" zarządzającego jego kapitałem... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy świety Re: za co przyznaje się pokojowego Nobla? IP: *.net.autocom.pl 10.10.03, 15:41 być może się przewraca w grobie :)) Jednak twierdzę, że lepiej zrobić coś małego i konkretnego niż coś wielkiego, wzniosłego ale pozostającego jedynie w sferze idei. Papież ładnie i wzniośle przemawia, ale od przemawiania nie przybędzie pokoju na swiecie i nie ubędzie biedy i p[rześladowań. zwolennicy i funkcjonariusze KK jakby robią coś dokłądnie przeciwnego. A nagroda może pomoże milionom prześladowanych obywateli Iranu (ta kobieta to coś jakby irański Wałęsa, tylko pewnie mądrzejsza i lepiej wykształcona ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: za co przyznaje się pokojowego Nobla? IP: *.ifn-magdeburg.de 10.10.03, 16:08 To akurat nie prawda.. Papiez prowadzil zawsze do pojednania pomiedzy roznymi kosciolami i wyznaniami. A to w pewnym sensie znacznie wiecej niz to co mogla zrobic ta Pani.. Ale juz pisalam, i zgadzam sie z MMem ze mu nagroda nie potrzebna - a ta dzialalnosc to polityka komisji skadinad zrozumiala- pytanie co byloby politycznie lepsze... Bo na pewno to troche prowokacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy święty Re: za co przyznaje się pokojowego Nobla? IP: *.net.autocom.pl 10.10.03, 16:43 papież z racji pełnionej funkcji powinien apelować o pokój i pojednanie, tym samym wypelnia tylko swoje obowiązki i nie wychodzi poza nie. Za to nie nalezy mu się nagroda, za to należy mu się jedynie stwierdzenie że wypełnia swoje obowiązki w tym zakresie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka TA nagroda nie jest bo sie nalezy.. IP: *.ifn-magdeburg.de 10.10.03, 17:04 Jeszcze Pan/Pani nie zauwazyl/a ? Jest wg uznania... To taka drobna roznica.. A ja i tak nie cierpie Szymborskiej... Ja tez uwazam ze Papiezowi niepotrzebna.. SAma tez bym nie chciala bo za duzy rozglos.. Gdyby mi ktos podarowal ogrodek albo wyjazd na BAli albo endogenny zastrzyk endorfiny (bez skutkow ubocznych) to co innego... Tak naprawde to nikt z tu dyskutujacych nawet nie wie jak te nagrode przyjeliby konkretni laureaci.. Pewno wielu sie cieszy.. - ale czy wszyscy? i jak dlugo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Tym razej to komisja rozpoczela walke IP: *.ifn-magdeburg.de 10.10.03, 16:05 o pokoj- przynajmniej chyba tak sadzi :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
sz0rstki Re: zwolennicy papcia umią tylko obrażać 10.10.03, 15:17 A nowy-święty-inaczej nie umie języka polskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy święty Re: zwolennicy papcia umią tylko obrażać IP: *.net.autocom.pl 10.10.03, 15:20 a "szorstki" nie ma argumentów i przyczepia się do 1 znalezionej literówki Odpowiedz Link Zgłoś
sz0rstki Re: zwolennicy papcia umią tylko obrażać 10.10.03, 15:28 ależ mam argumenty, tylko że to nie czas i miejsce do ich prezentowania... tutaj słychać tylko ujadanie (jednych i drugich)... ty nowy-święty, pisząc "papcio" ustawiasz się na pozycji zdeklarowanego przeciwnika zarówno instytucji jak i osoby ją reprezentującej. Możemy się nie zgadzać, ale szanujmy swoje poglądy. Ty moich nie szanujesz pisząc drwiąco o osobie dla mnie ważnej... Nie ma sensu dyskusja na forum, na którym w równej ilości występują fundamentaliści katoliccy (elpeerowcy) jak i fundamentaliści antykatoliccy i jedni i drudzy obrzucają się błotem sądząc naiwnie że to coś zmieni.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy święty Re: zwolennicy papcia umią tylko obrażać IP: *.net.autocom.pl 10.10.03, 15:37 mylisz się. Pisząc "papcio" po prostu dystansuje się od funkcji jaką pełni, szanując jednocześnie JP2 jako człowieka, szanując też NIEKTÓRE jego dokonania. Cóż dla mnie nigdy nie będzie on "Ojcem świętym" bo taki jest tylko w niebie. A fanatyzmu zarówno czerwonego jak i czarnego nienawidzę, dlatego też czasami fanatykom odpowiadam trochę przejaskwrawiając pewne rzeczy. A napisać coś mądrego zawsze warto, ktoś rozsądny się znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sz0rstki Re: zwolennicy papcia umią tylko obrażać 10.10.03, 15:48 Mimo wszystko miło mi się rozmawiało... Ciekawie jest różnić się w poglądach i ocenach, szanując jednocześnie poglądy adwersarza. Szkoda, że niewiele w tym wątku tego typu postaw... wzywają mnie obowiązki... pzdr BTW: Mam wrażenie, że nieco zdezaktualizował się tytuł Twojego posta. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Janowi Pawłowi II i Kościołowi Katolickiemu ... IP: *.acn.pl / *.acn.pl 10.10.03, 15:21 ... nie jest potrzebny Nobel. prawica.net/modules.php?name=News&file=article&sid=294 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Janowi Pawłowi II i Kościołowi Katolickiemu . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 15:26 Papież jest konserwatywny? I co z tego? Jeśli konserwatyzm to wieczność pewnym odwiecznym wartościom postawa Papieża zasługuje tylko na szacune. Ale różnym relatywistom moralnym to zwyczajnie nie w smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Janowi Pawłowi II Nobel nie jest potrzebny IP: *.acn.pl / *.acn.pl 10.10.03, 15:31 To dla Nagrody Nobla byłby zaszczyt, gdyby uhonorowała tak wielkiego człowieka. My na pewno zawdzięczamy mu wejście do Europy prawica.net/modules.php?name=News&file=article&sid=45 Odpowiedz Link Zgłoś
warchol3 Uzyja jej jak uzyli Walesy 10.10.03, 15:36 Posluzy ta nagroda zydom tak jak posluzyla im w rozwaleniu komuny w poslce. zrobili walese noblista i komune razwalil co pozwolio zydom przejac wladze w polsce. teraz zrobia to samo w iranie bo go nie moga rozpieprzyc militarnie w obecnej sytuacji. to by ich plan b. zygac mi sie chce na ta nagrode i na te zgrywki polityczne. nie jestem zagorzalym katolikiem ale Jan Pawel II chyba sie konkretnie przyczynil do pokoju i jakby zydzi mieli choc jednego ze swoich przywodcow religijnych takiego jakim jest papierz nie mielibysmy dzis wielu wojen ktore te sqrwiele powoduja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mate Re: Janowi Pawłowi II i Kościołowi Katolickiemu . IP: *.smk.gda.pl 10.10.03, 15:36 Gość portalu: P-77 napisał(a): > Papież jest konserwatywny? I co z tego? To znaczy ze funkcjonuje w rzeczywistosci nie majacej nic wspolnego z problemami wspolczesnego czlowieka. Nie jest w stanie nikomu nic zaoferowac ani pomoc. Ba, to jest ucieczka w nierealny swiat /albo hipokryzja. Odpowiedz Link Zgłoś
sz0rstki Re: Janowi Pawłowi II i Kościołowi Katolickiemu . 10.10.03, 15:42 Tak, tak, mate, reprezentujesz pogląd typowego konsumenta... Chciałbyś żeby Papież cię nakarmił albo dał kaskę, nie dociera do ciebie że ofertą może być również nadzieja, wiara, nauka czynienia dobra.. Ale podam ci przykład jak ta oferta może przekładać się na konkrety. Znam ludzi którzy dzięki Papieżowi zmienili swoje życie i teraz pomagają rozwiązywać "problemy współczesnego człowieka" w tzw. terenie, tzw praca u podstaw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mate Re: Janowi Pawłowi II i Kościołowi Katolickiemu . IP: *.smk.gda.pl 10.10.03, 16:00 sz0rstki napisał: > Tak, tak, mate, reprezentujesz pogląd typowego konsumenta... > Chciałbyś żeby Papież cię nakarmił albo dał kaskę, nie dociera do ciebie > że ofertą może być również nadzieja, wiara, nauka czynienia dobra.. Myslalem ze religia / duchowni powinni dostarczac roli przewodnika do wartosci niematerialnych, spirytualnych w tym nadziei dla tych jednostek ktore nie sa tych wartosci pewni lub nie sa w stanie w do nich dotrzec na wlasna reke. Przejrzalem wnikliwie ta oferte Koscila, papieza i odrzucilem ja z odraza. ---- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Graga Re: Idol Polakow IP: *.ny325.east.verizon.net 10.10.03, 15:36 Malysz, Papież, a jeszcze wczesniej Golota. Papiez nawolywal do pokoju i nie tylko nic to nie dalo, ale po 25 latach jego podrozniczego pontyfikatuswiat jest tak straszliwie skonfliktowany, wlasnie na tle religijnym, jak chyba ostatni raz byl w sredniowieczu. Chrześcijanie - kontra muzulmanie; chrzescijanie( zwlaszcza katolicy), muzulmanie- kontra żydzi; katolicy -kontra protestanci, prawoslawie; szyici -kontra inni muzulmanie: hindu -kontra muzulmanie. Mimo niezliczonych pielgrzymej papieza do krajow afrykanskich to islam jest tam w ofensywie, a on jednak bardziej zagraza pokojowi na swiecie. Toze polska zmienila papiza w kult bozka nie znaczy, ze caly swiat tez tak uwaza. Wiecej determinacji, odwagi, odpornosci psychicznej wymaga dzialalnosc laureatki z Iranu niz obwozonego w luksusowych warunkach papieza. A ze o niej nie slyszeliscie, bo poza papiezem i Malysza niewiele was interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
warchol3 Uzyja jej jak uzyli Walese 10.10.03, 15:39 Posluzy ta nagroda zydom tak jak posluzyla im w rozwaleniu komuny w poslce. zrobili walese noblista i komune razwalil co pozwolio zydom przejac wladze w polsce. teraz zrobia to samo w iranie bo go nie moga rozpieprzyc militarnie w obecnej sytuacji. to by ich plan b. zygac mi sie chce na ta nagrode i na te zgrywki polityczne. nie jestem zagorzalym katolikiem ale Jan Pawel II chyba sie konkretnie przyczynil do pokoju i jakby zydzi mieli choc jednego ze swoich przywodcow religijnych takiego jakim jest papierz nie mielibysmy dzis wielu wojen ktore te sqrwiele powoduja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Uzyja jej jak uzyli Walese IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.10.03, 15:52 Jednym słowem lepsza komuna, niz Żydzi, tak ciemniaku? Odpowiedz Link Zgłoś
warchol3 Re: Uzyja jej jak uzyli Walese 10.10.03, 16:21 Gość portalu: Leszek napisał(a): > Jednym słowem lepsza komuna, niz Żydzi, tak ciemniaku? jeszcze matolku nie dorosles. nie rozumiesz polityki. lepiej aby zadnych z nich nie bylo. a co wedlug ciebie to ci tak lepiej za zydow - to jest narazie poczatek oni dopiero przejeli media w wladze w polsce - poczekaj jak zrobia z niej argentyne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwagier_maks SZALOM, warcholek! Zaraz bedzie szabes, IP: *.sdsl01.roc.ny.frontiernet.net 10.10.03, 16:45 przestaniesz pisac. Zapalisz swiece, pojesz karpia i czulent... Warchol3 JEST ZYDEM. Matka Rywka, ojciec Moniek. Koledzy ze szkoly potwierdzaja ze jest OBRZEZANY. Pare lat temu sie wychrzcil i dlatego teraz tak bluzga na zydow. Szalom. Odpowiedz Link Zgłoś
warchol3 Re: SZALOM, warcholek! Zaraz bedzie szabes, 10.10.03, 16:48 Gość portalu: szwagier_maks napisał(a): > przestaniesz pisac. Zapalisz swiece, pojesz karpia i czulent... > > Warchol3 JEST ZYDEM. Matka Rywka, ojciec Moniek. Koledzy ze szkoly potwierdzaja > > ze jest OBRZEZANY. Pare lat temu sie wychrzcil i dlatego teraz tak bluzga na > zydow. Szalom. narazie to ty syfie nadajesz z dzu jorku. moze robisz laskie swojemu dziadkowi zydoskiemu ktoremu dupe podcierasz . ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwagier_maks Wierszyk o warcholku od kolegow z podworka IP: *.sdsl01.roc.ny.frontiernet.net 10.10.03, 16:57 Nie denerwuj sie warcholek. Koledzy cie pamietaja. Na podworku mowili o tobie taki wierszyk: Koci koci lapci, pojedziem do babci, ale ani slowka, ze babcia zydowka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwagier_maks Warcholek, gdzie zgubiles NAPLETEK? IP: *.sdsl01.roc.ny.frontiernet.net 10.10.03, 17:00 I dlaczego koledzy z klasy maja twoja fotografie w jarmulce na glowie? Pamietaja, zes na drugie sniadanie mace przynosil! Odpowiedz Link Zgłoś
warchol3 Re: Warcholek, gdzie zgubiles NAPLETEK? 10.10.03, 17:10 Gość portalu: szwagier_maks napisał(a): > I dlaczego koledzy z klasy maja twoja fotografie w jarmulce na glowie? > Pamietaja, zes na drugie sniadanie mace przynosil! ty chyba matole nie zrozumiales moich postow i nie zauwazyles po ktorej stronie jestem. ha ha a teraz lec bo dziadek zydek wola - o 11.15 laske mu zawsze stawiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwagier_maks Warcholek, tu pisza ze poscisz w JOM KIPUR, IP: *.sdsl01.roc.ny.frontiernet.net 10.10.03, 17:20 chociaz sie przechrzciles. To dobrze. Nic sie nie martw, wy wiemy, ze naprawde jestes z nami chociaz tutaj lubisz sobie czasem poszumiec. Jak sam pisales - zyd zydem zawsze zostanie. Mama i tata byli z naszych i ty tez jestes nasz. Szalom, za rok w Jerozolimie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat A jak Arafat walczył (i walczy) o pokój??? IP: 152.75.142.* 10.10.03, 15:53 Zwłaszcza jak by im pomogł laureat pokojowej nagrody Nobla Yasser Arafat zaczynając FAKTYCZNIE walczyć o pokój. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Meerkat IP: *.ifn-magdeburg.de 10.10.03, 16:02 Papiez pewno bylby zazenowany. Nie sadze aby takiemu czlowiekowi jak on potrzebne byly nagrody.. One sa i tak zawsze dla innych. To polityka... Gdyby papiez dostal nagrode jego misja sklasyfikowana bylaby do dzialalnosci politycznej - stricte... i moim zdaniem przez to zubozona.. A tak docenia go ludzie i tak. W koncu to jest najwazniejsze.. Rozumiem troche te komisje choc powiem szczerze ze radykalowie muzulmanscy odbiora to jako prowokacje swiata zachodniego.. Wiec zaczyna sie wojna polityczna orient- occident. Spojrz na to z tej strony...Bo to jest fakt.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Meerkat IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.03, 16:41 Wczoraj powiedziano ze papiez bylby gotow nagrode odebrac. Nie wiesz czy bylby przy tym zazenowany. To jest tylko Twoje WYIDEALIZOWANE wyobrazenie o tym czlowieku. Robisz blad ktory robi wiekszosc Polakow: ten czlowiek zostal w Polsce wybielony do granic mozliwosci i zamkniety w gablotce przez zachwyconych wspolrodakow. Zrozum wreszcie: to jest polityk wysponujacy olbrzymia wladza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Nie IP: *.ifn-magdeburg.de 10.10.03, 16:49 Mogl byc znacznie gorszym Papiezem. I jeszcze cos. Skoro jestesmy na ty- skad Wiesz ze np ta Pani nie prowadzi swojego dzialania glownie po to aby realizowac SWOJE I WYLACZNIE SWOJE marzenia o karierze? Ja wcale nie idealizuje... To jest polityka. Zastanawiam sie tylko czy komisja podjela politycznie wlasciwa (dla siebie) decyzje. Inne rzeczy mnie tak nie rajcuja.. Wogole nagroda nobla to symbol- a ja wole oceniac sama niz poddawac sie opinii innych.. A co od innych laureatow to tez mam swoje opinie stad wartosc tej nagrody jest dla mnie np taka sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Nie IP: *.mnet-online.de 10.10.03, 19:13 Po pierwsze: prosze wybaczyc te besposredniosc formy - typowe dla ery komputera i internetu. Po drugie: nagroda dla tej pani jest na tyle zaskakujaca ze dopiero teraz bede mogl poznac to co do tej pory robila. Nie mniej jednak nalezy zalozyc ze tak prestizowa nagroda nie zostala przekazana osobie ktora zajmuje sie tylko realizacja WLASNYCH marzen. Nagroda pokojowa byla i jest ostro dyskutowana. Przy Walesie mowiono ze to najgorszy wybor jaki mogl zostac dokonany. Ten kto zna realia zycia w krajach takich jak Iran wie jak wazna jest dzialalnosc takich ludzi. Sczczegolnie gdy jest to kobieta. A teraz do Papieza. Czy podobne glosy odezwaly by sie gdyby papiez NIE byl Polakiem? Czy ten caly zamet nie swiadczy tylko o tym jak bezkrytyczni sa niektorzy w stosunku do tego czlowieka. Jak ktos napisal - w Polsce brak jest autorytetow. Idol jest tez niezly. Zrobilo sie tak ze wystarczy zdobyc slawe (chocby chwilowa) na arenie miedzynarodowej i juz niektorzy chca widziec w tym kims bozyszcze godne wszystkich nagrod tego swiata. Nie zapominajmy: Papiez jest politykiem wysokiej klasy. Z wyrazami szacunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Idol Polakow IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.10.03, 15:50 "Fakt, że pokojową nagrodę Nobla otrzymała kobieta i muzułmanka, jest powodem wielkiego zadowolenia" - powiedział anonimowy przedstawiciel Watykanu. To dedykuje zarówno zapalczywym obrońcom Papieża posługującym się zgoła niechrześcijańskimi argumentami, jak i głupim ich przeciwnikom, którzy zamiast cieszyć się z dokonanej nominacji, nie kryją Schadenfreude, że "papa" (to pogardliwie)nie otrzymał nagrody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Bardzo dobry wybor. IP: *.vf.shawcable.net 10.10.03, 15:52 Papiezowi moze nalezy sie Nobel ale tak naprawde bylby to jeszcze jeden nic nie znaczacy gest.Dla S.Ebadi nagroda pozwoli umocnic jej pozycje w Iranie. Fanatyczni przywodcy Iranu nie beda teraz mogli zignorowac jej dzialalnosci bo o nobliste upomni sie caly swiat jesli bedzie szykanowana. Niktorzy forowicze mowia "ktoz ja zna" no wlasnie dlatego ze nikt jej nie zna trzeba bylo aby zaistniala w swiadomoci swiatowej opini bo to da jej wieksza sile przebicia w jej pracy dla praw czlowieka. Jestem przekonany ze papiez uwaza tak samo i na pewno szczerze cieszy sie z nominacji Ebadi bo nie jest fanatykiem jak wszyscy wielbiciele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Bardzo dobry wybor. IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.10.03, 15:53 Myślę, ze masz rację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złodziej Re: Bardzo dobry wybor. IP: 80.51.244.* 10.10.03, 16:01 Moim zdaniem Jan Paweł II jest jedną z ostatnich osób, które mogą dostać pokojowego "nobla". Moim typem jest Paul McCartney, który zrobił dla pokoju więcej niż wszyscy rozważani do otrzymania tego wyróżnienia ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Bardzo dobry wybor. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 16:29 > Moim zdaniem Jan Paweł II jest jedną z ostatnich osób, które mogą dostać > pokojowego "nobla". Moim typem jest Paul McCartney, który zrobił dla pokoju > więcej niż wszyscy rozważani do otrzymania tego wyróżnienia ludzie. To już prędzej Yoko ONo, która dla pokoju się nawet rozebrała i to w wieku 70 lat. A McCartney to zdaje się wybitny muzyk, ale wyjątkowy burak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urthona Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi IP: *.proxy.aol.com 10.10.03, 15:58 Bardzo sie ciesze ze ta Pani dostala Nobla, a nie scierpietniczaly idol polskiej masowej kultury (czyli lenistwa umyslowego) i ich skostniala instytucja.Przynajmniej nie urosna Polakom nastepne piorka na wybujalym egoizmie. I mam nadzieje ze takich pan jak Shirin Ebadi bedzie na swiecie coraz wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sydonia nagroda nagroda IP: *.uclan.ac.uk / *.uclan.ac.uk 10.10.03, 16:07 Moze i tam Pani zasluzyla na nagrode, choc nie wstydze sie przyznac, ze malo o niej slyszalam... Jednak to Papiez (choc zarliwa katoliczka nie jestem), powinien dostac ta nagrode... Nie wiadomo, czy ...bedzie mial jeszcze okazje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zach Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi IP: *.man.polbox.pl 10.10.03, 16:08 Również mam taką nadzieję, ale takich jak Ty powinno być coraz mniej, którzy w ten sposób obrażają uczucia religijne innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Bardzo dobry wybor IP: *.vf.shawcable.net 10.10.03, 16:35 Jestem w stanie zrozumiec frustracje wielu Polakow ktorzy postrzegaja papieza w negatywnym swietle. Oczywiscie taki obraz JP II sworzyli jego fanatyczni wielbiciele ktorzy nie zdaja sobie sprawy z tego jaka wyrzadzaja papiezowi niedzwiedza przysluge. Nienawisc do papieza jest wynikiem przesadnego eksponowania jego osoby. Poniewaz mieskam za granica nie jestem na codzien bombardowany balwochwalczymi wiesciami o papiezu. Rozumiem ze nawet jego zwolennicy maja po uszy sluchania kolejnych unizonych wiadomosci. Nie zmienia to jednak faktu ze papiez dla Polski i dla Polakow szczegolnie zyjacych poza krajem urodzenia bardzo wiele znaczy. W Ameryce prawie wszyscy kojarza Polakow z papiezem i Walesa.Przed wyborem papieza i przed solidarnoscia malo kto w Ameryce wiedzial o istnieniu Polski tak jak my nie wiemy prawie nic o jakims malym afrykanskim panstewku.Z tego tez powodu my jako Polacy nie powinnismy obrzucac blotem naszych wielkich narodowych postaci bo to b.zle swiadczy o nas jako o narodzie. Papiez i Walesa bez wzgledu na to czy ich lubimy czy nie sa najwazniejszymi osobistosciami polskimi na przelomie wiekow i to trzeba rozumiec i cenic.Wszystkim tym ktorym wychodzi piana na usta na samo wspomnienie o papiezu i Walesie proponuje dokonac chocby w malenkiej czesci tego co ci ludzie zrobili.Krytykowac kazdy potrafi (Polak Polaka szczegolnie).Trudniej jest zrobic cos wielkiego na taka skale jak to im sie udalo.Malkontenci przestancie kalac swoje gniazdo a swoja energie zuzyjcie do robienia czegos pozytywnego bo tylko pozytywne rzeczy maja na tym swiecie jakis sens.Zlosc,nienawisc zabijaja tych ktorzy je rozsiewaja. Odpowiedz Link Zgłoś
yagnieszka Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi 10.10.03, 17:14 Gość portalu: urthona napisał(a): > Bardzo sie ciesze ze ta Pani dostala Nobla, a nie scierpietniczaly idol > polskiej masowej kultury (czyli lenistwa umyslowego) i ich skostniala > instytucja.Przynajmniej nie urosna Polakom nastepne piorka na wybujalym > egoizmie. > I mam nadzieje ze takich pan jak Shirin Ebadi bedzie na swiecie coraz wiecej. * Urthona - tez tak uwazam. Bardzo sie ciesze, ze 11 kobieta otrzymala w tym roku Pokojowa Nagrode Nobla i po raz pierwszy jest to kobieta muzulmanska. Idea tej nagrody jest aby otrzymywali ja "dreamres", ktorzy beda inspirowac kolejnych dzialaczy na rzecz pokoju. Jestem pewna, ze dla wielkiej rzeszy kobiet z - nie tylko! - muzulmanskiego swiata, Shirin Ebadi stanie sie wzorem do nasladowania. * Ciekawa jestem czy Czesi tez sa tak zawiedzeni tym, ze Vaclav Havel nie otrzymal Pokojowego Nobla w tym roku - wedlug wielu notowan, mial wieksze szanse niz JPII. Jestem mocno zdegustowana komentarzem Walesy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sztiwi Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi IP: 212.69.67.* 10.10.03, 16:09 jeszcze tego brakowalo, zeby za obskurantyzm dawali nobla. a o pokoju to gledzil rowniez na okraglo brezniew i co, tez zasluzyl sobie na nobla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwinka popieram Ojca Swietego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 16:17 kliknij na moja stronke, sa tam fotki z moich licznych podrozy, min do Watykanu i Rzymu!! galeria-malwinki.prv.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś