Dodaj do ulubionych

Prawda o Ukraińcach w Polsce

30.11.25, 19:20
Mamy tutaj forumowiczów narzekających okropnie na Ukraińców.
Tymczasem prawda o nich w Polsce jest taka:
W przygniatającej większości pracują, integrują się z Polakami, znają nasz język, ale wciąż zarabiają znacznie mniej od nas. Najnowsze badanie Narodowego Banku Polskiego pokazuje, jak polska gospodarka czerpie z aktywności ekonomicznej migrantów zza naszej wschodniej granicy. Poniżej prezentujemy twarde dane.

I to potwierdzam gdyż od wielu lat stykałem się z Ukraińcami w swojej pracy nawet jeszcze na długo przed ich pełnoskalową wojną z Moskwą.
Teraz jest ich znacznie więcej w naszym kraju ale znaczna większość z nich pracuje i dobrze posługuje się językiem polskim.
Jest z nich duży pożytek, a czarne owce zdarzają się w każdym społeczeństwie.
Tak więc tak trzymać Ukraińcy.
Obserwuj wątek
    • j-k ekonomicznie - masz racje 30.11.25, 19:35
      kilka milionow Polakow wyjechalo do pracy na Zachod.

dwa miliony Ukraincow przyjechalo, pracuja i wypelniaja te ekonomiczna luke..

- konsekwencje polityczne na przyszlosc sa dla naszego kraju nieznane - zobaczymy.

J.K.
      ekonomista
      45 lat w polityce.
      • jorl11 Re: ekonomicznie - masz racje 30.11.25, 19:47
        j-k napisał:

> kilka milionow Polakow wyjechalo do pracy na Zachod.
        >
        > dwa miliony Ukraincow przyjechalo, pracuja i wypelniaja te ekonomiczna luke..

Obywateli ukrainskich aktualnie w Polsce jest sporo ponizej 1 miliona drogi j-k.
        Mowie o tych co w Polsce zyja a nie przez nia przejechali dalej.

Staraja sie nastepni do DE wyjechac z Polski tez ale sa administracyjne przeszkody w tym.
        Przed tygodniem, w niedzielem widzialem na granicy polsko-niemieckiej Kostrzyn zatrzymana przez policje niemiecka furgonetke na znakach ukrainskich nie wiem czy ich dalej puscili ale stali i byli kontrolowani. Siedzieli w nich, tak przez brudne szyby widzialem, kilku mlodych mezczyzn. To zapewne ci ktorym od sierpnia wolno z Ukrainy zwiac. 18..22 lat.
        Trwalo troche bo paszporty musiali wyrobic, biometryczne napewno ale teraz zwiewaja z Ukrainy.
    • stefan4 Re: Prawda o Ukraińcach w Polsce 30.11.25, 19:36
      mateusz572:
      > Tak więc tak trzymać Ukraińcy.

Podpisuję się pod tą ,,prawdą''.

A łyżkę dziegciu do niej dodajemy my sami. Kilka razy już napotkałem na Ukrainkę zatrudnioną w jakimś barze czy innych usługach na zwykłe 8 godzin dziennie i zarabiającą poniżej ustawowego minimum (obecnie 4666zł/miesiąc brutto). One i tak były zadowolone, że coś mają — ale ja nie rozumiem, jak księgowość pracodawcy radziła sobie z takimi nieprawidłowościami.

Oszczędzanie na pracowniku dlatego, że on jest w sytuacji przymusowej, wydaje mi się obrzydliwe.

- Stefan
      • j-k istotnie... 30.11.25, 19:44
        stefan4 napisał:
        > Oszczędzanie na pracowniku dlatego, że on jest w sytuacji przymusowej, wydaje mi się obrzydliwe.

w polityce czesto sie z Toba nie zgadzam - bo jestes tkzw. "Pieknoduchem"

- ale tu masz racje.
        kazdy oficjalnie pracujacy musi otrzymywac ustawowe minimum.
      • felusiak1 Re: Prawda o Ukraińcach w Polsce 01.12.25, 02:05
        Jeśli stawka godzinowa wynosi 30,50 PLN to daje 5286 xłotych i 66 groszy na miesiąc.
    • petronella.kozlowska Prawda o Ukraińcach w Anklam 30.11.25, 20:21
      20 km od granicy polskiej

Wczesnym rankiem funkcjonariusze zostali wezwani do schroniska dla uchodźców w celu zbadania kradzieży. W trakcie śledztwa, 21-letni Ukrainiec przyjechał samochodem i stał się agresywny wobec funkcjonariuszy. Policjanci rozpoznali go, ponieważ nie miał prawa jazdy. Po tym, jak funkcjonariusze zwrócili na niego uwagę, około 15 innych Ukraińców, w tym jego matka i 34-letni mężczyzna, który wcześniej został aresztowany za kradzież, stanęło w jego obronie. Aby obronić się przed atakami fizycznymi, funkcjonariusze musieli użyć gazu pieprzowego i pałki. Według NDR, podczas sprzeczki ranny został ochroniarz.

www.ndr.de/nachrichten/mecklenburg-vorpommern/vorpommern/polizeieinsaetze-am-anklamer-bahnhof-und-in-fluechtlingsunterkunft,mvregiogreifswald-2062.htmló
      • borrrka Kto pamięta lata 80 w Rajchu 01.12.25, 09:47
        Nasi ludzie (polscy, by było jasne - bo bywam Żydem, Ukraińcem - byłem nawet żydowskim banderowcem:) pokazali na co ich stać.
        Oceniam ilość skrajnej hołoty - wiecznie pijanej, kradnącej po sklepach, rzygającej z okien Hajmu dla "azylantów na 10%.
        Reszta dążyła do jakiejś stabilizacji "na pochodzenie", na azyl, Duldung.
        Ci "stabilni" prędzej, czy później znikali z pola widzenia.
        Część wracała do Kraju Ojczystego, albo wyjeżdżali za 7 mórz.
        Znam te niuanse na wylot, bo poproszono mnie na tłumacza, a prosiła instytucja jakiej się nie odmawia.
        Otóż Ukraińcy są identyczni, a znam doprawdy z pierwszej ręki.

Ukraińscy uciekinierzy są podobnym zjawiskiem, ze swą patologią, swymi ambicjami i swymi sukcesami.
        Nawet podobna trauma do nadwiślańskich sprzed paru lat - jak nie dać się wpisać na kurs językowy
        • borrrka PS. Albo odwrotnie 01.12.25, 09:50
          Jak szybko dostać się na dobry kurs:)
          • petronella.kozlowska Re: PS. Albo odwrotnie 01.12.25, 11:33

www.klonovsky.de/wp-content/uploads/2022/03/5341479796598749545_121-768x440.jpg

www.tz.de/muenchen/stadt/ukraine-krieg-fluechtlinge-muenchen-polizei-kampfhund-zug-hauptbhanhof-91403990.html

• caesar_pl Re: Prawda o Ukraińcach w Anklam 01.12.25, 12:20
        Winna jest ukraińska propaganda wyższości Ukraińca nad Niemcem.W końcu Ukraina broni niemieckiej demokracje przed rosyjskim zaborem.Takze w ten sposob tlumacza wojne na Ukrainie niemieckie media.To dotyczy nie tylko Niemca ale całego Zachodniego Świata,ktorego Ukraincy bronia przed rosyjska agresja.W Niemczech Ukraincow uwaza sie za Sonderflüchtlinge czyli Specjalni albo wyjatkowi Nachodzcy,ktorzy bez problemu podjeżdżają swoim Porsche pod Arbeitsamt i kasują social czyli mieszkanie,ciepla woda,ogrzewanie na koszt państwa plus już nie 563 euro do łapy na zycie lecz 460 euro.

Jak bedac w Polsce zwrocilem dziecku ukrainskiemu ktory na rowerku wjechal na moje podworko by powiedzialo Dzien Dobry to za pare minut przyleciala matka Ukrainka i demonstracyjnie klaniajac sie pare razy powiedtziala Dzien Dobry,Dzien Dobry.
        No co to jest?Argancja Francja sie mowilo,teraz sie mowi Arogancja Banderowska.
      • borrrka I jeszcze zapomniałem o jednym rozwiązaniu 01.12.25, 12:48
        Dotyczyło w zasadzie tylko śląskich aussiedlerów, którym przysługiwała pożyczka na zagospodarowanie, tzw. Darlehn - po aussiedlersku "darling".
        Na owe czasy w Bolandzie to było dużo kasy.
        No więc, jak już nic nie wychodziło, pozostawała opcja Darling i na Polska!.

Za parę tysięcy DM w rodzinnym familoku dało się żyć parę lat:)
        • caesar_pl Re: I jeszcze zapomniałem o jednym rozwiązaniu 01.12.25, 13:38
          Darlehen dla Aussiedlera wynosil w 1988 6 tys DM,rata platna po 2 latach.Kuchnia 4,5 metra z wbudowanymi pralka,maszyna do mycia naczyn,mikrowela kosztowała ok 5000 DM.
          Mikrowela w tamtych czasach uchodzila w Polsce za niebezpieczna i trujaca.
          Dzisiaj podobna kuchnia koszuje 5000 euro,dla niemeickiej rodziny robotniczej to troszke ponad ich miesieczny sredni dochod,dla Polskiej rodziny to co najmniej 22 tys zl.Chyba troszke drozej niz w Niemczech?
        • monalisa2016 Re: I jeszcze zapomniałem o jednym rozwiązaniu 01.12.25, 14:03
          borrrka napisał:

> Dotyczyło w zasadzie tylko śląskich aussiedlerów, którym przysługiwała pożyczka
          > na zagospodarowanie, tzw. Darlehn - po aussiedlersku "darling".
          > Na owe czasy w Bolandzie to było dużo kasy.
          > No więc, jak już nic nie wychodziło, pozostawała opcja [b]Darling i na Polska![
          > /b].
          >
          > Za parę tysięcy DM w rodzinnym familoku dało się żyć parę lat:)
          >
          Co za reakcja? Co za zlosliwosc?
          Przeciez on napisal tak jak sprawa wyglada!
        • petronella.kozlowska Re: I jeszcze zapomniałem o jednym rozwiązaniu 01.12.25, 14:06
          borrrka pieprzy
          • borrrka Znam każdy szczegół 01.12.25, 14:25
            Cziste Nimce, nawet te z soldbuchem ujka zawsze wymagały tłumacza:)

Standardowy górnośląski aussiedler był (dziś to już nie wiem) niebywale komiczną postacią.
            • caesar_pl Re: Znam każdy szczegół 01.12.25, 15:24
              Ale ci musieli Oberschlesier zajsc za skore.No niestety ale w tamtych czasach my Oberschlesier w Niemczech czulismy sie Übermenschen.Winny byl Sprachkurs,gdzie nam przez 10 miesiecy wbijano w glowe ze my ze wzgledu na historie i niedole mamy wiecej praw niz miejscowi.To pomagalo nam oczywiscie w obejsciu z Niemcami,ale nie pomagalo w obejsciu z Polakami w Niemczech.Byli dla nas prymitywnymi Poltoniami.
              • borrrka Na dziwny kurs chodziłeś 02.12.25, 11:29
                Nauczyciele niemieccy to lewacy, przynajmniej udają i żaden by się nie odważył pisnąć krytycznie na lekcji na temat imigrantów.
                Do dziś tak mają.
                Chyba, że miałeś jakiś kurs dla Jungvolku:)
            • jorl11 Re: Znam każdy szczegół 01.12.25, 19:48
              borrrka napisał:

> Cziste Nimce, nawet te z soldbuchem ujka zawsze wymagały tłumacza:)
              >
              > Standardowy górnośląski aussiedler był (dziś to już nie wiem) niebywale komiczn
              > ą postacią.

Czemu klamiesz? Przeciez Ty jaki nielegalny migrant wg dzisiejszych nazw czyli azylant w Niemczech w latach 80tych siedziales w innym obozie jak Aussiedlerzy. I chodziles do innych urzedow. Wiec jak miales byc tlumaczem? W urzedzie, tak sugerowales ze byles takim.

borrrka napisał:
              > Znam te niuanse na wylot, bo poproszono mnie na tłumacza, a prosiła instytucja
              > jakiej się nie odmawia.
    • privus Re: Prawda o Ukraińcach w Polsce 03.12.25, 01:49
      Trudno mi się wypowiadać na ten temat, ale opinie znajomych zatrudniających ich są raczej mieszane, czemu raczej się nie dziwię. Nie inaczej wyglądała opinia o masowej migracji Polaków na Zachód. Przyczyn tego jest wiele i uogólnianie tego zjawiska nie jest właściwym podejściem do tego zjawiska.
      • 1.melord Re: Prawda o Ukraińcach w Polsce 03.12.25, 09:23
        To V kolumna...miinister polskiego MSW ktorego dziadek byl w UPA wspiera widlarzy podobnie jak Kowal i kilku innych
        Deportowac...
        • stefan4 Re: Prawda o Ukraińcach w Polsce 03.12.25, 09:37
          1.melord:
          > Deportowac...

Do Australii?

- Stefan
          • mateusz572 Re: Prawda o Ukraińcach w Polsce 03.12.25, 10:44
            stefan4 napisał:

> 1.melord:
            > > Deportowac...
            >
            > Do Australii?
            >
            > - Stefan

Do Australii na pustynię bo pustyń tam ci dostatek.
            Poprawią sobie gęstość zaludnienia.
            • stefan4 Re: Prawda o Ukraińcach w Polsce 03.12.25, 10:57
              mateusz572:
              > Do Australii na pustynię bo pustyń tam ci dostatek.

Tylko że ja nie wiem, kogo on chce sobie na tą swoją pustynię sprowadzić. Napisał ,,miinister polskiego MSW ktorego dziadek byl w UPA wspiera widlarzy podobnie jak Kowal i kilku innych'' i dopiero potem kazał ,,deportować''. I nie doprecyzował, czy przysłać mu
                  • miiinistra, czy
                  • dziadka, czy
                  • widlarzy, czy
                  • Kowala.

mateusz572:
              > Poprawią sobie gęstość zaludnienia.

Poprawią? A jakie przewagi ma pustynia zaludniona nad pustynią pustą?

- Stefan
        • pijatyka Re: Prawda o Ukraińcach w Polsce 03.02.26, 14:10

Sam jesteś V kolumna - kacapska.

• perla.roztocza Re: Prawda o Ukraińcach w Polsce 03.02.26, 16:25
      mateusz572 napisał:

> Teraz jest ich znacznie więcej w naszym kraju ale znaczna większość z nich prac
      > uje i dobrze posługuje się językiem polskim.

z tym językiem to różnie bywa.
      Zatrudniałem 2 Ukrainki, teraz są u siebie.
      Jedna z nich dzwoni do mnie z Ukrainy z życzeniami świątecznymi lub z powodu innych okolicznościowych sytuacji.
      Otóż za grzyba nie mówi po polsku a była tu parę lat właśnie.
      • mateusz572 Re: Prawda o Ukraińcach w Polsce 03.02.26, 17:15
        perla.roztocza napisał(a):

> mateusz572 napisał:
        >
        > > Teraz jest ich znacznie więcej w naszym kraju ale znaczna większość z nic
        > h prac
        > > uje i dobrze posługuje się językiem polskim.
        >
        > z tym językiem to różnie bywa.
        > Zatrudniałem 2 Ukrainki, teraz są u siebie.
        > Jedna z nich dzwoni do mnie z Ukrainy z życzeniami świątecznymi lub z powodu in
        > nych okolicznościowych sytuacji.
        > Otóż za grzyba nie mówi po polsku a była tu parę lat właśnie.

Nie twierdzę, że wszyscy chętnie się uczą. Wśród Polaków także tacy się trafiali, którzy za granicą przesiedzieli szmat czasu a w ichniejszym języku ani be ani be ani kukuryku.
        Jednakże z wieloma Ukraińcami, z którymi się zetknąłem radzili sobie bardzo dobrze z językiem polskim.
    • jk2007 Re: Prawda o Ukraińcach w Polsce 03.02.26, 16:33
      Luksusowe auta na ukraińskich blachach, mieszkania kupowane za gotówkę, prywatne szkoły i restauracje, w których króluje język rosyjski. Warszawa zmienia się w "małą Moskwę".
      • perla.roztocza Re: Prawda o Ukraińcach w Polsce 03.02.26, 16:48
        jk2007 napisał:

> Luksusowe auta na ukraińskich blachach, mieszkania kupowane za gotówkę, prywatn
        > e szkoły i restauracje, w których króluje język rosyjski. Warszawa zmienia się
        > w "małą Moskwę".

na coś trzeba wydać pieniądze jakie alianci wysyłają na im na wojnę.
        Amerykanie już zaczęli grymasić, że połowa z tej pomocy jest rozkradana właśnie.
      • mateusz572 Re: Prawda o Ukraińcach w Polsce 03.02.26, 17:08
        jk2007 napisał:

> Luksusowe auta na ukraińskich blachach, mieszkania kupowane za gotówkę, prywatn
        > e szkoły i restauracje, w których króluje język rosyjski. Warszawa zmienia się
        > w "małą Moskwę".

Generalizujesz celem skłócenia Polaków z Ukraińcami. Widzisz jak perełka się rzuciła na Ukraińców traktując twoją informację jako normę o Ukraińcach - post poniżej.
        To o czym piszesz zrzynasz z wyborczej a propos osiedla Wilanów w Warszawie.
        Jest tak drogi prorosyjski kolego: w każdym kraju trafiają się bogatsi. Są także w Polsce. Oni pierwsi zwialiby z Polski gdyby kacapy zaatakowały Polskę. Mają pieniądze mają kasę na nieruchomości za granicą z dala od konfliktu,
        Natomiast multum Ukraińców, tych przeciętniaków pracuje w Polsce nie prosząc się o łaskę.
        A teraz przytoczą post obiektywnego Warszawiaka, pewnie nawet mieszkańca osiedla Wilanów:

"Mieszkańca Miasteczka Wilanów najbardziej zawsze boli, gdy sąsiad ma lepszy samochód, większe mieszkanie. A jak jest to Ukrainiec, to boli po tysiąckroć! Wtedy każde słowo takie Ukraińca, każdy gest i każde spojrzenie jest obraźliwe dla mieszkańca Miasteczka Wilanów. Co innego gdy Ukrainiec jest biedny, ma gorszy samochód, mniejsze mieszkanie, najlepiej gdzieś dalej, wtedy mieszkaniec Miasteczka Wilanów może dać mu hojnie niepotrzebną już kurtkę, a nawet zagada przyjaźnie pytając „No i jak się u nas mieszka?”

Lub innego Warszawiaka:

"Mam uczniów z Ukrainy (wszyscy bardzo grzeczni, często bardziej niż polscy koledzy/koleżanki), dzieci spotykam w domu kultury, znam wiele Ukrainek sprzątających mieszkania - nie spotkałem żadnych wykrętów, chuliganów, czy arogantów. Może miałem szczęście ale oznacza to że nawet jeśli są tacy jak w Wilanowie to są też i inni. Gdyby wierzyć w stereotypy to według niemieckich z przed 1989, jesteśmy narodem złodziei samochodów i wyłudzaczy socjalu - ktoś z was się podpisze?"

Pod tym drugim postem na pewno podpisze się jorłow.
        • jk2007 Re: Prawda o Ukraińcach w Polsce 03.02.26, 20:13
          W ostatnich dniach politycy Konfederacji zwracali uwagę na planowane wydatki budżetowe związane z utrzymaniem systemu świadczeń dla obywateli Ukrainy. Ich zdaniem rządowe zapowiedzi „wygaszania” pomocy nie oznaczają faktycznego ograniczenia kosztów, lecz kontynuację finansowania w kolejnych latach.
          Poseł Andrzej Zapałowski odniósł się do tych kwestii we wpisie w mediach społecznościowych. „Taka jest rzeczywistość, likwidują porodówki, brak środków na szpitale a…. rząd Tuska »wygasza« pomoc dla UA? W rzeczywistości kontynuacja: 3,6 mld w 2026, 4,3 mld w 2027, >4 mld rocznie później – razem 40 mld w 10 lat na 800+, zasiłki itp.” – napisał.
          Do sprawy odniósł się również Paweł Usiądek, który zakwestionował narrację rządu dotyczącą zmian w przepisach. „40 miliardów dla obywateli Ukrainy. Rząd nazywa to »wygaszaniem pomocy«. Rząd proponuje »wygaszanie« wsparcia socjalnego dla cudzoziemców. Nie jest to jednak żadne wygaszanie rozwiązań wynikających z ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy, lecz ich faktyczna kontynuacja” – stwierdził.

W swoim komentarzu Usiądek wskazał, że zgodnie z dostępnymi dokumentami w 2026 roku wydatki budżetowe na ten cel mają wynieść niemal 3,6 mld zł, w 2027 roku około 4,3 mld zł, a w 2028 roku około 4 mld zł. W kolejnych latach kwoty mają przekraczać 4 mld zł rocznie, co w perspektywie dekady daje łącznie około 40 mld zł.
          Polityk zestawił te dane z sytuacją finansową systemu ochrony zdrowia. „Dzieje się to w sytuacji, gdy Narodowy Fundusz Zdrowia zmaga się z dramatycznym niedoborem środków, a pacjenci czekają miesiącami na leczenie” – napisał. Wskazał również, że środki te obejmują finansowanie szerokiego katalogu świadczeń socjalnych, takich jak 800 plus, aktywny żłobek, dobry start, pomoc społeczna, zasiłki rodzinne oraz świadczenia opiekuńcze i rodzicielskie.
        • taki-sobie-nick Re: Prawda o Ukraińcach w Polsce 03.02.26, 20:59

> Generalizujesz celem skłócenia Polaków z Ukraińcami.

Przestańcie z tym p...leniem. Skłócenia Polaków z Ukraińcami? A od kiedy to my się tak rzekomo kochamy? Bardzo kochałeś Ukraińców przed wojną?
          • privus Re: Prawda o Ukraińcach w Polsce 03.02.26, 21:13
            Ta przedwojenna "miłość" spowodowana została została zupełnie innymi przyczynami, o których obydwie strony starannie milczą.
            • j-k nieprawda 05.02.26, 16:55
              privus napisał:

> Ta przedwojenna "miłość" spowodowana została została zupełnie innymi przyczynam
              > i, o których obydwie strony starannie milczą.

nie prawda.
              tylko Ukraincy milcza na ten temat. Polacy te kwestie jednak czasem podnosza..
              • privus Re: nieprawda 05.02.26, 19:55
                Czasem i to w sposób nie zupełnie wyczerpujący to zagadnienie. Dawniej nie wiele wiedziałem o przyczynach tego konfliktu składając to na karb zapisanych w historii dawnych wydarzeń. Nieco inny obraz ukazał się po analizie sytuacji od I wojny światowej do końca II wojny. Mieszkając w Niemczach zapewne masz większy dostęp do źródłowych materiałów, by spojrzeć na ten problem z dystansu.
    • jk2007 Re: Prawda o Ukraińcach w Polsce 05.02.26, 16:42
      Dalej zbieracie datki dla ukrów? albo agregaty:) Jutro będą na allegro:) albo OLX:)
      • j-k mozliwe 05.02.26, 16:56
        jk2007 napisał:

> Dalej zbieracie datki dla ukrów? albo agregaty:) Jutro będą na allegro:) albo O
        > LX:)

mozliwe.
        a jesli nawet - to co to Cie obchodzi - propagandzisto ?
    • jk2007 Re: Prawda o Ukraińcach w Polsce 05.02.26, 20:33
      Podczas wizyty w Kijowie premier Donald Tusk poinformował o finalizowaniu 48. pakietu polskiej pomocy wojskowej dla Ukrainy. Pakiet o wartości około 200 mln zł.
      • pijatyka No i super, brawo Tusk. 06.02.26, 10:44
        jk2007 napisał:

> Podczas wizyty w Kijowie premier Donald Tusk poinformował o finalizowaniu 48. p
        > akietu polskiej pomocy wojskowej dla Ukrainy. Pakiet o wartości około 200 mln z
        > ł.
    • jk2007 Re: Prawda o Ukraińcach w Polsce 09.02.26, 10:07
      „Bardzo przykre, że polski naukowiec dokonuje apologii zbrodni komunistycznej i czystki etnicznej” – stwierdził wiceminister nauki Andrzej Szeptycki, z pochodzenia Ukrainiec, odnosząc się do słów prof. Stanisława Żerki, który pochwalił akcję „Wisła”, nazywając ją polską racją stanu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka