IP: *.acn.pl 22.10.03, 12:35
Minął juz chyba z tydzień, kiedy napisałaś coś o pięcioletnich palestyńskich dzieciach jako zabójcach.

Powstrzymałem się od wyrażenia pierwszych reakcji (a trafił mnie szlag); zresztą było ich tu dużo. Moje odczucie: te słowa pochodziły od kogoś z jakiegoś innego świata, którego wartości nie są mi znane.

Odnoszę wrażenie, że czas już, żebyś określiła wyraźnie, co miałaś na myśli, kiedy wypowiadałaś to zdanie. Ja miałbym wtedy być może szansę na odbudowę szacunku dla Twojej osoby. (Nie wykluczam, że także inni uczestnicy Forum). Czy to była Twoja na zimno przemyślana opinia, czy niezręcznie sformułowana fraza?

Możesz przy tym zdaniu trwać.

Ale też możesz się z niego wycofać. Bez tego - a wypowiadam to z żalem - będę musiał zrezygnować z codziennej wymiany tych paru zdań z Tobą. W konsekwencji - wycofać się z tego miejsca, zapewne zresztą ku uldze wielu.

C.

PS. Wszystkich amatorów grubych słów proszę usilnie o nieumieszczanie żadnych komentarzy w tym wątku. Proszę też o niewyprzedzanie odpowiedzi Dany33.

Z góry dziekuję,

C.
Obserwuj wątek
    • Gość: dana33 Re: Do Dany33 IP: *.jazo.org.il 22.10.03, 12:49
      mozesz mi zacytowac co powiedzialam? powiedzialam przez ten tydzien mase
      roznych rzeczy i nie wiem o ktora z moich wypowiedzi ci chodzi.
      • d_nutka Re: Do Dany33 22.10.03, 12:53
        Gość portalu: dana33 napisał(a):

> mozesz mi zacytowac co powiedzialam? powiedzialam przez ten tydzien mase
        > roznych rzeczy i nie wiem o ktora z moich wypowiedzi ci chodzi.

to zdanie CCCP wyrwał z kontekstu pewnej całości
        d_
        • Gość: marcin 5 letni mordercy IP: 62.233.188.* 22.10.03, 12:54
          jeśli ktoś ma 5 lat i zabije z karabinu, to jest mordercą

człowieka sie określa za czyny a nie za to kim jest
          • Gość: CCCP Re: 5 letni mordercy IP: *.acn.pl 22.10.03, 13:11
            Odpowiadam ci, szanowny pajacu, w drodze wyjątku.

Po pierwsze: jeśli 5-latek zabija (co się zdarza), jest niewątpliwie mordercą. Niedawno zabił taki swoją bodaj siostrę. Ale w oczach prawa we wszystkich cywilizowanych krajach świata pozostaje dzieckiem.

Po drugie: należałoby udokumentować obecność pięciolatków-zabójców w Izraelu/Palestynie. Próba zrobienia czegoś takiego naraża na śmieszność. I nawet na więcej.

To tyle.
            • goldbaum Re: 5 letni mordercy 22.10.03, 13:21
              Gość portalu: CCCP napisał(a):

> Po drugie: należałoby udokumentować obecność pięciolatków-zabójców w
              > Izraelu/Palestynie. Próba zrobienia czegoś takiego naraża na śmieszność.
              > I nawet na więcej.

Chyba ciebie antysemito! Czy nie widziales stert linkow, ktore podala dana???
              photohumor.com/middleeast.htm
              Czyz to jeszcze za malo jako dowod na to, ze 5-latki palestynskie sa mordercami
              i to "MASOWYMI"???
        • Gość: CCCP Do D_nutki IP: *.acn.pl 22.10.03, 13:04
          Nie D_nutko, nie wyrwane z całości.

Powinnaś zrozumieć, że chcę na tym Forum zachować coś ważnego.

C.
          • goldbaum Re: Do CCCP 22.10.03, 13:07

> Powinnaś zrozumieć, że chcę na tym Forum zachować coś ważnego.

Nie mac, bo wszyscy widzimy twoje bezczelne manipulacje!

• Gość: mirmil CALY CYTAT I LINK IP: *.uBRgrb01.supercable.es 22.10.03, 12:56
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=8528591&a=8550856
      nu, jak moje dzieci beda zabijac, to juz nie beda dziecmi. juz beda doroslymi
      ludzmi. ich dzieci zabijaja juz w wieku 5-17 lat i to masowo. dlatego nie moge
      widziec ich dzieci jako swoich dzieci, paniatno, scheissbaumku? jak ich dzieci
      beda mi ustepowac miejsce w ich autobusie do ktorego wejde ze siwadomoscia ze
      rowniez wyjde cala i zdrowa, wtedy bede mogla traktowac ich dzieci jako moje
      dzieci. paniatno scheissbauku? nie, nie, ja wiem ze nie paniatno, nu nie
      kazdemu pan bog dal, scheissbaumku. tobie nie dal.

(ostatnie slowa tego postu moze przemysl, danka, w kontexcie twoich niedawnych
      przemyslen o kulturze dyskusji)
      • Gość: CCCP Re: CALY CYTAT I LINK IP: *.acn.pl 22.10.03, 13:02
        Tak, to ten post.
      • Gość: dana33 do cccp IP: *.jazo.org.il 22.10.03, 13:15
        nu, poczekalam, az ty przyslesz mi link, o jaka wypowiedz ci chodzilo, ale nie
        zrobiles tego. zrobil to za ciebie twoj przyjaciel mirmil, i z jego
        watka "gwoli....." zrozumialam, ze to wlasnie o ta wypowiedz ci chodzi.

dla wyjasnienia, to zdanie: "nu, jak moje dzieci beda zabijac, to juz nie beda
        dziecmi. juz beda doroslymi" odnosilo sie do tego, ze jak moje dzieci beda
        dorosle to beda w wojsku, i tak to sie zdarza, ze w wojsku w czasei wojny
        zabija sie ludzi. w zadnym wypadku nie znaczylo to, ze wsiada sobie w samochod
        jako prywatne osoby w cywilu, pojada do gazy czy ramalli i zaczna strzelac w
        ludzi na ulicach.

nie, nie wypadla mi zadna 1, w obozach terrorystow cwiczy sie dzieci zabijac
        juz od lat 5. slowo masowo odnosilo sie do ilosci wytrenowanych dzieciakow.

to sa moje wyjasnienia. nie, nie wycofuje sie z tego co powiedzialam, bo jest
        to niestety prawda.
        ciekawe, cccp, ze nigdy nie postanowiles wycofac sie z obrony i zrozumienia
        strony arabskiej na tle np decyzji rodzicow tych dzieci, pozwalajacych na takie
        treningi wlasnych dzieci.
        jesli zrezygnujesz z wymiany zdan lub bywania na forum, bede tego zalowac. ale
        musze uczciwie powiedziec, ze rowniez bede musiala zmienic moje zdanie o tobie.
        przestaniesz byc elegancki. zostaniesz zwykly.
        • Gość: dana33 Re: do cccp IP: *.jazo.org.il 22.10.03, 13:16
          aha, jeszcze jedno. pomyje wylewaja tu na mnie wiadrami od samego poczatku, nie
          czekali akurat na to moje wypowiedzenie...
        • Gość: CCCP Re: do cccp IP: *.acn.pl 22.10.03, 13:25

> nu, poczekalam, az ty przyslesz mi link, o jaka wypowiedz ci chodzilo, ale nie
          > zrobiles tego. zrobil to za ciebie twoj przyjaciel mirmil,

Mirmil wyprzedził mnie o paręnaście sekund - jestem jak widać mniej sprawny w korzystaniu z Archiwum. Rozumiem, że fraza "twój przyjaciel mirmil" ma mnie w jakiś sposób określić?

i z jego
          > watka "gwoli....." zrozumialam, ze to wlasnie o ta wypowiedz ci chodzi.
          >
          > dla wyjasnienia, to zdanie: "nu, jak moje dzieci beda zabijac, to juz nie beda
          > dziecmi. juz beda doroslymi" odnosilo sie do tego, ze jak moje dzieci beda
          > dorosle to beda w wojsku, i tak to sie zdarza, ze w wojsku w czasei wojny
          > zabija sie ludzi. w zadnym wypadku nie znaczylo to, ze wsiada sobie w samochod
          > jako prywatne osoby w cywilu, pojada do gazy czy ramalli i zaczna strzelac w
          > ludzi na ulicach.
          >
          > nie, nie wypadla mi zadna 1, w obozach terrorystow cwiczy sie dzieci zabijac
          > juz od lat 5. slowo masowo odnosilo sie do ilosci wytrenowanych dzieciakow.

Nie, szanowna Dano33. Zdanie nie brzmiało: <<Ich dzieci są ćwiczone do zabijania już w wieku...>>. Ono brzmiało: <<ich dzieci zabijaja juz w wieku 5-17 lat i to masowo>>. Nie chodziło o ćwiczenia, chodziło o zabijanie. Precyzyjnie.

>
          > to sa moje wyjasnienia. nie, nie wycofuje sie z tego co powiedzialam, bo jest
          > to niestety prawda.

Uważasz, że wycofanie się z ewidentnej nieprawdy pod pozorem obrony prawdy przyniesie Ci dyshonor?

> ciekawe, cccp, ze nigdy nie postanowiles wycofac sie z obrony i zrozumienia
          > strony arabskiej na tle np decyzji rodzicow tych dzieci, pozwalajacych na takie
          >
          > treningi wlasnych dzieci.
          > jesli zrezygnujesz z wymiany zdan lub bywania na forum, bede tego zalowac. ale
          > musze uczciwie powiedziec, ze rowniez bede musiala zmienic moje zdanie o tobie.
          >
          > przestaniesz byc elegancki. zostaniesz zwykly.

No cóż - jak sama mówisz: jeśli tak musi być?

Poleć ten adres swoim znajomym | Ustaw ten serwis jako Stronę Startową | Dodaj
          • goldbaum Re: do cccp 22.10.03, 13:29

> Rozumiem, że fraza "twój przyjaciel mirmil" ma mnie w jakiś sposób określić?

Oczywiscie. Jako w gruncie rzeczy antysemickie scierwo, ktore wlasciwie wcale
            nie zasluguje na miejsce na liscie "trzezwych glow".
            > Nie, szanowna Dano33. Zdanie nie brzmiało: <<Ich dzieci są ćwiczone do za
            > bijania już w wieku...>>. Ono brzmiało: <<ich dzieci zabijaja juz
            > w wieku 5-17 lat i to masowo>>. Nie chodziło o ćwiczenia, chodziło o zabi
            > janie. Precyzyjnie.

Nie rozumiem, jak dana mogla takiego MANIPULATORA wciagnac na czlonka....
            klubu "trzezwych glow"!

Dana! ja na twoim miejscu bym go juz dawno skreslil!

• Gość: dana33 Re: do cccp IP: *.jazo.org.il 22.10.03, 13:41
            nu, nie zupelnie precyzyjnie, jako ze nie mialam tego na mysli. nie zmienia to
            jednak faktu, ze te dzieci rowniez zabijaja, rzucajac kamieniami (bylo kilka
            wypadku smierci i ciezkich poranien glowy), rzucajac granaty ukryte za plecami
            w kierunku zolnierzy, ktorzy sie tego po takim smarkaczu nie spodziewali (ale
            dzisiaj, po kilkukrotnych takich wypadkach wiemy lepiej), mamy dowody na to,
            poniewaz zlapalismy juz kilkoro takich dzieciakow przekradajacych sie do
            israelskich osiedli z bronia lub ladunkami wybuchowymi. tak ze i w tym wypadku,
            jesli ja sie niejasno wyrazilam, lub ty tak zrozumiales, owszem, te dzieci
            zabijaja i to masowo, jesli im sie tylko udaje, a udaje im sie za duzo.

fraza "twoj przyjaciel mirmil" okresla ironicznie, kto akurat pospieszyl
            poklepac cie po ramieniu, jako ze mirmil teraz potrzebuje gwaltownie
            sojusznikow...

nigdy nie uwazal, ze przyznac sie do pomylki przynosi mi lub komukolwiek
            dyshonor i robilam to na forum za kazdym razem, jak sie okazalo, ze nie mialam
            racji lub wiadomosc jaka podalam okazywala sie pozniej nie prawdziwa i wiesz o
            tym dobrze, wiec bez insynuacji, prosze.

"No cóż - jak sama mówisz: jeśli tak musi być?" to twoje slowa, wiec prosze
            nie wkladaj mi je w usta. decyzja o wycofaniu sie nalezy napewno tylko i
            wylacznie do ciebie.

i jeszcze raz ciekawe: napisalam, ze "ciekawe, cccp, ze nigdy nie postanowiles
            wycofac sie z obrony i zrozumienia strony arabskiej na tle np decyzji rodzicow
            tych dzieci, pozwalajacych na takie treningi wlasnych dzieci." typowe, ze nie
            zareagowales najmniejszym slowem na ten moj argument. i napewno tez nie
            bedziesz gotowy na wyjasnienie braku reakcji z twojej strony, czy sie myle?

• goldbaum Re: do cccp 22.10.03, 14:28

> te dzieci rowniez zabijaja, rzucajac kamieniami (bylo kilka
              > wypadku smierci i ciezkich poranien glowy),

Ciekawe jak daleko jest w stanie rzucic kamieniem 5-latek, zeby zagrozic zyciu
              doroslego mezczyzny noszacego chelm na glowie....

Ciekawe dlaczego policji europejskiej, ktora regularnie obrzucana jest
              kamieniami i nie tylko (i to nie prez 5-latki) nie przychodzi nawet do glowy,
              uzywac broni palnej.

Czy oni naprawde nie zdaja sobie sprawy z powagi sytuacji? Europejscy gowniarze
              nie rzucaja tak celnie! To jedyne wytlumaczenie.

> owszem, te dzieci zabijaja i to masowo, jesli im sie tylko udaje, a udaje im
              > sie za duzo.

Co widac, na zalaczonych linkach. Stosy Zydow pomordowanych przez 5-latki
              rzucajace w nich kamieniami i granatami....

> fraza "twoj przyjaciel mirmil" okresla ironicznie, kto akurat pospieszyl
              > poklepac cie po ramieniu, jako ze mirmil teraz potrzebuje gwaltownie
              > sojusznikow...

Powaznie? Szuka sojusznikow?
              To przegapilem, gdzie mirmil zrobil liste "trzezwych glow". Mozesz podac link?

Jakby nie bylo. Dziekuje ci dana w imieniu wszystkich, za twoje niestrudzone
              reprezentowanie wspolczesnego Izraela i jego mieszkancow na tym forum.
              Nawet mnie udalo ci sie zaskoczyc.
            • kingfish DZiwne 22.10.03, 14:43
              Dziwne.

W bagnie tego forum ktos znalazl zdanie przez ktore musi odejsc?

Chyba mu sie po prostu znudzilo.
              • Gość: CCCP Re: DZiwne IP: *.acn.pl 22.10.03, 17:48
                Nie takie znów dziwne, Kingfish.

Jestem na tym Forum dokładnie przez tę sekutnico-kłótnicę Danę33. Ja ją lubię, ale teraz trzeba chyba użyć czasu przeszłego: lubiłem.

Mogę wybaczyć wiele, ale jak to mówią: enough is enough. I widzisz - problem polega na tym, że własnie dlatego, że ją polubiłem, miałem w stosunku do niej większe oczekiwania. To chyba naturalne?

A bez niej - no cóż. Forum jak Forum, po większości wpisów wzrok się jedynie prześlizguje, z góry wiadomo, co może być w środku.

C.
                • kingfish Re: DZiwne 22.10.03, 18:00

> Nie takie znów dziwne, Kingfish.
                  >
                  > Jestem na tym Forum dokładnie przez tę sekutnico-kłótnicę Danę33. Ja ją
                  lubię,
                  > ale teraz trzeba chyba użyć czasu przeszłego: lubiłem.
                  >
                  > Mogę wybaczyć wiele, ale jak to mówią: enough is enough. I widzisz - problem
                  po
                  > lega na tym, że własnie dlatego, że ją polubiłem, miałem w stosunku do niej
                  wię
                  > ksze oczekiwania. To chyba naturalne?
                  >
                  > A bez niej - no cóż. Forum jak Forum, po większości wpisów wzrok się jedynie
                  pr
                  > ześlizguje, z góry wiadomo, co może być w środku.

O forum masz racje i dlatego juz tylko niekiedy tu zagladam. Od czasu do czsu
                  miedzy dziecinnymi/wulgarnymi postami przeczyta sie cos ciekawego.

Nie wiedzialem jaki miales stosunek do Dany i wcale cie nie potempiam.
                  Przeczytalem jej post i na moj gust to troche przesadziles.
                  Oczywiscie ja z nia jeszce godzinami nie rozmawialem i moze dlatego mam inny
                  punkt widzenia.

pzdr

>
                  > C.
            • Gość: CCCP Być może nie mam prawa IP: *.acn.pl 22.10.03, 18:17

> nu, nie zupelnie precyzyjnie, jako ze nie mialam tego na mysli.

Szanowna Dano - dlaczego nie powiesz tego dobitniej: jest tak i tak, w ferworze powiedziało mi się coś, czego nie miałam na myśli. Głupia sprawa, myślałam co innego.

Mnie by to wystarczyło. Każde z nas myli sie od czasu do czasu, i każde z nas od czasu do czasu musię wstydzić za myśli/słowa/uczynki.

nie zmienia to
              > jednak faktu, ze te dzieci rowniez zabijaja, rzucajac kamieniami (bylo kilka
              > wypadku smierci i ciezkich poranien glowy), rzucajac granaty ukryte za plecami
              > w kierunku zolnierzy, ktorzy sie tego po takim smarkaczu nie spodziewali (ale
              > dzisiaj, po kilkukrotnych takich wypadkach wiemy lepiej), mamy dowody na to,
              > poniewaz zlapalismy juz kilkoro takich dzieciakow przekradajacych sie do
              > israelskich osiedli z bronia lub ladunkami wybuchowymi.

Ponieważ wciąż chcesz mnie przekonać, że miałaś rację mówiąc o pięciolatkach-zabójcach, ja jestem skłonny dać sie przekonać a nawet Ciebie przeprosić. Pod warunkiem, że mi dasz jakikolwiek dowód (link na artykuł, coś takiego), zgodnie z którym jakieś 5-letnie palestyńskie dziecko zastrzeliło czy jakoś inaczej zabiło kogoś od Was.

tak ze i w tym wypadku,
              >
              > jesli ja sie niejasno wyrazilam, lub ty tak zrozumiales, owszem, te dzieci
              > zabijaja i to masowo,

Tu pojawia się znowu słowo "masowo". Co przez to słowo rozumiesz? Zaczynam sie obawiać, że wbrew Twemu przekonaniu, nie w pełni panujesz nad polszczyzną. Być może stąd wynika całe nieporozumienie, że rozumiemy co innego, kiedy słyszymy/widzimy to samo słowo.

jesli im sie tylko udaje, a udaje im sie za duzo.
              >
              > fraza "twoj przyjaciel mirmil" okresla ironicznie, kto akurat pospieszyl
              > poklepac cie po ramieniu, jako ze mirmil teraz potrzebuje gwaltownie
              > sojusznikow...

Być może pośpieszył i być może z powodu, o którym mówisz. Ale fakt, że to zrobił, nie ma najmniejszego związku z treścią mojego wstępnego listu. Jest natomiast (tak to odbieram) próbą ustawienia mnie w jakimś niekorzystnym świetle. Wybacz, Dano, ja juz mam tych parę krzyżyków na karku, i pewne zabiegi rozpoznaję, jak się to mówi, w przelocie. Próbujmy rozmawiać bez nich.

>
              > nigdy nie uwazal, ze przyznac sie do pomylki przynosi mi lub komukolwiek
              > dyshonor i robilam to na forum za kazdym razem, jak sie okazalo, ze nie mialam
              > racji lub wiadomosc jaka podalam okazywala sie pozniej nie prawdziwa i wiesz o
              > tym dobrze, wiec bez insynuacji, prosze.

To nie jest insynuacja. To jest Twoja konkretna wypowiedź, czarno na białym.

>
              > "No cóż - jak sama mówisz: jeśli tak musi być?" to twoje slowa, wiec prosze
              > nie wkladaj mi je w usta.

No nie - to Ty od czasu do czasu piszesz (a ja słyszę ton rezygnacji w Twoim głosie): zol zajn.

decyzja o wycofaniu sie nalezy napewno tylko i
              > wylacznie do ciebie.
              >
              > i jeszcze raz ciekawe: napisalam, ze "ciekawe, cccp, ze nigdy nie postanowiles
              > wycofac sie z obrony i zrozumienia strony arabskiej na tle np decyzji rodzicow
              > tych dzieci, pozwalajacych na takie treningi wlasnych dzieci." typowe, ze nie
              > zareagowales najmniejszym slowem na ten moj argument.

Nie, bo mój list nie był o tym. Mój list jest wywołany wewnętrznym przeświadczeniem, że właśnie łatwość formułowania ekstremalnie zestereotypizowanych opinii (takich jak Twoja o 5-latkach) ukazuje jak dalecy jesteście od jakiejkolwiek formuły dialogu. Chciałbym, żebyś to zrozumiała.

i napewno tez nie
              > bedziesz gotowy na wyjasnienie braku reakcji z twojej strony, czy sie myle?

I jeszcze jedno. Możesz mój list wyjaśniać sobie, jak chcesz. Przypisywać mi motywy takie czy inne. Zol zajn. Ale musisz wiedzieć, że jeśli kiedykolwiek przedstawiałem własne odczucia w kwestii Waszego konfliktu z Palestyńczykami, robiłem to w duchu swoiście pojętego (i chyba nieszkodliwego) rasizmu: ja zawsze oczekiwałem od Was więcej, przez wzgląd na Wasze tło kulturowe, Waszą przeszłość, Wasze ideały. I dlatego od Ciebie, Dano, też oczekiwałem więcej. Choć być może nie miałem do tego prawa.

Kiedyś już tu napisałem: przestańcie powoływać się na te czynniki. Powiedzcie światu wyraźnie, że chodzi Wam o ziemię i wodę. Zostaniecie potraktowani w społeczności międzynarodowej jak każdy inny. Taka będzie cena. Ale nikt nie będzie Wam nieustannie wypominał zdrady jakichś ideałów.

C.
              • goldbaum swietny kompromis! 22.10.03, 18:44

> Ponieważ wciąż chcesz mnie przekonać, że miałaś rację mówiąc o pięciolatkach-
                > zabójcach, ja jestem skłonny dać sie przekonać a nawet Ciebie przeprosić.
                > Pod warunkiem, że mi dasz jakikolwiek dowód (link na artykuł, coś takiego),
                > zgodnie z którym jakieś 5-letnie palestyńskie dziecko zastrzeliło czy jakoś
                > inaczej zabiło kogoś od Was.

Ale okazja!
                Do dziela dana! Taka okazja juz sie nie powtorzy. CCCP jest gotow dac sie
                przekonac, a nawet cie przeprosic! I nie bedziesz musiala go skreslac z
                listy "trzezwych glow".

I ta cena... to przeciez za pol darmo! Oplacilo sie go przetrzymac!
                Od ciebie trzeba uczyc sie robic interesy :)

Tylko JEDEN przypadek, kiedy 5-latek zabil "jednego z was" (fajnie brzmi, jak
                jacys "alensi" z filmu science-fiction) i to czymkolwiek, niekoniecznie
                kamieniem! I CCCP cie nawet przeprosi i zaakceptuje, ze palestynskie 5-latki
                morduja "was" masowo....

Zadanie nie powinno byc zbyt trudne. Mysle, ze CCCP wystarczylby nawet 7-latek,
                ktory swojej zydowskiej przedszkolance podlozyl perfidnie
                samochodzik "matchboxa" i ta na nim sie poslizgnale uderzajac potylica w
                podlodge.
                Domyslam sie, ze wlasnie usilnie przekopujesz internet. Jak bedziesz miala
                problemy, pusc mi majla, to pomoge ci szukac. W Polsce takich mordercow mamy w
                kazdym razie na peczki.
                • Gość: CCCP Ty, Goldie, IP: *.acn.pl 22.10.03, 18:52
                  Odchrzań się chwilowo, OK?

Ja na serio chcę porozmawiać z Daną na serio, możesz to zrozumieć?

C.
                  • goldbaum Re: Ty, CCCP 22.10.03, 19:06
                    Okay, odchrzanie sie, (slowo harcerza) bo dobry z ciebie chlop, aczkolwiek
                    latwowierny i na interesach sie nie znajacy.

Powiem ci tylko na koniec, ze "traktowanie serio" dany, jak i calej reszty tego
                    jej "networku" "trzezwych glow" (moze z wyjatkiem ciebie) jest z samej zasady
                    kolosalnym bledem.

P.S. Moglbys podbic cene przynajmniej do dwoch dzieci-killerow, zeby utrzymanie
                    cie na liscie nie musialo przyjsc danie az tak latwo.

P.S. 1. Ciekawe ile czasu zabierze jej jeszcze wyszukiwanie jej adekwatnego
                    przykladu dziecka-killera.
        • goldbaum Re: do cccp 22.10.03, 13:25

> dla wyjasnienia, to zdanie: "nu, jak moje dzieci beda zabijac, to juz nie
          > beda dziecmi. juz beda doroslymi" odnosilo sie do tego, ze jak moje dzieci
          > beda dorosle to beda w wojsku, i tak to sie zdarza, ze w wojsku w czasei
          > wojny zabija sie ludzi.

Acha.... To ci powinno wystarczyc CCCP!

> w zadnym wypadku nie znaczylo to, ze wsiada sobie w samochod
          > jako prywatne osoby w cywilu, pojada do gazy czy ramalli i zaczna strzelac w
          > ludzi na ulicach.

No pewnie, ze w mundurze i w czolgu, jako osoba panstwowa to duzo bezpieczniej.

> nie, nie wypadla mi zadna 1, w obozach terrorystow cwiczy sie dzieci zabijac
          > juz od lat 5. slowo masowo odnosilo sie do ilosci wytrenowanych dzieciakow.

Acha... No widac to przeciez na pierwszy rzut oka:
          "ich dzieci zabijaja juz w wieku 5-17 lat i to masowo"
    • goldbaum Re: Do CCCP 22.10.03, 13:06
      dziwie ci sie CCCP, ze tak nietaktownymi pytaniami i otwartymi manipulacjami
      ryzykujesz skreslenie cie z listy "zydow, izaelczykow i nie zydow ale tych z
      trzezwa glowa".
    • Gość: mirmil czyli teraz twierdzisz... IP: *.uBRgrb01.supercable.es 22.10.03, 13:34
      ze 5latki sa masowo szkolone w specjalnych obozach??? dobrze zrozumialem?

wiesz, to tylko o stopien nizej niz twierdzenie ze 5latki masowo zabijaja...
      • Gość: mirmil a dlaczego niby teraz potrzebuje sojusznikow? :D IP: *.uBRgrb01.supercable.es 22.10.03, 13:45
        bo ty nazywasz mnie kretynem, a crassus szczurem?

podobne rzeczy robiliscie juz dawniej, wiec nie widze powodow do desperacji.
        • Gość: mirmil trzeba dodac jeszcze: IP: *.uBRgrb01.supercable.es 22.10.03, 13:47
          inne "trzezwe glowy" - marcina etc. hehehehehehehehehe

ty dana nie potrzebujesz przyjaciol, jestes w doborowym towarzystwie...
      • Gość: dana33 do mirmila IP: *.jazo.org.il 22.10.03, 13:49
        nu, mysle ze w ostatnich dniach bylo na forum dosyc linkow o dzieciach
        trenowanych w obozach terrorystycznych, wiec co zaczynasz z twoja demagogia od
        poczatku? obejrzyj sobie te linki od poczatku. jesli sie pomylilam, i te dzieci
        nie maja 5 lat, tylko 6,5, to szalenie cie przepraszam za te pomylke.
        • Gość: mirmil "masowo trenowanych"????? IP: *.uBRgrb01.supercable.es 22.10.03, 13:57
          chyba chcialas powiedziec. czy "masowo" tez nie? przedszkola puste?

teraz to "masowo" przemysl sobie w kontexcie wlasnych slow:

"rozciaganie wszystkich cech negatywnych u jednego zyda na caly narod
          zydowski, to antysemityzm."

P.S.

a. nie zabijaja tylko sa trenowane
          b. nie 5 latki tylko 6,5 (co wlasciwie nie zmienia postaci rzeczy)
          c. masowo????? jeszcze tego nie odwolalas.
        • goldbaum Re: do mirmila 22.10.03, 14:04

> nu, mysle ze w ostatnich dniach bylo na forum dosyc linkow o dzieciach
          > trenowanych w obozach terrorystycznych, wiec co zaczynasz z twoja demagogia
          > od poczatku?

Nu wlasnie mirmil!!! Dlaczego zaczynasz z ta demagogia?
          W ostatnich dniach dosyc bylo linkow o dzieciach trenowanych w "obozach
          terrorystycznych"(?!) a to przeciez jest jednoznaczny dowod na to, ze te
          5-latki to masowi mordercy.

Czego jeszcze potrzebujesz?

Nie trzymales w podstawowce nigdy w rekach kabekaesu? Nie brales nigdy udzialu
          w cwiczeniach OC ty masowy morderco??!
        • kyle_broflovski Re: do mirmila 22.10.03, 14:08
          info.onet.pl/1,15,10,134636,1451507,80629,forum.html
          • goldbaum Re: do mirmila 22.10.03, 14:13
            kyle_broflovski napisał:

> info.onet.pl/1,15,10,134636,1451507,80629,forum.html

Mocny link. Szkoda tylko, ze taka manipulacja, czlowieka, ktory nawet nie
            zasluguje na miano Zyda. Co njwyzej ptaka...
    • Gość: mirmil CO OZNACZA SLOWO "MASOWO" - MOZE TO JEST PROBLEM? IP: *.uBRgrb01.supercable.es 22.10.03, 14:10
      moze uzywamy tego samego slowa w innym znaczeniu?

co to dla ciebie znaczy, danka, masowo?

10%?
      20%?
      50%?
      75%?
      90%????????
      no ile to jest masowo?
    • werw Re: Do Dany33 22.10.03, 18:59
      Nie mam zwyczaju wcinać się miedzy wodke a zakąskę, ale...

To dość częste zjawisko w tamtym rejonie świata i to niezaleznie od tego, jak
      głośno krzykniesz na Danę. Sam miałem honor i przyjkemność rozmawiać z
      człowiekiem, który w takich okolicznościach został kaleką (miał szczęście): w
      Libanie podszedł do nich kilkulatek i rzucił granatem. Co się zmieniło od tego
      czasu? Palestyńczycy znacznie upowszechnili tego rodzaju ataki.

Jeszcze raz przepraszam. Teraz kłóćcie się dalej.

• goldbaum malo tego... 22.10.03, 19:07
        Za to..
        w okolicach Dubiecka,
        wisi torba niemiecka,
        rekawica z palcami,
        cala duupa z jajami!

I co ty na to?
      • Gość: CCCP Re: Do Dany33 IP: *.acn.pl 22.10.03, 19:18
        Znów nieporozumienia co do znaczenia słów.

Kilka: ?liczebnik nieokreślony oznaczający w sposób przybliżony liczbę od trzech do dziewięciu?

Zatem co: 3-,4-,5-,6-,7-,8-,9-latek?

Które z tych dzieci juz może posłużyć się granatem, a które nie (wyciągnąć zawleczkę)?

Na jaką odległośc moze cisnąć granat (zaleznie od typu gdzieś od ok. 0.25 do 0.5 kg) kilkulatek? Np. wyrośnięty 5-latek?

Śpieszę dodać, że jako 9-latek już mógłbym sporo spraw załatwić - mierzyłem zdaje się powyżej 1.75 i namiętnie rzucałem kamieniami, nawet ciężkimi; w szkole kazano nam nawet ćwiczyć tzw. "rzut granatem". Ale do głowy nie przyszłoby ani mnie, ani kolegom ani rodzinie nazwać mnie kilkulatkiem.

Natomiast w wieku lat 5 z trudnością zawiązywałem sobie sznurowadła i często wkładałem prawy but na lewą nogę. Granatu nie rzuciłbym pewnie na odległość większą niż 1-2 metry, raczej spadłby mi na nogi albo wylądował na głowie. I byłoby po krzyku.

Może Ty, Werw, byłeś genialnym dzieckiem (Wunderkind) i już w tym wieku wybijałeś w okolicy kamieniami szyby. Ale byłbyś i tak i tak tylko wyjątkiem. Co stoi w sprzeczności z objawioną tu regułą masowości zjawiska zabijania przez 5-latki.

C.
        • werw Re: Do Dany33 22.10.03, 20:01
          Przyznaję, tego nie wiem. Może oni mają zwykle lat np. 8
          albo 9 albo 11. A czasami może 6. Nie wiem.
          • Gość: dana33 do cccp IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 23.10.03, 04:46
            Wbrew idiotycznym jak zawsze uwagom drzewieckiego, nie w moim stylu
            przetrzymywac kogokolwiek. Prosto z pracy pojechalam do tel avivu i wrocilam
            dopiero po pierwszej w nocy. troche czasu potrzebowalam rowniez na przeczytanie
            tego watka i watka pro_woka oczywiscie: on jest absolutnie specjalnym Czlowiekiem.

rzadko kiedy pisze w ferworze, cccp, to przywilej mlodych ludzi, a ja juz taka
            mloda nie jestem i swoje przeszlam, jak kazdy z nas. w ferworze, w nerwach, to
            ja moge napisac tylko taki post, jak napisalam w dniu zamachu, gdzie moja corka
            byla w niebezpieczenstwie.
            wiesz rowniez, ze nie naleze do osob, ktore nie umieja powiedziec "przepraszam,
            pomylilam sie", jesli wiem ze sie pomylilam. w tym wypadku nie myle sie,
            niestety. jedyne linki, jakie moge ci dac to te, ktore ukazaly sie juz na forum
            w ostatnich dniach. jestem na forum tak jak i ty niecaly rok i linki, ktorymi
            moge sluzyc zaczelam zbierac od niedawna, w wyniku nienawisci i ciaglych zadan o
            linki na tym forum. o wypadkach smierci w wyniku rzucania kamieniami przez
            dzieciakow i mlodziez od lat 5-17 wiadomo jest juz od dawna, i pisza o tym nasze
            gazety za kazdym razem, jak taki zdarzenie ma miejsce. o dzieciakach 7-letnich,
            rzucajacych granaty, wiadomo nam jest juz od wojny libanskiej, kiedy to w czasie
            pierwszych takich wypadkow zgineli nasi zolnierze a ci, ktorzy przezyli mowili o
            tym, ze nie wpadlo im wogole do glowy strzelac do takiego smarkacza, bo "mam
            przeciez brata w jego wieku". potem nauczyli sie, ze ten smarkacz za plecami
            trzyma w reku granat. zdjecia z obozow terrorystycznych, gdzie trenuje sie te
            dzieci, zeby wlasnie umialy sie poslugiwac granatem i bronia, nie tylko
            kamieniami widziales. dam ci na koncu jeszcze raz link jeden lub dwa.
            tylko w ostatnich miesiacach zlapano w drodze do wykonania zamachu kilkunastu
            takich dzieciakow (posylaja ich normalnie w malych grupkach tak 2-3 smarkaczy).
            jesli nie udalo sie im wykonac "zadania" do konca dzieki naszej czujnosci, tzn.
            ze oni nie zabijaja?

co znaczy masowo? tak, tu sie z toba zgadzam, ze mozemy widziec to roznie.
            masowo moze byc 10 tysiecy, ale moze byc tez 10 osob, nie uwazasz? dla mnie tacy
            smarkacze, jak zabija 10 osob, to masa. moze dla doroslego czlowieka 10 osob to
            niewiele, dla smarkaczy to masa. dla mnie, zabicie jednego czlowieka to masa. i
            pod slowem czlowiek nie stawiam terrorysty. nad polszczyzna zdaje sie panuje
            dobrze.

Widzisz, cccp, ty nie jestes osamotniony w tym "oczekiwalem od was wiecej". my
            sami oczekujemy od siebie wiecej, i pewnie dlatego tak wygladamy, jak wygladamy.
            dlatego w jeninie nie bylo zadnej masakry, o ktorej tak swiat krzyczal. ale my
            stracilismy 14 zolnierzy. a przeciez tak latwo byloby zbombardowac z gory ten
            podminowany przez terrorystow dom,
            pelen ludnosci cywilnej, dzieci, kobiet, starcow. tak latwo, cccp. i 14 matek,
            ojcow, zon i jakas liczba dzieci mialaby ojca, syna i meza.

Masz racje piszac do pro-woka, ze " Ja po prostu nie jestem stamtąd. I przecież
            nigdy nie będę." dlatego tez nie jestes w stanie zrozumiec naprawde, jaka jest
            nasza rzeczywistosc, ktora jest daleka, bardzo daleka od twojej rzeczywistosci.
            i jest bardzo, bardzo trudno w tej naszej rzeczywistosci jeszcze byc
            czlowiekiem. czasem sie nam udaje, czasem nie. Ale widzisz, jak mu lapiemy
            zywcem takiego rannego terroryste, to najpierws wsadzamy go do szpitala i
            kurujemy go. nie, nie mam linka do tego, ale szkoda, ze nie widziales szpitala,
            w ktorym w dwoch przyleglych do siebie pokojach lezal ranny w zamachu israelczyk
            i ranny w zamachu terrorysta, ktory dostawal nic a nic nie gorsza opieke
            lekarska, niz ten israelczyk. i ten mlody chlopak wyrazil sie wtedy z gorzkim
            wyrazem twarzy: my ich leczymy, a oni nas zabijaja. i wlasnie dlatego, ze nie
            jestes stad, ja oczekuje od ciebie, wlasnie od ciebie, wiecej zrozumienia. ja
            oczekuje od ciebie odpowiedzi na moje pytania, na ktore ty bardzo niechetnie
            odpowiadasz, bo ty "wlasnie nie o tym pisales". widzisz, moj drogi, ty nigdy nie
            piszesz o tamtej stronie, zawsze tylko o mojej. a moja, czy chce czy nie chce,
            jest zwiazana z tamta. jesli oskarzasz mnie o nieludzkie zachowanie, to bez
            zastanowienia sie, dlaczego sie tak zachowuje, kto mnie do tego doprowadzil i w
            jaki sposob, nie mozesz byc nawet ciut objektywny. czy ty dyskutujesz z arabami
            tak jak ze mna? czy kiedykolwiek na forum zadales takie pytania o wyjasnienia
            tarkowi, omarkowi i nabilowi? ty chcesz wyjasnienia tylko z naszej strony,iI
            bardzo czesto twoje pytania brzmia jak oskarzenie. ale przeciez nie ma ognia bez
            iskry, nie uwazasz?

Nie jestem politykiem i nie wiem, co nasi mysla. ale nie mysle, ze chodzi nam o
            ziemie. chodzi nam o bezpieczne i lepsze do obrony granice, to tak. dlatego tez
            pisalam wielokrotnie, ze przy oddaniu arabom terenow zajetych w 1967 roku
            bedziemy musieli zrobic korektury granic. ale my mamy dosyc wlasnych terenow,
            jeszcze nie zaludnionych dostatecznie (caly negev, galil) i napewno nie jestesmy
            gotowi poswieci nasze dzieci za ziemie. woda? Owszem woda jest probleme w tym
            rejonie, ale my sobie radzimy z tym problemem tez: jestesmy na jednym z
            pierwszych miejsc na swiecie, jesli nie na pierwszym w metodach odsalania wody.
            z tego powodu tez nie bedziemy poswiecac zycia naszych zolnierzy. ale jesli
            przychodzi do naszego istnienia, to jestesmy gotowi na wszystko. terror, ktory
            panuje u nas od lat, zagraza naszemu istnieniu. calkiem po prostu. Spojrz na
            mape swiata, zobacz to "mocarstwo" Israel, zobacz ten "ogromny" kraj. to jest
            wszystko, co mamy. i to, ze masz " wzgląd na Wasze tło kulturowe, Waszą
            przeszłość, Wasze ideały"
            nie pomoze nam w obronie naszego kraju, wojna jest wojna, i wojna nigdy nie byla
            wygrana w bialych rekawiczkach. jesli nie jestes gotow mowic, myslec i
            zastanowic sie, dlaczego juz w dniu ogloszenia narodzin panstwa Israel arabowie
            wypowiedzieli nam wojne, I do dzisiaj marza o "wrzuceniu zydow do morza", nie
            bedziesz w stanie nawet sprobowac zrozumiec, na czym to wszystko polega, o co my
            sie tu bijemy, jak wyglada rzeczywistosc w tym kraju.
            przeciez tylko dzisiaj tlumaczylam na forum nowe zadanie arabow, zebysmy cofneli
            sie do granic 1948 roku….i musisz wiedziec, ze nigdy, przenigdy swiat nie
            przestanie nas nienawidziec, nie przestanie oskarzac o wszystko i nie przestanie
            wypominac "zdrady jakichs idealow".
            nie musisz mi wierzyc, moj drogi, nie znasz mnie, nie wiesz kto jestem, co
            robie, te troche na forum, nu, duzo to o czlowieku nie daje. mimo to, wszystko
            co pisze to prawda.

i jeszcze a propos muru. nie pamietam, zebym uznala twoje pytanie za prowokacje,
            ale nie bede sie upierac, bo naprawde nie pamietam. natomiast pamietam, ze
            napisalam ci, ze ten mur ma oddzielic ich od nas, ze ten mur w pierwszej linii
            ma utrudnic infiltracje terrorystow do israela. to wszystko. tez nie musisz w to
            wierzyc, ale ja twoje "przeczucie" odbieram jako oskarzenie israela. i znow,
            oskarzasz nas, bez zadnego zastanowienia sie, ze moze mamy racje? mozliwe tez,
            ze nie mamy, wiec co, dalej pozwalac terrorystom na latwe pokonanie granicy na
            piechote i znow zamach??

mam wrazenie, ze w moich postach widzisz to co chcesz widziec, a nie to co ja
            pisze. to odnosi sie i do sytuacji politycznej israela i do naszych "stosunkow":
            napisalam wyraznie, ze "jesli zrezygnujesz z wymiany zdan lub bywania na forum,
            bede tego zalowac. ale
            musze uczciwie powiedziec, ze rowniez bede musiala zmienic moje zdanie o tobie.
            przestaniesz byc elegancki. zostaniesz zwykly." bo czasem mam wrazenie, ze jak
            cos ci nie pasuje, to jak sie ladnie mowi, ogon pod siebie i do widzenia. to
            moze ty powinines zostac, a ja po takich postach, jakie dostaje, ogon pod siebie
            i na wlasne podworko? ale to nie moja natura…. nu, na szczescie tymczasem jestes
            jeszcze..

Sekutnica-klotnica podobala mi sie…. :)

http://www.geocities.com/thesite02/terror.html
            http://www.pmw.org.il/new/ASK%20FOR%20DEAT
            • Gość: dana33 Re: do cccp IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 23.10.03, 04:50
              nu, jeszcze raz te linki:

www.jdhauser.com/gk%207.htm
              www.littlegreenfootballs.com/weblog/?entry=3792
              www.pmw.org.il/new/ASK%20FOR%20DEATH.htm
              www.geocities.com/thesite02/terror.html
            • Gość: A.D. He,he... IP: *.mco.bellsouth.net 23.10.03, 06:28

) Wbrew idiotycznym jak zawsze uwagom drzewieckiego, nie w moim stylu
              ) przetrzymywac kogokolwiek. Prosto z pracy pojechalam do tel avivu i wrocilam
              ) dopiero po pierwszej w nocy. troche czasu potrzebowalam rowniez na
              przeczytanie
              ) tego watka i watka pro_woka oczywiscie: on jest absolutnie specjalnym
              Czlowiek
              ) iem.
              )
              ) rzadko kiedy pisze w ferworze, cccp, to przywilej mlodych ludzi, a ja juz
              taka
              ) mloda nie jestem i swoje przeszlam, jak kazdy z nas. w ferworze, w nerwach,
              to
              ) ja moge napisac tylko taki post, jak napisalam w dniu zamachu, gdzie moja
              corka
              ) byla w niebezpieczenstwie.
              ) wiesz rowniez, ze nie naleze do osob, ktore nie umieja
              powiedziec "przepraszam,
              ) pomylilam sie", jesli wiem ze sie pomylilam. w tym wypadku nie myle sie,
              ) niestety. jedyne linki, jakie moge ci dac to te, ktore ukazaly sie juz na
              forum
              ) w ostatnich dniach. jestem na forum tak jak i ty niecaly rok i linki, ktorymi
              ) moge sluzyc zaczelam zbierac od niedawna, w wyniku nienawisci i ciaglych
              zadan
              ) o
              ) linki na tym forum. o wypadkach smierci w wyniku rzucania kamieniami przez
              ) dzieciakow i mlodziez od lat 5-17 wiadomo jest juz od dawna, i pisza o tym
              nasz
              ) e
              ) gazety za kazdym razem, jak taki zdarzenie ma miejsce. o dzieciakach 7-
              letnich,
              ) rzucajacych granaty, wiadomo nam jest juz od wojny libanskiej, kiedy to w
              czasi
              ) e
              ) pierwszych takich wypadkow zgineli nasi zolnierze a ci, ktorzy przezyli
              mowili
              ) o
              ) tym, ze nie wpadlo im wogole do glowy strzelac do takiego smarkacza, bo "mam
              ) przeciez brata w jego wieku". potem nauczyli sie, ze ten smarkacz za plecami
              ) trzyma w reku granat. zdjecia z obozow terrorystycznych, gdzie trenuje sie te
              ) dzieci, zeby wlasnie umialy sie poslugiwac granatem i bronia, nie tylko
              ) kamieniami widziales. dam ci na koncu jeszcze raz link jeden lub dwa.
              ) tylko w ostatnich miesiacach zlapano w drodze do wykonania zamachu kilkunastu
              ) takich dzieciakow (posylaja ich normalnie w malych grupkach tak 2-3
              smarkaczy).
              ) jesli nie udalo sie im wykonac "zadania" do konca dzieki naszej czujnosci,
              tzn.
              ) ze oni nie zabijaja?
              )
              ) co znaczy masowo? tak, tu sie z toba zgadzam, ze mozemy widziec to roznie.
              ) masowo moze byc 10 tysiecy, ale moze byc tez 10 osob, nie uwazasz? dla mnie
              tac
              ) y
              ) smarkacze, jak zabija 10 osob, to masa. moze dla doroslego czlowieka 10 osob
              to
              ) niewiele, dla smarkaczy to masa. dla mnie, zabicie jednego czlowieka to
              masa. i
              ) pod slowem czlowiek nie stawiam terrorysty. nad polszczyzna zdaje sie panuje
              ) dobrze.
              )
              ) Widzisz, cccp, ty nie jestes osamotniony w tym "oczekiwalem od was wiecej".
              my
              ) sami oczekujemy od siebie wiecej, i pewnie dlatego tak wygladamy, jak
              wygladamy
              ) .
              ) dlatego w jeninie nie bylo zadnej masakry, o ktorej tak swiat krzyczal. ale
              my
              ) stracilismy 14 zolnierzy. a przeciez tak latwo byloby zbombardowac z gory ten
              ) podminowany przez terrorystow dom,
              ) pelen ludnosci cywilnej, dzieci, kobiet, starcow. tak latwo, cccp. i 14
              matek,
              ) ojcow, zon i jakas liczba dzieci mialaby ojca, syna i meza.
              )
              ) Masz racje piszac do pro-woka, ze " Ja po prostu nie jestem stamtąd. I
              przecież
              ) nigdy nie będę." dlatego tez nie jestes w stanie zrozumiec naprawde, jaka
              jest
              ) nasza rzeczywistosc, ktora jest daleka, bardzo daleka od twojej
              rzeczywistosci.
              ) i jest bardzo, bardzo trudno w tej naszej rzeczywistosci jeszcze byc
              ) czlowiekiem. czasem sie nam udaje, czasem nie. Ale widzisz, jak mu lapiemy
              ) zywcem takiego rannego terroryste, to najpierws wsadzamy go do szpitala i
              ) kurujemy go. nie, nie mam linka do tego, ale szkoda, ze nie widziales
              szpitala,
              ) w ktorym w dwoch przyleglych do siebie pokojach lezal ranny w zamachu
              israelczy
              ) k
              ) i ranny w zamachu terrorysta, ktory dostawal nic a nic nie gorsza opieke
              ) lekarska, niz ten israelczyk. i ten mlody chlopak wyrazil sie wtedy z gorzkim
              ) wyrazem twarzy: my ich leczymy, a oni nas zabijaja. i wlasnie dlatego, ze nie
              ) jestes stad, ja oczekuje od ciebie, wlasnie od ciebie, wiecej zrozumienia. ja
              ) oczekuje od ciebie odpowiedzi na moje pytania, na ktore ty bardzo niechetnie
              ) odpowiadasz, bo ty "wlasnie nie o tym pisales". widzisz, moj drogi, ty nigdy
              ni
              ) e
              ) piszesz o tamtej stronie, zawsze tylko o mojej. a moja, czy chce czy nie
              chce,
              ) jest zwiazana z tamta. jesli oskarzasz mnie o nieludzkie zachowanie, to bez
              ) zastanowienia sie, dlaczego sie tak zachowuje, kto mnie do tego doprowadzil
              i w
              ) jaki sposob, nie mozesz byc nawet ciut objektywny. czy ty dyskutujesz z
              arabam
              ) i
              ) tak jak ze mna? czy kiedykolwiek na forum zadales takie pytania o wyjasnienia
              ) tarkowi, omarkowi i nabilowi? ty chcesz wyjasnienia tylko z naszej strony,iI
              ) bardzo czesto twoje pytania brzmia jak oskarzenie. ale przeciez nie ma ognia
              be
              ) z
              ) iskry, nie uwazasz?
              )
              ) Nie jestem politykiem i nie wiem, co nasi mysla. ale nie mysle, ze chodzi
              nam o
              ) ziemie. chodzi nam o bezpieczne i lepsze do obrony granice, to tak. dlatego
              tez
              ) pisalam wielokrotnie, ze przy oddaniu arabom terenow zajetych w 1967 roku
              ) bedziemy musieli zrobic korektury granic. ale my mamy dosyc wlasnych terenow,
              ) jeszcze nie zaludnionych dostatecznie (caly negev, galil) i napewno nie
              jestesm
              ) y
              ) gotowi poswieci nasze dzieci za ziemie. woda? Owszem woda jest probleme w tym
              ) rejonie, ale my sobie radzimy z tym problemem tez: jestesmy na jednym z
              ) pierwszych miejsc na swiecie, jesli nie na pierwszym w metodach odsalania
              wody.
              ) z tego powodu tez nie bedziemy poswiecac zycia naszych zolnierzy. ale jesli
              ) przychodzi do naszego istnienia, to jestesmy gotowi na wszystko. terror,
              ktory
              ) panuje u nas od lat, zagraza naszemu istnieniu. calkiem po prostu. Spojrz na
              ) mape swiata, zobacz to "mocarstwo" Israel, zobacz ten "ogromny" kraj. to jest
              ) wszystko, co mamy. i to, ze masz " wzgląd na Wasze tło kulturowe, Waszą
              ) przeszłość, Wasze ideały"
              ) nie pomoze nam w obronie naszego kraju, wojna jest wojna, i wojna nigdy nie
              byl
              ) a
              ) wygrana w bialych rekawiczkach. jesli nie jestes gotow mowic, myslec i
              ) zastanowic sie, dlaczego juz w dniu ogloszenia narodzin panstwa Israel
              arabowie
              ) wypowiedzieli nam wojne, I do dzisiaj marza o "wrzuceniu zydow do morza", nie
              ) bedziesz w stanie nawet sprobowac zrozumiec, na czym to wszystko polega, o
              co m
              ) y
              ) sie tu bijemy, jak wyglada rzeczywistosc w tym kraju.
              ) przeciez tylko dzisiaj tlumaczylam na forum nowe zadanie arabow, zebysmy
              cofnel
              ) i
              ) sie do granic 1948 roku….i musisz wiedziec, ze nigdy, przenigdy swiat nie
              ) przestanie nas nienawidziec, nie przestanie oskarzac o wszystko i nie
              przestani
              ) e
              ) wypominac "zdrady jakichs idealow".
              ) nie musisz mi wierzyc, moj drogi, nie znasz mnie, nie wiesz kto jestem, co
              ) robie, te troche na forum, nu, duzo to o czlowieku nie daje. mimo to,
              wszystko
              ) co pisze to prawda.
              )
              ) i jeszcze a propos muru. nie pamietam, zebym uznala twoje pytanie za
              prowokacje
              ) ,
              ) ale nie bede sie upierac, bo naprawde nie pamietam. natomiast pamietam, ze
              ) napisalam ci, ze ten mur ma oddzielic ich od nas, ze ten mur w pierwszej
              linii
              ) ma utrudnic infiltracje terrorystow do israela. to wszystko. tez nie musisz
              w t
              ) o
              ) wierzyc, ale ja twoje "przeczucie" odbieram jako oskarzenie israela. i znow,
              ) oskarzasz nas, bez zadnego zastanowienia sie, ze moze mamy racje? mozliwe
              tez,
              ) ze nie mamy, wiec co, dalej pozwalac terrorystom na latwe pokonanie granicy
              na
              ) piechote i znow zamach??
              )
              ) mam wrazenie, ze w moich postach widzisz to co chcesz widziec, a nie to co ja
              ) pisze. to odnosi sie i do sytuacji politycznej israela i do
              naszych "stosunkow"
              ) :
              ) napisalam wyraznie, ze "jesli zrezygnujesz z wymiany zdan lub bywania na
              forum,
              ) bede tego zalowac. ale
              ) musze uczciwie powiedziec, ze rowniez bede musiala zmienic moje zdanie o
              tobie.
              )
              ) przestaniesz byc elegancki. zostaniesz zwykly
              • goldbaum Re: He,he... 23.10.03, 09:50
                Nie wiem co mnie u nich bardziej odraza: bezmiar ich barbarzynstwa czy obludy.
                • Gość: OSKAR Re: He,he...NIEZASPOKOJONY GOLDBAUMIE IP: *.cablep.bezeqint.net 23.10.03, 11:25
                  Ty zawsze skaczesz na samochod w ruchu jak dzieciak, ktory chce pokazac swoim
                  kolegom iz jest odwazniejszy od innych. I teraz jestem pewniejszy, ze twoja
                  powodz slow na calym forum, to namietnosc uwagi, ktorej ci brak z wczesnego
                  dziecinstwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka