Dodaj do ulubionych

Chrystusa nie wyrzuca się siłą - pisze z Włoch ...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.03, 18:48
Mądrość jest zawsze "towarem" deficytowym...
Ale tylko ludzie mądrzy, mogą cokolwiek w naszym cokolwiek
zagubionym świecie zmienić!
Obserwuj wątek
    • Gość: Jezus Jestem za,ale wiem, ze nic nie znacze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 20:33
      No coz,jak ateista chcialbym zaznaczyc iz w zasadzie podzielam
      poglady popierajace wywalenie krucyfiksow z klasy,ale zadjae
      sobie sprawe,ze zyjemy w katolickim,nietolerancyjnym panstwie i
      godze sie na to....
      • Gość: msz Re: Jestem za,ale wiem, ze nic nie znacze IP: *.sympatico.ca 03.11.03, 03:55
        Gość portalu: Jezus napisał(a):

> No coz,jak ateista chcialbym zaznaczyc iz w zasadzie podzielam
        > poglady popierajace wywalenie krucyfiksow z klasy,ale zadjae
        > sobie sprawe,ze zyjemy w katolickim,nietolerancyjnym panstwie i
        > godze sie na to....

Stary, miales wysoce tolerancyjne panstwo ateistyczne CCCP,
        mogles zyc.
        • Gość: Linn Re: Jestem za,ale wiem, ze nic nie znacze IP: *.dialup.tiscali.it 03.11.03, 10:11
          "Adel Smith wezwał więc siły porządkowe, które krucyfiks zdjęły i wyniosły."
          Nic takiego nie mialo miejsca. Wykonanie nakaz sadowego zostalo zawieszone,
          szkola zamknieta do srody, a przed szkola pojawil sie nowy krzyz, trzymetrowy.

• urtic Re: Jestem za,ale wiem, ze nic nie znacze 03.11.03, 10:14
            Co za durny sad! Powinien Abdula poslac do jego rodzinnej wioski na pustyni,
            niechby tam sobie wywieszal ksiezycow ile by chcial.
            • Gość: MK1 Re: Jestem za,ale wiem, ze nic nie znacze IP: *.apcc.com 03.11.03, 11:16
              Uwazam ze sposob w jaki spososb osiagnal swoj cel jest nie wskazany -
              aczkolwiek zdecydowanie powpieral rozlacznosc KK od wladzy, szkoly itd...

Nie kazdy jest katolikiem ani chrzescijaninem, jezeli wisi krzyz to dlaczego
              nie polksiezyc, Budda lub gwiazda Dawida??? Jezeli jest tolerancja religijna to
              wszystkie religie powinny miec swoj symbol w klasie lub zadnego byc nie
              powinno...

Chodzac do szkoly po transformacji i po wprowadzeniu krzyzy do klas czulem sie
              zle (wtedy jeszcze bylem wierzacy) ale tam nie ma miejsca na krzyz(a wlasciwie
              mu to uwlacza - nikt nie przejmowal sie nim i kazdy roibil wszystko na co mial
              ochote). A widok pingwinow i batmanow na korytarzach wcale nie wplywalo lepiej
              na to co sie dzialo w szkole (pomijajac fakt posiadania katachety-ksiedza
              sadysty...::))

Sadze ze lekcje religii powinny odbywac sie przy kosciele a nie w szkolach -
              tak aby kazdy rodzic mial prawo wyboru czy ich dziecko chce czy tez nie chce
              uczeszczac na religie...Po drugie dlaczego ocena religii jest umieszczana na
              swiadectwie (skoro jest dobrowolna)? Zawsze tez wydawalo mi sie, ze szkoly sa
              laickie - ale teraz widze ze wszystki szkoly staly sie szkolami religijnymi...a
              to prowadzi wlasnie do wiekszej ilosci konfliktow, bo napewno ksieza nie ucza
              tolerancji (przynajmneij nie tych ktorych znam - no i pomijajac juz Radio
              Ma_Ryja i jej debilnego ojczulka rydzyka...::))

Postuluje do sejmu i senatu o przeglosowanie ustawy o usunieciu religii ze
              szkol panstwowych - kazdy kto bedzie chcial uczeszczac to bedzie mial parafie
              (a tych ostatnio jest masa), po drugie beda to naprawde wielkie oszczednosci
              dla budzetu panstwa (kilkadziesiat tysiecy etetow w szkolach - wiec bedzie
              mozna je wykorzystac na podwyzki dla prawdziwych nauczycieli lub zatrudnic
              absolwentow - a w ten sposob zmniejszyc bezrobocie...- a czarni i tak dadza
              sobie rade). Juz nie wspomne o opodatkowaniu kosciola - bo to pewnie nie stanie
              sie jeszcze przez kilkadziesiat lat...

Pozdrawiam wszystkich myslacych podobnie
              • Gość: Andrzej Re: Jestem za,ale wiem, ze nic nie znacze IP: *.nll.se 03.11.03, 14:04
                Gość portalu: MK1 napisał(a):

> Uwazam ze sposob w jaki spososb osiagnal swoj cel jest nie
                wskazany -
                > aczkolwiek zdecydowanie powpieral rozlacznosc KK od wladzy,
                szkoly itd...
                >
                > Nie kazdy jest katolikiem ani chrzescijaninem, jezeli wisi
                krzyz to dlaczego
                > nie polksiezyc, Budda lub gwiazda Dawida??? Jezeli jest
                tolerancja religijna to
                >
                > wszystkie religie powinny miec swoj symbol w klasie lub
                zadnego byc nie
                > powinno...
                >
                > Chodzac do szkoly po transformacji i po wprowadzeniu krzyzy do
                klas czulem sie
                > zle (wtedy jeszcze bylem wierzacy) ale tam nie ma miejsca na
                krzyz(a wlasciwie
                > mu to uwlacza - nikt nie przejmowal sie nim i kazdy roibil
                wszystko na co mial
                > ochote). A widok pingwinow i batmanow na korytarzach wcale nie
                wplywalo lepiej
                > na to co sie dzialo w szkole (pomijajac fakt posiadania
                katachety-ksiedza
                > sadysty...::))
                >
                > Sadze ze lekcje religii powinny odbywac sie przy kosciele a
                nie w szkolach -
                > tak aby kazdy rodzic mial prawo wyboru czy ich dziecko chce
                czy tez nie chce
                > uczeszczac na religie...Po drugie dlaczego ocena religii jest
                umieszczana na
                > swiadectwie (skoro jest dobrowolna)? Zawsze tez wydawalo mi
                sie, ze szkoly sa
                > laickie - ale teraz widze ze wszystki szkoly staly sie
                szkolami religijnymi...a
                >
                > to prowadzi wlasnie do wiekszej ilosci konfliktow, bo napewno
                ksieza nie ucza
                > tolerancji (przynajmneij nie tych ktorych znam - no i
                pomijajac juz Radio
                > Ma_Ryja i jej debilnego ojczulka rydzyka...::))
                >
                > Postuluje do sejmu i senatu o przeglosowanie ustawy o
                usunieciu religii ze
                > szkol panstwowych - kazdy kto bedzie chcial uczeszczac to
                bedzie mial parafie
                > (a tych ostatnio jest masa), po drugie beda to naprawde
                wielkie oszczednosci
                > dla budzetu panstwa (kilkadziesiat tysiecy etetow w szkolach -
                wiec bedzie
                > mozna je wykorzystac na podwyzki dla prawdziwych nauczycieli
                lub zatrudnic
                > absolwentow - a w ten sposob zmniejszyc bezrobocie...- a
                czarni i tak dadza
                > sobie rade). Juz nie wspomne o opodatkowaniu kosciola - bo to
                pewnie nie stanie
                >
                > sie jeszcze przez kilkadziesiat lat...
                >
                > Pozdrawiam wszystkich myslacych podobnie
                -----------------
                Slyszales o czyms takim jak d e m o k r a c j a? Polega ona na
                tym, ze w tym ustroju, kazdy moze powiedziec lub zrobic mniej
                wiecej co chce, ale w ramach obowiazujacego prawa, i powinnien
                sie albo temu prawu, ktore jest prawem w i e k s z o s c i,
                podporzadkowac, wyniesc gdzie demokracji nie ma, albo poniesie
                konsekwancje jego lamania. Jezeli prawo sie nie podoba, nalezy
                je w sposob d e m o k r a t y c z n y zmienic, a nie lamac!
                Nikt nie mowi, ze demokracja jest doskanala, nikt jednak czegos
                lepszego nie wymyslil i nie wymysli!!!
                Mysle, ze tesknisz za ZSRR, Chinami Ludowymi za rzadow wodza
                Mao, Kombodza za rzadow Czerwonych Khmerow, Korea Pln czy
                Irakiem - Saddama. Jezeli tak, to Polska z pewnoscia bedzie
                bardzo nieodpowiednim krajem dla Ciebie oraz innych "myslacych
                podobnie"...
                Andrzej
                • Gość: MK1 Re: Jestem za,ale wiem, ze nic nie znacze IP: *.apcc.com 03.11.03, 14:27
                  > Slyszales o czyms takim jak d e m o k r a c j a? Polega ona na
                  > tym, ze w tym ustroju, kazdy moze powiedziec lub zrobic mniej
                  > wiecej co chce, ale w ramach obowiazujacego prawa, i powinnien
                  > sie albo temu prawu, ktore jest prawem w i e k s z o s c i,
                  > podporzadkowac, wyniesc gdzie demokracji nie ma, albo poniesie
                  > konsekwancje jego lamania. Jezeli prawo sie nie podoba, nalezy
                  > je w sposob d e m o k r a t y c z n y zmienic, a nie lamac!
                  Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Nikt nie mowi, ze demokracja jest doskanala, nikt jednak czegos
                  > lepszego nie wymyslil i nie wymysli!!!
                  > Mysle, ze tesknisz za ZSRR, Chinami Ludowymi za rzadow wodza
                  > Mao, Kombodza za rzadow Czerwonych Khmerow, Korea Pln czy
                  > Irakiem - Saddama. Jezeli tak, to Polska z pewnoscia bedzie
                  > bardzo nieodpowiednim krajem dla Ciebie oraz innych "myslacych
                  > podobnie"...
                  > Andrzej

Andrzej - jedno pytanie - gdzie ja nawoluje do niedomakratycznej zmiany w
                  swojej wypowiedzi??? Jak mi wskarzesz to bede Ci wdzieczny - po drugie nie
                  tesknie za:
                  "za ZSRR, Chinami Ludowymi za rzadow wodza
                  > Mao, Kombodza za rzadow Czerwonych Khmerow, Korea Pln czy
                  > Irakiem - Saddama" - po prostu widze, ze religia nie pasuje do szkoly
                  swieckiej - tylko tyle...Urodzilem sie 75 roku - wiec nie moglem
                  sie "przyzwyczaic" do tego o czym piszesz - a juz napewno nie tesknie za tym..

aczkolweik mam pewlnba przewage nad Toba - sam czulem na wlasnej skorze sama
                  transformacje z jednego ustroju do drugiego i w dodatku widzialem to chlopaka
                  wlasnie uczeszczajacego do szkoly wtedy...i wiesz co - zdecydowanie wolalem
                  chodzic na religie do kosciola niz miec ja narzucona w szkole i w dodatku z
                  burakiem ktorego wszyscy nienawidzili - ale ze latal w swojej sukience to
                  byl "nietykalny" - jezeli wiec nigdy nie miales okazji przejsc przez nauke
                  religii w szkole - wiec proponuje nie zabierac tematu na ktorego temat nic nie
                  wiesz...
                  • Gość: roo KTORA RELIGIA JEST NAUKA ? IP: *.42.220.203.acc07-dryb-mel.comindico.com.au 03.11.03, 15:19
                    Zadna.Jezeli szkola jest katolicka czy protestancka, krzyz i
                    inne symbole chrzescijanskie sa jej symbolami.Jezeli jest
                    zydowska jej znakiem jest gwiazda Dawida, jezeli muzulmanska
                    oznacza ja polksiezyc itd. Szkoly rzadowe sa bez symboli
                    religijnych . Tak jest w Australii .Szkoly rzadowe sa bezplatne
                    i do nich uczeszcza bardzo duzo dzieci wyznawcow Islamu .Co
                    pewien czas slyszy sie jednak o problemach religijnych w tych
                    szkolach,powodami tych problemow sa zawsze synowie i cory
                    proroka M. I CO WY NA TO POWIECIE ?...

• Gość: MK1 Re: KTORA RELIGIA JEST NAUKA ? IP: *.apcc.com 03.11.03, 15:52
                      a co chcialbys uslyszec???::)))

Po drugie co to ma wspolnego z tematem? Czy chcesz w ten sposob wskazac ze
                      dziciaki muzulmanskie wychowywane sa troublemakers? Czy tez, ze nie powinny
                      chodzic do panstwowych szkol - tylko do szkol koranicznych? Po trzecie - nie
                      wiem gdzie ty sie wychowywales i gdzie chodziles do szkoly - ale u mnie w
                      szkole podstawowej to tez bylo pelno gowniarzy ktorzy potrafili narozrabiac -
                      sam tez taki bylem - ale doroslem:), zreszta pokarz mi 10-12 latkow w grupie -
                      ktorym nie przychodza glupie rzeczy do glowy???
                    • Gość: roo Tu nie chodzi o problemy wychowawcze, ale o religijne. IP: *.83.220.203.acc06-dryb-mel.comindico.com.au 06.11.03, 06:50
                      W JEDNEJ SZKOLE PUBLICZNEJ DZIECI(CHRZESCIJANSKIE) POWIESILY NA
                      SCIANACH KLASY RYSUNKI ZWIAZANE Z TRADYCJA SWIAT BOZEGO
                      NARODZENIA. PROTESTOWALY PRZECIWKO TEMU DZIECI (ISLAMSKIE)I ICH
                      RODZICE.Kochaj sobie tych swoich tolerancyjnych arabusow !!!!!
                      • Gość: jarek Re: Tu nie chodzi o problemy wychowawcze, ale o r IP: *.fastres.net 06.11.03, 09:15
                        Powieszajac na scianie obrazki z zycia Mahommeda, bylo by obraza pudoru i
                        nawolywania do gwaltow, napadow i przemocy.
                      • Gość: Linn Re: Tu nie chodzi o problemy wychowawcze, ale o r IP: *.dialup.tiscali.it 06.11.03, 09:43
                        W niektorych wloskich szkolach dzieci nie mogly przygotowywac szopek / we
                        Wloszech tradycja popularniejsza niz choinka /, ani spiewac koledy / jedynej
                        wloskiej zreszta /. Nie wiem, jak bedzie w tym roku, ale w ostatnich latach tak
                        bylo.
                        • Gość: jarek Re: Tu nie chodzi o problemy wychowawcze, ale o r IP: *.fastres.net 06.11.03, 11:21
                          Nie wiem jak dlugo pan tu mieszka , ja od 1970 roku i mam 4 synow, jak chodzilem
                          do szkoly na wywiady, kazdy nauczyciel mial na stole Unite ( potem Manifesto) a
                          rodzica traktowal jako ostatnie govno...choc sam byl skonczonym ignorantem.
                          jesli sie nie myle, jest jedynym krajem w Europie modernej, gdzie sie chodzi do
                          szkoly takze w sobote, co nie malo przeszkadza rodzicom, ale nauczyciele maja
                          czas, aby sobie spokojnie robic 2 robote( jeden w teknikum mojego syna
                          sprzedawal samochody, drugi mieszkania a najlepsze bylo to ze presydent mial
                          firme na imie zony ,ktora zajmowala sie obiektami przemyslowymi).
                          Teraz jak przekazali szkoly do provincji wydaje sie ,ze idzie lepiej ,choc w
                          dalszym ciagu chodzi sie w sobotea codziennie, aby sie nie zmeczyc maja tylko 4
                          godziny.
                          • Gość: Linn Re: Tu nie chodzi o problemy wychowawcze, ale o r IP: *.dialup.tiscali.it 06.11.03, 16:05
                            Mieszkam od 12 lat, ale nie mialam wiekszych kontakotw ze szkola. Wiem jednak,
                            ze brak szopek to takze "zasluga" lewicowych nauczycieli. Oczywiscie wszystko
                            pod sztandarem tolerancji dla innych.
      • Gość: Andrzej Re: Jestem za,ale wiem, ze nic nie znacze IP: *.nll.se 03.11.03, 13:46
        Gość portalu: Jezus napisał(a):

> No coz,jak ateista chcialbym zaznaczyc iz w zasadzie podzielam
        > poglady popierajace wywalenie krucyfiksow z klasy,ale zadjae
        > sobie sprawe,ze zyjemy w katolickim,nietolerancyjnym panstwie i
        > godze sie na to....
        ---------------
        Gdyby katolicy byli rzeczywiscie tacy niertolerancyjni jak
        piszesz albo jacy sa wspolwyznawcy Adela, to zarowno Adel Smith
        jak i Ty lezelibyscie juz z nozem wplecach w jakims ciemnym
        zaulku...
        • Gość: ex-kat-lik Półksiężyc, Gwiazda Dawidai i Krzyż IP: *.vnet.pl / *.vnet.pl 03.11.03, 15:59
          Proponuję zająć się tematem - jest ważki - a nie inwektywami.
          Ps.Demokracja - forma rządów większości (ucisku) nad mniejszością
          Ps2. Martwię się o Pana B. -> jezeli przepadnie w DEMOkratycznych wyborach to
          kto będzie rządził Wszechświatem. Większość?
          nie rozumiem.
          Ps3. Jak żyli nasi przodkowie w monarchii - bez demokracji? z tego co piszecie
          to niemożliwe
          • Gość: Andrzej Re: Półksiężyc, Gwiazda Dawidai i Krzyż IP: *.nll.se 03.11.03, 16:19
            Gość portalu: ex-kat-lik napisał(a):

> Proponuję zająć się tematem - jest ważki - a nie inwektywami.
            > Ps.Demokracja - forma rządów większości (ucisku) nad
            mniejszością
            > Ps2. Martwię się o Pana B. -> jezeli przepadnie w
            DEMOkratycznych wyborach t
            > o
            > kto będzie rządził Wszechświatem. Większość?
            > nie rozumiem.
            > Ps3. Jak żyli nasi przodkowie w monarchii - bez demokracji? z
            tego co piszecie
            > to niemożliwe
            --------------
            O Pana B. sie nie martw, on sobie rade da! Nie martw sie tez
            o demokracje. Martw sie o siebie. Powodow do zmartwienia, jak
            sie wydaje, masz co najmniej trzy. Kazdy istotny....
            • Gość: ex-kat-lik Re: Półksiężyc, Gwiazda Dawida, Krzyż i Jasiu IP: *.vnet.pl / *.vnet.pl 03.11.03, 17:00
              Doszło mi czwarte(4) zmartwienie - martwię się ex-miłosiernie, tak po ex-
              katolicku o ciebie Jasiu vel Andrzej-u - po przeczytaniu twoich wypocin. Nie
              nadajesz się do naprawy - trzeba cię wymienić na inny, nowy egzemplarz.
    • Gość: homofob i rasista Re: Chrystusa nie wyrzuca się siłą - pisze z Włoc IP: 207.181.167.* 03.11.03, 16:02
      ...Adel Smith jest osobą dobrze znaną we Włoszech ze swoich
      skrajnych poglądów, od których najwybitniejsi przedstawiciele
      włoskiej wspólnoty muzułmańskiej zawsze jednoznacznie się
      odcinali...

To dlaczego sqrwysyna nie wypyerdola ?
      Gdy do twojego domu przychodza goscie to maja sie zachowywac tak
      jakie sa twoje regoly i obyczaje ! W przeciwnym razie na kopach
      wylatuja za drzwi !
      Ale niestety mahmuty nigdy nie potrafili koegzystowac z innymi
      kulturami i religiami !
      Brawo Wlochy, bo juz myslalem ze caly Zachod jest absolutnie
      bezzebny i wykastrowany !
      • Gość: Tomson Re: Chrystusa nie wyrzuca się siłą - pisze z Włoc IP: *.ds.pg.gda.pl 03.11.03, 16:30
        Gość portalu: homofob i rasista napisał(a):

> ...Adel Smith jest osobą dobrze znaną we Włoszech ze swoich
        > skrajnych poglądów, od których najwybitniejsi przedstawiciele
        > włoskiej wspólnoty muzułmańskiej zawsze jednoznacznie się
        > odcinali...
        >
        > To dlaczego sqrwysyna nie wypyerdola ?
        > Gdy do twojego domu przychodza goscie to maja sie zachowywac tak
        > jakie sa twoje regoly i obyczaje ! W przeciwnym razie na kopach
        > wylatuja za drzwi !
        Powiedz to amerykańskim dzikusom, którzy z buciorami wpierdalają się na Bliski
        Wschód i budują go na własną modłę, wbrew rodzimym mieszkańcom tych ziem.

• Gość: homofob i rasista Re: Chrystusa nie wyrzuca się siłą - pisze z Włoc IP: 207.181.167.* 03.11.03, 21:05

> Powiedz to amerykańskim dzikusom, którzy z buciorami
          wpierdalają się na Bliski

Nie trzebabylo ruszac WTC 11 wrzesnia, teraz wujek sam
          przearanzuje im mordy piastkami.
          Dzikusom ? a co takiego ci ukochani mieszkancy bliskiego wschodu
          dali swiatu za ostatnie 700 lat ? Jakies przyklady odkrycia
          naukowe, wynalazki

> Wschód i budują go na własną modłę, wbrew rodzimym mieszkańcom
          tych ziem.
          >

Tak jak zbudowali 'na własną modłę' w Japoni I Niemczech i ci
          ostatni tak straszliwie cierpia z tego powodu.
          Ty komunistyczny Squrwysynie i Pacholku platny, Qtasie
          • Gość: Tomson Re: Chrystusa nie wyrzuca się siłą - pisze z Włoc IP: *.ds.pg.gda.pl 03.11.03, 21:15
            Gość portalu: homofob i rasista napisał(a):

>
            > > Powiedz to amerykańskim dzikusom, którzy z buciorami
            > wpierdalają się na Bliski
            >
            > Nie trzebabylo ruszac WTC 11 wrzesnia, teraz wujek sam
            > przearanzuje im mordy piastkami.
            Co to ma wspólnego z Irakiem? Bin Laden miał Husejna za bezbożnika, czy w
            islamskim kraju chrześcijanin byłby wiceprezydentem (Tarik Aziz). Islamizacja
            Iraku i zbliżenia Husejna do Osama, to odpowiedź na inwazję amerykańską.

> Dzikusom ? a co takiego ci ukochani mieszkancy bliskiego wschodu
            > dali swiatu za ostatnie 700 lat ? Jakies przyklady odkrycia
            > naukowe, wynalazki
            A co amerykanie dali? Większość amerykańskich nobli były dla mieszkających tam
            Żydów i Europejzyków.

> > Wschód i budują go na własną modłę, wbrew rodzimym mieszkańcom
            > tych ziem.
            > >
            > Tak jak zbudowali 'na własną modłę' w Japoni I Niemczech i ci
            > ostatni tak straszliwie cierpia z tego powodu.
            Nie, tam się nie wpierdalali tak jak na Bliskim Wschodzie. Niemcy i Japonia nie
            były izolowane od technologii i nie umieszczano tam kacyków którzy mieli gdzieś
            rozwój przemysłu jak na Bliskim Wschodzie. Nie lekceważono też tamtejszej
            kultury i tradycji.

> Ty komunistyczny Squrwysynie i Pacholku platny, Qtasie
            I niech to będzie skwitowaniem twojego całkowitego braku intelektu prostaku.
            Każdy polaczek jako pachołek jankesów jest bliski tępotom swoim panom i ty to
            tylko potwierdzasz.
      • Gość: cynik neofita Re: Chrystusa nie wyrzuca się siłą - pisze z Włoc IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.03, 16:32
        > Ale niestety mahmuty nigdy nie potrafili koegzystowac z innymi
        > kulturami i religiami !

Ach, to dlatego na terenach kalifatu w sredniowieczu chronili sie chrzescijanie
        przesladowani przez oficjalny kosciol wschodni jako heretycy ?

Dlatego w kalifacie wysokie urzedy z wezyrami wlacznie obsadzone byly przez
        chrzescijan i Zydow ?
    • pst_ateista Apropo Chrystusa Jezusa, w dzisiejszym NIE jest 03.11.03, 16:36
      świetny żarcik.
      Siedzą sobie na sofie Bóg ojciec,Maryja dziewica (podobno dziewica) i Jezus.
      Oglądają TV, a tam na cały ekran facjata polskiego papy, na to Bóg ojciec z
      wyraźnym przerażeniem i degustacją na twarzy odzywa się "o Jezu! Przełącz na
      Eurosport"! :-D
      Najlepiej samu zobaczyć ten dowcipny rysuneczek, uśmiejecie się do rozpuchu! :-D
    • Gość: cynik neofita ADEL SMITH JEST ZWYKLYM IDIOTA IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.03, 16:38
      Ten glupi fanatyk powinien zostac natychmiast deportowany razem
      ze swoimi przesladowanymi dziecmi do krajow gdzie
      jest "prawdziwa demokracja" i nikt jego praw naruszac nie
      bedzie - np. do Libii czy Arabii Saudyjskiej.

Co debilowi krzyz przeszkadza ? Ja wierzacy nie jestem, a mi nie
      przeszkadza (u mnie w klasie wisial - no i co z tego ?).

Glupota jest rzecza przerazajaca. Facet powinien dostac nagrode
      Darwina - wnet mu samochod spala, albo dostanie kulke. Czy w
      oparciu o doswiadczenia ze swojej dawnej, islamskiej ojczyzny,
      nie wie co moga zrobic wierni milujacej pokoj religii,
      gdy "obrazi sie ich uczucia religijne" ? Ba, wiecej - moze gdyby
      u nich w Syrii ktos chcial usunac wersety Koranu ze scian i
      polksiezyc z dachu, pierwszy rzucalby kamieniami, palil opony i
      krzyczal "Allah Akbar"
      • Gość: haaanes Re: ADEL SMITH JEST ZWYKLYM IDIOTA IP: *.dip.t-dialin.net 03.11.03, 17:03
        Gość portalu: cynik neofita napisał(a):

> Ten glupi fanatyk powinien zostac natychmiast deportowany
        razem
        > ze swoimi przesladowanymi dziecmi do krajow gdzie
        > jest "prawdziwa demokracja" i nikt jego praw naruszac nie
        > bedzie - np. do Libii czy Arabii Saudyjskiej.

Ten "glupi fanatyk" nigdzie sie nie potrzebuje wynosic , bo zyje
        w kraju demokratycznym i laickim gdzie nie powinno byc miejsca
        ani na demonstracyjne noszenie hust w urzedach dla mohametan -
        jak i nie powinni wisiec w klasach jacys zabici faceci na krzyzu.

Katola wydaje sie , ze maja wiecej prawa bo byli tu w Europie
        wczesniej niz muminki - piepszy im sie w glowach i zapominaja ,
        ze zyjemy w panstwach LAICKICH i oni tez powinni sostawic sobie
        swoje symbole w swoich czterech scianach - tam nikogo nie
        obchodzi do kogo sie modla i kiedy sie masturbuja.

• Gość: cynik neofita Re: ADEL SMITH JEST ZWYKLYM IDIOTA IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.03, 23:28
          > Ten "glupi fanatyk" nigdzie sie nie potrzebuje wynosic , bo zyje
          > w kraju demokratycznym i laickim gdzie nie powinno byc miejsca
          > ani na demonstracyjne noszenie hust w urzedach dla mohametan -
          > jak i nie powinni wisiec w klasach jacys zabici faceci na krzyzu

A mi nie przeszkadza kto co na scianach wiesza i co na lbie nosi. Byle nie
          zmuszal do tego innych. Nie nalezy tez obrazac swietosci innych religii, ani
          katolikow ani "mahmutow" (jak pisze ten smiec, "homofob i rasista" - sam jego
          nick to zbior obelg, ale jak ktos lubi sam sobie drzwi gownem mazac...)

Laickie panstwo to nie znaczy panstwo antyreligijne

No co mu ten krzyz przeszkadza ?
    • Gość: chita nie rozumiem IP: *.cip.sowi.uni-bamberg.de 03.11.03, 16:51
      Ja zupelnie tego nie rozumiem. Tyle sie teraz mowi o tolerancji,
      ale taki muzulmanin z Wloch bedzie na sile zdejmowal krzyz
      wiszacy w szkole, do ktorej nawet sam nie chodzi. Po co to? Ktos
      kaze jego dzieciom modlic sie czy calowac ten krzyz? On sobie po
      prostu tam wisi.
      Jestem osoba niewierzaca i krzyz nad drzwiami nie obraza moich
      uczuc niereligijnych:) Tak samo jak nie obraze sie za brak
      odniesien do Boga w preambule do konstytucji UE:)
      • Gość: ateista Nie bedzie pokoju IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.11.03, 19:26
        Komentator pisze o dazeniu do pokojowego dialogu miedzy
        wyznawcami roznych religii. Problem w tym, ze to dazenie tak na
        prawde wykazuje tylko jedna strona. Druga (niektorzy nazywaja
        ich ekstremistami, ale jest ich az nadto duzo, by uznac ich za
        margines) dazy do powolnego, "pelzajacego" podboju swiata przez
        islam. I czyni to nie tylko srodkami pokojowymi. Jest to
        dzialanie dlugofalowe, w ktorym mieszaja sie takie historie jak
        ta Smitha, ale tez ataki al Kaidy i innych ugrupowan islamskich
        chocby na przyklad w Algierii, ale tez dla zaciemnienia obrazu
        istnieja, beda sie odzywac i odzywaja sie tez pokojowo
        nastawieni muzulmanie, z tym tylko, ze sa oni w mniejszosci,
        mniej aktywni, slabi, a poza tym nie jest powiedziane, czy ich
        postawa jest szczera. Nie wykluczam, ze jest to swoisty podzial
        rol, by podtrzymac opinie publiczna i politykow Zachodu w
        przekonaniu o mozliwosci dialogu i dojsciu do porozumienia.
        Skonczy sie to w chwili, gdy islam uzyska autentyczna przewage.
        Chcac nie chcac, czego by nie wypisywali pokojowo nastawieni
        komentatorzy, co by nie robili politycy, mamy do czynienia
        ze "zderzeniem cywilizacji", jego wstepna faza. Do ataku
        frontalnego islam przystapi w wygodnym dla siebie momencie.
        Prawda jest taka, ze Zachod stoi na straconych pozycjach, bo
        brakuje mu woli walki i poswiecen. Jest jak mocarz zlozony w
        niemocy choroba woli.
        Mysle, ze juz nie nasze zony, moze nawet nie nasze corki, ale
        nasze wnuczki beda musialy zalozyc czarczafy, a naszych wnukow
        talibowie pogonia palkami do meczetu, tak jak to robili ze
        swoimi wspolwyznawcami w Afganistanie.
        I tak legnie w gruzach idea panstwa laickiego.
        Tym, ktorzy uwazaja te wizje za zbyt pesymistyczna i malo
        prawdopodobna chcialbym przypomniec, ze cywilizacje Rzymu
        pokonali barbarzyncy, a po jego upadku nastapilo dziewiec
        stuleci Sredniowiecza, co jakby nie oceniac bylo cywilizacyjnym
        cofnieciem sie. I dopiero po tych dziewieciuset latach przyszlo
        Odrodzenie.
        Historia sie powtarza, choc w roznych powiedzmy - wariacjach.
        Cale szczescie, ze ja tego prawdopodobnie juz nie dozyje.
        • Gość: Kanadol Oj, glupoty, glupoty IP: *.tkg.bc.tac.net 03.11.03, 22:07
          Tredow cywilizacji nie da sie zawrocic i straszenie muzulmanska
          niewola to czyste bzdury.
          Religii a zwlaszcza tej fanatycznej nie zwalcza sie przemoca i
          zakazami a wresz przeciwnie, tolerancaja. Widzielismy to na
          przykladzie Polski: komunisci przez swa glupote pomogli
          katolicyzmowi. Zobaczcie co sie dzieje teraz.
          Zyje w kraju wieloreligijnym i widze jak sie one rozpuszczaja,
          nawet te bardziej fundamentalne: muzulmanska, zydowska czy
          sikhowska. Nowe generacje maja to w .....
          • Gość: homofob i rasista wymiotuje na slowo 'tolerancja' IP: 207.181.167.* 03.11.03, 22:19
            ...Religii a zwlaszcza tej fanatycznej nie zwalcza sie przemoca
            i zakazami a wresz przeciwnie, tolerancaja...

POWYZSZY ARTYKUL POTWIERDZA WLASNIE TWOJA MADROSC, KRETYNIE !

A KIEDY TA 'TOLERANCJA' SIE KONCZY ?, PO ? CZY PRZED
            PRZYODZIANIEM TWOJEJ BABY W BURKE I PRZYOZDOBIENIEM TWOJEGO
            DURNEGO LBA ZAWINIETA SZMATA ?
            DOSTAJE MDLOSCI NA SLOWO TOLERANCJA ! ISLAM TO SCIERWO I ZAKALA
            LUDZKOSCI, CZEKAM AZ KTOS WRESZCIE PRZYWALI JAKIMS NUKIEM W TEN
            PYERDOLONY WYCHODEK CO SIE ZWIE MEKKA !
            I WRESZCIE BEDZIE TO WYRAZ ULTYMATYWNEJ TOLERANCJI, 1000 000
            MAHMUTOW EKSPRESEM POSZYBUJE DO ALLAHA.

• Gość: Kanadol Jeden duren IP: *.tkg.bc.tac.net 03.11.03, 22:43
              ....czy kilku nie zmieni tredow.
              Niech sie pienia i pluja, zapyzialcy.
              • Gość: homofob i rasista nie odpowiedziales na pytanie. IP: 207.181.167.* 03.11.03, 23:34
                Nie odpowiedziales mi na pytanie drogi moj 'tolerancyjny'
                Kiedy konczy sie 'tolerancja' dla mahmutow, przed czy po
                przyodzianiu twojej polowicy w 'twarzowa' burke ?
                Przed pierwszym obowiazkowym wypinaniem dupy pod niebiosa czy po
                ostatnim piatym powtorzeniem 'tolerancyjnej' modlitwy !

Uwazaj, bo twuj 'tolerancyjny' isamoraj w Kanadzie moze stac sie
                faktem i to szybciej niz sobie to wyobrazasz !

Niech was 'tolerancyjnych' allah ma w opiece !
            • Gość: Wrocławianin Homofobie Rasito - bredzisz. IP: smoothwall:* 04.11.03, 16:09
              > A KIEDY TA 'TOLERANCJA' SIE KONCZY ? ISLAM TO SCIERWO I ZAKALA
              > LUDZKOSCI, CZEKAM AZ KTOS WRESZCIE PRZYWALI JAKIMS NUKIEM W TEN
              > PYERDOLONY WYCHODEK CO SIE ZWIE MEKKA !
              > I WRESZCIE BEDZIE TO WYRAZ ULTYMATYWNEJ TOLERANCJI, 1000 000
              > MAHMUTOW EKSPRESEM POSZYBUJE DO ALLAHA.

Problem w tym, że Ty i Tobie podobni - Ci po Islamskiej stronie
              tak się zacietrzewieni nie są w stanie nic pojąć z nauki
              Chrystusa.
              Żygać się chce widząc takich wiernych po jednej i po drugiej
              stronie.
          • Gość: ateista Kanadolu, zle mnie zrozumiales IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.11.03, 02:58
            Gość portalu: Kanadol napisał(a):

> Religii a zwlaszcza tej fanatycznej nie zwalcza sie przemoca
            i
            > zakazami a wresz przeciwnie, tolerancaja. Widzielismy to na
            > przykladzie Polski: komunisci przez swa glupote pomogli
            > katolicyzmowi. Zobaczcie co sie dzieje teraz.
            > Zyje w kraju wieloreligijnym i widze jak sie one
            rozpuszczaja,
            > nawet te bardziej fundamentalne: muzulmanska, zydowska czy
            > sikhowska. Nowe generacje maja to w .....

Zle mnie zrozumiales Kanadolu. Nie nawoluje do zbrojnej walki
            z islamem. To rzeczywiscie nie ma sensu. Ale zmylic Cie moglo
            moje zdanie, przyznaje dosc niefortunnie napisane bez dalszego
            ciagu.
            "Prawda jest taka, ze Zachod stoi na straconych pozycjach, bo
            brakuje mu woli walki i poswiecen. Jest jak mocarz zlozony w
            niemocy choroba woli"
            Chodzilo mi o to, ze tak na prawde Zachod juz w nic nie wierzy,
            ze jego jedyna religia jest konsumpcja. Mieszkasz w Kanadzie i
            widzisz, ze ludzie w swojej wiekszosci nie zajmuja sie juz
            niczym innym tylko praca, zakupami i rozrywka, ktora zreszta
            tez sie kupuje. Stworzono im zreszta do tego idealne warunki.
            Zachod stworzyl "cywilizacje rozrywki" i zabawi sie na smierc.
            Mieszkasz w Kanadzie, ale czy wiesz co dzieje sie w
            muzulmanskich meczetach w Twoim kraju?
            Ja cos niecos na ten temat wiem, bo mam przyjaciela, mlodego
            Polaka mieszkajacego w Vancouver, ktory przeszedl byl na islam,
            zwiazal sie z muzulmanami. Wszedl gleboko w to srodowisko, na
            tyle gleboko, ze uznali go za swego. I moj przyjaciel
            muzulmanin dostrzegl, ze meczety w Kanadzie maja swoja podwojna
            role. Z jednej strony sa miejscami religijnego kultu z drugiej
            zas sa osrodkami wspierajacymi ekstremizm muzulmanski.
            Moj przyjaciel, gdy zorientowal sie co jest grane szybko sie ze
            sprawy wycofal, przestal chodzic do meczetu i zgolil brode.
            Teraz (moze jest panikarz albo przewrazliwiony) chodzi kanalami
            i boi sie wlasnego cienia.
            Nie wiem, nie mowil mi nic, wiec ja moge sie tego tylko
            domyslac, bo znam czlowieka od lat i nigdy przedtem nie byl tak
            zastrachany jak teraz.
            Jezeli te fundamentalizmy sie tak rozpuszczaja, jak twierdzisz,
            to skad ten lek mojego przyjaciela?
            Zawsze mozna przyjac teze, ze opanowala go jakas mania
            przesladowcza. To oczywiscie mozliwe i prawdopodobne.
            Choc patrzac na caloksztalt, na fakt, ze muzulmanskie
            organizacje humanitarne (rowniez w Kanadzie) wspieraja
            terrorystow to moje spekulacje nie sa calkowicie pozbawione
            podstaw.
            Pozdrawiam kanadyjsko
            • Gość: Yukon Re: Kanadolu, zle mnie zrozumiales IP: 5.5R* / 212.199.28.* 04.11.03, 16:53
              Jezeli chrzescianie nie sa w stanie bronic swojej religii u siebie w domu -
              przyjdzie obcy i zmusi was do tolerowania wlasnej religii. Tylko po tem jak to
              sie stanie, nie trzeba plakac i wolac. Ten obcy nie bedzie wiedzial ani litosci
              w stosunku do was, ani tolerancji do mniejszosci, ktorej niedlugo sie
              staniecie. Sami wprowadziliscie obcego do wlasnego domu a zapomnieliscie mu
              wytlumaczyc ze to wasz dom w ktorym on jest tylko gosciem.
    • Gość: hO Re: Chrystusa nie wyrzuca się siłą - pisze z Włoc IP: *.telia.com 03.11.03, 23:53
      Gość portalu: Stach Ruda napisał(a):

> Mądrość jest zawsze "towarem" deficytowym...
      > Ale tylko ludzie mądrzy, mogą cokolwiek w naszym cokolwiek
      > zagubionym świecie zmienić!
      DO
      THEY ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????
      ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????
    • Gość: marianna Re:Chrystusa nie wyrzuca się siłą - pisze z Włoch IP: *.who.vectranet.pl / 10.6.2.* 04.11.03, 18:22
      Wiecie Państwo, myślę, że zarówno autorowi artykułu, jak i wam,
      szanowni przedmówcy, można by zadedykować słowa Joan Baez, które
      przeczytałam kiedyś w 'Literaturze na Świecie' i dobrze sobie
      zapamiętałam. Jeśli chwalę się, że tak mocno utkwiły mi w
      świadomości, to chyba nie powinnam już dodać ani słowa więcej...
      Oto one:

jezus
      złoty i srebrny
      nagi
      w pokojach
      dzisiejszych ludzi

ileż odwagi
    • Gość: jarek Brakuje tylko, ze ktos zrobi sondaz.... IP: *.fastres.net 04.11.03, 18:56
      z ktorego wyniknie, ze Zyd Jesus ( Krol Israela), jest najwiekszym zagrozeniem
      dla pokoju na Swiecie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka