Dodaj do ulubionych

Gdzie można kupić Talmud?

26.12.03, 08:30
Twórczość Marksa i Engelsa - poznałem, Lenina - poznałem, "Mein Kampf" -
również, Stary i Nowy Testament - przeczytałem. Teraz przyszedł czs na
Talmud, ale koniecznie w naszym - polskim języku. Gdzie mogę to dzieło nabyć?
Obserwuj wątek
    • abstrakt2003 Zaputaj na forum Izrael 26.12.03, 08:32
      Albo napisz do gminy żydowskiej.
      • zencol Re: Zaputaj na forum Izrael 26.12.03, 08:33
        Daj adres.
        • abstrakt2003 Re: Zaputaj na forum Izrael 26.12.03, 09:35
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10911
          A do gminy nie znam. Ale w książce telefonicznej napewno jest.
          • Gość: dana33 do zencola IP: 5.5R* / 192.114.47.* 26.12.03, 18:52
            zdaje sie, ze nie ma przekladu talmudu na polski.
            oprocz tego sam talmud to nie dostatecznie przeczytac. musialbys jeszcze
            wszystkie tlumaczenia do talmudu i wszystkie objasnienia..... czytania na
            dluuuuugo.... :)
    • Gość: axx Re: Potrzasnac drzewem IP: 209.136.102.* 26.12.03, 21:07
      Prawdopodobnie tylko w antykwariacie. Ale gdybys goraco pragnal zapoznac sie z ta ideologia to podaje LC Control No.2001531069
      TALMUD BAVL Talmud Babilonski wydanie 1865 Orgelbrandt Varsha , no i Biblioteka Kongresowa , Washington DC. Moge ci jeszcze powiedziec ze
      jak dobrze potrzasniesz swoim drzewem genealogicznym to nie tylko Talmud sie znajdzie ale i jakis Zyd z niego spadnie.
      • zencol Re: Potrzasnac drzewem 26.12.03, 23:01
        Dosyć dowcipne. Moje drzewo genealogiczne jest bardzo rozrośnięte. Mój ród
        wywodzi się ze Żmudzi. W herbie mam JEDNOROŻCA, udało mi się dotrzeć do XVI
        wieku. Ale to tylko tak, żeby uspokoić axx-a. Dzięki Dana za info, szkoda, że
        nie ma polskiego przekładu Talmudu i innych Pism. Jeszcze poszukam. Pzdr.
        • bimi Re: Potrzasnac drzewem 26.12.03, 23:03
          zencol napisał:

> Dosyć dowcipne. Moje drzewo genealogiczne jest bardzo rozrośnięte. Mój ród
          > wywodzi się ze Żmudzi. W herbie mam JEDNOROŻCA, udało mi się dotrzeć do XVI
          > wieku. Ale to tylko tak, żeby uspokoić axx-a. Dzięki Dana za info, szkoda, że
          > nie ma polskiego przekładu Talmudu i innych Pism. Jeszcze poszukam. Pzdr.

A ktoś wie może w jakich językch można dostać Talmud?
          • bimi Re: Potrzasnac drzewem 26.12.03, 23:11
            bimi napisał:

> A ktoś wie może w jakich językch można dostać Talmud?

Może po angielsku w Internecie?
            • bimi Re: Potrzasnac drzewem 26.12.03, 23:17
              Mógłby ktos potwierdzić czy znalazłem. Całość.

www.sacred-texts.com/jud/talmud.htm
        • hubbeles do zencol 26.12.03, 23:39
          Talmud jest czesciowo na polski przelozony, natomiast gorzej z komentarzami.
          Czytanie bez komentarzy jest bezcelowe.
          Tu link do Miszny.
          www.geocities.com/judaizm_humanistyczny/talmud_miszna_glowna.htm
          Caly Talmud z komentarzami jest przelozony i na niemiecki i na angielski i na
          hiszpanski. Talmudu sie nie czyta, jego sie studiuje, przeprowadza sie analize
          porownawcza kazdego komentarza - nie podwazajac jednak slow Tory, jedynie
          tlumaczac i komentujac je, tak aby mozna bylo zyc wedlug setek nakazow i
          zakazow obowiazujacych nas.

• bimi Re: do zencol 26.12.03, 23:43
            hubbeles napisał:

> Talmud jest czesciowo na polski przelozony, natomiast gorzej z komentarzami.
            > Czytanie bez komentarzy jest bezcelowe.
            > Tu link do Miszny.
            > <a
            href="http://www.geocities.com/judaizm_humanistyczny/talmud_miszna_glowna.htm"target="_blank">www.geocities.com/judaizm_humanistyczny/talmud_miszna_glowna.htm</a>
            > Caly Talmud z komentarzami jest przelozony i na niemiecki i na angielski i na
            > hiszpanski. Talmudu sie nie czyta, jego sie studiuje, przeprowadza sie analize
            > porownawcza kazdego komentarza - nie podwazajac jednak slow Tory, jedynie
            > tlumaczac i komentujac je, tak aby mozna bylo zyc wedlug setek nakazow i
            > zakazow obowiazujacych nas.

A po co przeprowadza się tą analize porównawczą każdego komentarza?
          • zencol Re: do zencol 26.12.03, 23:50
            Dzięki, oczywiście masz rację, źle się wyraziłem. Pzdr.
            • bimi Przepraszam, czy można? 26.12.03, 23:55
              Jesteśmy w Polsce, tak?
              Na forum Świat?
              • Gość: z daleka Re: Przepraszam, czy można? IP: 5.3.1R3D* / *.inter.net.il 27.12.03, 00:00
                Wirtualnie.Tak.
                • bimi Re: Przepraszam, czy można? 27.12.03, 00:04
                  Gość portalu: z daleka napisał(a):

> Wirtualnie.Tak.

OK - zakładajcie sobie kluby dyskusyjne gdzie chcecie. Ale skoro już się
                  dzielimy tym forum to moglibyscie chociaż chociaż odpowiedzieć laikowi na pytanie.
                  Zgredzi.
                  • Gość: dana33 Re: Przepraszam, czy można? IP: 5.5R* / 192.114.47.* 27.12.03, 00:38
                    bimi, idz pare centymetrow wyzej i przeczytaj, co napisal hubbeles. wyjasnil
                    dokladnie.
            • hubbeles Re: do zencol 27.12.03, 12:24
              Pzekazuje link prezentujacy Talmud. Faktyczny wyglad "a blatt", czyli strony.
              Jak jest podzielona, tlumaczenie zarowno samego tekstu jak i komentarzy
              zawartych na stronie. Link jest angielskojezyczny, ale moze Cie zainteresuje.
              judaism.about.com/gi/dynamic/offsite.htm?site=http%3A%2F%
              2Fwww.acs.ucalgary.ca%2F%7Eelsegal%2FTalmudPage.html

Pozdrawiam
              Hubbeles
    • Gość: sp;lit Re: Gdzie można kupić Talmud? IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 27.12.03, 00:01
      Gdybys sie uczyl i zapamietal 6 angielskich slow dziennie to Twoj slownik po
      roku bylby bogatszy od tego ktorym operuje przecietny Anglik ,... Zaczal bys
      czytac i literatura na calym swiecie bylaby dostepna ,... W miedzyczasie zobacz
      czego mozesz sie spodziewac po polsku ;

www.iyp.org/Archives/polska/9802/msg00498.html
      uklony
    • Gość: U Re: Gdzie można kupić Talmud? IP: *.75.2.250.Dial1.Boston1.Level3.net 27.12.03, 17:23
      No wlasnie.Mozna dostac Biblie,Koran...a Talmudu nie uswiarczysz.

"Kto wtyka nos w Talmud zasluguje na smierc"-w przyblizeniu,cytat z Talmudu.
      • Gość: Pole Re: Gdzie można kupić Talmud? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 28.12.03, 01:39
        Spróbuj w antykwariatach, swego czasu wydano w języku polskim jednotomowy
        skrót. To trochę skromnie jak na 12 grubych tomów (Miszna i Gemara).
        • Gość: Goldman Re: Gdzie można kupić Talmud? IP: *.vc.shawcable.net 28.12.03, 02:07
          Pelnego tlumaczenia na Polski nie
          ma i nie bedzie z prostej przyczyny.
          Talmud jest ksiazka rasistowska, przy ktorej
          wypociny Adolfa z "Mein Kampf" to
          bajka dla dzieci.
          Zydy boja sie o swoja dupe.
          Wiedza ,ze pelne tlumaczenie talmudu
          mogloby doprowadzic do palowania zydow.
          • Gość: Gaal Re: Gdzie można kupić Talmud? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 28.12.03, 02:26
            Hm - pewnie masz na mysli np. Misznę Baba, Batra III,I i... Majętności goja są
            dla Żyda, narodu wybranego, jak rzecz niczyja, a jeżeli pierwszy na nich rękę
            położy, będą jego na zasadzie prawa dawności Chazaka.
            No cóż, chyba rozwiązuje to problem: p. Jędrucha, Gąsiorowskiego, Bagsika etc.
          • bimi Re: Gdzie można kupić Talmud? 28.12.03, 21:51
            Gość portalu: Goldman napisał(a):

> Pelnego tlumaczenia na Polski nie
            > ma i nie bedzie z prostej przyczyny.
            > Talmud jest ksiazka rasistowska, przy ktorej
            > wypociny Adolfa z "Mein Kampf" to
            > bajka dla dzieci.
            > Zydy boja sie o swoja dupe.
            > Wiedza ,ze pelne tlumaczenie talmudu
            > mogloby doprowadzic do palowania zydow.

Hehe. To dobre.
            I pewnie w duzej części prawdziwe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka