zencol 26.12.03, 08:30 Twórczość Marksa i Engelsa - poznałem, Lenina - poznałem, "Mein Kampf" - również, Stary i Nowy Testament - przeczytałem. Teraz przyszedł czs na Talmud, ale koniecznie w naszym - polskim języku. Gdzie mogę to dzieło nabyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abstrakt2003 Zaputaj na forum Izrael 26.12.03, 08:32 Albo napisz do gminy żydowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Zaputaj na forum Izrael 26.12.03, 09:35 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10911 A do gminy nie znam. Ale w książce telefonicznej napewno jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 do zencola IP: 5.5R* / 192.114.47.* 26.12.03, 18:52 zdaje sie, ze nie ma przekladu talmudu na polski. oprocz tego sam talmud to nie dostatecznie przeczytac. musialbys jeszcze wszystkie tlumaczenia do talmudu i wszystkie objasnienia..... czytania na dluuuuugo.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: Potrzasnac drzewem IP: 209.136.102.* 26.12.03, 21:07 Prawdopodobnie tylko w antykwariacie. Ale gdybys goraco pragnal zapoznac sie z ta ideologia to podaje LC Control No.2001531069 TALMUD BAVL Talmud Babilonski wydanie 1865 Orgelbrandt Varsha , no i Biblioteka Kongresowa , Washington DC. Moge ci jeszcze powiedziec ze jak dobrze potrzasniesz swoim drzewem genealogicznym to nie tylko Talmud sie znajdzie ale i jakis Zyd z niego spadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zencol Re: Potrzasnac drzewem 26.12.03, 23:01 Dosyć dowcipne. Moje drzewo genealogiczne jest bardzo rozrośnięte. Mój ród wywodzi się ze Żmudzi. W herbie mam JEDNOROŻCA, udało mi się dotrzeć do XVI wieku. Ale to tylko tak, żeby uspokoić axx-a. Dzięki Dana za info, szkoda, że nie ma polskiego przekładu Talmudu i innych Pism. Jeszcze poszukam. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: Potrzasnac drzewem 26.12.03, 23:03 zencol napisał: > Dosyć dowcipne. Moje drzewo genealogiczne jest bardzo rozrośnięte. Mój ród > wywodzi się ze Żmudzi. W herbie mam JEDNOROŻCA, udało mi się dotrzeć do XVI > wieku. Ale to tylko tak, żeby uspokoić axx-a. Dzięki Dana za info, szkoda, że > nie ma polskiego przekładu Talmudu i innych Pism. Jeszcze poszukam. Pzdr. A ktoś wie może w jakich językch można dostać Talmud? Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: Potrzasnac drzewem 26.12.03, 23:11 bimi napisał: > A ktoś wie może w jakich językch można dostać Talmud? Może po angielsku w Internecie? Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: Potrzasnac drzewem 26.12.03, 23:17 Mógłby ktos potwierdzić czy znalazłem. Całość. www.sacred-texts.com/jud/talmud.htm Odpowiedz Link Zgłoś
hubbeles do zencol 26.12.03, 23:39 Talmud jest czesciowo na polski przelozony, natomiast gorzej z komentarzami. Czytanie bez komentarzy jest bezcelowe. Tu link do Miszny. www.geocities.com/judaizm_humanistyczny/talmud_miszna_glowna.htm Caly Talmud z komentarzami jest przelozony i na niemiecki i na angielski i na hiszpanski. Talmudu sie nie czyta, jego sie studiuje, przeprowadza sie analize porownawcza kazdego komentarza - nie podwazajac jednak slow Tory, jedynie tlumaczac i komentujac je, tak aby mozna bylo zyc wedlug setek nakazow i zakazow obowiazujacych nas. Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: do zencol 26.12.03, 23:43 hubbeles napisał: > Talmud jest czesciowo na polski przelozony, natomiast gorzej z komentarzami. > Czytanie bez komentarzy jest bezcelowe. > Tu link do Miszny. > <a href="http://www.geocities.com/judaizm_humanistyczny/talmud_miszna_glowna.htm"target="_blank">www.geocities.com/judaizm_humanistyczny/talmud_miszna_glowna.htm</a> > Caly Talmud z komentarzami jest przelozony i na niemiecki i na angielski i na > hiszpanski. Talmudu sie nie czyta, jego sie studiuje, przeprowadza sie analize > porownawcza kazdego komentarza - nie podwazajac jednak slow Tory, jedynie > tlumaczac i komentujac je, tak aby mozna bylo zyc wedlug setek nakazow i > zakazow obowiazujacych nas. A po co przeprowadza się tą analize porównawczą każdego komentarza? Odpowiedz Link Zgłoś
zencol Re: do zencol 26.12.03, 23:50 Dzięki, oczywiście masz rację, źle się wyraziłem. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Przepraszam, czy można? 26.12.03, 23:55 Jesteśmy w Polsce, tak? Na forum Świat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: Przepraszam, czy można? IP: 5.3.1R3D* / *.inter.net.il 27.12.03, 00:00 Wirtualnie.Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: Przepraszam, czy można? 27.12.03, 00:04 Gość portalu: z daleka napisał(a): > Wirtualnie.Tak. OK - zakładajcie sobie kluby dyskusyjne gdzie chcecie. Ale skoro już się dzielimy tym forum to moglibyscie chociaż chociaż odpowiedzieć laikowi na pytanie. Zgredzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Przepraszam, czy można? IP: 5.5R* / 192.114.47.* 27.12.03, 00:38 bimi, idz pare centymetrow wyzej i przeczytaj, co napisal hubbeles. wyjasnil dokladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hubbeles Re: do zencol 27.12.03, 12:24 Pzekazuje link prezentujacy Talmud. Faktyczny wyglad "a blatt", czyli strony. Jak jest podzielona, tlumaczenie zarowno samego tekstu jak i komentarzy zawartych na stronie. Link jest angielskojezyczny, ale moze Cie zainteresuje. judaism.about.com/gi/dynamic/offsite.htm?site=http%3A%2F% 2Fwww.acs.ucalgary.ca%2F%7Eelsegal%2FTalmudPage.html Pozdrawiam Hubbeles Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Gdzie można kupić Talmud? IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 27.12.03, 00:01 Gdybys sie uczyl i zapamietal 6 angielskich slow dziennie to Twoj slownik po roku bylby bogatszy od tego ktorym operuje przecietny Anglik ,... Zaczal bys czytac i literatura na calym swiecie bylaby dostepna ,... W miedzyczasie zobacz czego mozesz sie spodziewac po polsku ; www.iyp.org/Archives/polska/9802/msg00498.html uklony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Gdzie można kupić Talmud? IP: *.75.2.250.Dial1.Boston1.Level3.net 27.12.03, 17:23 No wlasnie.Mozna dostac Biblie,Koran...a Talmudu nie uswiarczysz. "Kto wtyka nos w Talmud zasluguje na smierc"-w przyblizeniu,cytat z Talmudu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pole Re: Gdzie można kupić Talmud? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 28.12.03, 01:39 Spróbuj w antykwariatach, swego czasu wydano w języku polskim jednotomowy skrót. To trochę skromnie jak na 12 grubych tomów (Miszna i Gemara). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goldman Re: Gdzie można kupić Talmud? IP: *.vc.shawcable.net 28.12.03, 02:07 Pelnego tlumaczenia na Polski nie ma i nie bedzie z prostej przyczyny. Talmud jest ksiazka rasistowska, przy ktorej wypociny Adolfa z "Mein Kampf" to bajka dla dzieci. Zydy boja sie o swoja dupe. Wiedza ,ze pelne tlumaczenie talmudu mogloby doprowadzic do palowania zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaal Re: Gdzie można kupić Talmud? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 28.12.03, 02:26 Hm - pewnie masz na mysli np. Misznę Baba, Batra III,I i... Majętności goja są dla Żyda, narodu wybranego, jak rzecz niczyja, a jeżeli pierwszy na nich rękę położy, będą jego na zasadzie prawa dawności Chazaka. No cóż, chyba rozwiązuje to problem: p. Jędrucha, Gąsiorowskiego, Bagsika etc. Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: Gdzie można kupić Talmud? 28.12.03, 21:51 Gość portalu: Goldman napisał(a): > Pelnego tlumaczenia na Polski nie > ma i nie bedzie z prostej przyczyny. > Talmud jest ksiazka rasistowska, przy ktorej > wypociny Adolfa z "Mein Kampf" to > bajka dla dzieci. > Zydy boja sie o swoja dupe. > Wiedza ,ze pelne tlumaczenie talmudu > mogloby doprowadzic do palowania zydow. Hehe. To dobre. I pewnie w duzej części prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś