bartos29 Re: Walc psychodelic 05.12.10, 18:57 Tu chyba sprawa bardziej skomplikowana, bo refren jest w innym rytmie... He, he! Odpowiedz Link
dziwny_ten_swiat Cavattina? 09.12.10, 23:04 Johna Williamsa znana z filmu ŁOWCA JELENI - też na trzy (ale to nie znaczy że walc) www.youtube.com/watch?v=M_8d0DJpbBI Odpowiedz Link
basilisque Klasyczny walc - The Seekers 12.12.10, 23:30 Czy ktoś jeszcze pamięta seekersów? To z ich późniejszego koncertu, WALK WITH ME - typowy walczyk Odpowiedz Link
basilisque I znowu bitelsi... 13.12.10, 21:15 Jeden z moich faworytów... metrum trójdzielne. Jedna z najbardziej melancholinych i pięknych pieśni na świecie:Shes leaving home... a propos - jak wam się podoba animacja? Odpowiedz Link
dziwny_ten_swiat Re: I znowu bitelsi... 14.12.10, 22:59 Pieśń piękna - i raczej nawiązania do dawniejszej klasyki w niej czuję (menuet). Natomiast animacja graficznie dość paskudna. To chyba wzięte z gotowców z darmowych sampli z netu. Odpowiedz Link
basilisque Walczyk kominiarski 15.12.10, 22:44 Ach... pamiętam z dzieciństwa ... Czyli Julie Andrews i Dick Van Dyke w disneyowskiej MARY POPPINS - Odpowiedz Link
krol-czy-krolik Dazed and confused - walc Zeppelina! 16.12.10, 21:30 Tak, tak - też na trzy - czwarte! hi hi DB. Rabbit Odpowiedz Link
ole-na The Slade 18.12.10, 14:29 Taka kapela już trochę zapomniana, miala taką piosenkę właśnie klasyczny walc i teraz sobie przypomniałam pod tyt. EVERYDAY , oczywiście - też trochę w stylu bitelsowskim Odpowiedz Link
basilisque Lulu 19.12.10, 21:28 W 1969 wygrała Eurowizję z BOOM BANG-A-BANG , takim walczykiem, który prawdę mówiąc przypomina ten z Mary Poppins Odpowiedz Link
ole-na Co to było - też na Eurowizji 20.12.10, 21:06 i z Irlandii - i też walczyk, dość konwencjonalny jak ten owej Lulu... Może ktoś pamięta?? Odpowiedz Link
ilnyckyj Re: Co to było - też na Eurowizji 21.12.10, 16:14 All Kinds of Everything - Dana z Irlandii (chyba wygrała). Sztampowy walczyk... Odpowiedz Link
pomer_anya Fleetwood Mac... 24.12.10, 14:19 To blues, ale jakby w rytmie walca...? czyli Peter Green i Need your love so bad, ale może się mylę. Odpowiedz Link
ole-na Re: Piosenki-walce? Elvis! 25.12.10, 15:45 Jest też Elvis, i to tak w związku ze swiętami. "IF EVERYDAY WAS LIKE CHRISTMAS" Odpowiedz Link
dziwny_ten_swiat Coś swojskiego czyli Marek Grechuta 27.12.10, 22:42 BĘDZIESZ MOJĄ PANIĄ ... z prześliczną wiolonczelistką w tle - a on , taki chłopięcy, trudno uwierzyć, że już go nie ma Odpowiedz Link
ole-na Leo Sayer... 28.12.10, 21:58 To na pewno - taki klasyczny walczyk... Tak jak inne walczyki hitowe - nieco przesłodzony (dla fanów rocka: b. przesłodzony!) Whien I Need You Taki typowy produkt lat 70-tych. Odpowiedz Link
ilnyckyj Małe podsumowanko 29.12.10, 21:24 Widzę, że tu już całkiem sporo "walczyków" się nazbierało. A może zrobić dla zabawy listę najlepszych? Zgłaszam do admina, bo on lubi różne "listy przebojow" Odpowiedz Link
basilisque Re: Małe podsumowanko 06.01.11, 18:21 Przede wszystkim należałoby wyeliminować te dziełka, które jednak - nie są walcami... A może znajdą się jeszcze jakieś na 3/4? Odpowiedz Link
ole-na Delilah! 30.12.10, 16:33 Nie przepadam za tym ogranym do znudzenia kawałkiem Toma Jonesa - ale ma rymt walca! Odpowiedz Link
dziwny_ten_swiat Nie może się obyć - bez Marylki! 01.01.11, 15:28 No chyba koleżeństwo zapomniało. Więc w Nowym Roku - przypominam... Jeden z najlepszych walców... Niech żyje bal... wcale nie karnawałowo Odpowiedz Link
jo_ember A Ewa Demarczyk? 02.01.11, 12:33 Nie tylko Grand Valse Brillante ale - Karuzela z Madonnami - też na trzy/czwarte! Odpowiedz Link
basilisque Pewne nieporozumienie 04.01.11, 22:12 Chciałbym tu wyjaśnić. Nie zawsze akompaniament "trójkowy" (triole) oznacza, że mamy do czynienia z walcem, czy też metrum 3/4. Takie utwory jak: I'm sorry - Brenda lee, czy np. też - Need you so bad - Fleetwood mac , mają w akompaniamencie triole, ale takt - jednak parzysty. To samo dotyczy cytowanej pieśni Czerwonych Gitar o Mamie. By podać bardziej klasyczny przykład: wszystkim znana Sonata Księżycowa Beethovena ma w akompaniamencie właśnie takie triole, ALE NIE JEST WALCEM ma metrum parzyste 4/4. Odpowiedz Link
ilnyckyj Re: Pewne nieporozumienie 10.01.11, 18:22 A czy to samo nie dotyczy czasami "Nights in white satin"? Odpowiedz Link
basilisque Właśnie sobie obejrzałem piękny 09.01.11, 22:53 filmik Alfreda Hitchcocka pt. Człowiek, który wiedział za dużo, a w nim urocza, pucułowata Doris Day wyśpiewała coś takiego: Co wszyscy znają... tylko nie wiedzą skąd, o tym , że co będzie to będzie. TO WŁAŚNIE Z TEGO FILMU. Acha - no i w rytmie walca! Odpowiedz Link
jo_ember Re: Piosenki-walce? 11.01.11, 21:42 Przyznam, że niektóre przykłady są dla mnie ciekawym odkryciem. Szczególnie dotyczy The Rascals i Jeffa Buckley Odpowiedz Link
basilisque Błękitne nutki i rudzielec 12.01.11, 19:04 No tak - jeszcze jeden znany walc, U nas znany poprzez Simply Reda, ale oryginał to HAROLD MELVIN & THE BLUE NOTES Odpowiedz Link
ilnyckyj Niespodzianka 15.01.11, 23:12 Dla mnie ten wątek jest pewnym zaskoczeniem... że walc , coś takiego b, tradycyjnego i konwencjonalnego w zderzeniu z rockiem wygenerował tyle fascynujących utworów! Odpowiedz Link
ilnyckyj Jeszcze przypomniał mi się 21.01.11, 16:38 stary dobry Paul Anka - też w rytmie walca... dlatego panienki w tle nie bardzo wiedzą jak klaskać Odpowiedz Link
basilisque A UNCHAINED MELODY? 22.01.11, 21:29 Najbardziej znane w wykonaniu Righteous Brothers Odpowiedz Link
ilnyckyj Jeszcze raz - Emerson, Lake & Palmer 23.01.11, 21:18 To dość wyrafinowany, ale walc:BITCHES CRYSTAL Odpowiedz Link
essor Madonna 04.02.11, 13:59 Nie bardzo przypominam sobie tytułu, ale była taka piosenka Madonny, też jakby walczyk. Nigdzie jej nie mogę znaleźć... A była naprawdę ładna i trochę nietypowa dla niej. Odpowiedz Link
basilisque Re: Madonna - WIEM? 11.02.11, 19:02 eessor napisał: > Nie bardzo przypominam sobie tytułu, ale była taka piosenka Madonny, też jakby > walczyk. Nigdzie jej nie mogę znaleźć... A była naprawdę ładna i trochę nietypo > wa dla niej. Pewnie chodzi ci o "Dear Jessie", gdzie Lady Madonna występuje w roli animowanego "Dzwoneczka". Bardzo ładne, chociaż przesłodzone, być może. Mi się podoba Piękna tradycyjna animacja - Dear Jessie Odpowiedz Link
bartos29 Re: Madonna - WIEM? 15.02.11, 18:57 Tak, ale - walczyk tam występuje tylko w niewielkiej części, ale jest. To jeden z niewielu przykładów Madonny w wydaniu "familijnym", czy nawet pre-school. Nie u,ważam, ze przesłodzona. Wolę taką formę od tej "pieprznej". Odpowiedz Link
ilnyckyj Rolling Stones 05.02.11, 12:45 Mama już walce Led Zeppelin, Metalliki, a ja przypomniałem sobie o kolegach Stonesach. Też mieli walczyka w swoim repertuarze czy TIME IS ON MY SIDE : tu całkiem niezły materiał z koncertu, a w ogóle to jeden z ich pierwszych hitów Odpowiedz Link
w.ell Do kolekcji walczyków: Enya 06.02.11, 13:52 Bardzo lubię te trochę eteryczne klimaty.... No i "Carribean Blue" - to klasyczny walczyk! www.youtube.com/watch?v=EeYL3uhYv48&feature=related A poza tym ładne video... Odpowiedz Link
basilisque 20 lat temu COCTEAU TWINS 07.02.11, 20:25 Podobnie eteryczny walczyk: PANDORA Odpowiedz Link
ilnyckyj A SEAL - to co? 08.02.11, 18:46 co koledzy fachowcy - zapomnieliście o pocałunku różyczki - to klasyczny walc francuski, w rytmie Odpowiedz Link