billy.the.kid 07.07.11, 12:26 kupiłem se gitarkę ADELITA.to taki wynalazek robiony przez chinoli na wzór FENDER STRATOCASTER.do tego mały piecyk. 35 lat nie miałem gitarki w ręku-to i paluszki bolą. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krol-czy-krolik Re: bolą paluszki. 07.07.11, 23:00 O - to potrwa z dwa tygodnie zanim się zrobią takie twarde, albo i dluzej... Odpowiedz Link
sexilola_automatic Re: bolą paluszki. 08.07.11, 10:06 Przy akustycznych bardziej bolą... Odpowiedz Link
johnny-kalesony Re: bolą paluszki. 08.07.11, 12:03 A jakiej grubości są struny? W nowo kupowanych gitarach sprzedawcy często mają zwyczaj zakładania dosyć grubych, niestety. Przede wszystkim ze względu na ich bardziej głębszy dźwięk, kiedy wypróbowujemy sobie instrument w sklepie. W ten sposób chcą wywołać większy zachwyt u nabywcy ... Po drugie - grubsze struny to silniejszy naciąg, powodujący większe naprężenia gryfu i jego szybsze wypaczanie się. Dopiero w domu, po dłuższym graniu zauważamy większy stopień twardości grubych strun typu hard tension, czyli - powyżej 0.11-0.12 dla wiolinowej struny E W przypadku stratocastera, optymalna grubość strun to 0.09 albo 0.10, licząc według wiolinowej E, jak sądzę. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link
billy.the.kid Re: bolą paluszki. 08.07.11, 13:53 nie problem w grubości strun-raczej moich wydelikaconych rącząt. Odpowiedz Link
pomer_anya Re: bolą paluszki. 09.07.11, 09:06 A co ma powiedzieć basista? Ten to dopiero ma grube! (struny ) Odpowiedz Link
dziwny_ten_swiat Re: bolą paluszki. 10.07.11, 11:35 Na gitarze basowej - napięcie (strun) jest mniejsze... Odpowiedz Link
ilnyckyj Re: bolą paluszki. 12.07.11, 20:35 Ale już np. Kontrabas! Tam to trzeba mieć paluchy! Odpowiedz Link
krol-czy-krolik Re: bolą paluszki. 30.07.11, 15:00 Tyż mam gitarkę (struny stalowwe) i zgrubienia na opuszkach. A na prawej wyhodowałem sobie niewielkie pazurki (do strun) i jeden większy pazur na kciuku (to tak trochę zamiast kostki) Odpowiedz Link