Dodaj do ulubionych

The Primitives

05.08.11, 16:01
Kolejny bardzo interesujący jak mniemam zespół psychedliczno-garażowy. Jedna z trzech znanych mi grup, posługujących się tą nazwą i chyba najmniej z nich znana. Pierwszym prymitywem był zespół Lou Reeda z początku lat 60', innym - angielska raczej mało interesująca kapela z lat 80' grająca coś w stylu The Smiths.
Teraz jednak chciałbym skoncentrować się na właściwych The Primitives. Zespół próbował wypłynąć w rodzimym, Zjednoczonym Królestwie, jednak zrażeni niepowodzeniem troglodyci postanowili dosiąść swych czarnych Vesp i przejechać się do Italii! Wybór ów okazał się być słuszny. Kapela zdobyła tam spory rozgłos, nagrywając w latach 1964-67 sporo psychedeliczno-garażowych numerów po włosku!

www.box.net/shared/dnbt8v7ekevtodf0alay
www.box.net/shared/u1ezfglvm5d7icsrsnqz
www.box.net/shared/qx8dip484j7obztui66o
www.box.net/shared/vm2xxk1kkqsjrxqjuuzg
www.box.net/shared/pkx1a5g97z37ct7htqjc
www.box.net/shared/v646f2t96slcizma0qtz
www.box.net/shared/i4m49nizjrz4khxo1485

Pozdrawiam
Keep Rockin'
Obserwuj wątek
    • jo_ember Re: The Primitives 06.08.11, 14:36
      Ten pierwszy numer to warto wiedzieć cover Four Tops "Reach out I'll Be There" (Tamla-Motown)
      Ja wolę oryginał:
      www.youtube.com/watch?v=KnDm3qr1Knk
      • johnny-kalesony Re: The Primitives 06.08.11, 18:31
        Ha! Nie wiedziałem ... Potwornie mi się ten numer podoba, a we włoskiej wersji brzmi bardzo egzotycznie i ciekawie.
        Dla osób gitarowych, które chciałyby spróbować - bazowe akordy tego numeru:

Introdukcja: generalnie - d moll, ale dokładamy mały palec na progu 8 struny H (czyli dźwięk G). Czyli (struny i numery progów) -

1. H-8 2. H-6 3. H-5 4. H-0 A-Dur w przewrocie 5. H-5
        G-7 G-7 G-7 G-7 G-6
        D-7 D-7 D-7 D-7 D-7
        A-0 A-0 A-0 A-0 A-0 (dodatkowo możemy zagrać po hendrixowsku, dublując dźwięk A. Wtedy kciuk na strunie basowej E na progu 5)

Zwrotka: g-moll, C i końcówka to F.

Refren:

1. H-5 2. E-5 3. H-5 4. H-8 5. H-6 6. H-5 7. H-0 8. H-5
        G-6 H-5 G-7 G-7 G-7 G-7 G-7 G-6
        D-7 G-6 D-7 D-7 D-7 D-7 D-7 D-7
        A-0 A-0 A-0 A-0 A-0 A-0 A-0
        E-5 E-5

Mam nadzieję, że prawidłowo się wyświetli ...

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • krol-czy-krolik Re: The Primitives 18.08.12, 15:29
          O, yeah!
          To trzeba zapamietać. Na razie przećwiczę na keybordzie jamaha!
    • bartos29 Re: The Primitives 07.08.11, 19:17
      Brzmi jak to się mówi "oldskulowo", ale z tymi organkami przypomina wczesnych Rolling Stonesów czy Yardbirds. Momentami może The Kinks. Czasami faktycznie nie wiadomo, dlaczego jedni się przebijają a inni muszą za chlebem jechać daleko... Ale Beatles też zaczynali w Hamburgu.
      • krol-czy-krolik Re: The Primitives 22.08.11, 11:23
        Ho, ho... Wiem że brytyjska inwazja głównie za Ocean, a tu: tradycyjnie przez Kanał (i jeszcze przez alpy)...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka