Dodaj do ulubionych

Szanowni Państwo

25.01.10, 21:45
nie zrozumieli lub celowo pominęli sens mojej wypowiedzi w tym wątku?
forum.gazeta.pl/forum/w,50394,106123584,106123584,Ciagle_zle_i_wiecznie_malo_.html
Chcecie mnie wqrzyć!?
To jeszcze raz, ale wytłuszczę to, co najbardziej istotne.

"Robert Szymański, rolnik z Nowosiółek na Zamojszczyźnie, na ponad
400 hektarach
uprawia pszenicę, rzepak, buraki cukrowe i kukurydzę.
Głosował za wejściem Polski do UE, ale teraz nie jest już wielkim entuzjastą
Unii, choć dopłaty bierze garściami, a za unijne pieniądze - które dostaje
od 1 maja 2004 r. - kupuje jedną maszynę rolniczą za drugą.

Szymański skorzystał ze wszystkich programów, z jakich tylko mógł. Dostał
dzięki temu ok. 460 tys. zł. Teraz przymierza się do kolejnych zakupów."
Obserwuj wątek
    • tadeusz_ski.51 Gospodarstwo rolne posiadające 400 hektarów 25.01.10, 21:57
      to chyba duże? Jak myślicie? Mniemam, że właściciel i rodzina nie cierpią
      niedostatku? Jak myślicie? No to odpowiedzcie mi na proste pytanie: z jakiej
      racji ja, ty, on, oni do tego gospodarstwa tak dużo dopłacamy??
      Im więcej hektarów tym większe dopłaty! Za co, pytam się! Za co??! Za posiadanie
      hektarów!? Co to jest do kurwy nędzy!! Ci wielcy "producenci żywności" walą
      nawozy, opryskują czym się da, trują nas aby mieć większe zyski a za to my
      robimy zrzutkę aby mogli sobie powiększyć swój własny, prywatny majątek!?
      Czy tym urzędasom w Unii już całkiem odjebało? A gdzie równość obywateli według
      prawa? Dlaczego wszyscy mamy rozbić ściepę na powiększanie prywatnych majątków
      jednej grupy zawodowej??
      • tadeusz_ski.51 Weźże se Ty "zwykły człowieku" 25.01.10, 22:30
        i przelicz! Jeśli zarabiasz miesięcznie 2 tys. PLN "na rękę" to za rok zarobiłeś
        24 tys. Wiesz ile musisz zapierdalać aby mieć te 460 tys? 20 lat!. Ty
        zapierdalasz przez 20 lat, tobie zabierają
        i sruuu, lekką rączką dają
        komuś! Za co? Ano za to, że posiada!?
        Czy to nie kwalifikuje się pod termin
        "idiotyzm!"
        • tadeusz_ski.51 Inna rzecz, do czego taka 25.01.10, 22:36
          obłędna polityka dawania zmierza? Czy nie jest powszechnie uznawane, że
          kraje rolnicze są gospodarczo zacofane?!
          Jeśli tak wielkie środki ładuje się w rolnictwo, to jest oczywiste, że pcha się
          nas w "przedwojenną Polskę!" Całą Unię pcha się w zacofanie! Debilizm
          niespotykany u przeciętnie rozwiniętych ludzi!
          • ryszq Re: Inna rzecz, do czego taka 26.01.10, 08:14
            W ZUS-ie szewc odprowadzać musi co najmniej 800PLN a ja mam przyjąć do
            wiadomości , że rolnika nie stać i płaci on składkę 70PLN, to jak przy tym
            wygląda składka zdrowotna 200PLN ?
            Koalicjant PSL nie zgodzi się na reformę KRUS i trzyma w garści Tuska. Tak mi
            się wydaje , że z rolnikami i z rolnictwem w zakresie reform w najbliższym
            czasie nic się nie da zrobić.
      • rena-ta49 Re: Gospodarstwo rolne posiadające 400 hektarów 26.01.10, 13:43
        Wielu rolników co cwańszych dzierżawi ogrom hektarów tylko po to żeby wysępić
        dotacje z Unii , i je dostają nawet za nie koszenie łąki ( w okresie lęgowym
        ptaków) No to weź sobie taką łąkę wydzierżaw , trawka niech sobie rośnie
        spokojnie ,a Ty będziesz forsę zgarniał .
        I jeszcze KRUS kwartalnie zapłacisz w takiej wysokości jak inni pracujący mieś.
        Dziadostwo i tyle !!Nie znalazła się jeszcze ekipa rządząca która miała by
        odwagę to g...no ruszyć !
    • tadeusz_ski.51 Za 20 lat albo wcześniej 26.01.10, 09:45
      powie Chińczyk do syna
      - w tym roku na wakacje pojedziemy do Europy, zobaczysz na własne oczy skutki
      triumfu ludzkiej głupoty.
      https://emoty.blox.pl/resource/laie_67.gif
      • rotman69 Re: Za 20 lat albo wcześniej 26.01.10, 10:24
        i znając mentalność rolnika to marudzi ,że produkcja nie opłacalna
        • tadeusz_ski.51 Najbardziej dziwi mnie ta czysta 26.01.10, 11:58
          nonsensowność finansowania działań szkodliwych dla ludności? Czy nie jest
          powszechnie znane to, że większość obszarów rolniczych w Europie, zwłaszcza w
          państwach "starej Unii", powinna być natychmiast wyłączona z użytkowania i
          przekwalifikowana jako tereny skażone, przeznaczone do rekultywacji!?

Większość produktów spożywczych pochodzących z unijnej produkcji rolnej, powinna
          na opakowaniach mieć napis: Uwaga szkodliwe dla zdrowia! Podanie drobnym
          zwierzętom, nieuchronnie spowoduje ich zejście!
          • rotman69 Re: Najbardziej dziwi mnie ta czysta 26.01.10, 12:12
            sama prawda ,ale cóż Unijni urzędnicy a raczej politycy nie zaryzykują
            awantury z rolnikami
            • ryszq Re: Najbardziej dziwi mnie ta czysta 26.01.10, 12:55
              No właśnie! Zdała by się u nas taka "żelazna dama" jak nie przymierzając
              Margaret Thatcher. Gdyby pojawiła się jakaś pani na horyzoncie i chciała by by
              na nią głosowano na Prezydenta - mogłaby liczyć na spore poparcie nie tylko moje tongue_out
            • rena-ta49 Re: Najbardziej dziwi mnie ta czysta 26.01.10, 13:50
              Pewnie że nie , bo by w najbliższych wyborach odpadli ,a tu o stanowiska i
              związaną z tym kasę chodzi przecież !
        • rena-ta49 Re: Za 20 lat albo wcześniej 26.01.10, 13:49
          rotman69 napisał:

> i znając mentalność rolnika to marudzi ,że produkcja nie opłacalna

Im nigdy nic się nie opłacało , tylko nieliczni sobie chwalą , taka niestety
          mentalność. Jeżdzę na wieś nigdy biedy nie widziałam , owszem można ją zobaczyć
          tam gdzie pijak rolnik stoi cały dzień pod sklepem i żłopie . A i tak żona na
          podwórku , czy w chlewiku trzyma tyle drobiu i jakieś zwierzaki w oborze , czy
          chlewie ,że oni nie zginą z biedy nigdy ,a w mieście możesz sobie kurę w
          łazience wyhodować smile smile
          • tadeusz_ski.51 A skąąąąd! Nie możesz! 27.01.10, 11:29
            rena-ta49 napisała:
            > ... w mieście możesz sobie kurę w
            > łazience wyhodować smile smile
            -------
            Tylko spróbuj, to zaraz znajdzie się cały tabun obrońców praw zwierząt! Kurę
            zabiorą a Tobie wlepią karę! Możesz nawet pójść siedzieć za znęcanie się nad
            kurą! To, że na fermach drobiu tysiące kur hoduje się w skandalicznych
            warunkach, umyka uwadze tych "obrońców"!
            • cortyzol Re: A skąąąąd! Nie możesz! 27.01.10, 12:31
              http://i46.tinypic.com/wijybk.jpg

Ja się zastrzelę.Albo jesteście tacy niedoinformowani albo głupa rżniecie ,że aż
              huczy "u mnie " pod Hajnówką.A dla Dar szykuję serenadę!
            • rena-ta49 Re: A skąąąąd! Nie możesz! 27.01.10, 13:33
              Hahaha, nawet bym nie próbowała , bo codziennie się kąpię, można jeszcze króliki
              na balkonie ? smile smile
    • cortyzol Re: Szanowni Państwo 27.01.10, 12:34
      a dlaczego nikt nie chce ustosunkować się do wypowiedzi zawartych w załączonych
      wcześniej linkach ?
      forum.gazeta.pl/forum/w,30,106119726,106120618,Re_Unijne_doplaty_zabetonowaly_polska_wies.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,30,106119726,106127193,Re_Unijne_doplaty_zabetonowaly_polska_wies.html
      • ryszq Re: Szanowni Państwo 27.01.10, 13:22
        Nie wiem co tu można dodać, ale ta gitara i obiecana serenada wygląda dość
        obiecująco.
        • rena-ta49 Re: Szanowni Państwo 27.01.10, 13:35
          ryszq napisał:

> Nie wiem co tu można dodać, ale ta gitara i obiecana serenada wygląda dość
          > obiecująco.

Bardzo już się doczekać nie mogę smile smile
      • zak-1 Re: Szanowni Państwo 27.01.10, 13:26
        Bo się na tym nie znamysmile
    • cortyzol Re: Szanowni Państwo i Tadeuszu 27.01.10, 20:07
      Nie chcę samemu pisać co często widzę będąc w terenie, ale ten link jak się
      przeczyta jego treść jest przeciwieństwem waszego wyobrażenia o tej wiejskiej
      sielance.
      www.pismo.niebieskalinia.pl/index.php?id=332
      • tadeusz_ski.51 Daj spokój Cortyzol 28.01.10, 11:31
        Piszesz o czymś innym niż my mówimy w tym wątku.
        Bieda jest na wsi, bieda jest w miastach ale żadne unijne dotacje tego problemu
        nie rozwiążą! Środki unijne, na które my wszyscy się składamy nie trafiają do
        biednych
        i nie zmieniają ich sytuacji. Wprost przeciwnie, im ktoś jest
        bogatszy tym więcej otrzymuje. A za co? Za to że nas truje! Farmer na
        wielkopowierzchniowym gospodarstwie, nie zawraca sobie głowy pielęgnacją upraw
        pod kątem ekologii, wali nawóz, stosuje opryski aby mieć duże plony, bo to jego
        dodatkowe zyski! Jego stać na zakup nawozów i środków ochrony roślin, stąd używa
        ich na maxa! My to kupujemy, spożywamy i się podtruwamy!. A bieda na wsi kwitnie!
        Ej Cortyzol, Cortyzol, jak Ty to kiepsko rozumujesz? Nawet gdyby 5 razy
        zwiększyć dotacje dla rolników, to jeszcze większe byłoby rozwarstwienie między
        bogatymi a biednymi.
        Biedny jak teraz dostaje g...o tak dalej by go miał,
        a bogaty dostałby 5 razy więcej niż teraz. No jak? Wreszcie poniał?
        • justy-nka58 Re: Daj spokój Cortyzol 28.01.10, 12:37
          Tak tu was czytam i czytam i już mnie zaczyna rzucać co za głupstwa tan Tadeusz
          wypisuje i taką propagandę sieje.Lubie kogoś poczytać jak zna temat.Cortyzola
          nie czytałam ale domyslam się że ten chłop wie co mówi.
          • zak-1 Re: Daj spokój Cortyzol 28.01.10, 12:51
            Dobrze ,ze nie mieszkam na wsi ......
          • rena-ta49 Re: Daj spokój Cortyzol 28.01.10, 13:45
            Czyli czytasz wybiórczo?
            a dlaczego to nie chcesz czytać cortyzola , skoro on tak mądrze pisze, czy nie
            lepiej czytać coś mądrego , niż jakieś bredzenie , tak przynajmniej robi
            inteligentny człowiek ,a chyba za taką się uważasz?
            Jestem w stanie uwierzyć w to co piszesz, bowiem Tadziu lubi prowokować ,ale
            pod warunkiem ,ze podasz konkrety , liczby , bo pisać o kimś że "głupstwa "
            pisze a samemu żadnych konkretnych kontrargumentów nie podawać to dla jest głupie.
            • justy-nka58 Re: Daj spokój Cortyzol 28.01.10, 14:26
              Jeżeli to była Tadzia prowokacja to przepraszam,ze wtrąciłam swoje trzy
              grosze.Myślę jednakże ,że trochę nie na miejscu taka prowokacja.4 lata temu
              przeprowadziłam się z miasta na wieś,nie otrzymuję dotacji ale nie zazdroszczę
              ludziom,którzy tu takowe mają.Najęłam się do pewnego gospodarstwa do pracy czyli
              zbieranie stonki z ziemniaka 2 h,nie mozna zastosować żadnego oprysku
              chemicznego,motyczką i reką pieliłam zasadzony las,bo nie może być zachwaszczony
              itp,itd,nic z nieba ot tak nie spada,po za tym zbędne są studia magisterskie aby
              zostać rolnikiem i te tak zwane... otrztmywać,może Tadzio by spróbował.
              • tadeusz_ski.51 A justy-nka58 28.01.10, 15:56
                to zapewne inna wersja Cortyzola? Nie musisz zaprzeczać, bo to widać jak na dłoni.
                • darima_ka Re: A justy-nka58 28.01.10, 17:00
                  Kolejny hahaha tongue_out
                • cortyzol Re:tadeusz 28.01.10, 19:09
                  Wiesz co ,żałosny jesteś .Wejdź w wyszukiwarkę i przeczytaj posty tej autorki a
                  dalej to już chyba będziesz wiedział co zrobić.
                • rena-ta49 Re: A justy-nka58 29.01.10, 14:55
                  tadeusz_ski.51 napisał:

> to zapewne inna wersja Cortyzola? Nie musisz zaprzeczać, bo to widać jak na dło

A nawet na pewno !
              • rena-ta49 Re: Daj spokój Cortyzol 29.01.10, 13:39
                Przykro mi ,ale nie czytasz ze zrozumieniem , i faktów konkretnych
                tyczących rolnictwa nie podajesz , bo co mnie obchodzi kto stonkę zbiera , fakty
                o dotacjach z Unii, za co się należą kto dostaje i ile ? , dysponujesz takimi
                skoro zarzucasz pisanie komuś bzdur , to trzeba się przygotować na odparcie tych
                bzdur !!
      • rena-ta49 Re: Szanowni Państwo i cortyzolu ! 28.01.10, 13:40
        To co nam przedstawiasz w podlinkowanym artykule , to zamierzchła przeszłość
        bowiem tyczy roku 2003 , czyli okresu przed Unijnymi dotacjami , czyżby w
        przeciągu tych 7-lat nic się nie zmieniło? a gdzie forsa z dotacji ?? Albo z nas
        chcesz zrobić głupców albo sam nie czytasz ze zrozumieniem ? bo np. taki akapit
        dla mnie bardzo jest znamienny z tego twojego linka :

"Wśród rodzin wiejskich szczególnie złą sytuację mają rodziny wielodzietne.
        87,4% z nich żyje poniżej minimum socjalnego. 1/3 osób żyjących w skrajnym
        ubóstwie, nie ukończyła 14 lat. Dzieci z rodzin wielodzietnych są najczęściej
        niedożywione lub źle odżywione, chorują, a jednocześnie podejmują pracę
        zarobkową kosztem szkoły.
        Sytuacja materialna większości mieszkańców polskiej wsi nie jest dobra. Jest
        przy tym coraz bardziej zróżnicowana: obok dobrze radzących sobie gospodarstw
        produkcyjnych, istnieje duża grupa społeczna, żyjąca w głębokim ubóstwie.
        Tradycyjne źródła ubóstwa, takie jak: alkoholizm, brak wykształcenia, agresja,
        niezaradność życiowa, niechęć do pracy czy roszczeniowe postrzeganie roli
        państwa, dopełniły obecnie nowe kwestie społeczne: bezrobocie, żebractwo i
        narkomania, które określane są mianem czynników tzw. nowej biedy
        W statystykach widać bardzo dokładnie różnicę między zarobkami mieszkańców wsi i
        miast. Przeciętne miesięczne dochody w 2003 roku wynosiły w mieście 938 zł, na
        wsi zaś 606 zł,

Niebieska Linia, nr 5 / 2004
        www.pismo.niebieskalinia.pl/index.php?id=332
        I moje pytanie czy na wsi jest inna patologia niż w mieście? nie sądzę pijacy ,
        nieroby stojący pod sklepem są wszędzie tacy sami!!
    • tadeusz_ski.51 Gdybym miał hektary i korzystał 28.01.10, 15:53
      z dotacji unijnych, pewnie też wyszukiwałbym argumenty za ich utrzymaniem a
      nawet podwyższeniem!
      I w tym tkwi cały sens tej Cortyzolowej "walki" z krytyczną oceną dotacji.
      Każdy chciałby otrzymywać gotówkę kosztem innych, w dodatku usankcjonowaną
      prawnie, czyli nie jest to grabież ani nawet wyłudzanie!?
      Tylko widzisz Cortyzol, my miastowi nie chcemy dawać kasy za posiadanie
      hektarów, nie chcemy aby z nas zdzierano a te wydarte nam pieniążki, dawano
      "lekką rączką", najwięcej tym najbogatszym rolnikom!
      • cortyzol Re: Gdybym miał hektary i korzystał 28.01.10, 18:24
        Po pierwsze myślałem Tadeusz ,że jak coś piszesz,to czasem też myślisz co przed
        tym napisałeś.O Darimie nie wspomnę bo Ona to z jednego hektara utrzymałaby całą
        wieś.Po drugie nic mnie z tym drugim nickiem nie łączy.Zresztą każdy wie swoje.
      • justy-nka58 Re: Gdybym miał hektary i korzystał 28.01.10, 19:36
        Wy miastowi!!!właśnie siedzicie za biurkiem 8 godz,udajac,że pracujecie,jakie
        macie pojecie o pracy na wsi zerowe albo i mniej.Skoro uważasz ,że tak te
        pieniążki lecą to dlaczego z tego nie korzystasz,te dotacje juz trwają kilka lat
        i nikt by z ciebie niczego nie zdzierał.Jezeli myslisz tak jak masz na dłoni i
        co tam na niej widzisz to nic tylko współczuć.
        • rotman69 Re: Gdybym miał hektary i korzystał 29.01.10, 10:29
          To teraz pojechałaś po bandzie ,Tadeusz cały czas pisze ,że największe dotacje
          dostają najbogatsi rolnicy ,którzy mają bardzo duże dochody.
          Nie przeginaj już z ta tak ciężką pracą w rolnictwie to nie te czasy gdzie całe
          rodziny musiały brać udział w żniwach czy wykopkach teraz pomagają im maszyny i
          to w bardzo dużym stopniu.Nie wszyscy w miastach siedzą za biurkami i udają ,że
          pracują.
          • justy-nka58 Re: Gdybym miał hektary i korzystał 29.01.10, 11:07
            Jeżeli pojechałam to nie po bandzie tylko po Tadziu, bo pisze bzdury.Oczywiście
            ,że najbogatsi tak dostają a dlaczego oni są bogaci,bo zanim dostali dotacje to
            zasuwali jak *murzyni* i tych bogackich najbardziej sie widzi i w oczy
            kole.Jeżeli sąsiadka dostała za 2 ha 1500zł to nikt tego nie zauważył.Oczywiście
            ,że rodziny nie biorą udziału w żniwach czy wykopkach,bo takich rodzin jak
            kiedys już niema i rolnik musi nająć ludzi takich jak ja i im płacić,nie
            wszystko zrobi maszyna a jeżeli już to musi ją kupić i właśnie za takie
            pieniądze z dotacji i z tego sie dokumentnie sie rozliczyć,te pieniadze nie są
            przeznaczone na wyjazdy zagraniczne,jakie wy wielkomiastowi robicie.Jeżeli
            akurat pracujesz to mój szacunek.Pozdrawiam.
            • rena-ta49 Re: Gdybym miał hektary i korzystał 29.01.10, 13:42
              A dlaczego ten rolnik nie wydzierżawi , czy też nie kupi następnych 10Hhektarów
              i wtedy dostawałby dużo większe pieniądze?
              • justy-nka58 Re: Gdybym miał hektary i korzystał 29.01.10, 14:29
                Napluj żabie w oczy to ci powie ze deszcz pada,co ci tam tłumaczyć i tak tego
                nie zrozumiesz,pa.
                • rena-ta49 Re: Gdybym miał hektary i korzystał 29.01.10, 14:52
                  Hahaha no jasne że durnych argumentów nie jestem w stanie zrozumieć ,
                  tym postem potwierdzasz tylko ze brak ci argumentów i po chamsku atakujesz ,
                  wyznajesz bowiem jak mniemam zasadę ze : najlepsza obroną jest atak i chamstwo
                  , skąd my to znamy ?, chyba tez ze wsi?
                  Nawet mnie przekonałaś ze potrafisz sama sobie w oczy napluć. paaaaa smile smile
                  • tadeusz_ski.51 Renia, nie pastw się 29.01.10, 15:22
                    nad Justynką, bo z tym Ci nie do twarzy
                    • rena-ta49 Re: Renia, nie pastw się 29.01.10, 15:32
                      No właśnie Ty wiesz ,ze nigdy pierwsza nikogo nie atakuję, ,ale przecież nie
                      podkulę "ogona pod siebie" i nie ucieknę , bo go nie mam ,a na chamstwo w necie
                      i wszędzie trzeba jednak reagować.
                      Zazwyczaj tak się zachowują ludzie , którzy nie wiele mają do powiedzenia?
                      • justy-nka58 Re: Renia, nie pastw się 29.01.10, 19:00
                        Renato poczytaj samą siebie,czy ja ciebie atakuję,czy odezwałam sie po
                        chamsku,nawet tego słowa nie użyłam choć mieszkam na wsi,tu też jest kultura i
                        inteligencja.Odpowiedziałam tylko na przeczytane posty Tadeusza a ty co jesteś
                        jego matką przełożoną??Tadeusz pisze abyś nie pastwiła się nade mną ale jeżeli
                        życzysz sobie to se ulżyj jesteś u siebie ,ja tu tylko wpadłam gościnnie i
                        śmieszy mnie twoja złośliwość.
                        • cortyzol Re: Renia, nie pastw się 29.01.10, 19:06
                          justy-nka58 napisała:

> Renato poczytaj samą siebie,czy ja ciebie atakuję,czy odezwałam sie po
                          > chamsku,nawet tego słowa nie użyłam choć mieszkam na wsi,tu też jest kultura i
                          > inteligencja.Odpowiedziałam tylko na przeczytane posty Tadeusza a ty co jesteś
                          > jego matką przełożoną??Tadeusz pisze abyś nie pastwiła się nade mną ale jeżeli
                          > życzysz sobie to se ulżyj jesteś u siebie ,ja tu tylko wpadłam gościnnie i
                          > śmieszy mnie twoja złośliwość
                          .
                          Zostaw ją.Między wami jest taka różnica ,że Ty jesteś ze wsi, [u]a ona jest wiocha,hej![/u]
                          • justy-nka58 Re: Renia, nie pastw się 29.01.10, 22:18
                            Właśnie obejrzałam *Gilotynę* w Superstacji i tam była wiocha.
                          • rena-ta49 Re: Renia, nie pastw się 30.01.10, 10:22
                            justy-nka58 napisała; "a ty co jesteś
                            jego matką przełożoną?"
                            Widzę ,że i Ty masz "ojca przełożonego " jesli nie piszesz sam z sobą smile o tu :
                            forum.gazeta.pl/forum/w,50394,106247695,106466682,Re_Renia_nie_pastw_sie.html
                        • darima_ka Re: Renia, nie pastw się 29.01.10, 21:26
                          Justynko ,Renia tak jak każdy forumowicz jeśli wybiera forum na którym chce
                          pisać jest u siebie !, oby było to pisanie zgodne z Netykietą , a wiec,
                          dyskutujemy , kłócimy się na argumenty , nie robimy wycieczek personalnych, nie
                          obrzucamy się obelgami,i nie robimy osobistych wycieczek, a wtedy jest wszystko
                          ok!.
                          • justy-nka58 Re: Renia, nie pastw się 29.01.10, 22:22
                            Na forum bywam od niedawna i rzadko coś piszę i z Netykietą nie zapoznawałam
                            się,ale możesz mi wytłumaczyć gdzie napisałam nie zgodnie??
                            • darima_ka Justynka , 30.01.10, 13:50
                              Czy Ty czytasz ze zrozumieniem?
                              gdzie ja napisałam ,ze TY Netykiete naruszyłaś? , gdzie ja w ogóle pisałam
                              konkretnie co doCiebie? Czy Wy nie jest w liczbie mnogiej?
                              Wy czyli wszyscy piszący w tym wątku proszeni są o kłótnie na jakimś
                              poziomie ludzi inteligentnych .
                              Czy jasno się wyrażam ??
                              Naprawdę czy to tak trudno zrozumieć? ?
                    • rena-ta49 Re: Renia, nie pastw się 29.01.10, 15:34
                      Bardzo ciekawe artykuł polecam
                      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,7500028,Chamstwo__brak_kultury__zero_usmiechu___tacy_sa_Polacy_.html
                    • darima_ka Re: Renia, nie pastw się 29.01.10, 16:34
                      tadeusz_ski.51 napisał:

> nad Justynką, bo z tym Ci nie do twarzy

Kurde mówi-piszesz jakbyś Renię znał?

Ps. ja tutaj nie widzę żadnego pastwienia się czy dyskusja n/t argumentów
                      nazywasz pastwieniem?
    • cortyzol Re: Szanowni Państwo 29.01.10, 18:15
      Renata nie odróżnia czy to powietrze ,czy próżnia.Proponuję Ci kupić sobie jedno
      zbucze jajo i zamknąć się po jego stłuczeniu w pomieszczeniu.To taki aromat w
      tych pięknych sielankowych budowlach inwentarskich z siarkowodorem lub
      amoniakiem, którego tak im zazdrościcie.Ale z Ciebie detektyw .Hahaha
      forum.gazeta.pl/forum/w,50394,106247695,106454125,Re_A_justy_nka58.html
    • cortyzol Re: Szanowni Państwo 29.01.10, 18:42
      Renatko ,bym zapomniał,nie jedz tyle fasoli!
      • darima_ka Re: Szanowni Państwo 30.01.10, 13:53
        cortyzol napisał:

> Renatko ,bym zapomniał,nie jedz tyle fasoli!

A co najadłeś się i masz złe wzdęcia ?
    • tadeusz_ski.51 Darima, nie złość się na Cortyzola 29.01.10, 20:58
      bo on robi tu wyjątkowo dobrą robotę! Zobacz, gdyby nie on to ten wątek dawno
      zleciałby na dno, pewnie już byłby na drugiej stronie i nikt tych moich mądrości
      już by nie przeczytał!
      Cortyzolku, dzięki, ale mimo całej mojej sympatii do Ciebie, nie chcę płacić
      VAT-u po to, abyś dostawał dotacje unijne, nie proś, bo jestem nieugięty! Nie i
      koniec!
      • darima_ka Re: Darima, nie złość się na Cortyzola 29.01.10, 21:12
        Tadziu ja się nie złoszczę tylko z sympatii do Ciebie hahaha big_grin
      • cortyzol Re: Darima, nie złość się na Cortyzola 29.01.10, 21:24
        tadeusz_ski.51 napisał:

> bo on robi tu wyjątkowo dobrą robotę! Zobacz, gdyby nie on to ten wątek dawno
        > zleciałby na dno, pewnie już byłby na drugiej stronie i nikt tych moich mądrośc
        > i
        > już by nie przeczytał!

> Cortyzolku, dzięki, ale mimo całej mojej sympatii do Ciebie, nie chcę płacić
        > VAT-u po to, abyś dostawał dotacje unijne, nie proś, bo jestem nieugięty! Nie i
        > koniec!

Powiem tak.Trzeba trochę wiedzieć o ludziach na wsi gdzie naprawdę bieda jest
        gorsza niż w mieście. Tam dzieciak nie ukradnie w markecie i nie wyżebrze,złomu
        brak a i sprzedać też nie ma gdzie. Jak oglądam serial Daleko od szosy to
        myślę ,że chyba czas się cofnął.Każdy to rozumie inaczej.Polska w ogóle jest i
        tak podzielona prawie na połowę jeśli chodzi o politykę.Miałem do czynienia dużo
        z ludźmi ze wsi to nie jest tak jak durny redaktor /czy -ka/ napisał.Jeszcze
        jedno nie posądzaj tak pochopnie o inne nicki itd,,,,,,,,,,,,, Sie.
        https://i46.tinypic.com/iddcgz.jpg
        • tadeusz_ski.51 Wszystkich, a Cortyzola w szczególności, 30.01.10, 09:29
          informuję, że w latach 1981-92, czyli 11 lat mieszkałem na wsi!
          Widziałem to z samego środka, miałem i mam tam znajomych i kolegów oraz rodzinę,
          tzn. siostrę w popegeerowskiej wiosce koło Gogolina i szwagierkę na wsi koło
          Oławy. Znam mentalność ludzi mieszkających na wsi i monitoruję na bieżąco
          sytuację, więc proszę mnie nie pouczać w tym zakresie. Jestem z natury
          obserwatorem, analitykiem i staram się wyciągać wnioski z moich własnych
          obserwacji, co nie znaczy, że ignoruję oceny innych.
          Oświadczam z pełną stanowczością: dopłaty unijne nie poprawiają na wsi
          sytuacji w grupie ludzi najbiedniejszych
          . Zgadzam się z tezą, że konserwują
          one stan obecny i powiększają rozpiętość między biedą a zamożnością.
          • tadeusz_ski.51 Hehehe, no i co Cortyzolku? 30.01.10, 09:41
            Jeszcze masz zamiar mnie "uświadamiać"?
            Człowieku, na początku XXI w. byłem u siostry i widziałem, bida aż piszczy!
            Mleka dla dzieci nie miała, ale jak przyjechaliśmy, to pół godziny jej
            szukaliśmy. Znalazła się u koleżanki "przy flaszce" oczywiście! Na zarzuty, że
            nie ma mleka dla dzieci, odpowiedziała: bo tu taka bieda... ale na zrzutkę na
            flaszkę kasę "wyskrobała"! To mi przestań pieprzyć te swoje farmazony o
            tragedii, niemożności, braku perspektyw i możliwości!
            Jak siostrunia dostała "joby" to się pozbierała i pracę w Opolu sobie wyszukała!
            Dojeżdża i pracuje w jakiejś fabryce plastyków, szwagier też znalazł robotę i
            już... nie ma biedy!! NIE MA! U nich nie ma a u wielu ich sąsiadów jest
            oczywiście. I tak patrzą i kombinują skąd by tu wyrwać na flaszkę, kogo by tu
            naciągnąć i urżnąć się "z rozpaczy"... że nie ma pracy!
            Chciałeś gadać o biedzie, to masz!
            • justy-nka58 Re: Hehehe, no i co Cortyzolku? 30.01.10, 10:51
              W zasadzie to do cortyzola ale pozwolę się wtrącić, nie wiem czy Tadeusz wie o
              co mu chodzi,bo ja nie rozumiem ale nie muszę,wtrąciłam sie tylko dlatego,że kpi
              z rolników otrzymujących dopłaty.Ten biedny jak dostanie 1000-2000zł to właśnie
              przeznaczy na flaszki,ciuszki itp,a ten bogaty przeznaczy na dalsze inwestycje i
              bedzie bardziej bogaty i ich dwóch pozostanie nic w środku czyli klasa średnia
              zniknie,również i w mieście.A tak na marginesie doczytałam sie tu że ja to
              cortyzol i odwrotnie,to jest śmieszne,głupie i aż boli,zabrakło argumentów??? na
              dwie osoby,no chyba,że jesteście z partii PiS ,to bym zrozumiała taką mentalność.
              • tadeusz_ski.51 Miłej zabawy 30.01.10, 11:16
                Ja już z tego "wyrosłem" ale wiem, że jest to "forumowa choroba wieku
                dziecięcego" więc się nie dziwię.
                • justy-nka58 Re: Miłej zabawy 30.01.10, 11:33
                  Faktycznie jestem *dzieckiem*forumowym i nie jestem tak jak wy starzy
                  bystra,widocznie Tadziu jeszcze nie wyrosłeś i twoje dzieci również,jeżeli ktoś
                  kogoś o coś posądza to,to przeważnie to czyni na podstawie siebie.Myślałam ,że
                  tu podyskutuję ale było niemiło,przepraszam,że zabrałam czas.pa.
                • darima_ka Re: Miłej zabawy 30.01.10, 13:58
                  tadeusz_ski.51 napisał:

> Ja już z tego "wyrosłem" ale wiem, że jest to "forumowa choroba wieku
                  > dziecięcego" więc się nie dziwię.

Hahaha, pamiętam kobiecy Twój nick , byłeś dobry , długo nie mogłam pokapować
                  ,że to Ty wkręty super Ci wychodziły zawsze big_grin
                  Bo wkręty Tobie zawsze super wychodzą big_grin
                  • tadeusz_ski.51 Jak mówię, że wyrosłem 02.02.10, 23:48
                    to wyrosłem i daję słowo starego forumowicza! Justynka58 to nie ja!
        • darima_ka Re: Darima, nie złość się na Cortyzola 30.01.10, 18:23
          Nikt z nas tu piszących nie twierdzi ,ze nie ma podziałów , podziały są i bedą ,
          ale zastanów się nad przyczynami tych podziałów, co jest główną ich przyczyną?
          • zak-1 Re: Darima, nie złość się na Cortyzola 30.01.10, 22:06
            ale zastanów się nad przyczynami tych podziałów, co jest główną ich
            przyczyną?
            ....ludzie , brak perspektyw i tysiące innych powodów .
            Tylko w powieściach fantastycznych jest inaczej .Nierównosci po
            prostu nie da sie zlikwidowac .
            • rena-ta49 Re: Darima, nie złość się na Cortyzola 31.01.10, 07:55
              Wiesz Zak trzeba samemu chcieć , nic z nieba nie poleci !
              • cortyzol Re: Co mi tam 31.01.10, 10:34
                Tadeusz strasznie mnie ubawiłeś z tą siochą.Ty jesteś prawie jak jasnowidz i prorok w jednej osobie,taki Tusk.Gdybyś miał jeszcze jedno wcielenie to mógłbyś robić za Trójcę.Może On też wyleczy cały ten b....l zrobiony przez Balcerowicza w PGR-ach i zapomniany przez Boga i kolejne Rządy.Jak na razie wszyscy udają ,że nic im na ten temat nie wiadomo.A Pan marszałek Romaszewski ,to ostatnio doszedł do wniosku ,że PGR-y rozpiz....a SDRiP razem z Wenderlichem.Jaja na boczku są dobre ,tylko kury zdechły.Dobrze ,że można się trzymać chociaż pod boczek ,szczególnie jak odrodzona z popiołów tu pisze.
                • tadeusz_ski.51 Tusk jest Donald 02.02.10, 23:52
                  a ja jestem Tadeusz, więc proszę mnie nie obrażać! Nie jestem żaden Donald i
                  nigdy, powtarzam nigdy nie zadawałem się z kaczkami!

cortyzol napisał:

> ...Ty jesteś prawie jak jasnowidz i prorok w jednej osobie,taki Tusk.
                  • ryszq Re: Tusk jest Donald 03.02.10, 08:45
                    Poczytałem i to co mówi (napisał) Tadeusz wydaje mi się słuszne ale i cortyzol w
                    sprawie PGR-ów ma rację. No bo dlaczego u naszych braci Czechów ich pegeery w
                    znakomitej większości nie plajtnęły tylko dalej dobrze prosperują? Oni potrafili
                    a my nie? Przestępczość bierze się głównie z biedy a społeczeństwo musi potem za
                    to płacić, utrzymywać i budować nowe więzienia.
                    • rotman69 Re: Tusk jest Donald 03.02.10, 10:18
                      a czy widziałeś jak w PGR-ach ludzie pracowali za PRL lepiej tego nie wspominać .
                      • ryszq Re: Tusk jest Donald 03.02.10, 10:47
                        No wiem, wiem ale chodziło mi , że innym się mogło udać a nam nie. Jednak przy
                        tej transformacji coś pokręcili i może trzeba było jednak ponieść jakieś koszta
                        za niektóre błędy?
                      • tadeusz_ski.51 Rotman też ma rację 03.02.10, 12:23
                        rotman69 napisał:
                        > a czy widziałeś jak w PGR-ach ludzie pracowali za PRL lepiej tego nie wspominać
                        ------
                        Jednak nie można wszystkich tak oceniać. Poza tym, czy zostawiając tych ludzi na
                        pastwę losu, zostawiając ten majątek jako upadły, bezpański, niejako dano
                        przyzwolenie na rabunek i dewastację!! A skąd mieli wziąc pieniądze na czynsz,
                        prąd i życie? Rozkradli te urządzenia, rozebrali na części i sprzedali na złom!
                        Czy łachudra, który do tego doprowadził, nie przewidział tych skutków? Taki
                        głąb i ciemniak?? Nie wierzę! To było celowe zniszczenie! Zła wola!
                    • tadeusz_ski.51 W sprawie likwidacji PGR-ów 03.02.10, 12:16
                      całkowicie zgadzam się z Cortyzolem i Ryszardem. Pisałem tutaj krytycznie o tej
                      bezprecedensowej decyzji, która w jednej chwili pozbawiła nas, czyli całe
                      społeczeństwo wielkiego majątku, stawiając w stan likwidacji to, co za nasze
                      pieniądze zostało zbudowane. Nas ograbili z majątku a ludzi pracujących w
                      PGR-ach z dnia na dzień zrobili dziadami! Bezrobotnymi, bez alternatywy
                      zatrudnienia, bez szansy na uwłaszczenie, itd. Balcerowicza oskarżam o sabotaż
                      gospodarczy! To co zrobił z PGR-ami, to rzecz niesłychana! To jawne zniszczenie
                      olbrzymiego majątku! To ogromne szkody społeczne! Tylko że te pierdolone
                      lizydupki z mediów, nie pozwalali na obiektywną ocenę tej decyzji! Media to w
                      większości tuby propagandowe złodziei, cwaniaków i całej tej pasożytniczej bandy
                      rabusiów! A zatrudnieni tam dziennikarze, to łajzy "bez twarzy"!
                      • rotman69 Re: Tadeusz... 03.02.10, 13:07
                        ale to co napisałeś dotyczy także bardzo wielu zakładów produkcyjnych ,
                        które upadły też zostawiając ludzi bez pracy i perspektyw
                        • rena-ta49 Re: Tadeusz... 03.02.10, 13:39
                          Dokładnie przemysłu państwowego u nas praktycznie już nie ma ?
                          Wszystko rozkradziono , sprzedano ,a ludzie.....
                          • rotman69 Re: Tadeusz... 03.02.10, 13:46
                            dotacji nie dostają

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka