darima_ka 05.09.11, 19:34 Duża mi wyrosła, ale pióropusz był tylko u góry. Ten pióropusz wsadziłam do mniejszej donicy ,a kikut który został,skróciłam i zostawiła w starej doniczce ,wypuści jak myślicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotr-wwa Re: Jukę skróciłam 05.09.11, 19:41 jak u góry zalejesz woskiem, to powinna wypuścić. Możesz kikut przeciąć na pół i ten środkowy badyl wstawić w wiadro z wodą - też powinno puścić. Ważne, by górę zasklepić woskiem. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Jukę skróciłam 06.09.11, 14:43 O , o tym zasklepianiu woskiem nie wiedziałam , wystarczy ze świeczki trochę wosku? Odpowiedz Link
piotr-wwa Re: Jukę skróciłam 06.09.11, 20:54 tak - może być ze świeczki. chodzi o to, by z góry nie sączył się sok i aby szkodniki nie atakowały. Potem sam zaschnie i się zasklepi. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Jukę skróciłam 07.09.11, 14:09 Dzięki , czytałam że jest jakiś preparat w kwiaciarniach , którym się obcięte końce smaruje. Ma to chyba ułatwiać przyjmowanie się szczepek. Odpowiedz Link
piotr-wwa Re: Jukę skróciłam 08.09.11, 12:13 Jest też taki, który pomaga się kwiatom ukorzenić. Do doniczki się wtedy wsypuje, czy wlewa. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Jukę skróciłam 08.09.11, 13:24 Tak czytałam ,że to jakiś proszek do posypywania. Ja tego nie używałam jeszcze . Wsadzam obciętego kwiatka do nowej ziemi , i zazwyczaj się przyjmuje. Generalnie nie lubię przesadzania kwiatków ,i robię to kiedy kwiatek już ma naprawdę ciasno w doniczce. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Jukę skróciłam 06.09.11, 18:18 Tak właśnie zrobiłam z tą częścią która została sie w starej doniczce, Ale nie pomyślałam ,żeby wykorzystać i część środkową. Teraz już za późno ,bo wyrzuciłam ten badyl Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Jukę skróciłam 06.09.11, 14:42 Ja kiedyś też obcinałam Jukę i się przyjęła. Trochę obficiej podlewaj przez jakiś czas. Odpowiedz Link
ls48 Re: Huuuura wypusciła 18.11.11, 21:26 No to juz jest pewność że dracenka żyje.Powodzenia. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Huuuura wypusciła 19.11.11, 09:28 Jak wypuściła jedną odnogę , to pewnie wypuści dalsze. Odpowiedz Link