darima_ka 27.09.11, 17:59 Powinien oddawać wszystkie zarobione pieniądze , do wspólnego konta , czy też każdy z partnerów powinien mieć swoje konto i ewentualnie dokładać do opłat,czy codziennych zakupów ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
evikon Re: Czy patener/ka 27.09.11, 19:00 Z perspektywy lat, uważam że para powinna mieć wspólną kasę i każdy osobną dla samego siebie. Nie można mieć całej du.. na wierzchu Odpowiedz Link
darima_ka Re: Czy patener/ka 27.09.11, 21:16 Czyli wspólne konto ,a drugie ze swoimi "zaskórniakami" ? Odpowiedz Link
evikon Re: Czy patener/ka 27.09.11, 21:24 Miałam taki układ - moje i jego na koncie (wspólnym) z podstawowej pracy on z drugiej pracy gotówka- więc zawsze prosiłam o pieniądze(gotówkę, niby tak było łatwiej)...........nigdy więcej nikogo nie poproszę o pieniądze zwłaszcza faceta, nigdy. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Czy patener/ka 28.09.11, 18:39 U mnie było tak ,że konta mieliśmy każdy swoje, ja z pensji miałam kupować jedzenie i ,środki czystości , ubierać siebie i dziecko ,a mój ex miał robić opłaty . Czasem mu nie wystarczało na te opłaty , bo wydał na coś innego , głównie na siebie i swoje zachcianki i zabawy. Wiec taki układ też nie był dobry. Odpowiedz Link
piotr-wwa Re: Czy patener/ka 27.09.11, 20:01 Wszystko zależy od umowy. Na pewno nie powinno być tak, że jedna osoba jest bez kasy, a druga ma całą. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Czy patener/ka 27.09.11, 21:19 No właśnie ,taka umowę należy zawrzeć zaraz na początku związku. Wiadomo ,ze kobieta musi miec na niezbędne kosmetyki ,czy jakiś ciuch , a i men chce czasem wyskoczyć na piwo ,czy na mecz. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Czy patener/ka 27.09.11, 21:25 Często bywa tak ,że partner z racji tego że zarabia więcej chce kontrolować wydatki żony. Odpowiedz Link
piotr-wwa Re: Czy patener/ka 28.09.11, 07:09 W aż tak daleko idące wnioski bym nie szedł. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Czy patener/ka 28.09.11, 13:43 Bywa , nawet znam takiego dusigrosza ,co kontroluje wydatki zony. Dlatego jeślibym miała takiego skąpca w domu , to wtedy absolutnie konta oddzielne. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Czy patener/ka 28.09.11, 18:35 piotr-wwa napisał: > Wszystko zależy od umowy. > Na pewno nie powinno być tak, że jedna osoba jest bez kasy, a druga ma całą. Czyli tzw. kieszonkowe w rozsądnej wysokości , ale każdy z partnerów tą rozsądną wysokość może inaczej postrzegać? Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Czy patener/ka 28.09.11, 13:41 Tak było w moim rodzinnym domu ,ze ojciec oddawał mojej mami wszystkie pieniądze wraz z paskiem(kiedyś nie było kont) w dniu wypłaty. Każdy z nas wiedział gdzie leżą pieniądze, i każdy mógł wziąć jeśli na coś potrzebował, a np. mamy w domu nie było.Tato nigdy mamy nie pytał co zrobiła z pieniędzmi. U mnie było trochę inaczej ,ponieważ mieliśmy wspólne konto ,i pensje były na to konto przelewane , to ja dawałam mężowi 200 zł mieś kieszonkowego. Często ich nie wydawał ,wtedy albo naszej córce dawał dodatkowe kieszonkowe , albo były przewalone kiedy gdzieś szliśmy ,czy jechaliśmy. W dzisiejszych czasach młodzi chcą mieć osobne konta ,wtedy czuja się bardziej niezależni, ale czy jest to dobre gospodarowanie tymi pieniędzmi , tego nie jestem pewna ? Odpowiedz Link