Dodaj do ulubionych

W historii już tak jest,

16.10.13, 13:47
...że prawda przemilczana,skrywana ,fałszowana ,
kiedyś wychodzi ,niczym przysłowiowa oliwa na wierz wypływa.
Wtedy oprawcy się oburzają ,bo w tej załganej historii
przedstawiano ich jako tych co na bagnetach wolność przynieśli?
Ja urodziłam się po wojnie ,ale wiele słyszałam od babci,mamy o tych "wyzwolicielach"
Teraz ambasador Rosji wyraził oburzenie z powodu rzeźby przedstawiającej radzieckiego żołnierza gwałcącego ciężarną kobietę, która w weekend stanęła w Gdańsku. Zdaniem Aleksiejewa, rzeźba ma charakter bluźnierczy i obraża uczucia Rosjan.
wiadomosci.onet.pl/trojmiasto/ambasador-rosji-oburzony-rzezba-radzieckiego-zolnierza-w-gdansku/h5t4p
Obserwuj wątek
    • czarek_sz Re: W historii już tak jest, 16.10.13, 13:59
      Trudno skomentować co piszesz. Przecież to oczywiste co piszesz. Ile zgwałconych Niemek przez radzieckich żołnierzy rodziło dzieci i nie tylko Niemek. Przecież jest o tym w necie. To była dzicz. Wiem coś o tym bo na Podkarpaciu miałem rodzinę i opowiadali co działo się po 17 IX 39 r gdy wtargnęli do nas w bandycki sposób. Np pili wodę z rezerwuaru a na żarówki dmuchali żeby zgasić, o gwałtach i grabieżach nie wspomnę. I wcale mnie to nie śmieszy, bardziej smuci.
      • rena-ta49 Re: W historii już tak jest, 16.10.13, 14:54
        I pan dyplomata śmie się oburzać ?
        • czarek_sz Re: W historii już tak jest, 16.10.13, 15:13
          Jest poprawny politycznie. Rozumiesz, płynie z prądem jak wielu. Gdy wiatr zmieni kierunek taki gość też zmieni poglądy a nawet wiarę.
    • darima_ka Re: W historii już tak jest, 16.10.13, 17:57
      Dlatego co trochę dowiadujemy się o jakimś TW,
      co to nie chciał ,ale musiał.Dla kasy,stanowiska, paszportu,mieszkania itd..
    • darima_ka Re: W historii już tak jest, 16.10.13, 17:58
      Dużo wody musi upłynąć zanim to się zmieni.
      • dwa-filary Re: W historii już tak jest, 16.10.13, 19:17
        Okrucieństw z czasów wojny otrzymanych przez sowietów nie da się zmienic, ani wymazać. Cierpiały kobiety zgwalcone, gwałcone przez kilku czy kilkunastu uchlanych zołdaków. Ja urodzona po wojnie, ale znam to z opowiadań mamy i babci, jak uciekaly w las na wieść o najeździe "sprzymierzeńców". Opowiadały też jak słabsze kobiety odbieraly sobie zycie po zajściu w ciąże.
        • wirujacypunkt Re: W historii już tak jest, 16.10.13, 20:57
          Trudne sprawy, cięzkie czasy, ale taki pomnik.............?
          Czy nie można było w inny sposób przypomnieć o cierpieniu zgwałconych kobiet ?
          • dwa-filary Re: W historii już tak jest, 16.10.13, 21:03
            Pomnik, no cóz...gdyby stanał w jakimś atelier to moze , ale nie na ulicy. Mam mieszane uczucie, czy te kobiety, dziewczyny zgwałcone w czasie wojny chcą takiego przypomnienia. Wątpię, wolałyby zapomnieć o tym na zawsze, tym bardziej, ze były różne skutki tych gwałtow.
            • darima_ka Re: W historii już tak jest, 16.10.13, 21:10
              Też mi się wydaje ,że może nie najwłaściwsze miejsce,
              ale z drugiej strony mało kto by na niego wtedy zwrócił uwagę,
              a artystom najbardziej o to chodzi.
          • darima_ka Re: W historii już tak jest, 16.10.13, 21:05
            Nie wiemy czym się kierował, może miał jakieś powody,że przypomniał te tragiczne wydarzenia.
            Mogły to być opowieści ,zresztą często jest tak ,ze nie wiemy co autor miał na myśli
            tworząc.
            • dwa-filary Re: W historii już tak jest, 16.10.13, 21:06
              ale nie wczuł się w uczucia tych zgwałconych. Myślę, ze chcial zaistnieć .
              • darima_ka Re: W historii już tak jest, 16.10.13, 21:11
                No właśnie to powyżej napisałam.
                • wirujacypunkt Re: W historii już tak jest, 16.10.13, 21:18
                  Też przypuszczam, że na pierwszym miejscu była chęć zaistnieniam, a kobiety na dalszym miejscu.
              • czarek_sz Re: W historii już tak jest, 16.10.13, 21:15
                Nigdy nie wolno zapominać o krzywdach wyrządzonych przez najeźdźcę. Nigdy. Przykładem niech będą Żydzi. Nie będę komentował jak dzisiejsza władza wchodzi w zadek tym ze wschodu i z zachodu - w imię poprawności ? nie sądzę.To tłumaczy też co media piszą. To moje zdanie.
                Komorowski postawił w Ossowie bolszewikom pomnik. Bez komentarza.
                • rena-ta49 Robi się zadyma 19.10.13, 07:40
                  Rosyjski deputowany Franc Klincewicz chce oficjalnych przeprosin polskich władz za ustawienie w Gdańsku rzeźby przedstawiającej radzieckiego żołnierza gwałcącego ciężarną kobietę.

Czytaj więcej na www.rmf24.pl/fakty/polska/news-burza-wokol-rzezby-z-gdanska-sejm-przeprosi-za-zolnierza-gwa,nId,1045200?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
                  • czarek_sz Re: Robi się zadyma 19.10.13, 09:52
                    No i jest ciekawy komentarz na bełkot owego deputowanego :

wpolityce.pl/dzienniki/korespondencje-piotra-cywinskiego/65076-piotr-cywinski-dla-wpolityce-sejm-na-kolana-student-szumczyk-do-lagru-czy-rosjanie-sa-zdolni-do-rozrachunku-z-wlasna-przeszloscia
                    • darima_ka Re: Robi się zadyma 20.10.13, 11:37
                      Rosjanie nie potrafią się rozliczyć ze swoją historia?
                      • czarek_sz Re: Robi się zadyma 20.10.13, 11:52
                        Oczywiście że nie i wcale mnie to nie dziwi. Rosja co by nie mówić to mocarstwo które jak kazde mocarstwo prowadzi swoją politykę. Jeśli taki kraj jak Polska którego obecne władze klęczą przed rosyjską władzą /bardziej niż kiedyś PZPR/ i żebrzą o akceptację to takie mocarstwo gardzi takimi. I nie tylko gardzi, także upokarza i bawi się przy tym świetnie. Vide katastrofa pod Smoleńskiem i nie tylko. Ciekawy artykuł na temat obecnych stosunków polsko rosyjskich :

niezalezna.pl/47354-rosyjska-agentura-ukrywa-prawde-o-smolensku-rozmowa-z-amerykanskim-generalem
                        • darima_ka Re: Robi się zadyma 20.10.13, 15:47
                          Mocne słowa.
                          Jesteśmy dymani tak samo przez Rosjan ,jak i przez amerykanów.
                          Stare przysłowie mówi " umiesz liczyć ,licz na siebie"
                          • czarek_sz Re: Robi się zadyma 20.10.13, 16:15
                            Wiedział o tej zasadzie Dziadek i dlatego budował i marzył o silnej militarnie i niezależnej od innych Polsce, nie zdążył, inni też nie zdążyli i wiadomo z jakich powodów - napaść Niemców /nie nazistów czy hitlerowców/ na Polskę.
                • darima_ka Re: W historii już tak jest, 19.10.13, 12:03
                  Historia to historia,nie należy jej zakłamywać.
                  A ja zauważam ,ze my wchodzimy wszystkim w tylek,nie tylko
                  sąsiadom,ale i USA,gdyby tak nie było to powinny obowiązywać
                  wizy do USA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka