Dodaj do ulubionych

Jaruzelski zostanie pochowany z honorami

27.05.14, 19:34
Tak zdecydował rezydent Komorowski :
wpolityce.pl/polityka/197938-a-jednak-z-honorami-bronislaw-komorowski-zdecydowal-pogrzeb-jaruzelskiego-bedzie-mial-charakter-panstwowy-ceremonia-rozpocznie-sie-od-mszy-swietej
Wojskowy generał który wydawał rozkazy do mordowania tych którzy byli solą polskiej ziemi będzie miał państwowy pogrzeb z honorami. Zbrodniarza i zdrajcę pochowają na cmentarzu gdzie leżą polegli żołnierze w walce o niepodległą RP.
I kto powie że III RP to nie postkomunistyczny bękart udający demokratyczne państwo prawa ?
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 27.05.14, 21:41
      Wstyd i skandal...
      • czarek_sz Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 27.05.14, 21:55
        www.polityka.pl/tygodnikpolityka/historia/1532969,1,gustv-husk---kat-i-ofiara-komunizmu.read
        "Zmarł w Bratysławie na wpół zapomniany i osamotniony. Przed śmiercią – on, ateista przez całe życie – poprosił o wizytę księdza i przyjął ostatnie sakramenty. Gustáv Husák. Kat i ofiara komunistycznego eksperymentu w jednej osobie."

Podobno przed śmiercią Jaruzelski również przyjął sakramenty święte.

A taki był koniec Honeckera :
        pl.wikipedia.org/wiki/Erich_Honecker
        Z krajów dawnego bloku wschodniego chyba tylko Jaruzelski dostąpi zaszczytu pogrzebu pod postacią państwowego pochówku z honorami na cmentarzu wojskowym gdzie leżą m.in jego ofiary oraz żołnierze którzy zginęli za Polskę którą Jaruzelski całe życie zwalczał. A to wszystko m.in dzięki wyrażeniu zgody na to przez czerwoną Hankę.
        • czarek_sz Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 27.05.14, 22:06
          Oryginalny pomysł aby W Jaruzelski nie został pochowany na wojskowych Powązkach :

wpolityce.pl/spoleczenstwo/197969-jak-w-godny-sposob-nie-dopuscic-do-pogrzebu-gen-jaruzelskiego-na-powazkach
          • m.maska Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 27.05.14, 23:09
            Widocznie uznali, ze byl jednym z nich... uncertain znajac nastroje spoleczne powinni sie raczej postarac o cichy pochowek w nieznanym miejscu.
            • debi_bebi Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 28.05.14, 05:58
              Coś mi się widzi, że Jaruzelski, jako były prezydent RP, z urzędu ma prawo do pochówku z honorami. Skręca mnie, jak o tym pomyślę, ale cóż. Jedyna nadzieja, że honory nie będą zbyt huczne.
          • al-szamanka Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 28.05.14, 08:11
            czarek_sz napisał:

> Oryginalny pomysł aby W Jaruzelski nie został pochowany na wojskowych Powązkach
            > :
            >
            > wpolityce.pl/spoleczenstwo/197969-jak-w-godny-sposob-nie-dopuscic-do-pogrzebu-gen-jaruzelskiego-na-powazkach

Ciekawa jestem czy znajdzie się tych 10tys.
            Ale zakładam, że nie. Bedzie dużo gadania i oburzania się, ale reakcji konkretnych do policzenia na palcach jednej dłoni. Dlatego w tym kraju tak jest, dlatego nadal rządzić i narzucać swoją wolę mogą tylko komuchy.
    • rena-ta49 Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 28.05.14, 06:50
      Najfajniejsze jest to ,ze ten komuch podobno przed śmiercią
      przyjął księdza,ciekawe kto odprawi mszę?
      To dowód na to ,że: "Jak trwoga to do Boga"
      Jako byłemu prezydentowi należy sie pochówek państwowy,i tyle.
    • rena-ta49 Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 28.05.14, 06:54
      Nie wiem czy pamiętacie wzburzenie dotyczące królewskiego pochówku na Wawelu?
      • al-szamanka Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 28.05.14, 08:08
        rena-ta49 napisała:

> Nie wiem czy pamiętacie wzburzenie dotyczące królewskiego pochówku na Wawelu?

Pamiętamy. Niestety skończyło się tylko na wzburzeniu.
    • ravenheart1 Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 28.05.14, 08:40
      na Powązkach jeden zdrajca ( Kukliński ) juz leży, więc co za różnica ?
    • darima_ka Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 28.05.14, 18:45
      Moja mama doskonale pamięta jak za jego czasów mundurowym nie wolno było brać ślubów kościelnych , puszczać dzieci do I Komunii.Brak słów!
      Ludzie po cichu w innych parafiach niż miejsce zamieszkania brali śluby ,chrzcili dzieci i do św komunii je wysyłali.
      • czarek_sz Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 29.05.14, 14:40
        wpolityce.pl/polityka/198232-prof-szaniawski-przypomina-zdjecie-demaskujace-jaruzelskiego-za-co-dostal-order-lenina-zobacz-wideo
        I taki człowiek za zgodą obecnych władz będzie miał państwowy pogrzeb z honorami na cmentarzu wojskowym - człowiek który jak pies służył wiernie nie Polsce a związkowi sowieckiemu. Miał rację Kaczor kiedy kilka lat temu z terenu Stoczni Gdańskiej mówił o PO - oni stoją tam gdzie stało ZOMO.
        • rena-ta49 Kółko graniaste 29.05.14, 14:48
          wpolityce.pl/polityka/198258-kolko-graniaste-adoracji-jaruzelskiego-zobacz-wyjatkowy-rysunek-andrzeja-krauzego
          "„wierności ideałom do końca”

Wierny ideałom służenia ZSRR!i tyle w temacie.
          Niech go już pochowają,bo nie dość że za życia,to i po śmierci dzieli Polaków,
          jedni pamiętają co robił ,inni z krótką pamięcią zapomnieli.
          Zapomnieli tych co zginęli przez niego.
          • czarek_sz Re: Kółko graniaste 29.05.14, 14:57
            Dobry rysunek smile ja tylko nie wiem czy rodzina zdaje sobie sprawę z tego że grób Jaruzelskiego będzie bezczeszczony bo że będzie to na pewno.
            • rena-ta49 Re: Kółko graniaste 29.05.14, 15:26
              Kamery podobno na cmentarzu instalują.
              Beszczeszczenie grobu uważam za chamstwo,
              to ma być pokazywanie odwagi?
              Bez jaj.
              tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,kamera-w-kwaterze-powstancow-br-ma-chronic-grob-jaruzelskiego,124464.html
              • ravenheart1 Re: Kółko graniaste 29.05.14, 15:29
                rena-ta49 napisała:

> Kamery podobno na cmentarzu instalują.
                > Beszczeszczenie grobu uważam za chamstwo,

Dla Ciebie chamstwo - dla wielu akt patriotyzmu.
              • czarek_sz Re: Kółko graniaste 29.05.14, 17:26
                Gdyby zrobił to ktoś z rodziny zamordowanego z rozkazu Jaruzelskiego byłbym w stanie to zrozumieć jednak również nie pochwalam bezczeszczenia jakiegokolwiek grobu.
                rena-ta49 napisała:

> Kamery podobno na cmentarzu instalują.
                > Beszczeszczenie grobu uważam za chamstwo,
                > to ma być pokazywanie odwagi?
                > Bez jaj.
                > tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,kamera-w-kwaterze-powstancow-br-ma-chronic-grob-jaruzelskiego,124464.html
            • darima_ka Re: Kółko graniaste 29.05.14, 17:29
              czarek_sz napisał:

> Dobry rysunek smile ja tylko nie wiem czy rodzina zdaje sobie sprawę z tego że gr
              > ób Jaruzelskiego będzie bezczeszczony bo że będzie to na pewno.

Samemu Jaruzelskiemu krzywdy nie zrobią,ten już nie żyje.
              • al-szamanka Re: Kółko graniaste 29.05.14, 17:35
                Bezczeszczenie grobów to okropne, prymitywne przestępstwo, niemniej decyzja władz o państwowym pochówku pachołka sowietów, takie właśnie reakcje z premedytacją wywołuje. Mam nadzieję, że naród zapamięta i Komorowski nigdy już nie zostanie wybrany.
                • rena-ta49 Re: Kółko graniaste 30.05.14, 06:55
                  al-szamanka napisała:

> Bezczeszczenie grobów to okropne, prymitywne przestępstwo, niemniej decyzja wła
                  > dz o państwowym pochówku pachołka sowietów, takie właśnie reakcje z premedytacj
                  > ą wywołuje. Mam nadzieję, że naród zapamięta i Komorowski nigdy już nie zostani
                  > e wybrany.

Nie "ten" naród,ten naród ma amnezję,robi co im zasugeruje TVN i Gazeta-Michnikowska!
                  • al-szamanka Re: Kółko graniaste 30.05.14, 12:14
                    rena-ta49 napisała:

> al-szamanka napisała:
                    >
                    > > Bezczeszczenie grobów to okropne, prymitywne przestępstwo, niemniej decyz
                    > ja wła
                    > > dz o państwowym pochówku pachołka sowietów, takie właśnie reakcje z preme
                    > dytacj
                    > > ą wywołuje. Mam nadzieję, że naród zapamięta i Komorowski nigdy już nie z
                    > ostani
                    > > e wybrany.
                    >
                    >
                    > Nie "ten" naród,ten naród ma amnezję,robi co im zasugeruje TVN i Gazeta-Michnik
                    > owska!

Aż tak z nim niedobrze... ?
        • darima_ka Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 29.05.14, 17:35
          "Prezydent Bronisław Komorowski zabierze głos podczas mszy św. w intencji zmarłego gen. Wojciecha Jaruzelskiego w warszawskiej Katedrze Polowej WP - poinformował PAP prezydencki doradca Tomasz Nałęcz."

Bardzo jestem ciekawa ten mowy.
          • al-szamanka Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 30.05.14, 12:20
            darima_ka napisała:

> "Prezydent Bronisław Komorowski zabierze głos podczas mszy św. w intencji zmarł
            > ego gen. Wojciecha Jaruzelskiego w warszawskiej Katedrze Polowej WP - poinformo
            > wał PAP prezydencki doradca Tomasz Nałęcz."
            >
            > Bardzo jestem ciekawa ten mowy.

Eeetam, znowu będzie lał wodę, wykręcał jak się da i przekonywał, że pochowek z honorami Jaruzelskiego to dalsza część grubej kreski i dowód na szlachetny akt przebaczenia całego narodu... bo Polacy tacy są - szlachetni, przebaczający zło, pokorni...
            I wielu w to uwierzy, i dumni będą, że okazali generałowi wielkie serce wbrew wszystkiemu. Prawdziwi katolicy.
        • admarela Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 29.05.14, 18:47
          Gwoli ścisłości, Jaruzelski otrzymał dwa ordery Lenina. W 1968 za interwencję na Czechosłowacji i w 1984 roku za stan wojenny.
          • czarek_sz Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 29.05.14, 18:54
            Bez kozery więc można powiedzieć że Jaruzelski to podwójny bohater Związku Radzieckiego. A czym Polsce ten tw Wolski się przysłużył ?
            • rena-ta49 Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 30.05.14, 06:55
              Polsce to dyktaturą ,a ZSRR bardzo się przysłużył.
              • czarek_sz Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 30.05.14, 15:38
                Jaki generał taki pochówek.
                https://media.wpolityce.pl/cache/fb/15/fb15dd62bd821b0ce0f1bda59e4b649a.jpg

Przyjdzie czas to oczyści się cmentarz nie tylko z tej padliny smile
                • czarek_sz Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 30.05.14, 16:30
                  Ten który rzekomo z powodu złego stanu zdrowia nie może stanąć przed sądem by być sądzony za popełnione zbrodnie :https://media.wpolityce.pl/cache/79/b1/79b167b06321b2d89488438ade574d6d.jpg
                  Ten uśmieszek mówi wszystko - a drzyjcie się drzyjcie polaczki a nasze i tak na wierzchu.
                  • darima_ka Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 30.05.14, 17:33
                    To jest największa porażka po 89r nas wszystkich.
                    Dzisiaj gdzieś przeczytałam ,że jakaś była komunistka się popłakała,
                    bo inni na cmentarzu buczeli,czy krzyczeli.
                    Chociaż nie jestem zwolenniczką takich zachowań na cmentarzu,to ciekawam czy
                    ona uroniła choć jedną łzę nad zabitymi w 70r i zabitymi na Wujku?
                    Czy może uważa ,ze dla obrony komunizmu te ofiary były słuszne?
    • darima_ka Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 30.05.14, 17:55
      Nie byłam zwolenniczką pochówku Kaczyńskiego na Wawelu,
      nie jestem zwolenniczką całej tek "pompy" i teraz.
      Przecież temu zmarłemu jest już wszystko obojętne gdzie zostanie złożony,
      ten cyrk ,to dla rodziny i znajomych i po co to wszystko.
      Czy nie lepiej było po cichu,skromnie,rodzinnie go pochować?
    • tadeusz_ski.51 Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 30.05.14, 18:06
      Po pierwsze: III RP to nie państwo lecz wasal, kolonia niemiecka.
      Po drugie: Skoro Jaruzelski był prezydentem, należy mu się.
      Po trzecie: Istnieje coś takiego jak kontynuacja państwowości. Rosja to przejęła po ZSRR a III RP po PRL-u
      Po czwarte: Wreszcie skończą się te cyrki zdrajców, pokazujących palcem - to on!
      • czarek_sz Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 30.05.14, 18:33
        Prezydentem Jaruzelski został z nadania Sejmu kontraktowego w którym większość miała PZPR więc owszem był Prezydentem ale nie wybranym w wolnych wyborach. Był takim samym Prezydentem jak Bierut.

Biograf Jaruzelskiego o Jaruzelskim :
        wpolityce.pl/historia/198438-biograf-jaruzelskiego-jestem-zazenowany-panstwo-nie-powinno-w-tym-brac-absolutnie-zadnego-udzialu-dr-lech-kowalski-wstrzasniety-pogrzebem-generala-nasz-wywiad
        • admarela Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 01.06.14, 19:46
          Uprzedziłeś mnie, bo miałam zalinkować ten sam artykuł, nota bene pokazujący czarno na białym, że Jaruzelski to postać negatywa, jednowymiarowa, w żadnym razie nie tragiczna, bo tragiczne życie to miały jego ofiary.

Ps. Przepraszam, że znowu o polityce i że wracam do tematu pogrzebu roku, ale nadal nie mogę sie otrząsnąć po tej hucpie trafnie podsumowującej III RP. Toż to jakiś matrix, żeby tego formatu zbrodniarza chować z honorami, salwami i prezydentami, podczas gdy ofiary stalinizmu w najlepszym przypadku grzebane były w prześcieradłowych potajemnie w nocy. Nie wierzę, w to co zobaczyłam w piątek w telewizji, nie wierzę, że w dobie powszechnego internetu i otwartych archiwów nie dostrzega się gdzie leży dobro, a gdzie zło.
          • ravenheart1 Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 02.06.14, 08:30
            admarela napisała:

> Nie wierzę, w to co zobaczyłam w piątek
            > w telewizji, nie wierzę, że w dobie powszechnego internetu i otwartych archiwów
            > nie dostrzega się gdzie leży dobro, a gdzie zło.

ja też w to nie wierzę. Nie wierzę, że ludzie mieniący się katolikami i patriotami moga zachowywać się podczas pogrzebu jak zwykłe bydło.
            Gdzie ich szacunek dla majestatu śmierci ?!
            Gdzie byli kiedy chowano innych niegodnych miejsca pochówku - L. Kaczyńskiego na Wawelu, albo Kuklińskiego na tych samych Powązkach ?!
            • czarek_sz Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 02.06.14, 08:53
              To że pochowano małżeństwo Kaczyńskich na Wawelu też byłem temu przeciwny - dlaczego ? bo chciałem mieć Leszka tu w Wawie - wspaniałego Prezydenta człowieka i opozycjonistę który jako pierwszy po 89 r nie był tw i prowadził politykę nie anty /jak reszta/ a propolską. A gwizdy na Cmentarzu ? za słabe były co świadczy że polactwo wciąż przeważa. Do czasu mam nadzieję.
              • rena-ta49 Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 02.06.14, 13:49
                A ja wyjechałam na łikend i całkowicie odcięłam się od polityki.
                Dobrze mi to służy.
                Kochani, już go pochowano ,stało się jak się stało.
                Trzeba kilku pokoleń by historia sprawiedliwie oceniła tego sługę Moskwy.
                My niczego w tej chwili nie zmienimy,starych komunistów(obrońców) jeszcze sporo zostało.
                • admarela Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 02.06.14, 18:58
                  Trzeba kilku pokoleń by historia sprawiedliwie oceniła tego sługę Moskwy.
                  Renata, z całym szacunkiem, ale historia już go jednoznacznie oceniła. Są archiwa, jest IPN, historycy mówi jednym głosem, kim był Jaruzelski.
                  • rena-ta49 Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 03.06.14, 14:10
                    Współcześni historycy,i usłużne media starają się historię zakłamywać ,przeinaczać,
                    zrobili z Jaruzelskiego bohatera,tylko tyle chciałam powiedzieć.
                    Ja za jego czasów byłam już osobą dorosła na tyle,że mam prawo do własnych osądów,
                    i żadne "kolorowanie" jego życiorysu przez Kwaśniewskich ,czy Urbanów nie zmieni moich poglądów,ale młodzieży,która nie zyła w tamtych czasach komuch są w stanie historię na swój sposób przekazać.
              • ravenheart1 Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 02.06.14, 14:57
                czarek_sz napisał:

> To że pochowano małżeństwo Kaczyńskich na Wawelu też byłem temu przeciwny - dla
                > czego ? bo chciałem mieć Leszka tu w Wawie - wspaniałego Prezydenta człowieka i
                > opozycjonistę który jako pierwszy po 89 r nie był tw i prowadził politykę nie
                > anty /jak reszta/ a propolską.

Dla mnie to był miernota, i w dodatku chłopiec na posyłki dla własnego brata ...

A gwizdy na Cmentarzu ? za słabe były co świadcz
                > y że polactwo wciąż przeważa. Do czasu mam nadzieję.

Za to zwykłe buractwo choć nieliczne stara się być widoczne za wszelką cenę.
                • czarek_sz Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 02.06.14, 15:07
                  Z tego co mamy bracia Kaczyńscy to były perełki w gnojowicy jaką jest pomagdalenkowa Polska. Próbowali budować demokratyczną Polskę ale póki co za dużo polactwa w kraju by to się udało. Na razie polactwo którego większość w tym kraju /bezrozumny zbydlęcony motłoch/ stawia na postkomunę ale za kilka pokoleń kto wie.
                  • ravenheart1 Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 02.06.14, 15:17
                    proszę nie żartuj sobie z Kaczyńskimi ...
                    • czarek_sz Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 02.06.14, 15:19
                      Stawiasz na gnojowicę ? smile
                • rena-ta49 Ewangelia Judaszów 02.06.14, 15:09
                  "Urabiani przez część kościelnych hierarchów w imię fałszywie pojmowanego chrześcijańskiego miłosierdzia Polacy tracą poczucie sprawiedliwości, bez którego nie może funkcjonować prawdziwe państwo. Generał Jaruzelski nigdy nie odpokutował przed Polską i przed rodakami swoich ciężkich grzechów. Nie zostali też ze swych zdrad i zbrodni rozliczeni komuniści, którzy z wrodzoną sobie butą objawili się dzisiaj na warszawskich Powązkach, całe to judaszowe plemię. Współuczestnicząc w tej ceremonii, nadając jej sakralny wymiar, Kościół stanął po stronie Jezusa, ale z "Ewangelii Judasza".

Czytaj więcej na www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/bogdan-zalewski/blogi/news-ewangelia-judaszow,nId,1434782?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
                  www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/bogdan-zalewski/blogi/news-ewangelia-judaszow,nId,1434782
                  • czarek_sz Re: Ewangelia Judaszów 02.06.14, 15:26
                    Wiesz Reniu że Polska jest teraz na rozdrożu ? ja sobie mówię tak - kocham Jezusa którego uważam za drogowskaz ale ludzie to ludzie także księżą. Na tym poprzestanę bo musiałbym nabluzgać Nyczowi. Gdzie gość był gdy w 81 r i później gdy lali nas pałami na demonstracjach no gdzie gość był by teraz się mądrzyć i usuwać krzyż który nosi na piersi - niech SPIERDALA i mnie nie poucza lebiega niewidymek !!! Bo moja wiara to nie skróty i umizgi do władzy. Won Nycz.
              • admarela Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 02.06.14, 19:27
                Ja również miałam uczucia ambiwalentne,co do pochówku pary prezydenckiej przeczuwając rychłą i bezwzględną nagonkę. Teraz nie żałuję, bo na Wawel mam bardziej po drodze, a i wcześniej mogłam uczestniczyć w pogrzebie.
                • darima_ka Czeka nas jeszzce raz to samo, 02.06.14, 19:47
                  bowiem żyje jeszcze drugi morderca Polaków.Ale przecież żyć wiecznie nie będzie
                  www.rmf24.pl/fakty/polska/news-zawieszenie-procesu-kiszczaka-jest-prawomocne,nId,994806?parametr=embed_tyt_zdj_lead
            • admarela Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 02.06.14, 19:06
              Jak zobaczyli, że uroczystości pogrzebowe komunistycznego zbrodniarza, sowieckiego namiestnika i zdrajcy narodu polskiego zamieniły się w żałosną szopkę, to pościły im nerwy.

ludzie mieniący się katolikami i patriotami moga zachowywać się podczas pogrzebu jak zwykłe bydło.
              Akurat to nic nowego, bydło już było wink
              • czarek_sz Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 02.06.14, 19:15
                Bez komentarza Admarelo. Mniemam że i Ty i ja wiemy na tyle o tym co teraz że - buziaki Admarelo smile bo domyślam się kim byłaś przed 89 r a jak mniemam Ty domyślasz kim ja byłem przed 89 r.
                V - pamiętasz smile
                szacunek dla Ciebie. Ja dupa zbita bo czuję się przegranym wink
                • admarela Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 02.06.14, 19:21
                  Czarku, juz kiedyś pisałam, przeceniasz mnie smile Jestem tylko skromną obserwatorką życia publicznego.
                  pzdr :]
                  • czarek_sz Re: Jaruzelski zostanie pochowany z honorami 03.06.14, 10:43
                    Wiem że jesteś skromną obserwatorką ale wiem też że wnikliwą i obiektywną a przede wszystkim patriotką smile nie wywijaj się bo po prostu taka jesteś smile i bardzo dobrze że są tacy ludzie jak Ty którzy gdy plują Im w twarz potrafią być ponad to i dalej robić swoje. Być Polakiem i patriotą smile wszystkiego dobrego Admarelo. - Fajna Polko a nie fajnoPolak wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka