darima_ka 28.08.14, 20:01 Kozaki,maślaki ,podgrzybki,wszystkie na raz się po deszczach pokazały na targowiskach. Ależ to uczta dla mojego podniebienia Teraz będę się obżerała Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarek_sz Re: Wysyp grzybów 28.08.14, 22:10 Pod Wawą na razie nie ma. Chodzę i patrzę na bazarkach i tylko kurki są. Czekamy bo chodzić po lesie i wyciągać grzyby to tak jak ryby łowić. Coś pięknego Janeczka też uwielbia i dla Niej zbieram też. Bywa tak, że gdy widzę grzyba, to Ją wołam żeby go wycięła co mi szkodzi. I tak do wspólnego gara idzie. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Wysyp grzybów 29.08.14, 14:08 tadeusz_ski.51 napisał: > Gdzie? Kto wysypał? > ] Las Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Wysyp grzybów 29.08.14, 14:09 Owszem grzybów sporo się pokazało,ale cena sztywna 14-15 zl, by mrozić ,czy marynować trzeba jeszcze poczekać ,może cena spadnie. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Wysyp grzybów 29.08.14, 14:22 Najlepiej pojechać do lasu samemu i sobie nazbierać. Świeżutkie uduszone maślaczki /w śmietanie/ to rzecz niezastąpiona nawet przez kawior. Odpowiedz Link
skuter46 Re: Takie prawdziwki dostałam 29.08.14, 19:25 Powtarzam, jak echo: "Najlepiej pojechać do lasu samemu i sobie nazbierać.". Byłem, nie znalazłem borowików ale widziałem u grzybiarza pełen koszyk (ok. 300 szt) pięknych niedużych (atlasowych) borowików. W znanym sobie lesie chodził 3 godziny. Ja, gdzie indziej, znalazłem 50 pięknych podgrzybków. Eskapada , bez kleszczy. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Takie prawdziwki dostałam 29.08.14, 19:27 Ja kocham jeśc grzyby,ale zbierać nie potrafię ślepa jestem Odpowiedz Link
skuter46 Re: Takie prawdziwki dostałam 29.08.14, 21:49 Bywa. Bardzo dużo jest takich. Ci przynajmniej uchronią się przed chorobami roznoczonymi przez kleszcze. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Takie prawdziwki dostałam 29.08.14, 22:02 Jak 'ślepa' Darimo ? mi też wzrok deko się popsuł i po lesie szukając grzybów chodzę w okularkach plus półtora. Chyba że zbierasz grzyby jak Ferdek - Boczek wyciąga Mu grzyby spod nóg a Ferdek mówi że w ogóle nie ma grzybów Odpowiedz Link
darima_ka Re: Takie prawdziwki dostałam 30.08.14, 11:21 czarek_sz napisał: > Jak 'ślepa' Darimo ? mi też wzrok deko się popsuł i po lesie szukając grzybów c > hodzę w okularkach plus półtora. Chyba że zbierasz grzyby jak Ferdek - Bocz > ek wyciąga Mu grzyby spod nóg a Ferdek mówi że w ogóle nie ma grzybów Nooo,ja jestem taki Ferdek,jeśli o zbieranie grzybów chodzi. Poza tym trzeba się wcześnie rano zebrać ,a w tygodniu to ja do pracy, a w weekend muszę odespać Odpowiedz Link
rudka-a Re: Takie prawdziwki dostałam 30.08.14, 12:15 Kiedy mozna troche dłuzej pospać, to ja otwieram oki i..po spaniu szkoda, ze tak w poniedziałki nie mam ) Odpowiedz Link
darima_ka Re: Takie prawdziwki dostałam 30.08.14, 15:05 Ja tam bardzo lubię spać. Moja mama też się skarży,że w weekend budzi się jak do pracy. Odpowiedz Link
rudka-a Re: Takie prawdziwki dostałam 30.08.14, 16:38 Też lubie oko przetrenować kiedyś robiłam to popołudniami, ale teraz grozi mi to bezsennością ) Odpowiedz Link
darima_ka Re: Takie prawdziwki dostałam 30.08.14, 21:28 Popołudniami nie mogę sobie pozwolić na przycięcie komara, bo zaraz ktoś coś chce,pies na spacer,młody jeść...itd,itp...;D Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Takie prawdziwki dostałam 30.08.14, 20:10 darima_ka napisała: > zaraz ja zniszczę > -------------------------------- Skoro darowane to pewnie robaczywe? Ale Ty mówisz, że "ślepa" jesteś, więc będą grzybki "z wkładką mięsną" Odpowiedz Link
darima_ka Re: Takie prawdziwki dostałam 30.08.14, 21:29 Ja tylko ślepa jestem do zbierania A grzyby zdrowiutkie były i dorodne Nie wiem czy wiesz ,ale w prawdziwki robaki nie lezą? Odpowiedz Link
skuter46 Re: Takie prawdziwki dostałam 30.08.14, 22:35 Złodziej z państwowego lasu wywiózł ok. 50 przepięknych borowików (z dębowego lasu, "atlasowych", brązowe łepki i beczkowe brzuszki - te z obrazka są innego lasu, chyba sosnowego lub mieszanego). I co ? Pod lupą zbieracza-selekcjonera ostało się do suszenia ok. 20 szt. W pozostałych mieszkają maleńkie stworzonka. Mało ich .... ale są. Zostały one skazane przez leśnego złodzieja na krótkie życie w osiedlowym kontenerze. Chyba ten mój złodziej grzybów był w innym lesie, niż Darimaki darczyńca. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Takie prawdziwki dostałam 31.08.14, 11:03 Fakt,wczoraj widziałam fotkę z tych zbiorów,było tego 10kg Nie wiem ile z tego przeznaczono do kontenera,ale rodzinka została obdarowana Podobno w okolicach Gliwic tak obrodziły prawdziwki Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Takie prawdziwki dostałam 31.08.14, 10:40 Prawdziwki obok podgrzybków zajączków, są najbardziej zarobaczywionymi grzybami. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Takie prawdziwki dostałam 31.08.14, 11:03 Widocznie dla mnie wybrano te zdrowe Odpowiedz Link
skuter46 Re: Takie prawdziwki dostałam 31.08.14, 12:13 To nawet pewne. jak mozna komuś dac robaczywe grzyby . Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Takie prawdziwki dostałam 31.08.14, 12:26 Jak grzyb zbyt nie zaatakowany zawsze można wykroić zdrowe części i dać do suszenia. Poza tym wszystkie tzw gąbczaste atakowane są w podobnym stopniu przez robaki a nie tylko te które wymienił Tadek. Znawca grzybów się znalazł Odpowiedz Link
skuter46 Re: Takie prawdziwki dostałam 03.09.14, 22:11 Znawca i zbieracz. Sprawozdanie w swoim gronie. Dzisiejszy dzień takiego zbieracza. Od 9-22-giej, w lesie do 16 , z przerwą obiadową. Jutro c.d.... "octowanie", suszenie. Gdzie ? Odpowiedz tradycyjna .... w lesie. Odpowiedź przybliżająca - w Puszczy. Odpowiedź dla grona -.... w Solskiej. Zbiór (raczej koszenie) -5 koszyków, ok. 700 szt (różnych) głównie podgrzybków. Odbiorcy "towaru" zaprzyjaźnieni - 3 sąsiadów z klatki schodowej + córka koszyk, syn - pokrojone , do suszenia (duża miednica). Jeden dzień pazerności i pracy i kilka osób zadowolonych. Odpowiedz Link
maria88 Re: Takie prawdziwki dostałam 03.09.14, 22:20 Jak masz za dużo to chętnie przyjmę. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Takie prawdziwki dostałam 04.09.14, 06:52 maria88 napisała: > Jak masz za dużo to chętnie przyjmę. Ja też zawsze chętna jestem do przyjmowania grzybków Odpowiedz Link
maria88 Re: Takie prawdziwki dostałam 05.09.14, 10:09 Grzybków jest w bród wszędzie. Moje też już posuszone w suszarce i w słoiczkach. Octowych grzybków nie robię bo nie lubię i nie jadam. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Takie prawdziwki dostałam 05.09.14, 16:50 Ja znów dostała sporo grzybów Dobry był ten sierpień,deszczy nie szczędził,to się wysypały Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Takie prawdziwki dostałam 04.09.14, 06:51 skuter46 napisał: > Znawca i zbieracz. > Sprawozdanie w swoim gronie. > Dzisiejszy dzień takiego zbieracza. > Od 9-22-giej, w lesie do 16 , z przerwą obiadową. Jutro c.d.... "octowanie", su > szenie. > Gdzie ? Odpowiedz tradycyjna .... w lesie. > Odpowiedź przybliżająca - w Puszczy. > Odpowiedź dla grona -.... w Solskiej. > Zbiór (raczej koszenie) -5 koszyków, ok. 700 szt (różnych) głównie podgrzybkó > w. > Odbiorcy "towaru" zaprzyjaźnieni - 3 sąsiadów z klatki schodowej + córka kosz > yk, syn - pokrojone , do suszenia (duża miednica). > > Jeden dzień pazerności i pracy i kilka osób zadowolonych. > Moje gratulacje! Bardzo udane te zbiory były Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Takie prawdziwki dostałam 06.09.14, 08:29 Dzięki Ci Panie za te dary my tyle nie nazbieraliśmy co Skuter ale dwa wiadra podgrzybków zajączków i kurek przywieźliśmy ,w sumie kilkanaście kg grzybów uzbieranych w ok trzy godz. Dłużej nie dało rady bo las tam dość zarośnięty więc przedzierać się było ciężko. Co ma wisieć....po niedzieli kolejny wypad w to samo miejsce. Innego dnia tygodnia udany połów w Wiśle - dwa ładne leszcze po ok dwa kg sztuka kilkanaście sztuk przyzwoitych krąpi oraz sandacz ok półtora kg - na czerwonego wziął co rzadkość nad rzadkościami. Musiał głodny być psubrat. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Takie prawdziwki dostałam 06.09.14, 10:10 Gratuluje Czarku,ja znów wczoraj dostałam sporo grzybów. Tak się nimi obżeram ,że zaczyna mi dokuczać żołądek Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Takie prawdziwki dostałam 06.09.14, 15:29 Dzięki ja też grzyby mogę jeść na okrągło i nie szkodzą mi ale jeśli masz problemy to może dlatego że zbyt późno wieczorem je zjadasz ? my duszone tylko na obiad z ziemniakami /ew z bagietką/ doprawione śmietaną a kurki z jajecznicą na śniadanko. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Takie prawdziwki dostałam 06.09.14, 20:34 Fakt ,że czasem jadam na kolacje. Odpowiedz Link
skuter46 Re: Wysyp grzybów 07.09.14, 10:48 Szczerze mówiąc.... te potrawy z grzybami to polskie jadło, polski zwyczaj. Na zachodzie Europy grzybami się nie fascynują. Wartości dla organizmu człowieka (w grzybach) są niewielkie. A smak potraw grzybnych idzie ze składników potrawy (ziól, warzyw, sosów,...). Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Wysyp grzybów 07.09.14, 12:30 Rady ojca Klimuszki Najpożyteczniejsze są surówki z jarzyn na czele z surówką z marchwi. Niedoceniane są grzyby. Jeść o każdej porze i w każdej postaci. Doskonałe dla chorych na przewód pokarmowy. Są naturalnymi antybiotykami oraz „naprawiaczami” systemu nerwowego. Mają dobro- czynny wpływ na wzrok. Hierarchia wartości naszych leśnych grzybów: pierwsze miejsce zdecydowanie borowik, a dalej plasują się: rydz, maślak, pieczarka, smardz, kania, opieniek. Myślę że inne grzyby leśne są nie mniej wartościowe a nie wymieniono ich ponieważ lista byłaby zbyt długa. Odpowiedz Link
skuter46 Re: Wysyp grzybów 07.09.14, 15:59 Przykre to, że na liście Czarka nie ma grzybów o nazwie PODGRZYBEK. Już sama nazwa mówi o niższej randze podgrzybka , do innych grzybów. .Moja wieś rodzinna położona była wśród lasów dębowych. Dla mnie grzyb .... to był jedynie borowik, i ewentualnie rydz i kania. Czterdzieści lat temu przyjechałem na Kresy . A tu lasów dębowych mało a więc borowików na lekarstwo. Dopiero po jakimś czasie przyzwyczaiłem się do zbierania różnych bedłek - zajączków, podgrzybków, opieniek. Grzyb dla mnie to - przedmiot szukania i zbierania. A więc wszytko mi jedno jak smakuje i jakie ma wartości. Zjem tylko te grzyby które zaliczę do jadalnych. Jak przy zbieraniu grzybów napatrzę się na robaki w nich żyjące , to (w swoim też interesie) włączam się chętnie do ich segregowania . Ze zbioru zostaje jedynie mała część. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Wysyp grzybów 07.09.14, 18:55 Podgrzybki i każde inne grzyby lubię ,jedne bardzie inne mniej ,ale zjadam pod każdą postacią, czy to w zupie,czy ze śmietana. Zaraz zrobię zapasy w zamrażarce na zimę Odpowiedz Link
al.1 Re: Wysyp grzybów 07.09.14, 14:21 skuter46 napisał: > Szczerze mówiąc.... te potrawy z grzybami to polskie jadło, polski zwyczaj. Na > zachodzie Europy grzybami się nie fascynują. Pod warunkiem, że nie są to trufle Odpowiedz Link
skuter46 Re: Wysyp grzybów 07.09.14, 15:45 Te grzyby z kolei , nie są na nasze narodu "podniebienie" . Mogą być najwyżej próbowane ...... ustami naszych przedstawicieli. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Wysyp grzybów 07.09.14, 18:52 al.1 napisał: > skuter46 napisał: > > > Szczerze mówiąc.... te potrawy z grzybami to polskie jadło, polski zwycza > j. Na > > zachodzie Europy grzybami się nie fascynują. > > Pod warunkiem, że nie są to trufle Rosną w Polsce grzyby podobne do trufli,są pod ochroną. Jadłam je chyba ze dwa lata temu, nie zachwycam się nimi, mają specyficzny smak. Zapomniałam ich nazwy,muszę odszukać ten wątek. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Wysyp grzybów 07.09.14, 18:50 skuter46 napisał: > Szczerze mówiąc.... te potrawy z grzybami to polskie jadło, polski zwyczaj. Na > zachodzie Europy grzybami się nie fascynują. > Wartości dla organizmu człowieka (w grzybach) są niewielkie. > A smak potraw grzybnych idzie ze składników potrawy (ziól, warzyw, sosów,...). > Wartości odżywczych faktycznie mają moze mało,ale za to jaki smak,jaki zapach w mieszkaniu,mniammmm Z tym się nie zgodzę ,to właśnie grzyby nadają smaku,zapachu potrawom. Śmietana,czy inne dodatki,to tylko dodatki. Odpowiedz Link