Dodaj do ulubionych

Wysyp grzybów

28.08.14, 20:01
Kozaki,maślaki ,podgrzybki,wszystkie na raz się po deszczach pokazały na targowiskach.
Ależ to uczta dla mojego podniebieniabig_grin
Teraz będę się obżerała big_grin
Obserwuj wątek
    • czarek_sz Re: Wysyp grzybów 28.08.14, 22:10
      Pod Wawą na razie nie ma. Chodzę i patrzę na bazarkach i tylko kurki są. Czekamy bo chodzić po lesie i wyciągać grzyby to tak jak ryby łowić. Coś pięknego smile Janeczka też uwielbia i dla Niej zbieram też. Bywa tak, że gdy widzę grzyba, to Ją wołam żeby go wycięła smile co mi szkodzi. I tak do wspólnego gara idzie.
      • rena-ta49 Re: Wysyp grzybów 29.08.14, 06:55
        Dużo deszczu,to i grzyby się pokazują
    • tadeusz_ski.51 Re: Wysyp grzybów 29.08.14, 07:07
      Gdzie? Kto wysypał? https://www.emotikony.friko.pl/emots/1/zdziwko.gif
      • rena-ta49 Re: Wysyp grzybów 29.08.14, 14:08
        tadeusz_ski.51 napisał:

> Gdzie? Kto wysypał? https://www.emotikony.friko.pl/emots/1/zdziwko.gif
        > ]

Las tongue_out
    • rena-ta49 Re: Wysyp grzybów 29.08.14, 14:09
      Owszem grzybów sporo się pokazało,ale cena sztywna 14-15 zl,
      by mrozić ,czy marynować trzeba jeszcze poczekać ,może cena spadnie.
      • czarek_sz Re: Wysyp grzybów 29.08.14, 14:22
        Najlepiej pojechać do lasu samemu i sobie nazbierać. Świeżutkie uduszone maślaczki /w śmietanie/ to rzecz niezastąpiona nawet przez kawior.
        • darima_ka Takie prawdziwki dostałam 29.08.14, 19:06
          zaraz ja zniszczębig_grin
          https://images70.fotosik.pl/129/bbabda11a9b235d9med.jpg
          • skuter46 Re: Takie prawdziwki dostałam 29.08.14, 19:25
            Powtarzam, jak echo:
            "Najlepiej pojechać do lasu samemu i sobie nazbierać.".

Byłem, nie znalazłem borowików ale widziałem u grzybiarza pełen koszyk (ok. 300 szt) pięknych niedużych (atlasowych) borowików. W znanym sobie lesie chodził 3 godziny.
            Ja, gdzie indziej, znalazłem 50 pięknych podgrzybków.
            Eskapada , bez kleszczy.
            • darima_ka Re: Takie prawdziwki dostałam 29.08.14, 19:27
              Ja kocham jeśc grzyby,ale zbierać nie potrafię ślepa jestembig_grin
              • skuter46 Re: Takie prawdziwki dostałam 29.08.14, 21:49
                Bywa. Bardzo dużo jest takich. Ci przynajmniej uchronią się przed chorobami roznoczonymi przez kleszcze.
                • czarek_sz Re: Takie prawdziwki dostałam 29.08.14, 22:02
                  Jak 'ślepa' Darimo ? mi też wzrok deko się popsuł i po lesie szukając grzybów chodzę w okularkach smile plus półtora. Chyba że zbierasz grzyby jak Ferdek - Boczek wyciąga Mu grzyby spod nóg a Ferdek mówi że w ogóle nie ma grzybów smile
                  • darima_ka Re: Takie prawdziwki dostałam 30.08.14, 11:21
                    czarek_sz napisał:

> Jak 'ślepa' Darimo ? mi też wzrok deko się popsuł i po lesie szukając grzybów c
                    > hodzę w okularkach smile plus półtora. Chyba że zbierasz grzyby jak Ferdek - Bocz
                    > ek wyciąga Mu grzyby spod nóg a Ferdek mówi że w ogóle nie ma grzybów smile

Nooo,ja jestem taki Ferdek,jeśli o zbieranie grzybów chodzi.
                    Poza tym trzeba się wcześnie rano zebrać ,a w tygodniu to ja do pracy,
                    a w weekend muszę odespaćbig_grin
                    • rudka-a Re: Takie prawdziwki dostałam 30.08.14, 12:15
                      Kiedy mozna troche dłuzej pospać, to ja otwieram oki i..po spaniu wink
                      szkoda, ze tak w poniedziałki nie mam wink)
                      • darima_ka Re: Takie prawdziwki dostałam 30.08.14, 15:05
                        Ja tam bardzo lubię spać.
                        Moja mama też się skarży,że w weekend budzi się jak do pracy.
                        • rudka-a Re: Takie prawdziwki dostałam 30.08.14, 16:38
                          Też lubie oko przetrenować wink kiedyś robiłam to popołudniami, ale teraz grozi mi to bezsennością wink)
                          • darima_ka Re: Takie prawdziwki dostałam 30.08.14, 21:28
                            Popołudniami nie mogę sobie pozwolić na przycięcie komara,
                            bo zaraz ktoś coś chce,pies na spacer,młody jeść...itd,itp...;D
          • tadeusz_ski.51 Re: Takie prawdziwki dostałam 30.08.14, 20:10
            darima_ka napisała:
            > zaraz ja zniszczębig_grin
            > https://images70.fotosik.pl/129/bbabda11a9b235d9med.jpg
            --------------------------------
            Skoro darowane to pewnie robaczywe? Ale Ty mówisz, że "ślepa" jesteś, więc będą grzybki "z wkładką mięsną"
            • darima_ka Re: Takie prawdziwki dostałam 30.08.14, 21:29
              Ja tylko ślepa jestem do zbieraniabig_grin
              A grzyby zdrowiutkie były i dorodnetongue_out
              Nie wiem czy wiesz ,ale w prawdziwki robaki nie lezą? big_grin
              • skuter46 Re: Takie prawdziwki dostałam 30.08.14, 22:35
                Złodziej z państwowego lasu wywiózł ok. 50 przepięknych borowików (z dębowego lasu, "atlasowych", brązowe łepki i beczkowe brzuszki - te z obrazka są innego lasu, chyba
                sosnowego lub mieszanego). I co ? Pod lupą zbieracza-selekcjonera ostało się do suszenia
                ok. 20 szt. W pozostałych mieszkają maleńkie stworzonka. Mało ich .... ale są. Zostały one skazane przez leśnego złodzieja na krótkie życie w osiedlowym kontenerze.

Chyba ten mój złodziej grzybów był w innym lesie, niż Darimaki darczyńca.
                • darima_ka Re: Takie prawdziwki dostałam 31.08.14, 11:03
                  Fakt,wczoraj widziałam fotkę z tych zbiorów,było tego 10kgbig_grin
                  Nie wiem ile z tego przeznaczono do kontenera,ale rodzinka została obdarowanabig_grin
                  Podobno w okolicach Gliwic tak obrodziły prawdziwkibig_grin
              • tadeusz_ski.51 Re: Takie prawdziwki dostałam 31.08.14, 10:40
                Prawdziwki obok podgrzybków zajączków, są najbardziej zarobaczywionymi grzybami.
                • darima_ka Re: Takie prawdziwki dostałam 31.08.14, 11:03
                  Widocznie dla mnie wybrano te zdrowebig_grin
                  • skuter46 Re: Takie prawdziwki dostałam 31.08.14, 12:13
                    To nawet pewne. jak mozna komuś dac robaczywe grzyby . wink
                    • czarek_sz Re: Takie prawdziwki dostałam 31.08.14, 12:26
                      Jak grzyb zbyt nie zaatakowany zawsze można wykroić zdrowe części i dać do suszenia. Poza tym wszystkie tzw gąbczaste atakowane są w podobnym stopniu przez robaki a nie tylko te które wymienił Tadek. Znawca grzybów się znalazł wink
                      • skuter46 Re: Takie prawdziwki dostałam 03.09.14, 22:11
                        Znawca i zbieracz.
                        Sprawozdanie w swoim gronie.
                        Dzisiejszy dzień takiego zbieracza.
                        Od 9-22-giej, w lesie do 16 , z przerwą obiadową. Jutro c.d.... "octowanie", suszenie.
                        Gdzie ? Odpowiedz tradycyjna .... w lesie.
                        Odpowiedź przybliżająca - w Puszczy.
                        Odpowiedź dla grona -.... w Solskiej.
                        Zbiór (raczej koszenie) -5 koszyków, ok. 700 szt (różnych) głównie podgrzybków.
                        Odbiorcy "towaru" zaprzyjaźnieni - 3 sąsiadów z klatki schodowej + córka koszyk, syn - pokrojone , do suszenia (duża miednica).

Jeden dzień pazerności i pracy i kilka osób zadowolonych.
                        • maria88 Re: Takie prawdziwki dostałam 03.09.14, 22:20
                          Jak masz za dużo to chętnie przyjmę.
                          • rena-ta49 Re: Takie prawdziwki dostałam 04.09.14, 06:52
                            maria88 napisała:

> Jak masz za dużo to chętnie przyjmę.

Ja też zawsze chętna jestem do przyjmowania grzybkówsmile
                            • maria88 Re: Takie prawdziwki dostałam 05.09.14, 10:09
                              Grzybków jest w bród wszędzie. Moje też już posuszone w suszarce i w słoiczkach.
                              Octowych grzybków nie robię bo nie lubię i nie jadam.
                              • darima_ka Re: Takie prawdziwki dostałam 05.09.14, 16:50
                                Ja znów dostała sporo grzybówbig_grin
                                Dobry był ten sierpień,deszczy nie szczędził,to się wysypały
                        • rena-ta49 Re: Takie prawdziwki dostałam 04.09.14, 06:51
                          skuter46 napisał:

> Znawca i zbieracz.
                          > Sprawozdanie w swoim gronie.
                          > Dzisiejszy dzień takiego zbieracza.
                          > Od 9-22-giej, w lesie do 16 , z przerwą obiadową. Jutro c.d.... "octowanie", su
                          > szenie.
                          > Gdzie ? Odpowiedz tradycyjna .... w lesie.
                          > Odpowiedź przybliżająca - w Puszczy.
                          > Odpowiedź dla grona -.... w Solskiej.
                          > Zbiór (raczej koszenie) -5 koszyków, ok. 700 szt (różnych) głównie podgrzybkó
                          > w.
                          > Odbiorcy "towaru" zaprzyjaźnieni - 3 sąsiadów z klatki schodowej + córka kosz
                          > yk, syn - pokrojone , do suszenia (duża miednica).
                          >
                          > Jeden dzień pazerności i pracy i kilka osób zadowolonych.
                          >
                          Moje gratulacje!
                          Bardzo udane te zbiory byłysmile
                          • czarek_sz Re: Takie prawdziwki dostałam 06.09.14, 08:29
                            Dzięki Ci Panie za te dary smile my tyle nie nazbieraliśmy co Skuter ale dwa wiadra podgrzybków zajączków i kurek przywieźliśmy ,w sumie kilkanaście kg grzybów uzbieranych w ok trzy godz. Dłużej nie dało rady bo las tam dość zarośnięty więc przedzierać się było ciężko. Co ma wisieć....po niedzieli kolejny wypad w to samo miejsce. Innego dnia tygodnia udany połów w Wiśle - dwa ładne leszcze po ok dwa kg sztuka kilkanaście sztuk przyzwoitych krąpi oraz sandacz ok półtora kg - na czerwonego wziął co rzadkość nad rzadkościami. Musiał głodny być psubrat.
                            • darima_ka Re: Takie prawdziwki dostałam 06.09.14, 10:10
                              Gratuluje Czarku,ja znów wczoraj dostałam sporo grzybów.
                              Tak się nimi obżeram ,że zaczyna mi dokuczać żołądeksad
                              • czarek_sz Re: Takie prawdziwki dostałam 06.09.14, 15:29
                                Dzięki smile ja też grzyby mogę jeść na okrągło i nie szkodzą mi ale jeśli masz problemy to może dlatego że zbyt późno wieczorem je zjadasz ? my duszone tylko na obiad z ziemniakami /ew z bagietką/ doprawione śmietaną a kurki z jajecznicą na śniadanko.
                                • darima_ka Re: Takie prawdziwki dostałam 06.09.14, 20:34
                                  Fakt ,że czasem jadam na kolacje.
    • al.1 Re: Wysyp grzybów 06.09.14, 21:41
      Niestety nie wszędzie opłaca się je zbierać.
      • darima_ka Re: Wysyp grzybów 07.09.14, 10:41
        I tyle smaczności się marnujesad
        • skuter46 Re: Wysyp grzybów 07.09.14, 10:48
          Szczerze mówiąc.... te potrawy z grzybami to polskie jadło, polski zwyczaj. Na zachodzie Europy grzybami się nie fascynują.
          Wartości dla organizmu człowieka (w grzybach) są niewielkie.
          A smak potraw grzybnych idzie ze składników potrawy (ziól, warzyw, sosów,...).

• czarek_sz Re: Wysyp grzybów 07.09.14, 12:30
            Rady ojca Klimuszki

Najpożyteczniejsze są surówki z jarzyn na czele z surówką z marchwi.

Niedoceniane są grzyby. Jeść o każdej porze i w każdej postaci. Doskonałe dla chorych na przewód pokarmowy. Są naturalnymi antybiotykami oraz „naprawiaczami” systemu nerwowego. Mają dobro- czynny wpływ na wzrok. Hierarchia wartości naszych leśnych grzybów: pierwsze miejsce zdecydowanie borowik, a dalej plasują się: rydz, maślak, pieczarka, smardz, kania, opieniek.

Myślę że inne grzyby leśne są nie mniej wartościowe a nie wymieniono ich ponieważ lista byłaby zbyt długa.
            • skuter46 Re: Wysyp grzybów 07.09.14, 15:59
              Przykre to, że na liście Czarka nie ma grzybów o nazwie PODGRZYBEK. Już sama nazwa
              mówi o niższej randze podgrzybka , do innych grzybów.
              .Moja wieś rodzinna położona była wśród lasów dębowych. Dla mnie grzyb .... to był jedynie borowik, i ewentualnie rydz i kania. Czterdzieści lat temu przyjechałem na Kresy . A tu lasów dębowych mało a więc borowików na lekarstwo. Dopiero po jakimś czasie przyzwyczaiłem się do zbierania różnych bedłek - zajączków, podgrzybków, opieniek.
              Grzyb dla mnie to - przedmiot szukania i zbierania. A więc wszytko mi jedno jak smakuje
              i jakie ma wartości. Zjem tylko te grzyby które zaliczę do jadalnych. Jak przy zbieraniu grzybów napatrzę się na robaki w nich żyjące , to (w swoim też interesie) włączam się chętnie do ich segregowania . Ze zbioru zostaje jedynie mała część.
              • darima_ka Re: Wysyp grzybów 07.09.14, 18:55
                Podgrzybki i każde inne grzyby lubię ,jedne bardzie inne mniej ,ale zjadam pod każdą postacią,
                czy to w zupie,czy ze śmietana.
                Zaraz zrobię zapasy w zamrażarce na zimębig_grin
          • al.1 Re: Wysyp grzybów 07.09.14, 14:21
            skuter46 napisał:

> Szczerze mówiąc.... te potrawy z grzybami to polskie jadło, polski zwyczaj. Na
            > zachodzie Europy grzybami się nie fascynują.

Pod warunkiem, że nie są to trufle smile
            • skuter46 Re: Wysyp grzybów 07.09.14, 15:45
              Te grzyby z kolei , nie są na nasze narodu "podniebienie" . Mogą być najwyżej próbowane ...... ustami naszych przedstawicieli. wink
            • darima_ka Re: Wysyp grzybów 07.09.14, 18:52
              al.1 napisał:

> skuter46 napisał:
              >
              > > Szczerze mówiąc.... te potrawy z grzybami to polskie jadło, polski zwycza
              > j. Na
              > > zachodzie Europy grzybami się nie fascynują.
              >
              > Pod warunkiem, że nie są to trufle smile

Rosną w Polsce grzyby podobne do trufli,są pod ochroną.
              Jadłam je chyba ze dwa lata temu, nie zachwycam się nimi, mają specyficzny smak.
              Zapomniałam ich nazwy,muszę odszukać ten wątek.
          • darima_ka Re: Wysyp grzybów 07.09.14, 18:50
            skuter46 napisał:

> Szczerze mówiąc.... te potrawy z grzybami to polskie jadło, polski zwyczaj. Na
            > zachodzie Europy grzybami się nie fascynują.
            > Wartości dla organizmu człowieka (w grzybach) są niewielkie.
            > A smak potraw grzybnych idzie ze składników potrawy (ziól, warzyw, sosów,...).
            >

Wartości odżywczych faktycznie mają moze mało,ale za to jaki smak,jaki zapach w mieszkaniu,mniammmmbig_grin

Z tym się nie zgodzę ,to właśnie grzyby nadają smaku,zapachu potrawom.
            Śmietana,czy inne dodatki,to tylko dodatki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka