Dodaj do ulubionych

stopy w dół

08.10.14, 14:48
Aby zmniejszyć skale spowolnienia wzrostu gospodarczego i ożywiać inwestycje ... RPP obniżyła stopy procentowe o 0,5 p procentowego. A więc bankowcy nie są tak optymistyczni jak politycy. Chcą im pomóc .

Rada zdecydowała się na cięcie stóp, bo dane napływające z gospodarki nie są zbyt krzepiące. Sprzedaż detaliczna systematycznie słabnie, PMI dla przemysłu pozostaje poniżej 50 pkt, a roczna dynamika produkcji spadła poniżej zera. Obrazu nie poprawia też sytuacja wokół naszych granic: konflikt na Ukrainie, rosyjskie embarga na polskie produkty, stagnacja w strefie Euro, powolne dźwiganie się po kryzysie gospodarek krajów unijnych. Do tego zamiast inflacji mamy deflację. To wynik bardzo daleki od celu RPP, który zakłada inflację na poziomie 2,5 proc.

Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100896,16769930,Ostre_ciecie_stop_procentowych___sa_najnizsze_w_historii_.html#ixzz3FYapyyRC
Obserwuj wątek
    • darima_ka Re: stopy w dół 08.10.14, 17:54
      Na swoje szczęście nie mam żadnego kredytu,
      dla mnie ten news nie ma znaczenia.
      Nie uważasz ,że to zbyt ostrożne obniżenie stóp procentowych?
    • darima_ka Re: stopy w dół 08.10.14, 20:30
      Czyli jak zastanowić się nad tymi obietnicami Kopacz i dzisiejszą obniżką stóp,
      dochodzę do wniosku ,że Belka ostro dodrukowuje?
      Czy tylko do wyborów,i czym nam to grozi?
      • czuk1 Re: stopy w dół 08.10.14, 21:07
        Nie jestem znawcą przedmiotu. Myślę jednak, że w budżecie na 2015 r. nic na korzyść się nie zmienia. Nadal planowany jest deficyt budżetowy, co oznacza dalsze zadłużenie państwa.
        • czuk1 Re: stopy w dół 09.10.14, 09:06
          Jedno jest pewne : "Rada Polityki Pieniężnej istotnie obniżyła stopy procentowe w naszym kraju. Taka decyzja to bardzo dobra informacja dla osób zadłużonych, zwłaszcza na kartach kredytowych i kredytach ratalnych. Maksymalne oprocentowanie spadnie bowiem z 16% do zaledwie 12%. Skorzystają też oczywiście posiadacze kredytów hipotecznych. Z wyliczeń Expandera wynika, że rata przykładowego kredytu już spadła o 84 zł, a w najbliższym czasie będzie jeszcze niższa. Stracą natomiast posiadacze oszczędności."

prnews.pl/analizy/kto-zyska-a-kto-straci-po-obnizce-stop-procentowych-3214575.html
          • super.222 Re: stopy w dół 09.10.14, 09:18
            I to jest optymistyczne. Bardzo się cieszę.
            Skorzystają ci, którzy kosztem wyrzeczeń, dorabiają się,
            kupują mieszkania.
          • rena-ta49 Re: stopy w dół 09.10.14, 13:47
            Dla młodych ludzi ,którzy kupują mieszkania na kredyty hipoteczne,
            to zapewne dobra wiadomość.
            Dla mnie jest to obojętne,kredytów nie mam ,a moje oszczędności
            nie są na tyle wysokie bym miała większe korzyści z odsetek.
            Ale jest to dobra wiadomość ,pamiętam ,ze za komuny kretyty
            konsumpcyjne były nisko oprocentowane.
          • darima_ka Re: stopy w dół 09.10.14, 18:49
            Hehehe,oszczędności u mnie tyle co kot napłakałbig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka