tropem_misia1 05.11.14, 08:47 jest niemoralna..... Mówiąc delykatnie ...wku...........łam się. I tak się składa ,że należę do grona osób ,żę matka to dla mię świętość. Na dodatek...niezależnie od gatunku. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
super.222 Re: Kiedy ciążą 05.11.14, 12:57 Tropciu-Misiu ... wiara katolicka kieruje się (przeważnie) swoimi prawami. Ta pani nie nadaje się w chwili obecnej na funkcję katechetki w szkole publicznej. Nie można robić dzieciom wody z mózgu na lekcjach religii. W mojej ocenie taka katechetka powinna sama odejść z pracy w szkole i nie czekać aż dostanie zwolnienie. Jest tyle innych zawodów ... Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Kiedy ciążą 05.11.14, 13:41 super.222 napisała: > Tropciu-Misiu ... > wiara katolicka kieruje się (przeważnie) swoimi prawami. > Ta pani nie nadaje się w chwili obecnej na funkcję katechetki > w szkole publicznej. Nie można robić dzieciom wody z mózgu > na lekcjach religii. W mojej ocenie taka katechetka powinna > sama odejść z pracy w szkole i nie czekać aż dostanie zwolnienie. > > Jest tyle innych zawodów ... > Możesz wytłumaczyć dlaczego p.katechetka ciężarna nie nadaje się do pracy z dziećmi, to nauczycielki też nie mogą w ciąże zachodzić? Wara od życia osobistego po godzinach pracy. Pedofil się nadaje do pracy z dziećmi? Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Kiedy ciążą 05.11.14, 13:39 Katechetka to chyba cywilny pracownik,a nie siostra zakonna. Zresztą to zwolnienie z pracy kobiety w ciąży jest niezgodne z Kodeksem Pracy, w sądzie pracy sprawa wygrana,na jej miejscu powinna wystąpić o odszkodowanie. Nikt jej teraz do pracy nie przyjmie ciężarnej. Tak KK prowadzi politykę prorodzinną jak nasz rząd1 Ze kilka milionów musiało z tego kraju wyjechać. Pedofili chronią,a wpieprzają w czyjeś życie osobiste? Odpowiedz Link
super.222 Re: Kiedy ciążą 05.11.14, 14:19 Pomyliły Ci się pojęcia: - zwolniona została nie za zajście w ciążę, ale za to, że ciąża jest wynikiem współżycia płciowego w konkubinacie,a KK takich związków nie uznaje. Jeszcze nie ... To taka *jawnogrzesznica*, których ostatnio przybywa, a to ze względu na ochronę socjalną. Gdyby pracowała jako np. pielęgniarka, to tego szumu by nie było. Wiedziała przecież jakie konsekwencje dla niej wynikają - życie w konkubinacie - to już jest grzech. Noszenie ciąży przed oczami dzieci (pomyśl o tych uczennicach i uczniach). Jeżeli miała umowę na czas nieokreślony, to - masz rację - przed sądem pracy sprawę ma wygraną. Zapłacą jej, ale do pracy nie dopuszczą. Jeżeli miała umowę na czas określony - to gdy ona wygaśnie skończy się jej nauczanie religii. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Kiedy ciążą 05.11.14, 14:50 Karta Nauczyciela nie reguluje kwestii związanych z macierzyństwem. Stosuje się wtedy przepisy kodeksu pracy, które zabraniają zwalniać kobietę w ciąży. Szkoła naruszyła przepisy "Decyzja kurii oburzyła rodziców uczniów szkoły. - Niesmak w szkole? Pierwsze słyszę. Pani Sylwia była bardzo lubianą przez dzieci katechetką. Nigdy nie słyszałam też złego słowa na nią od innych rodziców – mówi mama jednego z uczniów szkoły. - W tej szkole katecheci zmieniają się jak w kalejdoskopie. Pani Sylwia wybijała się na ich tle. Nie opowiadała, że czytanie "Harry'ego Pottera" jest grzechem. Nie wykluczam, że kogoś bardzo religijnego mogła uwierać jej sytuacja życiowa. Ale nikt nie mówił o tym głośno – podkreśla matka dwóch uczących się w szkole dzieci." www.tvn24.pl/przeglad-prasy-katechetka-w-ciazy-zwolniona-za-zycie-w-konkubinacie,485191,s.html Odpowiedz Link
darima_ka Re: Kiedy ciążą 05.11.14, 18:49 Bije po oczach całkowity brak ludzkich odruchów. Empatia. W KK zdarzają się gorsze świństwa niż konkubinat. Odpowiedz Link
admarela Re: Kiedy ciążą 05.11.14, 20:32 wybrała niewłaściwy zawód ... Zgadzam sie. Podejrzewam, ze jej obrońcy zżymają się i potępiają księży mających kochanki i dzieci. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Kiedy ciążą 05.11.14, 20:42 "Podejrzewam, ze jej obrońcy zżymają się i potępiają księży mających kochanki i dzieci." A nie mają racji? Odpowiedz Link
admarela Re: Kiedy ciążą 05.11.14, 20:48 Jeżeli mają, to dlaczego podejmują sie obrony osoby w sytuacji analogicznej? Odpowiedz Link
darima_ka Re: Kiedy ciążą 05.11.14, 20:45 No tak,gdyby można było przewidzieć jak potoczy się życie. Wtedy wybralibyśmy odpowiedni zawód? Odpowiedz Link
admarela Re: Kiedy ciążą 05.11.14, 21:02 W zawodzie katechetki obowiązuje kodeks moralny. Jeżeli się go nie przestrzega, a rozumiem, że krew nie woda, należy sie liczyć z przykrymi konsekwencjami. Można się domyślać, że dziewczyna miała umowę na czas określony, więc dziwne, że nie przewidziała nieprzedłużenia umowy. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Kiedy ciążą 06.11.14, 06:52 admarela napisała: > W zawodzie katechetki obowiązuje kodeks moralny. Jeżeli się go nie przestrzega, > a rozumiem, że krew nie woda, należy sie liczyć z przykrymi konsekwencjami. M > ożna się domyślać, że dziewczyna miała umowę na czas określony, więc dziwne, że > nie przewidziała nieprzedłużenia umowy. Jeśli przez 18lat uczyła ,to zapewne był to etat. Dlatego sadzę ,że ma sprawę w sądzie pracy wygraną. W wielu zawodach obowiązuje kodeks moralny np. księdza i co? Odpowiedz Link
super.222 Re: Kiedy ciążą 05.11.14, 21:03 Funkcję katechetki pełniła z tzw. *nadania*. które otrzymała od KK. Z chwilą gdy to *nadanie* odebrano jej, kierownictwo szkoły nie miało innego wyjścia jak zwolnić. Jeżeli już zdobyło się jakiś zawód, to należy przestrzegać norm etycznych wymaganych w tym zawodzie. Katechetka (nie wiem czy wiesz Darimko) jest łączniczką młodych umysłów z nauką religii. Ten status jest widoczny szczególnie podczas przygotowań do Pierwszej Komunii Świętej. To właśnie katechetki pilnują porządku podczas przygotowań i podczas samej ceremonii. W małej miejscowości trudno ukryć fakt, że pani katechetka nie ma męża. Jedna z matek powiedziała, że sytuacja rodzinna tej pani uwierała rodziców dzieci, ale się o tym głośno nie mówiło. Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Kiedy ciążą 06.11.14, 06:34 super.222 napisała: > Niestety, wybrała niewłaściwy zawód ... > Wielu ludzi wybrało niewłaściwy zawód,często niezgodny z ich upodobaniem kierując się różnymi przesłankami - patrząc na to jak go wykonują noooormalnie załamka gorzej gdy mijają się z powołaniem Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Kiedy ciążą 06.11.14, 14:02 tropem_misia1 napisała: > super.222 napisała: > > > Niestety, wybrała niewłaściwy zawód ... > > > > Wielu ludzi wybrało niewłaściwy zawód,często niezgodny z ich upodobaniem kieruj > ąc się różnymi przesłankami - patrząc na to jak go wykonują noooormalnie załamk > a > gorzej gdy mijają się z powołaniem Zgadza się Odpowiedz Link
admarela Re: Kiedy ciążą 05.11.14, 21:09 Przeczytałam artykuł od deski do deski i powiem wam, ze tam sie nic kupy nie trzyma. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Kiedy ciążą 05.11.14, 22:02 Dla mnie niezrozumiałym jest,że w publicznej szkole katechetkę zatrudnia kuria ,a nie dyrektor szkoły. Rozumiałabym gdyby szkoła była katolicka. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Kiedy ciążą 06.11.14, 08:35 Darima_ka pisze : "Dla mnie niezrozumiałym jest,że w publicznej szkole katechetkę zatrudnia kuria ,a nie dyrektor szkoły.Rozumiałabym gdyby szkoła była katolicka." Mamy przedmiot - religia. " Zastrzeżony i zarządzany" przez KK. To KK ustala programy przedmiotu i kieruje do nauczania wykładowców. Są nimi księża , zakonnicy, katecheci. Szkoła zatrudnia /budżet gminy opłaca tych wykładowców/nauczycieli. W tym przypadku widać jak na głowie (a nie polskim prawie) postawiona jest organizacja tego przedmiotu. Wygląda to tak - ja realizuję swój interes/biznes, bez ponoszenia kosztów. Robię świetny interes. Mam fundatora który finansuje wszystkie moje koszty, ponosi odpowiedzialność za moją działalność na terenie jego firmy , zatrudnia moich pracowników, odpowiada za ich zachowania, płaci im. Przy takim zagmatwaniu stosunków prawnych 3 stron sporu ( katechetka - szkola - kuria)trudno będzie ja sądowi rozstrzygnąć, a tym bardziej po myśli kurii , nawet wspieranej przez dyr.szkoły/gminę. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Kiedy ciążą 08.11.14, 19:19 Pracowała 18 lat , w tym czasie się rozwiodła i od kilku lat żyła w konkubinacie,czyli w grzechu i to nikomu nie przeszkadzało? Zaczęło dopiero przeszkadzać kiedy zaszła w ciążę? Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Kiedy ciążą 09.11.14, 08:34 darima_ka napisała: > Pracowała 18 lat , w tym czasie się rozwiodła i > od kilku lat żyła w konkubinacie,czyli w grzechu i to > nikomu nie przeszkadzało? > Zaczęło dopiero przeszkadzać kiedy zaszła w ciążę? Bo w/g KK to co niewidoczne tego nie ma,ciąża stała się widoczna. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Kiedy ciążą 09.11.14, 09:14 Dlaczego nie koncentrujemy się na tym, że w Polsce jedynie obowiązującym prawem jest prawo państwowe. Dziwolągiem jest funkcjonowanie w państwowej szkole prawa które eliminuje z pracy płatnego z budżetu państwa nauczycielkę będącą w ciąży, która żyje w konkubinacie ?????????????!!!!!!!!!!! [b]W sposób rażący naruszone został Kodeks Pracy i inne kodeksy + konstytucja . Kuria (nawet jeśli prowadzi szkołę) nie może łamać prawa państwowego. Kuria nie jest pracodawcą, z Kurią nie było umowy o pracę. Czy nie jest to przykład na tworzenie fundamentów państwa wyznaniowego ? Mnie katolikowi, wystarczy jedno państwo wyznaniowe - Watykan, w granicach tego państwa działający + jego dyplomaci w świecie. I o czym tu dalej dyskutować. Odpowiedz Link