tadeusz_ski.51 26.11.14, 09:04 po co są samorządy? Nie wiecie. Więc Wam powiem. Samorządy są po to, aby nasi z dołu dorwali się do tych mniejszych stołów. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tadeusz_ski.51 Re: Czy wiecie 26.11.14, 09:07 A wszelkie "argumenty" za dublowaniem urzędasów, to populistyczny bełkot i demagogia. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Czy wiecie 26.11.14, 09:09 takie gremium jest potrzebne -ale okazjonalnie i nie za takie pieniądze, jakie im płacą/ w małych nawet gminach radni dostają do 3 tys za udział w kilku w miesiącu posiedzeniach/, poza tym brakuje w tej układance jednej rzeczy - skutecznej kontroli Odpowiedz Link
czuk1 Re: Czy wiecie 26.11.14, 12:19 W pełni zgadzam się z tym. Pisałem już o tym. Ostatnio podwoiła się, potroiła liczba urzędników samorządowych (też państwowych). A liczba spraw zmalała . Ponadto , urzędnikom ułatwiają pracę/odciążaja/ "zastępują" - komputery, rynek, prywatna własność, sądy, zmniejszona liczba mieszkańców Polski. Diety radnych są bezzasadnie wysokie i podwyższane. Nadzór nad finansami samorządów ze strony państwa jest niedostateczny bo symboliczny, dorywczy, okazjonalny a powinien byc rygorystyczny i ciągły, z sankcjami za niegospodarność. Odpowiedz Link
zak-1 Re: Czy wiecie 26.11.14, 12:33 Tylko pokażcie mi jednego radnego, który zagłosuje za zmniejszeniem diety , lub obniżką zarobków burmistrza lub prezydenta miasta. Ja takiego jeszcze nie spotkałem . Z drugiej strony mamy bummmm więc po co obnizać ? podwyższać trzeba !!!! Odpowiedz Link
czuk1 Re: Czy wiecie 26.11.14, 12:55 Jeśli jest coś postawione na głowie i za to płacimy z naszych pieniędzy (podatków), jeśli taki interes nam się nie opłaca ? To co robimy ? A no, staramy się sprawę postawić na nogach, w naszym wspólnym interesie. Jeśli za posiedzenie radny bierze 3000 zł to co ? Jest to normalne ? Co możemy zrobić, wiedząc - zawyżone diety w całym kraju. Widząc wielkie składy urzędników w małych gminach ? A no - krytykujemy ten stan i wnosimy (jako obywatele) - TRZEBA ZETATYZOWAĆ, UNORMOWAĆ URZĘDY GMIN W POLSCE. Do tego potrzebna jest ustawowa zmiana prawa o samorządach o ich finansach. Odpowiedz Link
zak-1 Re: Czy wiecie 26.11.14, 13:59 Słuszny postulat. Tylko pytanie , jak to chcesz zmienić? żadna partia na to nie pójdzie , bo to mniej głosów w wyborach . Odpowiedz Link
czuk1 Re: Czy wiecie 26.11.14, 14:25 Akurat o etatyzacji wszelkich urzędów dawno mówi się w różnych partiach. Trochę teraz mniej bo wybory, bo niepewność rządzących czy wygrają wybory. Rząd (budżet centralny) zainteresowany jest jednak na co dzień by samorządy miały środki na wykonywanie zadań zleconych i rozwiązywanie lokalnych problemów. Gołym okiem widać przerosty zatrudnienia w samorządach (branych łącznie) ale regionalne liczby obrachunkowe działające w imieniu rządu nie mają zadania, by kontrolowały racjonalność zatrudnienia w samorządach. Na dowód tego , wynotowałem informację z portalu - Lex: " Regionalne izby obrachunkowe sprawują nadzór w zakresie spraw finansowych. Ich definicja znajduje się w art. 11 ustawy z dnia 7 października 1992 r. o regionalnych izbach obrachunkowych (Dz. U. z 2001 r. Nr 55, poz. 577, ze zm., dalej: u.r.i.o.), zgodnie z którym sprawy finansowe obejmują: - uchwały i zarządzenia podejmowane przez organy jednostek samorządu terytorialnego w sprawach procedury uchwalania budżetu i jego zmian; - budżet i jego zmiany; - zaciąganie zobowiązań wpływających na wysokość długu publicznego jednostki samorządu terytorialnego oraz udzielanie pożyczek; - zasady i zakres przyznawania dotacji z budżetu jednostki samorządu terytorialnego; - podatki i opłaty lokalne, do których mają zastosowanie przepisy ustawy - Ordynacja podatkowa; - absolutorium." Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Czy wiecie 26.11.14, 14:04 Ale właśnie w gminach jest najwięcej nepotyzmu, to tam rządzi PSL. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Czy wiecie 26.11.14, 14:02 Wiem,po to by gumofilce je opanowali,i tak balowali po wygranych wyborach, oczywiście na nasz koszt: niezalezna.pl/61775-tylko-u-nas-idziesz-na-prezydenta-europosel-psl-z-kolegami-fetuje-w-strasburgu-wynik-wyborczy- Odpowiedz Link