Dodaj do ulubionych

Polityczne podarunki JK

28.11.14, 05:45
Kaczyński: województw powinno być 20, w tym częstochowskie

A dlaczego 20 a nie 49 ?
Poprzedni podział administracyjny sam w sobie był dla tych miast rozwojowy. Władze w swojej siedzibie koncentrują siły i środki a
dopiero pozostające środki rozdzielają na pozostałe miasta/gminy.
Przy 16 województwach władza jest bardzo oddalona od obywateli.

Dobranie sobie 4 nowych województw w interesie określonej partii jest nadużyciem. Wiadomo, że dobór nowych województw jest z nadania JK a nie jest merytorycznie uzasadniany, jak był ten poprzedni (49).
Obserwuj wątek
    • zak-1 Re: Polityczne podarunki JK 28.11.14, 08:40
      Po cholerę coś zmieniać ? tylko zamieszanie większe będzie i rozrost administracji .Komu JK chce się przypodobać ? wiadomo - wyborcom .
      • darima_ka Re: Polityczne podarunki JK 28.11.14, 17:30
        W kampanii wyborczej każdy coś obiecuje ,
        po jej zakończeniu maja wyborców w dopie
        • czuk1 Re: Polityczne podarunki JK 02.12.14, 17:43

"SE" sugeruje, że obecność Kaczyńskiego podczas urodzin radia tuż przed drugą turą wyborów samorządowych mogła być spowodowana chęcią pozyskania dodatkowych głosów. Dziennik kwituje jednak, że "niezależnie od intencji, lider PiS wraz ze swoimi współpracownikami robił, co mógł, by pokazać, że naprawdę dobrze się bawi".

A ja pytam - Jeśli tak było jak pisze "SE" to nie było naruszenie ciszy wyborczej ?

• darima_ka Re: Polityczne podarunki JK 02.12.14, 18:22
            Cisza wyborcza obowiązywała od piątku od godziny 24,00,
            o której Kaczyński bawił się w RM, bo ja tego nie oglądam i nie śledzę.
            Gdyby było naruszenie ciszy wyborczej,to już byłoby tysiące doniesień,tak sądzę.
            • czuk1 Re: Polityczne podarunki JK 02.12.14, 21:52
              darima_ka napisała:

> Cisza wyborcza obowiązywała od piątku od godziny 24,00,
              > o której Kaczyński bawił się w RM, bo ja tego nie oglądam i nie śledzę.
              > Gdyby było naruszenie ciszy wyborczej,to już byłoby tysiące doniesień,tak sądzę.

Msza a na niej impreza 23-lecia Radia Maryja była kilka godzin w sobotę.
              Nie mogły być doniesienia, bo nie ma podstaw formalno-prawnych.
              To wg mnie oczywistym jest, że sobotnie , medialne zbratanie i udział kierownictwa PiS (też partii satelitarnych) w gronie elity - przedstawicieli "Rodziny Radia Maryja", bpa St. Dziwisza i samego o.Rydzyka..... poprawiło w niedzielę notowania wyborcze wszystkich pisowskich kandydatów w II rundzie wyborów.
              • rena-ta49 Re: Polityczne podarunki JK 03.12.14, 06:56
                Nie jest to jednak naruszenie ciszy wyborczej!
                • czuk1 Re: Polityczne podarunki JK 03.12.14, 07:10
                  Jeśli ktoś stoi i nic nie mówi , to faktycznie, ciszy nie zakłóca.
                  Ale przywódca partii swoją obecnością na konkretnej imprezie - w dniu ciszy wyborczej - może (wg mnie - tak było) zainspirować tysiące ludzi w całym kraju do głosowania na kandydatów tej partii.
                  Nie uważasz ? Jakoś na podobne pomysły nie wpadają inni przywódcy partii i czołowi politycy. Dlaczego ? Nie chcą być posądzani o omijanie prawa.

• czarek_sz Re: Polityczne podarunki JK 03.12.14, 09:27
                    Oważasz że tylko ludzie władzy i ich media mają prawo agitować podczas ciszy wyborczej ? w takim razie nie mów że Polska to nie Białoruś smile

czuk1 napisał:

> Jeśli ktoś stoi i nic nie mówi , to faktycznie, ciszy nie zakłóca.
                    > Ale przywódca partii swoją obecnością na konkretnej imprezie - w dniu ci
                    > szy wyborczej - może (wg mnie - tak było) zainspirować tysiące ludzi
                    > w całym kraju do głosowania na kandydatów tej partii.

> Nie uważasz ? Jakoś na podobne pomysły nie wpadają inni przywódcy partii i czo
                    > łowi politycy. Dlaczego ? Nie chcą być posądzani o omijanie prawa.
                    >
                  • rena-ta49 Re: Polityczne podarunki JK 03.12.14, 13:28
                    Jeśli nie było ciszy wyborczej ,to nie było jej złamania,można było prowadzić kampanię wyborczą,czego dowodem orędzie premier EK w TVN.
              • rena-ta49 Re: Polityczne podarunki JK 03.12.14, 13:32
                A nie dziwi cię dlaczego nie ma jeszcze doniesienia o złamaniu ciszy wyborczej?
                Pomięszałeś pojęcia kompletnie,msza ma być złamaniem ciszy wyborczej?
                Gdyby na tej mszy namawiano do głosowania,abo nie głosowania,to rozumiem,że jest to złamanie
                ciszy wyborczej.
                • czuk1 Re: Polityczne podarunki JK 07.12.14, 08:46
                  PISAŁEM: Ale przywódca partii swoją obecnością na konkretnej imprezie - w dniu ciszy wyborczej - może (wg mnie - tak było) zainspirować tysiące ludzi w całym kraju do głosowania na kandydatów tej partii.
                  W dniu ciszy i wyborów nie widziałem żadnego z polityków (z wyj. tych
                  z PiS na 23-leciu Radia Maryja) na żadnej imprezie. Cisza to cisza. Siedzieli w domu, nie występowali w mediach. Taka promocja partii przy pomocy innych.... jest zgodną z prawem falandyzacją prawa.
                  Szkoda o tym dyskutować. Sympatii mojej to nie budziło. wink
                  • czuk1 Re: Polityczne podarunki JK 09.12.14, 09:08
                    Świątecznym podarunkiem polityków opozycji jest demonstracja 13.XII skierowana przeciwko legalnej, polskiej, demokratycznie wybranej i demokratycznymi metodami rządzącej władzy, która ma mandat do rządzenia jeszcze rok. Porównywanie 13.XII obecnej władzy do tej która wprowadziła stan wojenny może być tylko pozytywne dla obecnej władzy. A więc sam pomysł robienia demonstracji antyrządowej w tę tragiczną rocznicę jest paranoiczny.
                    • rena-ta49 Re: Polityczne podarunki JK 09.12.14, 13:15
                      To Twoje zdanie masz prawo do tego ,wielu mądrych ludzi ma jednak odrębne zdanie i też ma do tego prawo.
                      wojciechjasinski.salon24.pl/620337,13-grudnia-maszerujemy-dla-demokracji
                      wpolityce.pl/polityka/224586-prof-bugaj-punktuje-sadurskiego-marsz-pis-podpalaniem-polski-a-blekitnych-marszow-platformy-nie-pamietacie
          • opuncja.figowa.1 Re: Polityczne podarunki JK 02.12.14, 19:27
            Idąc Twoim tokiem myśli, Kopacz premier, jednocześnie przewodnicząca PO musiałaby się zakopać w sobotę pod ziemię, czego wprawdzie nie wiem, ale nie podejrzewam.
            • darima_ka Re: Polityczne podarunki JK 02.12.14, 19:31
              Z tego co pamiętam to w piątek tuż po 20-tek Kopacz wygłosiła w tvn orędzie.
          • czuk1 Re: Polityczne podarunki JK 02.12.14, 20:34
            Ten art. wyjaśnia co nieco stan spraw sądowych Małkowskiego, specyfikę olsztyńskiej społeczności, przebiegłość Małkowskiego i bezwolność Olsztynian a także tumiwisizm , w sprawach zarządzania miastem.

wyborcza.pl/1,75248,17064484,Malkowski_uniknie_odpowiedzialnosci__Przedawnienie.html
            • opuncja.figowa.1 Re: Polityczne podarunki JK 02.12.14, 21:19
              Dzięki za artykuł. Niestety piano czuwa, wiec jutro postaram sie przeczytać z innego kompa.
              • czuk1 Re: Polityczne podarunki JK 02.12.14, 21:28
                Link taki - Cień małkowszczyzny wciąż widoczny nad Olsztynem
                olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/1,48726,17040346,Cien_malkowszczyzny_wciaz_widoczny_nad_Olsztynem.html#TRrelSST
                Jeśli masz profil i życzenie .... prześlę. smile
                • opuncja.figowa.1 Re: Polityczne podarunki JK 02.12.14, 21:31
                  Nie mam pojęcia, czy mam profilwink Poproszę zatem na pocztę: na opuncję lub admarelę, tylko czy artykuł sie otworzy?
                  • czuk1 Re: Polityczne podarunki JK 02.12.14, 21:37
                    Skutecznie wysłałem. Chyba wszyscy mamy pocztę . Składa się z logina i cd. ....@gazeta.pl. Np. opuncja.figowa.1@gazeta.pl
                    • opuncja.figowa.1 Re: Polityczne podarunki JK 02.12.14, 21:52
                      W świetle tego artykułu nie powinny dziwić zupełnie niezrozumiałe i wysokie wyniki PSL, a także PO w ogólnopolskich wyborach samorządowych. Takie mamy społeczeństwosad

PS. Dotarło. THXsmile
    • ravenheart1 Re: Polityczne podarunki JK 28.11.14, 08:48
      Nowe wojewóztwa to:

- nowi wojewodowie, ich zastępcy, i urzędy wojewódzkie,
      - nowe sejmiki wojewódzkie i urzędy związane z ich obsługą,
      - nowe urzędy wyższego rzędu w stosunku do starostw,
      - nowe wojewódzkie sądy administracyjne,
      - być może też nowe sądy okręgowe ...

i jak to się ma do zmniejszania zatrudnienia w urzędach ?

Nijak bo to zwykła kiełbasa wyborcza.
      • czuk1 Re: Polityczne podarunki JK 28.11.14, 09:35
        Mnie chodzi o reformę administracji która przywróci zrównoważony rozwój Polski. Teraz świetnie rozwinęły i dalej umacniają wielkie aglomeracje a średniej wielkości miasta (dane siedziby województw) upadają.Chodzi też o oszczędności środków na wszelką administrację/urzędników.... takie środki pojawiają się w mojej pełnej koncepcji . I mój pomysł faktycznie jest nielogiczny (ale tylko dlatego, że nie przekazałem go w wycinku). Gdzie indziej, cały czas, wielokrotnie prezentowałem swoje poglądy na administrowanie w państwie, kształt samorządów.
        Widzę reformę kompleksową :
        - zwiększenie liczby województw, umocnienie roli wojewodów
        - rezygnację z sejmików samorządowych, przekazanie zadań do
        samorządów i wojewodów,
        - likwidacja powiatów, jako zbędnego i drogiego ogniwa
        - umocnienie samorządów gmin i miast, przez przejęcie wielu zadań
        ze szczebla wojewódzkiego.

W tej koncepcji ..... mamy wielką przewagę plusów nad minusami. Łatwo je wynotować.
        Moja , przemyślana koncepcja całościowa nie jest kiełbasą wyborczą.
        • ravenheart1 Re: Polityczne podarunki JK 28.11.14, 15:40
          czuk1 napisał:

Widzę reformę kompleksową :
          > - zwiększenie liczby województw, umocnienie roli wojewodów
          > - rezygnację z sejmików samorządowych, przekazanie zadań do
          > samorządów i wojewodów,
          > - likwidacja powiatów, jako zbędnego i drogiego ogniwa
          > - umocnienie samorządów gmin i miast, przez przejęcie wielu zadań
          > ze szczebla wojewódzkiego.

Zgadzam się, że powiaty są zbędne, ale przerzucenie zadań powiatu do gminy czy nowych województw to żadna oszczędność, bo przecież za nowymi zadaniami muszą iść nowi urzędnicy.
          Ewentualne oszczędności z likwidacji sejmików pochłonie konieczność powołania Wojewódzkich Sądów Administracyjnych i w wielu przypadkach Sądów Okręgowych.

Suma sumarum bilans zatrudnienia i kosztów administracji i sądownictwa wyjdzie na zero, lub oszczędności będą nieznaczne.

> Moja , przemyślana koncepcja całościowa nie jest kiełbasą wyborczą.

Odniosłem się do koncepcji JK, która bez wątpienia jest kiełbasa wyborczą, a nie próbą systemowego rozwiązania problemu.
          • czuk1 Re: Polityczne podarunki JK 28.11.14, 16:39
            Przy założeniu, że mamy przerost etatów/zatrudnienia w administracji dociążenie ich dodatkowymi obowiązkami może być metodą na zaoszczędzenie środków budżetowych. To samo można powiedzieć
            o sądach administracyjnych . Dodatkowe obciążenie tych sądów może/powinno wyzwolić uruchomienie rezerw organizacyjnych i zmiany
            procedur ,w kodeksach wykonawczych . Zmniejszanie wprost wysokiego (za wysokiego) stanu zatrudnienia było by trudne ale przez dociążenie
            urzędników.... tak. To jest moje zdanie.
            W mojej koncepcji wiodącym celem nie jest zmniejszenie stanu zatrudnienia urzędników ale - przybliżenie urzędu do obywatela, umocnienie administracji samorządowej, przeniesienie decyzji w sprawach obywatelskich do bezstronnych sądów, usprawnienie funkcjonowania administracji, wywołanie równomiernego rozwoju kraju,...
            ..... Wg mnie, suma summarum oszczędności budżetowe (przy gruntownej reformie administracji) były by też znaczne.
    • rena-ta49 Re: Polityczne podarunki JK 09.12.14, 13:29
      Gdybym ja tobie przypomniała co w kampanii wyborczej obiecywał Tusk ,
      to byś się uśmiał ,on nawet slub kościelny po 20 latach małżeństwa brał ,żeby tylko wybory wygrać.Połowy z tych obietnic nie zrealizował ,i spierniczył do Brukseli.
      Skup się teraz na obietnicach Kopacz może,bo to ona jest premierem aktualnie rządzącym ,a nie Kaczor,to nie jego się będzie rozliczać z obietnic.
      • czuk1 Re: Polityczne podarunki JK 09.12.14, 14:24
        Najważniejsze wybory przed nami. Poczytamy jakie nowe obietnice przedstawi nam PiS. Ważne to (też dla mnie), bo przecież trzeba będzie porównać realność 2 programów wyborczych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka