12.08.09, 11:06
Napisałem to poniżej pod wpływem tego oto wywiadu Krzesimira Dębskiego www.wolgal.pl/art42.html

W zamieszaniu ubiegłego tygodnia umknął mi temat rajd rowerowego "Europejskimi śladami Stepana Bandery". W końcu rajd nie został wpuszczony do Polski. Słusznie. Bo była to próba hołubienia ideologi banderowców i zarazem znieważenia kilkudziesięciu tysięcy pomordowanych Polaków na Kresach Wschodnich. Pamiętam jak parę lat temu w okresie Świąt Wielkanocnych na głównym programie TV-1 (może TV-2) był zapowiadany film p.t "Ogniomistrz Kaleń" Zaprotestowali organizacje ukraińskie i co?- wtedy w ostatniej chwili fim został wycofany na skutek ich protestów. Tylko dlatego , że była pokazana scena mordu nacjonalistów UPA na żołnierzach polskich. A niby dlaczego my Polacy mamy się godzić teraz na manifestowanie pamięci bandyty? W dzieciństwie nieraz słyszałem o potwornościach UPA. Każda historia to gotowy scenariusz na film. Tyle , ze takich potworności nawet nie sposób oddać i nie ma nawet odpowiedników w produkcjach holiłódzkich.
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych jakoś nie miało siły i odwagi złożyć sensowne oświadczenie , że żadne formy kultu ukraińskiego bandyty nie będą w Polsce tolerowane ani teraz ani potem.

PS. Tak całkiem apolityczny nie jestem. Jednak rozeznanie w obecnej polityce to mam okropnie pomieszane. Istne fikxum - dyrdum - jak mawiał Nikodem Dyzma. Ale to we mnie "siedziało". Jakoś żaden reżyser nie podjął się takiego tematu. Cisza.
Obserwuj wątek
    • ryszq Re: Rajd 12.08.09, 11:12
      Sorry za "byki"... smile. Teraz dopiero spostrzegłem ale sens mam nadzieję , że się
      ostał.
    • dorka_1962 Re: Rajd 12.08.09, 11:25
      Prezydent Wiktor Juszczenko chce nadać przywódcy Organizacji Ukraińskich
      Nacjonalistów Stepanowi Banderze tytuł bohatera Ukrainy. Zdaniem dziennika
      "Kommiersant-Ukraina" Juszczenko walczy w ten sposób o głosy ukraińskich
      nacjonalistów w przyszłorocznych wyborach prezydenckich.
      • ziolo.zielone Re: Rajd 12.08.09, 11:27
        To jest polityka. Politycy i ideologia to fikcja.
    • ziolo.zielone Re: Rajd 12.08.09, 11:26
      Kiedy dowiedziałam się o planowaniu rajdu to... Niech młodzi Ukraińcy
      przemierzają na rowerach całą kulę ziemską, szczytna idea. Tylko nie pod znakiem
      Bandery, nie Polskę!
      Gdyby Niemcy chcieli zrobić sobie taki rajd waląc po oczach swastyką albo
      symbolami SS, to byłby jednoznaczny i stanowczy zakaz.
      Skoro historia Polaków i Ukraińców była tak pogmatwana, to należy szanować racje
      OBU stron, Polaków też.
      Poprawność polityczna, zaangażowanie strony polskiej w "pomarańczową
      rewolucję"... fajnie.
      Nie pamiętać o UPA, nie wspominać o udziale ZSSRR w rozpoczęciu wojny, bo Putin
      się obrazi. Kajać się za wypędzenia, za hitlerowskie obozy... każdy naród ma
      swoją historię, każdy ma swoją rację. Prawda jest jak dziura w tyłku.

P.S.
      Nie znam nikogo dorosłego i myślącego, kto byłby zupełnie apolityczny. Nie
      twierdzę, że tacy ludzie nie istnieją ale chyba jest ich niewielu.
      • ryszq Re: Rajd 12.08.09, 11:34
        ziolo.zielone napisała:

> P.S.
        > Nie znam nikogo dorosłego i myślącego, kto byłby zupełnie apolityczny. Nie
        > twierdzę, że tacy ludzie nie istnieją ale chyba jest ich niewielu.

Tak , tak. Masz rację. Wczoraj oglądałem odcinek serialu "Dom". Jest jakby
        potwierdzeniem tego co wyżej powiedziałaś. A "Dom" - to wg mnie najlepszy serial
        jaki powstał. I znakomita gra aktorów. Dla braci Mroczków mroczkopodobnych chyba
        by nie było miejsca w takim serialu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka