Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19

• dziewczynazparasolem Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 26.12.12, 21:08
      Pod biustem scisle - 74, luzno - 75

W biuscie 82, w zwisie 84

75B jest za zdecydowanie za duze, 65 B pasuje ladnie w miseczkach, ale w wiekszosci stanikow obwod jest jednak za maly - nie to zeby uwieral, ale na bokach wychodza mi buly sponad obwodu stanika. Mam tez pare push-upow, chyba 75A, od Palmersa.

Mam straszny klopot z dobraniem ladnego, miekkiego i cenowo osiagalnego stanika. Przypuszczam ze moj rozmiar to pewnie 70B? Ale nawet nie mam jak to zweryfikowac bo w moich (przyznam niezbyt jeszcze intensywnych, ale jednak) poszukiwaniach jeszcze takiego w sklepie nie znalazlam.

Dziekuje za wszelkie porady.
      • miss-alchemist dziewczynazparasolem 74/82 26.12.12, 22:05
        Jeśli 65B jest dobre w miseczkach, 75B zdecydowanie za duże, to ja wskazywałoby wstępnie na 70A. Niemniej jednak wymiary wskazują na miskę więcej, poza tym wychodzenie buł może świadczyć o za małej misce w tym 65B ;) Szukaj zatem zarówno 70A, jak i 70B, bo w różnych modelach może być różnie. Z bardzo ścisłych modeli (niektóre firmy takie robią, np Ewa Michalak) może Ci pasować 75A lub 75AA.

Ważny jest nie tylko rozmiar, ale także użyte materiały - 70tka z kiepskim obwodem, np z rozciągliwej koronki czy bardzo wiotkiej dzianiny, będzie za luźna. Poza tym pamiętaj o prawidłowym zakładaniu biustonosza. Jest to bardzo ważne przy mierzeniu ;)
    • doris.ek16 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 28.12.12, 17:52

w biuście normalnie - 83 mierzone luźno bez stanika
      w biuście w zwisie - 85 mierzone jak wyżej
      pod biustem luźno - 77
      pod biustem ścisło- 73

Noszę standardowy rozmiar 34/75 B
      Proszę o podanie polskiej i zagranicznej rozmiarówki ;)
      Pozdrawiam
      • miss-alchemist doris.ek16 73/83 01.01.13, 22:58
        Jak układa się w miseczce rozmiar 75B? Z wymiarów wynika, że na początek dobry byłby rozmiar 70B, ale jeśli 75B jest ok w miseczce, to próbowałabym raczej 70C. Obwód 75 będzie dobry tylko w przypadku wyjątkowo ściśliwych biustonoszy.

W brytyjskiej rozmiarówce 70B to 32B. 70C to 32C.
    • anielka.bu anielka.bu 71/74 – 85,5/91 29.12.12, 00:37
      Witam i prosze o pomoc : )
      W biuscie normalnie: 85,5
      W biuscie “w zwisie”: 91
      Pod biustem luzno: 74
      Pod biustem scislo: 71
      Aktualnie nosze 32D jest nieco za luzno w obwodzie, w miseczkach tez.
      Po dobraniu rozmiaru mam zamiar kupic Arabelke, jesli tylko taki bedzie. Nie lubie byc za bardzo scisnieta, lubie delikatne, cienkie staniki, wiec jezeli osoba odpowiadajaca na moj post moze zasugerowac jakies modele, to bardzo prosze.
      Dziekuje serdecznie : )
      • miss-alchemist Re: anielka.bu 71/74 – 85,5/91 01.01.13, 23:01
        Z modeli ściśliwych proponowałabym rozmiar 32C (70C), jeśli sądzisz, że 32D jest za duże w miskach. Masz jednak sporą różnicę pomiędzy wymiarem stojąc i w zwisie, co sugeruje, że Twój biust jest jednak nieco większy ;) Z niektórych modeli nadal możesz zostać przy 32D.

Z modeli luźniejszych (Arabelka kiedyś wypadała luźniejsza, ale może poprawili obwód) celowałabym w 30DD (65E w polskiej rozmiarówce). Odpowiednikiem 32C jest co prawda 30D, ale sądząc po wymiarze "w zwisie", ten rozmiar byłby za mały.

Z tzw mgiełek mogłabyś wypróbować inne modele Freyi, np. Zeta albo Lyla. Na wiosnę zaplanowana jest fantazyjna Untamed. Fajne miękusy robi też Ewa Michalak, tam jednak proponowałabym obwód 70, a ze względu na otwarty krój - miseczkę C.
    • mietowkowylary mietowkowylary 01.01.13, 13:28
      Cześć :)
      W biuście normalnie 87
      W biuście w zwisie 89
      Pod biustem luźno76
      Pod biustem ścislo 72

Obecnie nosze 80B i 70C jednak wiem, że 80 to za dużo gdyż schudłam 10 kg i nie wiem też co z miseczka, bo czasem C jest dobre, ale dla prawej piersi wtedy B jest dla lewej lub B dla prawej a A dla lewej...poza tym moje piersi są dość szeroko rozstawione i uciekają na boki. Czy po odpowiednio dobranym staniku to może się zmienić? Jestem młoda, mam 17 lat. Interesują mnie polskie i brytyjskie rozmiary. Z góry dziękuję za pomoc :)
      • miss-alchemist Re: mietowkowylary 01.01.13, 23:06
        70C jest zapewne przymałe w miseczkach ;) Potraktowałabym ten rozmiar jako wyjściowy, ale tylko w stanikach o ścisłym obwodzie. W brytyjskiej rozmiarówce do będzie 32C.

Mierząc zawsze upewnij się, że dobrze zakładasz biustonosz:
        smallcup.blox.pl/2012/03/Zakladamy-biustonosz-cz-II-Przewodnik-obrazkowy.html
        Gdyby po takim założeniu w 70C wyszły bułeczki, to spróbuj 70D (32D). W przypadku asymetrii stanik lepiej dobierać do większej piersi lub tak "pomiędzy". W przypadku pierwszego sposobu można uzupełnić miseczkę przy mniejszej piersi wkładką.

W przypadku biustonoszy o luźniejszym obwodzie proponuję mierzyć na początek brytyjskie 30D (polskie 65D) oraz 30DD (polskie 65E).
    • falka85 falka85 - 83/86 71/68 02.01.13, 22:20
      w biuście normalnie - 83
      w biuście w zwisie - 86
      pod biustem luźno - 71
      pod biustem ścisło - 68 (mocno 'ścisło' na wydechu)

Zazwyczaj noszę stanik w legendarnym rozmiarze 75B :) Aczkolwiek teraz staram się celować w mniejsze obwody ok. 70, miseczka czasem C też pasuje. 34B z Primarka jest za luźny w obwodzie, natomiast 65C z Esotiq ma z kolei za małą miseczkę. Problem mam z ramiączkami - często wpijają się w ramiona, a jak trochę poluzuję to spadają. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale preferuję staniki usztywniane, miękkiego nie posiadam.
      • miss-alchemist Re: falka85 - 83/86 71/68 03.01.13, 23:03
        Z tego, co pisesz wynika, że dla Ciebie startowym, podstawowym rozmiarem powinno być 65D, czasem może się trafić 65C, jeśli model będzie miał większe miseczki. Spadanie ramiączek może mieć kilka przyczyn, m. in. za luźny obwód albo niewłaściwy materiał ramiączek.

Z modeli o ścisłych obwodach (takie robi np. Ewa Michalak) mierz 70B i 70C w kierunku tego drugiego ;)
        • falka85 Re: falka85 - 83/86 71/68 07.01.13, 00:19
          Dziękuję za odpowiedź. Wczoraj mierzyłam biustonosze w Marks&Spencer, najlepiej na mnie leżały 32C o kroju plunge, ruszam na łowy :)
    • 1maggie73 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 03.01.13, 22:59
      Witam,
      Bardzo proszę o dobranie właściwego rozmiaru stanika w rozmiarówce polskiej, niemieckiej i angielskiej.
      Moje wymiaryto:
      w biuście normalnie 90 cm
      w biuście w zwisie 94 cm,
      pod biustem luźno 82 cm,
      pod biustem ściśle 80 cm,

Urodziłam i wykarmiłam piersią 2 dzieci i niestety mój biust stracił jędrność. Skończyłam karmić 1,5 roku temu i teraz jest trochę lepiej niż zaraz po skończeniu karmienia. Obecnie noszę 75 B, ale wiem, że to nie to...
      1maggie73
      • 100krotna re: 1maggie73 03.01.13, 23:14
        Jak odczuwasz obwód w swoim staniku? Bo przypuszczam, że miseczka to jest za mała ;) Proponowałabym na początek zmierzyć okolice rozmiaru 75C i 75D (po angielsku 34C i 34D), dokładnie wygarniając piersi spod pach do miseczek, jak tutaj: smallcup.blox.pl/2012/03/Zakladamy-biustonosz-cz-II-Przewodnik-obrazkowy.html
        Zwróć uwagę, czy obwód jest stabilny, czy fiszbiny dokładnie okalają piersi, czy nie tworzą się "bułeczki" nad krawędzią - ale także, czy miseczka nie odstaje od piersi. Jeżeli twój biust jest lejący i w zlej kondycji, na początku możesz spróbować staników z nieco wyższym mostkiem.

Jeżeli trafisz na wyjątkowego "ściślaka", w którym obwód 75 będzie Cię cisnął i wrzynał się (według wymiarów wnioskuję, że masz jędrne, mało ściśliwe ciało) wtedy możesz też spróbować z danego modelu rozmiaru 80B i 80C (36B i 36C) - ale szczególnie zwracaj uwagę, czy nie podjeżdża do góry przy podnoszeniu rąk :)
        Te rozmiary będą dostępne w większości sklepów ze stanikami, ale warto poszukać lepszych firm, tak, żeby kroje, jakość i konstrukcja biustonoszy była dobra - twoje piersi wtedy zyskają na wyglądzie :)

Rozmiarówka niemiecka odpowiada polskiej.
        • 1maggie73 Re: re: 1maggie73 03.01.13, 23:50
          Dziękuję za poradę, muszę spróbować tych rozmiarów.
          Zawsze miałam bardzo mały, ale jędrny biust, do czasu kiedy moja młodsza córka "używała go" bardzo intensywnie przez 2 lata, teraz jest raczej lejący, bardzo chciałabym dobrać coś powiększającego, a jednocześnie wygodnego.

• kis-moho Re: re: 1maggie73 03.01.13, 23:55
            1maggie73 napisał(a):

> Dziękuję za poradę, muszę spróbować tych rozmiarów.
            > Zawsze miałam bardzo mały, ale jędrny biust, do czasu kiedy moja młodsza córka
            > "używała go" bardzo intensywnie przez 2 lata, teraz jest raczej lejący, bardzo
            > chciałabym dobrać coś powiększającego, a jednocześnie wygodnego.
            >
            Jeżeli przez powiększający masz na myśli z wkładkami, a chcesz poprawić stan biustu, to raczej nie tędy droga. Codzienne ugniatanie piersi nie wpłynie dobrze na ich stan. Polecałabym raczej dobrze dobrany rozmiarowo stanik bez wkładek - biust się może nie powiększy, ale jest duża szansa, że poprawi się jego kształt i konsystencja. A to zostanie z Tobą i po zdjęciu stanika, w przeciwieństwie do wkładek :o)
            Polecę tutaj do przeczytania świetny cykl Mahedy o biuście pociążowym:
            klik
    • xxhouse xxhouse 79/82/68/71 05.01.13, 18:11
      Witam. Przyszłam tu, bo kompletnie nie umiem poradzić sobie z odpowiednim rozmiarem stanika. :(

Moje wymiary:
      w biuście normalnie - 79
      w biuście w zwisie - 82
      pod biustem luźno - 68
      pod biustem ścisło - 71

Do tej pory nosiłam staniki w rozmiarze 75A kupowane na zwykłym stoisku na targu, chyba jakiś chiński producent (nie stać mnie na takie po stówie), ale są już one za ciasne w miseczce (po odpowiednim ułożeniu piersi wylewają się górą), a do tego obwód się unosi. Gdy robię jakieś bardzo gwałtowne ruchy cały stanik się unosi. Ostatnio kupiłam 75B w H&Mie, ale jakoś dziwnie mi spłaszczają biust, a fiszbiny wbijają się w pachy.

Proszę o doradę i z góry dziękuję. :)
      • miss-alchemist Re: xxhouse 79/82/68/71 05.01.13, 21:49
        Jako startowy rozmiar przyjęłabym 65C oraz 65D. Po samych wymiarach stawiałabym na ten pierwszy, ale biorąc pod uwagę to co piszesz o noszonych biustonoszach, to mierz również 65D.

Z biustonoszy o ścisłych obwodach polecam natomiast mierzyć 70B oraz 70C. Przy czym nie może być to raczej biustonosz z targu, bo raczej nie będzie miał ani ścisłego obwodu, ani dobrej konstrukcji.
    • anet.anet anet.anet 69/73 81/86 05.01.13, 21:32
      Bardzo proszę o pomoc, moje wymiary:
      w biuście normalnie - 81
      w biuście w zwisie - 86
      pod biustem luźno - 73
      pod biustem ścisło- 69

Obecnie noszę rozmiar 75A lub 70A. Miseczka jest stanowczo za mała i spłaszcza. Stanik się podnosi, co jest bardzo denerwujące.
      • miss-alchemist Re: anet.anet 69/73 81/86 05.01.13, 21:51
        Zaczęłabym mierzenie od rozmiaru 65C. Twój wymiar "w zwisie" sugeruje jednak, że Twój biust jest nieco większy, dlatego polecam także mierzenie 65D ;)

Z biustonoszy o ściśliwych obwodach próbuj 70B lub 70C.
    • bez_bez_nadziei Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 06.01.13, 00:39
      Piszę tu, bo to chyba ostatnia moja szansa na dobranie jakiegokolwiek stanika.
      Mam naprawdę małe piersi. Szukałam już porad w necie wśród osób, które mówiły "nie masz małych piersi, to tylko źle dobrany stanik", ale kiedy podałam swoje wymiary, wyśmiały mnie i powiedziały, że dla osób z "aż tak dużą wadą" nie ma dobrej rady, przeczytałam też, że jestem niedorozwinięta, że nie jestem kobietą i inne "miłe" rzeczy.
      Zraziłam się więc i z dużym niepokojem, choć bez większej nadziei, piszę tutaj. Aha - mam 24 lata.

Moje wymiary:
      w biuście - 76
      w zwisie - 80,5
      pod biustem luźno - 71
      pod biustem (bardzo) ściśle - 69

W tej chwili noszę staniki 65 AA. Problem jest taki, że trochę się rozciągnęły pod biustem i piersi uciekają na zewnątrz pod pachy. Kiedy staniki były nowe, piersi ładnie wypełniały miseczkę i nie wyglądało na to, że taka miseczka jest za mała. Niestety, sklep, w którym kupowałam te staniki wyparował a firmy nie pamiętam (na metce się zatarła)
      Bardzo trudno znaleźć mi stanik w rozmiarze 65, taki rozmiar zaczyna się zwykle od miseczki B. Kiedy przymierzam kombinację 65 B, to miseczka jest w połowie pusta i widać mi całe piersi gdy się schylam :(
      Pewnie udałoby się dobrać mi jakiś stanik spośród tych droższych, ale jako studentka nie mam dużych pieniędzy. Oczywiście nie kupuję staników z bazaru, lecz stać mnie zwykle na takie 50-60 zł/szt.

Aha, chciałabym zaznaczyć, że nie chcę nosić staników z takimi "wypełniaczami" z poduszeczek bądź żelu- nie chcę udawać, że moje piersi są większe, niż w rzeczywistości, chcę po prostu dobrze dobrać stanik, aby było mi wygodnie.
      Pomocy :(
      • bez_bez_nadziei Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 06.01.13, 01:07
        Poprzedni post ma bardzo pesymistyczny wydźwięk, więc chciałam uściślić, że wcale nie uważam, że moje piersi są brzydkie - lubię ich kształt, są okrągłe:)
      • miss-alchemist bez_bez_nadziei 69/76 06.01.13, 10:18
        Tak sobie myślę na początek, że masz małą różnicę pomiędzy wymiarem luźno i ścisło, więc podejrzewam, że pod biustem masz nieco mniej ;)

65AA IMO za małe, powinnaś próbować 65A, a z modeli małomiskowych 65B. Z tego, co piszesz, problem jest z rozciągliwym obwodem, powinnaś zatem szukać staników z obwodami nie tyle mniejszymi, co lepszej jakości.

Z konkretnych marek będzie mi łatwiej zaproponować - 70AA z od Ewy Michalak - są naprawdę ścisłe, dlatego nie ma co zaniżać obwodu. 70A lub 65B z OnlyHer - są dość ścisłe i moim zdaniem nieco małomiskowe. W Twoim rozmiarze występują jeszcze Change i to jest półka cenowa, która mogłaby Ci bardziej odpowiadać, a mają 65A. Z tym, że z Change z niektórych modeli lepszy mógłby być obwód 60 (rozciągliwce), a wtedy miseczka B lub C. Wszystkie te marki nie mają wypełnień w biustonoszach, co najwyżej wyjmowane wkładki.

> Piszę tu, bo to chyba ostatnia moja szansa na dobranie jakiegokolwiek stanika.
        > Mam naprawdę małe piersi. Szukałam już porad w necie wśród osób, które mówiły "
        > nie masz małych piersi, to tylko źle dobrany stanik", ale kiedy podałam swoje w
        > ymiary, wyśmiały mnie i powiedziały, że dla osób z "aż tak dużą wadą" nie ma d
        > obrej rady, przeczytałam też, że jestem niedorozwinięta, że nie jestem kobietą
        > i inne "miłe" rzeczy.

Gdzie tak przeczytałaś? Te osoby powinny się wstydzić za pisanie takich głupot, a Ty nie powinnaś się nimi przejmować ;) Przejrzyj nasz wątek rozmiarowy i zobacz, że nie jesteś sama i jak najbardziej można dopasować stanik na mniejszy biuścik ;)
        • bez_bez_nadziei Re: bez_bez_nadziei 69/76 06.01.13, 10:35
          Dzięki za słowa otuchy :)
          Jeśli zacisnę metr pod biustem prawie do bólu, to wychodzi 66 :)
          Studiuję w Krakowie, więc liczę na to, że uda mi się tam znaleźć któryś z tych proponowanych. Czasem jest tak,że jak już uda się mi znaleźć 65 A, to miseczka jest niewypełniona, odstaje, jest po prostu za duża :(

A może któraś z Was wie, gdzie przeniósł się taki sklep, który był przy samym rynku w Krakowie, na rogu św. Anny i Wiślnej? Był tam taki butik a w następnym pomieszczeniu sklep z bielizną. Kupiłam tak dawno temu dwa staniki i do dziś są to moje jedyne w miarę pasujące..
        • sbarazzina Re: bez_bez_nadziei 69/76 06.01.13, 10:46
          O widze, ze Miss mnie ubiegla :) Dobrze, ze merytorycznie sie zgadzamy :)

---
          Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary:
          tnij.org/staniki01
          • bez_bez_nadziei Re: bez_bez_nadziei 69/76 06.01.13, 10:55
            Studiuję w Krk i wydaje mi się, że powinnam coś tu znaleźć, w końcu to duże miasto;)
            Poluję na nowy stanik od ponad roku, ale jak tylko wchodzę do sklepu z bielizną i pytam o obwód 65 z mniejszą miseczką, to panie ekspedientki zerkają na mój biust, robią kwaśna minę i wciąż słyszę tylko "przykro nam" ;)
            • miss-alchemist Re: bez_bez_nadziei 69/76 06.01.13, 11:30
              > Studiuję w Krk i wydaje mi się, że powinnam coś tu znaleźć, w końcu to duże mia
              > sto;)

W Krk na pewno mają OnlyHer dostępne w Brafitterii. Obejrzyj sobie Stanikową Mapę świata:
              maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=117696992044816211829.00045c1efb1b90e69aa60
              Tam są zaznaczone sklepy stacjonarne. Trochę małych rozmiarów widziałam też w Intimo4You.

Zawsze też możesz próbować internetowo - w przypadku, gdy zamówiony biustonosz nie pasuje, możesz odesłać go do sklepu. Jeśli nie masz pewności, czy dobrze leży, śmiało możesz korzystać z naszej Galerii:
              lobby.blox.pl/strony/regulamingaleriiLMB.html
              Zdjęcia wysłane do nas nigdzie nie wyciekają, a porady otrzymasz od doświadczonych w kwestii dobierania staników dziewczyn ;)
            • miss-alchemist Re: bez_bez_nadziei 69/76 06.01.13, 11:31
              I jeszcze jedno - panie ekspedientki czasem też mogły faktycznie nic nie mieć z tego rozmiaru, bo jeszcze do niedawna w tych okolicach rozmiarowych była straszna pustka, serio. Teraz już pojawiają się marki, które mają np. 65A w regularnej sprzedaży ;) Jest coraz lepiej.
          • bez_bez_nadziei Re: bez_bez_nadziei 69/76 06.01.13, 10:55
            Studiuję w Krk i wydaje mi się, że powinnam coś tu znaleźć, w końcu to duże miasto;)
            Poluję na nowy stanik od ponad roku, ale jak tylko wchodzę do sklepu z bielizną i pytam o obwód 65 z mniejszą miseczką, to panie ekspedientki zerkają na mój biust, robią kwaśna minę i wciąż słyszę tylko "przykro nam" ;)
      • sbarazzina Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 06.01.13, 10:44
        Fajnie ze znalazlas rozmiar, który Ci pasuje:) Mierzylas kiedys rozmiar 65A?
        Niestety staniki sie zuzywaja (rozciagaja) i czasem trzeba je wymienic na nowe. Mozesz tez skrocic obwod. Przy zakupie nowego stanika warto zwrocic uwage na jakosc materialu z jakiego jest on wykonany (czy obwod jest wykonany z trwalego materialu). Czasem lepiej zaplacic troche wiecej, zeby miec stanik lepszej jakosci i dluzej nam posluzyl.

Mozliwe tez, ze po prostu rozmiar/ksztalt biustu Ci sie zmienil i stare staniki po prostu juz nie pasuja.

Skad jestes? Moze masz blisko siebie sklepy, ktore maja staniki w Twoim rozmiarze.

Tak na szybko przychodza mi na mysl 3 firmy, ktore moglabys wyprobowac.
        Change - do dostania w Lodzi i w sklepach internetowych, ceny od 70zl. Moglabys sprobowac 65A.
        Onlyher - do dostania w kilku miastach stacjonarnie i przez internet (Onlyher to nazwa sieci sklepow i marki stanikow, ktora produkuje ten sklep). Rowniez 65A. Poza tym, firma ta specjalizuje sie w stanikach na male biusty, jesli bedziesz kupowac przez internet, warto do nich napisac wczesniej, na pewno chetnie i dobrze doradza. Cena ok 110zl.

Ewa Michalak - rowieniez stacjonarnie i przez internet. Staniki wypadaja bardzo scisle, wiec musialays probowac 70AA. Najwiekszy wybor w modelu 3D, pozostale modele w tym rozmiarze dostepne sa na zamowienie (bez mozliwosci zwrotu). Cena ok 120zl.

W razie watpliwosci zakladaj smialo watek na forum, chetnie pomozemy:)

---
        Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary:
        tnij.org/staniki01
      • kio-ko Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 06.01.13, 14:30
        w cubus jest 65a
    • erwina0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 13.01.13, 03:52
      Witam :)
      w biuście normalnie - 86
      w biuście w zwisie - 88
      pod biustem luźno - 77
      pod biustem ścisło- 74

Noszę 75B i zawsze z lekka gąbeczką... Wydaje mi się że żaden rozmiar nie jest dla mnie i biustonosze są albo za duże albo całkiem za małe. Dodatkową mam szeroko rozstawione piersi.
      • 100krotna erwina0 13.01.13, 11:36
        Co masz na myśli, pisząc "szeroko rozstawione"? Jakie są tego objawy?
        Bo z doświadczenia wiem, że szeroko rozstawione piersi mogą znaczyć trzy rzeczy:
        1. rzeczywiście szeroko rozstawione, takie, między którymi jest na mostku spora przerwa (nawet po zebraniu piersi z boków i spod pach, zostaje między nimi miejsce na dwa-trzy-więcej palców)
        2. piersi rozstawione wąsko lub normalnie, ale o szerokiej podstawie, potrzebujące szerszych fiszbin (mówię na swoim własnym przykładzie)
        3. piersi "normanie", standardowo rozstawione, ubierane zwykle w staniki o zbyt małej miseczce lub zbyt wąskiej fiszbinie (bardzo częste)

Spróbuj na początek rozmiaru 70C (32C) zwracając właśnie uwagę na fiszbiny, żeby nie były zbyt wąskie (będziesz musiała uważnie oceniać dopasowanie). Przy mierzeniu biustonosza załóż go wg instrukcji. Upewnij się, że fiszbiny obejmują całe piersi i miseczki leżą gładko, przylegają ale nie wyciskają bułeczek nad krawędzią. Jeżeli trafisz na wyjątkowo ścisłe staniki, to możesz spróbować też rozmiaru 75B (34B) - takich staników jest mnóstwo, ale nie wszystkie na które trafisz będą mieć dobrą konstrukcję, spróbuj wybierać takie sprawdzonych firm (zawsze możesz zapytać o model na naszym forum). Jeżeli nawet po poprawnym założeniu stanika będzie on miał zbyt duże miseczki, spróbuj 75A (34A). Zwracaj uwagę, czy obwód nie przesuwa się po ciele, nie wędruje do góry, jeśli schylisz się, czy podniesiesz ręce - powinien leżeć równolegle z przodu i na plecach. Jeżeli tak nie jest - wybierz obwód oczko mniejszy i miseczkę oczko większą. Na początku lepiej mierzyć staniki bez gąbek i wypełnień łatwiej w nich ocenić dopasowanie. Może wystarczy jeśli stanik będzie usztywniany, o dobrej konstrukcji?

Istnieją na rynku firmy, które mają szersze fiszbiny, niejako z założenia, możesz spróbować np OnlyHer albo Change of Scandinavia. Jeżeli rzeczywiście potrzebujesz stanika o szerokim mostku (po zebraniu piersi jest duża przerwa między nimi) to możesz zerknąć tutaj: małe bardzo szeroko rozstawione piersi , padło tam trochę propozycji modeli.
    • moli1978 Co na te moje małe skórki..... ;) 13.01.13, 15:36
      No to przyszła pora na mnie
      Świadomość stanikową odzyskałam lat temu kilka. I Przez kilka łądnych lat udawało mi się dobrać coś raz lepiej raz gorzej. Najczęściej pasowały staniki w rozmiarze 70E.
      Tyle że zamiast cycków mam teraz ..... dwie skórki. Na serio. Po dwóch ciążach, w których to tyłam po 30 kg i potem tyleż samo chudłam w ciągu roku. Teraz dodatkowo schudłam do wymiarów tyczki. No i te skórki..... Nie mam pojęcia no nie mam.

Wymiary:
      ściśle pod biustem - 71cm.
      luźno pod biustem - 75cm
      obwód "skórek" - 90cm.

No i jeszcze tak. Zazwczyaj nawet gdy stanik dobrze leży, kuje mnie w mostku. Długo musze przymierzać aż trafię na taki, w którym swobodnie się czuję.
      Tym razem mam chęć kupić jakiegoś effuniaka. Jaki rozmiar mi polecacie? Z kalkulatora na stronie ewy michalak wychodzi mi 70c. Ale nie wiem, nigdy ich nie widziałam ani nie miałam..... Podpowiedzcie coś.
      • 100krotna re: moli1978 15.01.13, 13:02
        No więc tak :) Szukaj staników z dobrze pracującym obwodem, na początku w rozmiarach 70C i 70D. Pamiętaj o starannym założeniu stanika przy mierzeniu. Z effuniaków czasami przy mniejszym biuście dziewczynom zdarza się uwieranie na mostku, więc jeśli Ciebie ten problem dotyczy, to jest ryzyko, że też Cię to spotka - ale sama wiesz, że nie da się tego przewidzieć, bez zmierzenia stanika. Nie jestem pewna, jak Ci doradzić, bo zwykle na biust w gorszej kondycji polecam wyższe mostki i miseczki - lepiej trzymają biust w ryzach, nie wylewa się on do środka. Ale jeśli masz problem z uwierającymi mostkami, to dobór fasonu musi być kompromisem między tymi dwoma problemami: dlatego proponuję z effuniaków zamówić dwa fasony: CHP (ewentualnie, jeśli trafisz na resztę z poprzednich kolekcji, to fason HP) i plunge.
        Ale mogę Ci też polecić staniki firmy OnlyHer (w kroju halfcup, ewentualnie półusztywniany) - one są specjalnie zaprojektowane na mniejsze biusty, z uwzględnieniem potrzeb biustów pokarmieniowych. Ich rozmiar najłatwiej ustalić mailowo z Agugabi z OnlyHer - kontakt przez stronę sklepu. Mają wyższy niż plunge ale bardzo wygodny, dla mnie absolutnie niewyczuwalny mostek :)
        Polecam jeszcze sobie poczytać cykl u Mahedy - Naprawa biustu po ciąży
        • moli1978 Re: re: moli1978 15.01.13, 13:42
          Bardzo bardzo baaardzo dziękować!!!!! Zatem ruszam na łowy, o efektach poinformuję :D
    • mstrzalka 80/82 a pod biustem 70/68 21.01.13, 13:30
      Biustonosza dobrego nie posiadam, po ciązy wszystkie miski są za duże :/. Stwierdziłam, że dość kupowania na "oko". Żebym ja baba 30 letnia nie przymierzała i nie potrafiła kupic stanika? I jeszcze doszło do tego, że zazwyczaj kupowałam 3 staniki po 40 zł na jakimś straganie bo "szkoda" mi było na jeden droższy ... po czym te nowy ladowały na dnie szafy bo zle rozmiarowo więc jaka tu oszczędność??? Pomóżcie mi wybrać rozmiar w którym moje piersi nie będą wypełniac 1/2 miseczki i nie bede potrzebowała tony wkładek i push upów których niezbyt lubie
      • scarlet_agta Re: 80/82 a pod biustem 70/68 25.01.13, 21:28
        Jeśli pod biustem masz 70/68 cm to myślę, że dobrym obwodem może się okazać 65 lub 70 (w przypadku ciaśniejszych/bardziej realych modeli). Przy obwodzie 80/82cm w biuście, daje to odpowiednio okolice rozmiarów 65C, 65B, 70A. Oczywiście ważniejsze od samego rozmiaru jest to, czy biustonosz dobrze leży. Warto zajrzeć do edukacyjnego cyklu Small Cup, żeby mniej więcej dowiedzieć się jak powinien wyglądać dobrze dobrany biustonosz oraz jak go zakładać:
        smallcup.blox.pl/2010/02/Odrobine-merytoryki.html
        smallcup.blox.pl/2011/03/Cyklu-edukacyjnego-czesc-ostatnia-miseczki.html
        Albo w wersji "filmowej":
    • traktor799 Traktor799 24.01.13, 22:25
      1. 89
      2.94
      3.79
      4.74

Wszystkie staniki jakie mam sa niedopasowane: za szeroki obwod, za waskie fiszbiny, porobily mi sie bulki pod pachami przez ZAWSZE zly biustonosz.
      Rozmiar jaki do tej pory nosilam to 80B...
      • scarlet_agta Re: Traktor799 25.01.13, 21:17
        Przypuszczam, że obwody 74 i 79 to obwody pod biustem (ciasno i luźno). Jeśli tak to rzeczywiście rozmiar 80B jest zbyt szeroki. W wielu przypadkach wystarczy zaniżyć go jedynie do 75 (musisz jednak uważać na to, aby nowy biustonosz nie był zbyt luźny na najluźniejszej haftce, bo czasami zdarzają się bardzo rozciągliwe, luźne modele). Pamiętaj, że to obwód ma przede wszystkim utrzymywać stanik na miejscu. Proponuję zerknąć na ten wpis na blogu small-cup, powinien wiele wyjaśnić: smallcup.blox.pl/2010/02/Odrobine-merytoryki.html

Wygląda na to, że w Twoich okolicach rozmiarowych możesz szukać biustonoszy w "zwykłych" bieliźniakach, a nawet sieciówkach. Ponieważ rozmiary różnych producentów bywają nieporównywalne to proponuję przymierzyć biustonosze z zakresu 75B-75C-75D. Któryś z nich powinien mieć miskę odpowiedniej wielkości. Zwróć uwagę, żeby fiszbiny nie były zbyt wąskie.
        Tu znajdziesz wiele na temat miseczek: smallcup.blox.pl/2011/03/Cyklu-edukacyjnego-czesc-ostatnia-miseczki.html
        Gdyby okazało się, że obwód jest jednak zbyt luźny to możesz sięgnąć po mniejszy (z odpowiednio przeliczoną miską: 70C-70E) lub lepiej poszukać innego trochę ciaśniejszego modelu.

Warto też zwrócić uwagę na sposób zakładania biustnosza - założony byle jak, może wydawać się mieć dobry rozmiar, gdy w rzeczywistości będzie np. za mały.
        Tu znajdziesz kilka wskazówek: smallcup.blox.pl/2012/03/Zakladamy-biustonosz-cz-II-Przewodnik-obrazkowy.html

• cherry177 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 25.01.13, 23:54
      W biuscie normalnie 79
      W biuscie w zwisie 80
      Pod biustem scisle 70
      Pod biustem luzno 71
      Teraz nosze rozmiar 70A, zdarza sie ze miseczki czasem odstaja.
    • aneta.e aneta.e 78-74-86-84 01.02.13, 23:18
      Witambardzo serdecznie!
      Może zacznę od początku. Jestem mamą od 3 lat (mam prawie 25 lat).Karmilam mojego synka przez pół roku i obecnie moje piersi wyglądają okropnie(są obwisłe i nie maja jędrności) . Wiem że na pewno noszę zły rozmiar biustonosza- standardowe 34b (75B) ale nie potrafię sama sobie wybrać rozmiaru:((obecnie mieszkam w UK tak na marginesie).Miałam nawet raz dobierany przez jedną brafitterke ktora dobrala mi 32B ale jak kupilam taki rozmiar to bardzo mnie cisnąl i musiałam go zdjąc po kilku godzinach.
      Chciałabym prosić o pomoc w doborze rozmiaru stanika i typu stanika by odbudowac moje zniszczone piersi (jestem zdesperowana) . Mój obecny stanik to oczywiście push up ale w ogóle nie spelnia swojego zadania, miseczki odstaja , biust nie jest schowany tak jak byc powinien-ogólnie porażka:(:( .
      Podam może moje rozmiary.
      Więc tak:
      Pod biustem luźno na wydechu:78cm
      Pod biustem ściśle na wydechu:74 cm
      obwód w biuscie w biustonoszu(pozycja pochylona do podlogi):86-87cm(lekko scisniety w moim zdaniem najwiekszym punkcie)
      obwód w biuscie bez biustonosza(pozycja jak wyzej):84-85cm(lekko scisniety)
      Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam!!!!
      • aneta.e Re: aneta.e 78-74-86-84 02.02.13, 13:02
        dodatkowe informacje:
        w biuscie normalnie ( bez sciskania) : 85 cm
        w biuscie w zwisie (bez sciaskania):89 cm
        W jedynym staniku bez gąbek ale nie koniecznie najwygodniejszym i dobranym odpowiednio.
        Dziękuję.
        • 100krotna Re: aneta.e 78-74-86-84 03.02.13, 15:46
          Myślę, że ścisłe 75B (34B) przy dobrej konstrukcji może być na Ciebie przy tych wymiarach dobre :) Jeżeli 75B będzie zbyt luźny i będzie podjeżdżać na plecach, wtedy możesz też spróbować rozmiaru 70C, za każdym razem pamiętając o dokładnym wygarnięciu spod pach.
          Jeżeli masz 75B, taki bez gąbeczek, to czy mogłabyś go założyć w ten sposób i opisać, co w nim jest nie tak?
          (Czy np: odstaje, podjeżdża z tyłu obwód, robi bułeczki nad krawędzią, nie obejmuje piersi z boków, uwiera itd) Będzie mi wtedy łatwiej doradzić w co dokładnie celować ;)

Pamiętaj, że mierząc mniejszy obwód biustonosza bierzemy większą miseczkę - jeżeli pasuje nam miseczka w 75B, ale obwód jest zbyt luźny, to mierzymy 70C - wtedy miseczka będzie mieć podobną pojemność.
          Pamiętaj, żeby szczególnie zwracać uwagę na fiszbiny - żeby okalały piersi - nie mogą być zbyt wąskie ani zbyt szerokie.
          • aneta.e Re: aneta.e 78-74-86-84 03.02.13, 23:27
            Więc tak, próbowałam zmierzyć ten mój jedyny stanik bez gąbek ale niestety na metce nie ma żadnego rozmiaru więc nie mam jak się za bardzo odnieść do niego. Ale mogę się odnieść do mojego 34B push upa w ktorym obecnie chodze. Więc tak przy zapięciu na ostatnia (najciasniejsza) haftke obwód i tak zdaje sie podchodzic do góry ( może nie jest jakos super luzny ale mimo wszystko -pewnie przez podciagniete ramiaczka tez, za to miseczki sa na 100% zbyt male bo mi z nich takie spore buly wystaja z przodu i w ogole takie sa jakies za plytkie - nie ma szans zeby zakryly cala piers).
            W ogole to mam wrazenie ze to chyba nie jest tez typ stanika odpowiedni dla mnie.
            Jak Pani sądzi jaki kobieta w mojej sytuacji powinna nosic( obwisly biust po dziecku) zeby choc troche pomoc moim piersiom wrocic do normy po meczarni jakiej doznaly i oczywiscie zeby wygladac po ludzku i moc ubrac cokolwiek z dekoltem.
            Jestem nowa w tym temacie dlatego prosze o wyrozumialosc.
            A i jeszcze jak juz bede znala mniej wiecej rozmiar gdzie najlepiej sie wybrac w UK ( z niezbyt duzym budzetem niestety) do M&S czy moze jakies inne sklepy z nie bardzo wygorowanymi cenami.
            Dziękuję bardzo i pozdrawiam.
    • daisy002 daisy002 81/84/68/66 03.02.13, 14:54
      Witajcie :) Jestem w kryzysowym momencie - moje wszystkie staniki zrobiły się za małe, a te, które kupiłam ostatnio źle dobrałam (czy tylko ja kupuję stanik "bo ładny" pomimo, że nie jest w moim rozmiarze?). Mam 18 lat, zawsze kupowałam 70B. Ostatnio niestety ta miseczka zrobiła się za mała, gdy tylko podskakuję wszystko się wylewa górą i bokami. Wydawać by się mogło mały biust, ale od zawsze miałam problem ze znalezieniem stanika, który obejmowałby całą pierś (ja zawsze mówię, że są małe objętościowo, ale zajmują dużą powierzchnię). Unikam push-upów i gąbki zawsze wyciągam - mój biust i tak w staniku ma ciasno, po co mam tam jeszcze coś wkładać. O zgrozo od ostatniego mierzenia przybyło mi 1cm w biuście (przez miesiąc). To normalne? Mam nadzieję, że nie będę musiała za kilka miesięcy zmieniać biustonoszy na większe. Wydaje mi się, że odpowiedni byłby dla mnie rozmiar 65C. Szkoda, że ciężko dostać takie w sklepach, a te w sklepach stricte z bielizną kosztują fortunę. Cóż, lepiej jeden porządny stanik niż kilka źle dobranych. Mam jeszcze jedno pytanie - czy mogę zaryzykować i kupić biustonosz przez internet czy lepiej jednak najpierw przymierzyć?
      Z góry dziękuję za pomoc :)
      Wymiary:
      w biuście normalnie - 81
      w biuście w zwisie - 84
      pod biustem luźno - 68
      pod biustem ścisło- 66
      • 100krotna Re: daisy002 81/84/68/66 03.02.13, 16:05
        Zacznę od początku, pouczającym tonem - nie kupuj za małych staników choćby były najpiękniejsze. Twój biust i jego zdrowie, kondycja uroda są ważniejsze, a źle dobrany rozmiar nie wpływa na nie dobrze. To również normalne, że biust się zmienia - piersi mogą zmieniać rozmiary całe życie, w zależności od wieku, gospodarki hormonalnej, tycia, chudnięcia, rośnięcia, pigułek antykoncepcyjnych, ciąży, migracji po dobraniu dobrego stanika (częściej obserwowana przy dużych rozmiarach) itd Trudno przewidzieć, jak jeszcze zmieni się twój biust, obserwując sytuację moją i koleżanek, dochodzę do wniosku, że "rosnąć" może nawet i do 25tego roku życia - powoli i niezauważalnie, albo skokowo... warto się mierzyć i weryfikować swój rozmiar co jakiś czas ;)

Proponuję, żebyś zmierzyła na początek rozmiary 65C i 65D, z naciskiem na ten drugi jeżeli 70B jest zbyt małe. Pamiętaj o poprawnym założeniu stanika.
        Z tego co opisujesz, to warto zwrócić uwagę, żeby dany model miał raczej szersze fiszbiny (jest kilka marek, które szyją staniki w mniejszych rozmiarach o właśnie takiej konstrukcji, m.i.n. OnlyHer i Change) Jeżeli trafisz na wyjątkowego ściśliwca możesz też próbować 70C, ale upewnij się, czy obwód na plecach leży poziomo i czy stanik nie podnosi się z przodu ani tyłu po podniesieniu rąk do góry.
        Kupowanie przez internet jest wygodne, ale osobiście po pierwszy stanik polecam udać się do sklepu stacjonarnego, najlepiej z bra-fittingiem, bo czasami zaocznie wcale tak łatwo trafić nie jest ;) (Znasz już Stanikową Mapę?)
        Po dokładnym ustaleniu jaki rozmiar i krój Ci pasuje, będzie Ci łatwiej ocenić, w co celować internetowo. Pamiętaj, że zawsze możesz zamówić więcej rozmiarów czy modeli i później niepasujące odesłać - wiąże się to jednak z kosztami przesyłki i zamrożeniem większej ilości gotówki na jakiś czas. Sama musisz zdecydować, co będzie dla Ciebie najwygodniejsze...
    • magda.1710 magda.1710 78/80/70/68 04.02.13, 21:34
      Cześć ;) Sprowadza mnie tu nic innego jak nieumiejętnie dobrany stanik. Zawsze nosiłam 70A, który jednak troszkę odstaje. Moje wymiary:
      w biuście normalnie - 78
      w biuście w zwisie - 80
      pod biustem luźno - 70
      pod biustem ścisło- 68
      Proszę o pomoc :)
      • azymut17 Re: magda.1710 78/80/70/68 08.02.13, 00:14
        Witaj :-)

A jak się czujesz w tym obwodzie? Nie przesuwa się po plecach w ciągu dnia? Nie musisz go poprawiać? Nie wjeżdża na piersi od dołu? Obwód 65 chyba byłby lepszy. Próbuj 65A i B dokładnie zakładając każdy mierzony stanik, np. wg tej instrukcji:
    • 0niii Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 06.02.13, 22:35
      Witam!
      moje wymiary:
      72 - pod biustem luźno
      68 - pod biustem ściśle
      86 - w biuście w pozycji wyprostowanej
      89 - w biuście w zwisie

ulubione staniki to rozmiar 2 z intimissimi, ale większa pierś próbuje się wydostać na wolność i 70c z H&M ale miseczki odrobinę odstają (oba staniki są lekko usztywniane)

Z góry dziękuje za pomoc :)
      • azymut17 0niii 08.02.13, 00:24

Tabela na stronie Intimissimi mówi, że ich 2 to "34A 32B 30C". Zatem miseczka mniej niż 70C z H&M, ale tak naprawdę to zależy od modelu. Jak będziesz przymierzać staniki, to próbuj właśnie rozmiarów 70B i 70C. Możliwe, że będziesz musiała pójść na kompromis ze względu na różnice w wielkości obu piersi (co nie jest niczym nadzwyczajnym, asymetrię, choćby lekką, ma większość kobiet) i wybrać stanik lekko za mały na jedną pierś lub lekko za duży na drugą. Możesz spróbować włożyć do jednej miski wkładkę puszapową, taki płaski filet, by wyrównać ich rozmiar.

Warto też, byś zmierzyła 65C i D (a jeśli będą za małe, lub będzie Ci za ciasno, to 65E), bo może kłopoty z dopasowaniem miski wynikają ze zbyt słabego naciągnięcia obwodu? Każdy mierzony stanik starannie zakładaj, np. wg tej instrukcji:
    • underyourspell Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 07.02.13, 12:09
      Cześć, jestem 18-latką, która desperacko poszukuje pomocy, odkąd zauważyła, że jej ''legendarny'' stanik 75B jest nieodpowiedni. No to tak:
      - w biuście normalnie - 81,5
      - w biuście w zwisie - 83
      - pod biustem luźno - 70
      - pod biustem ścisło - 69
      Jak dotąd nosiłam straszne push-upy, które rozpłaszały moje piersi pod pachy, czułam się w nich źle, niezbędne były poprawki w ciągu dnia, a juz po powrocie ze szkoły moją pierwsza myślą było ściągniecie biustonosza! Powiedziałam sobie, że chce z tym skończyć, bo moje piersi stracą już zupełnie kształt. Szukam stanika, w którym mój biust będzie wyglądał na tyle dobrze, abym mogła w ogóle zrezygnować ze strasznych push-up'ów!

Jestem kompelnie zielona w tematach staników i chciałbym się zapytać o rady, jaki typ biustonoszy wyglądałby najlepiej na moich piersiach?

Jeszcze jedno - mieszkam w małej miejscowości i raczej nie mam dostępu do dobrych marek. Stąd moje pytanie - czy Triumph, H&M bądź KappAhl są dobrym wyborem na mój pierwszy świadomy stanik? Co doradzacie?

Bardzo proszę i dziękuje za wszelką pomoc! :)
      • underyourspell Poprawiam wymiary, bo lepiej się zmierzyłam :) 07.02.13, 21:46
        - pod biustem ciasno - 67
        - pod biustem luźno - 70
        - w biuście normalnie - 81,5
        - w biuście w zwisie - 83
        Proszę o pomoc! :)
      • miss-alchemist underyourspell 67/81.5 08.02.13, 10:28
        W Twoim przypadku zaczęłabym od rozmiaru 65C. Niektóre modele biustonoszy są bardzo ścisłe, wtedy próbuj 70B.

W Triumphie nie uświadczysz obwodu 65, ale w H&M i Kappahlu ostatnio się zdarzają, są też ścisłe 70tki, które mogą ewentualnie pasować przy Twoich wymiarach. Nie polecę jednak konkretnego modelu, trzeba mierzyć. Ostatnio o sieciówkowych stanikach było na Small Cup:

smallcup.blox.pl/2013/01/Raport-sieciowy.html
        Jest na forum cały wątek na ten temat:
        forum.gazeta.pl/forum/w,50580,125526848,125526848,_zwykle_staniki_dla_malobiuscastych.html
        Ale jeśli chcesz kupić coś ze sprawdzonych marek, to miejsce zamieszkania w dobie internetu nie jest problemem ;) Stanik możesz zakupić przez internet, zmierzyć i w razie niedopasowania, w ciągu 10 dni zwrócić do sklepu. O poradę odnośnie dopasowania zawsze możesz spytać nas, wysyłając zdjęcia do naszej zamkniętej Galerii (zdjęcia nie trafiają nigdzie indziej, a otrzymasz porady od doświadczonych w dobieraniu staników dziewczyn ;)).

I jeszcze kilka źródeł ważnych informacji:
        smallcup.blox.pl/2012/06/8222NOWE8221-ZASADY-DOBIERANIA-STANIKOW.html
        Pełno wiedzy również na forum ;) Gdybyś miała jeszcze jakieś wątpliwości - śmiało pytaj.
        • underyourspell Re: underyourspell 67/81.5 08.02.13, 12:51
          Dziękuje ślicznie za cały post! Bardzo przydatne informacje i linki :) Lece zatem szukać mojego uświadomionego biustonosza, pozdrawiam!
          • underyourspell Re: underyourspell 67/81.5 15.02.13, 21:49
            Czy ktos wie jak sprawić zeby informacje z tego watku nie przychodzily juz do mnie na poczte?
            • scarlet_agta Re: underyourspell 67/81.5 16.02.13, 23:03
              Na końcu maila, który przychodzi jest zdanie "W każdej chwili możesz zrezygnować z powiadomień o nowych wpisach w wątku JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 lub zmienić ustawienia powiadomień Forum.". Słowo "rezygnować" jest linkiem - jak go klikniesz to wyłączysz powiadomienie.
              Możesz też czytając wątek zjechać na sam dół i kliknąć "Nie powiadamiaj o nowych wpisach".
    • mamka333 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 07.02.13, 19:12
      Witam!
      Wymiary:
      w biuście normalnie - 90
      w biuście w zwisie - 93
      pod biustem luźno - 75
      pod biustem ściśle - 72

Dotąd nosiłam 75B i 70A ale pierwszy jest chyba za duży w obwodzie, bo czasem mi ucieka, a drugi zaś za małą ma miseczkę. Noszę też push-up, który jest całkiem wygodny, chociaż fiszbiny nieco uciskają. Nie znam się za bardzo na biustonoszach, dlatego proszę o poradę, jaki typ biustonoszy wyglądałby najlepiej na moich piersiach?
      • miss-alchemist mamka333 72/90 08.02.13, 10:32
        70A jest duuużo za małe w misce ;) Wg mnie powinnaś zacząć od rozmiaru 70D (brytyjskie 32D), a gdyby okazał się za mały, to 70E (brytyjskie 32DD).

Pamiętaj o prawidłowym założeniu stanika:
        Uciskanie fiszbin może świadczyć o tym, że najprawdopodobniej są za wąskie. To zjawisko występuje najczęściej przy zbyt małej miseczce.

Jeśli chodzi o rodzaj biustonoszy, to w przypadku małych biustów najfajniej sprawdzają się
        halfcupy:
        smallcup.blox.pl/2011/03/Polmiseczka-czyli-halfcup.html
        i plunge:
        smallcup.blox.pl/2011/05/Do-glebokiego-dekoltu.html
        Są to kroje eksponujące biust, a nie muszą zawierać żadnego dodatkowego wypełnienia ;) Mogą być też miękkie.
        • mamka333 Re: mamka333 72/90 09.02.13, 12:01
          Dziękuję bardzo za odpowiedź! :) Czyli teraz pora rozejrzeć się za odpowiednim biustonoszem ;]
    • emylamela 82/87/71/70 emylamela 07.02.13, 19:21
      w tytule podałam wymiary jak trzeba, jeszcze raz powtórzę 82/87/71/70, noszę obecnie push up 75B, ale chyba ramiączka są zbyt długie, piersi wystają też z boku Potrzebuję stanika zbierającego biust, bo mam raczej z tych " na plecach". Bardzo proszę o radę, bo na różnych portalach widzę dla siebie różne wyniki i nie wiem, który z nich najlepiej wypróbować. Dodam, że jestem bardzo szczupła i wysoka i często mam problem z obwodem jak już kupię wydawałoby się dobry to i tak szybko okazuje się, że jest zbyt "rozciągnięty" a zbyt mały z kolei nie pozwala mi oddychać
      z góry dziękuję za radę :)
      • miss-alchemist Re: 82/87/71/70 emylamela 08.02.13, 10:37
        Obwód 75 z pewnością jest na Ciebie za luźny. Wymiary wskazywałyby na rozmiar 70B, ale masz sporą różnicę pomiędzy obwodem w biuście w zwisie i stojąc, dlatego polecałabym zacząć od rozmiaru 70C. Będzie to odpowiednik 75B, tylko z mniejszym obwodem. Jeśli czujesz jednak, że 75B jest za małe (wystawanie z boku może o tym świadczyć), spróbuj także 70D.

Masz też niedużą różnicę pomiędzy wymiarem pod biustem ścisło a luźno, więc podejrzewam, że masz tam jednak mniej centymetrów ;) Więc możesz też mierzyć rozmiary 65D (30D brytyjskie) oraz 65E (30DD brytyjskie). Mniejsze obwody mogły Ci się wydawać za ciasne z powodu zbyt małej miseczki. Ważny jest także materiał obwodu biustonosza - powinien być z elastycznej, ale stabilnej dzianiny.

Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu biustonosza:
        • emylamela Re: 82/87/71/70 emylamela 08.02.13, 19:46
          Dziękuję za odpowiedź :) Czyli jednak pora na wizytę u braffiterki i mierzenie kilku rozmiarów spośród 70B,70C, 70D, 65D, 65E. Mam nadzieję, że w końcu uda mi się zakupić właściwy stanik na mój niewymiarowy biust :)
    • aneta.e Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 08.02.13, 15:06
      Więc tak, próbowałam zmierzyć ten mój jedyny stanik bez gąbek ale niestety na metce nie ma żadnego rozmiaru więc nie mam jak się za bardzo odnieść do niego. Ale mogę się odnieść do mojego 34B push upa w ktorym obecnie chodze. Więc tak przy zapięciu na ostatnia (najciasniejsza) haftke obwód i tak zdaje sie podchodzic do góry ( może nie jest jakos super luzny ale mimo wszystko -pewnie przez podciagniete ramiaczka tez, za to miseczki sa na 100% zbyt male bo mi z nich takie spore buly wystaja z przodu i w ogole takie sa jakies za plytkie - nie ma szans zeby zakryly cala piers).
      W ogole to mam wrazenie ze to chyba nie jest tez typ stanika odpowiedni dla mnie.
      Jak Pani sądzi jaki kobieta w mojej sytuacji powinna nosic( obwisly biust po dziecku) zeby choc troche pomoc moim piersiom wrocic do normy po meczarni jakiej doznaly i oczywiscie zeby wygladac po ludzku i moc ubrac cokolwiek z dekoltem.
      Jestem nowa w tym temacie dlatego prosze o wyrozumialosc.
      A i jeszcze jak juz bede znala mniej wiecej rozmiar gdzie najlepiej sie wybrac w UK ( z niezbyt duzym budzetem niestety) do M&S czy moze jakies inne sklepy z nie bardzo wygorowanymi cenami.
      Dziękuję bardzo i pozdrawiam.
      • azymut17 Re: aneta.e 08.02.13, 16:25
        Mogłabyś dopisać jeszcze swoje wymiary? Mierząc się wg instrukcji z pierwszego posta, to bardzo ułatwi sprawę.

> Jak Pani sądzi jaki kobieta w mojej sytuacji powinna nosic( obwisly biust po dz
        > iecku) zeby choc troche pomoc moim piersiom wrocic do normy po meczarni jakiej
        > doznaly i oczywiscie zeby wygladac po ludzku i moc ubrac cokolwiek z dekoltem.

Na pewno w dobrym rozmiarze, to jest najważniejsze. Typ stanika, rodzaj zabudowania to sprawa wtórna, i wychodzi najczęściej dopiero w przymierzalni podczas mierzenia staników. Na razie możesz poprawić kształt piersi śpiąc w jakimś miękkim staniku bez fiszbin lub obcisłym topie, tak by były choć trochę podtrzymane. Poczytaj też to:
        maheda.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=70%3Aco-robi-gdy-wizada-coopera-ju-si-rozcigny&catid=40%3Apielgnacja-biustu&Itemid=65&lang=pl
        i to:
        maheda.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=69%3Adlaczego-mimo-wicze-na-klatk-piersiow-nie-udaje-si-ujdrni-piersi&catid=41%3Abudowa-piersi&Itemid=54&lang=pl
        > Jestem nowa w tym temacie dlatego prosze o wyrozumialosc.
        Spokojnie, każdy kiedyś zaczynał :-)
        Resztę ustalimy, jak już wpiszesz swoje wymiary.
        • azymut17 Re: aneta.e 08.02.13, 16:26
          Aaaa, coś mnie tknęło i sprawdziłam, podawałaś już wyżej, lecę czytać.
          • azymut17 Re: aneta.e 08.02.13, 16:38
            To jeszcze raz: ja bym radziła zatem rozmiar 32D z push upów (one zwykle mają mniejsze miski) i 32C ze staników bez dodatkowego wypełnienia. Możliwe, że teraz Twój biust nie wygląda najlepiej, bo stanik ma za luźny obwód i nie unosi piersi odpowiednio. Dodatkowo za mała miska rozsmarowuje tkankę na klatce piersiowej, zamiast zbierać i unieruchamiać. Wcześniejsze 32B było za małe w misce, dlatego pewnie Cię ściskało.
            Fasonu i marki niestety nie doradzę, bo to po prostu trzeba sprawdzić na sobie, wirtualnie to niewykonalne, przykro mi :-( Sklepów w UK nie znam, może założysz nowy wątek z tym pytaniem, może ktoś lepiej zorientowany pomoże?
            • aneta.e Re: aneta.e 08.02.13, 17:59
              Dziękuję ślicznie za odpowiedzi:) jak cos zakupię to podzielę się wrażeniami i wynikami. pozdrawiam!
    • lilija90 79/83/69/71 08.02.13, 19:57
      Witam :) oto moje wymiary :
      normalnie w biuście 79
      w zwisie 83
      pod ściśle 69
      pod luźno 71
      Obecnie noszę same push upy, bo wszystkie kupowane do tej pory biustonosze bez gąbek w ogóle nie leżały. Obwód 70 szybko robi mi się luźny, a 65 wydaje być zbyt ciasny. Miseczkę wybieram najczęściej A lub B. Mój ulubiony biustonosz to plunge 70A wydawałoby się, że dobry, ale bokiem wystają fałdki, z kolei B który miałam z push upem wyglądał tak samo. Sama już nie wiem. dodam, że jedną pierś mam odrobinę mniejszą i zazwyczaj podnoszę nad nią ramiączko żeby to jakoś dopasować, wszystkie wkładki jakie miałam były niewygodne. Chciałabym dobrać odpowiedni, żeby biust ładnie wyglądał i nie był gnieciony push upami, wkłądkami, których nie umiem sobie dobrać. Pomożecie? Z góry dziękuję za rady i sugestie :)
      • miss-alchemist Re: 79/83/69/71 09.02.13, 11:01
        70A może pasować, ale w przypadky biustonoszy o ścisłych obwodach (takie robi np Ewa Michalak, czy ostatnio OnlyHer). W większości przypadków będziesz jednak potrzebowała obwodu 65, a wtedy miseczki B lub C. Obwód 65 mógł Ci się wydawać zbyt ciasny z powodu za małej miseczki.

Mierząc, pamiętaj o prawidłowym zakładaniu biustonosza:
        Warto wybierać spośród tych marek, które swoje kroje opracowują dla małobiuściastych, czyli np. OnlyHer, Ewa Michalak, Change. Dobranie stanika typu push-up tak, by nie ugniatał, to już wyższa szkoła jazdy, dlatego warto zacząć od staników bez wkładek umieszczonych na stałe ;)
    • kirei666 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 09.02.13, 14:49
      Zazwyczaj nie noszę biustonoszy bo z reguły te, które mam są niewygodne i nie odczuwam przyjemności z ich noszenia.

Moje wymiary to:
      obwód pod biustem na luźno - 74cm
      obwód pod biustem ciasno - 71cm
      obwód biustu - 83cm.

wczoraj zakupiłam stanik 75A. Na początku wydał się ciasny (zapięłam na pierwsze zapięcie). Dziś zapięłam na zapięcie ostatnie i mocno się trzyma. Dlatego może powinnam zmienić rozmiar na 70A?

A co do miseczki, to wydaje mi się, że ona trochę odstaje. Dlatego pomyślałam, że może powinnam zmienić miseczkę na AA? Natomiast kalkulatora wyszło mi tak:

Rozmiar biustonosza:75AA
      Rozmiar "ścisły: 70A a "super ścisły" to (uwaga!) 65C. I tutaj nie rozumiem tej miseczki C. Wydaje mi się, że jednak mam za mały biust na miseczkę C.

Będę wdzięczna za odpowiedź
      • miss-alchemist kirei666 71/83 09.02.13, 15:01
        Wg wymiarów w przypadku ścisłych biustonoszy powinnaś mierzyć rozmiary 70A oraz 70B. Miseczka może trochę odstawać przy za luźnym obwodzie, a także wtedy, gdy niedokładnie założysz biustonosz.

Natomiast z modeli bardziej rozciągliwych faktycznie należałoby próbować 65C. Nie bój się literki ;) miseczka C nie jest taka sama dla różnych obwodów. 65C ma objętność zbliżoną do 70B oraz 75A.

Obwód 75 w Twoim przypadku najprawdopodobniej będzie za luźny.
        • kirei666 Re: kirei666 71/83 09.02.13, 20:06
          dziękuję za odpowiedź.

a teraz poproszę o poradę dla mojej mamy:

obwód pod biustem 70, ścisły 67 a obwód biustu 83

w kalkulatorze wyszło, że rozmiar to 70A, ścisły 65C a bardziej ścisły 60F (obie literki C i F tutaj także bardzo mnie zaskoczyły) :)
          • miss-alchemist Re: kirei666 71/83 09.02.13, 21:38
            70A (lub 70B) to raczej w naprawdę ścisłych modelach ;) Przy 67 centymetrach pod biustem raczej polecałabym obwód 65, a wtedy miseczkę C - przynajmniej. Może się też okazać, że dobre będzie 65D ;) 60tki już będą za ciasne ;)

Trudno opisać to dokładnie w jednym poście, ale sama literka nie oznacza wielkości biustu ;) W przybliżeniu odpowiadają sobie (objętościowo) następujące rozmiary:
            75A->70B->65C->60D

75AA->70A->65B->60C

Krótko mówiąc, gdy bierzemy obwód mniejszy niż zwykle, miseczka powinna być o oczko większa. No i oczywiście mierzyć, mierzyć, mierzyć, bo każdy model może układac się inaczej.
    • nova244 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 12.02.13, 15:56
      Witam! Moje wymiary:
      - w biuście normalnie - 83
      - w biuście w zwisie - 87
      - pod biustem luźno - 73
      - pod biustem ściśle - 72

Obecnie noszę stanik w rozmiarze 75b, jednakże mimo iż posiadam kilka w tym rozmiarze to żaden nie pasuje idealnie :( przede wszystkim przesuwają się w góre podczas ruchów, muszę często "wygarniać" piersi gdyż wysuwają się z miseczki w okolicach pach. Myśląc iż może kupuje zbyt duży rozmiar ale 70b okazał się zbyt ciasny w miseczce:( Bardzo proszę o radę!
      • miss-alchemist nova 72/83 12.02.13, 20:34
        Jeśli w 75B piersi uciekają po kilku ruchach, a w 70B miseczki są przyciasne, to spróbuj 70C ;)

Masz także baaardzo niedużą różnicę pomiędzy wymiarem ściśle pod biustem i luźno, więc może nie do końca prawidłowo wykonałaś wymiar "ciasno"? Gdyby 70C okazało się za luźne w obwodzie (przesuwało się, uciekało do góry), próbuj także 65D. Przy mierzeniu pamiętaj o prawidłowym założeniu biustonosza, zanim ocenisz, czy rozmiar jest prawidłowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka