Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19

• flower.boom flower.boom 85/90 100/104 16.02.13, 12:36
      Hej! :)
      Jestem w trakcie odchudzania, spadło mi już 12kg i w zwiazku z tym mój stanik kompletnie do mnie juz nie pasuje i doprowadza mnie do szału. Planuje jeszcze schudnac min 8kg, ale musze kupic przynajmniej jakiś "przejściowy" biustonosz. Wszystkie moje staniki obecne to 80B kupowane (o zgrozo) w hm... rozciagneły sie okrutnie, miseczka wielkosciowo chyba jest ok, bo jak ścisnę obwód to raczej dobrze mieszcza sie w niej piersi, no ale sie nie znam.. Bardzo Was prosze o pomoc w doborze odpowiedniego stanika, moje wymiary to:
      w biuście normalnie - 100
      w biuście w zwisie - 104
      pod biustem luźno - 90
      pod biustem ścisło- 85
      Prosiłabym o rozmiar polski i brytyjski, bo liczyłam na kalkulatorach i patrzyłam w tabelkach i bardzo rozbiezne rozmiary mi wyszły..
      Pewnie to nie ten dział,ale jesli przy okazji możecie polecić jakies niedrogie firmy, byłabym wdzięczna :). Jak schudnę tyle ile chce to zainwestuje w droższy biustonosz,ale moze isnieją staniki tańszych firm typu reserved czy f&f(tesco) które nie sa tragiczne jako "mniejsze zlo" czyli tymczasowe rozwiazanie.
      • 100krotna Re: flower.boom 85/90 100/104 19.02.13, 21:00
        Spróbuj zacząć mierzenie od rozmiarów 80DD i 80D, pamiętając o starannym założeniu stanika. Zwracaj uwagę na obwód, żeby ścisło przylegał do ciała i nie wędrował do góry przy podniesieniu rąk (ani z przodu ani z tyłu) - takie zachowanie stanika jest objawem zbyt szerokiego obwodu. Jeżeli będziesz potrzebować innego obwodu, pamiętaj zasadę: bierzesz ciaśniejszy obwód, weź większą literkę miseczki.
        Czyli odpowiednikiem 80DD będzie 75E (albo 75F w niektórych przypadkach).
        Pamiętaj też, że stanik stanikowi nie równy, z różnych firm i modeli mogą Ci pasować różne rozmiary.

Jeżeli znajdziesz takie rozmiary i pasujące Ci staniki w F&F czy KappAhlu (H&M chyba nie ma rozmiaru 80DD) to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś je kupiła, jeśli tylko będą Ci pasować i będą wygodne. Tylko w przypadku tańszych staników zwróć uwagę na jakość, żeby nie zdeformowały się po kilku praniach.
        • flower.boom Re: flower.boom 85/90 100/104 20.02.13, 12:39
          Dziękuje za odpowiedź. Jestem troche przerażona,ze moje "nic" ma sie zmieścić w 80D. W prawdzie nosze obecnie 80B z hm a nie lepszej firmy, wiec pod biustem to pewnie obwód do setki sie rozciaga, ale miska B przy tym obwodzie jest dobra i obawiam sie ze w 80D to mój biust zajmie w najlepszym przypadku połowe stanika,ale popróbuje, bo z obecnym stanikiem zwariuje niedługo.
          Tak myślalam,ze jesli wiekszość sieciówkowych staników jest mocno rozciagliwa to nie powinnam spróbować z 75d albo 70d lub 70dd?
          • 100krotna Re: flower.boom 85/90 100/104 20.02.13, 18:08
            Tak myślalam,ze jesli wiekszość sieciówkowych staników jest mocno rozciagliwa to nie powinnam spróbować z 75d albo 70d lub 70dd?

W kwestii rozciągliwości: to zależy od stanika. Ja sama ostatnio mierzyłam 75tkę H&M (75C) na wymiary pod biustem 68 ciasno i 73 cm luźno - i na drugą haftkę był na "ujdzie". Oczywiście bez tolerancji na większe rozciągnięcie obwodu w trakcie używania, ale przy mierzeniu sprawiał wrażenie stabilnego. Ty, ponieważ masz większy ode mnie biust, więc możesz potrzebować nieco większego zaniżenia, ale obwód 75 to już dla Ciebie prawdopodobnie maksymalne zaniżenie - stanik z obwodem 70 i przeliczoną miseczką będzie uszyty na zupełnie inna budowę ciała. Jeżeli jakiś stanik będzie na tyle luźny, że będzie Ci pasować w obwodzie 70 to nie warto go kupować, bo już na wejściu widać, że ma słabą jakość. Poza tym wiem, że kiedyś padały hasła, że dobry obwód to obwód najciaśniejszy w jakim damy się radę zapiąć - ale była to z naszej strony nadgorliwość, teraz wybieramy obwód po prostu pasujący na nasze wymiary - ma podtrzymywać i pozostawać nieruchomo i poziomo na ciele, ale też nie może się wbijać, boleć nas, zostawiać czerwonych, sinych czy krwistych śladów (lekkie ślady są w porządku, takie jak po innych częściach ubrania), utrudniać oddychania czy powodować bóli kręgosłupa (tak, możliwe, sama wypróbowałam) Zresztą, chyba większość lobbystek z dłuższym stażem przechodziła okres nadmiernego ściskania, nie powielaj naszych błędów - pisałam nawet o tym notkę na blogu. Wybacz, że się tak reklamuję, ale ten temat jest dla mnie ważny: Nowe zasady dobierania).

Co do wielkości miseczek: z twoich wymiarów przy obwodzie 80 wychodzi miseczka D lub DD, ale oczywiście centymetry to nie wszystko, bo budowę mamy różną, części dziewczyn "idą" one w biust, innym (np mnie) w plecy. W poprzednim moim poście zalinkowałam poradnik ze zdjęciami, jak poprawnie założyć stanik - przy mierzeniu, po upewnieniu się, że obwód jest odpowiedni (wygodny!) dobrze wygarnij piersi, potrząśnij miseczkami - wtedy dopiero możesz oceniać dopasowanie wielkości miseczki stanika. Ważne jest też, żebyś zwróciła uwagę na fiszbiny - żeby obejmowały całą twoją pierś - prawdopodobnie, te w rozmiarze 80B miały dla Ciebie zbyt wąskie fiszbiny i do takiej miseczki trudno było nawet wygarnąć całą pierś, bo nie obejmowały jej z boków. Podany przez Ciebie rozmiar 70D noszę ja, na wymiary 68/73, 88/90, czyli 10 cm pod biustem jak i w biuście mniej - nie sądzę, żeby udało Ci się zmieścić ;)
            Już prędzej 75DD lub 75E, ale to dla rozciągliwych staników, bo te 75 musi się już rozciągnąć o 15cm do twojego obwodu luźno, a jeszcze musisz mieć miejsce na swobodny, głęboki wdech - przy miseczce wzięłam pod uwagę twoją opinię, że potrzebujesz mniejszej, niż wynika z wymiarów.
            Pamiętaj, że w razie wątpliwości, zawsze możesz wysłać zdjęcia do naszej zamkniętej galerii, doświadczone forumki wyślą Ci rady i opinie mailem, ewentualnie założymy wątek na forum. Regulamin jest przypięty na pierwszej stronie, tuż pod opisem forum. Możesz też się zalogować na stronie balkonetka.pl i wysłać tam swoje zdjęcia lub przeglądnąć posty osób mających podobne do twoich wymiary.
            • flower.boom Re: flower.boom 85/90 100/104 20.02.13, 22:26
              Wielkie dzieki 100krotna :). Teraz sie zorientowałam,że to dzięki Twojemu blogowi (kawał dobrej roboty) jakiś czas temu w ogóle dowiedziałam sie,ze prawdopodobnie mam źle dobrany stanik, a Twoja metamorfoza dała mi nadzieje na posiadanie biustu :D. Pisałaś,ze mam wiekszy biust od Twojego,ale moim zdaniem proporcjonalnie do ciała jest on taki sam i też mój obwód głównie robią plecy. Teraz jak już troche poczytałam to moge sie załozyć ze miałam "dobrane za małe fishbiny". Jak tylko zakupie jakis lepiej dobrany stanik niż obecne to chetnie wrzuce w nim zdjecie do Waszej oceny.
              • 100krotna Re: flower.boom 85/90 100/104 21.02.13, 19:50
                Małe sprostowanie: To nie jest mój blog, właścicielką jest Ametyst89, długi czas bloga prowadziła Miss-Alchemist, a podziękowania za notki należą się (o ile nie mylę autorek poszczególnych tematów) Miss-Alchemist i Kis-moho. Ja mam tam tylko kilka tematów :)
                Wiem, że na początku ilość rzeczy do ogarnięcia przy zgłębianiu stanikowej wiedzy wydaje się przytłaczająca, dlatego właśnie część rzeczy próbowałyśmy podsumować, w końcu nie każdy musi mieć manię i obsesję ;)
          • delfinela Delfinela 87/90 106/110 09.04.13, 18:21
            • kis-moho Re: Delfinela 87/90 106/110 12.04.13, 08:42
              Tak na początek proponowałabym przymierzyć okolice 80E albo 80F, uważając na to, czy stanik nie jest za ciasny. Nie znam więcej szczegółów, i nie wiem, co teraz nosisz i jak to wygląda, więc trudno mi lepiej doradzić.
              Możesz też zajrzeć na nasze siostrzane forum, lobby biuściastych, tam dzieczyny mogą mieć większe doświadczenie z Twoimi okolicami rozmiarowymi.
    • casia21 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 20.02.13, 18:55
      Wymiary :
      w biuście normalnie - 82 cm
      w biuście w zwisie - 84 cm
      pod biustem luźno - 76 cm
      pod biustem ścisło - 75 cm

Noszę stanik 75A. Jest na mnie dobry, jedyny problem to wałeczki pod pachami, które okropnie wyglądają i nie mogę ich zgarnąć do miseczki bo aż do pach tak nie sięga.

Bardzo proszę o radę, chce żeby te wałeczki zniknęły. Już nie wiem jaki mam rozmiar stanika...
    • gwen_s gwen_s 21.02.13, 20:32
      w biuście normalnie - 94
      w biuście w zwisie - 95
      pod biustem luźno - 80
      pod biustem ścisło- 77
      Obecnie noszę (zaczęłam nie dawno) 70E, ale dopiero od paru dni (odkąd trafiłam na lobby ;)) zaczynam je zakładać poprawnie...
      • miss-alchemist Re: gwen_s 27.02.13, 16:02
        A jak układa się to 70E?

Z modeli o nieco ściślejszych obwodach proponowałabym na początek 75D (34D w brytyjskiej rozmiarówce). Natomiast z nieco bardziej rozciągliwych 70E (32DD w brytyjskiej), czyli tak jak nosisz ;)
        • gwen_s Re: gwen_s 27.02.13, 19:15
          esotiq i henderson układa się rewelacyjnie, czuję się jakbym miała nowe piersi :) pod bluzką efekt 2x większego biustu....
          natomiast z kingi przy paszce delikatnie odstaje, tzn nie widać tego pod bluzką.... z tym, ze tutaj wydaje mi się, ze powinnam mieć rozmiar mniejszy, nie wiem tylko czy miseczka nie byłaby za wąska, (fiszbina by nie była tak "daleko" jak powinna?)...
          75 w obwodzie zapinam na najciaśniejszą haftkę :( więc z obawy przed rozciągnięciem nie kupuję...
          Mój problem to szeroko rozstawione piersi, do tego same one są szerokie w swoim kształcie, no i po dwójce ssaków więc jak ja to mówię mam skarpetki z piaskiem, typ (gdzieś mi się rzuciło w oczy) kropelkowaty? czy coś takiego ;)
    • myszkak18 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 22.02.13, 12:38
      cierpie na brak biustu kupuje push-up y w zwyklych sklepach ale nawet tego dobrac odpowiednio nie potrafie

moje wymiary

w biuscie normalnie 82
      w zwisie 85
      luzno pod biustem 75
      po ściśnieciu 72

prosze o pomoc w doborze bo nawet nie moge znalesc tej tabeli zeby sama sobie dobrac
      i jakie firmy polecacie z wartymi kupienia stanikami???

pozdrawiam
      • miss-alchemist muszkak18 72/82 27.02.13, 16:04
        Ze ściśliwców próbowałabym na początek mierzyć 70A oraz 70B w kierunku tego drugiego. Pamiętaj o prawidłowym założeniu biustonosza, ponieważ może mieć ono kolosalne znaczenie w ocenie tego, jak leży biustonosz ;)

Z nieco bardziej rozciągliwych modeli możesz próbować 65C.
    • rodzynki90 rodzynki90 69/70/80/83 26.02.13, 22:02
      Witam, bardzo bym prosiła o pomoc przy doborze biustonosza :) moje wymiary:

w biuście normalnie - 80-81
      w biuście w zwisie - 83
      pod biustem luźno - 70
      pod biustem ścisło- 69

Do tej pory nosiłam 70A lub nawet 75A (wiem, tragedia ;p ...) i lekkie push-upy. Jeszcze nie miałam biustonosza, który byłby chociaż w połowie dobrze dopasowany, bo zazwyczaj pod pachami mam malutką bułę, a w miseczkach piersi żyją własnym życiem, miseczki odstają baaardzo i niejednokrotnie jak mam bluzkę z dużym dekoltem to można zobaczyć sutki w miseczkach... Wygarnianie nie pomaga, a do tego stanik przemieszcza się jak mu się żywnie podoba, fiszbiny podjeżdżają do góry, obwód na pewno jest za duży... Nie byłam nigdy w ciąży i raczej nie mam asymetrii.

Z góry dziękuję za pomoc :)
      • rodzynki90 Re: rodzynki90 69/70/80/83 26.02.13, 22:06
        w/w wymiary mierzone nago.
      • miss-alchemist Re: rodzynki90 69/70/80/83 27.02.13, 16:07
        70A mogłoby pasować, ale tylko w ściśliwcach, jak np. staniki Ewy Michalak albo nowe modele Onlyher. Ponieważ masz bardzo malutką różnicę pomiędzy pomiarem pod biustem ścisło a luźno, podejrzewam, że masz w obwodzie mniej centymetrów niz 69 ;) Dlatego też z większości modeli proponuję mierzyć 65B oraz 65C w kierunku tego drugiego.

A objawy, które opisujesz, w większości przypadków świadczą o zdecydowanie za luźnym obwodzie ;)
        • rodzynki90 Re: rodzynki90 69/70/80/83 27.02.13, 21:25
          dziękuję za odpowiedź :)

szkoda tylko że na stronach, które przeglądam są może po 2, 3 biustonosze w rozmiarach 65c, 65b...
          • kis-moho Re: rodzynki90 69/70/80/83 27.02.13, 21:35
            Niestety to bywają rozmiary w wielu firmach deficytowe, delikatnie mówiąc :o(
            Zajrzyj do sklepów Ewy Michalak i OnlyHer, tam jest więcej mniejszych miseczek w mniejszych obwodach. I jak zwykle zapraszam do dzielenia się informacjami i zadawania pytań na forum, może ktoś gdzieś coś ciekawego widział :o)
            • rodzynki90 Re: rodzynki90 69/70/80/83 27.02.13, 22:14
              dziękuję :) właśnie przeglądam i podobają mi się :D zaraz się włączę do wątku o nich :)
    • gedanensiss Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 03.03.13, 21:09
      Cześć :)
      Proszę o pomoc w doborze stanika, jak większość z nas :)
      Moje wymiary:
      Biust na stojąco: 89
      Biust w pochyleniu: 93
      Obwód pod biustem luźno: 74
      Pod biustem ciasno: 72

Noszę zwykle 75 B, czasami C ale po jakimś czasie robią mi się zbyt luźne, a piersi zaczynają żyć własnym życiem. W miejsce tego rozciągniętego dokupuję zwykle nowy biustonosz, w tym samym rozmiarze, a błędne koło toczy się dalej. Powoduje to, że mam mnóstwo staników, ale żadnego, który dobrze pasuje.
      Jak myślicie, jaki rozmiar byłby dla mnie dobry?
      • kis-moho Re: Gedanensiss 05.03.13, 19:25
        75 będzie raczej na pewno za luźne (i za małe), spróbuj na początek 70D albo 70DD, a z luźniejszych obwodów 65DD albo 65E. Podaję kilka rozmiarów, bo to niestety trochę zależy od firmy, od kroju, od materiału itp. - ale mniej więcej w te rejony możesz celować.
        • gedanensiss Re: Gedanensiss 05.03.13, 20:37
          Dziękuję za odpowiedź :)
          Fajnie wiedzieć, jaki się powinno nosić rozmiar.
          Od teraz chyba będę uświadomioną małobiuściastą :)
          Pozdrawiam.
          • kis-moho Re: Gedanensiss 05.03.13, 20:48
            > Dziękuję za odpowiedź :)
            > Fajnie wiedzieć, jaki się powinno nosić rozmiar.
            > Od teraz chyba będę uświadomioną małobiuściastą :)

To powodzenia w zakupach :o) Tylko ostrzegam, to prosta droga do Stanikomaniactwa ;o)
    • henryann Henryann 04.03.13, 09:57
      Moje wymiary:
      - ciasno pod biustem: 74,
      - luźno po biustem: 76
      - w pozycji wyprostowanej w biuście: 80
      - w pozycji zwisającej w biuście 81

Do tej pory nosiłam push up bo moje maleństwa są w miekkim staniku niewidoczne (nawet nie mam miękkiegowięc sie w takowym nie zmierzyłam).
      I nadal chce nosić push upy, zwykle kupowałam rozmiary 75 a, czasami b gdyż zdarzało sie, że w a mój biust był mikroskopijny. Więc nie wiem, czy przez gabkę rozmiar miski musi być większy czy nie :P
      Chce zaopiekować się moimi maleństwami:) Proszę o rady dot. rozmiaru.
      I obwód 70 jest dla mnie naprawdę masakrycznie ciasny, nie zdołałam wytrzymac w takim całego dnia nawet.
      • kis-moho Re: Henryann 05.03.13, 19:28
        A to 75A nie było za luźne pod biustem? Nie podjeżdżało przy podnoszeniu rąk? I jakiej firmy była ta 70, w której było Ci za ciasno? Ja bym proponowała popróbować jednak w zależności od materiału czy firmy z 70AA albo 70A.
        • henryann Re: Henryann 07.03.13, 09:28
          dziękuję.
          W zasadzie tak, podjeżdżało. Szczerze mówiąc, nigdy jeszcze nie miałam dobrego stanika... Nie pamiętam, jakiej był firmy, ale na pewno tandetnej:P
          A mogłabys mi podac nazwy/firmy staników 70a?
          • kis-moho Re: Henryann 07.03.13, 10:05
            Jak podjeżdżało, to warto spróbować węższego obwodu. W 70A fajne modele robi np. OnlyHer (ta firma specjalizuje się w mniejszych biustach). Skąd jesteś? Na stanikowej mapie (stanikowamapa.prv.pl) możesz poszukać sklepów z szerszą rozmiarówką, wiele ma ich staniki do dostania. W Krakowie, Zabrzu, Przemyślu, Wrocławiu i Poznaniu OnlyHer ma swoje sklepy.
            Fajne staniki ma też Ewa Michalak. Tutaj warto zajrzeć na jej stronę internetową, bo jej staniki mają nieco inną rozmiarówkę, i niekoniecznie będziesz tam potrzebowała 70A - na stronie jest bardzo dobry kalkulator. Te staniki najłatwiej chyba kupić przez internet, ale popytaj też w sklepach. Ogólnie radziłabym popatrzeć, czy nie masz w swojej okolicy dobrze zaopatrzonego sklepu (to znajdziesz na stanikowej mapie) i tam zaczęła poszukiwania, fajnych firm jest więcej niż te przeze mnie wymienione.
    • willow097 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 04.03.13, 18:32
      w biuscie normalnie - 82
      w biuscie w zwisie - 84
      pod biustem luzno - 70
      pod biustem scislo - 66
      • kis-moho Re: Willow097 05.03.13, 19:29
        Spróbuj na początek z 65C albo D!
    • kis-moho Virwen 05.03.13, 19:31
      Witam,
      Po zmierzeniu się wyszło mi 71 pod biustem i 88 w biuście. Do tej pory nosiłam zwykle 75C (o mniejszym obwodzie w tanich sklepach nie da się dostać), a jak się rozciągnął, to po prostu go zwężałam:). Przypadkiem trafiłam na filmik brafitterki i zaciekawił mnie temat. Chciałabym sobie kupić choć jeden porządny biustonosz i wypróbować, czy rzeczywiście jest taka różnica:)
      Virwen
      • kis-moho Re: Virwen 05.03.13, 19:32
        Jak dobrze zauważyłaś, 75 będzie sporo za luźne. Zaczęłabym od 70C albo D, ale może też być za luźne. Jeżeli jest - tedy zaniżasz obwód o jedno oczko i zwiększasz miseczkę o jedno oczko :o) Czyli mierzysz 65D i 65DD.
    • kis-moho Angel2013 05.03.13, 19:34
      Witam serdecznie !
      Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu mojego rozmiaru !
      - pod biustem ściśle, na wydechu czyli bez powietrza (i bez stanika) = 71 cm
      - pod biustem luźno, na wydechu (i bez stanika) = 74 cm
      - w biuście w najszerszym miejscu w pozycji wyprostowanej normalnie oddychając,
      > leciutko naprężając taśmę/delikatnie, bez ściskania,, w swoim najwygodniejszym
      > miękkim (!) staniku i bez niego, uwzględniamy większy wynik = 80 cm - bez stanika 86 cm ze stanikiem
      - w biuście mierzymy się w swoim najwygodniejszym, miękkim (!) staniku, pochyla
      > jąc się tak mocno, by biust "zwisał" swobodnie, leciuteńko naprężając taśmę, = 88 cm

Bardzo proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniego rozmiaru
      Jako młoda dziewczyna nosiłam rozmiar 75 b a czasami 80 b i wszystko było ok
      Urodziłam 8 lat temu dwoje dzieci i od tego czasu mam wieczne problemy z dopasowaniem biustonosza do tej pory nosiłam 80 c ale był za luźny pod biustem i miał za małą miseczkę prawą - jakby ta pierś była większa bo fiszbina po prostu się wrzyna - brzeg miseczki wbija się w pierś
      Zakupiłam stanik 75 d i od dzisiaj go noszę ale mam tak obolały biust że nie umiem ocenić czy jest poprawa czy nie
      Proszę o podanie Państwa zdaniem rozmiaru jaki byłby odpowiedni dla moich wymiarów
      Pozdrawiam ...
      • kis-moho Re: Angel2013 05.03.13, 19:36
        Ja bym spróbowała ze zdecydowanie węższym obwodem - albo 70C, albo nawet 65D, jeżeli nie będzie dla Ciebie za ciasny (pamiętaj, przede wszystkim musi być wygodnie :o)).
    • ewa17-12 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 09.03.13, 14:42
      w biuście normalnie - 90
      w biuście w zwisie - 95
      pod biustem luźno - 76
      pod biustem ścisło- 74

noszę aktualnie 70C
      • sbarazzina ewa17-12, 74/95 11.03.13, 22:22
        ewa17-12 napisał(a):

> w biuście normalnie - 90
        > w biuście w zwisie - 95
        > pod biustem luźno - 76
        > pod biustem ścisło- 74
        >
        > noszę aktualnie 70C

A jak się czujesz w tym rozmiarze? Obwód jest dobry?

Bo miska pewnie jest za mała tak o 1-2 rozmiary. Przy następnych zakupach przymierz rozmiar 70D i 70E (rozmiarówka europejska) lub 70D i 70DD (rozmiarówka brytyjska).

Pamiętaj o tym, żeby prawidłowo założyć stanik, tylko wtedy będziesz mogła ocenic czy stanik jest dobrze dobrany (fiszbiny i miski obejmują całą pierś, fiszbiny nie są za wąskie etc).

Tutaj instrukcja w obrazkach:
        smallcup.blox.pl/2012/03/Zakladamy-biustonosz-cz-II-Przewodnik-obrazkowy.html
        ---
        Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary:
        tnij.org/staniki01
    • blond-yna20 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 10.03.13, 01:15
      Witam, podaję wymiary:
      w biuście normalnie - 82
      w biuście w zwisie - 83
      pod biustem luźno - 70
      pod biustem ścisło- 68

aktualnie noszę 70B, ale mam wrażenie że mój biust jest ściśnięty no i nie wygodnie mi, muszę poprawiać miseczkę, kiedy ściągam stanik to ogromna ulga. Wcześniej nosiłam 75B albo C( nie pamiętam) ale schudłam i niestety nie pasuje, ale gdyby tak pod było 65 a nie 75 to miseczka byłaby odpowiednia bo teraz ucieka mi ta pierś;) Co mam zatem kupować:( Bo gdy będę przed okresem to mi wyskoczą ze stanika górą, bo i teraz taki niewielki efekt jest.
      Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź;)
      • sbarazzina blond-yna20, 68/83 11.03.13, 22:30
        blond-yna20 napisał(a):

> Witam, podaję wymiary:
        > w biuście normalnie - 82
        > w biuście w zwisie - 83
        > pod biustem luźno - 70
        > pod biustem ścisło- 68
        >
        > aktualnie noszę 70B, ale mam wrażenie że mój biust jest ściśnięty no i nie wygo
        > dnie mi, muszę poprawiać miseczkę, kiedy ściągam stanik to ogromna ulga. Wcześn
        > iej nosiłam 75B albo C( nie pamiętam) ale schudłam i niestety nie pasuje, ale g
        > dyby tak pod było 65 a nie 75 to miseczka byłaby odpowiednia bo teraz ucieka mi
        > ta pierś;) Co mam zatem kupować:( Bo gdy będę przed okresem to mi wyskoczą ze
        > stanika górą, bo i teraz taki niewielki efekt jest.
        > Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź;)

Jeśli piersi wyskakuja Ci górą ze stanika, to z całą pewnością ten stanik jest na Ciebie za mały :) Pewnie ma za małą miseczkę, a obwód jest za szeroki.

A którędy uciekają Ci te piersi? Uciekanie piersi bokiem (pod pachą) Świadczy zazwyczaj o tym, że obwód jest za szeroki i/lub fiszbina jest za wąska.

Z wymiarów ypadasz trochę pomiędzy rozmiarami. Przymierz następnym razem rozmiar 65C lub 65D. A z bardziej ścisłych staników rozmiar 70C. Jeśli te rozmiary nie będą dobrze leżeć, piersi nadal będą uciekać, albo obwód będzie jeździł po plecach przy podnoszeniu rąk, szukaj do skutku, kombinuj z innymi rozmiarami, krojami. W końcu któryś będzie pasował :)

Zobacz instrukcje nakładania stanika:
        Stanik trzeba najpierw porządnie ułożyć na ciele, żeby ocenić czy rozmiar jest dobry.

---
        tnij.org/staniki01
        • blond-yna20 Re: blond-yna20, 68/83 13.03.13, 12:11
          Miałam na myśli spacerowanie biustu wszędzie przy obwodzie 75, bo był za luźny.
          Kupiłam 70C, bo nigdzie nie mogę znaleźć 65 C czy D, więc nie mam możliwości przymierzenia jak na mnie leży. 70C, miseczka w porządku, zupełnie inaczej się czuję, komfortowo bo nic mi nie uciska tylko biust swobodnie się mieści no i bokiem też nic nie wychodzi;) efekt jest super;) a ile dodaje pewności.
    • ivetka123 ivetka123 86/89/ 75/69 11.03.13, 18:04
      Cześć :)

w biuście normalnie: 86 cm
      w biuście w zwisie: 89 cm
      pod biustem luźno: 75 cm
      pod biustem ściśle: 69 cm

takie mam wymiary :( dla mnie to od lat naprawdę MEGA kompleks :(

Obecnie noszę rozmiar 70B ... stanik jest niewygodny,uwiera mnie pod cyckami :/ jeśli nie muszę nie noszę staników! Po zdjęciu czuję mega ulgę.
      Przeszkadza mi jedna rzecz-bułeczka tworząca się przy paszce(tam gdzie ramiączka przechodzi w miseczkę)-niewygodne i nieestetyczne...

z tabelki wynika,że powinnam nosić 65DD ? Doświadczone forumowiczki - pomocy !
      • sbarazzina Re: ivetka123 86/89/ 75/69 11.03.13, 22:36
        ivetka123 napisał(a):

> Cześć :)
        >
        > w biuście normalnie: 86 cm
        > w biuście w zwisie: 89 cm
        > pod biustem luźno: 75 cm
        > pod biustem ściśle: 69 cm
        >
        > takie mam wymiary :( dla mnie to od lat naprawdę MEGA kompleks :(
        >
        > Obecnie noszę rozmiar 70B ... stanik jest niewygodny,uwiera mnie pod cyckami :/
        > jeśli nie muszę nie noszę staników! Po zdjęciu czuję mega ulgę.
        > Przeszkadza mi jedna rzecz-bułeczka tworząca się przy paszce(tam gdzie ramiączk
        > a przechodzi w miseczkę)-niewygodne i nieestetyczne...
        >
        > z tabelki wynika,że powinnam nosić 65DD ? Doświadczone forumowiczki - pomocy !

Wymiary masz całkiem normalne :) A biust wcale nie taki mały ;)

Wcale się nie dziwię, że w tym 70B jest Ci niewygodnie ;) Ma za małą miseczkę. Takie małe bułki przy paszce mogą świadczyć właśnie o tym, że piersi nie mieszczą się w miseczce i uciekają bokiem.

Spróbuj przymierzyć rozmiar 70C i 70D, myślę że ten drugi ma większe szanse leżeć. Ale z samych wymiarów ciężko jest coś ustalić, dobór rozmiaru zależy nie tylko od wymiarów ale i od kształtu i kondycji biustu.

W staniku ma być nam wygodnie! Szukaj, przymierzaj, próbuj z różnymi krojami. Nie bój sie eksperymentować! :) Powodzenia:)

---
        tnij.org/staniki01
        • ivetka123 Re: ivetka123 86/89/ 75/69 12.03.13, 16:59
          sbarazzina , nie nie-z pewnością to nie sa normalne wymiary ;) cycki maluuusie a po porodzie dodatkowo straciły lekko na jędrności :/ dzięki za poradę :* muszę poszukać (bo nie wiem)gdzie i czy w ogóle można tu na jakimś forum sobie pogadać z innymi małobiuściastymi ? :)
          • 100krotna Re: ivetka123 86/89/ 75/69 12.03.13, 21:10
            Ivetka123 napisała: "nie nie-z pewnością to nie sa normalne wymiary"

Mam wymiary różniące się od twoich w granicach jednego centymetra. Mogę Cię zapewnić, że to są całkowicie normalne wymiary. W każdym razie, nie czuję się w żaden sposób nienormalna. Nasze biusty nie należą nawet do najmniejszych - ja samą siebie kwalifikuję gdzieś na okolice "mniejszy średni".
            Miałam też kiedyś o 6 cm w biuście mniej (przy podobnym obwodzie pod biustem) i wtedy miałam biust mały, ale też całkiem normalny. Więcej akceptacji dla samej siebie i mniej krytycyzmu - po dobraniu odpowiedniego stanika być może uda Ci się spojrzeć na siebie łaskawszym okiem. Jeszcze jedno: różnorodność jest fajna, dobrze się zaakceptować dokładnie taką, jaką się jest :)
          • sbarazzina Re: ivetka123 86/89/ 75/69 12.03.13, 21:17
            ivetka123 napisał(a):

> sbarazzina , nie nie-z pewnością to nie sa normalne wymiary ;) cycki maluuusie
            > a po porodzie dodatkowo straciły lekko na jędrności :/ dzięki za poradę :* musz
            > ę poszukać (bo nie wiem)gdzie i czy w ogóle można tu na jakimś forum sobie poga
            > dać z innymi małobiuściastymi ? :)

100krotna Ci już odpowiedziała, ale ja powtórzę: masz zupełnie normalne wymiary :) Naprawdę.

A pogadać można właśnie tutaj, przecież to jest forum i do tego służy :)
            Załóż nowy wątek (trzeba kliknąć: rozpocznij nowy wątek) i napisz co Cię boli, jakie masz problemy, zreszta pisz co chcesz:) Na pewno znajdą się chętne do rozmowy.

Akurat wątek rozmiarowy jest kiepskim miejscem do tego celu, bo zazwyczaj jest strasznie długi, no wpisują się tu dziewczyny z prośbą o pomoc.

---
            tnij.org/staniki01
    • wolna-w-niewoli Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 13.03.13, 16:38
      Witam.

w biuście normalnie -85
      w biuście w zwisie - 90,5
      pod biustem luźno - 75,5
      pod biustem ścisło - 74

Staniki noszę 75b (czytałam coś o tym, że na nie się Yeti mówi ;) )
      W 90% są to push-up, bo inaczej czuję się płaska :/
      Czasami trafią się takie, że po jakimś czasie czuję jakby miseczka nie wypełniała do końca i z boku mam wrażenie, że drut kończy mi się na połowie piersi.
      W większych rozmiarach, znowu czuję, że są za duże, ale już nie pamiętam jakie mierzyłam. Wpadłam w schemat - "poproszę 75b" - mierzę, jest okej, biorę i wchodzę.

Proszę serdecznie Was o pomoc :) Także w rozmiarówce polskiej.

Pozdrawiam!
      • wolna-w-niewoli Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 13.03.13, 16:42
        biust norma - 87,5
        źle mi się wpisało, a nie wiem jak edytować :/
        • amacanem Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 14.03.13, 17:39
          I ja prosze o pomoc. Moje wyiary ti po biustem na wdechu 75. Luzno 78cm. W biuscie pozycja wyprostowana to 89. Potawa pochylona to 90. Nie mierzylam w miekkim staniku bowiem nie posiadam dobrego:(. Obecnie najlepiej pasuje 75 A ale bywa dobre tez 70 B. Duzym problemem sa dla mnie fiszbiny wbojajace sie w zebra:( Prosze poradzcie jakie biustonosze powinnam nosic. Dziekuje
      • 100krotna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 19.03.13, 20:18
        Spróbowałabym na twoim miejscu rozmiaru 70C,(32C) i może ewentualnie 70D(32D) ale zwracając uwagę, żeby fiszbiny obejmowały całe piersi, zwłaszcza od strony pachy. 70C będzie mieć miseczkę podobnej wielkości jak 75B ale przez ciaśniejszy obwód nie pozwoli uciekać piersiom na boki. Zresztą 75B to nie jest takie Yeti, jak nam się kiedyś wydawało - obecnie głównie przez to, że część producentów zaczęła wprowadzać ściślejsze obwody, których nie trzeba tak bardzo zaniżać. Być może ze ścisłych, dużomiskowych staników także 75B będzie na Ciebie dobre, ale zawsze przy przymierzaniu pamiętaj o prawidłowym założeniu stanika. I jeżeli stanik "bułkuje" nie wahaj się prosić o większą miseczkę. Rozmiarówka polska w tych okolicach rozmiarowych jest podobna do brytyjskiej, próbuj tych samych rozmiarów. Powodzenia :)
        • 100krotna Powyżej odpowiedź dla wolna-w-niewoli. n/t 19.03.13, 20:20

• 100krotna Odpowiedź dla: amacanem 75/78, 89/90 19.03.13, 20:26
      Według tabelek powinien pasować Ci rozmiar 75B i ewentualnie z bardziej rozciągliwych staników 70C. Oczywiście czasami tabelki to jedno, a pasujący nam rozmiar - drugie. Pamiętaj przy mierzeniu stanika o poprawnym założeniu, wygarnięciu biustu do miseczek.
      Co do uwierania fiszbin - mogą uwierać przez: za ciasny stanik, zbyt dużą miseczkę, twarde fiszbiny, źle dopasowany łuk fiszbiny, wystające w danym miejscu żebro - trudno niestety po krótkim opisie stwierdzić, co jest przyczyną u Ciebie. Mogę doradzić jedynie mierzenie, mierzenie i jeszcze raz mierzenie, aż znajdziesz ideał.
      • amacanem Re: Odpowiedź dla: amacanem 75/78, 89/90 19.03.13, 20:44
        dziekuje:) bede przymierzala i zobaczymy co w koncu przypasuje:)
    • motee7 Re: motee7, 77/81/74/72 19.03.13, 20:57
      Moje wymiary to:
      w biuście normalnie - 77
      w biuście w zwisie - 81
      pod biustem luźno - 74
      pod biustem ścisło- 72
      Czyli ogólnie katastrofa. Mierzyłam się bez miękkiego stanika gdyż takiego nie posiadam. Wszystkie są utwardzane i z push upem. I wszystkie są źle dopasowane. W moim arsenale znajduje się rozmiar 34/75B, mam w nim niewielkie luzy w miseczkach, jednak ciągle podchodzi mi do góry, ma też dość duży push up i nie czuję się w nim przez to komfortowo i naturalnie. Inny z moich staników to 32/70, w nim również mam spore luzy w miseczkach, zwłaszcza prawej, poza tym wydaje mi się, że miseczki są za bardzo ułożone do środka, przez co boczne druciki wpijają mi się z boku. Mam jeszcze jeden stanik, niestety na nim sprały się już napisy i udało mi się odczytać tylko liczbę 24. Jest one dla mnie najwygodniejszy, ale tak samo jak w poprzednich mam luzy w miseczkach i problem z podjeżdżaniem do góry. Każdy ze staników co chwilę poprawiam, bo gdybym tego nie robiła pod koniec dnia szukałabym stanika na szyi :) Proszę o pomoc i podanie ewentualnych rozmiarów, jeśli takowe istnieją, w rozmiarówce kontynentalnej i brytyjskiej.
      • ronfleuse Re: motee7, 77/81/74/72 20.03.13, 19:33
        jeśli druciki Ci się wpijają, to raczej miska jest za mała po prostu. a nawet nie raczej, tylko zdecydowanie:)
        Obwód 75 jest dla Ciebie za luźny - powinnaś nosić ang. 32 czyli polskie 70, ewentualnie 65 (ang 30) jeśli stanik mocno się rozciąga. Nie podałaś rozmiaru miski przy Twoim staniku o obwodzie 70. No ale pewnie 70C byłoby na Ciebie ok. Fajnie, możesz w sieciówkach kupować:) obwód 70 zawsze jest.

Pamiętaj, że jak już pierś zmieści Ci się do miski, czyli nie wyłazi z boku, to należy dopasować ramiączka - często bywa tak, że zakłada się stanik i wydaje się o 2 rozmiary za duży a po skróceniu ramiączek okazuje się że jest w sam raz - naprawdę często!

powodzenia:)
      • sbarazzina Re: motee7, 77/81/74/72 20.03.13, 19:50
        Ja bym sugerowała zmierzenie rozmiaru 70A i 70B (rozmiarówka kontynetalna)/ 32A i 32B (rozmiarówka brytyjska).

Wbijające się fiszbiny nie muszą oznaczać za małej miski, moga to byc po prostu za wąskie fiszbiny. Koniecznie zwróć uwagę przy mierzeniu stanika czy fiszbina odbija się na piersi (tak nie powinno być) czy już za piersią (prawidłowo).

Ale podjeżdżający obwód jest po prostu za luźny.

Pamiętaj, żeby mierząc stanik zakładać go tak jak jest pokazane tutaj:
        ---
        tnij.org/staniki01
    • ysia89 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 28.03.13, 14:58
      Witam
      moje wymiary:

w biuście normalnie - 90
      w biuście w zwisie - 91
      pod biustem luźno - 81
      pod biustem ścisło- 78

Próbowałam różnych rozmiarów biustonoszy, mam np 80B, w którym obwód wydawał się idealny ale szybko zrobił się za luźny a miseczka odstaje i jest pusta w górnej części. W 75A obwód jest w sumie ok ale miseczka też odstaje. Mam też 70B, w nim miseczka wydaje się być najlepiej dobrana ale obwód jest za ciasny zdecydowanie.
      Proszę o pomoc, czego dalej szukać:)
      • miss-alchemist ysia89 78/90 30.03.13, 13:15
        Wg mnie 75A jest na Ciebie za małe ;) Odstawanie może mieć różne przyczyny, nie musi oznaczać miski zbyt dużej. Być może 75A które mierzysz, ma miseczkę odpowiedniej pojemności, ale ma zbyt wąskie fiszbiny i pierś jest z boku, a nie w miseczce.

Wg mnie z modeli o wyjątkowo ścisłych obwodach powinnaś mierzyć 80A, natomiast z większości powinien pasować Ci rozmiar 75B (od tego bym zaczęła).

Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu biustonosza:
        na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html
        Dopiero po prawidłowym założeniu możesz ocenić, czy obwód i miseczka są dobre ;) Tutaj kilka porad jak oceniać obwód i miseczkę:
        na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2010/02/odrobine-merytoryki.html
        na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2011/03/cyklu-edukacyjnego-czesc-ostatnia.html
    • katharsisss 91/95, 83/81 28.03.13, 21:29
      Biust mam bardzo mały, staniki nosiłam zawsze 80A lub 75A. Niedawno kupiłam w Esotiqu stanik 75B i pasuje, choć mam wrażenie, że idealnie nie jest. Staniki kupuję usztywniane z push upem.
      • miss-alchemist Re: 91/95, 83/81 30.03.13, 13:17
        80A jest nienajgorszym strzałem, ale z niektórych modeli może być zbyt małe. Próbuj też mierzyć 80B. Z nieco bardziej rozciągliwych modeli mierz także 75B oraz 75C.

Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu biustonosza:
        na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html
        Dopiero wtedy, kiedy prawidłowo założymy biustonosz, możemy ocenić, czy rozmiar jest właściwy.
        • katharsisss Re: 91/95, 83/81 02.04.13, 20:14
          Dziękuję za odpowiedź. Koniec końców najlepiej leżało ...70C:P
    • mlecznazorzechami77 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 29.03.13, 22:35
      Witam, bardzo proszę o pomoc w dobraniu prawidłowego rozmiaru. To moje wymiary:
      pod biustem ciasno - 63 cm
      pod biustem luźno - 67 cm
      w biuście normalnie - 77 cm
      w biuście w zwisie - 81 cm
      Rozmiar 70A jest na mnie za luźny w obwodzie. 65A/B pasują lepiej, ale często nie są dostępne w sklepach.
      • miss-alchemist mlecznazorzechami77, 63/77 30.03.13, 13:21
        Oj, 70A żadną siłą nie będzie leżeć dobrze :( Na Twoim miejscu próbowałabym mierzyć 60C, a z modeli o obwodach ścisłych 65B. 65A raczej będzie za małe w miseczkach. Sądząc po dużej różnicy pomiędzy obwodem w biuście "normalnie" i "w zwisie" w niektórych modelach możesz potrzebować nawet 65C / 60D.

W sklepach oznaczonych na Stanikowej Mapie Świata powinny znaleźć się biustonosze w Twoim rozmiarze.

Mierząc, pamiętaj o prawidłowym założeniu biustonosza:
    • emma936 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 02.04.13, 12:43
      w biuście normalnie - 82
      w biuście w zwisie - 85
      pod biustem luźno - 78
      pod biustem ścisło- 75

Mam 21 lat. Aktualnie noszę staniki w rozmiarze 70a, kupowanie w młodzieżowych sklepach, więc wydaje mi się, że w "normalnych" sklepach rozmiar powinien być jeszcze mniejszy, bo przymierzane tam staniki są za duże( odstaje miseczka), w tych też czasem odstaje, muszę mocno zaciskać ramiączka, przez co przy podnoszeniu ręki stanik unosi się i ciągle muszę go poprawiać, obwód wydaje mi się być okej. Pozdrawiam:)
      • kis-moho Re: emma936 07.04.13, 12:25
        A nie ciasne to 70A? Chociaż po tym, że podjeżdża przy podnoszeniu ręki wydaje mi się, że nie. Z obwodu 70 po samych wymiarach radziłabym raczej 70B. Hmmm.... Zróbmy tak. Załóż stanik według tej instrukcji: na-ostatnia-haftke.blogspot.co.at/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html i sprawdź, jak leży miseczka, i daj znać. Jeżeli wszystko będzie idealnie przylegać, to super. Jeżeli jednak biust gdzieś się będzie wyrywać na wolność, pomyślimy nad innym rozmiarem.
    • dol-ger dol-ger 85/86,5 75/71 05.04.13, 22:58
      Mierzyłam się w takim jakby topiku bezszwowym, bo nie mam miękkiego stanika niestety. Piersi mam zwiotczałe, po karmieniu 2 dzieci i pewnie również prze nieodpowiednie staniki. Co możecie mi doradzić i od czego mam zacząć?
      Moje typy zweryfikujcie proszę.
      Panache Cleo Lucy 65DD
      Cleo Lizzie 65 D
      Tango II 65D
      Sienna 65D chyba wypada mała?

Freya Carolyn 30D 65D
      Madison 65D
      Arabella 65D

Jaki krój lepszy?
      Może coś z Mileny a może jeszcze coś innego?

Obecnie kupuję 70C push upy Kinga, bo w moim miasteczku nic innego nie znajdę.
      Chętnie na początek kupię coś używanego w dobrym stanie, zanim znajdę to co mi odpowiada :)
      Proszę o pomoc
      • kis-moho Re: dol-ger 85/86,5 75/71 07.04.13, 12:29
        Obwód 65 może być dla Ciebie w wielu modelach ciasny, raczej celowałabym w 70B albo C, ale to już po samych wymiarach trudno mi ocenić. Najlepiej by było po prostu przymierzyć i zobaczyć, jak u Ciebie te obwody się sprawdzają.
        A może załóż na forum nowy wątek i popytaj dziewczyny, które z tych modeli są raczej śliśliwe (i powinnaś brać 70), a które raczej luźne (i wtedy faktycznie 65)? Ja się akurat na tych modelach nie znam, a do tego wątku nie wszystkie forumki zaglądają.
    • rockers92 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 06.04.13, 02:13
      w biuście normalnie - 97
      w biuście w zwisie - 101
      pod biustem luźno - 86
      pod biustem ścisło- 84

na chwile obecna noszę rozmiar 80B, który jest TRAGICZNY, stanik jeździ od pach do pępka przy każdym ruchu ;(
      Zakładam, że to wina obwodu, ale gdy przymierzam ciaśniejsze obwody, nad i pod stanikiem na plecach mam okropne wałeczki, nawet po zebraniu piersi do miseczki (nie wspominając o bułeczkach pod pachami). Staników o większych miseczkach, nigdy nie jestem w stanie wypełnić (zawsze miseczka odstaje w którymś miejscu). I musze się niestety przyznać, że ograniczyłam sie do push-up'ów, gdyż na prawdę w miękkich stanikach wyglądam jakbym nie miała w ogóle piersi (mimo, że jestem dość korpulentna). Regularnie mierzę jakieś staniki, ale nawet just w push-up'ach o mniejszych obwodach piersi wylewają się górą, a w miękkich leżą smętnie gdzieś w czeluściach miseczki.
      Dodam, że moje piersi są dość "rozlane" ładnego kształtu nabierają tylko gdy jest zimno ;)

Drogie dziewczyny liczę na waszą pomoc, pomżcie mi poczuć sie seksownie!! ;)
      • kis-moho Re: rockers92 07.04.13, 12:34
        No, faktycznie to chyba nie jest najlepszy rozmiar :o)
        A te 80 - pomijam na razie wałeczki - dobrze się trzymają? Nie podjeżdżają? Jeżeli nie, to bym została przy tym rozmiarze obwodu, natomiast zdecydowanie zwiększyła miseczkę. Spróbuj na poczatek 80D - nie musi być miękka, ale mierz na razie bez wkładek push-up, bo z nimi jest trudno ocenić dopasowanie. Wygarnij biust wg. instrukcji tutaj:
        na-ostatnia-haftke.blogspot.co.at/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html
        i daj znać, jak leży :o)
        Piszesz, że w większych miseczkach stanik odstaje - to niekoniecznie musi oznaczać, że miseczka jest za duża, może mieć nieodpowiedni dla Ciebie kształt albo np. złą szerokość fiszbin. Sprawdź, czy fiszbina dokładnie okala Twój biust, nie leży na nim ani się w niego nie wbija?
    • mala2003 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 07.04.13, 11:43
      w biuście normalnie - 86
      w biuście w zwisie - 91
      pod biustem luźno - 76
      pod biustem ścisło- 73

Noszę 75A - niby jest dobry, ale nie widać w nim biustu, 75 b - piersi nie wypełniają miseczki nawet w połowie.
      Jestem po dwóch 1,5-rocznych karmieniach piersią (od ostatniego minęło już 10 lat). Piersi w ogóle nie są jędrne - raczej wyglądają fatalnie, na miejscu brodawek czasami nawet wklęśnięte. Prawa pierś jest troszkę mniejsza od lewej. Niestety, zniszczyłam je chyba źle dobranymi, wiecznie podciągniętymi na piersi stanikami.

Proszę o radę!
      • kis-moho Re: mala2003 07.04.13, 12:37
        A 75 nie jest za luźne? Nie podjeżdża przy podnoszeniu rąk?
        Ja bym spróbowała na początek 70D (tak, D :o)). Załóż stanik zgodnie z instrukcją:
        na-ostatnia-haftke.blogspot.co.at/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html
        i zobacz, czy faktycznie będzie pasować. Jeżeli masz taką możliwość, sprróbuj różnych krojów (mniej lub bardziej zabudowanych), bo biust pokarmieniowy jest biustem wymagającym, i niekoniecznie z każdym stanikiem musi się polubić. Powodzenia :o)
        • mala2003 Re: mala2003 09.04.13, 19:03
          To wprost nie do wyobrażenia. Ale spróbować zawsze można. :-) Dziękuję za radę.
    • farmakarlina Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 10.04.13, 19:15
      Witam :)

Moje wymiary to:

pod biustem scislo 71
      pod biustem luzno 74
      biust normalnie 85
      biust w zwisie 87

wymiary mierzylam w staniku Triumpha o rozmiarze 70 C, tylko w zaleznosci od modelu czasami mam wrazenie,ze obwod jest za luzny a miseczka ciut luzna, ale juz w 70B tej samej firmy, biust lekko sie wydyma nad miseczkami, ale tylko lekko, jakby bylo za ciasno. Juz nie wiem, co za rozmiar by pasowal. Bardzo prosze o porade :)

Pozdrawiam!
      • 100krotna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 10.04.13, 21:01
        Rozmiar będzie pasował w różnych stanikach różny :) Próbuj tych, które nosisz, czyli 70B i 70C, z luźniejszych staników może Ci lepiej pasować 65D. Jak trafisz na wyjątkowego ściślaka, to może czasami i 75B będzie dobre. Zawsze pamiętaj o starannym założeniu stanika bo czasami może się okazać, że potrzebna jest miseczka więcej ;)
        • farmakarlina Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 12.04.13, 13:21
          Dziekuje bardzo za odpowiedz. Bylam wczoraj u brafitterki i okazalo sie,ze mam rozmiar 60 E, lub w bardziejn scislych 65 DD :) Stad takie dziwne uczucie,ze 70 c za duze a 70 B za male.
          • kis-moho Re: Farmakalina 12.04.13, 13:26
            Farmakalina, dobrze widzę, że Ty masz pod biustem scislo 71, pod biustem luzno 74? Nie jest Ci za ciasno w tych 60-tkach? Oczywiście to zawsze zależy od modelu, ale warto zawsze zwracać uwagę na komfort, sprawdzić, czy spokojnie możesz wziąść 2-3 głębokie wdechy.
            • farmakarlina Re: Farmakalina 12.04.13, 13:33
              Mierzylam z 10 biustnoszy firmy Panache i 65 DD lezaly idealnie, 60 Lingeri rzeczywiscie byla bardziej scisla, ale juz 65 nie mieli. Musze powiedziec,ze jak potem zakladalam swoj biustonosz 70 C to byla ogromna roznica :)
              • kis-moho Re: Farmakalina 12.04.13, 13:52
                Rozumiem. Ważne, żeby się czasem nie spieszyć z zakupami, chociaż kuszą, jeżeli stanik jest prawie dobry. Za ciasny obwód będzie niewygodny plus może zsuwac się w dol ku italii.
                • farmakarlina Re: Farmakalina 12.04.13, 14:00
                  Dziekuje bardzo za rady :) Na razie jeszcze poprzymierzam (mysle ze 65 DD) i wtedy dopiero kupie jeden na probe. Mysle,ze bedzie w porzadku rozmiar, bo jak patrze w tabele rozmiarow to od 71 cm mam odjac 5 cm i zaokraglic w dol, czyli obwod wychodzi 65 cm, a obwod biustu 86 cm wskazuje miseczke DD, chyba ze to tylko dla firmy Panache... Szkoda by bylo, gdyby kazda firma miala inna rozmiarowke, bo wtedy nici z zamowien z internetu, tylko trzeba bedzie mierzyc, a w Gdansku jest tylko 1 sklep z taka rozmiarowka i nie ma tam calej rozmiarowki czesto do tych modeli, ktore sie podobaja :/
                  • kis-moho Re: Farmakalina 12.04.13, 14:32
                    Rozmiarówka niestety mocno się waha- między krokami, materiałami, firmami. Zależy też od Twojego biletu. Ja mam w szufladzie stanika 65d, 65dd i 70c, i wszystkie leżą :o) dlatego warto mierzyć a nie patrzeć na literki.
                    Co nie znaczy, że zakupy przez net są bez sensu. Możesz popytać na forum jak konkretny model wypada - mniejszy, większy, luzniejszy? Możesz też zamówić sąsiadujące rozmiary, pomierzyc na spokojnie i niepasujacy odesłać. Przy okazji - mamy na forum zamknięta galerie, do której można w razie wątpliwości wysłać zdjęcia.
                    • kis-moho Re: Farmakalina 12.04.13, 14:34
                      Waha się oczywiściemiędzy krojami, a zależy od biustu. Sorry, autokorekta.
    • anywayy Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 10.04.13, 21:10
      W biuście normalnie - 74
      W biuście w zwisie - 78
      Pod biustem luźno - 71
      Pod biustem ścisło - 69
      Noszę 75A, często stanik pod biustem mnie obciera i zostawia nieestetyczne, czerwone ślady, również fiszbiny równie często obcierają.
      • kis-moho Re: anywayy 12.04.13, 08:47
        To 75 jest zdecydowanie za luźne w obwodzie, pewnie dlatego obciera. Obwód 75 jest zaprojektowany na kobiety mające więcej niż 75 cm pod biustem, Ty masz zdecydowanie mniej. Spróbuj przymierzyć rozmiar 65A - to niestety dość trudny rozmiar do dostania, ale robi go np. firma OnlyHer. Mają kilka sklepów stacjonarnych (Kraków, Wrocław, Zabrze i Przemyśl chyba), i sklep internetowy. Możesz też zajrzeć do sklepu internetowego Ewy Michalak, z tym, że ona ma własną rozmiarówkę. Możesz się zmierzyć zgodnie z instrukcjami na jej stronie (są trochę inne niż u nas), i w ten sposób dobrać sobie tam rozmiar (podejrzewam, że powinnaś tam celować w 70AA albo 70A).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka