macmaniak 63/74 29.08.13, 16:00 Witam, wymiary j.w. i pojawia się problem. Zgodnie z wszelkimi wytycznymi powinnam się zaopatrzyć w stanik w rozmiarze 55C – z tego co mi wiadomo to takie coś nie istnieje. Najbliżej szczęścia jest 60B widywane z rzadka w jakiś sklepach online z czego 3 rodzaje na krzyż... Stąd pytanie: gdzie w PL, Warszawie najlepiej nabyć coś dla mnie? Kształt mego pożal się Boże biustu to stożek, więc na kroje też muszę uważać. Ewentualnie może jakieś małobiuściaste doradzą, bo aktualnie nie rozstaję się z push-upem ale powoli mnie już on denerwuje i chciałabym coś bardziej naturalnego. Pozdrawiam Odpowiedz Link
nelyen Re: 63/74 04.09.13, 19:44 tabelkowo rzeczywiście wychodzi 60B. z tym rozmiarem faktycznie nie będzie łatwo. przychodzą mi do głowy staniki onlyher - jakiś jeden widzę w dopasowanej teraz, co prawda 60C, ale zawsze warto spróbować, może dziewczynom uda się coś innego polecić :) (na stronie onlyher jest kilka modeli w 60B, jeśli C faktycznie byłoby za duże, a krój ok) możesz też spróbować w satine, mają ze dwa sklepy w Warszawie i baaaaardzo różny asortyment tam, a nóż coś się trafi, ale pewnie jednak z puszapem/wkładkami. z tego co widzę na stanikowamapa.prv.pl/ sporo sklepów ma podany tylko kontakt telefoniczny, może warto zadzwonić i zapytać :) może coś jeszcze szytego na zamówienie od Ewy Michalak, ale to bym zostawiła jako jedną z ostatnich opcji, bo nie ma możliwości zwrotu stanika szytego na zamówienie. Odpowiedz Link
nigredo1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 29.08.13, 20:26 Cześć dziewczyny! :) Bardzo proszę o Waszą pomoc w ustaleniu rozmiaru stanika dla moich skromnych wymiarów: w biuście normalnie -82 w biuście w zwisie - 87 pod biustem luźno - 76 pod biustem ścisło - 74 Z informacji dodatkowych: żadnych ciąż, asymetrii, problemów związanych z piersiami itd. Zawsze nosiłam rozmiar 70 B lub 75B (chyba standard na polskim rynku), ale mają one za zbyt małą miseczkę i są zbyt luźne pod biustem. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc! :) Odpowiedz Link
nelyen Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 04.09.13, 19:47 jeśli zwykle 70B jest za małe w miskach - spróbuj 70C. jeśli będzie za luźne, poszukaj 65D lub 65DD. pamiętaj, by starannie zakładać stanik www.youtube.com/watch?v=lh7xKY1fHSo ! Odpowiedz Link
nigredo1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 26.09.13, 13:41 Ogromnie dziękuję za odpowiedź! Zapisałam wszystko i wybieram się na zakupy :) Serdecznie pozdrawiam :) Odpowiedz Link
nat1410 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 31.08.13, 12:23 w biuście normalnie -86 w biuście w zwisie - 92 pod biustem luźno - 74 pod biustem ścisło - 72 Odpowiedz Link
nat1410 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 31.08.13, 12:25 dodam jeszcze, że zazwyczaj noszę 75 b, ale mam problem z dopasowaniem fiszbiny (wbija się) Odpowiedz Link
nelyen Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 04.09.13, 19:54 75B raczej na 99% będzie za luźne, co powoduje latanie całego stanika i wbijanie się fiszbin w piersi. jeśli dodatkowo fiszbina ma za wąski rozstaw, to może zrobić niezłą krzywdę :/ pomierz staniki w rozmiarze 70C lub 70D, a jeśli będą za luźne, spróbuj 65DD lub 65E. masz sporą różnicę w pomiarach w zwisie i normalnie, więc ciężko określić, jakiej dokładnie miski możesz poszukiwać. naucz się, jak dokładnie zakładać stanik www.youtube.com/watch?v=lh7xKY1fHSo i jeśli możesz, udaj się do jednego z polecanych tu stanikowamapa.prv.pl/ sklepów. Odpowiedz Link
glicerynaa glicerynaa 66/69/79/82 04.09.13, 23:29 pod biustem ciasno zmierzone - 66 cm pod biustem luźno - 69 cm w biuście prosto - 79 cm w zwisie - 82 cm plus do tego problem taki, że góra jest płaska, a z dołu znowu szybko się zaokrągla, przy czym mam trochę uraz do mało zabudowanych staników (chociaż jeszcze z czasów, kiedy nosiłam już zupełnie mi niepasujący rozmiar chyba 70B) związany z tym, że brodawki mam chyba trochę wysoko i po prostu mi wyłaziły od góry (aczkolwiek to nadal się zdarza przy wygarnianiu) Obecnie mam 4 staniki, wszystkie w tym samym rozmiarze 65D, który jednak wydaje mi się trochę podejrzany, jak patrzę na różne strony, tabelki itp. Taki rozmiar chyba jest w jakimś stopniu wynikiem tego, że mniejszy obwód ciężko znaleźć. Kiedy jakiś czas temu w którymś sklepie pani mnie mierzyła, wyszło jej 63 cm pod biustem i trochę się załamała, więc nawet mnie trochę zdziwiło, że tym razem wyszło mi "aż" 66. Noszę regularnie na zmianę dwa takie same staniki w różnych kolorach, Audelle Fiore plunge, które niby są dobre, ale w sumie ciągle coś poprawiam, kiedy tylko mam okazję, wygarniam sobie biust jak mogę, bo już niedługo po tym mam wrażenie, że miska jest przynajmniej o 1/4 bardziej pusta niż świeżo po założeniu. Poza tym głównie mam problem taki, że coś z tyłu albo mnie ciśnie, albo drapie, zwłaszcza w jednym z nich, oraz z tym, że ramiączka są jak dla mnie trochę za szeroko rozstawione z przodu przy miseczkach - drapią mi ten kawałek skóry obok pachy. Poza nimi rzadko, ale jednak, zdarza mi się założyć Magic Up od Agio/Aggio (właściwa liczba g pozostaje dla mnie tajemnicą), który raz, że też mnie drapie jakimiś koronkami, a dwa, że jest dobry tylko chwilę po założeniu. Sytuacja jest podobna jak z tamtymi, tylko bardziej poważna. Zawsze mam wrażenie, że jednak miseczki nie są dobrze wypełnione, zresztą wydaje mi się, że kształt tych poduszeczek może nie odpowiadać temu, jak się układają moje piersi (to ten problem z tym, że dół się szybko zaokrągla - czuję się tak, jakbym miała jeszcze wolne miejsce między biustem a tymi poduszeczkami). Mierzyłam się natomiast w Andorrze Panache'a, zdaje się, full cupie, który wydaje się całkiem wygodny, ale nie jestem w stanie go nosić, bo koronka strasznie drapie, nawet po kilku minutach wszystko mnie swędzi, poza tym górna warstwa tej koronki jakoś dziwnie się zwija, i to tylko z jednej strony, mam wrażenie, że to może być spowodowane po prostu tym, że tak jest przyszyta, ale nie będę zaprzeczać, że gdyby była lepiej wypełniona, to może by się wyprostowała. Ostatnio pomyślałam, że chciałabym kupić jakiś kostium kąpielowy z górą jak od stanika, albo przynajmniej jakiś porządny stanik, bo podejrzewam, że mój rozmiar to nie 65D, tylko jakieś 60D albo DD. Albo 65 z mniejszą miseczką? Mam nadzieję, że ekspertki wyciągną sens z tego i wyczarują bardziej pasujący rozmiar, przy czym proszę o rozmiary w wersji brytyjskiej i europejskiej, bo jakoś mam wrażenie, że przeliczanie ich nie polega tylko na tym, że 28 to 60, a 30 to 65, bo widzę różne wersje w różnych miejscach. Odpowiedz Link
kis-moho Re: glicerynaa 66/69/79/82 05.09.13, 09:53 Hmmm... A jak masz na sobie stanik i poniesiesz ręce do góry, to wjeżdża na piersi? Czy ogólnie bardzo przesuwa się na ciele? To najlepszy sposób, żeby ocenić czy potrzebujesz ciaśniejszego obwodu. Bo z tym wątkiem, jak i wszystkimi tabelkami jest tak, że dają tylko orientacyjny punkt wyjścia - jak ktoś nosi 75B, to musi najpierw wpaść na to, że lepsze byłoby coś w okolicach np. 65D. Ale jaką dokładnie miseczkę i obwód potrzebuje, to okaże się dopiero przy mierzeniu. Dla przykładu: przy jakimś 70 pod biustem i 88 w biuście noszę z halfów freyi 65D, miękkusów Ewy 70C, mam też effuniaka, z którego najlepiej by leżało 75B (hehe). To, co mogę Ci poradzić to wysłanie zdjęć do naszej zamkniętej galerii, wtedy możemy doradzić na podstawie konkretów (o galerii możesz poczytać w przyszpilonym wątku). Albo wpadnij do dobrego sklepu (skąd jesteś? może możemy doradzić) i pogadaj z brafitterkami. Odpowiedz Link
glicerynaa Re: glicerynaa 66/69/79/82 05.09.13, 11:41 Jak podnoszę ręce, to w sumie obwód się nie przesuwa, no chyba, że długo tak potrzymam i się mocno wyciągnę, wtedy się trochę unosi, ale przy takich staraniach to chyba normalne. Natomiast ramiączka wtedy mi się nieprzyjemnie rozciągają i wbijają w ramiona, więc może powinny być odrobinę dłuższe - tylko wtedy miseczki już zaczynają odstawać. Gorzej jest już w ogóle z większą aktywnością fizyczną, jak musiałam ćwiczyć na aerobiku, to w ogóle wszystko mi skakało. O zrobieniu zdjęć też pomyślałam, tylko muszę jakoś wykombinować, żeby albo strzelone z ręki cokolwiek pokazywały, albo znaleźć jakąś podpórkę do telefonu, żeby móc trochę dalej stanąć (najwyżej trzeba będzie zrobić w lustrze). Szukałam ostatnio znowu sklepów i mam w planach wybrać się do Peachfield, o którym widziałam same dobre opinie, i w ich sklepie internetowym parę rzeczy mnie zainteresowało, natomiast wcześniej byłam w Dopasowanej no i te właśnie dwa Fiore stamtąd wyniosłam. Ogólnie mogę szukać w całej Warszawie, chociaż zdecydowanie preferuję lewą stronę :) Odpowiedz Link
kis-moho Re: glicerynaa 66/69/79/82 05.09.13, 11:48 To pokombinuj ze zdjęciami. A do sklepu możesz wpaść tak czy inaczej, ze stanikami, opowiedzieć o swoich wątpliwościach. Dopasowana i Peachfield cieszą się dobrą opinią, myślę, że warto się tam poradzić. Szczególnie w Dopasowanej, bo tam staniki kupowałaś. A zdjęcia wyślij tak czy inaczej, co dwie głowy to nie jedna :o) Odpowiedz Link
maddlene maddlene 77/79/70/68 06.09.13, 10:00 w biuście normalnie - 77 w biuście w zwisie - 79 pod biustem luźno - 70 pod biustem ścisło- 68 Dotąd nosiłam staniki z Cubusa w roz. 65A. Obwód dość szybko był za luźny, staniki nieznacznie różnią się od siebie kształtem miski - trafiłam na 1 model, który w miarę dobrze leżał (nie odstawał, reszta /mimo ze też 65A/ zwłaszcza gdy się pochylałam bardzo odstawała od piersi) Proszę o poradę jakich innych rozmiarów powinnam spróbować Odpowiedz Link
maddlene Re: maddlene 77/79/70/68 06.09.13, 10:07 Dodam jeszcze, że miałam kiedyś dobierany stanik w Li Parie w Warszawie na Chmielnej - dobrano rozmiar 60C, obwód był super ale miska gigantyczna! nie mogłam się w nim pochylić normalnie, wszystko odstawało. Wtedy przerzuciłam się na te 65A z cubusa Odpowiedz Link
kis-moho Re: maddlene 77/79/70/68 11.09.13, 21:30 Ja bym spróbowała z 65A albo B, ale może potestuj też inne marki niż Cubus? Bo nie tylko rozmiar się liczy, ale też krój stanika, i ten Cubusowy może Ci po prostu nie pasować. 60C wydaje mi się dość ciasny jak na Twoje wymiary, chyba, że to rozciągliwy model był? Pamiętasz, co to za marka/model? Odpowiedz Link
maddlene Re: maddlene 77/79/70/68 12.09.13, 08:11 To była chyba polska marka Konrad, modelu konkretnego nie pamiętam Odpowiedz Link
kis-moho Re: maddlene 77/79/70/68 12.09.13, 10:24 Hmm, z Konradem nie mam doświadczeń. Na pewno to jest duże zaniżenie, nie robiłabym tego jeżeli model nie jest bardzo rozciągliwy w obwodzie, tzn. nie podjeżdża ani z tyłu, ani z przodu na biust. W większości firm 65 powinno wystarczyć. Li Parie ma podobno opinię zbytniego zaniżania obwodów i dobierania zbyt dużych misek - ale nigdy tam nie byłam, więc tylko powtarzam. W Warszawie na pewno mogę polecić Dopasowaną (z doświadczenia) i Peachfield (ze słyszenia). Odpowiedz Link
maddlene Re: maddlene 77/79/70/68 12.09.13, 13:18 ok, dziękuję, skorzystam z któregoś z nich i poszukam jeszcze na własną rękę innych 65A bo w ofercie tych sklepów ich nie ma Odpowiedz Link
kis-moho Re: maddlene 77/79/70/68 12.09.13, 13:22 Niestety to nie jest najbardziej popularny w sklepach rozmiar. Wiele dziewczyn radzi, żeby zadzwonić do sklepów i popytać - często to, co jest na stronie nie do końca odpowiada temu, co na składzie, a w ten sposób zaoszczędzasz czas. Powodzenia! Odpowiedz Link
ewelinuus1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 06.09.13, 22:59 Witam, przesyłam swoje rozmiary mierzone bez stanika. Aktualnie nosze standardowe 75B jednak jest ono za luzne pod biustem i ciągle muszę je poprawiać, a po jakims czasie podciągać na ramiączkach. Dodam że mam szeroki rozstaw biustu. w biuście normalnie - 85 w biuście w zwisie - 90 pod biustem luźno - 77 pod biustem ścisło- 73 Z góry dziękuję. Odpowiedz Link
kis-moho Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 11.09.13, 21:39 Zacznij od okolic 70D, to 75B jest zdecydowanie za luźne, i pewnie też przymałe w miseczkach. Zobacz, czy obwód jest stabilny (nie podjeżdża i nie ciśnie), a fiszbina okala pierś. Zawsze - jeżeli masz możliwość - warto zmierzyć okoliczne rozmiary i zobaczyć, czy nie pasują lepiej. Odpowiedz Link
szyszunia18.18 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 08.09.13, 19:41 w biuście normalnie - 82,5 w biuście w zwisie - 86 pod biustem luźno - 71 pod biustem ścisło- 68 Nie mam swojego rozmiaru, zdarzają mi się staniki typu 32/36 itp, 'targowe' puszapy, ewentualnie jakieś 70, 75 A/B. Wszystkie są za luźne pod biustem, muszę je często poprawiać w ciągu dnia. Odpowiedz Link
kis-moho Re: Szyszunia18.18 11.09.13, 21:41 Tak, 70 czy 75 będą za luźne, spróbuj z 65C. To niestety nie jest najłatwiejszy rozmiar do dostania, ale spokojnie da się. Zapraszamy na forum, jeżeli będziesz szukała firmy czy sklepu, pomyślimy co możesz znaleźć w okolicy, ew. przez internet. Odpowiedz Link
allil Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 11.09.13, 16:24 Witam, moje wymiary to: w biuście normalnie - 73 w biuście w zwisie - 76 pod biustem luźno - 65 pod biustem ścisło- 70. Obecnie noszę stanik Intimissimi 65 A, niestety miseczki odstają i naramki są za krótkie, więc stanik bardzo często muszę poprawiać. Do niedawna nosiłam stanik firmy Konrad 60D, ale bardzo mnie uwierał pod biustem. Skończyłam karmienie piersią 3 miesiące temu i jestem załamana tym co zostało z moich pięknych piersi. W zasadzie mam wrażenie że one zniknęły. Dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link
kis-moho Re: Allil 11.09.13, 21:45 Nie znam niestety staników intimissimi, ale z tego co pamiętam, one mają opinię dość rozciągliwych w obwodzie. Plus kształt miseczki niekoniecznie może być taki, jaki Tobie pasuje. Zachęcałabym do mierzenia właśnie tego rozmiaru, ale z innych firm. 60 może być jednak przy Twoich rozmiarach za ciasne, stawiałabym raczej na 65. I spokojnie, karmienie to spory wysiłek dla biustu, on będzie potrzebował trochę czasu, żeby dojść do siebie. Nic na siłę :o) I zapraszam na forum, mamy kilka forumek, które wykarmiły młodsze pokolenie, na pewno chętnie podzielą się wiedzą! Odpowiedz Link
monika75c Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 15.09.13, 20:20 Pod biustem normalnie 80 Na wydechu 77 Obwód normalnie 88 Piersi mam bardzo obwisłe dużo przytyłam w ciąży i za szybko schudłam Nosze push upy zwykle za duże , piersi nie wypełniają stanika wogole Zwykle kupuję 75_80 c na bazarkach takie bardzo zabudowane. Proszę o rozmiary polskie i brytyjskie, oraz o modele strojów kąpielowych, Moje dziecię bardzo chce na basen:-) Dziękuję:-) Odpowiedz Link
sbarazzina Monika75c - 77/88 31.12.13, 09:49 Z wymiarów wychodzi Ci 75A (polskie) i 34(75)A brytyjskie. Z tego co piszesz, że piersi nie wypełniają dobrze miseczki, również wynika że 75A to może być Twój rozmiar. Pomimo tego, że to łatwo dostępny rozmiar prawie w każdym bieliźniaku, nie tak łatwo jest znaleźć stanik w rozmiarze 75A o dobrej konstrukcji. W trakcie mierzenia zwróć uwagę na fiszbiny - czy nigdzie się nie wbijają i czy okalają całą pierś. Obwód powinien trzymać się na ciele i nie podjeżdżać na plecach. Zajrzyj do wątku o zwykłych stanikach tam jest sporo informacji o porządnych stanikach dostępnych w sieciówkach. Jakby co to śmiało zakłądaj osobny wątek na forum - pomożemy. Powodzenia! Odpowiedz Link
roockie roockie 77/80 ,68/65 22.09.13, 21:59 w biuście normalnie - 77 w biuście w zwisie - 80 pod biustem luźno - 68 pod biustem ścisło - 65 Obecnie noszę 70BB, ale w obwodzie coś tak jakby nie halo... Mam straszny kompleks odnośnie swoich piersi, dlatego chciałabym wiedzieć jaki stanik ubrać, aby te piersiątka wydawały się ładniejsze i optycznie większe. Poprosiłabym o rozmiarówkę polską i angielską :). Z góry dziękuję! :) Odpowiedz Link
sbarazzina Re: roockie 77/80 ,68/65 31.12.13, 09:55 A to 70B w miseczce jest dobre? Nie dziwne, że obwód 70 Ci nie pasuje, bo powinnaś celować raczej w obwód 65. W polskiej rozmiaróce byłoby to 65B a w brytyjskiej 30(65)B lub 30(65)C. W zalezności od firmy i modelu. Dobrze dobrany stanik, taki o odpowiednim trzymającym obwodzie i fiszbinach okalających całe piersi już sprawi, że piersi będą lepiej zebrane i będą lepiej wyglądały. Dla efektów specjalnych możesz poszukać staników z dodatkowym wypełnieniem (wkładki, poduszki etc), np firmy Agio. Ale najpierw przede wszystkim trzeba ustalić rozmiar. Odpowiedz Link
rebecca17 Rebecca17 74/84 80/88 24.09.13, 14:51 w biuście normalnie 84 w biuście w zwisie 89 pod biustem luźno 76 pod biustem ściśle 74 Aktualnie nosze 80 B są kupione w zwykłym sklepie nie jestem z nich zbytnio zadowolona ponieważ przemieszcza sie , wbija, miseczki odstają . Lekka asymetria między prawą a lewą piersią. Odpowiedz Link
sbarazzina Re: Rebecca17 74/84 80/88 31.12.13, 10:10 Obwód 80 przemieszcza się, bo jest za luźny. Spróbuj przymierzyć rozmiar 75B lub 70C (polska rozmiarówka). Nie jestem pewna czy nie będą za duże w miseczce, ale to dużo zależy od konkretnej firmy i modelu. To rozmiar dość popularny w bieliźniakach, a nawet różnych sieciówkach, więc możesz pójść przymierzyć i wypróbowąć również okoliczne rozmiary jeśli będzie trzeba. Zajrzyj do wątku o stanikach z sieciówek - tu znajdziesz informacje gdzie możesz kupić swój rozmiar. Asymetria to całkiem normalna sprawa, większość kobiet ma asymetryczne piersi. Trzeba tylko pamiętać, żeby fiszbiny obejmowały całe piersi i nigdzie się nie wbijały (zwróć uwagę zwłaszcza na większą pierś). Odpowiedz Link
magda_m22 64/75 24.09.13, 15:25 Pisałam już na podobnym wątku( z numerkiem 17), ale że jestem nowa to nie zauważyłam, że ktoś napisał że wątek ten już nie aktualny, więc kopiuję i tutaj :-) Cieszę, że do Was trafiłam, co prawda u mnie nawet o biuście nie ma co mówić, no ale może dobry stanik trochę pomoże i chociaż coś tam u mnie poprzesuwa bo dodać muszę, że biust mam straaasznie rozjechany :( Liczę na Waszą pomoc :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link
sbarazzina Re: magda_m22 64/75 31.12.13, 15:20 Hej, co masz na myśli pisząc, że masz rozjechany biust? Z wymiarów wychodzi Ci rozmiar 60B lub 65A. Nie jest to niestety łatwo dostępny rozmiar, ale są firmy które go produkują. Jeśli tak jak napisałaś masz rozjechany biust, to możliwe że dobrze dobrany stanik pomoże go trochę zebrać do przodu. Ale nie ma na to gwarancji. Możliwe że po prostu masz biust siegający daleko pod pachę. Tak czy inaczej przy poszukiwaniu nowego stanika koniecznie zwróć uwagę na fiszbiny. Powinny obejmować całe piersi (od strony pachy i od strony mostka) i nie mogą się nigdzie wbijać. Odpowiedz Link
andama Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 26.09.13, 09:06 Witam, proszę o pomoc w wiadomej kwestii: w biuście normalnie - 83 w biuście w zwisie - 87 pod biustem luźno - 71,5 pod biustem ścisło- 70 Obecnie noszę 70B Triumph. Ewidentnie źle dobrany,gdyż z przodu miseczka mi odstaje lekko od piersi (nie przylega ładnie) a z tyłu miseczki, pod ręką tworzy się buła. Myslę że to ze względu na budowę piersi oraz to, że jestem po dwóch ciążach i dwóch karmieniach piersią, więc biust nie jest już jędrny, raczej o budowie kropli, lekko obwisły i chyba szeroko rozstawiony. Wdzięczna będę za kążdą sugestię :) i jeszcze zapytam czy coś z M&S byłoby ok? Odpowiedz Link
sbarazzina andama, 70/87 01.01.14, 18:53 Hej, Z wymiarów wynika, że powinnaś celować w rozmiar 70C lub 65D (32C i 30D w brytyjskiej rozmiarówce). Piszesz jednak, że 70B Ci odstaje, a pod pachą masz bułkę. To sugeruje, że miseczka jest za duża z przodu, a za mała pod pachą - nie ma tam miejsca na Twoje piersi. Możliwe że ten stanik ma po prostu niewłaściwy dla Ciebie krój, np. za wąską fiszbinę. Fiszbina powinna okalać całą pierś i nie może się nigdzie wbijać. Osobiście nie znam staników M&S, ale z tego co wiem mają w ofercie Twój rozmiar, więc jak najbardziej warto spróbować. Weź kilka modeli o różnych krojach w rozmiarze 70C i 65D i przymierzaj. Tutaj znajdziesz instrukcję jak prawidłowo zakładać stanik: na-ostatnia-haftke.blogspot.co.uk/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html Dopiero po takim założeniu stanika można ocenić czy stanik ma odpowiedni rozmiar i krój. Jeśli miseczka będzie za mała/za duża śmiało przymierzaj sąsiednie rozmiary (np. 65E, 70D). Odpowiedz Link
luka.212 Re: 75/78/88/89 06.10.13, 10:40 Jak w temacie, w biuście normalnie - 88 w biuście w zwisie - 89 pod biustem luźno - 78 pod biustem ścisło- 75 Obecnie nie noszę w ogóle stanika i tak czuję się najlepiej, ale jeśli już, to dobrze byłoby mieć dopasowany odpowiednio. Odpowiedz Link
sbarazzina Re: 75/78/88/89 01.01.14, 18:56 Twoje wymiary sugerują, że powinien może pasować Ci rozmiar 75B lub 70C (w zależności od firmy, modelu, rozciągliwości obwodu). DObrze dopasowany stanik to przede wszystkim stabilny, nie przesuwający się obwód i fiszbiny okalające całe piersi (nie mogą się nigdzie wbijać). Zwróć uwagę na te dwie rzeczy przy następnych zakupach. W razie wątpliwości pisz śmiało na forum! :) Odpowiedz Link
agnikkam Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 09.10.13, 09:33 Moje wymiary to: w biuście normalnie - 87 w biuście w zwisie - 90 pod biustem luźno - 78 pod biustem ścisło- 77 Obecnie noszę biustonosze firmy Luopline pushup 75A, pod biustem jest w porządku ale miseczka od góry odstaje, zwłaszcza jak wyciągnę wkładki. Dodatkowo mam wtedy spłaszczony "biust", czyli wyglądam jakbym nic nie miała pod biustonoszem. Bardzo proszę o pomoc:) Odpowiedz Link
sbarazzina Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 01.01.14, 19:05 W imieniu forum, przepraszam że tak późno Ci odpisuję. Czasami się tak zdarzy, że doświadczone forumki zapomną zajrzeć do tego wątku. Na przyszłość, gdybyś miała jakieś pytania/wątpliwości śmiało zakładaj nowy wątek na forum. Wracając do rozmiaru stanika. Twoje wymiary sugerują, że rozmiar 75A powinien być dobry lub nawet lekko za mały. Ciężko powiedzieć czemu akurat ten stanik odstaje. A jak układa się w nim fiszbina? Leży wokoło piersi czy może się gdzieś wbija? Możliwe, że akurat ten model ma niedopasowany do Ciebie kształt miseczki, to się zdarza. Przy następnych zakupach spróbuj przymierzyć staniki innych firm. Zwróć uwagę na to czy fiszbiny okalają całe piersi i czy całe piersi mieszczą się w miseczkach. Tutaj instrukcja jak poprawnie założyć stanik: na-ostatnia-haftke.blogspot.co.uk/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html Daj znać jak poszły przymiarki! Pozdrawiam. Odpowiedz Link
elzebubs Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 21.10.13, 22:01 w biuście normalnie - 81 w biuście w zwisie - 89 pod biustem luźno - 74 pod biustem ścisło- 72 Zaden z moich staników nie jest dobry, oprócz bazarowego 34B, który ma gigantyczną gąbkę i triumphowego o rozmiarze 70 C (dobrze trzyma,przód usztywniany lekko odstaje). Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 02.01.14, 23:02 Okolice rozmiaru 70C wydają się całkiem dobrą opcja przy Twoich wymiarach. Oczywiście czasem (w niektórych egzemplarzach) będziesz musiała sięgnąć po sąsiedni rozmiar, np. 70B. Przy kupowaniu biustonosza, jeśli tylko masz taką możliwość warto przymierzać sąsiednie rozmiary z tego samego modelu (np. 70A, 70B, 70C, 65B, 65C, 75B). W razie wątpliwości zajrzyj do naszej "piersiówki", czyli mini poradnika dotyczącego zasad dobierania odpowiedniego rozmiaru biustonosza. Odpowiedz Link
claudel6 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 28.11.13, 22:08 pod biustem normalnie - 75 ciasno - 73 w biuście - 86 w zwisie - 88 Noszę zazwyczaj 70C lub D,a le ostatnio kupiłam stanik firmy Sawren oraz Axami i OBA były za luźne pod biustem i za duże w miskach, skończyłó się na 65D i 65DD Odpowiedz Link
sbarazzina claudel6 - 73/88 03.01.14, 22:38 claudel6 napisała: > pod biustem normalnie - 75 > ciasno - 73 > w biuście - 86 > w zwisie - 88 > > Noszę zazwyczaj 70C lub D,a le ostatnio kupiłam stanik firmy Sawren oraz Axami > i OBA były za luźne pod biustem i za duże w miskach, skończyłó się na 65D i 65D > D Gratulacje! Wygląda na to, że bardzo dobrze dobrałaś sobie rozmiar stanika. I słusznie sięgnęłaś po sąsiedni rozmiar, jeśli ten który zazwyczaj nosisz nie pasował. Nie należy się przywiązywać do jednego rozmiaru - stanik ma po prostu być dobrze dopasowany. Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu stanika - tylko wtedy możemy ocenić czy stanik dobrze leży: na-ostatnia-haftke.blogspot.co.uk/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html Odpowiedz Link
wodnik19661984 wodnik19661984 30.11.13, 21:40 w biuście normalnie - 84 w biuście w zwisie -91 pod biustem luźno - 81 pod biustem ścisło-77 Odpowiedz Link
sbarazzina Re: wodnik19661984 - 77/91 03.01.14, 22:41 Może na początek sięgnij po rozmiar 75C. Trudno jednoznacznie powiedzieć tak na podstawie samych wymiarów, bo wypadasz troszkę między rozmiarami, ale ja bym zaczęła od 75C w różnych krojach, a jeśli nie będzie pasować, to sięgnęła po sąsiednie rozmiary (80B, 75B, 75D). Odpowiedz Link
xmisia2502 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 02.12.13, 15:10 w biuście normalnie - 95 w biuście w zwisie - 97 pod biustem luźno - 87 pod biustem ścisło-85 Mam ciężko dobrać odpowiedni rozmiar bo mam małe piersi ale spory obwód a piersi są szeroko rozstawione. Noszę staniki 80A i sa za luźne pod biustem piersi w miseczce się nie trzymają tylko uciekają na boki a miseczki odstają. Bardzo często muszę je poprawiać bo nie trzymają sie na swoim miejscu. Proszę o pomoc bo ten problem zaczyna spędzać mi sen z powiek. Odpowiedz Link
agnikkam Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 02.12.13, 19:47 Witaj, nie wiem czy ktokolwiek tu jeszcze pomaga w wyborze biustonoszy, bo ja napisałam w paździeniku i jeszcze nie dostałam żadnej odpowiedzi, a źle dobrany stanik mnie po prostu wkurza i wprowadza w coraz większe kompleksy:( Odpowiedz Link
sbarazzina xmisia2502, 85/97 03.01.14, 22:54 Trudna sprawa, bazując na wymiarach sugerowałabym Ci rozmiar 80B. Piszesz, że obwód jest za luźny - to tłumaczy dlaczego piersi uciekają bokiem z miseczki, a z przodu miseczki odstają. Za luźny obwód przesuwa się na ciele i nie trzyma miseczek w miejscu, piersi uciekają więc gdzie im się podoba. Inną przyczyną (albo po prostu dodatkową), mogą być nieodpowiednie fiszbiny. Jeśli fiszbiny są za wąskie, nie trzymają piersi w miseczkach i także mogą one uciekać z biustonosza. Przy kolejnych zakupach zwróc uwagę na 2 rzeczy: 1) Stabilny, pracujący obwód. Jeśłi obwód będzie wykonany z porządnego materiału (raczej nie bawełna) i nie będzie fabrycznie długi (dłuższy niż standardowa 80) to obwód 80-tka powinien być dla Ciebie wystarczający. 2) Dopasowanie fiszbn - fiszbiny muszą okalać całe piersi. Nie mogą się też nigdzie wbijać (ani w mostek, ani pod pachami). Nie mogą też być za szerokie (zazwyczaj odbicie fiszbiny ok 0.5-1cm za piersią jest ok). A tak na koniec - wiele z nas małobiuściastych myślało kiedyś, że ma szeroko rozstawione piersi :) Zazwyczaj to wrażenie zanikało po dopasowaniu dobrego stanika. Często to po prostu za luźny obwód i/lub za wąskie fiszbiny sprawiają, że piersi uciekają na boki. Powodzenia! W razie wątpliwości śmiało zakłądaj wątek na forum. Odpowiedz Link
lilylu lilylu 10.12.13, 21:54 w biuście normalnie - 79 cm w biuście w zwisie - 83 cm pod biustem luźno- 70 cm pod biustem ścisło- 67 aktualnie noszę stanik z rozmiarze 75A. Odpowiedz Link
mauura 72/89 30.12.13, 12:12 Witam. Proszę o pomoc. Do tej pory nosiłam najzwyczajniej staniki 70A. Zazwyczaj obwody były OK chociaż przy intensywniejszym ruchu stanik podjeżdżał do połowy piersi - wydawało mi się to do tej pory normalne i nieuniknione przy posiadaniu za małego biustu:), fiszbiny często wbijały się w boki - wybierałam zazwyczaj modele usztywniane albo przynajmniej miękkie ale takie grubsze, nie koronkowe. Teraz jestem w 8 m-cu ciąży i szukam czegoś na donoszenie do końca ciąży bo chociaż obwody starych staników wydają się znacznie lepiej dopasowane to miseczki są zdecydowanie za małe. Ponieważ to tylko na bardzo krótko nie chciałabym wydawać majątku. Natomiast szukam na "potem" dobrego i ładnego stanika do karmienia i tu jestem skłonna wydać więcej, bo wolę mieć 2 dobrze leżące i ładne sztuki niż 5 beznadziejnych. z dokładniejszych pomiarów : pod biustem luźno - 77 pod biustem ściśle - 72 w biuście normalnie - 88/89 w biuście w zwisie - 90/91 jest tyle różnych kalkulatrów w sieci, że już sama nie wiem w co wierzyć, na koniec jak zaglądam do tabel przy konkretnych modelach wychodzą jeszcze inne rozmiary, a każdy nieprawdopodobny:) Odpowiedz Link
mokta Re: 72/89 05.01.14, 17:02 Proponuje najpierw 30E. Jesli to okaze sie za ścisłe - 32DD. Odpowiedz Link
maryna510 Re: maryna510 , 74/84 02.01.14, 19:39 w biuście normalnie - 82 w biuście w zwisie - 84 pod biustem luźno - 72 pod biustem ścisło- 74 Obecnie noszę : 70 B - luźny, który jest w miarę wygodny, tyle że podnosi się. W dodatku widać w nim bardziej to, że prawa pierś jest troche mniejsza. 75 A - twardy, jest wygodny i się nie rusza, ale przy prawiej piersi lekko odstaje, co widac w obcisłych ubraniach. Odpowiedz Link
mokta Re: maryna510 , 74/84 05.01.14, 17:05 niby kalkulator pokazuje 30C, ale ja bym szukala stabilnych modeli 70B - wiekszy wybór, niższe zabudowanie no i lepszy dostęp. Odpowiedz Link
blackrainboww Blackrainboww / ROZMIAR STANIKA 06.01.14, 15:21 Witam serdecznie, z chęcią poradzę się odnośnie poprawnego rozmiaru. Zwykle zwracam uwagę na rozmiar 65D i noszę także Effuniaka Black 65D, który obecnie trochę spłaszcza biust.. w biuście normalnie - 81 w biuście w zwisie - 85 pod biustem luźno - 65 pod biustem ścisło- 63 Odpowiedz Link
mokta Re: Blackrainboww / ROZMIAR STANIKA 06.01.14, 20:55 Ale robi "buły" , to znaczy masz wrazenie jakby był za maly? Przyjrzyj się swojemu profilowi w staniku. Jesli piersi uciekają górą to znaczy, ze czas wybrac 65DD. Odpowiedz Link
malool Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA malool AB 12.01.14, 11:18 1.w biuście normalnie - 83(bez stanika),z 88 w biuście w zwisie - 86(bez stanika) ,z 91 pod biustem luźno - 77 pod biustem ścisło- 74 2.Aktualnie jak taki zwykły bez gąbki ale sztywny to rozmiar A 36/80 bo w 75 czułam się za ciasno,chociaz 80 czasem bywa za luźny zależy od stanika,jesli z gąbką to 36/80 ostatnio B chociaż niektóre mają zadużą jednak tą miskę,największy problem z moimi stanikami to, że często muszę je poprawiać zwykle przy B bo z A nie mam takiego problemu,a jak mam miseczke B to i też jednak biust jej nie wypełnia jak trzeba jeśli jest bez gąbki bo z gąbką to już lepiej ale też nie zawsze.Mam tak więc skrępowane ruchy niekiedy w obawie o stanik.Bo jak się rękami zamachne i jest bez gąbki to odrazu luka jest od ciała jak nie wiem >.> 2A)nic 7) Chciałaby żeby to były oba rozmiary i polski i brytyjski:) Odpowiedz Link
karambol1982 karambol1982 90/92/82/77 15.01.14, 20:26 w biuście normalnie - 90 w biuście w zwisie - 92 pod biustem luźno - 82 pod biustem ścisło- 77 Teraz noszę standardowy 75B który nigdy dobrze nie leżał. Nigdy nie miałam pasującego stanika. Zawsze albo spłaszczał niemiłosiernie albo tworzył piękne trójkąty czy jak kto woli piramidy w niczym nie przypominające piersi... Wstydzę się swoich małych piersi więc pomóżcie mi dobrać coś co będzie się nadawało do chodzenia. Odpowiedz Link
jonathan25 jaki rozmiar? 19.01.14, 14:37 pod biustem 76cm pod biustem luzno 79cm w obwodzie 88cm luzno 89cm aktualnie nosze 75,80 B..ale nie mam stanikow porzadnych,dobrych firm,az wstyd powiedziec ale teraz mam glownie z Pepco...ale w jednym biust sie wylewa a w drugim miska jest za duza.czesto mam problem z dlugoscia ramiaczek,albo sie wpijaja w ramiona albo sa za luzne i przez to caly stanik odstaje.niewiem jaki rozmiar jest odpowiedni Odpowiedz Link