Dodaj do ulubionych

Jak POWINIEN wyglądać biustonosz na mniejszy biust

21.07.08, 14:56
W tym wątku zamieszczamy swoje propozycje dotyczące krojów i stopnia
zabudowania biustonoszy na mniejszy biust i w mniejszych rozmiarach (zarówno
miseczek jak i obwodów). Oczywiście nie określam dokładnie jaki to ma być
przedział rozmiarów. Wszelkie uwagi techniczne i spostrzeżenia mile widziane.
Jednocześnie zachęcam producentów bielizny do czytania go :)
Obserwuj wątek
    • ireen Re: Jak POWINIEN wyglądać biustonosz na mniejszy 21.07.08, 15:04
      Przede wszystkim - im mniej materiału tym lepiej ;-) Niech miseczki kończą się
      jak najniżej, nie chcę zabudowanych po szyję "staniko-bluzek". Pod pachami może
      być trochę bardziej zabudowany, coby trzymać bułki w ryzach.
      Po drugie, nie mniej ważne - RAMIĄCZKA!!! Cienkie! Góra centymetrowe.
      Co do kroju to już każdy ma swoje upodobania. Mnie pasują pionowe szwy.
      Reszta to już tylko zależy od wyobraźni :)
      • ireen Re: Jak POWINIEN wyglądać biustonosz na mniejszy 22.07.08, 12:30
        A propos cienkich ramiączek - okazuje się, że Freya też potrafi je robić! Tylko
        chyba nie wprowadzają ich do produkcji, tu link do prototypu:
        cgi.ebay.pl/516-FREYA-BLUE-ORANGE-YELLOW-SHEER-SAMPLE-BRA-30E_W0QQitemZ280240353027QQihZ018QQcategoryZ14221QQcmdZViewItem
        • bibea Re: Jak POWINIEN wyglądać biustonosz na mniejszy 22.07.08, 16:30
          tęsknię za czasami noszenia 70b/c, które były maleńkie, pozwalały mi
          nosić duże dekolty.
          więc zgadzam się z przedmówczyniami co do zabudowania stanika.

jak dla mnie fiszbiny wyższe przy mostku oznaczają wbijanie się w
          ciało. i nieprzyjemne czerwone ślady po zdjęciu stanika. więc im
          mniej z przodu fiszbin - tym lepiej.

i tak, nie przeszkadza mi zabudowanie pod pachą. tylko buły w ryzach
          trzyma.

co do zapięcia - wolę zapięcia na 2 haftki niż na 1. jakoś więcej
          zaufania mam. i oczywiście co najmniej 3 rzędy haftek.

krój: balkonik. lub plunge, ale litości, bez obojczyków. :)

ramiączka: ozdobne, cienkie, koroneczka, wiele fajnych można detali
          wrzucić, co by az się chciało ramiączko pokazać.

kolory :) ale to chyba wiadomo :)
          • justyce Re: Jak POWINIEN wyglądać biustonosz na mniejszy 22.07.08, 20:22
            Zabudowanie oczywiście jak najmniejsze z możliwych. Mały biust nie musi mieć
            wielkiej miski, rozlazłej (choć po latach dręczenia i rozklapywania po całej
            klacie może być takie z początku wrażenie), fiszbinów sięgających bóg wie gdzie,
            mały biust musi mieć przede wszystkim głęboką miskę - tzn. zmiana rozmiaru
            powinna iść głównie w głębokość miseczki.

Przy małych obwodach (60, 65) małobiuściastym zupełnie zbędne są szerokie
            ramiączka. O ileż piękniej wyglądałyby takie cieniutkie, subtelne? Zwłaszcza że
            za podtrzymanie odpowiada obwód..

Dwie haftki w zapięciu jak najbardziej ok - już sama zauważyłam, że nie mam
            zaufania do staników, które z tyłu wyglądają jak cieniutki paseczek - wolę, jak
            plecy są szersze, mam wrażenie porządnego obejmowania obwodu i podtrzymania
            biustu. Regulacja zapięcia - trójstopniowa to absolutne minimum. Dwustopniowa
            dyskwalifikuje ;)

Plandże nie muszą się kończyć na wysokości obojczyka. W ogóle na plandże kręcę
            nosem, wolę niskozabudowane balkonetki. Apetycznie leżą halfcupy :)

Fiszbiny powinny sięgać wysoko po zewnętrznych stronach miseczki (mam większy
            komfort, że wszystko jest zebrane, wygarnięte i trzymane w kupie), natomiast jak
            najniżej (i jak najwęziej!!!) wewnątrz. Czyli wysokie boczki (ale bez popadania
            w skrajność).

Czasami też mam wrażenie, że wąski obwód nie idzie w parze ze zmianą odległości
            między miseczkami. Czyli miska ok, obwód w porządku, a w międzybiuście wpijają
            się paskudnie fiszbiny, które nie muszą wcale sięgać tak wysoko. Ratunkiem jest
            odgięcie, a wystarczyłoby umieścić je trochę bliżej siebie i ciut skrócić.
        • plica Re: Jak POWINIEN wyglądać biustonosz na mniejszy 22.07.08, 21:56
          moze to i dobrze, ze nie trafilo do produkcji. masakratorskie polaczenia kolorkow. charlie sie chowa.
          • ireen Re: Jak POWINIEN wyglądać biustonosz na mniejszy 22.07.08, 23:38
            To prawda :)
            Ale szkoda że przy okazji zrezygnowali też z ramiączek ;-)
          • zawsze_zielona Re: Jak POWINIEN wyglądać biustonosz na mniejszy 23.07.08, 12:30
            Ja lubie takie neonowe polaczenia na bieliznie. Moze nie na codzien, ale od
            czasu do czasu...
    • sylwiastka Uwagi ogólne 21.07.08, 15:09
      Biustonosze na mniejsze piersi, z reguły są szyte wg tych samych krojów, jak te
      przeznaczone dla podtrzymania wiekszych piersi. Jesli jest to krój sprawdzony i
      ładnie zaokragla, podkresla i eksponuje biust to dobrze. Na mniejszych biustach
      dobrze wygladają i half-cupy, balkonetki jak również staniki typu plunge POD
      WARUNKIEM odpowiedniego skorelowania głebokości miski, szerokości fiszbiny z
      powierzchnią i zabudowaniem miski (jej wysokościa i szerokością).
      -W kolejnych rozmiarach miska powinna być GŁĘBSZA, jednak trzeba pamiętać też o
      tym, że powinna być też nieznacznie wyższa i szersza. Nie powinno być tak, że
      miseczka w rozmiarze 60D będzie miała taką samą wysokość jak w rozmiarze 60G, a
      różniła sie tylko głębokością.
      - Jednocześnie miseczka w rozmiarze 65D tez nie powinna być tak wysoka i szeroka
      jak w przypadku rozmiary 75D.
      - Wielkość i głębokość miseczki powinna być dostosowana do wielkości biustu, na
      jaki się ją szyje.
      - przy stanikach na mniejsze piersi ważne jest aby miseczki były tak szyte, aby
      nie spłaszczały piersi, a je zaokrąglały i zbierały z boków i spod pach do środka.
      - zatem potrzebne są, z reguły, 2 szwy na miseczce. Modele bezszwowe, nie
      sprawdzają się
      - stopień zabudowania, szczególnie na gorze piersi, powinien być ograniczony do
      minimum
      • zawsze_zielona Re: Uwagi ogólne 21.07.08, 16:03
        Nie zgodze sie, ze modele bezszwowe sie nie sprawdzaja. Mam Porcelanke Panache,
        jak najbardziej bezszwowa i wyglada swietnie (nie liczac zabudowania, oczywiscie..)
        • sylwiastka Re: Uwagi ogólne 21.07.08, 16:31
          Wyraziłam się nie do końca jasno. Mnie chodzi o miękkie modele bezszwowe.
          Porcelanka jest moduled, czyli z miską termicznie formowaną, i takie są OK, nie
          spłaszczają, bo maja swój kształt.
          • zawsze_zielona Re: Uwagi ogólne 21.07.08, 16:38
            Miekkie bezszwowe tez sa moduled, jesli mamy byc precyzyjne.
            Chodzi o to, zeby byl usztywniony, jesli jest bezszwowy.
            I tu sie zgadzamy:)
      • plica Re: Uwagi ogólne 21.07.08, 21:38
        > - zatem potrzebne są, z reguły, 2 szwy na miseczce. Modele bezszwowe, nie
        > sprawdzają się

pozwole sobie nie zgodzic sie. mam model prism elle macpherson w rozmiarze 70DD i uwielbiam ten stanik. jest idealnie bezszwowy cieniutenki. niski, plunge i bez golfa (wisi w galerii na mnie)
        poluję na kolejny w tym stylu.
        • zawsze_zielona Re: Uwagi ogólne 22.07.08, 16:17
          Wlasnie ogladam. Wyglada OK. Gdzie go kupilas?
          • plica Re: Uwagi ogólne 22.07.08, 21:52
            na allegro za 50 zł :) szarpnelam sie nie ma co :)
      • mmm-mm Mostki 22.07.08, 02:33
        Maly biust nie potrzebuje solidnego rozdzielacza, ktory mi sie
        kojarzy ze szpachelka, wciska sie w biust i rozstawia na boki.
        Czesto wystarczy mostek ograniczony do tasiemki o wysokosci 1cm i
        szerokosci nie wiekszej niz 1.5cm, mozliwie na dole misek. Fiszbiny
        na srodku tez nie moga byc wysokie, bo mi sie nie mieszcza, a jak
        jescze sa rozstawione na 2, 2.5cm, to juz wogole tragedia.
        • quleczka Re: Mostki 22.07.08, 16:21
          to chyba nie jest regula... mi kazde fiszbiny sa niemal w stanie zmiescic tylko
          fakt, nie wiem czy jest taka potrzeba :)
        • maith Re: Mostki- ale ludzie mają różne przerwy. 23.07.08, 00:09
          Ludzie potrzebują różnych mostków. Przy za wąskim robi się efekt aureoli.

Wąski mostek jest potrzebny dziewczynom z biustem osadzonym na klatce wąsko,
          kiedy kulki są blisko siebie, bądź po prostu na szerokiej podstawie, szczególnie
          jeśli biust jest duży. Małe biusty częściej mają większą przerwę między
          piersiami niż duże.

Natomiast zgadzam się, że wysokie mostki to absurd.
          • mmm-mm Re: Mostki- ale ludzie mają różne przerwy. 23.07.08, 04:47
            Mam mala przerwe miedzy niustem, gdyby byla wieksza, to biust by mi
            sie na szerokosc nie zmiescil na klatce piersiowej. I dlatego
            uwielbiam staniki z jak najmniejszym mostkiem. Idealem bylaby
            sytuacja kiedy producent jeden model produkuje z szerszymi i
            wezszymi mostkami i z szerokimi lub waskimi fiszbinami w dowolnej
            kombinacji:)
            • mmm-mm Mialo byc biustem;) n/t 23.07.08, 04:48
            • maith Re: Mostki- ale ludzie mają różne przerwy. 24.07.08, 00:54
              Rozumiem, ja też mam małą przerwę i mój biust też by się nie zmieścił na klatce,
              jakby go rozsunąć, bo do tego jest duży, czyli także szerszy.
              Wąskie mostki nie są charakterystyczne dla żadnej wielkości biustu.
              Na LB jest osobny wątek na ten temat:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74455372
          • kat.ram Re: Mostki- ale ludzie mają różne przerwy. 26.07.08, 18:45
            A co to jest efekt aureoli?

Ja potrzebuję stanika z mostkiem nie szerszym niż 1 cm (gdy mostek jest wysoki),
            a mam mały biust. Nie sądzę, żeby istniał związek pomiędzy szerokością przerwy a
            wielkością biustu.
            • mmm-mm Aureola. 26.07.08, 19:12
              Aureola jest kiedy fiszbiny znajduja sie, np. 1cm pod biustem. Fiszbiny powinny
              okalac piers, ale tez nie podjezdzac na biust. Tak to przynajmniej zrozumialam.
              Efekt ten widac na 4 zdjeciu od lewej strony. Niestety nie umiem wstawiac
              linkow, ktore wystarczy tylko nacisnac, mam nadzieje ze bedzie dzialac:)
              www.figleaves.com/us/fitting_room.asp?cat=138&txt=3173
              • maith Re: Aureola. 26.07.08, 23:46
                Aureola będzie też, kiedy dziewczyna ma dużą przerwę między piersiami (czyli
                potrzebuje szerokich mostków), a przymierzy stanik z wąziutkim mostkiem. Albo
                kiedy ma piersi wąskofiszbinowe, a założy szerokie fiszbiny. Tak czy inaczej
                aureola jest wtedy, kiedy najpierw kończy się pierś (czy to od strony mostka,
                czy pach czy z dołu) potem jest trochę przerwy, a dopiero potem idą fiszbiny. Bo
                fiszbiny powinny pierś okalać, dotykać miejsca, gdzie pierś się kończy, a nie
                wisieć sobie gdzieś dalej.
                I oczywiście, że wąskość/szerokość mostków NIE jest uzależniona od wielkości
                piersi. Swoją drogą fajnie by było, jakby sklepy/producenci dbali o pełny opis
                staników (czy wąski, średni czy szeroki mostek, jakie fiszbiny, czy
                rozciągliwiec, średni, czy ściśliwiec, jakie miseczki). Bo obecne udawanie, że
                wszystko jest średnie wprowadza strasznie dużo zamieszania.
    • kaczencja Re: Jak POWINIEN wyglądać biustonosz na mniejszy 21.07.08, 15:11
      Biustonosz na mały biust powinien być szyty z myślą o takim właśnie biuście. Zatem taki biustonosz powinien być proporcjonalny do małobiuściastej klatki piersiowej. Nie trzeba zużywać na niego ogromnych ilości materiału, nie potrzebne są 2cm ramiączka, ani zapięcie na trzy haftki. Ja osobiście bardzo lubię balkonetki z pionowym cięciem i sądzę, że gdyby powstała jakaś marka kierująca swą ofertę przede wszystkim do małobiuściastych, to powinna mieć ich przynajmniej kilka - w różnych kolorach, z różnych materiałów. Oczywiście owe balkonetki powinny być też tylko lekko zabudowane, by nie wystawać spoza lekkiego dekoltu. Poza tym oczywiście powinny występować kroje plunge i halfcupy - niskozabudowane, z niewysokimi bokami. Fiszbiny, mimo niewysokich boków powinny być odpowiednio długie od zewnątrz(ale nie pod samą pachę), by dobrze trzymać biust i bułki z boku. Osobiście doradzam projektowanie biustonoszy z odpinanymi ramiączkami, bo znalezienie multiwaya, który będzie jeszcze do tego w miarę estetyczny jest szalenie trudne.

Biustonosze małobiuściaste powinny być zrobione z delikatnych, ale dobrze trzymających tkanin - nie wszystkie mamy jędrne, wysoko osadzone biusty i niektórym potrzebne jest dodatkowe uniesienie biustu. Ilość push-upów, staników usztywnianych powinna być w małobiuściastej ofercie ograniczona na rzecz staników miękkich, półprzezroczystych i tych nieprzezroczystych, wzorzystych, gładkich, białych, beżowych, czarnych i nieprzyzwoicie kolorowych :)

Jednym słowem powinnyśmy mieć wybór, tak aby każdy mały biust znalazł coś dla siebie, niezależnie od preferowanego stylu, potrzeb piersi, czy upodobań kolorystycznych.
      • maggie26 Re: Jak POWINIEN wyglądać biustonosz na mniejszy 21.07.08, 17:28
        "Nie trzeba zużywać na niego ogromnych ilości materiału, nie potrzebne są 2cm
        ramiączka, ani zapięcie na trzy haftki."
        zgadzam sie z 1. i 2., ale co do haftek mam zupelnie odmienne zdanie :)
        przeciez dzieki wiekszej ilosci haftek biustonosz wystarcza nam na dluzej kiedy
        obwod robi sie za luzny...
        jestem absolutnie za zapieciem na 3 haftki
        • ireen Re: Jak POWINIEN wyglądać biustonosz na mniejszy 21.07.08, 17:44
          Ale przedmówczyni chodziło jak sądzę o 3 rzędy (w poziomie) haftek, a nie
          kolumny (w pionie). Czyli żeby była możliwość zapinania w trzech pozycjach, ale
          każda na dwie hafki.
          Jedyne miejsce gdzie więcej rzędów haftek jest uprawnione to straplessy.
          • kaczencja Chodziło mi o haftki, a nie o stopnie zapięcia 21.07.08, 19:10
            Zapięcie mogłoby być dla mnie nawet cztero, albo i pięciostopniowe, ale mi chodzi o ilość haftek. Wg mnie delikatny, miękki stanik w małym rozmiarze powinien mieć zapięcie na jedną, dwie haftki. Trzy haftki to zdecydowana przesada - nie jest to wcale potrzebne, ani nie pasuje do takiego małego, delikatnego biustonosza.
            • maggie26 Re: Chodziło mi o haftki, a nie o stopnie zapięci 21.07.08, 20:02
              a, to rozumiem - nawet mi to nie przyszlo do glowy, pewnie dlatego, ze nigdy nie
              mialam wiecej haftek w pionie ;) niz dwie
              a dwie dla mnie sa OK :)
    • zawsze_zielona Re: Jak POWINIEN wyglądać biustonosz na mniejszy 21.07.08, 15:17
      Plunge nie powinny siegac obojczykow. A i mostek moze spokojnie byc bardzo niski. Maly biust nie potrzebuje zabudowanych misek, do ktorych mozna wlozyc po kilo cukru w kazda.

Z mojego doswiadczenia wynika, ze najlepiej na malym biuscie leza staniki z pinowym cieciem. Ale jedno ciecie zwykle nie wystarczy, by zebrac dobrze biust. Potrzebne jest drugie, na ukos albo z boku (ewentualnie wzmocnienie).

No i produkowac half cupy w rozmiarach 60-65, bo tych jest jak na lekarstwo. Tylko niech ten half cup bedzie tez half cupem na malym biuscie i niech nie przeradza sie w balkonik tudziez balkon albo wernade.
      • pierwszalitera Re: Jak POWINIEN wyglądać biustonosz na mniejszy 21.07.08, 22:33
        zawsze_zielona napisała:

> Z mojego doswiadczenia wynika, ze najlepiej na malym biuscie leza staniki z pin
        > owym cieciem. Ale jedno ciecie zwykle nie wystarczy, by zebrac dobrze biust. Po
        > trzebne jest drugie, na ukos albo z boku (ewentualnie wzmocnienie).
        >

Nie do końca się zgodzę. Przy dobrze skrojonej miseczce wystarczy całkowicie jeden pionowy szew. Z ukośnymi szwami mam tylko nieprzyjemne doświadczenia.
    • stary_dywanik Re: Jak POWINIEN wyglądać biustonosz na mniejszy 21.07.08, 15:24
      Ja bym tylko chciała zauważyć, że mały biust nie musi być wcale
      płaskim biustem. Ponadto biust zazwyczaj bardziej rośnie do przodu
      niż do góry i na boki, więc ze wzrostem rozmiaru szybciej powinna
      się zwiększać głębokość miski niż jej wysokość i szerokość.
      • malagracja To powiedziala madra kobieta! 21.07.08, 17:42
    • sylwiastka Zdjęcia DOBRZE skoronych modeli 21.07.08, 17:28
      W wątkach poniżej zamieście proszę zdjęcia staników dobrze leżących na małym
      biuście (katalogowe lub ze sklepów internetowych). Jednak trzeba uważać, żeby
      rozmiar był w miarę dobrze dobrany (bo np. takie tango II na listach to prawie
      jak half-cup wygląda).
      • mara04 Re: Zdjęcia DOBRZE skoronych modeli 21.07.08, 22:36
        Freya Millie Śliczna, delikatna, wycięta. Tylko niestety trudno ją dostać.
        images.figleaves.com/product/220x308/r1997-p155149-front.jpg
      • sylwiastka Re: Zdjęcia DOBRZE skoronych modeli 22.07.08, 17:38
        to ja przedstawie kilka moich typów, w wiekszoci sa to staniki, które mam
        - Kalyani Natural Charm (mam 28DD i jest to na mnie halfcup, nie bułkuje,
        minusem są małe dzióbki, które robi na sutkach). Jeden pionowy szew, wzmocnienia
        po bokach miski
        www.bravissimo.com/images/products/large/ka61ota_lp.jpg
        - Kalyani Derss up denim bra - równiez pionowe ciecie, na mniejszych biustach
        prezentuje sie ładnie, nie jest zabudowany, obwod ponoć scisły
        www.bravissimo.com/images/products/medium/ka97dnb_mp.jpg
        - Panache romany - balkonik z niskim mostkiem, wyzszy niz halfcup, ale do golfa
        mu daleko. Dobra balkonetka.
        i21.ebayimg.com/06/i/000/86/e3/87fd_1.JPG
        -Elle Macpherson Cornato - widziałam, bardzo ladnie lesy na mniejszych biustach
        - krój idealny
        images.figleaves.com/product/220x308/r3907-p434778-front.jpg
        Elle Macpherson Notorious - ładna balkonetka, delikatna, niskozabudowana,
        sliczne ramiączka.
        images.figleaves.com/product/220x308/r378084-p378132-front.jpg
        Generalnie marka Elle Macpherson jest chyba najbardziej godna uwagi wśród
        małobiusciastych (szkoda tylko, że jest dość droga)
        • plica Re: Zdjęcia DOBRZE skoronych modeli 22.07.08, 21:54
          > Generalnie marka Elle Macpherson jest chyba najbardziej godna uwagi wśród
          > małobiusciastych (szkoda tylko, że jest dość droga)

szkoda, ze tylko do E. niektore malobiusciaste sie nie lapia.
          • joankb Re: Zdjęcia DOBRZE skoronych modeli 23.07.08, 08:32
            Na dodatek małego E.
            Ale dla mniejszych rozmiarów wygląda ok, nie ma się co czepiać.
            • boziaj Re: Zdjęcia DOBRZE skoronych modeli 23.07.08, 12:48
              ale za to ma wiekszosc modeli ma ścisłych, nie trzeba tak zanizać
              obwodu :)
              i sa tez normalnomiseczkowe :)
              • nieco8 Re: Zdjęcia DOBRZE skoronych modeli 06.08.08, 11:56
                Które modele są normalnomiseczkowe?, proszę pomóż, bo ja nie znalazłam nic na
                ten temat, a w 30E normalnomiseczkowe zmieściłabym się
        • fruuzia Re: Zdjęcia DOBRZE skoronych modeli 25.07.08, 11:00
          Sylwiastko a ty nie przerabiałaś trochę romany? bo mi się kołacze zwężanie mostka i skracanie ramiączek, tylko nie pamiętam kto to robił, mi się wydaje trudnym dość fasonem dla małobiuściastych
          • sylwiastka Re: Zdjęcia DOBRZE skoronych modeli 26.07.08, 16:03
            Tak, ja przerabiałam, bo w ten sposób traktuję WSZYSTKIE staniki (tzn mam ich 9
            i każdy ma cos zmienione). W 65 podszywam obwód, skracam ramiączka jesli są
            regulowane tylko z tyłu i zwężam mostki bo są za szerokie:) takie wymagania mają
            moje piersi.
            Jesli chodzi o romany, to podczas przymiarek na zlocie warszawskim nie
            widziałam, żeby na kimś źle leżało (tzn spłaszczało0, poza tym w galerii jest
            też różowe chyba ze spotkania krakowskiego i też ładnie sie prezentuje:) Może to
            mój subiektywny osąd i naprawdę ładnie wyglądaja na niedużym biuście ( a taki
            mam, jak pamiętasz).
    • sylwiastka Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 21.07.08, 17:31
      tutaj zamieszczamy zdjęcia złych fasonów na mały biust. Zbyt zabudowanych lub
      spłaszczających.
      • mara04 Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 21.07.08, 22:41
        Freya Arabella niektórym leży dobrze, ale często bywa niekompatybilna z małym
        biustem (chyba przez za głębokie miski) i minus za rozciągliwy obwód.
        images.figleaves.com/product/220x308/r387646-p387662-front.jpg
        Panache Inferno czyli inaczej stanik z golfem ;P
        www.bravissimo.com/images/products/medium/pna1bib_mp.jpg
        • u-lotka Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 21.07.08, 23:15
          Mnie właśnie Arabella leży dobrze, bo ma głębokie miski. Szkoda tylko, że
          miseczki kończą mi sie w okolicy obojczyka. Jak widać producenci uznali, że nie
          można mieć wszystkiego.
          • joankb Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 22.07.08, 12:56
            Dziewczyny - musimy rozróżnić modele źle skrojone - i tu zaliczam balkoniki
            freyi (wyjątkowo tylko zdarza się małobiuściasta, na której taki balkonik
            wygląda dobrze) od modeli, z którymi niektóre z nas są niekompatybilne - takie
            modele dobrze wyglądają na części dziewczyn, na części nie. Tak musi być -
            biusty mamy różne.
            Arabella czy Zeta wymagają tylko "odchudzenia", a to nie to samo.
            • quleczka Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 22.07.08, 15:55
              wlasnie wszystko zalezy jak sie zdefiniuje "zly kroj" :)

bo to jak na mnie czy na u-lotce lezy arabelka czyli to,ze jest b. mocno
              zabudowana...to jest juz zly kroj czy nie?

moze to uscislmy :)
              • joankb Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 22.07.08, 15:58
                Nożżżż - nie czytałaś, że masz za dużą??
                • quleczka Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 22.07.08, 16:11
                  :D czytalam i odpowiedzialam co mysle ;)

ciekawe jakby miala mniejsza miseczke o takim kroju balkonetki ubrac by mi
                  piersi na dwa gorna krawedz nie ciela ;)

wiem jak....w ogole nie podciagac ramiaczek :D
              • zawsze_zielona Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 22.07.08, 16:19
                No to moze ustalmy, ze zly kroj to taki, ktory rozmiarowo poasuje, fiszbinowo
                tez, ale po porstu zle lezy. I zle lezy to znaczy, ze jest np zbyt zabudowany,
                albo marszczy sie nie wiedziec czemu...
                • megiddo0 Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 23.07.08, 12:23
                  w ten sposob patrzac to wszystkie staniki freyi sa zle skrojone bo
                  wygladaja jak stanik z golfem (na czele z plungami typu mitzy i lola
                  siegajacymi po obojczyk) i wszystkie balkoniki sa do niczego bo na
                  duzej czesci malobiusciastych robia potworna zmarche na ukosnym
                  szyciu:P
                  pomijam juz ramiaczka jak tasmy nosne, a rekord bije model matilda
                  ktora w 60F ma ramiaczka jak w pysk strzelil 3cm...
                  • zawsze_zielona Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 23.07.08, 12:28
                    Masz 100% racje, jak dla mnie WSZYSTKIE typowe balkoniki Freya to balkony i
                    werandy.
                    • joankb Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 23.07.08, 12:42
                      I o ile w plunge mojej wyobraźni starcza żeby powiedzieć jak powinno być, to w
                      balkonach nie mam pojęcia co trzeba by poprawić. Ktoś obiecał tunningowane Rio,
                      zobaczymy.
                      • megiddo0 Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 23.07.08, 13:17
                        ja mam wrazenie ze po 1 miseczka jest szyta zbyt gleboko (oczywiscie
                        sa tez dziewczyny na ktore bedzie idealna) a po 2 gorny brzeg (ten
                        zazwyczaj zdobiony) powinien byc nieco dluzszy (albo wszyty mniej
                        pod katem, niebardzo wiem jak to okreslic), bo inaczej sie wpija w
                        piers
                        • ametyst89 Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 12.08.08, 15:49
                          Zgadzam się co do tego górnego brzegu! Ktoś mnie rozumie :D
                    • plica Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 23.07.08, 21:58
                      patrze sobie na swoje cycki w mojej polly. i kurde gladziutenko. anie jednej zmarszczki. normalnie idealnie lezy. szkoda tylko, ze jak sie wyprostuje, zaczyna sie robic mala buleczka :(
                      • megiddo0 Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 24.07.08, 01:02
                        no wlasnie ostatnio jak bylam w krakowie troche pomierzylam i
                        pollyanna jako JEDYNY balkonik freyi miala odpowiednio skrojona
                        miske i nie robila zmarchy
                        nie kupilam jej bo 60E bylo za male a 60F nie akurat nie mieli:(
                        nota bene w przymierzalni obok siedziala dziewczyna zawleczona do
                        intimo przez ktoras z forumek;)
                        • nieco8 Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 24.07.08, 14:56
                          To i ja dorzucę swoje trzy grosze.
                          Zostałam świeżo ostanikowana w Peachfieldzie i również uważam, że Pollyanna to
                          jedyny balkonik Frei, który nie jest stanikiem z golfem i ładnie leży. Na tle
                          pozostałych wyróżnia ją niski mostek i ładne wcięcie. Niestety i Polly nie jest
                          bez wad, dlaczego w rozmiarze 28F ma szelki a nie ramiączka?, 28E miało takie
                          ładne cieniutkie ramiączka...
                          Zdecydowanie jestem zwolenniczką plandży jednak pod warunkiem, że miseczki nie
                          kończą się na mostku, a ramiączka są cienkie.
                          Poza tym oczywiście halfcupy - Elle MacPherson ma piękne i Masquerade.
                          Mam takie podejrzenie, że biustonosze nawet dla małobiuściastych powinny mieć
                          jednak sporo materiału od strony zewnętrznej piersi (tak jak Polly), ażeby mogły
                          zbierać i trzymać w ryzach bułki podpachowe.
                          • zawsze_zielona Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 24.07.08, 15:03
                            Poly nie jest taka swieta;) W w galerii na ksiezniczce256 mozna zobczyc koszmar
                            zabudowania 28FF Matildy (czyli siostry Poly).
                            • megiddo0 Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 24.07.08, 23:43
                              o to ciekawe z ta matilda-jestes pewna ze to siostra polly? bo
                              mierzylam matilde i lezala tragicznie, tak jak inne balkoniki freyi,
                              a poly byla ok
                              i faktycznie (zreszta juz pisalam) matilda ma masakryczne ramiaczka-
                              3cm w 60F
                            • plomykowka Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 06.08.08, 17:34
                              Muszę obronić Matildę! :) Mam ją w rozmiarze 60D i nie jest wcale zabudowana.
                              Więc chyba to tylko te większe rozmiary z małobiuściastych są takie pancerne.
                              • megiddo0 Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 06.08.08, 17:45
                                no ja nie wiem czy 60F jest takie wieksze...
                                a to najbardziej zabudowany stanik freyi jaki widzialam (a troche
                                ich juz bylo)
                                no i ma stanowczo najszersze ramiaczka ze wszystkich
                          • lavaenn Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 24.07.08, 16:20
                            miałam Polly 28E i dla mnie była golfem na szelkach - w takim razie
                            wolę nie wiedzieć jak wygląda 28F ;)
                            (wiem że to zależy od kształtu biustu, na mnie wszystko jest zbyt
                            zabudowane, a na mojej siostrze leży jak na modelkach...)
                          • emylaa Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 24.07.08, 16:53
                            Moim zdaniem Polly w rozmiarze 28e wcale nie ma wąskich ramiączek :( Jest to
                            dokladnie 16 mm plus to "ozdobne" obszycie po obu stronach, które dodatkowo
                            optycznie poszerza ramiaczka. A i mostek tez nie jest jakis wyjatkowo niski
                            (przynajmniej dla mnie), bo strasznie i bolesnie wbija sie w klatke piersiowa.
                            Poza tym musze sie zgodzic z tym ze, Polly w rozmiarze 28f nie ma ramiaczek,
                            tylko szelki ;/ Koszmarnie grube! Nie pamietam juz dokladnie, ile mialy mm, ale
                            jakos ok 30 ;/ Niektore moje paski do spodni sa o polowe ciensze ;P
                            • nieco8 Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 25.07.08, 00:07
                              W celach poznawczych pomierzyłam moje staniki.
                              Ramiączka w Polly (łącznie z tym wystającym hafcikiem) mają 23 mm - no nieźle.
                              Zmierzyłam też wysokość mostka w kilku posiadanych przeze mnie modelach i tak:
                              Tia ma 7 cm, Polly 6 cm, a Arabella 5,5 cm. Wniosek z tego taki, że dekolt można
                              głębszy mieć niż w balkoniku, bo bliżej jej do plunge.
                              • plica Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 25.07.08, 07:33
                                dla porownania moja elle macpherson bezszwowa - mostek 3cm, szerokosc ramiaczka całe 7 mm. taka tam subtelna roznica :)
                                • nieco8 Re: Zdjęcia ŹLE skrojonych modeli 25.07.08, 11:42
                                  Niestety wydaje mi się, że nie łapię się w rozmiarówkę Elle MacPherson :-(.
                                  Bardzo podobają mi się staniki tej firmy - to chyba taki ideał dla
                                  małobiuściastej. Kochani producenci, już powinniście zauważyć, w jakim kierunku
                                  podążać by nas zadowolić - obniżać mostki i zwężać ramiączka.
    • sadzka A może za dużo wymagamy? 25.07.08, 23:34
      Ostatnio wszyscy tu narzekają na zabudowane, źle skrojone staniki, sama też narzekam, ale...
      Dziś trafiłam do sklepu z bielizną. Oczywiście obwodów poniżej 70 nie było, ale bardzo zależało mi na staniku na lato z cienkimi ramiączkami i aby były mało zabudowane. Już pal licho, że mam 60 pod biustem, liczyłam na to że będę zwężać, przeszywać, podszywać itp...

Pani w sklepie była bardzo miła, od razu zaplusowała u mnie tym , że stwierdziła na wstępie, że dla mnie to 70 ale C będzie dobre, pierwszy raz ktoś mi nie wpychał 70A :)) (To dzięki mojej Curvy Kate 60DD mam piersi, które widać) Co prawda stwierdziła, że obwodów 60 to nikt nie robi, a jak jej pokazałam stanik który mam na sobie to była baardzo zdziwiona.

Z naręczem staników poszłam do przymierzalni i o dziwo miseczki były dobre!! Same staniki były śliczne, delikatne, ramiączka na góra 7mm, albo i węższe... właściwie bez mostka, z tyłu zapinane na 1 haftkę. No i nic się nie marszczyło, żadnej wstrętnej zmarszczki!! Wyglądały ślicznie.

I na tym się ich funkcja kończyła. Idealnie przyklepywały mi piersi do tułowia, obwód mogłabym wiązać na kokardkę, z pod pachy absolutnie nic nie zbierały. Byłam w nich bardziej płaska niż bez stanika.
      Nic nie kupiłam.

Jednak te nasze zabudowańce spełniają swoją rolę i chyba się z nimi pogodzę :) Co z tego że lato, przecież nie muszę chodzić w bluzeczkach na ramiączkach/ szelkach/z dekoltami.
      Z dwojga złego lepsze takie niż żadne lub takie, które spłaszczają. A na małym biuście, taki jak mój, jest wielka różnica w staniku, a bez. Coś za coś, nic nie jest idealne.
      • megiddo0 Re: A może za dużo wymagamy? 25.07.08, 23:51
        no widzisz ale bajer w tym ze jak sie odkryje ze ma sie biust
        (przynajmniej ja tak mam) to chce sie nosic do niego dekolty;)
        poza tym biustonosz moze byc bardzo delikatny i spelniac swoja
        funkcje i jesli juz placi sie za niego tyle to czemu mamy nie
        wymagac?
        • maith Bo to są 2 osobne kwestie 26.07.08, 00:13
          Bo to są 2 osobne kwestie
          1) Żeby staniki pasowały rozmiarem, czyli dawały te wszystkie pozytywne efekty,
          płynące z indywidualnie dobranego rozmiaru

2) Żeby nie były zabudowane bardziej niż to naprawdę konieczne.

Spełnienie punktu 1 to absolutne minimum, bez którego stanik jest niewarty
          uwagi. Spełnienie punktu 2, to zapewnienie takiego stanika, jaki powinien być
          naprawdę. Odrzucając staniki niespełniające wymogów punktu 1, nie traci się
          prawa do domagania się, żeby te spełniające spełniły też wymogi punktu 2.
          • sadzka Re: Bo to są 2 osobne kwestie 26.07.08, 09:09
            Ja wiem, że należy wymagać i należy działać aby te nasze zabudowańce poprawiły wygląd. Ale to będzie trwało. A po prostu na mnie wizyta w sklepie i poprzymierzanie ślicznych ale nic nie robiących staników, poprawiła humor. I łagodniejszym okiem spojrzałam na moje nowe staniki, które wyglądają jak wyglądają ale spełniają swoją funkcję :) I przyznaję rację, że punkt 1 to minimum, które musi spełnić stanik.
            • agacior_ek Re: Bo to są 2 osobne kwestie 26.07.08, 14:42
              A czy jesteście pewne, że biustonosze o tak cienkich ramiączkach i mniej
              zabudowanych miseczkach będą dobrze spełniały swoje funkcje zbierania,
              unoszenia, podtrzymywania?
              Mam na sobie teraz panache chantilly 30E. Super wygodny, piersi fajnie zebrane,
              uniesione, miseczka nie kończy się na obojczyku, ale jest jej więcej niż w
              niektórych pokazywanych przez was modelach Elle Mcpherson. Ramiączka są
              rzeczywiście szerokie, ale obawiam się, czy przy cieńszych, biustonosz tak
              dobrze trzymałby się ciała.
              Ja jestem z tego modelu zadowolona, ramiączka mi nie przeszkadzają a stopień
              zabudowania uważam za odpowiedni.
              Zdecydowanie lepiej czuję w takim biustonoszu niż w sutkozakrywaczu 75B, który
              kiedyś nosiłam. W tamtych mogłam odsłonić pół dekoltu i nie było widać nic: ani
              biustonosza ani piersi, bo one smętnie wisiały pod pachami.
              Rozumiem, że są modele absolutnie źle skrojone, w których miseczki kończą się
              przy obojczyku, które spłaszczają itp, ale nie uważam, żeby wszystkim
              "małobiuściastym" (kimkolwiek one są) pasowały biustonosze wedle jednego kroju:
              cienkoramiączkowych halfcupów.

A tak na marginesie, gdzie kupujecie bluzki z dekoltem? Bo ja jeszcze nie
              trafiłam na bluzkę, która przy moim rozmiarze piersi robiłaby mi jakikolwiek
              dekolt. Ale to taki OT.
              • megiddo0 Re: Bo to są 2 osobne kwestie 26.07.08, 18:35
                o wlasnie i to jest ten bol
                a co do podtrzymywania i zbierania-wlasnie mam w lapkach polke 65DD-
                na mnie za luzna i ciut za mala ale zbiera niezle, ramiaczka ma ok 9-
                10mm i na srodku jest super wycieta, a bardziej biusciaste
                dziewczyny chwala sobie dekolt jaki robi wiec chyba nie moze zle
                trzymac lub zbierac?
                posiadam tez half-cup discover madmoiselle i robi mi swietny dekolt,
                moglby troche lepiej zbierac ale to akurat kwestia zbyt szerokich
                fiszbin
                mierzylam tez emily curvy kate i tak jak pisze natashka byla
                normalnym stanikiem-nie super wycietym ale nie wygladala tez jak
                staniki freyi, rewelacyjnie zbierala biust
                nie widzialam na zywo elle mcpherson ale z tego co zauwazylam bez
                problemu mozna pogodzic mocne wyciecie i dobre podtrzymanie+zebranie
      • natashka87 Re: A może za dużo wymagamy? 26.07.08, 16:26
        Mi sie wydaje, że tu chodzi o trochę inną kwestię. Widziałam Portię
        60DD i ja właśnie chciałabym mieć taki małozabudowany stanik.
        Oczywiście, że mógłby być jeszcze niżej wycięty, ale wygląda po
        prostu normalnie. Natomiast staniki trochę większe - w rozmiarze
        powiedzmy 28G lub 30FF wyglądają tragicznie. Wiesz naprawdę wstyd
        się pokazać komukolwiek w takim "cudeńku" nawet jeśli nie zależy nam
        na szczególnie wyciętym staniku. Dlatego trzeba odróżnić staniki,
        które mogłby być mniej zabudowane od tych które są zabudowane
        nienormalnie - a bardziej nadają się do kategorii top niż stanik i
        nie nadają się do noszenia pod żadną bluzką oprócz zabudowanego pod
        szyję t-shirtu.
        • sadzka Re: A może za dużo wymagamy? 27.07.08, 12:30
          Pewnie faktycznie marudzę trochę bez powodu. Staniki 28DD lub E są na pewno dużo mniej zabudowane niż 28G czy 30FF. Nie widziałam takiego stanika na żywo. Ale piersi też są mniejsze.
          W moich stanikach denerwuje mnie to, nie mogę założyć żadnej bluzki, która jest coś trochę wycięta. Zostają właściwie tylko bluzki z krótkimi rękawkami, bo spod innych wystaje albo góra koronki, albo stanik pod pachą. To jest ta grupa, którą określasz jako takie, które mogły by być mniej zabudowa
          Być może moje marudzenie jest stąd, że rozbestwiły mnie dotychczasowe staniki, które były śliczne i malutkie (h&m-owe 70A), w których po prawidłowym upakowaniu piersi wszystko się wylewało górą i nie zbierały spod pach.
          Na pewno stanik, który ma pełnić swoją funkcję musi być bardziej zabudowany niż taki wypychacz - zakrywacz. Sztuka to dobrać odpowiednie proporcje.
          • joankb Re: A może za dużo wymagamy? 06.08.08, 15:04
            Do 65F brakuje mi jednego głupiego centymetra, w niektórych 1,5 cm. Ja rozumiem
            dziewczyny w dolnych granicach GG, to jest ból, tam jest następny przeskok
            pancerności.
            W FF jeszcze szukam, na razie bez skutku. "Odpuściłam" nieco ramiączka w
            większych F-kach, albo chodzę bez.
            A te mniejsze mogłyby być jeszcze mniej zabudowane i też przeszkadzają mniejszym
            biustom...
            Nie wymagamy za dużo, tak powinno być.
    • ametyst89 Re: Jak POWINIEN wyglądać biustonosz na mniejszy 10.08.08, 02:10
      A mi się od zawsze marzy posiadanie jednego bezmostkowca :) Żeby stanik wyglądał
      dosłownie jak balkon, zbierając piersi do środka, tworząc seksowną kreseczkę.
      Oczywiście miałby być usztywniany i mieć odpinane ramiączka :)
      • atagha Re: Jak POWINIEN wyglądać biustonosz na mniejszy 12.08.08, 15:48
        Po pierwsze stanik dla (niektórych) małobiuściastych powinien mieć obwód 55!
        Wierzę, że kiedyś takich doczekam.

Po drugie i kolejne - to o czym już pisałyście niskie fiszbiny między piersiami,
        optymalnie wysokie boki (nie obcierające pach, ale zbierające i trzymające
        bułki), niezabudowane zwłaszcza na górze (czyli usunięte części, które nam
        zwykle wystają z dekoltu), węższe ramiączka.

Co do głębokości miseczek to ja akurat jestem z przeciwnego bieguna. Większość
        jest dla mnie zbyt głęboka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka