kasia79a Re: który rozmiar Freya Polyanna mam wybrać? 08.09.08, 10:48 proszę o radę, bo chcę kupić wysyłkowo więc nie przymierzę a nakręciłam się na ten stanik bardzo (czy słusznie?); wg kalkulatora i mioch "doświadczeń" wychodzi mi rozmiar brytyjski 60E lub 65DD (mam pod biustem 67 a w biuście 84)- czy ta polyanna z tych rązciągliwych czy raczej nie? czy miski ma bardzo pełne?- ja właśnie zakończyłam karmienie i piersi mi wymizerniały strasznie, chciałabym je trochę podratować dobrym stanikiem pomóżcie proszę Odpowiedz Link
dorianne.gray Re: który rozmiar Freya Polyanna mam wybrać? 08.09.08, 10:59 Polly jest ściśliwa, więc możesz śmiało wybrać ten z większym obwodem. Odpowiedz Link
2tea Re: który rozmiar Freya Polyanna mam wybrać? 08.09.08, 11:29 Tylko karmelowa jest ściśliwa. Ja przy 81,5 w biuście kupiłam 60E i trochę się marszczyła, ale z czasem wypełniła, teraz mam 84 i robi się za mała, więc obawiam się, że 60E może być za małe. Odpowiedz Link
lavaenn Re: który rozmiar Freya Polyanna mam wybrać? 08.09.08, 12:47 Mierzyłam wszystkie Pollyanny kiedy miałam jeszcze 68 pod biustem, w żadnej mi nie było za ciasno. Doradzałabym karmelową, pozostałe są rozciągliwe. I raczej 60F, Polly ma odrobinę mniejsze miski. Odpowiedz Link
2tea Odzyskanie pieniędzy za przesyłkę 08.09.08, 11:35 Wiem, że może to nieodpowiedni wątek, ale... Czy jest jakaś szansa na odzyskanie pieniędzy za przesyłkę, która nie doszła? Co Wy robicie? Chodzi mi o brastop. Odpowiedz Link
cocoamore Re: Odzyskanie pieniędzy za przesyłkę 08.09.08, 20:01 Znalazłam taki artykuł stanikomania.blox.pl/2008/04/Duze-miseczki-za-nieduza-cene-czyli-wywiad-z.html Piszą, że można odzyskać pieniądze za towar. Jest też podany adres mailowy do Biura Obsługi Klienta, gdzie można napisać po polsku. Mam nadzieję, że trochę pomogłam :) Odpowiedz Link
2tea Re: Odzyskanie pieniędzy za przesyłkę 09.09.08, 08:58 Dzięki :) trochę mnie to pocieszyło ;) Odpowiedz Link
myszaaa163 Re: Zabraklo sil-zrezygnowana 08.09.08, 22:58 Jestem oglupiona kolejnymi nietrafionymi zakupami. Ja juz nic nie wiem i nie mam sily szukac kolejnych modeli. Pare miesiecy temu w watku rozmiarowym zostalam okreslona na 65E (70/ok90). Szczesliwa zakupilam tango II i adore daisy wanilla w tymze rozmiarze. Tango bylo poprostu okropnie niekompatybilne,mostek mi sie wbijal,krawedz miseczki tez,a przy sutku zostawala elegancka faldka,z ktorej moglabym sobie zrobic zaszewke :) Adore jako wzglednie dobry pozostal w szafie,lecz od poczatku miska sie w dziwny sposob marszczyla (nie potrafie powiedziec nawet gdzie bo poprostu wszedzie drobne nierownosci). Potem zamowilam sobie Tango II plunge 60F-ewidentnie za male miski. Potem byl Gossard Satin Chocolate 65E-znowu za maly,po zebraniu piersi mialam ich 4 :). Potem probowalam z polskimi sklepami. Mierzylam w obwodzie 70 miseczki D,E i F z biustonoszy Samanty(waskofiszbinowe). 70E we wszystkich dostepnych miekkich modelach bylo za male,a co do 70F nie moglam sie zdecydowac. Bo gora niby ok,a od naciagniecia ramiaczka robila mi sie zakladka przy sutku. Dzis bylam w MiG w Katowicach. Mierzylam Tango Plunge w rozmiarach 60 E,F,FF i o ile pierwsze dwa za male,o tyle ostatni oczywiscie za duzy. Spodobalo mi sie Harmony,65E bulkowalo,a mostek wbijal mi sie w piers,wiec poprosilam o wiekszy rozmiar,ale z braku dostalam 65FF. Zakupilam to 65FF i bylam zadowolona,choc nie do konca przekonana. Zalozylam go znow w domu i zadowolona byc przestalam,fiszbin konczy mi sie z jednej strony na srodku pachy,a z drugiej 0,5cm od piersi (po sladach wnioskuje)-mam drobna asymetrie,nie tyle w wielkosci co w wysokosci osadzenia piersi. I juz poprostu nie wiem co robic. Czy ktos jeszcze tak ma,ze jak jedna miseczka jest ok,to druga zawsze ma zmarche? I fiszbiny z kazdej strony inaczej leza? Co robic? Jakich ewentualnie jeszcze modeli szukac? Wybaczcie elaborat,ale musialam sie wyzalic... Odpowiedz Link
kaczencja Re: Zabraklo sil-zrezygnowana 08.09.08, 23:44 Czytając Twoją wypowiedź rzuca mi się w oczy jedna rzecz: kupiłaś stanik Adore i z wypowiedzi wnioskuję, że on jak dotąd był najlepszy. Adore to wąskofiszbinowce. Tymczasem uparcie mierzysz szerokofiszbinowe Panache, które robią Ci czworopierś :P Jestem ciekawa, gdzie sięgają Ci te fiszbiny w Gossardzie i Panache. Być może tutaj tkwi problem: może masz po prostu biust wymagający wąskich fiszbin, czyli takich, które powodują, że miseczki stanika mają mniejszą podstawę, ale są jakby głębsze. Szerokofiszbinowe staniki mają większą podstawę i przez to sama wypukłość miseczki jest mniejsza, choć jej pojemność taka jak w miseczce o wąskich fiszbinach. Skoro pasowało Ci Adore, może popróbuj teraz firm wąskofiszbinowych jak Freya (np. Polyanna, Eva - uwaga małomiseczkowiec, Antoinette i wiele innych), Fantasie (np. Bridgette), Ruby Pink i oceń, czy wąskie fiszbiny nie rozwiązują problemu. Odpowiedz Link
myszaaa163 Re: Zabraklo sil-zrezygnowana 09.09.08, 01:20 W gossardzie ciezko bylo okreslic lezenie fiszbin poniewaz z duzo za plytkich miseczek piersi uciekaly w kazda strone,a gniotlo mnie tak,ze dluzej niz 5 minut w nim nigdy nie wysiedzialam. Adore moze byloby ok,odcisk fiszbiny jest idealny na jednej piersi,na drugiej natomiast ciut za wasko. Ale mam wrazenie,ze fiszbyiny w nim naciagaja sie znacznie wraz z obwodem,a sama miska jest przymalawa badz nieodpowiednia krojem (lub jedno i drugie). W Harmony fiszbina celuje w srodek pachy tylko na lewej piersi,na prawej ona jest na srodku pachy (na odwrot zrobic sie nie da :P ). Skusilo mnie to,ze czuje sie w nim naprawde wygodnie,a sam biustonosz jest mieciutki i milutki. I tylko ta jedna fiszbina mi przeszkadza... Z tym da sie cos zrobic oprocz zwrocenia? Ja oczywiscie poszukam firm,ktore sugerujesz,ale to zajmie mi troche czasu,tym bardziej,ze jestem zwolenniczka sklepow stacjonarnych. Odpowiedz Link
kaczencja Re: Zabraklo sil-zrezygnowana 09.09.08, 14:31 Powszechnie mówi się o tym środku pachy, ale nie zawsze jest to zgodne z prawdą, że akurat tam powinna leżeć fiszbina. Przede wszystkim powinna ona obejmować całą pierś, nie powinna kończyć się przed linią biustu, tylko odrobinę za nią - i tutaj jest właśnie miejsce dla Ciebie, by ustalić, jaka szerokość fiszbiny jest najbardziej odpowiednia dla Ciebie, w jakiej najlepiej się czujesz. Jeżeli z jednej strony fiszbina zdaje Ci się niedopasowana, podczas gdy z drugiej jest dobra, możesz spróbować ją trochę wygiąć. I fakt, może powinnaś próbować innych krojów niż do tej pory. Odpowiedz Link
aga-ka w sprawie ebay i dopłaty przez pay pal 09.09.08, 08:29 :) wpisałam się w wątek tłumaczeniowy na LB wczoraj ale na razie cisza a potrzebuję szybkiej pomocy :) nie wiem czy w dobrym miejscu piszę .... Na pytanie o opłatę za wysyłkę do POlski dostałam odp. Hi, postage to Poland is £2.50 ON TOP of the UK postage costs showing at auction. Czyli jesli dobrze rozumiem to mam dodatkowo 2,50 ponad to co na aukcji okreśłili dla przeysłki do uk? Kłopot mam bo od razu dałam płatność i z biegu wpisałam 2,50 i tak poszło. Jak to teraz dopłacić? Czy jakieś wyjaśnienie dla sprzedawcy pomożecie mi sklecić? plis plis plis Aga Odpowiedz Link
figa84 Re: w sprawie ebay i dopłaty przez pay pal 09.09.08, 21:54 Mój mizerny angielski inaczej by to odczytał, ale ze słownikiem faktycznie jako dopłatę. Ja zawszę piszę do nich jak Kali:-) I payed cena (cena stanika + £2,5). I didn't pay cena. How can I pay it? Skompromitowałam się:-) Jak znajdą się dziewczyny, które to jakoś złożą, to pisz mądrzej, ale jak się nie znajdą, to Ci sprzedawcy na ebay'u i taki bełkot rozumieją:-) Nigdy nie dopłacałam nic na Paypal'em ani nie płaciłam samym paypal'em, więc nie wiem jak to będzie wyglądać. Poszukaj może w wątkach o Paypalu. Przy płaceniu jest opcja prośby o wycenę transportu - zawsze z niej korzystam na wszelki wypadek. Poczekałabym chwilę i zobaczyła co będzie się działo. Jeśli masz dopłacić to sprzedawca powinien się odezwać. Brr... sama nie wiem jak bez niczyjej pomocy dogadał się z kobietą, żeby mi wyszukała 30E i wystawiła na aukcji jak już znalazła:-) Odpowiedz Link
aga-ka Re: w sprawie ebay i dopłaty przez pay pal 09.09.08, 23:10 dzięki za odzew. nie korzystałam z opcji wyceny transportu przy zapłacie bo dzień wcześniej wysłałam maila z pyatniem o to. Przy zapłacie jakoś mis ię zakodowało że było 2,50 i tak poszło pay palem. Dopiero późńiej dopatrzyłam dokładniej, że wysyłka do UK kosztuje 2,95 więc dziwne że do PL tyko 2,50 :) i wróciłam do maila.... No w każdym razie w kilka godzin później dopłaciłam brakującą kwotę i chyba im się wszystko zgodziło bo po południu dostałam maila że paczka wysłana. A jeśli chodzi o dopłatę to napiszę bo może się komuś przyda: Weszłam na PP na zakładkę Wyślij pieniądze. Trzeba podac mail osoby do której pieniądze mają iść -skopiowałam z transakcji poprzedniej, zaznaczyłam zapłata za towar, wpisałam kwotę, i w tytule podałam nr aukcji. Poiżej jest miejsce na dodatkową wiadomość więc wydukalam w tytule wiadomości Temat: Dokonano płatności (e-bay: nr aukcji...) Wiadomość: Rest of money for: nazwa przedmiotu... Sorry for my mistake. Waiting for bras. XX Nie wiem czy zrobiłam to wszystko poprawnie no ale w każdym razie kasa im się zgodziła bo staniki wysłali :) Ze też akurat przy pierwszym zakupie musiałam trafić na aukcję gdzie nie było od razu wpisanych kosztów wysyłki... Dobrze chociaż że obsługa Pay pala jakoś w miare przystępna. jeśłi ktoś może skomentować to co zrobiłam to chętnie :) może isę przyda na przyszłość mnie labo komuś innemu... Dzięki Aga PS. figa84 dzięki za życzliwość :) Na szczęście tą dopłatę pusciłam najszybciej jak się dało, więc nie pisali do mnie maila i nie musiałam dodatkowo im odp i się głowić o co pytają i co każą zrobić :) haha Odpowiedz Link
lavaenn Panache Illusion jednoczęściowy - szybkie pytanie 09.09.08, 12:35 Czy jednoczęściowe Illusion: - ma standardowe miski - ma szansę nie być za krótkie na 174 wzrostu - jest na tyle ścisłe obwodowo że mogę zaryzykować 65? Odpowiedz Link
moonlight80 Re: Panache Illusion jednoczęściowy - szybkie pyt 09.09.08, 15:23 Ja mam dwu częściowy ,ale moze coś Ci sie przyda:) Tak ma standardowe miski. Obwodowo bym nie ryzykowała na Twoim miejscu niestety choć strój jest super.Ale nawet na mnie z 73cm pod po zamoczeniu sie w wodzie zaczyna jeździć po plecach 65-tka.Tzn.zsuwa sie w dół trochę. Moze jednoczesciowy jest inny ale pewnie nie bardzo w kwestii tego obwodu to bym Ci niestety odradzała Odpowiedz Link
lavaenn Re: Panache Illusion jednoczęściowy - szybkie pyt 09.09.08, 16:19 okazało się że mam możliwość przymierzenia, to tylko 30 km więc jadę - wieczorem napiszę co i jak :) na LB znalazłam info że jednoczęściowy jest dość ciasny, więc jestem dobrej myśli, bo ten strój to moje marzenie od dawna :D Odpowiedz Link
lavaenn Re: Panache Illusion jednoczęściowy - szybkie pyt 09.09.08, 22:54 Już wiem :) No więc: - miski jak najbardziej standardowe - długość na styk, ale ja mam raczej średnio osadzony biust, na osobę z tym samym wzrostem i wysoko osadzonym może być za krótki - obwód jest faktycznie luźny, w kostiumie dwuczęściowym byłby nieakceptowalny, ALE boczki kostiumu (te marszczone) są dwuwarstwowe, a przód trójwarstwowy - i przez to kostium jest piekielnie ścisły :D wciągnięcie go na moje 92cm biodra trwa 5 minut, porysowałam sobie brzuch fiszbinami, ale po założeniu ani drgnie :D i jest boski :D pierwszy raz w życiu dobrze wyglądam w kostiumie jednoczęściowym :) Odpowiedz Link
moonlight80 Re: Panache Illusion jednoczęściowy - szybkie pyt 09.09.08, 23:03 Super! Bardzo sie ciesze ze udało Ci sie trafić w dziesiatkę z tym kostiumem bo jak wiadomo to czasem dobór prawidłowego stroju kąpielowego trwa nie krócej niż poszukiwanie dobrego stanika:) Fajnie ze miałaś okazje przymierzyć stacjonarnie-to wielkie szczęscie. Czyli mówisz ze jednoczęściowy ciasny w obwodzie-ekstra! pocieszyła mnie ta informacja bo tez sie zastanawiam nad jednoczęsciowym lub tankini własnie z serii illusion. Jaki wzięłaś kolor i rozmiar?I napisz jeszcze jak kwestia zbierania biustu-dobrze się prezentuje w tym stroju? Odpowiedz Link
lavaenn Re: Panache Illusion jednoczęściowy - szybkie pyt 09.09.08, 23:39 mam czarny, 30E (czyli miski takie jak mi zwykle pasują w Panache). zbiera średnio (ale ja od kostiumu basenowego wymagam tylko żeby nie robił mi klatki nastoletniego chłopca) - prawdopodobnie tylko przez za szerokie fiszbiny, Effuniak już się zgodziła przeprowadzić mu transplantację lub inny zabieg ;) dokładna recenzja będzie jak przetestuję :) Odpowiedz Link
moonlight80 Re: Panache Illusion jednoczęściowy - szybkie pyt 09.09.08, 23:44 Ok rozumiem,to koniecznie wpisz do wątku o strojach kąpielowych jak go przetestujesz Odpowiedz Link
pomorzanka1978 Co to za mode Freyil? 12.09.08, 11:21 Dziewczyny co to za model? Firma Freya. img206.imageshack.us/my.php?image=436149390yb9.jpg Jeżeli byłybyście tak miłe, napiszcie jaki to miskowiec i czy jest rorciągliwy. Z góry dzięki. Odpowiedz Link
madlenna19 Bez stanika? 12.09.08, 11:37 Co robić kiedy stanik zrobil się sporo za mały, tak, że mnie spłaszcza, a nie mam żadngo stanika w którym mogłabym chodzić zamiast? Lepiej chodzić w za małym, ale z dobrym obwodem - żeby uniknąć rozjeżdżania się biustu na boki, czy chodzić całkiem bez??? Za mały stanik mi nie zaszkodzi? Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: Bez stanika? 12.09.08, 12:14 Ja bym w bardzo za malym nie chodzila, bo jak sama zauwazylas splasza. Za maly stanik przyczyni sie do powstawania bulek, bo piersi nie mieszcza sie w miseczce i wylaz pod pach. A chodzenie bez stanika to zadna zbrodnia;) Odpowiedz Link
madlenna19 Re: Bez stanika? 12.09.08, 12:21 No to zrobię tak: * poza domem w staniku przymałym, kiedy muszę. W domu - bez. Nie będe się masakrowac. Nawet jakbym chciała to założyć jakiś stary to po prostu sie zupelnie nie da. Nie wiem co się z nimi stało:] Po prostu cycki mi wypadają:D Ps nie zamawiam nic innego, mam pieniążki, ale czekam w kolejce na effuniaka, a wiem,ze długaśnaaa to muszę się przemęczyć:D Odpowiedz Link
pomorzanka1978 Re: Co to za model Freyi? 12.09.08, 13:40 Naprawde żadna z Was nie potrafi mi pomóc? :( Odpowiedz Link
ametyst89 Re: Co to za model Freyi? 12.09.08, 21:23 Pewnie jakiś stary model. Podobna do tego wydaje mi się Phoebe: ecx.images-amazon.com/images/I/41G6sBIx%2BpL._AA280_.jpg Odpowiedz Link
joankb Re: Co to za model Freyi? 12.09.08, 21:37 Zapytaj na dużym Lobby. To jest model sprzed 2005 roku, my tych modeli widziałyśmy mało, tam może któraś skojarzy. Odpowiedz Link
t3kla rozmiarowe problemy - pomóżcie 12.09.08, 12:08 Moje wymiary są w podpisie, ale dokładniej wygląda to tak (mierzyłam sie dzisiaj z pół godziny) w obwodzie na maksa mogę się scisnąć do 70 na totalnym wydechu, w biuście 87 też na wydechu, na maksymalnym wdechu 93 (!!), w staniku na wydechu też 93(!!). Moje oświecone stanikowanie zaczęłam od 30DD (po przymiarkach w Intimo) bo nie chciałam mieć wielkich luzów, błąd, cóż bywa... Jak już sama doszłam do wniosku że mój obecny rozmiar to 30E - kupiłam dużomiseczkowe Rimini 30DD (zdjęcia w galerii) no i klapa - są buły (wg mnie niewielkie), na pewno nie ma miejsca na wmasowywanie ciałka spod pach. No i wygląda na to że jestem bez stanika :( Co kupić Polly 30E? Przydałoby mi sie na początek coś beżowego, żeby pod wszystko pasowało. Dobrze się czułam w Fantasie smoothing 30DD, tyle że dzisiaj z bułą no i ma usztywnione miseczki, bo miałam moulded T-shirt bra. Wczoraj pisałam w wątku panachowym mając ochotę na tango II balkonetkę albo plunge ale też nie wiem co z rozmiarem. Pomóżcie. Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: rozmiarowe problemy - pomóżcie 12.09.08, 12:20 Ja sie mierze w biuscie "normalnie", czyli ani na wdechu anie na wydechu. IMO powinnas sprobowac 30E. TangoII ma tendencje do brzydkiego ukladania sie na malym biuscie, marszczy sie. Plunge podobno lezy lepiej, ale dla odmiany jest bardzo rozciagliwy. Moze Tango pure plunge? Jest uszyty z miekkiego materialu, kolezanka (32FF) kupila i zadowolona. Odpowiedz Link
joankb Re: rozmiarowe problemy - pomóżcie 12.09.08, 21:34 Dobrze ja rozumiem, że w staniku na WYDECHU masz 93? Jeśli tak to Polly 30E odpada. Musisz poszukać średnio/dużomiskowego E. Nawet z pomiaru wdech/wydech bez stanika średnia wychodzi 90, to jest bardzo solidne E. Jeśli Tango to plunge, dobrze zbiera buły i nie mniejsze niż 30F, białe na pewno, jest bardzo małomiskowe. I da się chodzić w 30-tce bez podszywania. Odpowiedz Link
t3kla Re: rozmiarowe problemy - pomóżcie 12.09.08, 21:45 tak, na wydechu w staniku 93. Dzięki za rady co do tango plunge - zaczynam nowe poszukiwania. Odpowiedz Link
trawiasta Pierwszy dobry stanik i problem 13.09.08, 21:15 Zgodnie z sugestią Kaczencji przenoszę wątek tutaj: Zakupiłam, po lekturze Forum (i dopłaceniu za wymianę, bo wycelowałam w za małą miskę) Lemon Sorbet Mileny. I mam problem... Strasznie mocno jest ten stanik zabudowany, zupełnie, jakby miał podtrzymywać wieeelki biust, a nie taki mały jak mój (60F wg Mileny); jest strasznie sztywny i taki... pancerny. I problem: notorycznie zapinam go za nisko - tzn. po zdjęciu go widzę, że odcisk od fiszbinów jest jakieś 2 cm poniżej piersi. Czyli źle go zakładam; próbowałam podsuwać w górę, ale boję się, że wtedy najadę sobie na pierś i też będzie źle. I nie, nie umiem wyczuć, czy jest zapięty na dole piersi czy na samej skórze - właśnie z powodu jego sztywności i pancerności. Możecie coś doradzić, jak zakładać? A poza tym - jaka firma produkuje lekkie, półmiseczkowe staniki, a nie takie potworne sztywniaki-zabudowańce?... Odpowiedz Link
kaczencja Re: Pierwszy dobry stanik i problem 13.09.08, 22:05 Teraz już rozumiesz, dlaczego polecamy miękkie staniki - w usztywnianych ciężko jest bezapelacyjnie zauważyć, czy dany stanik leży tak jak powinien. Co do zabudowania: jest to problem, na który narzeka coraz więcej małobiuściastych. Pewnym wyjściem jest szukanie dużomiseczkowych ściśliwców, ja np. normalnie powinnam nosić jakieś 60F, a staram się kupować dużomiseczkowe 65D, które jest mniej zabudowane i lepiej wygląda na szczupłej klatce piersiowej z drobnym biustem. Co do fiszbin: być może to po prostu nie Twój kształt. Ja miałam podobną sytuację z jednym stanikiem Elle Macpherson: kształt fiszbin był tak niedopasowany do mojego biustu, że miałam trudności z przesunięciem biustonosza tam, gdzie leżeć powinien. Oczywiście w sytuacji, gdy fiszbiny są niekompatybilne wiemy co robić - odsyłamy stanik i próbujemy czegoś innego. Mi np. leżą fiszbiny Panache, niektóre M&S, jestem raczej szerokofiszbinowa, więc takich staników szukam, omijając wąskofiszbinowe firmy, których staniki raczej nie będą na mnie pasować. Podsumowując: zacznij kupować miękkie staniki. Jeśli masz kartę do zakupów internetowych, spróbuj na eBay, albo w którymś z brytyjskich sklepów, np. brastop.com. Jeśli nie masz, pozostają aukcje na polskich serwisach aukcyjnych i polskie sklepy, jak choćby www.dopasowana.pl, gdzie ceny są całkiem przyzwoite, możesz też spróbować znaleźć jakąś okazję na naszej Giełdzie, gdzie dziewczyny po okazyjnych cenach odsprzedają swoje nieudane zakupy. Odpowiedz Link
trawiasta Re: Pierwszy dobry stanik i problem 20.09.08, 22:23 Hm, mam wrażenie, że kształt fiszbin jest właśnie niedopasowany do moich piersi :-/ Od zewnętrznej strony wbijaja mi się w 'końcówkę' piersi. A nie wiesz, czy Milena to szeroko- czy wąskofiszbinowiec? I jakich firm szukać? Ja mam 64 pod biustem, to obwód 65 chyba nie dla mnie... Odpowiedz Link
unrealpast Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 13.09.08, 22:44 stary_dywanik napisała: > Kupiłaś stanik i nie pasuje? > Napisz o tym, może razem coś poradzimy. > Podaj swoje wymiary oraz rozmiar i model stanika. Jeszcze nie kupiłam, ale zaraz kupię.Na allegro jest arabella oyster 60F. Moje wymiary to 68/88.Będzie dobra? Mam freyę retro plunge w tym rozmiarze, ogólnie dobra,ale trochę marszczy się góra i jest taka jakaś olbrzymia.Kupić tę arabellę czy nie? > Odpowiedz Link
kaczencja Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 13.09.08, 22:59 Retro to małomiseczkowiec, Arabella wielkomiseczkowiec, do tego rozciągliwy. Zapewne będzie za luźna i za duża, jeśli Retro jest dobre w miskach. Ja bym dała sobie spokój. Odpowiedz Link
unrealpast Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 13.09.08, 23:50 :-( Jest też 60E ale różowo fioletowy,co mi niezbyt odpowiada.Ja to retro noszę od dwóch tygodni,(wcześniej całe życie różne triumfy 70 B).Przybyło mi w obwodzie 2 cm.Może "dorosnę" do tej arabelli 60F? dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link
kaczencja Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 14.09.08, 00:28 Jeśli Ci się aż tak podoba to bierz, możliwe, że będzie dobra nawet od razu, nie sposób jest przewidzieć tego dokładnie. Może pojawi się tylko niewielka zmarszczka, która z czasem zniknie. Odradzałam Ci ten stanik, bo jest rozciągliwcem, a poza tym często bywa niekompatybilny, ale Ty po pierwsze wiesz już, że pasuje Ci Freya, po drugie Twoje wymiary tabelkowo wskazują, że 60F może być dobre, zatem jeśli ta Arabella aż tak Ci się podoba, kup ją. Przynajmniej jeśli nie będzie pasować, będziesz mieć świadomość, że próbowałaś :) A jak pasować będzie to po prostu będziesz mieć fajny stanik :) Odpowiedz Link
mazya Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 14.09.08, 13:32 Dopiero niedawno zmieniłaś rozmiar więc nawet jeśli w Arabelce bedą luzy myśle, ze mozesz liczyć na to, ze biust się zaokrągli, a miseczka wypełni. Jest też oczywiście opcja, ze choć początkowo za duży zacznie Ci bułkować po 2óch tygodniach ;-). Niestety mnie ta przypadłość ominęła ;P. Ale wypełnianie się miseczek sprawdziłam nabiustnie ;). Odpowiedz Link
lillyannee podszyć - co to znaczy? 24.09.08, 11:32 nie wiedziałam gdzie umieścić moje pytanie więc piszę tutaj: czytałam gdzies na forum, ze nie jest polecane skracanie stanika tylko tzw. podszywanie... tylko szczerze mowiac nie wiem za bardzo co to znaczy: podszyć. Czy nie byłoby dobrym rozwiązaniem na zbyt luźny obwód ucięcie kawałka paska z haftkami i przyszycie go wcześniej - ale to jest pewnie skracanie... kupiłam na allegro b tanio śliczną bardotkę M&S 70D i jest jednak za luźna w obwodzie...mimo że myślałam, że są bardzo ciasne i 70 będzie ok. Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: podszyć - co to znaczy? 24.09.08, 14:30 Jeżeli skrócisz obwód może się zmienić kształt miseczek (mogą się spłaszczyć), dodatkowo ramiączka mogą znaleźć się w niewłaściwym miejscu. Możesz przyszyć do części gumy obwodu nierozciągliwą tasiemkę, lub na części lub całości obwodu mało rozciągliwą gumkę (częśc dziewczyn przyszywa już naciągniętą gumkę). W ten sposób stanik nie straci swojego kształtu a obwód będzie po prostu mniej rozciągliwy. Więcej informacji znajdziesz tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76158462 Odpowiedz Link
madzi1 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 15.09.08, 17:15 Ja jestem zdania, że to 60F ma szansę pasować. 60E raczej mogłoby być za małe. Ja przy moich 85cm w biuście wchodzę w arabellę 60E i jest dobry dlatego myślę, że 60E powinnaś sobie odpuścić. Odpowiedz Link
ambeer Freya Pollyanna 30E 16.09.08, 13:01 Mój pierwszy "nawrócony" stanik i od razu coś mi nie gra ;) Ale po kolei. Moje wymiary to 71-72/88-89, co kilka dni inaczej, ale w obydwu przypadkach bra-fitter wskazuje mi angielski rozmiar 30E i taki właśnie rozmiar białej Pollyanny zamówiłam. Przed godziną przybyła do mnie, otworzyłam drżącymi z emocji rękoma ;) no i nie bez pewnego trudu przyodziałam. Obserwacje na początek: obwód jest idealny, zapięłam się w zasadzie bez problemu na najluźniejszą haftkę, dobrze podtrzymuje, ale nie dusi. Na ciaśniejsze jeszcze trochę obawiam się zapinać, zresztą nie ma chyba takiej potrzeby. Gorzej jest natomiast z miseczką. Pierwsze wrażenie, rzecz jasna "o-Bo-że-co-za-na-miot", nie zraziłam się jednak, poupychałam, podciągnęłam co trzeba, wyprostowałam się. No i tak: fiszbiny obejmują całe piersi, sięgają tej podręcznikowej połowy pachy, ogólnie dół bardzo ok. U góry miseczek z kolei zwłaszcza w lewej, nieco większej piersi, robią się niewielkie bułki, a materiał obu miseczek marszczy się od ramiączka ku środkowi, coś jak na tym zdjęciu, tylko bardziej: www.figleaves.com/uk/productzoom.asp?product_id=FRA-AA5922&colour=white Zasadnicze pytanie: czy to ten słynny efekt pomarańczy w szklance i czy w praktyce oznacza to Pollyannę 30F? Czy może inny model? Przepraszam za "gadatliwość", ale debiutuję, ponadto nie mogę w najbliższym czasie przesłać corpus delicti do galerii, stąd ten drobiazgowy opis. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
lavaenn Re: Freya Pollyanna 30E 16.09.08, 14:39 jak bułki, to za mała. teoretycznie mogłabyć spróbować 30F, tylko że będzie miała szersze fiszbiny, szelki zamiast ramiączek i będzie duużo bardziej zabudowana. jeśli wygląd biustu ci odpowiada, to może poszukaj 30E z tych modeli Freyi, które są określane jako dużomiseczkowce? a może coś z Elle Macpherson? w tych rejonach rozmiarowych to najsensowniejsze co widziałam, tylko ktoś bardziej doświadczony musiałby doradzić rozmiar :) Odpowiedz Link
lillyannee Freya Pollyanna 65E 19.09.08, 00:57 zamówiłam Freyę Pollyannę 65E i niby dobrze, ale nie do końca... moje wymiary: 72-73/86-87 ale do rzeczy: to mój pierwszy "dobrze dobrany" stanik, więc może powinnam się przyzwyczaić do ciasnoty... chociaż mam spore wątpliwości... dopiąć oczywiście mogę się spokojnie. przy spokojnym oddechu, małej ilości ruchu w obwodzie też jest ok. ale kiedy siedzę w niektórych pozycjach, albo np. lekko się zmęczę choćby wchodząc po schodach i ciężej oddycham stanik boleśnie wbija się w żebra. a wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazywały, że będzie dobry... po ok. 10 godzinach noszenia mam wyraźne pręgi, w obwodzie dość płytkie i tam mnie właściwie nie bolało, natomiast najgorsze przy mostku i przy pachach - czyli na krawedziach fiszbin. ale w ciągu dnia najmocniej czuję że mnie ciśnie na dole fiszbiny, po prostu fiszbiny przy głębszych wdechac wbijają mi się w żebra... natomiast w miseczkach robią się zmarchy - na większej piersi tylko jak się zgarbię, natomiast na mniejszej piersi zawsze ta zmarcha jest. co prawda niewielka, ale jest. myślę o przedłużce, chyba powinnam takową nabyć i będzie dobrze. tylko czy każda przedłużka będzie pasować? czy powinnam nabyć jakąś firmową Freyowską?;) stanik w sumie bardzo mi się podoba, dobrze leży poza tą zmarchą, więc nie chciałabym się go pozbywać i stąd myśl o przedłużce... chętnie wstawiłabym zdjęcie do galerii, ale chyba jeszcze mam za mało postów żeby mieć do niej dostęp. Odpowiedz Link
t3kla Re: Freya Pollyanna 65E 19.09.08, 10:08 Zdjęcia na pewno możesz wysłać, a nie mając dostępu do galerii komentarze dostaniesz na forum. Zmarcha może być sławną freyową zmarchą i chyba nie ma na nią lekarstwa, ale bardziej doświadczone forumki lepiej Ci pomogą. Z lekkiego luzu w miseczce przy pierwszym staniku tylko się można cieszyć. Co do ściśliwości ja tam zwykle się przyzwyczajałam, ale jak ma Ci być niewygodnie to może przedłużka pomoże. O przedłużkach freyowych nie słyszałam, chyba klasyczna z pasmanterii będzie najlepsza. Odpowiedz Link
t3kla polećcie miękkiego nudziarza 19.09.08, 09:57 No właśnie, po odkryciu nudzirzy, jestem zakochana niewidzialnością stanika pod białą bluzką. Mój pierwszy nudziarz był wytłoczką, którą bardzo lubiłam, ale ponieważ zrobił się za mały, albo był od początku, ale dopiero teraz to widzę, muszę coś kupić. Chwilowo większego rozmiaru z tego modelu (Fantasie smoothing 4510 T-shirt) nie ma na ebayu, ale zastanawiam się nad czymś miękkim. Podoba mi sie (na zdjęciach producenta) Freya Phoebe, na ebayu jest też sporo tango pure, jest też fantasie gabrielle, no i zastanawiam się jakie są wasze opinie o nich, albo co polecicie z innych modeli. No i czy 30E na 70/89(93 w staniku) Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: polećcie miękkiego nudziarza 19.09.08, 11:09 Poczytaj notkę na Stanikomanii, powinno być trochę opinii w komentarzach. Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: polećcie miękkiego nudziarza 19.09.08, 13:05 Charnos Skinvisible, któraś Elle McPherson Dentelle, te modele kilka osób sprawdziło. Odpowiedz Link
lavaenn Re: polećcie miękkiego nudziarza 20.09.08, 16:16 Skinvisible 30E jest na allegro :) Odpowiedz Link
zarin Re: polećcie miękkiego nudziarza 21.09.08, 14:16 Może Freya Antoinette barely? Nie posiadam, ale ten stanik chyba z reguły ładnie leży. Albo Fantaisie Anna honey, też chyba przyjazny krój? Nie piszesz o swoich preferencjach fiszbinowych, krojowych etc. Odpowiedz Link
klezmatics Re: polećcie miękkiego nudziarza 28.09.08, 18:13 tango pure w wersji nude czy jak to się tam nazywa ;) bossskie brzydkie jak noc, ale cudownie wygodne na 70/89 świetne 30E, więc na Ciebie może 30F? Odpowiedz Link
ja_joanna Panache Inferno Biscuit 30FF 20.09.08, 15:43 Hej dziewczyny, kupiłam i nie pasuje :( Wymiary mam 73/93 mniej więcej - w biuście się waha tak 91-94, ale raczej z tendencją do mniej niż do więcej. Przymierzałam Inferno 30F w kwietniu u Marysi w Peachfield, mając wymiary ok 78/95. Teraz kupiłam 30FF (i 30G, ale pomińmy go milczeniem). W obu jest ten sam problem: miska pusta u dołu. W 30FF ciut za szerokie fiszbiny, przez co "efekt kreski" prawie nie występuje, bo po prostu nic mojego biustu nie spycha z zewnątrz do środka. Jak było w 30F - nie pamiętam już. Zresztą - jak mówię - zmieniły mi się wymiary trochę od tamtej pory. Drugi problem: obwód podjeżdża na plecach, gdy zapinam na najluźniejszą haftkę. Ciaśniej zapinać jest bez sensu, bo to jeszcze bardziej spłaszcza miski. Z tego samego powodu nie zamówię 28ki. Zdjęcia wysłałam już do Galerii. Co byście mi radziły? Zrezygnować z Inferno i spróbować Panache Zara (już niedługo na Bravissimo dostępny) lub Freya Retro Basic (ale ten nie jest multiway :-() czy jednak 30F zamówić? Czy np. zamówić 30F Zara i Inferno?... Czy jeszcze coś innego innej firmy? - oczywiście z "plungów robiących kreskę" ;-) Odpowiedz Link
sssecret co to znaczy? 21.09.08, 12:42 SLIGHT SECONDS Co to oznacza? Bo znalazłam taki wpis na aukcji i zastanawiam się, czy chodzi o to, że to stanik z odrzutów? Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: co to znaczy? 21.09.08, 14:13 SECONDS oznacza staniki drugiego gatunku, czyli takie, które mają mniej lub bardziej poważne wady, niedoróbki lub błędy. Slight sugeruje, że te niedoróbki nie są poważne. Odpowiedz Link
eirenn Schiesser- ktoś zna tą firmę? 21.09.08, 15:53 Czy to coś znanego, czy byle co rozciągliwe jak guma z majtek? Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: Schiesser- ktoś zna tą firmę? 23.09.08, 20:59 Schiesser to tradycjonalna niemiecka firma słynnąca z nieco konserwatywnej, purystycznej bielizny. Produkuje głównie slipy, podkoszulki damskie i męskie, bieliznę nocną, większość w solidnej bawełnianej jakości. Posiada też niewielką propozycję biustonoszy, z reguły proste modele, dużo z bawełny, ale też z tworzyw jak modal. Rozmiarówka bardzo ograniczona, zwykle 70-90 A-D. Miałam kiedyś taki staniczek w 75B, rozciąga się moim zdaniem podobnie jak Triumph. Piżamę i majtki bym od nich kupiła, trzymają dosyć długo, ale stanik już raczej nie. Zresztą na moje wymiary nic nie mają. ;-) Odpowiedz Link
llkllk Panache CHANTILLY 30E 21.09.08, 23:51 Na wstępie zaznaczam, że dopiero zaczynam swoją stanikową przygodę. Na pierwszy ogień kupiłam sobie Panache CHANTILLY rozmiar 30E. Co prawda naczytałam się, że ten model jest trochę małomiseczkowy, ale chciałam sprawdzić jak to jest ze stanikiem z właściwym obwodem. Oczywiście jak tylko przyszła paczka rączo pomknęłam przymierzyć. I jak na mój brak doświadczenia z właściwie dobranymi stanikami rozpłynęłam się przy tym jak stanik mnie opina , no ale problem z miską. Mianowicie wykończenie miseczki dzieli mi biust tak, że mam 4 piersi z czego te które są w miskach wyglądają jak kacze dzioby (biustonosz w wersji plunge). Zastanawiam się czy odprucie lamówki do której przyszyta jest koronka nie uratowałoby sprawy. Kolejna sprawa to buły jakie robią mi się na plecach od obwodu stanika (tzn. nad nim). Czy to z czasem zejdzie ? Zaznaczam że jeśli chodzi o ścisłość stanika nie narzekam, a nawet uważam że mogłoby być trochę ciaśniej. Może robię niepotrzebny raban. Bardzo podoba mi się ten model, czy większa miseczka rozwiąże sprawę ( i czy tymi bułami na plecach się nie przejmować)? Moje wymiary : 70/89 Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: Panache CHANTILLY 30E 22.09.08, 00:05 Jeżeli chcesz mieć gładkie plecy to musisz mieć odpowiednio dużo miejsca w miseczkach, wtedy z czasem buły się wygładzą a miseczki wypełnią. Opisywane objawy wskazują na dużo za małą miseczkę. Zamiast ciąć odeślij go do sklepu i spraw sobie coś większego. Odpowiedz Link
zawsze_zielona Polly czy Tango_pomorzanka1978 22.09.08, 15:05 Dzieczyny prosze; o pomoc. Jestem przed wyborem swojego pierwszego porza;dnego stanika. Moge na dzien' dzisiejszy kupic' w okazyjnej cenie Pollyanne 30E lub TangoII 28FF, co bys'cie mi poleci?y? Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: Polly czy Tango_pomorzanka1978 22.09.08, 15:08 To sa dwa zupelnie rozne staniki. Roznia sie krojem, szerkoscia fiszbin i materialem, z ktorego sa uszyte. Poly ma fiszbiny wezsze niz Tango. Dlatego tez wybor, to kwestia raczej urody stanika. Oba rozmiary 30E i 28FF beda na Ciebie dobre. Zapewne Tango 28FF bedzie bardziej zabudowane. Jaki kolor tego Tango? Bo Apricot jest np bardzo ciasne a Jade (zielony) juz nie. Czy to Twoj pierwszy stanik? Odpowiedz Link
llkllk Czarna Portia CURVY KATE 28F 23.09.08, 17:56 Drugi stanik w "prawie" właściwym rozmiarze i kolejny problem. Pierwszy dzień w Portii to był prawdziwy koszmar. Obwód okropnie ciasny, wpijający się z każdej strony w ciało, wielkie buły na plecach i pod pachami niemożliwe do wmasowania do miseczki, fiszbiny dziurawiące cienką skórę na mostku i żebrach. Przeczytałam na forum, że na początku stanik będzie czuć więc postanowiłam się przemęczyć. W niedzielę wieczorem, kiedy ją ściągałam poczułam prawdziwą ulgę. Dość szybko ślady po staniku zniknęły, skora na mostku trochę bolała, i tyle. Dzisiaj rano zdecydowałam się na podejście drugie. I nie wiem czy to autosugestia czy po prostu się przyzwyczaiłam, ale obwodu praktycznie dziś nie czułam, nawet buły udało mi się schować w miseczki i wyglądają jakoś, chyba, lepiej. Jedyny problem to końce fiszbin, które okropnie wbijają się w mostek. Co chwilę gmeram w dekolcie i podciągam biustonosz, bo naprawdę trudno to wytrzymać. Dodatkowo jedna pierś zaczęła bułkować. No i nie wiem, powinnam się postarać o większy obwód, czy tak to ma po prostu na początku być ? Odpowiedz Link
kaczencja Re: Czarna Portia CURVY KATE 28F 24.09.08, 14:29 A próbowałaś odgiąć te fiszbiny w Portii? Stanik z całą pewnością nie powinien swoimi fiszbinami powodować ucisku na mostek, żebra, czy na inne miejsca. Uczucie ciasnego obwodu jest normalne i zwykle mija po kilku dniach, albo nawet szybciej - jeśli uczucie to nie jest mocno niekomfortowe, sugeruje raczej nieprzystosowanie do wąskiego obwodu. Jeśli zaś bardzo Ci przeszkadza, zapnij stanik na luźniejszą haftkę, lub tymczasowo zastosuj przedłużkę. Natomiast tymi fiszbinami trzeba się zająć, bo noszenie stanika nie powinno Ci sprawiać bólu. Bardzo często lekkie odgięcie fiszbin od mostka pomaga. Odpowiedz Link
raczynka84 Re: Czarna Portia CURVY KATE 28F 28.09.08, 14:34 Rowniez walcze z Portia w tym samym rozmiarze tylko zielona. Trwa to juz troche bo poczatkowy problem zniknal, pojawil sie nastepny...Fiszbiny na mostku odgielam po dwoch dniach meki, bylo dosc dobrze, na poczatku stanik odrobine przyduzy, po ok 2 tygodniach ladnie sie wypelnil. Teraz odrobine bulkuje i mam odczucie jakby fiszbyny sie rozciagnely i celuja poza polowe pachy, dodatkowo strasznie sie wbijajac w bok ciala. Zapinajac sie na srodkowa haftke czuje minimalne buly, rozplaszczony biust (za szerokie fiszbiny) ale w miare trzymajacy obwod. Gdy zapinam sie na pierwsza haftke (tzn najluzniejszy obwod) i staram sie zrobic z fiszbin mniejsze U, to przez jakis czas jest ok z miskami ale obwod podjezadza w gore i musze sie poprawiac. Czy cos sie da jeszcze zrobic z owa Portia czy juz ja moge spisac na straty? Troche mi zal, bo oprocz przymalego Lemon Sorbet to jedyny w miare stanik, a ostatnie pszukiwania spelzly na niczym...zadna balkonetka Freyi nie na mnie- u gory miski jakby pustawo a gora stanika wzyna sie z piers i zadne kombinacje rozmiarowe nie poprawiaja sytuacji. Jedynie Retro robi co trzeba (czekam na rozmiar), bo ja mam chyba najwiecej piersi z dolu i po bokach ;) No i nie wiem co dalej... A moje wymiary 68/88 wychodzi z tego 28FF, Retro 28G. Odpowiedz Link
3mkm3 Czy potrzebna zmiana rozmiaru czy kroju? 25.09.08, 01:43 Chyba mi coś przemigrowało... Miałam 70/87 Ostatnio przez parę dni chodziłam na zmianę w zwężanych Loli i Madison 60F. W Loli na drugiej haftce było super wygodnie, biust miał ładny kształt. Madison przerobiłam na plunge i robi mi teraz płaszczaka + seksi bułki z dolinką. Czuję, że ściska mi piersi, ale z braku innego stanika do dekoltów zostawię ją póki co. Dzisiaj zachciało mi się ubrać białą koszulę, więc założyłam pod spód moje Verity 65DD i co chwilę musiałam je poprawiać... Miałam wrażenie, że fiszbina jest za wąska, a obwód za luźny, bo ciągle kawałek piersi mi gdzieś uciekał. Fiszbiny w Verity i Loli mają taką samą szerokość, więc to chyba za mała (za płaska?) miska. Zmierzyłam się dzisiaj - wyszło 70/89-90, czyli teoretycznie 65E, lub 60FF. Teoretycznie, bo mój M&S 65E wciąż jest za wielki :( i nie wiem w czym rzecz Odpowiedz Link
3mkm3 hop! 04.10.08, 04:15 Dodam, że M&S to mocno wycięty plunge. U dołu ok, u góry się marszczy, a z piersi robi stożki jak się patrzy... Odpowiedz Link
asiis Curvy Kate Princess 60DD - na co wymienić? 25.09.08, 22:25 Cześć ;) Dziewczyny ratujcie... Dostałam właśnie przesyłkę - śliczna Princess 60DD. Niestety miseczka jest za duża, tzn ostaje na górze...(na dole wygląda w porządku) pewnie przez kształt moich piersi, które są jakby stożkowate... poza tym fiszbiny straaaasznie wbijają mi się w mostek!! ból jest nie do wytrzymania. Ale obwód jest ok.. moje wymiary to 69-70/81-82... POMOCY!!;) Odpowiedz Link
syncio101 Re: Curvy Kate Princess 60DD - na co wymienić? 26.09.08, 11:47 Jesli wygarnelas wszystko z plecow i spod pachy i nic Ci nie ucieka ze stanika, to ja bym nie wymieniala.Ta gora sie po prostu z czasem wypelni. Ja ostatnio kupilam dopasowany stanik i wystarczyl mi n adwa tygodnie :( Odpowiedz Link
asiis Re: Curvy Kate Princess 60DD - na co wymienić? 26.09.08, 16:41 Z pleców ani spod pachy nie mam co wygarniać... jestem bardzo koścista i nic prócz kości tam nie mam :P W tym staniku zrobiły mi się wręcz bułki w okolicach pach, których nigdy w 'typowym' 70A nie miałam... Poza tym ten przeszywający ból w mostku... Odpowiedz Link
syncio101 Re: Curvy Kate Princess 60DD - na co wymienić? 26.09.08, 20:03 A jakie masz wymiary? Bo ztego co piszesz,masz po prostu za maly stanik. Odpowiedz Link
asiis Re: Curvy Kate Princess 60DD - na co wymienić? 28.09.08, 15:14 69(70) pod biustem, w biuście ok. 82. Stanik w miarę dobrze leży na większej piersi, natomiast na mniejszej duużo odstaje.. Odpowiedz Link
kizombalover Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 26.09.08, 16:54 Problem jest następujący: po obejrzeniu zdjęć doszłyśmy wspólnymi siłami do konkluzji, że 70DD mają za małe miski i nie łapią bułek spod pach. 70E są za duże z kolei. Właśnie mam Tango II balkonik 65F (ponoć to dużomiseczkowiec?). Jest lepiej, ale buły pod pachami dalej nie są w staniku i przeszkadzają mi, kiedy mam ramiona wzdłuż ciała - takie uczucie, jakbym coś pod pachami trzymała. Obwód do wytrzymania, przedłużka na razie niekonieczna. Miski są wypełnione w całości i przy wyprostowaniu się tną pierś na skos, czyli na buły miejsca w tym staniku nie ma. I teraz tak: potrzebuję stanika z obwodem 65 (a może nawet 60?) , który będzie mocno zabudowany pod pachami, a jednocześnie na tyle mocno rozciągliwy, że moje naprawdę ciasno mierzone 75 pod biustem pomieści i nie zatrzyma krążenia. Bardzo proszę o modele i rozmiary w jakie powinnam celować. Ostatnie pomyłkowe nabytki są do obejrzenia w dużej galerii. Odpowiedz Link
plica Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 28.09.08, 14:01 a z fiszbinami jak? uniwersalne czy raczej te szersze? bo z opisu wypada, ze to moga byc balkoniki freyowe. w wersji 65F zabudowane dosc po bokach i dosc rozciagliwe (ale nie polly, matylda) Odpowiedz Link
kizombalover Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 28.09.08, 19:26 Z fiszbinami właśnie nie wiem, bo tak: w czarnej polly 65F były wystarczająco szerokie (ale obwód nie do zniesienia, nawet z przedłużką). Teraz mam tango II 65F balkonik, i wydaje się że fiszbiny mogłyby być odrobinę węższe, ale właściwie mi nie przeszkadzają takie, jakie są. Celują trochę poza środek pachy, ale nie kłują ani nic. Problem jest taki, że u mnie nie widać, gdzie kończy się pierś, dopóki nie podniosę wysoko rąk - wtedy robi się zarys. Jak stoję, to boki piersi zlewają się z bokiem tułowia - no tak dziwnie mam ;) W związku z czym fiszbina niejako "robi" mi zarys piersi, w dowolnym miejscu. Odpowiedz Link
szarlotka021 Tango II 30E 26.09.08, 17:09 Do tej pory nosiłam uniwersalny rozmiar 75B, oczywiście push up. Trafiłam tutaj i prawie uzależniłam się od Was. Po wyliczeniach okazało się, że powinnam nosić brytyjskie 30E (70/88). Mój pierwszy biustonosz w nowym rozmiarze to morelowe Tango II. Założyłam wczoraj i oczom nie mogłam uwierzyć, że mam taki fajny profil ;) Obwód ciasny, ale już teraz wiem, że nie bedę się wiecej oszukiwać, że może 70D zastąpi mi 75B. Fiszbiny trochę wbijają się w mostek. Parę razy w ciągu dnia je odginam i przez kolejne godziny jest lepiej. Może uda mi się do tego przyzwyczaić. Dużą zaletą jest szerokośc fiszbin. Wcześniej miseczki mierzonych 70 D dosłownie wbijały się w boki moich piersi. Mam jednak inny problem. Kiedy stoję na baczność zaraz po założeniu biustonosza, to miseczki obejmują całe piersi, chociaż mam wrażenie, że po dokładnym wygarnięciu piersi z boków, góra zaczyna bułkować o jakiś milimetr. Po kilku ruchach i zgarbieniu się, góra biustonosza zaczyna się marszczyć, tak jakby biustonosz "wołał", że powinnam była kupić wersja tango plunge. Sama już nie wiem, czy to tango II jest niewłaściwe dla moich piersi, czy może to za mały rozmiar, tylko jak to możliwe przy moich wymiarach?. Po jednym dniu noszenia odnotowałam zmiany - jest 70/89. Co teraz powinnam zrobić i jakie modele oraz rozmiar możecie mi polecić? Odpowiedz Link
szarlotka021 Re: Tango II 30E 28.09.08, 21:01 Mój fotograf jest teraz nieobecny, a poza tym nie mam dostępu do galerii. Po 3 dniach noszenia tango 30E zauważyłam, że materiał już mniej ciągnie, ale za to wcina się mocno w biust i robi coraz większe bułki. Odpowiedz Link
pana.cotta Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 28.09.08, 00:54 mam teraz 68/83 (przedtem 70/83 i 65D/DD pasowalo) i mi wszystko, co bylo dobre, bulkuje. staniki w rozmiarze 65D mi bulkuja, 65DD tez.. to co mam zrobic? 60E/F czy 65E? mysle ze to bulkowanie to tez efekt pigulek, u gory tak mi smiesznie piersi napuchly. bułcuje mi zwlaszcza mniejsza piers o dziwo! zglosze sie jeszcze na LBM. jestem w kropce, idzie do mnie elle macpherson casablanca 30dd i jak mi zbułkuje to sie poplacze chyba :( Odpowiedz Link
plica Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 28.09.08, 14:05 obawiam sie ze ta elle tez bedzie mała. ma mniejsze miseczki co najmniej o rozmiar. z 70 pod nie ma jeszcze co szalec z 60-tkami, ze zdjec w galerii widac, ze mniej zanizane obwody leza lepiej. sprobuj jakies 65E i zobacz czy duzo za duze. czasami rozmiar piersi wypada zupelnie nietabelkowo i trzeba brac rozmiar czy dwa wieksze miseczki. Odpowiedz Link
pana.cotta Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 28.09.08, 23:55 tez sadze, ze nie warto zanizać . elle zamowilam przed bulkowaniem, czytalam ze akurat casablanca ma wymiarowe miseczki, w przeciwienstwie do reszty elle. no ale teraz to i tak pewnie na sprzedaz bedzie.. to wezme sie za 30E :) Odpowiedz Link
yellow_rose wiem, że nic nie wiem... :/ 28.09.08, 18:39 Od dwóch tygodni jestem na stanikowej terapii :) i noszę czarny Panache Lilly 28dd (wcześniej 70a... brrr...). Od razu zapięłam się niestety na ostatnią haftkę... No i właśnie... Biustonosz stopniowo rozciąga się. Po dwóch tygodniach jest jeszcze ścisły, ale już nie tak jak wcześniej. Nadal trzyma się nieruchomo, ale obawiam się, że za dwa tygodnie już nie będzie... Teraz mogę go odchylić do tyłu o dobre 5 cm. Dwa pytania: Czy też macie takie doświadczenia z biustonoszami Panache? Wszystkie są rozciągliwe? (Wiem, że jest wątek o biustonoszach tej firmy, jestem w trakcie jego zgłębiania, ale jeśli ktoś jest w stanie mi tutaj odpowiedzieć, to będę wdzięczna...) Czy macie jakieś doświadczenia w zwężaniu obwodów staników? Szkoda mi odkładać go na półkę, bo jest ładny i wygodny... Przekopuję forum i piszecie też, że Zeta i Lola Freyi są rozciągliwe.... A ja zamówiłam 60dd i teraz już nie wiem sama, co to będzie jak paczka dojdzie... Jeśli tak samo jak z Panache, to jakie ja mam nosić obwody? Bo marzy mi się Pollyanna, Cassie, Eva, Clarissa, co nieco z Effuniaka :)... Tyle mi się marzy. Choć na razie czekam, aż dojdzie Zeta i Lola i zobaczę, co i jak (choć przyznaję, że teraz stresuję sie, że kasa poszła i nic z tego nie będzie...). Jak coś to podaję moje wymiary. Przed dwoma tygodniami 71 pod i 83,5 w. Teraz mierzę się i mam 69 pod i 82 (?!) w... Już sama nie wiem, jak to jest z tymi wymiarami. W każdym razie 60-tki w obwodzie są ok, 65 trochę za luźne (mierzyłam obydwa obwody)... No i nie wiem, jakim cudem zmalało mi 1,5 cm w biuście... Może migracja w moim wypadku podziałała nie w tę stronę...? Może jeszcze dodam, że jak założyłam Panache dwa tygodnie temu, to miałam buły pod pachami, obecnie już ich nie posiadam. Tak samo jak przestały mnie obcierać ramiączka od strony pach. Biust ma bardziej ostry, zarysowany kształt pod pachami (tzn w ogóle nabrał kształtu, bo wcześniej piersi jakby rozpływały się pod pachą), ale większych zmian nie widzę... Natomiast na plecach nad obwodem tworzą mi się buły tuż za pachami, ale to plecy, więc to raczej nie zmigruje, a z kolei to chyba nie jest normalne, że mam te buły na plecach koło pach...? Hmmmm... Patrzę teraz jeszcze w lustro i zaczynam mieć wrażenie, że miski przestają obejmować całą pierś pod pachami, że biustonosz wcześniej był bliżej (wyżej) pachy. To wina luźnego obwodu? Miski są dobrze wypełnione (pamiętam o zgarnianiu piersi spod pach, staram się to robić kilka razy dziennie). No bo E zaczyna się od 84... Swoją droga zamówiłam też Freya Myrtle 60e, bo podobno ma małe miski, choć coś teraz czuję, że trafiłam kulą w płot... Męczące to szukanie dobrych staników... No i nic nie migruje... Skomplikowane to wszystko dla mnie jeszcze :) Jeśli powieliłam problem, przepraszam. Od niedawna jestem na forum. Szukałam w wyszukiwarce, ale nie znalazłam odpowiedzi na wszystkie pytania. Pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link
kizombalover Re: wiem, że nic nie wiem... :/ 28.09.08, 19:37 Nie podpowiem Ci za dużo, ale mogę pocieszyć, że po kilku miesiącach poszukiwań stanika wiem tyle samo, co Ty, czyli niewiele ;-)) Staniki się rozciągają chyba wszystkie: jedne więcej, inne mniej. Jedne po kilku przymiarkach, inne po praniu, jeszcze inne po noszeniu. Dziewczyny często twierdzą że migracja nie polega jedynie na zwiększaniu wymiarów "w", ale również poprawie jędrności i kształtu - może właśnie tego doświadczasz? Jeśli jesteś bardzo szczupła, prawdopodobnie niewiele masz do migrowania. Buły naplecne (większe lub maleńkie) ma chyba każdy w ciasnym obwodzie, co niektóre twierdzą, że je też można przemieścić, ale osobiście bym chyba w to nie wierzyła - chyba, że weźmiemy strzykawkę, odessiemy tłuszcz spod skóry na plecach i wstrzykniemy w biust (???). Ja długo chodziłam bez stanika, a buły na plecach mam, czyli nie robią się od złego stanika, a od tłuszczyku. Odpowiedz Link
yellow_rose Re: wiem, że nic nie wiem... :/ 28.09.08, 19:47 Czyli te buły na plecach to norma. Jak to ok. Przynajmniej jedna wątpliwość z głowy. Uf :) Szczupła jestem bardzo. Od początku nie wierzyłam w migrację prawdę mówiąc, więc się na nią nie nastawiałam (no dobra 5% myśli to była nadzieja, że może, ale głownie to chodziło o wygodę i zdrowie). Zdziwiło mnie tylko te 1,5 cm mniej. Bo jeszcze dwa tygodnie temu ze znajomą zastanawiałyśmy się czy wybrać 60DD czy 60E. Nie wierzyłam w to E, więc wzięłam DD. I jest ok, tylko ten obwód coraz luźniejszy... wrrrr :/ Odpowiedz Link
mazya Re: wiem, że nic nie wiem... :/ 28.09.08, 22:51 Jestem z Twoich okolic rozmiarowych (65-81) i powiem Ci, ze od poczatku noszenia właściwego rozmiaru centymetr wskazuje mi to samo (male odchyłki w zaleznosci czy przed czy po okresie;)), ale zauważam zjawisko takie jak wypełnianie się miseczki z czasem. Pierwszym moim stanikiem była Freya Aztec..Początkowo luźnawa teraz bardzo na styk. Mam też dwie Freye Evy (siostra Loli)..[Swoja droga mam nadzieje, ze pamietalas, ze to małomiseczkowce i zamowilaś 60E?].. No więc mam te Evy 28E i 28F. Pierwsza minimalnie przecina piers przy wyprostowaniu, druga jest w zasadzie okej. Chociaz myślę, ze jeszcze z 1cm by sie spokojnie zmieścił ;). Moje Evy wcale nie są takie rozciagliwe.. Uwazam, ze znacznie mniej trzymało mnie Panache Tango i Freya Aztec. Zapinam sie oczywiście na 3cią haftkę, ale obwód jest ścisły. Jeśli fiszbiny nie obejmują całej piersi to faktycznie przyczyną może być za luźny obwód. Co po podszywania to chyba najlepszym sposobem jest wszycie od wewnetrznej strony gumki i przeszycie jej razem z obwodem. Zresztą konkrety znajdziesz na pewno tu na forum bo był wątek - pewnie nie jeden ;). Jeśli masz jakieś wątpliwości dt. tego czy stanik dobrze leży to NAJlepszym sposobem ich rozwiania jest wyslanie zdj. do Galerii. Zdj. mozesz wysłać nawet nie mając do niej dostępu. Dziewczyny (fachowcy! (fachowczynie? ;p) zauważą wszystko! ;-) Eee, troche bez ładu i składu napisałam to wszystko, ale mam nadzieje że przebrniesz przez tę paplaninę ;-). Odpowiedz Link
yellow_rose Re: wiem, że nic nie wiem... :/ 28.09.08, 23:26 No właśnie nie zdążyłam się wczytać :/ Spieszyłam się, trafiły mi się dobre okazje w necie. No nic będę miała co porównywać. Czekam na 60DD (Lola), ale możliwe, że uda mi się zdobyć Evę 60E, więc będę mogła sobie porównać i najwyżej sprzedam, oddam to co mi nie będzie pasować. Czekam też na Zetę 60DD i Myrtle 60E, ale to Myrtle to pewnie za duże będzie. Mam nadzieję, że będzie ok, choć czytałam, że się rozciąga. Najwyżej kupię Lolę 60E, bo ładna jest :) Z tymi odchyleniami w cm to spojrzałam w kalendarz i faktycznie zgadzałoby się. Byłam przed okresem, a wtedy zawsze mam pełniejsze piersi. Że też mi to nie przyszło wtedy do głowy... Trochę posmęciłam, bo już niepewna jestem i trochę zniechęcona. Dziękuję za pomoc i możliwość posmęcenia. Już mi lepiej :) Pewnie się jeszcze odezwę po kolejne rady, jak już wszystko dojdzie i przymierzę te cuda. Odpowiedz Link
mazya Re: wiem, że nic nie wiem... :/ 29.09.08, 00:04 Ten wątek jest stworzony po to aby trochę posmęcić ;-). Aha, i nie zniechecaj się od razu po przymierzeniu stanika. Jeśli nie jest dużo za duży to warto go ponosić kilka dni (czasami kilka h wystarcza) bo zwykle te wszytskie zmarszczki, pusteczki wypełniają się - szczególnie na początku noszenia dobrego rozmiaru. Miejmy nadzieję, ze kolejny post będzie już w wątku zachwytno-entuzjastycznym! ;) Pozdr. Odpowiedz Link
yellow_rose już trochę wiem :) 29.09.08, 12:45 Bogatsza o nowe doświadczenia Myrtle 60E oddałam wniebowziętej bardziej biuściastej siostrze :), Lolę 60DD mam nadzieję też oddać/sprzedać w dobre ręce (ech...:/), no i z tych zakupów zostanie u mnie Zeta 60DD. Zastanawia mnie tylko jedno. W tej Zecie spokojnie zapinam się na pierwsze haftki. A w Panache od razu zapinałam się na ostanie, na metce był obwód 60, stanik był nowy, raz mierzony - to było zresztą widać. Czy w takim razie Panache ma zawyżone obwody albo tak szybko rozciągliwe? Czy też Was coś takiego spotkało? Ech... znów mam tylko jeden stanik... :/ Ale więcej doświadczenia :))) Odpowiedz Link
kluska2cv gniecie między piersiami???? 30.09.08, 10:42 kupiłam Freya Eva fason plunge 28DD i mam problem mianowicie gniotą mnie dwie końcówki fiżbin między piersiami, dodam że mostek mam dosyc koscisty wiec wrazenie jest po dwakroć nieprzyjemne... poza tym mankamentem lezy bardzo dobrze, trzyma, podnosi itp. oczywiscie na tej mojej wiekszej piersi:/ co robie nie tak?? Odpowiedz Link
lavaenn Re: gniecie między piersiami???? 30.09.08, 11:05 to twój pierwszy dobry stanik? jeśli tak, to ciało przyzwyczaja się do ciasnego obwodu :) odegnij leciutko te gniotące końcówki (kładziesz rozłożony stanik na stole tak żeby wystawały poza krawędź i wyginasz), poza tym podłóż sobie na kilka dni pod mostek wacik/chusteczkę higieniczną - powinno szybko minąć :) Odpowiedz Link
kluska2cv coś jest nie tak- gniecie w mostek 30.09.08, 12:14 freya eva 60 DD dobrze leży, pasuje idealnie(oczywiscie tylko na tą większą pierś) w obwodzie się nie rusza, podnosi co ma podnieśc itp. tylko końcówki fiszbin gniotą mnie w mostek. Co robię nie tak? mam kombinowac z długoscią ramiączek czy jak?? dopomóżcie bo to mój jedyny stanik jaki mam aktualnie:( Odpowiedz Link
ametyst89 Re: coś jest nie tak- gniecie w mostek 02.10.08, 19:34 Też tak miałam przy pierwszym dobrym staniku. Swoją Zetę przez kilka dni nosiłam z podłożonym pod fiszbiny wacikiem ;) Spróbuj. Po kilku dniach powinno przejść, niektóre forumki odginają fiszbiny, ale ja do tego nie jestem przekonana. Odpowiedz Link