rakr 18.04.04, 13:25 czy można kanały dolotowe przelutowe i wyduechowe polerować do połysku, czy nie, bo słyszałem ostatnio, że na wypolerowanych do połysku skrapla się paliwo i wtedy cały zabieg szkodzi zamiast pomóc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
herflik-00 Re: polerowanie kanałów pytanie 18.04.04, 15:50 czee yyyyy jezeli cylinder jest rozgrzany to jakos sobie nie wyobrazam tego skraplania ...... przeciez temperatura mieszanki jest duuuuuzo nizsza niz temp elementow majacych bezposredni konktakt z gazami wylotowymi (chodzi mi oczywiscie o normalna temperature pracy a nie rozruch ) zatem nie ma zadnych przeszkod przed polerowaniem kanalow .....jedyne co trzeba powiedziec to ostrzezenie przed zmienianiem ksztaltu okien w cylindrze bo to moze wtedy roznie byc ze sprawnoscia takiego silnika(oczywiscie korekty prowadzace do zachowania symetii okien sa wskazane ) pozdro herflik Odpowiedz Link Zgłoś
rakr Re: polerowanie kanałów pytanie 20.04.04, 00:18 dziękuję bardzo tak myślałem, tylko ktoś tłumaczył, że powierzchnia lekko chropowata lepiej oddaje ciepło co powoduje lepsze parowanie benzyny, nie znam się na tym aż tak dobże dlatego szukam rady, czy herflik, na co dzień zajmuje się może usprawnianiem silników, może masz jeszcze jakieś inne ciekawe patenty? Odpowiedz Link Zgłoś
mtcross Re: polerowanie kanałów pytanie 20.04.04, 00:49 Witam. Nie wiem na ile moja wiedza jest prawdziwa ale od zawsze slyszalem ze kanal dolotowy polreuje sie na pół mat a wylotowy na polysk. Nie potrafie wytlumaczyc dlaczego. Ale wiem ze polerowanie kanalu dolotowego na polysk moze miec zly wplyw na prace silnika. Prosze o wypowiedz jakiegos speca. Sam jestem ciekawy... Odpowiedz Link Zgłoś
rakr Re: polerowanie kanałów pytanie 20.04.04, 16:08 Moze znasz kogoś kto potrafi wyjasnić dlaczego tak sie robi, bo teraz to jestem już zupenie nie wiem jak powinno być Odpowiedz Link Zgłoś
herflik-00 Re: polerowanie kanałów pytanie 20.04.04, 10:27 czeeee moze niezbyt ciekawe te patenty ale za to podnoszace moc :)) jak sadze pytanie to odnosilo sie do dwusuwu ?? (kanaly przelotowe ) wiec podstawa to wlasnie polerka kanalow i skorygowanie ksztaltu okien do wzglednej symetrii ...... dalej polerujemy denko tloka i cala komore korbowa.... potem wypelniacz na wal ..w zalerznosci od przeznaczenia takiego silnika mozemy odchudzic kolo zamachowe (popularne magneto w dwusuwach :)) )co poprawi wkrecanie sie na obroty ale rowniez nie bedziesz mial wolnych obrotow ... oczywiscie po kazdej takiej ingerencji w silnik "dokladne" strojenie gaznika , wydechu i zaplonu nie bede tu opisywal odchudzania tloka i innych bardziej skomplikowanych przerobek bo trzeba miec do tego specjalne narzedzia no i troche doswiadczenia .Oczywista rzecza jest ze trzeba bedzie wzmocnic sprzeglo (albo zmienic przelozenie silnik - sprzeglo )no i nigdy nie wiadomo czy skrzynia nie bedzie protestowac :)))(to juz zalerzy od konkretnego sprzetu ) a jezeli maja to byc przerobki nobliwego Junaka to szerze odradzam .. i radze sobie poczytac www.dzikijunak.tk/ a jak kolega reflektuje to nawet zapisac sie na liste dyskusyjna :)) aaa ja sie zawodowo tunningiem nie zajmuje ....to raczej takie hobby w miare wolnego czasu :/ pozdro herflik Odpowiedz Link Zgłoś
rakr Re: polerowanie kanałów pytanie 20.04.04, 16:05 dziękuje za rady, chyba na ten sezon poprzestanę na polerowaniu kanałów i denka tłoka (a co z komorą spalania??) Jezeli chodzi o regulacje to mam pytanie, bo kupiłem taki zestaw do jawy 6V, do przerobienia na elektroniczny zapłon. czy myslisz, że będzie to razem z "rasowaniem" działało? Co myslisz o wypowiedzi kolegi mtcross, bo ja jestem teraz rozdwojony. Odpowiedz Link Zgłoś
herflik-00 Re: polerowanie kanałów pytanie 20.04.04, 16:30 czeeeee wlasnie'm o komorze zapomnial ..... choc to juz nie jest az takie wazne ......a co do tego polerowania to moim skromnym zdaniem i tak nie uda Ci sie wypolerowac wszystkich kanalow na wysoki polysk bo to nawet jest awykonalne (no chyba ze ktos ma mnooooooostwo czasu i cierpliwosci ) ganeralnie chodzi o to zeby poprawic przeplyw mieszanki (wiec wazniejsze jest wyrownanie przejscia pomiedzy aluminiowym odlewem cylindra a zeliwna tyleją )... wiec czy to bedzie blysk czy pol mat to juz nie jest az takie wazne ...... co do zaplonu to slyszalem ze daje bardzo dobre efekty (mniejsze zuzycie paliwa , wieksza pewnosc iskry itd itp :)) ) choc sam nie stosowalem do tej pory wiec nie mam prywatnego zadania (ale na 100% bedzie ok ) pozdro herflik moje gg w razie dalszych pytan 6716746 Odpowiedz Link Zgłoś