23.05.04, 14:59
witam,prosze o wyjasnienie pojecia shimma oraz jak sie przed tym ustrzec.
pozdr
Obserwuj wątek
    • piotrmoto Re: SHIMMA 23.05.04, 15:29
      CZeść, chyba shimmy czyli nieprzyjemne drgania/wężykowania kierownicy
      Środek zapobiegawczy: amort skrętu
      • motodawca1 Re: SHIMMA 23.05.04, 17:04
        {Piotrze chyba strasznie uprosciłeś
        shimmy jest czyms spowodowane
        może to zle wyważenie koł,
        może jakiś element zawieszenia/układu kerowniczego do regulacji, wymiany
        Sam jestem ciekaw, poprzednmie posty sporo wyjaśniły, ale nie wszystko
        • wojtekk1000 Re: SHIMMA 23.05.04, 19:36
          jest to spowodowane geometria ramy (jesli motor jest OK) - zoltki tak to
          zaprojektowali. poprostu podbija kolo na wyboju i kiera lata na boki , dzieje
          sie tak tez przy szybkim wychodzeniu z lukow!! grozi to tylko maszyna sportowym
          (scigacza)!! AMOR SKRETU!!

Wojtek ZXR 750 (high speed) Wrocław!!
          • piotrmoto Re: SHIMMA 24.05.04, 14:09
            jest to spowodowane geometria ramy (jesli motor jest OK) - zoltki tak to
            > zaprojektowali. poprostu podbija kolo na wyboju i kiera lata na boki , dzieje
            > sie tak tez przy szybkim wychodzeniu z lukow! Z tym się jak najbardziej
            zgadzam, ale, że tylko ścigaczom ? A MZ 250, model..hmh kurcze zapomniałem, ale
            stara- 30letnia, ta co wygrała kilka sześciodniówek. TEż ma amor srętu tylko,
            że cierny.
            PZDR
            Piotrmoto
            P.S. Jeśli klikam głupoty wybaczcie, Jestem jeszcze młody
    • 77nd Re: SHIMMA 23.05.04, 23:21
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=508&w=6902212&v=2&s=0
    • hun_xtz660 Re: SHIMMA 24.05.04, 08:27
      maestro76 napisał:

> jak sie przed tym ustrzec.

Najlepiej jeżdżąc na tylnym kole.
      • uncledonken Re: SHIMMA 24.05.04, 09:40
        hehe a to dobre. Pomoć shimmy występuje w niektórych motocyklach już od
        początku. Znaczy się źle skonstruowana rama czy coś podobnego. NIe wiem czy
        dobrze pamiętam ale wydaje mi się jakby TL 1000 miało skłonności do shimmy.
        • hun_xtz660 Re: SHIMMA 24.05.04, 10:56
          Większość sportów ma taką tendencję- z racji małego kąta wyprzedzenia. A że
          kierownica jest wąska, to trudno to zjawisko opanować. Pozdr.
      • piotrmoto Re: SHIMMA 24.05.04, 14:10
        Hi hi . RAcja, święta racja
        PZDR
        Piotrmoto
    • maestro76 Re: SHIMMA 24.05.04, 11:29
      witam,dzieki za wyjasnienia(rowniez za link do zeszlorocznych wypowiedzi-film
      wyjasnil wszystko).Widac ze jest to niebezpieczne zjawisko i moze spotkac
      kazdego.Jak mowicie zapobiec temu moze amortyzator skretu-ciekawy jestem cen
      takich urzadzen oraz prac zwiazanych z zainstalowaniem(czy mozna to wykonac
      samemu i jaka firme polecacie).
      pozdr
      • wojtekk1000 Re: SHIMMA 24.05.04, 14:43
        samemu - jasne ze tak!! (oczywiscie jak masz choc male pojecie co robisz)
        polecam OHLINS - jakiess 2500zl (bedzie mial regulacje i w ogole bedzie na
        wypasie)!!

Wojtek ZXR 750 (high speed) Wrocław!!
        • uncledonken Re: SHIMMA 24.05.04, 20:58
          A jak masz za dużo pieniędzy to kup sobie Bladego 1000 RR. On to już ma
          amortyzator fabrycznie i to elektroniczny :) hehehehehe ;-)
          • maestro76 Re: SHIMMA 27.05.04, 09:46
            witam,no przyznam ze ta cena mnie troche zaskoczyla...liczylem na kilka setek
            maksymalnie,wyglada na to ze sobie takiego cuda nie zainstaluje.Mimo to dzieki
            za wyjasnienia.Czego sie wystrzegac zeby nie doprowadzic do takiego zachowania
            sie motocykla?Wiem juz zeby nie odkrecac za mocno przy wyjsciu z luku,co
            jeszcze?
            pozdr
            • bigadam Re: SHIMMA 27.05.04, 11:52
              Amortyzator Ohlins jest super, ale cholernie drogi. Ostatnio pojawiła sie nowa
              firma " Toby " . Coraz więcej ludzi na torach uzywa tego sprzetu i podobno jest
              znakomity. Ja sam bede musiał kupic cos do mojej VTR1000F. Przykładowo jezeli
              Ohlins kosztuje 2200 zł to Toby 1400.
              Ohlins jest znana renomowana firmą więc i jego cena jest duza. Inną sprawą jest
              regenerowanie amortyzatora skrętu. Ohlins wiem na 100% ze jest regenerowalny,
              Toby najprawdopodobniej tez ale nie wiem tego na 100%.

www.toby.be/
              pzdr
              • hiszpan25 Re: SHIMMA 27.05.04, 12:08
                polecam także amortyzatory skrętu z niemieckiej firmy LSL. Ceny przyzwoite a i
                wykonanie , mocowanie i skuteczność OK. Od wiosny testuję taki amorek u
                siebie... Spisuje sie rewelacyjnie! Ceny zależą od modelu motocykla. Ja
                płaciłem około 250EUR Elementy dostępne w POLO. Montaż samodzielny zajął mi
                góra 30 minut.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka