Dodaj do ulubionych

Motocykl do 1000 ccm

30.03.14, 15:35
Szanowni Miłośnicy Dwóch Kółek z Silnikiem :-)

W kwestii motocykli jestem niestety "lajkonikiem" - dlatego proszę Was o pomoc.

Na potrzeby - nazwijmy to - literackie ;-) potrzebny jest opis konkretnego modelu motocykla. Czy moglibyście wskazać maszyny (marka + model) spełniające zadane warunki?

- Pojemność silnika od 500 do 1000 ccm
- Styl - raczej w stronę choppera (ale bez "udziwnień" typu bardzo długiego przedniego widelca etc.), zdecydowanie nie ścigacz, nie enduro, raczej szosowy niż terenowy.
- Maszyna musi z obciążeniem (człowiek rzędu 80 - 100 kg plus trochę bagażu) swobodnie osiągać autostradowe 140 / 150 km/h - natomiast absolutnie nie musi ciągnąć 200 i wyżej
- Głupia (zapewne) uwaga: silnik musi charakteryzować się dobrą kulturą pracy (nie może pracować bardzo głośno, wydawać ostrego warkotu etc. - raczej "zwykły" motocyklowy "odgłos".

Byłbym wdzięczny za propozycje :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: spokomoto Re: Motocykl do 1000 ccm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.14, 16:43
      Honda deauville 700
      Suzuki V-strom niezależnie od pojemności
      BMW GS
      Itp.........
      • puuchatek Re: Motocykl do 1000 ccm 30.03.14, 17:27
        ...chyba jednak nie to miałem na myśli pisząc, że "styl bardziej w stronę choppera". Mnie te propozycje choppera zupełnie nie przypominają...
      • puuchatek Re: Motocykl do 1000 ccm 30.03.14, 17:31
        Powiedzmy, że chodzi mi o taki styl:

www.totalmotorcycle.com/motorcycles/2013models/2013-Yamaha-VStar650Classic.htm
        To jest akurat motocykl odpowiadający podanym przeze mnie wymaganiom... Ale zależy mi na przynajmniej kilku (a najlepiej kilkunastu) do wyboru. Także amerykańskich (choć zdaje się Harley poniżej 1000 ccm to raczej rzadkość...)
        • pablo-se Re: Motocykl do 1000 ccm 30.03.14, 21:09
          Abyś miał niemal całkowity obraz tego co jeździ po naszych drogach wystarczy nieco wysiłku. Jeśli nigdy tego nie robiłeś podaję co masz zrobić.
          Wchodzisz w allegro i wybierasz krok po kroku
          1 motoryzacja
          2 motocykle
          3 w podkategoriach "Chopper, Cruiser" -jest ponad 5000 ofert

W parametrach podajesz wszystko co cię interesuje: rocznik, pojemność, miejscowość, stan, przebieg, cenę...
          Mnie po podaniu jedynie przedziału pojemnościowego pomiędzy 751 a 1000 ccm wyskoczyło 614 ofert. Samego harleya jest 52 oferty. Trochę wysiłku a może zawęzisz pole poszukiwań do kilku motocykli. Nie podałeś przedziału cenowego ani czy chcesz kupić coś leciwego czy nówkę. Na podstawie tego co napisałeś widzisz, że jest wiele propozycji.
          • puuchatek Re: Motocykl do 1000 ccm 30.03.14, 21:37
            Przyjacielu,

przeczytaj uważnie mój pierwszy wpis: ja nie planuję zakupu motocykla. Ja chcę poznać kilka / kilkanaście modeli i marek odpowiadających pewnym kryteriom - w celach (nazwijmy to umownie) literackich. Nie będę ich kupował, nie będę na nich jeździł (niestety), potrzebna jest koncepcja - dlatego pytam ludzi, którzy lepiej się znają.
            • pablo-se Re: Motocykl do 1000 ccm 30.03.14, 22:49
              O każdym motocyklu można mówić w trzech kategoriach. Pierwszy to czysto techniczny język mówiący o jego parametrach. Drugi to wrażenia wizualne i to jak się danym motocyklem jeździ. Trzecia wersja to już osobiste odczucia mówiące jak postrzega się świat i jaką część jego wypełnia dany motocykl. Często opis może zawierać np. opis dumy, wstydu lub zżycia się a wręcz miłości to tej "kupy żelastwa". I teraz kwestia co z tego cię interesuje, jaka forma opisu?
              • puuchatek Re: Motocykl do 1000 ccm 31.03.14, 07:48
                Pablo, błagam: nie chodzi mi o wykłady z filozofii. Przeczytaj PIERWSZY post w wątku, tam jest KONKRETNIE zadane pytanie: chodzi mi o wymienienie marek/modeli motocykli pasujących do zadanych kryteriów... Tylko tyle.
                • akodz Re: Motocykl do 1000 ccm 31.03.14, 14:20
                  puuchatek napisał:
                  > Pablo, błagam: nie chodzi mi o wykłady z filozofii. Przeczytaj PIERWSZY post w
                  > wątku, tam jest KONKRETNIE zadane pytanie: chodzi mi o wymienienie marek/modeli
                  > motocykli pasujących do zadanych kryteriów... Tylko tyle.

O twoim pytaniu można powiedzieć wiele, ale na pewno nie to, że jest konkretnie zadane :-). Na potrzeby "literackie"? Piszesz nowe "Dzienniki motocyklowe"?
                  No dobra, żebyś nie marudził, że trolluję - HD Sportster 883. Pasi :-)?
                  • puuchatek Re: Motocykl do 1000 ccm 31.03.14, 14:36
                    Jasne, że pasi! :-) Wielkie dzięki i proszę o jeszcze ;-)
    • pablo-se Re: Motocykl do 1000 ccm 31.03.14, 21:57
      Puuchatek a ja ci już pisałem, że wystarczy zanurkować w Allegro i tam znajdziesz potrzebne tobie motocykle w wymaganym typie, gatunku itp.. Podany wcześniej harley jest również pośród nich. Dla mnie wykazujesz za przeproszeniem objaw totalnego lenistwa lub beztalencia internetowego i nie potrafisz wyszukać w prosty sposób potrzebnych informacji i oczekujesz aż ktoś zrobi to za ciebie. Twoje zachowanie wskazuje, że kompletnie nic nie wiesz o motocyklach gdyż nie wiesz co robić a wspomniane allegro dla ciebie jest kopalnią informacji bo poza przeczytaniem opisów również zobaczysz jak wyglądają.
      • puuchatek Re: Motocykl do 1000 ccm 31.03.14, 22:04
        Pablo,

WŁAŚNIE DLATEGO że o motocyklach wiem niewiele nie szarpię się z Allegro, tylko proszę o pomoc ludzi, którzy wiedzą więcej. Na Allegro (czy gdziekolwiek) znajdę rzeczywiście marki i modele z daną pojemnością silnika.

Ale czy zauważyłeś w moim PIERWSZYM wpisie na przykład dwa ostatnie punkty? Pozwolę sobie zacytować:

- Maszyna musi z obciążeniem (człowiek rzędu 80 - 100 kg plus trochę bagażu) swobodnie osiągać autostradowe 140 / 150 km/h - natomiast absolutnie nie musi ciągnąć 200 i wyżej
        - Głupia (zapewne) uwaga: silnik musi charakteryzować się dobrą kulturą pracy (nie może pracować bardzo głośno, wydawać ostrego warkotu etc. - raczej "zwykły" motocyklowy "odgłos".

Obawiam się, że na Allegro nie znajdę takich informacji (ZWŁASZCZA tej ostatniej). Dlatego - zrozum, proszę - zwracam się do ludzi, którzy na tych maszynach JEŻDŻĄ, którzy je ZNAJĄ. Tak mogę znaleźć na Allegro i poczytać specyfikację. Ale nie wszystko tam znajdę.

• bojkot79 Re: Motocykl do 1000 ccm 01.04.14, 13:39
          ośmielę się wtrącić
          - kultura pracy silnia... zależy od jego stanu, głośność od stanu tłumika :)
          ja jestem zwolennikiem boxerów
          a na pewno napędu typu wał kardana

- co do drugiej kwestii jeśli coś ma pojemność pow 500 to raczej bez problemu wyciągnie 140/150 - wyjątki pojazdy historyczne

polecam Hondę Shadow

• pablo-se Re: Motocykl do 1000 ccm 02.04.14, 07:36
          Podstawowa uwaga to każdy motocykl na fabrycznych tłumikach nie jest tym ryczącym na 100 i więcej decybeli (normy UE). Druga rzecz to dla silnika poniżej 1000ccm jazda z prędkościami 140-150 nie jest zbyt komfortowa. Ja mam yamahę xvs1100 która osiąga 165km/h i jazda z prędkością 130 to trochę za wysoko. Najlepszą jest 120 jeśli mówimy o przelotach trasami a 90-100 jest przyjemnością.
          • puuchatek Re: Motocykl do 1000 ccm 02.04.14, 07:46
            O, dzięki, to są konkretne informacje o których nie wiedziałem!
            • bojkot79 Re: Motocykl do 1000 ccm 02.04.14, 11:38
              racja - co innego osiągnięcie jakiejś prędkości a co innego komfortowa jazda

teoretycznie 120-130 to powinien wyciągnąć Trophy z 1969 z pojemnośicą 250 - ale czy byłaby to jazda "kulturalna"....
    • Gość: re Re: Motocykl do 1000 ccm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.14, 18:20
      Jakaś ściema.
      • puuchatek Re: Motocykl do 1000 ccm 02.04.14, 18:24
        Gość portalu: re napisał(a):

> Jakaś ściema.

Jakiż rzeczowy i konkretny komentarz... A konkretnie - o co Ci chodzi? :-)
        • Gość: re Re: Motocykl do 1000 ccm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.14, 09:30
          puuchatek napisał:

> Gość portalu: re napisał(a):
          >
          > > Jakaś ściema.
          >
          > Jakiż rzeczowy i konkretny komentarz... A konkretnie - o co Ci chodzi? :-)

Nabijasz sobie wpisy, do czegoś ci to widocznie potrzebne. Na każdy posy jest twoja riposta, podobno jesteś laikiem, zachowujesz się jak byś wszystkie rozumy pozjadał. Dlatego uważam, że ten wydumany wątk to ściema.
          P.S. Możemy to ciągnąć w nieskończoność, bo napewno odpowiesz na moją odpowiedź, na którą ja być może także odpowiem, itd,itd. :-)
          • puuchatek Re: Motocykl do 1000 ccm 05.04.14, 10:37
            Nabijanie postów? Na forum gazety? Nie kumam.

Nie, właśnie nie zachowuję się, jakbym "wszystkie rozumy pozjadał". Przeciwnie - mówię otwarcie, że się nie znam i dlatego pytam.

A jeśli wolisz teorie spiskowe o nabijaniu postów, to najprościej będzie jak nie będziesz odpisywać. Wszyscy będą zadowoleni...

Mają ludzie problemy, słowo daję...
    • Gość: Ducatisti Re: Motocykl do 1000 ccm IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.14, 18:57
      A może Ducati Monster - zjawiskowy, i wybór pojemności od 696 w górę,
      Klasyka nakedów a jako choper Diavel ;-)
    • Gość: cezar85 Re: Motocykl do 1000 ccm IP: *.16-1.cable.virginm.net 06.04.14, 12:04
      triumph speedmaster, triumph bonneville america. yamaha xvs950,
    • saracen1608 Re: Motocykl do 1000 ccm 15.04.14, 09:22
      Mój pokrętny i zyrodniały pomroczny umysł węszy tu jakiegoś literata, który chce popełnić u(tfu)r o tematyce motocyckowej - mam rację ?

Jeśli mam rację to ( a zawsze mam), to chyba taki podział będzie dla Ciebie pomocny:
      - motóry "czoperowe-typowe" - shadow 600-750-1100, virago 535-750-1100, dragstar 650-1100, sportster , volusia 800 ( wybacznie ale armatury to nie moja bajka) - generalnie pospolitość i na-każdym-rogu-tego-pełność
      - motóry "czoperowe-egzotyczne" - moto-guzzi california, tyjumpf bonewil ( nie pamiętam jak sie to pisze po angielsku), tryjumpf spid majster amerika, .... dopiszta coś chopy co wincyj bo nie mam weny
      - motóry "czoperowe-tyrystyczne" - honda NTV650/ST1100 ( badziej tyrystyczny niż czoperowy) , kawasaki GTR (j.w.), har-olejem-leje Super Elektra Dyna Malina Glajd Sprężyna ( ale to już powyżej 1000 ccm)
      - motóry "czoperowe - chińskie" - to w razie konieczności zdeprecjonowania głównego bohatera, tudież wprowadzenia innych wątków humorystycznych - nowe Junaki, Hjosungi ( czyli masło-maslane), Kymko , Sym i co tam jeszcze w hipermarketach sprzedają.

Puchatek - napisz czy idę dobrym tropem to w nagrode dostaneisz podział na motóry "nieczoperowe-drogowe"

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka