cypis69 24.08.04, 11:59 czy ktos wie jak sie oddlawia silnik w gaznikowej SV650 ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lysout Re: oddlawianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 12:19 Najprostsza forma dławienia, to zmniejszenie dolotu, czyli zmniejszenie średnicy kolektora dolotowego zazwyczaj przy pomocy blaszki o dużo mniejszej średnicy niż gardziel, lub, ale to droższe -zastosowanie innych wałków rozrządu (bardziej płaskich) Ta druga metoda jest droższa w zamontowaniu i w wymontowaniu, a pierwsza to banał - wystarczą właściwe kolektory, lub wyjęcie rzeczonych kryz blaszanych i jedno popołudnie roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
cypis69 Re: oddlawianie 24.08.04, 12:33 dzieki, a nie wiesz jak to robia w Niemczech? Tam moja Svka zostala przytlumiona na potrzeby kategori A1 A czy mozna rowniez przytlumic elektronicznie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lysout Re: oddlawianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 13:07 Logika podpowiada, że tłumienie do 100 km (były takie czasy w Niemczech, kiedy to żadne BMW nie przekroczyło 100 KM, czyli w celu ochrony krajowego producenta :) więc tłumienie do 100 koni mogło się odbywać w sposub "trudnoodwracalny - wałki rozrządu. A tłumienie na potrzeby A1 raczej w sposób łatwoodwracalny (plus ew. plomby, które możesz zerwać) czyli kryzy na dolocie mieszanki, ewentualnie, jakiś lichy moduł zapłonowy, ale tego nie wiem. Przy wolnej chwili rozkręć filtr powietrza i być może coś zobaczysz przy pełnym otwarciu przepustnicy, a jeśli nie, to musisz zdjać gaźniki i kolektory. Mi przy czterogarowej maszynie zajmuje to około 2-3 godzin ze złożeniem, więc możesz poświęcić jedno popołudnie :) Miłej roboty, Lysout&Tandetszajs Odpowiedz Link Zgłoś