Dodaj do ulubionych

silnik wankla

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 09:26
Cześć,
zainteresowanym proponuję :www.bikepics.com/pictures/257516/
ja jeszcze czegoś takiego nie widziałem. Kiedyś czytałem, znam zasadę
działania, ale może ktoś przybliży publice Forum takie parametry jak ilość
koni z litra/ przebieg krzywej momentu obrotowego? Kto na świecie jeszcze
robi takie sprzęty?
Obserwuj wątek
    • Gość: wojtekk1000 Re: silnik wankla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 09:40
      Z motorów to już nikt się w to nie bawi.
      Ale np. Mazda się w to bawi - chyba RX8.
      • Gość: wojtekk1000 Re: silnik wankla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 09:47
        Trzeba bawić się na całego:

zbyszek-k1.republika.pl/MazdaRX8.htm

Piękny pojazd.
        • edwin.sk Re: silnik wankla 09.02.05, 14:08
          mam na kompie zdjęcie prototypu dniepra właśnie z takim silnikiem....też trochę mnie to interesuje....ale silnik niestety ładnie nei wygląda no chyba że do jakiegoś plastika....
    • Gość: hun660 Re: silnik wankla IP: 212.69.75.* 09.02.05, 15:51
      Firma Norton produkowała kiedyś motocykl Norton Commander 850 z silnikiem
      wankla, w wersji policyjnej i sanitarnej. Był tez Norton F1 do wyścigów Le
      Mans. Ale wygryzła ich japońska konkurencja - rzędowe czwórki były tańsze.
      Pozdr.
      • bullson Re: silnik wankla 10.02.05, 11:31
        W NRD robili Herkulesy z tym silnikiem, próby przeprowadzało tez MZ jednak
        produkcji seryjnej nie podjeto. Główny problem to usczelnienie wirujacego
        tłoka.
    • Gość: cyngiel Re: silnik wankla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 12:00
      O! dziś następna sztuka: www.bikepics.com/pictures/288380/
      • edwin.sk Re: silnik wankla 10.02.05, 15:57

te suzuki ładne jest:D....a teraz pytanie jak tam smaruja ten silnik....?? mixol??
        • cyngiel69 Re: silnik wankla 10.02.05, 16:13
          Hej,
          ciekawe pytanie. Na ile pamiętam schemat budowy, to tryby wewnątrz możnaby
          spoko rozbryzgowo z michy mokrej albo suchej. Ale komory to chyba tylko świeżym
          olejem z mieszanki 8-]
          www.mazdaspeed.pl/obsluga/silnik_wankla.php
          • donlesio Re: silnik wankla 11.02.05, 08:59
            No, poszukałem co nieco. Silnik ten wymyślił niejaki pan Wankiel, specjalista
            od uszczelnień, pracujacy w instytucie badania uszczelnień. I opatentował w
            1960. W 1962 opatentował uszczelnienia. Były dwa prototypy silników: z wirującą
            komorą i z wirującym tłokiem w komorze o kształcie trochoidalnym (tylko ten
            został wyprodukowany). Tłok ma kształt trójkąta z bokami, bedącymi łukami.
            Wewnątrz każdej z trzech powierzchni jest wyfrezowana komora spalania. Na jeden
            obrót tłoka przypadają trzy obroty wału silnika (trudno mówić o korbowym, bo
            jest on mimośrodowy). Tłok-wirnik podczas swojego ruchu obiega po sztywnym kole
            zębatym. Były dwie metody chłodzenia silnika, a szczególnir nagrzewajacego się
            najbardziej wirnika. Olejem, który kanałami doprowadzany był do wirnika poprzez
            wał i powietrzne, dzie benzyna z olejem przepływała najpierw przez wnętrze
            wirnika chłodząc go, a potem wpadała do komory spalania. Nie wiem jak smarowane
            były uszczelnienia w przypadku smarowania olejem. Ponieważ uszczelnienia sa
            typu ceramicznego, więc może było bez smarowania. Na pewno smarowaniu musiały
            podlegać elementy wewnątrz wirnika (koła zebate i mimośród wału). Uszczelnień
            było 5 po jednym na powierzchniach czołowych wirnika i po jednym na każdym
            wierzchołku. Uszczelnienia są wieloelementowe, a siła docisku powstaje na
            skutek ciśnienia gazów spalania. Pierwsze najbardziej rozwiniętymi pojazdami
            były NSU Spider 1 komora 500 ccm i NSU Ro80 - 2 komory po 500 co dawało 115 KM.
            Istniały silniki do napedów małych statków i czołgów. Silnik jest bezwibracyjny
            i nie słychac prawie jego obrotów. To było przyczyną, że silniki te pracowały
            na zbyt duzych predkościa obrotowych (odcinania zapłonu nie było), co
            powodowało zniszczenia uszczelnień i unieruchomienie silnika. A dalej był
            wieczór i poszedłem spać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka