Dodaj do ulubionych

Formalności przy zakupie

IP: 195.150.233.* 21.03.05, 15:38
Jak wygląda sprawa załatwienia wszystkich formalności przy zakupie motocykla
używanego. Nawet nie wiem jak powinna wyglądać umowa kupna-sprzedaży.
Zakładając, że kupuje się motocykl z ważnym ubezpieczeniem, przeglądem i
zarejestrowanego na właściciela, od którego kupujemy jak to wszystko załatwić,
żeby nie jeździć 10 x. Jeśli ktoś już to robił w tym roku to niech poda
orientacyjne ceny np. przerejestrowania. dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: windspeed Re: Formalności przy zakupie IP: 5.6.1D* / 195.75.14.* 21.03.05, 15:50
      umowę i PCC-1 znajdziesz w prawym dolnym rogu po kliknięciu na logo Świata
      Motocykli.
      do Urzędu Skarbowego udajesz się ze wszystkimi dokumentami (na wszelki wypadek
      warto wziąć wszystko co się ma do moto żeby nie latać w tą i tamtą) i płacisz
      2% podatku od wartości sprzęta spisanej na umowie.
      śmigasz do Wydz. Komunikacji i rejestrujesz. w 100 zeta sie zamkniesz z tego co
      kojarze.
      ubezpieczenie przechodzi na ciebie po kupnie chyba że zdecydujesz inaczej wtedy
      załatwiasz w ciągu 30 dni formalności. lecisz do PZU czy gdzie tam sobie
      zażyczysz ubezpieczyć (najpóźniej w dniu rejestracji zdaje się) i podpisujesz
      umowę. bez zniżek wybecelować musisz coś koło 110 zeta za roczne OC.
      pamietaj zeby przy kupnie moto mieć ze sobą poza umową też PCC-1 bo jest na nim
      potrzebny podpis sprzedającego.

to chyba tyle z tego co pamiętam
    • draka00 Re: Formalności przy zakupie 21.03.05, 16:43
      Najpierw kupujesz, tzn spisujesz umowę kupna - sprzedaży (te "kompletniejsze"
      zawieraja np. sformułowanie o tym, że właściciel oświadcza, że motocykl nie
      jest przedmiotem zastawu bankowego, nie toczy się związane z nim dochodzenie,
      jest wolny od roszczeń osób trzecich, wad ukrytych itp, a kupjący, że zna jego
      stan techniczny i że ponosi koszta typu podatek - nie znam się na prawnym
      języku)

Dodatkowo przy kupnie musisz wypełnić druk PCC1 (do wzięcia z urzędu skarbowego
      lub z internetu). Z ważniejszych rzeczy - są tam dość szczególowe dane typu NIP
      sprzedającego, imiona jego rodziców, data urodzenia itp. oraz PODPIS
      SPRZEDAJĄCEGO.

Z umową i tym drukiem idziesz do urzędu skarbowego, żeby opłacić 2% wartości
      motocykla (kiedyś poświadczali to pieczątką na umowie, teraz dają papierek,
      którego nawet nikt nie sprawdza w Wydziale Komunikacji). Masz na to 14 dni od
      kupna.

Potem drepczesz do Wydziału Komunikacji Urzędu Miejskiego (tak to się chyba
      nazywa). Masz na to 30 dni od kupna. Wypełniasz jakiśtam papierek, dajesz te
      papierki, które skompletowałeś do tej pory + dowód rejestr + kartę pojazdu,
      oraz starą tablicę rejestracyjną.
      Płacisz (ja zapłaciłam 120zł) i dostajesz "miękki" dowód rejestracyjny, wpis do
      karty pojazdu i nową tablicę. Po "twardy" dowód masz się zgłosić za jakiś czas
      (jakieś 3 tyg - właśnie czekam).

Teraz jeszcze do ubezpieczalni (ja ubezpieczyłam w PZU za 105zł podczas gdy
      gdzieniegdzie, życzą sobie i 400zł) i możesz jeździć.

Dodatkowo dobrze jest wysłać do ubezpieczalni, w której motocykl był ubezp
      przez poprzedniego właściciela, rezygnację z polisy (piszesz oświadczenie, że
      ty -twoje dane - tego i tego dnia kupiłeś motocykl marki jakiejśtam o numerze
      rejestr ...od kogośtam i rezynujesz z ubezpieczenia - podajesz numer starej
      polisy ). To powinno być wysłane do 30 dni od kupna.

Przegląd zrobiony przez poprzedniego właściciela "przechodzi" na ciebie.
      Na ubezpieczeniu poprzedniego właściciela możesz jeździć miesiąc, ale chyba
      dopóki nie przerejestrujesz (potem nie zgadzają się dane w polisie i dowodzie
      rejestr)

To chyba tyle. Przynajmniej jeśli chodzi o motocykl kupiony w Polsce. Jestem na
      świeżo, bo załatwiałam to w ciągu ostatniego tygodnia. Jeśli się mylę, niech
      ktoś mnie poprawi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka