pawel.kot 04.07.02, 14:55 Co myślicie o motocyklu Junak Millenium/Hyosumg Aquila 250, jego polskiej nazwie i koreańskim pochodzeniu? Przepraszam, że jestem niezwykle ciekaw Waszej opinii. Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Paweł Kot Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
letalin Re: Junak Millenium - Wasze Opinie 04.07.02, 18:29 Żołądkowałem się już w wątku Junak na ten temat. Jestem stanowczo przeciw! Motor koreański wyglądem nawet nie przypomina Junaka, nie mówiąc o tych junakach qmpel...Żenada kwadratowa! Nigdy w życiu nie kupię czegoś co udaje coś innego. Junak to Junak . I żal , że ludzie nie jeżdżą tak często prawdziwymi klasykami jak by się chciało. Niedługo Koreańczycy wypuszczą pralkę automatyczną o nazwie "Frania" potem może samochód M 20 warszawa? Odpowiedz Link Zgłoś
miraser5 Re: Junak Millenium - Wasze Opinie 05.07.02, 14:21 Jeżeli chodzi o stylistykę to stosowniejsza byłaby raczej suzuki savage. Z tego co zdążyłem się zorientować tzw. nowy Junak jest adresowany do ludzi którzy generalnie nie mają doświadczenia z motocyklami, a chcieliby sobie coś kupić. Tak samo jest też ustawiany - np. duży skok dzwigni hamulca ręcznego coby nie był za ostry). Generalnie motocykl mi się nie podoba, aczkolwiek importerowi życzę wszystkiego najlepszego - może z czasem zaoferują coś znacznie bardziej rozsądnego - coś na miarę legendy. (prawdziwy Junak cały czas stoi u mnie w garażu - aczkolwiek w stanie nie zdatnym do użytku. MiRAS Odpowiedz Link Zgłoś
chrikri Re: Junak Millenium - Wasze Opinie 04.07.02, 18:39 Dość prymitywny chwyt reklamowy. A marzyłby się nowy Junak: taka np. klasyczna angielska dwucylindrowa 650... Dla takich starszych panów jak ja. Oczywiście Hyosunga z nalepką nie kupiłbym nigdy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jakub80 Re: Junak Millenium - Wasze Opinie 05.07.02, 09:27 Ja myśle że jeśli chodzi o kwestie sprzedaży to ten motocykl ma sznse steć sie dość popularnym "produktem" w sieciach marketów. A jeśli chodzi juz o sam "Produkt" to uwazem cale przdsięwźięcie Junaka za jedno wielkie Hahmęctwo Ludzi chcących zarobić. Jest tez druga strona tego medalu osobiście cieszę się ze cokolwiek sie dzieje w polsce . Odpowiedz Link Zgłoś
vlaad1 Re: Junak Millenium - Wasze Opinie 11.07.02, 16:22 Trudno. Skoro nie można inaczej wskrzesić JUNAKA to może być i tak. Mam nadzieję że po zarobieniu kasy zbudują na nasz rynek singla, który zasłuży sobie na nazwę.To co jest, to dla tych, którzy chcą niedrogo zacząć od nowego sprzętu. Z 250-tek napewno wybrałbym coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
alterego Re: Junak Millenium - Wasze Opinie 11.07.02, 18:33 vlaad1 napisał(a): > Trudno. Skoro nie można inaczej wskrzesić JUNAKA to może być i tak. Mam nadziej > ę > że po zarobieniu kasy zbudują na nasz rynek singla, który zasłuży sobie na > nazwę. Mimo wszystko mysle, ze mozna by inaczej. Czytalem w Swiecie Motocykli, ze autorzy tego projektu nawiazali kontakt z polskim inzynierem - wspoltworca silnika "Mammuta" i uzyskali od niego wstepna chec wspolpracy przy projekcie oryginalnego silnika nowego Junaka. Brakuje im jedynie kasy - jak twierdza. Ja uwazam, ze brakuje im czegos innego - pasji. Gdyby ja mieli pokonaliby, majac takie uklady i rozeznanie w finansach, wszelkie przeszkody finansowe. Jesli uwazaja, ze zdobeda kase na nowy prototyp ze sprzedazy "Junaka Millenium" i tych niwydarzonych skuterkow... Kazdy kto kupi "Junaka Millenium" narazi sie na docinki i zlosliwe uwagi wiekszosci motocyklistow. Motonici to specyficzny rodzaj konsumentow. Nie daja sie kierowac przy zakupie kampaniom reklamowym, ale wlasnym doswiadczeniom i radom doswiadczonych kolegow. Tutaj kiepski sprzet wczesniej czy pozniej straci szacunek. W tej branzy zdobyc miano motocykla-legendy to nie lada wyczyn, polski biznes jednak chyba nie dorasta jeszcze do tej legendy. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.kot Re: Junak Millenium - Podziękowania 18.07.02, 23:32 Bardzo dziękuję za udzielone odpowiedzi, jeśli jednak ktoś chciałby coś dodać, pytanie jest aktualne. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki Paweł Kot Odpowiedz Link Zgłoś
letalin Re: Junak przegrał 6:0 20.07.02, 17:55 Policzyłem głosy , nie znalazłem nikogo zachwyconego . Miazga. Odpowiedz Link Zgłoś
alterego Re: Junak przegrał 6:0 20.07.02, 21:25 letalin napisał: > Policzyłem głosy , nie znalazłem nikogo zachwyconego . Miazga. Jednak ktos to kupuje. Ludzie podobno widuja je na zlotach. Odpowiedz Link Zgłoś
jacus2 Re: Junak przegrał 6:0 21.07.02, 08:07 > Jednak ktos to kupuje. Ludzie podobno widuja je na zlotach. Byc moze dlatego, ze kosztuje okolo 15tys nowy. Dochodzi do tego assistance przez 24 miesiace i pewnie ubezpieczenia w pakiecie. Szkoda, ze choc jedna osoba z krytykujacych nie miala okacji nim jechac, badz go posiadac. Ale, moze w koncu wplynie jakas ocena podyktowana doswiadczeniami z eksloatacji... Odpowiedz Link Zgłoś
vlaad1 Re: Junak przegrał 6:0 22.07.02, 06:58 jacus2 napisał: > > > Jednak ktos to kupuje. Ludzie podobno widuja je na zlotach. > > Byc moze dlatego, ze kosztuje okolo 15tys nowy. Dochodzi do tego assistance > przez 24 miesiace i pewnie ubezpieczenia w pakiecie. > > , badz > go posiadac. Ale, moze w koncu wplynie jakas ocena podyktowana doswiadczeniami > z eksloatacji... > Odpowiedz Link Zgłoś
e_m_b_e Re: Junak Millenium - Wasze Opinie 16.09.02, 18:22 Ten temat obszedł wiele osób, ponieważ chcieliby aby to, co nazwano Junakiem, spełniało ich wymagania...od razu. Pytanie pozostaje aktualne? OK. Właściwie nikomu nie podoba się 'hyundaiowska' replika. Muszę przyznać, że mi też nie wydaje się czymś specjalnym. Jednak odpowiedzcie...jak wyobrażacie sobie rozpoczęcie produkcji motocykli w Polsce? Ktoś może powiedzieć, że można było to zrobić nazywając ten sprzęt inaczej niż Junak... Taaak? Czy słyszał ktoś o firmie "Szot-Motor"? Może tak, ale na pewno nie tyle samo osób co o Junaku. Z tego co wiem, ta firemka montuje w PL coś na lcencji Hondy. Myślę, że ciężko jest po latach zbudować fabrykę i stworzyć piękny sprzęt za którym wszyscy by się oglądali i chcieli go dosiadać. Jednak jak do tego dojść? Widzimy przykład, jednak wielu to krytykuje. Początki często są trudne. Dlatego motorek nazwany Junakiem odbieram jako początek dla nowych polskich motocykli. Od czegoś trzeba zacząć. Wszyscy "wymagający", odpuśćcie sobie na trochę, i oszczędźcie słowa krytyki do czasu, gdy firma Junakmotor wypuści zupełnie polski, własny produkt. OK? To oczywiście tylko propozycja. Ja teżwolałbym, żebyśmy mieli własny sprzęt, którym moglibyśmy się szczycić, jednak to wiąże się z pewnymi kosztami, nie tylko finansowymi. Cierpliwości, a może doczekamy...mam nadzieję. Pozdrawiam, Michał Odpowiedz Link Zgłoś
alterego Re: Junak Millenium - Wasze Opinie 17.09.02, 14:57 e_m_b_e napisał: > Myślę, że ciężko > jest po latach zbudować fabrykę i stworzyć piękny sprzęt za którym wszyscy by > się oglądali i chcieli go dosiadać. Jednak jak do tego dojść? Widzimy przykład, jednak wielu to krytykuje. Początki często są trudne. Dlatego motorek > nazwany Junakiem odbieram jako początek dla nowych polskich motocykli. Od > czegoś trzeba zacząć. Jasne! A moze by tak kontynuowac te genialna koncepcje i przeniesc ja na inne dziedziny zycia. Oto przyklad: polscy hodowcy psow od lat mecza sie nad odtworzeniem wymarlej rasy Ogara Polskiego. Moze by tak na poczatek sprowadzic z Korei jakas tamtejsza rase "Chau-Chau" i poki co sprzedawac te psy jako Ogary? Tak na poczatek, dopoki nie stworzymy wlasnej rasy. Przeciez to pies i to pies... Odpowiedz Link Zgłoś
e_m_b_e Ogary polskie i inne super przykłady 17.09.02, 21:25 W pożądku maestro. Co więc proponujesz? Teraz już jestem pewien, że szczerze życzyłbym sobie zaprzestania obrażania legendarnej polskiej marki taką "zabawką". MASZ RACJĘ! Nie dawajmy nikomu szansy, chyba że zrobi super nowoczesny sprzęt na którego widok będziesz się ślinił, a oczywiście będzie nawiązywał do M 10... Nowoczesna fabryka zbudowana zostanie wyłącznie z polskiego kapitału i od ręki zaprojektują i wypuszczą na rynek nieziemskie motorki. Ja tak chcę! O to chyba chodziło, prawda? Pozdrawiam, Michał pees: wybacz mój ton, ale odpowiedz mi na pytanie, czy chciałbyś żeby jeszcze kiedykolwiek w PL były produkowane motocykle...a jeśli tak, to jak wyobrażasz sobie rozpoczęcie ich produkcji, wejście na rynek producenta...chciałbym żebyś mnie przekonał, a wtedy razem z Tobą będę złożeczył "twórcom" nowego Junaka. Odpowiedz Link Zgłoś
alterego Re: Ogary polskie i inne super przykłady 18.09.02, 15:10 Chce tylko obronic dobre imie znaku markowego Junak. Niech importerzy Chiosunga zetra z baku napis "Junak" i umieszcza jakis inny - wlasnego pomyslu. Wtedy moga nim handlowac do woli, jako polskim motocyklem. Nie liczylbym na Twoim miejscu tak szybko na odbudowe polskiego przemyslu motoryzacyjnego przez konfekcjonowanie importowanych azjatyckich "jednorazowek". Uwazasz, ze jestem zlosliwym pesymista? Zobacz jak skonczyla sie historia Daewoo na polskim, rynku. Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
e_m_b_e Re: Ogary polskie i inne super przykłady 18.09.02, 15:32 Nie wiem już co myśleć. To co mówisz, brzmi nawet sensownie. Jednak moja optymistyczna natura liczy na cud. Co do jednorazówek...słyszałem że ten motorek ma coś wspólnego z Suzuki, może nie jest z nim tak źle. Z resztą nic nie słyszałem o jego trwałości. Nie będę Cię przekonywał do mojego zdania, bo mogę nie mieć racji. Może wynika to z tego, że z prawdziwym Junakiem nie miałem nic wspólnego i jestem z nim związany tak,jak z żoną Hitlera. Pożyjemy zobaczymy. Bez względu na to czy kłócimy się o słuszność "sprawy" tego przedsięwzięcia czy nie,ludzie którzy się tym zajmują,raczej nie zrezygnują ze swojego pomysłu. Tak myślę. Pewnie musieli trochę w to wszystko zainwestować...nie wiem. Pozostaję lekko po stronie nowego Junaka nie ze względu na jego obecną postać. Mam po prostu nadzieję że, urodzi się coś naszego. Pozdrawiam, Michał (na prawdę pozdrawiam, szczególnie Alterego:) Odpowiedz Link Zgłoś
alterego Re: Ogary polskie i inne super przykłady 18.09.02, 22:07 e_m_b_e napisał: > Pozdrawiam, Michał (na prawdę pozdrawiam, szczególnie Alterego:) Dzieki za pozdrowienia!!! W sumie fajnie by bylo, gdyby to twoje przewidywania sie spelnily. Takze pozdrawiam wszystkich motocyklistow (tych jezdzacych na nowych Junakach tez :-)) a szczegolnie Michala :-) Wojtek Yamaha XS 360 ('77) CT 0316 Odpowiedz Link Zgłoś
junkers17 Re: Ogary polskie i inne super przykłady 19.09.02, 18:48 czesc, jestem posiadaczką Junaka Millenium jestem z niego bardzo zadowolona. wszystkie opinie jakie przeczytałam na forum są dla mnie śmieszne, odrazu widać, że osoby które je pisały nigdy nie dosiadły tego motocykla tym bardziej nim nie jeździły, przeczytały jedynie kilka artykułów które nie zawierały prawdziwych informacji o nowym Junaku. Trzeba zacząć, że nowy Junak miał być produkowany w Polsce od samego początku, lecz nasze państwo nie stwarza opłacalnych warunków do stworzenia produkcji. Cena całkowicie polskiego Junaka wynosiła by 24tys. zł a obecnie kosztuje 17,5 tys. Sam produkt jest naprawde dobry: rama angielska, silnik na licencji suzuki, a wygląd 600ccm. Nie zgodzę się z opinią iż Junak jest negowany przez innych motocyklistów, wręcz przeciwnie prawie wszyscy którzy pierwszy raz go zobaczą mówią "o jaki on ładny", to jest miłe, a jeszcze milsze gdy inni kierowcy na widok tego nowego Junak pokazują kciuk podniesiony do góry, i żebyście zobaczyli ich uśmiech na twarzach, żaden inny motocykl nie zrobi tak dobrego wrażenia nawet jeśli ma 2x większą pojemność. Jeśli chodzi o samą jazde Junakiem jestem bardzo zadowolona, jest lekki 155kg, ma 30KM, przyspieszenie całkiem dobre jak na choppera 9,4sek. do 100. Pali 3,8l/100km. Ładnie chodzi, praca silnika jest rytmiczna, co prawda przydało by się zmienić tłumik, aby podczas zjazdów było go słychać. Ja wszystkich chciała bym zaprosić na stronę internetową klubu : "V- Twin Junak Klub" www.junakmilleniumklub.prv.pl oraz do salonu który oferuje próbne jazdy, abyście sami mogli go ocenić. pozdrawiam weronika p.s obecnie są rozpoczęte prace w Polsce nad produkcją polskiego Junaka o poj.1600ccm o mocy 200KM, będzie też chopper 600ccm, naked bike 600ccm, skuter 125ccm, duży czterokołowiec a wszystkie te modele mają ukazać się podobno w przyszłym roku 2003. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
chrikri Re: Ogary polskie i inne super przykłady 19.09.02, 18:59 junkers17 napisała: > p.s > obecnie są rozpoczęte prace w Polsce nad produkcją polskiego Junaka > o poj.1600ccm o mocy 200KM, będzie też chopper 600ccm, naked bike > 600ccm, skuter 125ccm, duży czterokołowiec > a wszystkie te modele mają ukazać się podobno w przyszłym roku > 2003. > Co wy na to? > Tylko twój młody wiek, droga Weroniko, usprawiedliwia branie marzeń za rzeczywistość... Tak jak pisałem wcześniej - odszczekam wszystko, i kaktus mi na dłoni wyrośnie. Chrikri Odpowiedz Link Zgłoś
junkers17 Re: Ogary polskie i inne super przykłady 24.09.02, 13:17 uwazaj bo moze i Ci wyrośnie, na dobry początek za dwa miesiące premiera naked bike 600ccm, a jaki będzie następny model dowiemy się w przyszłym roku, pozdrawiam weronika Odpowiedz Link Zgłoś
geminix Re: Ogary polskie i inne super przykłady 26.09.02, 13:36 Jeśli, jak twierdzisz, można będzie zobaczyć za DWA miesiące nowego Junaka w wersji naked z silnikiem 600 ccm to o ile trochę się znam na technice MUSI juz istnieć prototyp tego cudeńka. Z tego co widzę jesteś personalnie związana z firmą "produkującą" Junaka Millennium lub co najmniej z jego dilerem, więc moze masz dostęp do jakichś fotek tej nowinki lub nawet blizszych danych technicznych. Umieram z ciekawości :o)...... pozdrawiam Rafał Odpowiedz Link Zgłoś
junkers17 Re: Ogary polskie i inne super przykłady 26.09.02, 19:21 owszem posiadam zdjęcia tego cudenka, lecz musisz poczekac, jak tylko dostane oficjalną zgodę na pokazanie ich, będziesz pierwszy który je zobaczy, ok? pozdrawiam weronika Odpowiedz Link Zgłoś
vlaad1 Re: Ogary polskie i inne super przykłady 28.09.02, 12:17 Pierwsze zdjęcia już były. Jeżeli wiecie jak wygląda SUZUKI GS 500, to wiecie jak będzie wyglądał Junak vel Hyosung 600. Nadal jednak sprawdza się czarny scenariusz: polska naklejka na koreańskim motocyklu. Póki co nie ma szans nawet na montaż (o produkcji nie wspominając) w Polsce. Jestem przekonany, że przynajmniej częściowa "polonizacja" mogłaby poprawić wizerunek tych motocykli. pzdr vlaad ps. Weroniko! o jakości i trwałości motocykla porozmawiamy za kilka lat. Póki co: szerokiej drogi, baw się dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
e_m_b_e Re: Ogary polskie i inne super przykłady 28.09.02, 14:35 vlaad1 napisał: > Nadal jednak sprawdza się czarny > scenariusz: polska naklejka na koreańskim motocyklu. Póki co nie ma szans nawet na montaż (o produkcji nie wspominając) w Polsce. To cholernie, cholernie szkoda. A miałem nadzieję... > Jestem przekonany, że > przynajmniej częściowa "polonizacja" mogłaby poprawić wizerunek tych motocykli. Fakt.Ze smutkiem pozdrawiam Michał Odpowiedz Link Zgłoś
e_m_b_e Re: Ogary polskie i inne super przykłady 29.09.02, 11:45 ...Jeszcze jedno. Napiałeś: "pierwsze zdjęcia już były". Gdzieś w sieci? Jeśli możesz podaj adres. Mimo wszystko ciekawi mnie wygląd "Junaka". mIcHaŁ Odpowiedz Link Zgłoś
vlaad1 Re: Ogary polskie i inne super przykłady 29.09.02, 13:54 Na pewno nie w sieci. To była gazeta, tylko zabij, nie pamiętam która (to było przed wakacjami). Wydaje mi się że to był "MOTORAD". Jeżeli znajdę to dam znać gdzie. Może uda mi się zeskanować, to puszczę po sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
alterego Re: Ogary polskie i inne super przykłady 29.09.02, 14:02 vlaad1 napisał: Może uda mi się zeskanować, to puszczę po sieci. To pamietaj i o mnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
vlaad1 Re: Ogary polskie i inne super przykłady 29.09.02, 14:15 Maaaaaaaam!!!!! "MOTORRAD" 09.11.2001. Na tyle, ile znam niemicki: HYOSUNG Comet 600; silnik V90 65KM przy 9000 rpm; 4-ro zaworowe głowice; dwie tarcze z przodu (na zdjęciu jedna) jedna z tyłu; widelec upside-down; wysokość siodła 780mm; zbiornik 17l; rama podwójna kołyskowa (Doppelschleifenrahmen). Strona: www.hyosung-hmz.de pzdr vlaad :) Odpowiedz Link Zgłoś
e_m_b_e Re: Ogary polskie i inne super przykłady 29.09.02, 23:22 Dzięki. Jednak trochę mieszane uczucia towarzyszą oglądaniu nowego junaka pod niemieckim adresem firmy Hyosung...no nie? Michał Odpowiedz Link Zgłoś
robert.m1 Re: Junak Millenium - Wasze Opinie 09.10.02, 17:23 Miła Weroniko wszystkich nie przekonasz, ale próbować trzeba. Dlaczego NIemcy nie opluwają Opla Agili który jest kopią Suzuki Wagon R+ i w dodatku produkowany w Polsce, ale widocznie charakter Polaków nie trawi sukcesu innych. Pozdrawiam Robert M Odpowiedz Link Zgłoś
chrikri nie chcę marudzić, ale.. 09.10.02, 19:45 .. spróbowałbyś np. w Niemczech sprzedawać jakieś dalekowschodnie autko pod nazwą np. Opel Kapitan! Zadusili by cię... Nam, krytykom "nowego" junaka, nie podoba się dość prymitywny marketingowy zabieg importera (bo o produkcji w Polsce na razie można tylko marzyć). I tyle. Chrikri Odpowiedz Link Zgłoś
e_m_b_e Re: nie chcę marudzić, ale.. 10.10.02, 00:45 I tu i tu racja. Co więc zrobić...skończyć z próbami "junakowania"? Byłoby szkoda, może coś jednak z tego będzie. Michał Odpowiedz Link Zgłoś
alterego ... ale skoro marudzisz... :-) 10.10.02, 15:34 Z takiego "Junakowania" Nic nie wyniknie. Kazdy moze sprowadzic poczta kurierska motocykl, nakleic na nim napis "Junak" i sprzedawac. Oczywiscie pracodawcy Weroniki maja do tego prawo, bo za psie grosze wykupili prawa do nazwy od spadkobiercow firmy Junak. Coz bywa tak, ze sadkobiercy nie maja szacunku do swoich poprzednikow. Ja daze Junaka duzym szacunkiem. Uwazam, ze byl to jedyny produkt polskiej motoryzacji nie przynoszacy jej wstydu. Nowy Junak, nie jest produkowany w Polsce, w niczym nie jest podobny do starego i nigdy nie zajmie jego miejsca. Mnie osobiscie odraza, dlatego, ze jego sprzedawcy probuja nahalnie wzbudzic moja sympatie do niego przez skojarzenie z nazwa. Na mnie ten chwyt marketingowy nie dziala (a wrecz przeciwnie). O Junaku Millenium za 30 lat wszyscy zapomna. Nigdy nie zdobedzie on takiego popytu jak prawdziwy Junak i nigdy nie stanie sie kultowym motocyklem. Dlatego proponuje zmienic napis na naklejkach na jakis inny z ktorym moze bardziej bedzie sie utozsamiac obecne pokolenie klientow. Jedyne co udalo sie sprzedawcom "Hjunaka", to ze zdobyl rozglos i jeszcze do tej pory nie milkna o nim dyskuje (jak widac umiejetnie podsycane). Odpowiedz Link Zgłoś
e_m_b_e Re: ... ale skoro marudzisz... :-) 10.10.02, 22:53 Hmm... Fakt,marudzę. Ale i tak nie mam wpływu na losy tej marki. To po prostu tęsknota za polskim producentem motocykli,którego niestety nie ma. Pozdrawiam,Michalina Odpowiedz Link Zgłoś