Dodaj do ulubionych

Junak Millenium - Wasze Opinie

04.07.02, 14:55
Co myślicie o motocyklu Junak Millenium/Hyosumg Aquila 250, jego polskiej
nazwie i koreańskim pochodzeniu?

Przepraszam, że jestem niezwykle ciekaw Waszej opinii.

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Paweł Kot
Obserwuj wątek
    • letalin Re: Junak Millenium - Wasze Opinie 04.07.02, 18:29
      Żołądkowałem się już w wątku Junak na ten temat. Jestem stanowczo przeciw!
      Motor koreański wyglądem nawet nie przypomina Junaka, nie mówiąc o tych
      junakach qmpel...Żenada kwadratowa! Nigdy w życiu nie kupię czegoś co udaje coś
      innego. Junak to Junak . I żal , że ludzie nie jeżdżą tak często prawdziwymi
      klasykami jak by się chciało. Niedługo Koreańczycy wypuszczą pralkę
      automatyczną o nazwie "Frania" potem może samochód M 20 warszawa?
      • miraser5 Re: Junak Millenium - Wasze Opinie 05.07.02, 14:21
        Jeżeli chodzi o stylistykę to stosowniejsza byłaby raczej suzuki savage.
        Z tego co zdążyłem się zorientować tzw. nowy Junak jest adresowany do ludzi
        którzy generalnie nie mają doświadczenia z motocyklami, a chcieliby sobie coś
        kupić. Tak samo jest też ustawiany - np. duży skok dzwigni hamulca ręcznego
        coby nie był za ostry). Generalnie motocykl mi się nie podoba, aczkolwiek
        importerowi życzę wszystkiego najlepszego - może z czasem zaoferują coś
        znacznie bardziej rozsądnego - coś na miarę legendy. (prawdziwy Junak cały
        czas stoi u mnie w garażu - aczkolwiek w stanie nie zdatnym do użytku.
        MiRAS
    • chrikri Re: Junak Millenium - Wasze Opinie 04.07.02, 18:39
      Dość prymitywny chwyt reklamowy. A marzyłby się nowy Junak: taka np. klasyczna
      angielska dwucylindrowa 650... Dla takich starszych panów jak ja.
      Oczywiście Hyosunga z nalepką nie kupiłbym nigdy.
      Pozdrawiam
    • jakub80 Re: Junak Millenium - Wasze Opinie 05.07.02, 09:27
      Ja myśle że jeśli chodzi o kwestie sprzedaży to ten motocykl ma sznse steć sie
      dość popularnym "produktem" w sieciach marketów. A jeśli chodzi juz o
      sam "Produkt" to uwazem cale przdsięwźięcie Junaka za jedno wielkie Hahmęctwo
      Ludzi chcących zarobić. Jest tez druga strona tego medalu osobiście cieszę się
      ze cokolwiek sie dzieje w polsce .
    • vlaad1 Re: Junak Millenium - Wasze Opinie 11.07.02, 16:22
      Trudno. Skoro nie można inaczej wskrzesić JUNAKA to może być i tak. Mam nadzieję
      że po zarobieniu kasy zbudują na nasz rynek singla, który zasłuży sobie na
      nazwę.To co jest, to dla tych, którzy chcą niedrogo zacząć od nowego sprzętu. Z
      250-tek napewno wybrałbym coś innego.
      • alterego Re: Junak Millenium - Wasze Opinie 11.07.02, 18:33
        vlaad1 napisał(a):

> Trudno. Skoro nie można inaczej wskrzesić JUNAKA to może być i tak. Mam nadziej
        > ę
        > że po zarobieniu kasy zbudują na nasz rynek singla, który zasłuży sobie na
        > nazwę.

Mimo wszystko mysle, ze mozna by inaczej. Czytalem w Swiecie Motocykli, ze
        autorzy tego projektu nawiazali kontakt z polskim inzynierem - wspoltworca
        silnika "Mammuta" i uzyskali od niego wstepna chec wspolpracy przy projekcie
        oryginalnego silnika nowego Junaka. Brakuje im jedynie kasy - jak twierdza. Ja
        uwazam, ze brakuje im czegos innego - pasji. Gdyby ja mieli pokonaliby, majac
        takie uklady i rozeznanie w finansach, wszelkie przeszkody finansowe.
        Jesli uwazaja, ze zdobeda kase na nowy prototyp ze sprzedazy "Junaka Millenium" i
        tych niwydarzonych skuterkow...
        Kazdy kto kupi "Junaka Millenium" narazi sie na docinki i zlosliwe uwagi
        wiekszosci motocyklistow. Motonici to specyficzny rodzaj konsumentow. Nie daja
        sie kierowac przy zakupie kampaniom reklamowym, ale wlasnym doswiadczeniom i
        radom doswiadczonych kolegow. Tutaj kiepski sprzet wczesniej czy pozniej straci
        szacunek. W tej branzy zdobyc miano motocykla-legendy to nie lada wyczyn, polski
        biznes jednak chyba nie dorasta jeszcze do tej legendy. Szkoda.
    • pawel.kot Re: Junak Millenium - Podziękowania 18.07.02, 23:32
      Bardzo dziękuję za udzielone odpowiedzi, jeśli jednak ktoś chciałby coś dodać, pytanie jest aktualne.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki

Paweł Kot
      • letalin Re: Junak przegrał 6:0 20.07.02, 17:55
        Policzyłem głosy , nie znalazłem nikogo zachwyconego . Miazga.
        • alterego Re: Junak przegrał 6:0 20.07.02, 21:25
          letalin napisał:

> Policzyłem głosy , nie znalazłem nikogo zachwyconego . Miazga.

Jednak ktos to kupuje. Ludzie podobno widuja je na zlotach.
          • jacus2 Re: Junak przegrał 6:0 21.07.02, 08:07

> Jednak ktos to kupuje. Ludzie podobno widuja je na zlotach.

Byc moze dlatego, ze kosztuje okolo 15tys nowy. Dochodzi do tego assistance
            przez 24 miesiace i pewnie ubezpieczenia w pakiecie.

Szkoda, ze choc jedna osoba z krytykujacych nie miala okacji nim jechac, badz
            go posiadac. Ale, moze w koncu wplynie jakas ocena podyktowana doswiadczeniami
            z eksloatacji...

• vlaad1 Re: Junak przegrał 6:0 22.07.02, 06:58
              jacus2 napisał:

>
              > > Jednak ktos to kupuje. Ludzie podobno widuja je na zlotach.
              >
              > Byc moze dlatego, ze kosztuje okolo 15tys nowy. Dochodzi do tego assistance
              > przez 24 miesiace i pewnie ubezpieczenia w pakiecie.
              >
              >
              , badz
              > go posiadac. Ale, moze w koncu wplynie jakas ocena podyktowana
              doswiadczeniami
              > z eksloatacji...
              >
    • e_m_b_e Re: Junak Millenium - Wasze Opinie 16.09.02, 18:22
      Ten temat obszedł wiele osób, ponieważ chcieliby aby to, co nazwano Junakiem,
      spełniało ich wymagania...od razu. Pytanie pozostaje aktualne? OK. Właściwie
      nikomu nie podoba się 'hyundaiowska' replika. Muszę przyznać, że mi też nie
      wydaje się czymś specjalnym. Jednak odpowiedzcie...jak wyobrażacie sobie
      rozpoczęcie produkcji motocykli w Polsce? Ktoś może powiedzieć, że można było
      to zrobić nazywając ten sprzęt inaczej niż Junak... Taaak? Czy słyszał ktoś o
      firmie "Szot-Motor"? Może tak, ale na pewno nie tyle samo osób co o Junaku. Z
      tego co wiem, ta firemka montuje w PL coś na lcencji Hondy. Myślę, że ciężko
      jest po latach zbudować fabrykę i stworzyć piękny sprzęt za którym wszyscy by
      się oglądali i chcieli go dosiadać. Jednak jak do tego dojść? Widzimy przykład,
      jednak wielu to krytykuje. Początki często są trudne. Dlatego motorek
      nazwany Junakiem odbieram jako początek dla nowych polskich motocykli. Od
      czegoś trzeba zacząć. Wszyscy "wymagający", odpuśćcie sobie na trochę, i
      oszczędźcie słowa krytyki do czasu, gdy firma Junakmotor wypuści zupełnie
      polski, własny produkt. OK? To oczywiście tylko propozycja. Ja teżwolałbym,
      żebyśmy mieli własny sprzęt, którym moglibyśmy się szczycić, jednak to wiąże
      się z pewnymi kosztami, nie tylko finansowymi. Cierpliwości, a może
      doczekamy...mam nadzieję.

Pozdrawiam, Michał
      • alterego Re: Junak Millenium - Wasze Opinie 17.09.02, 14:57
        e_m_b_e napisał:

> Myślę, że ciężko
        > jest po latach zbudować fabrykę i stworzyć piękny sprzęt za którym wszyscy by
        > się oglądali i chcieli go dosiadać. Jednak jak do tego dojść? Widzimy
        przykład, jednak wielu to krytykuje. Początki często są trudne. Dlatego motorek
        > nazwany Junakiem odbieram jako początek dla nowych polskich motocykli. Od
        > czegoś trzeba zacząć.

Jasne! A moze by tak kontynuowac te genialna koncepcje i przeniesc ja na inne
        dziedziny zycia. Oto przyklad: polscy hodowcy psow od lat mecza sie nad
        odtworzeniem wymarlej rasy Ogara Polskiego. Moze by tak na poczatek sprowadzic
        z Korei jakas tamtejsza rase "Chau-Chau" i poki co sprzedawac te psy jako
        Ogary? Tak na poczatek, dopoki nie stworzymy wlasnej rasy. Przeciez to pies i
        to pies...
        • e_m_b_e Ogary polskie i inne super przykłady 17.09.02, 21:25
          W pożądku maestro. Co więc proponujesz? Teraz już jestem pewien, że szczerze
          życzyłbym sobie zaprzestania obrażania legendarnej polskiej marki
          taką "zabawką". MASZ RACJĘ! Nie dawajmy nikomu szansy, chyba że zrobi super
          nowoczesny sprzęt na którego widok będziesz się ślinił, a oczywiście będzie
          nawiązywał do M 10... Nowoczesna fabryka zbudowana zostanie wyłącznie z
          polskiego kapitału i od ręki zaprojektują i wypuszczą na rynek nieziemskie
          motorki. Ja tak chcę! O to chyba chodziło, prawda?

Pozdrawiam, Michał

pees: wybacz mój ton, ale odpowiedz mi na pytanie, czy chciałbyś żeby jeszcze
          kiedykolwiek w PL były produkowane motocykle...a jeśli tak, to jak wyobrażasz
          sobie rozpoczęcie ich produkcji, wejście na rynek producenta...chciałbym żebyś
          mnie przekonał, a wtedy razem z Tobą będę złożeczył "twórcom" nowego Junaka.
          • alterego Re: Ogary polskie i inne super przykłady 18.09.02, 15:10
            Chce tylko obronic dobre imie znaku markowego Junak. Niech importerzy Chiosunga
            zetra z baku napis "Junak" i umieszcza jakis inny - wlasnego pomyslu. Wtedy
            moga nim handlowac do woli, jako polskim motocyklem. Nie liczylbym na Twoim
            miejscu tak szybko na odbudowe polskiego przemyslu motoryzacyjnego przez
            konfekcjonowanie importowanych azjatyckich "jednorazowek". Uwazasz, ze jestem
            zlosliwym pesymista? Zobacz jak skonczyla sie historia Daewoo na polskim, rynku.
            Pozdrawiam!!
            • e_m_b_e Re: Ogary polskie i inne super przykłady 18.09.02, 15:32
              Nie wiem już co myśleć. To co mówisz, brzmi nawet sensownie. Jednak moja
              optymistyczna natura liczy na cud. Co do jednorazówek...słyszałem że ten
              motorek ma coś wspólnego z Suzuki, może nie jest z nim tak źle. Z resztą nic
              nie słyszałem o jego trwałości.
              Nie będę Cię przekonywał do mojego zdania, bo mogę nie mieć racji. Może wynika
              to z tego, że z prawdziwym Junakiem nie miałem nic wspólnego i jestem z nim
              związany tak,jak z żoną Hitlera. Pożyjemy zobaczymy. Bez względu na to czy
              kłócimy się o słuszność "sprawy" tego przedsięwzięcia czy nie,ludzie którzy się
              tym zajmują,raczej nie zrezygnują ze swojego pomysłu. Tak myślę. Pewnie musieli
              trochę w to wszystko zainwestować...nie wiem. Pozostaję lekko po stronie nowego
              Junaka nie ze względu na jego obecną postać. Mam po prostu nadzieję że, urodzi
              się coś naszego.

Pozdrawiam, Michał (na prawdę pozdrawiam, szczególnie Alterego:)
              • alterego Re: Ogary polskie i inne super przykłady 18.09.02, 22:07
                e_m_b_e napisał:

> Pozdrawiam, Michał (na prawdę pozdrawiam, szczególnie Alterego:)

Dzieki za pozdrowienia!!! W sumie fajnie by bylo, gdyby to twoje przewidywania
                sie spelnily.
                Takze pozdrawiam wszystkich motocyklistow (tych jezdzacych na nowych Junakach
                tez :-)) a szczegolnie Michala :-)

Wojtek
                Yamaha XS 360 ('77)
                CT 0316

• junkers17 Re: Ogary polskie i inne super przykłady 19.09.02, 18:48
                czesc,
                jestem posiadaczką Junaka Millenium jestem z niego bardzo zadowolona.
                wszystkie opinie jakie przeczytałam na forum są dla mnie śmieszne,
                odrazu widać, że osoby które je pisały nigdy nie dosiadły tego
                motocykla tym bardziej nim nie jeździły, przeczytały jedynie kilka
                artykułów które nie zawierały prawdziwych informacji o nowym Junaku.
                Trzeba zacząć, że nowy Junak miał być produkowany w Polsce od samego początku,
                lecz nasze państwo nie stwarza opłacalnych warunków do stworzenia
                produkcji.
                Cena całkowicie polskiego Junaka wynosiła by 24tys. zł a obecnie
                kosztuje 17,5 tys.
                Sam produkt jest naprawde dobry: rama angielska, silnik na
                licencji suzuki, a wygląd 600ccm.
                Nie zgodzę się z opinią iż Junak jest negowany przez innych
                motocyklistów, wręcz przeciwnie prawie wszyscy którzy pierwszy raz
                go zobaczą mówią "o jaki on ładny", to jest miłe, a jeszcze milsze
                gdy inni kierowcy na widok tego nowego Junak pokazują kciuk
                podniesiony do góry, i żebyście zobaczyli ich uśmiech na twarzach,
                żaden inny motocykl nie zrobi tak dobrego wrażenia nawet jeśli ma
                2x większą pojemność.
                Jeśli chodzi o samą jazde Junakiem jestem bardzo zadowolona, jest
                lekki 155kg, ma 30KM, przyspieszenie całkiem dobre jak na choppera
                9,4sek. do 100. Pali 3,8l/100km. Ładnie chodzi, praca silnika jest
                rytmiczna, co prawda przydało by się zmienić tłumik, aby podczas
                zjazdów było go słychać.
                Ja wszystkich chciała bym zaprosić na stronę internetową klubu : "V-
                Twin Junak Klub" www.junakmilleniumklub.prv.pl oraz do salonu który
                oferuje próbne jazdy, abyście sami mogli go ocenić.
                pozdrawiam
                weronika

p.s
                obecnie są rozpoczęte prace w Polsce nad produkcją polskiego Junaka
                o poj.1600ccm o mocy 200KM, będzie też chopper 600ccm, naked bike
                600ccm, skuter 125ccm, duży czterokołowiec
                a wszystkie te modele mają ukazać się podobno w przyszłym roku
                2003.
                Co wy na to?

• chrikri Re: Ogary polskie i inne super przykłady 19.09.02, 18:59
                  junkers17 napisała:

> p.s
                  > obecnie są rozpoczęte prace w Polsce nad produkcją polskiego Junaka
                  > o poj.1600ccm o mocy 200KM, będzie też chopper 600ccm, naked bike
                  > 600ccm, skuter 125ccm, duży czterokołowiec
                  > a wszystkie te modele mają ukazać się podobno w przyszłym roku
                  > 2003.
                  > Co wy na to?
                  >
                  Tylko twój młody wiek, droga Weroniko, usprawiedliwia branie marzeń za
                  rzeczywistość...
                  Tak jak pisałem wcześniej - odszczekam wszystko, i kaktus mi na dłoni wyrośnie.
                  Chrikri

• junkers17 Re: Ogary polskie i inne super przykłady 24.09.02, 13:17
                    uwazaj bo moze i Ci wyrośnie, na dobry początek za dwa miesiące premiera naked
                    bike 600ccm, a jaki będzie następny model dowiemy się w przyszłym roku,
                    pozdrawiam
                    weronika
                    • geminix Re: Ogary polskie i inne super przykłady 26.09.02, 13:36
                      Jeśli, jak twierdzisz, można będzie zobaczyć za DWA miesiące nowego Junaka w
                      wersji naked z silnikiem 600 ccm to o ile trochę się znam na technice MUSI juz
                      istnieć prototyp tego cudeńka. Z tego co widzę jesteś personalnie związana z
                      firmą "produkującą" Junaka Millennium lub co najmniej z jego dilerem, więc moze
                      masz dostęp do jakichś fotek tej nowinki lub nawet blizszych danych
                      technicznych. Umieram z ciekawości :o)......

pozdrawiam
                      Rafał
                      • junkers17 Re: Ogary polskie i inne super przykłady 26.09.02, 19:21
                        owszem posiadam zdjęcia tego cudenka, lecz musisz poczekac,
                        jak tylko dostane oficjalną zgodę na pokazanie ich, będziesz pierwszy który je
                        zobaczy, ok?
                        pozdrawiam
                        weronika
                        • vlaad1 Re: Ogary polskie i inne super przykłady 28.09.02, 12:17
                          Pierwsze zdjęcia już były. Jeżeli wiecie jak wygląda SUZUKI GS 500, to wiecie
                          jak będzie wyglądał Junak vel Hyosung 600. Nadal jednak sprawdza się czarny
                          scenariusz: polska naklejka na koreańskim motocyklu. Póki co nie ma szans nawet
                          na montaż (o produkcji nie wspominając) w Polsce. Jestem przekonany, że
                          przynajmniej częściowa "polonizacja" mogłaby poprawić wizerunek tych motocykli.

pzdr
                          vlaad

ps. Weroniko! o jakości i trwałości motocykla porozmawiamy za kilka lat. Póki
                          co: szerokiej drogi, baw się dobrze!
                          • e_m_b_e Re: Ogary polskie i inne super przykłady 28.09.02, 14:35
                            vlaad1 napisał:
                            > Nadal jednak sprawdza się czarny
                            > scenariusz: polska naklejka na koreańskim motocyklu. Póki co nie ma szans
                            nawet na montaż (o produkcji nie wspominając) w Polsce.

To cholernie, cholernie szkoda. A miałem nadzieję...

> Jestem przekonany, że
                            > przynajmniej częściowa "polonizacja" mogłaby poprawić wizerunek tych
                            motocykli.

Fakt.Ze smutkiem pozdrawiam
                            Michał
                          • e_m_b_e Re: Ogary polskie i inne super przykłady 29.09.02, 11:45
                            ...Jeszcze jedno. Napiałeś: "pierwsze zdjęcia już były". Gdzieś w sieci? Jeśli
                            możesz podaj adres. Mimo wszystko ciekawi mnie wygląd "Junaka".

mIcHaŁ
                            • vlaad1 Re: Ogary polskie i inne super przykłady 29.09.02, 13:54
                              Na pewno nie w sieci. To była gazeta, tylko zabij, nie pamiętam która (to było
                              przed wakacjami). Wydaje mi się że to był "MOTORAD". Jeżeli znajdę to dam znać
                              gdzie. Może uda mi się zeskanować, to puszczę po sieci.
                              • alterego Re: Ogary polskie i inne super przykłady 29.09.02, 14:02
                                vlaad1 napisał:

Może uda mi się zeskanować, to puszczę po sieci.

To pamietaj i o mnie :-)
                                • vlaad1 Re: Ogary polskie i inne super przykłady 29.09.02, 14:15
                                  Maaaaaaaam!!!!! "MOTORRAD" 09.11.2001. Na tyle, ile znam niemicki:
                                  HYOSUNG Comet 600; silnik V90 65KM przy 9000 rpm; 4-ro zaworowe głowice; dwie
                                  tarcze z przodu (na zdjęciu jedna) jedna z tyłu; widelec upside-down; wysokość
                                  siodła 780mm; zbiornik 17l; rama podwójna kołyskowa (Doppelschleifenrahmen).
                                  Strona: www.hyosung-hmz.de

pzdr
                                  vlaad :)
                                  • e_m_b_e Re: Ogary polskie i inne super przykłady 29.09.02, 23:22
                                    Dzięki. Jednak trochę mieszane uczucia towarzyszą oglądaniu nowego junaka pod
                                    niemieckim adresem firmy Hyosung...no nie?

Michał
    • robert.m1 Re: Junak Millenium - Wasze Opinie 09.10.02, 17:23
      Miła Weroniko wszystkich nie przekonasz, ale próbować trzeba.
      Dlaczego NIemcy nie opluwają Opla Agili który jest kopią Suzuki Wagon R+ i w
      dodatku produkowany w Polsce, ale widocznie charakter Polaków nie trawi sukcesu
      innych.

Pozdrawiam Robert M
      • chrikri nie chcę marudzić, ale.. 09.10.02, 19:45
        .. spróbowałbyś np. w Niemczech sprzedawać jakieś dalekowschodnie autko pod
        nazwą np. Opel Kapitan! Zadusili by cię...
        Nam, krytykom "nowego" junaka, nie podoba się dość prymitywny marketingowy
        zabieg importera (bo o produkcji w Polsce na razie można tylko marzyć).
        I tyle.
        Chrikri
        • e_m_b_e Re: nie chcę marudzić, ale.. 10.10.02, 00:45
          I tu i tu racja. Co więc zrobić...skończyć z próbami "junakowania"? Byłoby
          szkoda, może coś jednak z tego będzie.

Michał
          • alterego ... ale skoro marudzisz... :-) 10.10.02, 15:34
            Z takiego "Junakowania" Nic nie wyniknie. Kazdy moze sprowadzic poczta
            kurierska motocykl, nakleic na nim napis "Junak" i sprzedawac. Oczywiscie
            pracodawcy Weroniki maja do tego prawo, bo za psie grosze wykupili prawa do
            nazwy od spadkobiercow firmy Junak. Coz bywa tak, ze sadkobiercy nie maja
            szacunku do swoich poprzednikow. Ja daze Junaka duzym szacunkiem. Uwazam, ze
            byl to jedyny produkt polskiej motoryzacji nie przynoszacy jej wstydu. Nowy
            Junak, nie jest produkowany w Polsce, w niczym nie jest podobny do starego i
            nigdy nie zajmie jego miejsca. Mnie osobiscie odraza, dlatego, ze jego
            sprzedawcy probuja nahalnie wzbudzic moja sympatie do niego przez skojarzenie z
            nazwa. Na mnie ten chwyt marketingowy nie dziala (a wrecz przeciwnie). O Junaku
            Millenium za 30 lat wszyscy zapomna. Nigdy nie zdobedzie on takiego popytu jak
            prawdziwy Junak i nigdy nie stanie sie kultowym motocyklem. Dlatego proponuje
            zmienic napis na naklejkach na jakis inny z ktorym moze bardziej bedzie sie
            utozsamiac obecne pokolenie klientow. Jedyne co udalo sie
            sprzedawcom "Hjunaka", to ze zdobyl rozglos i jeszcze do tej pory nie milkna o
            nim dyskuje (jak widac umiejetnie podsycane).
            • e_m_b_e Re: ... ale skoro marudzisz... :-) 10.10.02, 22:53
              Hmm... Fakt,marudzę. Ale i tak nie mam wpływu na losy tej marki. To po prostu
              tęsknota za polskim producentem motocykli,którego niestety nie ma.

Pozdrawiam,Michalina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka