Dodaj do ulubionych

Potrzebna pomoc

30.06.05, 19:42
miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35241,2784104.html

Kolega walczy o życie potrzebna krew
Obserwuj wątek
    • rudi_76 Re: Potrzebna pomoc 30.06.05, 19:43
      Krew dla Radka Salwy
      Białystok : Akademii MEdycznej -Marii skłodowskiej
      • saracen1608 Re: Wazne !!!!!!!! 01.07.05, 10:15
        Podaj jeszcze raz dokładny adres szpitala i oddział na którym lezy . Potrzebuje
        dokładnych info zeby móc oddac dla niego krew.
        • rudi_76 Re: Wazne !!!!!!!! 06.07.05, 12:15
          Pomoc nadal potrzebna!!!!!
          Radek leży pod respiratorem i potrzebuje dużo krwi, kto może niech pomoże.

Dzięki Ewka
          • Gość: reggie Re: Wazne !!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 12:43
            Dobra powiedz czy mozna oddac w Poznaniu tak żeby dotarła do
            niego????Znalazłabym kilka osób ktore chetnie oddadzą,podobno jest tak,że nie
            musi byc taka sama grupa tylko oni gdzies wymienią,niepamietam.
            • rudi_76 Re: Wazne !!!!!!!! 06.07.05, 12:59
              Krew można oddać w każdym mieście, należy powiedziec że to dla Radka Salwy i ta
              krew trafi do niego.
              Mial już przetoczone 35 litrów i wciąż potrzeba więcej.
              Grupa krwi i czynnik Rh nie mają znaczenia.

Dzięki
              • reggie85 Re: Wazne !!!!!!!! 06.07.05, 13:11
                Ok pozbieram znajomych i oddamy ile się da.Mówić gdzie Słwek lezy? jakies konkrety?
                • Gość: reggie Re: Wazne !!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 13:21
                  Sorki Radek oczywiście
                  • rudi_76 Re: Wazne !!!!!!!! 06.07.05, 13:25
                    Radek leży w Białymstoku
                    • rudi_76 Re: Wazne !!!!!!!! 06.07.05, 13:25
                      Samodzielny Publiczny Szpital Zespolony Akademii Medycznej (PSK)
                      ul. M.Skłodowskiej-Curie 24a
                      15-540 Białystok

• saracen1608 Re: Wazne !!!!!!!! 07.07.05, 11:11
                        Czesc Rudi_76 - właśnie oddałem . Potrzebujesz to zaświadczenie ze stacji
                        krwiodawstwa ?? Jak cos, to wziąłem i moge ci podesłać poleconym. Jak cos to
                        mój gg 7021247 .

pzdr dla Radka
                        • rudi_76 Re: Wazne !!!!!!!! 07.07.05, 11:53
                          Dzięki saracen, wydaje mi się że nie będzi epotrzeba ale w razie co jak się
                          czegos dowiem to się odezwę.
                          nasza ekipa idzie dopiero w sobotę ale potrzeba jest duża, Radek będzie miał
                          amputowaną rękę:((
                          Chłopaki pomóżcie

Ewka
                          • rudi_76 Re: Wazne !!!!!!!! 07.07.05, 11:57
                            Jak będziecie oddawać krew dla Radka to poniżej są dane osoby potrzebującej

RAdosław Salwa
                            ur: 20.09.1978 Warszawa
                            ul.Kozuchowska 11/1

Lezy w szpitalu:
                            Akademii Medycznej na OIOM
                            ul MArii Skłodowskiej

• saracen1608 Re: Wazne !!!!!!!! 07.07.05, 12:05
                            Rudi - dowiedz sie czy ten punkt do którego idziecie jest czynny w soboty, bo
                            wiekszosc jest nieczynna. Jak potrzebujecie zwolnienie z pracy - to kazdy
                            pracodawca ( nawet prywaciarz ) ma obowiazek udzielic wam 24 godzinnego urlopu.

Sprobuje pozbierac jeszcze paru kumpli z uczelni - na pewno tez oddadzą
                            pzdr i nie łamcie sie - chłopak wyjdzie z tego
                            • rudi_76 Re: Wazne !!!!!!!! 07.07.05, 12:31
                              JAk by ktoś chciał oddać w sobotę krew to zapraszam na ul.Saską czynne od
                              godz.7:00 do 14:00.
                              Wszyscy tam już wiedzą że to krew dla motocyklisty

Ewka
                              • Gość: reggie Re: Wazne !!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 13:07
                                ja tez zbieram ekipe,kto tylko może pojedzie,szkoda reki no,ale zycie wazniejsze
                                damy rade:)
                          • Gość: Piotr_78 Re: Wazne !!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.05, 14:22
                            wystarczy ze napiszesz że potrzebna krew, nie musisz całej historii choroby
                            opisywać łącznie ze szczegółami!! To miała być prośba o oddanie krwi a nie
                            karta choroby Radka!!
    • okrutny_mariuszek Re: Potrzebna pomoc 30.06.05, 19:56
      Wczoraj to był jakiś kiepski dzien dla motocyklistów - w Stalowej też jakiegoś
      gostka skasował jakiś mały samochodzik, co dziwne, niemal w tym samym miejscu
      gdzie miesiąc temu maluch skasował innego morowca..
      Czarny punkt?
      • Gość: reggie Re: Potrzebna pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 08:07
        No tak kolega walczy? Kolega mógł mysleć jak ku.. jedzie,a co z koleżanka która
        zabił???????? No pobawcie się w stawianie świeczek jakto zwykle dla
        motocyklistów robicie!!!!!!Mi żał młodej dziewczyny ,która przez bezmyslońć
        gó..arza zmarła!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • okrutny_mariuszek Re: Potrzebna pomoc 01.07.05, 09:21
          Oj Renatko nigdy nie jest łatwo...
          Zawsze coś się komplikuje i nawet tak prosta sprawa jak wjechanie motocyklem w
          samochód ma zwykle kilka oblicz...
          • goha66 Re: Potrzebna pomoc 01.07.05, 10:48
            Kurcze to święta prawda Mariusz...3 tygodnie temu byłam w zbliżonej sytuacji...
            Lecimy trasą na Poznań, ja zamykam grupę (za mną koło prowadzone przez kolegą
            klubowego z naszymi klamorami)... Grupa wyprzedza 4 samochody, ostatni jest
            maluch, który przede mną wykazuje na chwilkę lewy kierunek, wyskakuje przed
            lampę i ciągnie za naszymi na moto...przyhamowuję do setki... w połowie
            wyprzedzania 3 samochodów maluch nagle staje... ku..!! dosłownie staje w
            poprzek drogi - nie mam możliwości zwiać na przeciwległy pas (zajęty), na
            tylnym kole siedzi mi auto kolegi z prawej mam wyprzedzane samochody... szach i
            mat... rozpaczliwie hamuję (bez nadziei, że uda mi się nie wkomponować w
            furaka)... rzuca mną jak zającem po ciężkiej zimie (nasi w samochodzie mówili
            potem, że przestali oddychać na chwilę) i udaje mi się zatrzymać około 15 cm od
            drzwi malucha... czterech łysych debili patrzy na mnie zdziwionymi oczami,
            przecina (z wyłączonym kierunkowskazem) ulicę i skręca w polną dróżkę... kumpel
            z mną włącza awaryjne ... mam kilka sekund by opanować stres i cieszyć się, że
            mi się udało... gdybym nie zdołała wyhamować... wina za wypadek spadłaby na
            mnie....
            Takie oblicze miała moja próba wjechania motocyklem w samochód. Pozdr. Goha
        • Gość: Ilona Re: Potrzebna pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 13:27
          kretynko jesli nie wiesz jak było to nie wypowadaj sie na ten temat.. sama
          jesteś gó..ara!!!! i przestań wstawiać swoje wypowiedzi!!
          • Gość: reggie Re: Potrzebna pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 13:49
            buahhahahhahaa aleś mi pojechała bo umre ze smiechu-spadaj siksko stąd!!!
        • kondzik86 Re: Potrzebna pomoc 01.07.05, 20:36
          Głupia cipo golf zajechał Radkowi drogę.Wyjechał z podporzadkowanej ,dziewczyne
          zabił kierowca golfa.A oczywiscie z relacji świadków motocykl pędził z ogromną
          prędkoscią a kierował go psychopata!! Motocykl jechał ok.150 i jest to bardzo
          mała prędkosc jak na tą drogę jak bys ją zobaczyła...Więc nie wypisuj kolejnych
          fanaberi na tym forum.Dla zainteresowanych dodam że Radek się obudził dziś ze
          śpiączki i będzie żył.Zaś kierowca golfa powinien zawisnać za smierć dziewczyny.
          • cien1100 Re: Potrzebna pomoc 01.07.05, 22:26
            150 to nie jest mała prędkość,niezależnie od drogi.Podejrzewam ,że będzie miał
            jeszcze spore kłopoty.Dobrze,że żyje,tylko co to za życie ze świadomością,że
            więcej tej pasażerki już nie przewiezie.Szkoda kolejnej młodej osoby.
            • Gość: Przyjaciel Re: Potrzebna pomoc IP: *.crowley.pl 02.07.05, 00:13
              Ale to pasażerka z golfa zginęła a nie pasażerka z motocykla!! Motocyklista
              jechał sam..
    • irish76 Re: Potrzebna pomoc 01.07.05, 11:28
      a grupa krwi? to chyba istotne?
      • saracen1608 Re: Potrzebna pomoc 01.07.05, 11:32
        irish - to nie ma znaczenia
        On nie dostanie twojej krwi tylko wlasciwa z banku krwi. Liczy sie tylko ilosc
        • irish76 Re: Potrzebna pomoc 01.07.05, 12:17
          aaaaaa
          rozumiem
          w sensie wymiana barterowa? ty dajesz krew i ma sie zgadzac tylko ilosc?
          • saracen1608 Re: Potrzebna pomoc 01.07.05, 12:27
            tak - juz kilka razy oddawałem krew dla kogos na operacje, czasami szlismy w
            kilka osób z róznymi grupami i nie było z tym problemu. Tylko potrzebny jest
            dokładny aders szpitala, imie i nazwisko biorcy i nazwa oddzaiłu na którym
            lezy. Czekam na wiadomosc od rudiego bo jutro mam wolny dzien i moge oddac.
            Cholernie szkoda tej dziewczyny ... A jego nie chce oceniac... mam nadzieje ze
            z tego wyjdzie , ale nie zazdroszcze zycia z taka swiadomoscia ...
            • rudi_76 Re: Potrzebna pomoc 01.07.05, 12:35
              Grupa krwo nie ma znaczenia, krew mozna oddać w każdej stacji krwiodastwa,
              wążne jest aby oddać krew i ratowac mużycie, RADEK SALWA wystarczy powiedziec
              że dla niego i już dalej pozostaje tylko wymianan między szpitelem i stacją
              krwiodastwa.

Dzięki chłopaki
              Ewka
              • saracen1608 Re: Potrzebna pomoc 01.07.05, 12:37
                Rudi - MUSZE miec aders szpitala i nazwe oddzailu - to zawsze tego wymagaja w
                takich przypadkach . Podaj prosze
              • saracen1608 Re: Potrzebna pomoc 01.07.05, 13:08
                hej rudi odezwij sie :/
                • rudi_76 Re: Potrzebna pomoc 01.07.05, 13:11
                  Samodzielny Publiczny Szpital Zespolony Akademii Medycznej (PSK)
                  ul. M.Skłodowskiej-Curie 24a
                  15-540 Białystok
                  • saracen1608 Re: Potrzebna pomoc 01.07.05, 13:26
                    Oki - mam juz wszystko - jutro oddaje , postaram sie zebarac paru kumpli.
                    Powiedz mu zeby sie trzymał - wszystko bedzie dobrze.

pzdr
                    p.s. Jak ktos chce oddac a nie wie jak to piszcie - powiem co i jak
                  • rudi_76 Re: Potrzebna pomoc 01.07.05, 13:28
                    Chłopaki właśnie dzwoniłam do szpitala, Radek leży na oddziale reanimacyjnym,
                    z tego co usłyszałam to jest lepiej.
                    Chcieli mu amputowac rękę bo wdała się infekcja, ale ponoc jest wszystko oki -
                    wiecie to sa informacje nie potwierdzone.
                    Rozmawiałam ze stacją krwiodastwa i wiem że obecnie krew dla Radka nie jest
                    potrzebna, ale nigdy nic nie wiadomo.
                    NAjlepiej krew oddawać w wojewódzwtie podlaskim i wtedy mamy pewność że ta krew
                    trafi dla niego jeśli będzie jej potrzebował.
                    • Gość: reggie Re: Potrzebna pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 13:52
                      a moze ktos juz wie jak to się stało,że on jest w szpitalu a ta biedna
                      dziewczyna nie zyje???
                      • saracen1608 Re: Potrzebna pomoc 01.07.05, 13:53
                        A czy to wazne ??
                        • rudi_76 Re: Potrzebna pomoc 01.07.05, 13:58
                          Przeciez nie ważne jak to się stało że jedna osoba nie żyje a druga żyje, wina
                          gdzies jest po środku i niech tak zostanie,
                          NIe obwiniajmy tylko motocyklistów
    • irish76 Re: Potrzebna pomoc 01.07.05, 14:00
      a przy okazji
      nie wiecie jak to jest z oddawaniem krwi jesli ktos cierpi na niska krzepliwosc
      lub cos w tym stylu? czy taka osoba moze oddawac krew?
      • saracen1608 Re: Potrzebna pomoc 01.07.05, 14:02
        Przed pierwszą donacja przechodzi sie kompleksowe badanie lekarskie które
        kwalifikuje cie jako dawce . Robia pełna morfologie. Wyniki sa prawie
        natychmiast i powiedza ci czy mozesz oddac.
      • rudi_76 Re: Potrzebna pomoc 01.07.05, 14:03
        z tego co wiem to nie można oddawać krwi jeśli masz:
        chore serce, przebyta żółtaczkę zakaźna, po wszelkich zabiegach, tatuażach
        można krew oddać dopiero po pół roku.
        A co z krzepliwością to nie wiem, ale z tego co pamiętam ze szkoły to nie miało
        to większego znaczenia - chyba że pamięć mi szwankuje
        • Gość: reggie Re: Potrzebna pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 14:21
          Czy ważne nie wiem,ale ciekawi mnie to czy koles po wyjsciu z tego bedzie miał
          problemy prawne,bo jeśli orzekną jego wine,to jeszcze siedziec może iść.
          • rudi_76 Re: Potrzebna pomoc 01.07.05, 14:41
            wiesz co wydaje mi sie ze niewazne sa problemy z prawem i mam nadzieje ze
            takich nie bedzie mial, bo to jednak debil golfem mu wyjechal z
            podporzadkowanej, ale zycie ze swiadomoscia ze ktos zginal w wypadku z jego
            udzialem to jest straszne
            • saracen1608 Re: Potrzebna pomoc 01.07.05, 14:46
              jak wyjdzie ze szpitala to sie wypowie
            • Gość: denim Re: Potrzebna pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 00:28
              debil golfem mu wyjechal?
              no nie rozsmieszaj mnie lamo
              kiedy ostatni raz cwiczyles na torze jakies manewry?
              masz firmowe ciuchy, moto w dobrym stanie ze takie rzeczy piszesz?
              gro z nas slabo jezdzi, nie inwestuje w sprzet, swoje bezpieczenstwo
              i zabija bogu ducha winnych wspoluzytkownikow ruchu
              nie ma co sie dziwic ze nas nie lubia
              jak co sezon ledwo dwa trzy razy zbiore ekipe zeby na tor pojechac;//
              brak wyobrazni
              za malo kasy na treningi
              i moto moto moto
              sens zycia
              sens zycia
              moto moto
              sroto toto
              pusto w glowie i lataja wariaci bez skila;/
              tragedia :(
    • Gość: denim Re: Potrzebna pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 00:24
      zabil pasazerke niech sam umrze
      jesliby mi ktos taki numer zrobil i moja kochana zone tak potraktowal
      to osobiscie bym go potem zatlukl jak swinie
      zasraniec pewnie pruł ponad 160
      imbecyl

poza tym zdjecie nie pasuje do opisu poniewaz nie tak wyglada moto ktore
      przecielo golfa i nie tak wyglada przeciety golf;/

tak czy siak
      won
      • piotr_78 Re: Potrzebna pomoc 02.07.05, 00:32
        ty kretynie on o mało nie zginął przez ich głupote!!! to oni wymusili
        pierwszeństwo bo pewnie stwierdzili że zdążą.. większość wypadków jest
        powodowana przez bezmyślność kierowców samochodów którzy myśla że są bezkarni i
        bezpieczni na swoich czterech kółkach.. Poza tym skad możecie wiedzieć ile
        jechał skoro nie ma danych z policji.. czyzby teraz każdy przechodzień był
        wyposażony w radar!!!!!! zastanówcie się zanim zaczniecie wydawać opinie!! !!
        • Gość: denim Re: Potrzebna pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 00:46
          a ile widziales wypadkow moto/samochod
          robiles moze kiedy symulacje prostego wlaczenia do ruchu jak to mowisz puszki,
          nie zdajesz sobie sprawy jak duzo czasu to zajmuje, bo o tym ze gowno widac to
          pewnie wiesz;/
          samochodem do 160 mozesz cos zrobic, powyzej to juz smierc, chociaz jak
          wyraiblem licencje to mowili ze 90 to gorna granica. nie jestem wyrocznia,
          pomyslalem sobie jakbym sie czul gdyubym stracil w ten sposob najblizsza osobe i
          co? ;/

• Gość: denim Re: Potrzebna pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 01:00
            "Według świadków zdarzenia motor jechał z ogromną prędkością"
            no to pieknie, mogl pojechac sobie w pole albo drzewo
            oby mial uraz i nigdy wiecej nie wsiadl na moto
            co niestety jest moim udzialem po ostrym wypadku
            w ktorym ze srednich rzeczy to stracilem sledzione
            po wymuszeniu przez pedala niedzielnego
            jezdzic moge, robie to na torze
            i was do tego namawiam,
            zebyscie sie opamietali; cisnienie=sila/droga ;///

nie bede wiecej trolowal(pewnie tka to odebrane)
            bye
            • Gość: kondzik86 Re: Potrzebna pomoc IP: *.crowley.pl 02.07.05, 23:54
              Dla twojej informacji denim,gosciu z golfa spanikował i prawdopodobnie zgasł mu
              samochód na środku drogi.Radek jeszcze nie jest w stanie mówić ale z tego co
              wiem od jego brata który ma bezpośredni kontakt z policją podobno golf po
              wtargnięciu na jednię poprostu stanął radkowi na drodze.Możliwe że radek uznał
              że golf zdąrzy przejechać i nawet nie podejmował decyzji o unikaniu
              zderzenia.Tak wiec podkręślam..nie życz nikomu urazu którego sam się nabawiłeś
              jeżdząć na torze,owszem tor jest wyśmienitym miejscem do wyszalenia się.Ale co
              gdy komuś to nie wychodzi,wówczas ku.. zaczyna krytykować innych którzy
              popełniają błędy na drogach publicznych.Mniemam ,że jesteś nieudacznik drogowy
              a to co wypisujesz podkresla tylko ,twój laizm na temat motocyklizmu.
      • piotr_78 Re: Potrzebna pomoc 02.07.05, 00:40
        człowieku zastanów się co mowisz.. własnie tak wygląda motocykl Radka i to jest
        zdjecie z tego zdarzenia..
        ps Ciebie wystarczy już tylko zakuć bo świnią już jesteś..

Radzio jesteśmy z Tobą..
      • okrutny_mariuszek Re: Potrzebna pomoc 02.07.05, 00:41
        denim napisał(a):
        > poza tym zdjecie nie pasuje do opisu poniewaz nie tak wyglada moto ktore
        > przecielo golfa i nie tak wyglada przeciety golf;/
        > tak czy siak
        > won

taaa, powinni dać zdjęcie zmasakrowanych zwłok unurzanych w krzepnącej krwi...
        wnętrznosci rozpute i wylewające się
        może byłby widoczny obażony cycek i wtedy debilu denim pewnie byś się
        zbrandzlował...
        chciałbym ci napisać wal się na ryj, ale obawiam się ze to byłby dla ciebie
        komplement
        • siurniety_krolik Re: Potrzebna pomoc 03.07.05, 14:32
          Radek trzymaj się!!!
          Chłopaki z Ursynowa trymają za ciebie kciuki!!!
          Pozdr.
          • Gość: synus Re: Potrzebna pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 15:04
            Wyraźnie napisane że golf wyjechał jemu z podporządkowanej. To kogo wina?
            GOLFA!!! Teraz koleś powie że "muślał że zdąży" jak to zwykle bywa. Co za
            matoły uważają że motocyklista winny!!! Jechał z ogromną prędkościa nawet jeśli
            to nie zwalnia kierowcy Golfa z ustąpienia motocykliście pierwszeństwa!!!
            Pozdro.

I Radziu wracaj do zdrowia i do nas!!!
            • Gość: sly11 Re: Potrzebna pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 21:15
              denim,ty się idź wypier..ol na plecy i nie pisz takich bzdur bo się rzygać chce człowiekowi.Masz hajs to jeździj do Brna co tydzień i nie pierd..l takich kacapołów ludziom, co lubią codziennie polatać po okolicach.
              Srednio co drugi dzień muszę skopać drzwi jakiemuś palantowi co to nie wie po huj mu lusterka w samochodzie zamocowali.
              A sam jestem po majowym wypadku,i zeszłorocznym tygodniowym pobycie na ortopedii, więc oszczędź sobie głupawych tekstów o inwestowaniu w tor,i jeszcze łaskawie napisz ku.. w który z tysięcy istniejących w polsze???
              Trzymam kciuki za Radka ,a pomyśleć że tydzień wcześniej bawił się na weselu.
    • Gość: Dzakas Ja zwykle oddawałem krew ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 22:39
      Wywalili mnie z krwiodastwa za drugim razem powiedzieli że mam przesunecia
      białek we krwi nei wiem co to znaczy ale msuze jchac niedlugo po yniki badan
      wiec chopakowi nei pomoge.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka