Gość: waps IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 21.12.05, 07:46 W sieci wygrzebalem info polecajace (miedzy innymi) duzego Fazera na pierwsze moto: www.riderreport.com/output.cfm?ID=39637 Co o tym myslicie? Kto jezdzil? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dragon600 Re: Duzy Fazer na pierwsze moto 21.12.05, 08:02 Jeżdżę Fazerem 600, to moje kolejne moto - nawet on na pierwsze moto za bardzo się nie nadaje, a co dopiero 1000. 140 KM potrafi człowieka nieźle sponiewierać. Zresztą co ja będe mówił, temat pierwszego moto był poruszany milion razy. Kup lepiej na pierwsze moto coś taniego, żebyś mógł stwierdzić jaki typ motocykli Ci odpowiada. Na Fazera 1000 musisz wydać ok. 15 - 17 tyś, a co jeśli nie będzie ci odpowiadał ??? (chociaż moim zdaniem to zajebiste moto i właśnie taki kupię następny). Odpowiedz Link Zgłoś
mlody1285 Re: Duzy Fazer na pierwsze moto 21.12.05, 08:11 robilem jazde probna i duzym i malym- odnioslem wrazenie ze maly lepiej sie podemna ukladal moze to tylko kwestia regulacji zawieszenia Odpowiedz Link Zgłoś
polejarz Re: Duzy Fazer na pierwsze moto 21.12.05, 11:36 Witam, Moim pierwszym motocyklem był mały Fazer'02 i uważam, że na pierwsze moto jest bardziej odpowiedni niż 1000. Teraz ujeżdzam dużego Fazera, więc mam pewne porównanie, według mnie różnice pomiędzy małym a dużym są następujace: 1. mały Fazer jest lżejszy przez co łatwiej się prowadzi, łatwiej zamknąć w nim gumy niż w dużym ;-) 2. osiągi 600-ki w niskim zakresie obrotów nie są porażające, więc "nieumyślne" odkręcenie manetki raczej nie spowoduje oderwania przedniego koła. Tysiączka ciągnie bardziej z dołu i przy braku wprawy w operowaniu gazem, można się niemile zdziwić, 3. duży Fazer jest wygodniejszy i lepiej wybiera koleiny. Jest również większy co przy moim wzroście 191cm ma duże znaczenie. Ale o dziwo, mały sprawował się lepiej przy prędkościach powyżej 160km/h - ma chyba większą owiewkę przez co mniej dmucha podczas jazdy. 4. Mały fazer mniej pali, dla niektórych to ważne. 600-tka w trasie paliła 5,5 w mieście nie przekroczyłem 7l. Tysiączką nie udało mi się zejść poniżej 8l/100km 5. Dźwięk Akrapovica w 600 jest dużo fajniejszy niż w 1000 ;-) Tak czy siak, oba motocykle są godne polecenia, wybór należy do Ciebie. pzdr, Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waps Re: Duzy Fazer na pierwsze moto IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 23.12.05, 04:51 Do dragona600 i polejarza, Jako doswiadczeni uzytkownicy malego Fazera sporo pewnie wiecie o jego slabosciach. Bede wdzieczny za informacje na temat najbardziej typowych usterek i wkurzajacych slabostek tego sprzetu. A co z przebiegami? W artykule zamieszczonym w scigaczu przebiegi Fazera do pierwszego remontu silnika wyceniono na oscylujace w okolicach 100 tysiecy (jasne ze zaleza od charakteru uzytkowania), czyli zblizone do Horneta 600. Na jednej z amerykanskich stron znalazlem test z 2004 roku, w ktorym skrzynie biegow Fazera uznano za najglosniejsza w klasie 600. Jakie sa wasze opinie? Do dyskusji zapraszam innych fazerowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
dragon600 Re: Duzy Fazer na pierwsze moto 23.12.05, 07:12 Co do słabostek Fazera 600 - słyszałem o kilku, podkreślę jeszcze raz SŁYSZAŁEM. - Po kilku latach mogą się pojawić pęknięcia na króććach gaźnikowych co powoduje dostawanie się "lewego" powietrza i nierówną pracę. Jest to spowodowane tym, że silnik jest zamontowany do ramy na silentblokach, a gaźniki są zamontowane do ramy na sztywno, i podczas przyspieszania moment obrotowy silnika powoduje rozciąganie owych króćców i ich zużycie. Jedyna rada to wymienić króćce (ok.300 zł), ale można powiedzieć, że to jest typowo eksploatacyjna usterka (na szczęście nie występuje zbyt często, w sprzętach powyżej 4 lat trzeba koniecznie zwrócić na to uwagę). - Druga rzecz o jakiej słyszałem to problemy z drugim biegiem. Ale z tego co wiem to występują tylko wtedy jak latasz na gumie i przebijasz na dwójkę bez sprzęgła. - Do rocznika 2002/2003 zbyt wąsko rozstawione lusterka - żeby coś zobaczyć trzeba przyciągać łokcie do tułowia. - Do rocznika 2000 brak regulacji przedniego zawieszenia. Osobiście nie mam żadnych problemów z moją maszynką. Rocznik 2000, przebieg ok 50 000 km Zalety: - 95 KM - całkiem niezły wynik, silnik w miarę elastyczny. Do turystyki idealny, a jak chcesz trochę poszaleć to nie odmawia. - Spalanie, nie wiem jak jest u innych, ale u mnie jak bym nie latał to nie spali wiecej niż 5,5 litra/100 km - Zawieszenie ok. Bardzo pewnie się prowadzi - również w zakrętach. - Hamulce - klasa sama w sobie (Bandziory i inne moto chowają sią pod tym względem) - Zbiornik paliwa - 20 litrów - Umiarkowana masa ok. 200 kg, co sprawia że jest bardzo poręczny. - No i na rynku można dostać do niego mnóstwo akcesoriów. Odpowiedz Link Zgłoś
polejarz Re: Duzy Fazer na pierwsze moto 23.12.05, 13:43 Zrobiłem swoim fazerem 600 prawie 25 tys. km i szczerze powiedziawszy nie miałem żadnych zastrzeżeń jeżeli chodzi o awaryjność. Co 6 tys. km robiłem przeglądy (mimo, że ten rocznik miał już zalecane co 10 tys. km), wymieniane były jedynie rzeczy eksploatacyjne i 1 raz klocki hamulcowe z tyłu. Co do skrzyni biegów to się zgodzę, 1 i 2 wskakują bardzo głośno (tego nie ma już np w dużym Fazerze) ale pracowała bez zarzutu. Aha, dla mnie przydatna była możliwość regulacji zawieszenia, bo oryginalne nastawy były troszkę za miękkie jak na moją wagę. No i te hamulce.....dokładnie tak jak pisał dragon600 - dla mnie rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waps Re: Duzy Fazer na pierwsze moto IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 24.12.05, 05:06 Dziekuje za interesujace komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś